Okej att lämna hunden i skogen att dö?

, ,

Han får tillbaka hunden! Säger det högt för mig själv igen och igen. Tar mig för pannan. Han får tillbaka hunden! Det handlar om den italienske gästjägaren som åkte till Sverige för att jaga ripor med fyra engelska settrar och åkte hem med tre. Den fjärde lämnades kvar i skogen.

utsikt
Gästjägaren drog hem till Italien och lämnade sin hund att dö i skogen. Nu ska han få hunden tillbaka. Foto: Madeleine Lewander

Och det var inte första gången, enligt 24Norrbotten, som mannen i fråga lämnade kvar hundar i de svenska skogarna.
Den senaste hunden räddades av en person som vårdat och tagit hand om den sedan dess och som verkar vilja fortsätta med det.

Nu säger länsstyrelsen att det är okej för den italienske gästjägaren att plocka hem hunden.

Sverige har blivit skvatt galet. Vi slår ut landsbygden med straffskatter på bönderna, vi låter glatt vargar käka jakthundar, får och andra tamdjur, vi tar emot gästjägare som kommer hit med sina hundar och behandlar dem värre än skit och bara lämnar dem att dö. Sen bestämmer vi att skitägaren ska få hunden tillbaka. Allt medan folket omkring, landsbygdsborna, bara kan stå och titta på.
Jag undrar också vad som händer med riporna som de utländska gästjägarna skjuter. Ett förhoppningsvis felaktigt rykte säger att de kastas eftersom de inte får medföras från landet.

Det ju åt helvete! Vad det är som håller på att hända?

Svenska Jägareförbundet har reagerat skarpt.

Är det en komplott? Å ena sidan en slags storebrorsmobbning där möjligheten att leva, bruka och jaga på den svenska landsbygden och i naturen stryps allt mer för dem som bor där. Å andra sidan kör myndigheterna bruntunga i situationer som i ovanstående scenario. Men bara för andra, alltså inte landsbygdsbefolkningen. Logiken har slocknat.

Den enda röda tråden jag hittar i detta skapar en fråga med stooora frågetecken:
Vad är du och dina ord värda, landsbygdsbo?

Du kan se inlägget här!

12 Kommentarer
 1. Björn Isaksson says:

  Ja, konstruktiva ideér är vad vi behöver.
  Den nya regeringen avser ändra när det gäller fjälljakten och bl a kräva att utlänska jägare har guide. Det vore lämpligt att förbundet för fram förslag som t ex krav på hund-GPS och att guiden ansvarar för att den betalande gästen faktiskt följer svensk lagstiftning och våra jaktseder.
  Man kan ju inte utgå från att folk från tättbefolkade länder vet hur det fungerar i glesbefolkade dito. En bortsprungen hund i Italien kommer förmodligen i kontakt med folk inom några timmar, i den svenska fjällvärlden kan det ta veckor, våra vidder är nog närmast obegripliga för en central- eller sydeuropé.
  Vi har faktiskt kommuner i fjälltrakterna som är större till ytan än vissa europeiska republiker. Det kanske inte är så lätt greppa.
  Så ett ganska stort ansvar vilar på guiderna.

 2. Madeleine Lewander says:

  Björn, Fjollträsk, ni är kloka och jag tar naturligtvis åt mig av kritiken. Det går alltid att göra saker bättre och i det här fallet blixtrade det nog till lite extra. Bättre att försöka göra något konstruktivt av det hela. GPS-krav borde vara en självklarhet. Uppenbarligen hade jägaren också behövt mer information om vilka krav som ställs på jägare med hund i fjällen. Det borde också krävas att de tar del av denna information så att det inte går att komma i efterhand och säga att man inte visste.
  Guidetvång säger en del men i det här fallet tycker jag det verkar som att det fanns en guide med. Vilka krav ställs på dessa guider?

 3. MartinJ1 says:

  Fjollträsk: Att betalningen består av hunden är naturligtvis upp till hundägaren att ta beslut om. Det jag menade var att om det är som det beskrivits i artiklar så lär denne hundägare hellre bli av med hunden än betala massa pengar för att få hem den helskinnad och på sätt och vis blir det inte konstigare än andra köp av hundar även om pengatransaktionen i detta fall blir en avskriven skuld.

 4. Björn Isaksson says:

  Hmm, Madeleine…
  Fjollträsk har en och annan poäng, han kanske inte hade något annat val än att åka hem. Ibland tvingas även svenska jägare lämna hunden i skogen för att återkomma dagen efter, det går oftast bra på hemma marken, det är eljest om du är på jaktresa till ett annat land. Det som talar emot jägaren är att det inte är första gången.
  För övrigt tror jag inte vi ska svinga så vilt mot utländska jägare som görs i den här tråden. Rykten, som det där med riporna var ganska onödigt kan jag tycka, även om det uttrycks en förhoppning om dess felaktighet. Vi brukar köra med fakta.
  Nu vet jag att hundar betyder ALLT för dig, så jag förstår att du går i taket!
  Men krav på hund-GPS vore kanske något att slåss för?
  Själv lyckades jag plocka upp min tax innan den kom ut på riksvägen i söndags, tack vare GPS:en. Enligt försäkringsbolagen har trafik- och drunkningsolyckor minskat i och med att fler använder GPS. Det hade säkert varit till hjälp i det här fallet.

 5. Madeleine Lewander says:

  Fjollträsk, du har givetvis flera poänger. Har det gått till på ett annat sätt så är det bra. Har det gått till på det sätt som beskrivits är det inte bra.

 6. Fjollträsk says:

  Jag ställer mig lite frågande till sättet den här händelsen skildras på, och den riktning som bl a SJF för diskussionen, percis som jag kände i diskussionen kring skyddsjakt på älg uppe i norr under februari.

  Rimligtvis är det tränade hundar han använt för ripjakt och rimligtvis är det en förlust för honom att inte få med sig en hund hem, men vilka åtgärder vidtog han för att få tillbaka hunden? Hur kan det komma sig att LSty ö h t vet att det är hans hund som återfunnits? Antagligen för att han anmält försvinnandet eller?

  Men den stora grundbulten är ju att det är hans hund, han äger den. Det går inte säga ett ord om att han misskött den på något sett (apropå ”behandlar dem värre än skit”), han har, såvitt jag förstår, förlängt sin vistelse i Sverige med en dag för att leta efter hunden, men inte hittat den och då rest hem. För hunden kan ju mycket väl ha förolyckats, slagits av kungsörn eller vad som helst. Svensk Jakt borde intervjua den här italienske jägaren och höra hans version.

  Den som har vårdat hunden har naturligtvis rätt till ersättning för skötseln, men inte f-n får man rätt till att ta över hunden om man tar hand om en bortsprungen hund, när ägaren är känd.

  Så jag tycker att landet börjar bli skvatt galet, men inte på det sätt som åsyftas här bloggen.

 7. MartinJ1 says:

  Man blir ju illa berörd av detta.
  Jag hoppas att den som tagit hand om hunden tar ut en rejäl slant för omkostnaderna. Mat och extra omsorg (timkostnad på några hundra) för en traumatiserad hund borde gå på åtskilliga tusen vilket naturligtvis måste betalas innan hunden får lämna sitt härbärge. Och om det inte betalas så får betalningen bestå av att hunden är betalningen. Det är ju inte gratis med hundpensionat…
  Förutsätter även att all eventuell hjälp för att få hunden iväg på resan faktureras till hundägaren eller för den delen länsstyrelsen.

 8. Evert Carlsson says:

  Den 14/9 i år var dagen då landsbygden dog. Från och med att vi får in miljöpartiet som ett regeringsparti så kan vi lika gärna lägga ner allting utanför stadsgränserna. Förstår svenska folket vad dom har röstat fram???

 9. JeannaQ says:

  Katastrof och skandal -är vad detta är.
  Man blir så bitter och maktlös när det får gå till så här – och det värsta – att Länsstyrelsen tillåter honom att ta tillbaka hunden, vilket betyder att andra mindre respektfulla individer kan tro att detta är OK. Det smittar i de kretsarna. Ja det handlar om psykopatiskt kallsinniga personer. De borde gå i terapi istället för att åka hit och skjuta fåglar.
  Om det någonsin ska bli färre fall av djurplågeri och djurvanvård MÅSTE myndigheterna agera med allvar – med respekt för djuren och naturen och även för alla oss som lider när vi tar del av dessa extrema nyheter.

 10. Terez Klintebjer says:

  Jag tycker att det är mycket respeklös att göra så måt naturen. Låt ungre generation att förändra ordnings reglerna äftersom de är ny utbildade och har vettig inställning till jagt och vild vård. Plocka bort lizensen från dom jägarna de släpa in oseriöza jägarna på sin revier. Det är så sorgligt och man bli jätte ledsen och irriterad. Ferbjuda jagt till dom de använda sin gevär bara att höjja sin självförtoende. Det här är inte okay. En sack till jag tycker att det är jätte lågt att lämna sin hund i skogen. Jag hoppas att personer de tar hand om hundarna att de skicka en ordentli faktura för hundägaren. Ja om hunde konde rädda. Jag har inget med jagten att göra, men jag önskar att ni gör något åt det Tack
  Terèz

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] priset. Jägareförbundet regarerar starkt och många av mina jägarkollegor också! Läs nyheten här (kan ej länka till grundnyheten på 24Norrbotten då det är en plustjänst). Går att läsa i […]

Kommentering är stängd.