Tänker de jakt, kändisarna som jagar?

, ,

Då var den igång älgjakten. Lite älgskak är det i hela Sverige just nu. Premiärdagen i södra Sverige lyssnade jag på Rix FM där Robert Aschberg pratade jakt med inringande lyssnare. Jo då, han jagar, Robert, och fick helt klart försvara jakten ett antal gånger under sändningen.
”Kan man försvara jakt för nöjes skull?” var temat. Och folk ringde.

algjakt_jamtland700
Funderar de extra kring sitt jagande, kändisarna som kanske måste motivera det mer än andra jägare? Foto: Madeleine Lewander

Jag lyssnade och gick igång rätt rejält under sändningen. Tänkte nästan hela tiden: ”vad ska han svara nu, vad ska han svara nu” på både frågor och angrepp från lyssnarna. Jag kunde pusta ut för svaren var bra. Han belyste jakten klarsynt. Han fastslog exempelvis en gång för alla att vi jagar för att det är kul. Eller när han fick den jakthatande köttätaren att själv erkänna att han hycklar.
Någonstans svajade det till lite med älgkor och kalvar men Aschbergs smorda munläder löste det elegant.

Jag tycker om att många kända personer jagar. Aschberg, Zlatan, Måns Zelmerlöw, Adam Alsing, Per Morberg. Lotta Lundgren förstås. Och en massa andra kända ansikten. Jag vet också att fler är på gång och vill börja jaga, nosar runt i jägarexamenstrakterna.
Det slår mig att de har ett tufft ansvar. Som jägare litar jag ju liksom på dem, de blir lite jaktens ambassadörer. Att de kan förklara det fina med jakten så att folk förstår och att det blir rätt känns viktigt. Kraven känns lite högre.
Är de medvetna om det?
Deras jagande ifrågasätts förmodligen rätt hårt emellanåt i officiella sammanhang.

Då gäller det att de har tänkt igenom det hela.
När det gäller Lotta Lundgren vet jag. Hon har redan tänkt ut svar på saker som jag inte ens kommit på att jag kan fundera över.

Zlatan gjorde Volvo-reklamen som fortfarande berör mig djupt. Filmen har över fem miljoner visningar på Youtube.
Det är självklart att jaktsekvenserna i klippet blev som Zlatan ville. Och de blev bra. Känslan är vacker och sann. Det är viktigt.

Jag har inte sett eller hört om Måns i så många jaktliga sammanhang ännu men han har en jaktlabrador som han visst jagar med. Det räcker i min värld. Jag litar på honom.
Per Morberg bara intar jakten precis som han gör med allt annat, mat, vin, rubbet. Jakten är ett självklart inslag i hans liv. Jamen då så.
Adam Alsing har skjutit sitt första vildsvin. Det vet vi. Fotot på Fejan är enkelt, grisen hänger i slakteriet, Adam ser stolt ut.
De får godkänt allihop.
Men jakten är ett arv, en gåva som måste förvaltas av alla oss som tagit steget in och förstått.
Att vara jägare är något att vara stolt över.
Så jag hoppas att de fortsätter att visa jakten som den är, med ödmjukhet och respekt.

3 Kommentarer
 1. Bertil Toren says:

  Glöm inte våra skidstjärnor av alla de slag som jagar. För övrigt behöver vi naturligtvis inte be om ursäkt för att vi har jakt som hobby. Att skapa förståelse för jakten bland den del av befolkningen som varken är för eller emot (kanske 90%) anser jag vara viktig. Att vi som jägare vid varje lämpligt möte med andra är ambassadörer. Sedan tycker jag att SJF bör försöka få SVT eller TV4 att visa ” På spaning efter jaktens själ”. Finstämda naturskildringar verkar vara omtyckta som motvikt till allt tillgjort trams som visas på burken dygnet runt i repris

 2. MartinJ1 says:

  Robert A är bra och att göra det i den formen han gjorde i radio är beundransvärt när man inte har koll på vem som ringer eller vilka frågor som kommer ställas i förväg utan får ta det på volley.

  Såg föresten i en intervju att Sveriges mest berömde MMA fighter Alexander ”The Mauler” Gustafsson också jagar.
  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kampsport/mma/article19643828.ab

  SJF får väl bjuda in en elit av jagande kändisar från olika kändisgrenar (sport, politiker, artister mm) till Östermalma och låta dom snacka ihop sig lite och bli officiella ambasadörer för SJF och jakten.

Kommentering är stängd.