Varför får inte jägarna sörja?

, ,

Igår hölls en ljusmanifestation i Karlstad för vargdödade hundar. En fin minnesstund och en chans att visa respekt, stöd och empati för dem som drabbats. Kanske en liten tröst någonstans. Inget mer. Inga demonstrationer, inga krav, bara en stilla tanke att skicka vidare.

karlek_jamte
Vissa var bara tvungna att skicka hånfulla kommentarer under gårdagens ljusmanifestation för vargdödade hundar. Foto: Madeleine Lewander

Jag har själv hundar. Att hitta min hund dödad och halvt uppäten är en av mina värsta mardrömmar och borde vara så för de flesta hundägare. Den plåga och skräck som hunden utsätts för gör mig alldeles kall inombords. Men den som äger en jakthund och vet vad jakt är har också full förståelse för att en jakthund måste få jaga för att må bra.
Idag är ekvationen svår att få att gå ihop i Värmland.
Därför var minnesstunden fin.

Var det någon som trodde att en sådan här enkel men fin gest för att ge sitt stöd och visa medkänsla bara kunde få vara så?
Nej. När vi la upp en status om detta på förbundets Facebooksida stöttades den av de allra flesta. Men ett alldeles för stort gäng var tvungna att vrida om kniven ett par varv till.
Jag vet inte vad det är som händer med oss i Sverige men någonstans är något riktigt fel. För resten av kvällen fick vi på förbundet ägna åt att kontrollera och radera inlägg från människor som la in taskiga och hånfulla kommentarer.
Har jägarna som fått sina hundar vargdödade inte ens rätt till sin egen sorg? Vilken rätt har ni att klampa in i deras frustration och hånskratta åt den? Är ni på riktigt? Tror ni verkligen att sorgen blir på låtsas bara för att andra hundar dör i trafiken?

Det finns alltid någon som har det värre i den här världen men förringar det sorgen hos den som bär den?
Du som hånskrattar och talar om för dessa människor att de är dumma i huvudet, är det så du lever? Talar du vardagligdags om för medmänniskor som mår dåligt att de får skylla sig själva?
Eller är det bara jägare som inte har rätt att sörja?
Jag vet att jag tagit upp det här tidigare men jag kommer aldrig att förstå hur så många i detta land gjort till sin gärning att på nätet trampa på och hånskratta åt andra människors lidande och frustration.

17 Kommentarer
 1. Jens says:

  Förutom det missbruk av statistiken som redan påpekats av Madeleine och Lars Dahlén så är det viktigt att påminna om att betraktarsidan begår ett större kardinalfel när de ställer vargdödade hundar mot hundar dödade av trafik/vildsvin etc. Man använder här ironiskt nog samma typ av (icke-)logik som vapenlobbyisterna i amerikanska NRA när de propagerar mot inskränkningar i vapenlagarna med argumentet att fler barn drunknar i privata swimmingpooler än vad som dödas av handeldvapen (så varför klaga på handeldvapnen?). Den uppenbara skillnaden är att swimmingpoolar (och bilar och vildsvin) har stora fördelar som handeldvapen (och vargar) inte har och som uppväger riskerna. Vi accepterar en viss risk jakthunden skadas i trafiken eller av ett vildsvin eftersom bilen är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna bo på landet och eftersom vildsvinen utgör en förnyelsebar naturresurs som bidrar till vår livsmedelsförsörjning.

 2. Lars Dahlén says:

  Här är tillgänglig statistik från Agria .

  Observeras bör är att hundar skadade / dödade i trafik gäller hela landet & alla raser.
  Observeras bör Vildsvins skadade / dödade hundar är hundar som ändvänds till att jaga vildsvin.
  Det bör också observeras att av antalet hundar som är skadade / dödade av vildsvin är det endast ett fåtal dödade.
  Observeras bör är att hundar dödade / skadade av varg är hundar som antingen inte jagar eller jagar annat vilt än varg.
  Det bör också observeras att av antalet hundar som är skadade / dödade av varg är det endast ett fåtal överlevande.

  http://www.agria.se/agria/artikel/vad-sager-statistiken-om-skador-vid-jakt

  Antalet av varg dödade under året iår kommer bli ett nytt rekord.

 3. MartinJ1 says:

  Robert: Så jävla osmakligt av komma hit och gnälla om vinklad statistik. Om du förlorar en nära vän i en tycker du verkligen då det vore ok om någon kommer och säger att det är ok att du sörjer men samtidigt ifrågasätta dig och säga till dig att du borde sörja alla andra som dör av vanligare orsaker?

  Och vad gäller statistiken så undrar jag om du verkligen borde jämföra varg och vildsvin. Det finns 200000 – 300000 vildsvin i Sverige dvs i rejäl underkant minst 400 gånger så många vildsvin som vargar. I år har det dödats 11 hundar hittills vilket innebär att om det finns 500 vargar i Sverige så dödas det en hund per 45 vargar. Jämför det med 100 hundar (din siffra vilken jag tror är alldeles för hög) på 200000 vildsvin (dvs lågt räknat i antal) så dödas en hund per 2000 vildsvin. Alltså blir vargen ungefär 45 gånger farligare än vildsvin. Märk att jag då för att göra vargen mindre farlig räknat på nationella siffror för både varg och vildsvin och att vildsvinen finns över en betydligt större yta och därmed har större chans att komma i kontakt med hund, att hundarna aktivt söker upp vildsvin vilket de sällan gör med varg, att jägarna aktivt försöker undvika att släppa hundar där de vet att det finns varg (vilket leder till färre vargdödade hundar) men tvärtom för vildsvin där man vill att hunden hittar vildsvin, att vildsvinens utbredningsområde täcker områden där det finns fler jägare och därmed jakthundar mm mm och allt för att göra vargen mindre farlig i denna jämförelse. Ändå visar denna statistik på att vargen är 45 gånger farligare än vildsvin vilket i mina ögon är i rejäl underkant. Vill du kan du göra motsvarande beräkning på hundar dödade av bilar eller jägare och vargen kommer även där framstå som mångdubbelt farligare.
  Jag hoppas du förstår vad ditt inlägg provocerar när du kommer dragande med din förbannat vinklade statistik. Det går visa vad som helst med statistik som talar för det man vill men att göra det här det är som sagt direkt osmakligt av dig!

 4. jörgen bergmark says:

  Robert och Monika, det är klart att alla jägare med familjer sörjer
  sina döda hundar oavsett dödsorsak! Gör er inte dummare än vad ni är.

  Nu handlade dock den här manifestationen just om vargdödade hundar för att
  belysa ETT av problemen med den misslyckade rovdjurspolitiken.
  Problemet med vargdödade hundar är ett problem som massmedia totalt ignorerar och som SRF, SNF mfl försöker dölja med helt irrelevant statistik och genom att förlöjliga jägarfamiljernas oro för en reell risk.

  Ungefär som ni tyvärr försöker göra med era känslokalla inlägg:(

 5. Lars Dahlén says:

  Det har påpekats av bland andra Agria att det som väldigt många vill få ut ur Skade statistiken framgår inte av den.

  Det framgår inte om hunden dödades eller skadades, endast att pengar betalats ut för trafikskada som kan lett till döden.
  Det framgår inte var eller när trafik skadan uppstod.
  Det enda som framgår är var ägaren bor & när skadan registrerades.
  Majoriten av skadorna registreras under sommarhalvåret dvs under icke jakttid.
  Majoriten av ägarna bor inte i områden med varg.
  Majoriteten bor inte heller där de eventuellt jagar.
  Det framgår inte om skadan uppkom under jakt.
  Vad som framgår är om hunden är av jakthunds ras eller ej.
  Men alla hundar av jakthunds ras ändvänds inte till jakt.
  Det framgår inte om hunden är en hund som ändvänds till jakt.
  Många hundar som ändvänds till jakt har tilläggs försäkringar men inte alla.

 6. Agnes says:

  Ordet ”jaktdödade” hade kanske passat bättre för att inte reta upp mobben som ser jägare som varghatare.

 7. johan says:

  Till Robert:
  Var och en sörjer sin hund på det vis de känner för. Om någon vill sörja en hund som blivit trafikdödad har de rätt till det. Likaväl som att någon har rätt att sörja sin vargdödade hund på det sätt han eller hon vill. Det är ett fritt val och du har inte rätt att säga åt någon hur de ska sörja sina hundar.

 8. Monika says:

  Bra inlägg där Robert alla hundar ska sörjas,bara en bråkdel dödas av vargen ..en jakt hund är speciellt utsatt av rovdjuren då den springer in i deras revir..tråkigt när den dödas av vargar..men alla som dödas av jägarens kula ,vildsvin ,trafiken….Ja alla ska få en tanke ikväll..<3

  mvh Monika

 9. Madeleine Lewander says:

  Fyra har dödats i Värmland sedan 19 oktober i år, på mindre än en månad. Under jakttid alltså. Jämför de siffrorna med annan statistik på dödade hundar i Värmland. Jämför inte med siffror i hela Sverige. Det är inte relevant. För övrigt har inte statistikjämförelser så himla mycket med den här diskussionen att göra.

 10. Robert says:

  Värmland är ju en del av Sverige och ingår i statistiken. Om jag är rätt informerad har 3 hundar dödats av varg i värmland i år och 3 st dödades av varg 2013 i värmland.

 11. Madeleine Lewander says:

  Robert, ja, det är tråkigt att hundar dödas över huvud taget. Men för Värmland känns nog vargdödade hundar mest relevant, inte bara när det gäller de som dödats utan också efter en hel del incidenter. Dra inte in hela Sveriges statistik och jämför med Värmland.

 12. Robert says:

  Klart alla har rätt att sörja sin hund!! Men sörj inte endast de fåtal som dödas av varg per år. Hundratals hundar dödas i trafiken, drygt 100 hundar per år dödas av vildsvin – de är absolut det farligaste djuret för en hund att möta. Jag tror det är mindre än 10 hundar per år som dödas av varg i jämförelse. Jägarna själva skjuter runt 50 hundar per år – sörj även dessa hundar och tänd ljus. Vargen är den som är minst farlig för våra hundar i sammanhanget. Bilarna, jägarna och vildsvinen är de som hotar och dödar våra hundar!

 13. H & J Kalla says:

  Madde! Ett Mycket bra inlägg! Vi håller med dig!!! Varför hata oss jägare..???

 14. Simon Eliasson says:

  Det är lätt att vara tuff på internet där man kan vara anonym, tragiskt är det.

 15. Leif Persson says:

  Om man åker efter östra sidan på Klarälven så passerar man Ruds Djurkyrkogård norr om Karlstad vägen mot Skived Forshaga . Om man tar sig tid att stanna gå ur å titta på dessa väl skötta djur gravar som är mycket gamla vissa mer än 50 år . Där lyser alltid ljus där är det alltid väl skött med blommor osv . En hund kommer alltid och möter i hallen när man kommer hem . Den är en trogen vän . En som man inte skulle vilja möta är dissa så kallade djurvänner u va o vett man skulle få om man va sen någon minut . Inte en hund inte Människans bästa vän . Har två hundar i dags läget har haft hundar i hela livet många raser alltid glada miner när man kommer 43 år är jag Jagat med hund med pappa sedan man kunde gå . Väntat hela nätter på hundar som förivrat sig Minna vänner…….

 16. Irene says:

  Vilken fin manifestation! Det är självklart man ska hedra och sörja en fin familjemedlem och jaktkamrat!!

 17. Cecilia Gullstrand says:

  Alltså precis som alla andra så ska jägarna få sörja.
  Precis som någon sörjer sitt husdjur eller en annan i familjen så ska ni få sörja era trogna partners och familjemedlemmar.

  Jag ser då ingen skillnad, varför allt detta hat..
  Sörj i frid och strunta i alla omogna människor utan hjärna.

Kommentering är stängd.