Vad djurrättsterroristerna missar helt

,

Efter GP:s utmärkta granskning av djurrättsterroristerna jobbar de senare nu desperat i sociala medier för att försöka frisera bilden av sig själva och rättfärdiga trakasserierna de utför.
Det hjälper naturligtvis föga och ju mer de håller på desto mer obehagligt uppenbar blir deras okunskap om hur jakt, jordbruk och människan i naturen fungerar. Varifrån tror de att deras mat kommer?

Hur kan de missa att kärleken till jakthunden är oslagbar? Foto: Madeleine Lewander

Hur kan de missa:
Att det är bönder och jägare som ser till att de får mat. Att det är bönderna som sår och skördar och att det är jägarna som försöker hålla vildsvin och annat klövvilt i balans och borta från åkrarna. En jaktkompis berättade precis nyligen att han tillbringade 17(!) kvällar och nätter av sin semester i juli förra året i en markägares grödor för att hålla vildsvinen borta.
För att extrema djurrättsaktivister ska få mat på bordet.
Som tack utsätts jägare och bönder istället för hot, trakasserier och våld.

Hur kan de missa:
Att betande djur i naturbetesmarker är helt avgörande för att hålla stora delar av vårt landskap öppet. Massor av växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar är beroende av naturbetesmarkerna och lever där i ett samspel med varandra.

Hur kan de missa:
Att drömmen om den process som krävs för att med tvång få hela jordens befolkning att äta syntetisk vitamin B12, som enbart finns naturligt i animaliska produkter, inte är realistisk. Vi behöver äta kött men omfattningen kan naturligtvis diskuteras.

Hur kan de missa:
Att det är vi jägare som stödutfodrar svältande rådjur på senvintern och det är vi som försöker förbättra förutsättningarna för fältviltet att överleva. Svenska jägare viltvårdar för en halv miljard kronor per år, med pengar ur egen ficka. Det är vi jägare som strävar efter marker med växtlighet som gynnar alla viltarter.

Hur kan de missa:
Vilda djurs lidande? Att vi jägare hatar lidande. En hares långdragna dödsskrik när den blir tagen av ett rovdjur eller en rovfågel är inget som någon vill höra. Djur som svälter ihjäl önskar ingen jägare.
Jakt är inte lidande. Tvärtom. En jägares strävan är att ett djur som skjuts dör snabbt utan stress. Skadskjutningar förekommer tyvärr, det kan vi inte sticka under stol med, men är varje jägares mardröm.

Hur ska en veterinär bete sig mot ett aggressivt vildsvin som spåras två kilometer in i tät terräng och som stöts upp när man kommer för nära? Ska vi skicka fram universums snabbaste och modigaste veterinär då med avlivningssprutan i högsta hugg?

Hur kan de missa:
Att det är vi jägare som avslutar lidandet för det trafikskadade vilda djuret som släpar sig fram med krossade ben eller svårt skadat springer iväg. Varför tror de att jägarna varje år genomför över 60 000 eftersök på trafikskadat vilt? Självklart för att vi inte vill att djur ska lida.
Jakthatarna har efter saklig kritik plötsligt också ”nyanserat” sitt jägarhat och anser nu att vi vid varje eftersök ska ta med en veterinär som ska avsluta lidandet för det skadade djuret.
Hur i hela friden skulle det gå till?
Skadade djur lyckas ofta ta sig från platsen. Hur ska en veterinär bete sig mot ett aggressivt vildsvin som spåras två kilometer in i tät terräng och som stöts upp när man kommer för nära? Ska vi skicka fram universums snabbaste och modigaste veterinär då med avlivningssprutan i högsta hugg? Ska jägaren alltså låta bli att avliva med ett snabbt skott?
Och vem skulle betala veterinärernas utryckningar (och vård)? Idag betalar jägarna allt. Allt!
Vi gör det för det vilda och vi gör det för dig och vi gör det under dygnets alla timmar året runt.

Hur kan de missa:
Att vi jägare älskar våra hundar lite mer och låter dem göra det de är ämnade för och älskar allra mest,  jaga.
Jakten är hundens ultimata lycka, den sitter i dess gener. Du kan hitta på aktiviteter som påminner om jakt men det kan aldrig bli detsamma. Jakt är alltid jakt.
En jakthund måste leva på riktigt, du kan inte stänga in den i ett koppel och mellan fyra väggar ett helt liv. I min värld behöver en hund mer än så.
Vi jägare ger våra hundar ett optimalt liv. Det finns ett fåtal idioter även bland oss men alla kan vara säkra på att jägarna som grupp tar fullständigt avstånd från dessa individer.

Hur kan de missa:
Det vedervärdiga i att tvinga på andra människor sina egna åsikter med hjälp av hot, trakasserier och våld? Djurrättsextremismen för en fascistisk kultur. Människor kan inte leva så tillsammans. Det finns åtskilliga motbjudande exempel på detta.
I förlängningen, och än så länge i teorin tack och lov, tänk om alla tyckte så. Om vi kastade demokratin i papperskorgen.
Då vore det acceptabelt att ge tillbaka på exakt samma sätt, eller hur. Om en extremist tycker att det är okej att hota och skrämma skiten ur en sjuåring, då måste det förstås, i fascism-logikens namn, vara lika okej att ge tillbaka. För då existerar inte längre några regler mer än individens egna. Den egna åsikten är den enda gudomliga som ska tvingas på någon annan med vilka medel som helst.

Men många får idag betala ett alldeles för högt pris för att hålla demokratifanan högt. Man kan fråga sig hur länge de står ut.

Hur kan de missa:
Att om de som tycker annorlunda än djurrättsterroristerna hade börjat ge tillbaka på samma sätt hade hela vår samhällsstruktur svajat.
Samtidigt kan alla vara säkra på att många drabbade och deras närstående tänker precis just så. Att slå tillbaka! Eller bara gå i försvar mot dem som med våld och hot förstör hela ens eget, familjens och barnens liv. Så många mörka tankar som så enkelt frodas.
Det är också på grund av vårt rättstänk som djurrättsextremismen paradoxalt nog kan fortsätta att söndra. De kan glatt terrorisera vidare enbart beroende på sina offers känsla för demokrati och rättvisa. Idag slår knappt någon tillbaka.
Som att sno godis från ett barn, eller hur! Fint!

Men vi som gör rätt, vi förstår den oerhörda tyngden i demokratiordningen och försöker upprätthålla samhällets regler. Vi väntar på att vårt rättssystem ska funka fullt ut. Alternativet är total ondska. Men många får idag betala ett alldeles för högt pris för att hålla demokratifanan högt. Man kan fråga sig hur länge de står ut.
GP:s granskning har tack och lov fått många att reagera och några politiker har äntligen vaknat. Nu måste också något hända. Vi är ofantligt många laglydiga, demokrativärnande medborgare som väntar!

8 Kommentarer
 1. Madeleine Lewander says:

  ALLA dina förfäder åt kött eller animaliska produkter. Annars hade de inte överlevt. Du hade inte funnits. Ingen hade överlevt. Det kallas fakta. Fakta om nödvändiga vitaminer och näringsämnen som vi människor behöver för att överleva kan du enkelt googla fram. Du kan ju börja söka på Anemi. Eller varför inte fråga en läkare? Varför jag och övriga jägare jagar har du naturligtvis inte en aning om. Ditt prat om biologisk mångfald ids jag inte ens svara på.

 2. Reality check says:

  Varför BEHÖVER vi äta kött? Vad händer om vi inte gör det? Jag och många med mig har inte ätit kött på många år. Kommer jag dö nu? Eller kommer någons världsbild att rubbas? Tänk om någon till och med blir kränkt, det vore ändå det värsta.

  Det är en himla tur att människan kom till jorden och räddade planeten från den biologiska icke-mångfalden. Det måste varit hemskt innan vi ordnade med det där. Eller är det bara ytterligare ett påhittat argument för att kunna fortsätta äta kött? Mycket möjligt att den biologiska mångfalden minskar men vad jag vet mådde jorden strålande innan vi ”fixade” det där.

  Det är helt ok att äta kött för min del men säg istället att det är för att det är så sjukt gott och inte att det är något vi inte klarar oss utan. Bevisligen har många klarade sig alldeles utmärkt utan kött tidigare och gör det fortfarande. Bönder vill tjäna pengar. Dom jobbar med att föda upp och slakta djur och det är för att tjäna pengar. Vissa tycker om sina djur och behandlar dom lite bättre medan andra skiter i hur djuren har det. Jag tror däremot inte det är någon som hade haft hundratals eller tusentals djur bara för att det är kul om dom inte behöver tjäna pengar på det. Då hade man haft ett eller några få djur.

  Dom jägare jag pratat med jagar för att det är spännande, bra sammanhållning i jaktlaget, mat på bordet och närheten till friluftslivet. Att det sedan råkar vara så att man bidrar till att hålla viltstammarna på en nivå som vi tycker är lagom är en liten bonus som inte på något sätt påverkar anledningen eller mängden man jagar.

  Det är helt hål i huvudet att trakassera folk oavsett vem det är. Jägare eller inte. Men sluta komma med värdelösa påståenden om att vi behöver äta kött och att den biologiska mångfalden behövs. Det är människan egna påhitt i egenskap av historeskrivare.

 3. Madeleine Lewander says:

  Det finns en horribel och vidrig hantering av djur runt om i världen, det håller jag med dig om. Därför är det konstigt att vissa koncentrerar sig på att trakassera svenska jägare som ligger så oerhört långt från detta.
  Den som önskar knapra syntetiska piller för att överleva istället för att äta kött får gärna göra det. Att tvinga jordens befolkning att bli beroende av profiterande företag som tillverkar kosttillskott är inte realistiskt. Vi behöver äta kött eller animaliska produkter.
  När det handlar om naturbete och biologisk mångfald rör det sig inte om odlad mark utan om naturbetesmarker som är dåligt lämpade för annan livsmedelsproduktion än just bete. Det handlar om att skapa livsmiljöer för massor av arter.

 4. Reality check says:

  Problemet är inte att det skjuts vilt eller stödutfodras. Vi har satt oss själva högst upp i hierarkin här på jorden och då kommer vi att bestämma över vem som får befinna sig på olika arealer på planeten. Det skulle även aktivist-veganerna bli smärtsamt medvetna om ifall jägarna slutade med.

  Problemet är den fullständigt enorma, många gånger tortyraktiga (om det vittnar tilräckligt många filmer) och miljöbelastande industrin som på ett ohållbart sätt profiterar på kor, kycklingar, grisar osv. under massproduktion.

  Jorden och alla vi människor skulle må klart bättre av att äta syntetisk B12 än att fortsätta som vi gör nu med djurindustrin. Det går att leva utan att äta kött. Det är dock något helt annat att vilja äta kött och tro att vi måste göra det för att man inte kan tänka sig ett liv utan. Så sluta blanda ihop köttätande med viltvård.

  Att det krävs massa kor och får för att vi ska ha öppna landskap är kvalificerat skitsnack. Människan är mer kreativ än så och har löst betydligt svårare problem förr. Hur kunde vi börja odla för x antal tusen år sedan om vi inte hade kor och får? Omöjligt eller?

  1. Viltvård behövs om vi ska ha den världsordning vi har nu.
  2. Vi måste inte äta kött för att överleva. Att många vill äta kött är en helt annat sak.
  3. Blanda inte ihop viltvård med djurindustrin. Dessa har inget med varandra att göra.
  4. Öppna landskap för odling går att ha utan massa djur som betar.

 5. Madeleine Lewander says:

  Anna, det får stå för dig om du tycker att fascistiska organisationer som bränner ner gårdar och i åratal hotar och trakasserar familjer och barn i förskoleålder är samma sak som att utfodra vilda djur. Det är rätt svårt att under senvinterns stödutfodring av svältande djur utesluta en viss art.
  Och jo, när det gäller djurrättsterrorism är hela saken svart eller vit. Här finns inte tillstymmelse till gråzon.

 6. Anna Knutson says:

  Tyvärr stödutfodrar ni vildsvinen också. Alla grannarnas tomter är helt uppgrävda! Som tur är går de inte på min tomt eftersom hundarna kissar där.
  Det är lätt att känna sig kränkt som jägare och kalla alla som bryr sig om djur för ”terrorister”. Verkligheten är dock inte så svartvit.
  Bara för att jag vet några idioter som är jägare skulle jag inte få för mig att kalla alla jägare för jägarterrorister.

 7. Hans says:

  Tack!

  Så bra!

  Samhället borde ändra benämningen från ”djurrättsaktivister” till ”djurrättsterrorister”…

Kommentering är stängd.