Cool på bekostnad av hundens hälsa? Glöm det!

,
Andjakt är ofta geggig. Foto: Rikard Lewander

De är trötta nu, lite slitna. Vid den här tiden på året jobbar  våra apporterande hundar som hårdast. Någon mindre insatt kanske tror att det inte är någon större match att fissimma runt på blankvatten och hämta döda fåglar? Så funkar det alltså oftast inte.

geggigt_700
Andjakt är ofta en geggig upplevelse för alla parter. Foto: Rikard Lewander

Det handlar om att simma hundratals meter i vatten som bara är några grader varmt, ta sig fram i tung illaluktande gyttja, genom täta vassar, tjock nate och akta sig för vassa stenar för att få tag i en skadskjuten fågel.
I många fall måste hunden också kunna ta sig upp i en båt eller otympliga ”flytplattor”, branta klippavsatser utan att för den skull släppa den apporterade fågeln som måste in.

Hundarna älskar det. De fortsätter jaga, simma, kämpa i det oändliga om de får hållas. Det gör också att vårt ansvar som hundförare är gigantiskt. Vi måste hitta balansen, säga stopp när det börjar bli för kallt, när hunden börjar bli för trött.

Efter jakterna ligger alla vi hundförare  på golvet med pannlampan tänd för att kolla att trötta och lyckliga hundar är okej. Så att inga klor har gått sönder, skärsår som måste göras rena eller skador som kanske kräver mer vård. Vass in i trampdynan och medföljande infektion och klumptass är sådant som kan hända.

Jag kör neoprenväst på mina hundar när det blir lite kyligare. Det finns en hel del människor som himlar med ögonen och tycker att det är fjolligt. De får grimasera bäst de vill, det skiter jag i. De har uppenbarligen inte suttit i de där leriga vassarna. En bra väst skyddar både från skador och kyla. Ju mer hösten gör sitt intrång, desto kallare blir det i vattnet.

Ge mig en enda bra förklaring till varför jag skulle låta bli att skydda min hund bara för att verka cool inför ett pucko?

En sak är riktigt dum med västen. Den är kamouflagefärgad. Varför då? Den borde vara signalfärgad så att hunden syns bra i vassen när det är också börjar skymma. Det där är också en sådan där grej, det ska vara cooolt…

Men där har det faktiskt blivit bättring. Det finns numera signalfärgade västar.
Jag tänkte  för en tid sen att innan jag beställer en ny, de är rätt dyra, kan jag kanske göra en snygg egenfix och helt enkelt sy dit lite reflexer och signalfärger.
Sagt och gjort, jag som aldrig fått ett enda godkänt betyg i syslöjd tog jaktlabradoren Argos väst och började sy fast en snygg orange lapp med reflex som jag tyckte skulle synas bra.
Det tog tid, svetten lackade, blodet droppade från nålstick i fingrarna och tiden gick. Men till slut var jag klar och tyckte själv att det blev skitbra!
Glad i hågen ut på nästa jakt och på med västen. Den ursnygga lappen var fortfarande lika bra fastsydd. Men när jag satte på västen satt den inte som jag tänkt, som en lysande signalfärg på Argos rygg. Jag hade sytt fast den på magen. Hoppsan.
Kanske skrämmer den en och annan mört men han syns fortfarande lika dåligt.

Men, det man inte har i huvudet får man beställa på nätet. Ha det bra alla jägare där ute!

Klipp från senaste kvällsträcket med min labbetik Carmals Heroine Ruby.

14 Kommentarer
 1. Björn Isaksson says:

  Madeleine, jag såg att Dogtech nu har retrievervästar i signalfärg, jag undrar hur änderna skulle uppfatta signalcamo som vi har på mänskliga västar?

 2. Ann-Maj Hjelm says:

  Bra skrivet Madde! Vi utsätter våra hundar för stora risker och det är vår plikt att göra vad vi kan för att minimera dessa. Eftersom jag precis nu har en tasskadad labrador tänker jag mycket på just det du skriver om. Fantastiskt hur dessa hundar ställer upp för oss!

 3. Madeleine Lewander says:

  Paul, jag har ofta funderat på just detta och det är förstås en avvägning man måste göra. Jag vet inte exakt hur sjöfågel uppfattar signalfärger. Men jag föredrar de signalfärgade för hundarnas egen säkerhets skull och tycker av någon anledning inte att inkommande änder verkar reagera så speciellt på simmande hundar, oavsett färg. Men passerar en båt senare i skymningen när de är ute och jobbar är det bra att de syns. Vi jobbar också en del med eftersök vid jakter där skadade änder skjuts i vattnet, nära vassen. Då är det bra att hunden är signalfärgad, tycker jag.

 4. Paul Hulten says:

  Bra skrivet. Jag håller med om att man ska använda väst så fort vädret blir kallt, men jag skulle ändå hävda att dom är cammo färgade av en anledning. Änder och gäss har grym syn och ska man jaga vilda fåglar så behöver man all hjälp man kan få.

 5. Madeleine Lewander says:

  Björn, jag tycker direkt rosa! Det visar att du är säker i din roll som hundförare (och kanske som man ;) Och vem glömmer en rosa tysk (vi pratar väl om en terrier) eller tax som jagar så det ryker?

 6. Björn Isaksson says:

  Jag ska beställa till tysken och taxen, rosa eller orange? Vad tycks? Rosa känns lagom o-coolt och alltid retar det någon!

 7. Madeleine Lewander says:

  Bra idé Johanna men det kanske blir lite svårt att greppa fågeln då. Och jag vet inte hur lång tid det tar för honom att lära sig ryggsim. Men allt för sy-konsten kan man ju tycka förstås :)

 8. Johanna Claesson says:

  Haha, du är underbar Madde! Argo kanske kan börja med ryggsim?

Kommentering är stängd.