En liten rolig grupp med hundra procent bom

, , , , ,

Vi jägare fyller många syften. Ibland oanade. Bland annat bygger vår verksamhet upp en annan, faktiskt rätt rolig, grupps verksamhet här i Sverige, APU (Anti Poaching Unit). Denna grupp består av en samling lekfarbröder och -tanter vars huvudsyssla är att ogenerat smyga omkring i framför allt Roslagsskogarna och leta efter jägare som beter sig misstänkt.

jaktfika_mlewander
Vem vet, plötsligt händer det, kanske ålar någon av nissarna förbi just ditt jaktlag nästa gång ni fikar. Foto: Madeleine Lewander

Alla jägare är nämligen potentiella tjuvjägare. Gruppens tanke är också att ”skydda” vargarna mot dem, tjuvjägarna alltså.
Nu verkar också Värmland ha fått den äran.

Jag  vill i sammanhanget betona att Svenska Jägareförbundet tar bestämt avstånd från allt som har med illegal jakt att göra.

Gruppen hittar heller inte speciellt många tjuvjägare, faktiskt har de inte lyckats leta upp en enda i hela Roslagen. Polisanmälningarna från gruppen haglar men faktum kvarstår att precis allt de lyckats anmäla har lagts ner.
Ofta slår de också på stort när de polisanmäler. Räv- och vildsvinsfällor blir exempelvis misstänkta vargfällor och då skickas ärendet direkt till Länskriminalpolisen som utreder grova brott. Även där har allt lagts ner, enligt uppgift från Norrtäljepolisen.
Hundra procent bom sedan gruppen startade 2007 alltså!

Om det har med stora kunskapsluckor att göra eller bara ett rent jägarhat är svårt att veta. Förmodligen både och.

De skyddar enträget. I Roslagen händer det till och med att vargslagna älgar skyddas så intensivt av gruppen att inte ens vargarna själva vågar gå fram till sitt slagna byte och får äta någon annanstans. Det kallar jag effektivitet på hög nivå!

Gruppen smyger omkring i skogarna och spanar, dag som natt. En del jägare har uppmärksammat dem vid samling inför jakten eller under fikat i skogen när de har kommit ålande förbi i sina camoukläder eller helt sonika kört fram till jägarna i sina enorma, svartlackerade titta-här-kommer-jag-bilar.
De är förstås jättemystiska och kräver all respekt för i den här samlingen finns också alldeles riktiga…(sshh…jag viskar) poliser.

Nu har vargarna för tillfället, trots gruppens idoga spanande, vandrat ut eller på annat sätt försvunnit från Rialareviret i Roslagen. ”På annat sätt försvunnit” innebär förstås i den här lilla gruppen att vargarna är illegalt dödade.
Från början tjoades högt om att varenda utvandrad varg ”dödats av tjuvjägare”.
Och media hängde glatt på. Till och med den lokala morgontidningen skrev i sin ledare att vargarna sannolikt fallit offer för tjuvjakt.
Vartefter har det sedan uppdagats att vargarna, en efter en, mött helt andra öden. Det visade sig att de flesta vandrat över länsgränsen och blivit påkörda.

Nu saknas bara information om en varg. Vart den har tagit vägen vet ingen. Jo, lilla gruppen ”vet” förstås.

Det för tillfället vargtomma Roslagen skakade däremot gruppens hela existens. Vad var det nu för mening med att åla omkring i skogarna och se farlig ut i jättestora bilar?
Det ordnade sig. De har tills vidare sadlat om och istället blivit sakletare. Självaste Pippi Långstrump hade varit stolt!
Nu kryper de istället runt i skogarna och letar skrot. Och det är inte vilket skräpskrot som helst utan skrot som JÄGARNA har slängt! Förstås!
Och fortfarande letas intensivt efter fällor och åtelkameror. Hittar de en fälla är den alltid olaglig, det spelar ingen roll om den är laglig, den är olaglig i alla fall och ska polisanmälas. Helst ska också riksmedia upplysas om detta oerhört onda och, enligt gruppen, i jägarkåren allmänt förekommande fenomen.

Att det numera, efter en dom i Kammarrätten i Jönköping, anses att tillstånd ska ges för åtelkameror, spelar ingen roll i gruppens värld, för, ja ni vet, ”även om det är lagligt, är det ändå olagligt”.

Gruppen verkar nu också ha skaffat sig fäste i Värmland och ser ut att uppleva en ny vår. För här finns ju vargarna igen! Och en massa nya fällor och åtelkameror som ska polisanmälas. Livet i gruppen ser ut att ljusna!
Grattis Värmland! Dessutom är heeela riksmedia medbjudna på kalaset och många deltar utan minsta reflektion.

Vad gör man åt det här? Inte mycket, jag tror att de straffar ut sig själva vad det lider.
Och vem vet, plötsligt händer det, kanske ålar någon av de här nissarna förbi just ditt jaktlag nästa gång ni fikar.
Värre är det då med media som blåögt sväljer gruppens tokerier utan att blinka. Hur seriöst är det? Trovärdigheten i mediarapporteringen som pumpas ut till oss alla har fått ännu en spark i skrevet.

14 Kommentarer
 1. Eric says:

  Ni får rätta mig om jag har fel, men är det inte jaktbrott att spåra och följa djur på det sättet APU gör, om man inte har jakträtten på marken och gör det under jakttid?

 2. Björn Isaksson says:

  Tommy!
  Du är i gott sällskap, ibland blir man helt skogstokig på alla lögner om jakt och jägare som vissa sekter får publicera utan att ifrågasättas av journalisterna.
  Antingen håller journalisterna med eller så är de ”nyttiga idioter”, någon källkritik existerar inte.

 3. Tommy Olsson says:

  Björn helt klart är vi bättre men inte alla tycks fatta det
  Det finns naturligtvis jägare som inte är särskilt seriösa eller nogräknade
  med vad eller hur dom jagar, det har nyligen hittats snaror i våra trakter
  strypsnaror som sakta men säkert dödar främst Rådjur men även andra djur löper risk att fastna o Kvävas.

  Det som är problemet är att jägarna plötsligt är boven i dramat
  Det springer runt Halta Älgar o trebenta rådjur oftast trafikskadade men när Svensson får se dom så antas dom vara skadeskjutna .
  Ja du Björn jag är ganska förbannad och anser mig ha rätt till det

 4. Björn Isaksson says:

  Tommy!
  Du och jag har haft många goda diskussioner och vi är inte alltid överens.
  Jörgen har en poäng!
  Dina argument brukar vara tillräckligt starka för att stå för sig själv, det gör de även i de senaste inläggen du gjort. Rent sakligt håller jag med dig om att de här poliserna drar skam över sin yrkeskår!
  Det är lätt att bli förbannad på alla som gör sitt yttersta för att förstöra jakten men, vi ska inte sänka oss till deras nivå.
  Vi är bättre än så!

 5. Tommy Olsson says:

  Jörgen möjligen är inte tonen i min kommentar särskilt vacker men högst befogad
  våra motståndare använder sig enbart av liknande tillmälen och uteslutande lögner
  om hur vida tjuvjakt på varg förekommer dagligen
  Dom drar alla jägare över samma kam, om det som madeleine påstår stämmer att 8 poliser ingår i denna grupp måste jag starkt ifråga sätta dessa polisers kompetens och pålitlighet
  Eftersom dessa 8 har en starkt avvikande åsikt om vad som är lagligt eller inte
  är det ytterst sannolikt att de har avvikande meningar även i andra frågor
  de kan tex tycka att 50 km hastighet på 80 stäckor är anledning till att ta körkortet på platsen med stora problem för den som råkar ut för detta

  Vad jag menar är att dessa 8 skall tas ur tjänst då deras kompetens och objektivitet är i det närmaste obefintlig
  Mvh Tommy

 6. Björn Isaksson says:

  Visst ja, hundförare måste ju kallas K9ers, det missade jag ju i upphottningen av våra mossiga jägarbenämningar;)

 7. jörgen bergmark says:

  Tommy, jag tycker inte om tonen i ditt inlägg den här gången.
  Det är väl snarare våra motståndare som brukar skriva på det viset om oss? Snälla du sänk dig inte till deras nivå.

  Naturligtvis så håller jag med om att APU är stollar och att Madeleines krönika var toppen!
  Har jägare verkligen sett dom ålandes kring passet?? Ja jösses!

 8. Madeleine Lewander says:

  Tommy, verksamheten finns i huvudsak i Roslagen och enlig uppgift är åtta poliser medlemmar i organisationen. Gruppens verksamhet har starkt ifrågasatts men efter en internutredning godkänts som bisyssla.

 9. Tommy Olsson says:

  Bra skrivet spark i skrevet borde dom ha såpass så att dom inte ynglar av sig
  eller finns det möjlighet att få hjälp av anticimex dom utrotar väl sådana skade djur
  Personligen gjorde jag en anmälan till rikspolisen om denna grupp beskedet jag fick av rikspolis chefen själv var att en intern utredning skulle hållas rörande de poliser som ingick i gruppen
  Helt klart hade detta ingen verkan eller så drog bondläppen en lögn
  kanske är det läge att ta hjälp utifrån för att få ordning på torpet igen
  ett förslag är att vända sig till dom så kallade kriminella MC gängen för övrigt dom enda som polisen inte vågar sig på och som troligen är betydligt pålitligare än våra mässing klädda soffliggare

 10. Simon says:

  Rätt kul läsning och kul o se vad folk utan en riktig hobby kan hitta på!

  Haha jag är ombord med dina ideer Björn!

 11. Madeleine Lewander says:

  Hahaha! Björn, det fullkomligt lysande idéer du kommer med! Och någonstans menar jag faktiskt allvar!
  Jag menar, ordet ”drevkarl” vad är det egentligen för en benämning?! Låter antikt. Det går säkert att hitta fler gamla rostiga ord jakten.

 12. Björn Isaksson says:

  Ha, ha, bra skrivet!
  Men man måste ändå säga att de lyckats klä sitt jakthat i lite roliga outfits, jag menar: Ranger, Tracker, vilka coola titlar. Jag blir avundsjuk!
  Om inte vi döper om våra benämningar på passkytt, drevkarl och jaktledare så befarar jag en massflykt till APU där tillvaron verkar lite mer sagolik än i ett vanligt jaktlag.
  Passkytt borde heta sniper, drevkarl kallar vi för beater och jaktledare måste självklart döpas om till SHL, dvs Strategic Hunting Leader.
  Vidare behöver vår fordonsflotta uppdateras så att vi får uppstripade, eller ännu hellre camomålade Hummers.
  Och ve den jägare som dyker upp i vanliga jaktkläder till morgonens samling, camo ska det vara!
  Sedan får vi nog döpa om jägarexamen till Master of Hunting.
  Vi måste hotta upp oss, det här folkliga vi håller på med duger inte i dagens mediasamhälle!

 13. Sören says:

  Mycket bra skrivet.
  Ja det är otroligt vilken nytta denna grupp gör. Svårt att hålla sig för skratt. De slösar med polisens resurser till och med poliserna suckar som skall ut och kolla godkända märkta fällor.

Kommentering är stängd.