Nu börjar det – igen

,
Foto Magnus Rydholm

Foto Magnus Rydholm

 

Idag börjar jakten på allvar. I alla fall för mig. När rävar och grävlingar blir lovliga kan jag inte hålla mig längre. Då vill jag ut. Det var därför som jag ställde klockan på strax efter 03.00 och mötte jag gryningen i skogen. Och när solens första strålar skänkte skjutljus över en inäga på Smålands högland reflekterade jag lite över den kommande hösten.

Det kommer att bli tufft och jobbigt. Rovdjuren behöver få en fungerande förvaltning (vi måste få en förvaltning som tar hänsyn till de som drabbas och ett slut på överklagningscirkusen), utfodringsförbud eller vad det blir av regeringens proposition ska hanteras så att det inte blir ohanterliga konsekvenser, nya viltdata införs med allt vad det innebär, nya inventeringsmetoder för en del klövvilt ska lanseras, regeringen har lovat beslut om fjälljakten, vildsvinsförvaltningen ska arbetas med, acceptans för jakt hos allmänheten är något som med hela tiden finns i allt vi gör, utbildningsverksamheten ska få en bättre webbplats, värvningen av medlemmar måste alltid vara prioriterad, vapendirektivet och hur det blir måste bevakas och arbetas med, allmänna uppdraget ifrågasätts med jämna mellanrum därför pågår en översyn av regeringen som kräver insatser, fokusprojekt rådjur drar igång på allvar, viltköttet kan kanske komma med i regeringens livsmedelsstrategi, webben behöver utvecklas, sociala medier och trycket kring dessa tar aldrig slut. Men detta är bara ett axplock av allt som måste hanteras och arbetas med – det finns mycket mer.

Men en annan viktig sak vi måste lägga tid på är reflektion och att blicka framåt – och utåt. Vad händer i samhället och hur påverkar det oss? Vad kan vi göra för att hantera dessa trender så att de inte inverkar negativt på jakten?

Trots att förbundet består av över 100 anställda och 5 000 förtroendevalda kommer behoven och önskemålen från medlemmarna alltid att överstiga resurserna. Vi kommer med andra ord alltid ha fulla arbetsdagar och några besvikna jägare, som inte tycker att vi gör tillräckligt för deras hjärtefrågor.

Samtidigt är det lite tragiskt att inte alla medlemmar ser vad förbundet faktiskt gör och betyder. Jag menar det stora och abstrakta för jaktens bästa. Istället letar de ofta tillkortakommande i någon enskild fråga. Och det är klart att det finns brister i enskilda sakfrågor. Konstigt vore det annars. Men problemet ligger i att många ser mycket av det vi gör som självklart. Man missar att skytteinstruktören på skjutbanan finns, den ungdomsansvarige på kretsens kvällsarbete eller jaktvårdskonsulentens slit på länsstyrelsen eller med utbildningar, att vi inventerar tar fram utbildningar med mera. Detta och mycket annat blir självklarheter. Men jag undrar, är det självklart? Och vad skulle hända om vi inte gjorde allt detta?

Här får ni min sömndruckna profetia: Den dag vi inte ser och uppskattar det självklara kan vi aldrig ta de steg som leder till förbättringar. Vi skulle då bara bli fragmenterade, splittrade och svagare.

En annan observation som vi gjort är att unga människor inte ser på medlemskapet i en förening på samma sätt som äldre personer. (Inget vetenskapligt bakom detta, bara mina personliga upplevelser). Vi äldre är en del av föreningen. Vi påverkar och tar ett ansvar för att stå upp för den värdegrund som föreningen vilar på. Yngre personer har mer av ett kundperspektiv. De undrar i allt större utsträckning vad de får ut av medlemskapet – inte hur de kan hjälpa till att bygga föreningen ännu starkare. Ifall detta förhållningssätt slår igenom kommer det att påverka oss ganska markant.

Samtidigt förändras Föreningssverige allt snabbare. Vårt demokratiska sätt att arbeta och vara organiserade kommer att ifrågasättas allt mer i takt med att samhällsutvecklingen kräver snabbare beslutsvägar och en annan typ av transparens. För att Svenska Jägareförbundet ska kunna vara Stort, Starkt och Omtyckt om 20 år måste vi våga ta fler stapplande steg mot förändring, förnyelse och aktualitet.

Det kommer bli jobbigt eftersom vi måste lämna trygghetssfären bakom oss. Men jag tror det är nödvändigt att frivilligt börja gå i den riktningen, samtidigt som vi aldrig får tappa den demokratiska förankringen. Det handlar om att fånga upp medlemmaras förändrade syn och krav, förpacka det i folkrörelsen så att det finns utrymme för engagemang och självförverkligande. Frågan är bara när det dags att börja gå.

Ungefär så tänkte jag medan en revirhävdande bock sprang genom skogen, en hare tuggade i sig lite grönt och några koltrastar sökte föda på den snustorra marken.

Jag kan nog inte hålla mig hemma ikväll heller. Om inte annat för att kolla på rådjursbrunsten i en annan del av jaktmarken. Jaktpremiärerna kommer sedan slag i slag. Och jag kan i alla fall inte förneka att jaktlusten är tillbaka. Den är tillbaka tillsammans med ansvaret som vi alla jägare känner för naturen.

2 Kommentarer
 1. Mats S Johansson says:

  Magnus.

  min spontana reaktion när jag läste ditt inlägg här var:

  Har Magnus sovit i timmen? Ser han inte vad som händer i vår egen förening? Eller är det jag som ser ”spöken” på ljusan dag?

  För dig, som för mig, startar i princip året 1:a augusti, men hur många år till gör det det?

  På vilket sätt ”tar du tillvara” en sommarskjuten räv eller grävling?

  Inför den senaste årsstämman i SJF var det en del debatt om hur styrelsen ska se ut. Jag kan se många argument för att välja in en person som Monika Stridsman i styrelsen, och ser egentligen inga problem med beslutet som sådant. Vad som däremot skrämmer mig är en ordförande för valberedningen som, som argument för att göra det, uttalar följande:

  ”Självklart är hon jägare och naturligtvis delar hon Jägareförbundets värderingar i jaktliga frågor. Att hon deltog i beslutet att bland annat ekorren fridlystes under hennes tid på Naturvårdsverket, motiverar hon med att de djur som sköts inte togs tillvara. Även jag anser att det vi jagar ska vi ta tillvara som mat, skinn eller för annat ändamål. Annars ska vi avstå.”

  Jag upprepar: ANNARS SKA VI ASTÅ…..

  Som medlem i SJF hade jag önskat att han sagt:

  ”Det här gör vi för att lära oss mer hur de tänker som med alla medel försöker rasera dagens svenska viltförvaltning så att vi kan rädda den svenska modellen. En modell som, till stor del med hjälp av ideella krafter, (läs gratis för staten) gett oss europas finaste natur. Vi gör det för att stoppa de krafter som vill att viltvården i Sverige ska bedrivas på samma sätt som i t.ex Nederländerna där miljontals gäss gasas ihjäl och man på allvar diskuterar manipulera sina viltbestånd på samma sätt som man begränsar tillväxten hos sin egen befolkning. Vi gör det för att avslöja den ekonomiska kopplingen mellan svenska s.k. ideella miljöorganisationer och de samma ländernas kortsiktiga kapitalintressen. Vi gör det för att lättare kunna avslöja Rewilding-rörelsens verkliga syften.”

  Hur tror SJF att man ska kunna hålla ihop en så stor och blandad grupp som oss jägare genom att (som det i mina ögon ser ut som) vackla på en av grunderna för det man byggt upp genom över 100 år?

  Sorry Magnus, det här blev väldigt negativt men det var som sagt min spontana reaktion på ditt inlägg. Du kan gärna bemöta dem så lovar jag att försöka vara mer konstruktiv nästa gång.

 2. Lars Dahlén says:

  Det är många som numera ser på Jägarförbundet som på en fackförening.

Kommentering är stängd.