Gilla svinen!

, , , ,

Jag gillar vildsvin.
Har tidigare bott i Skåne, mitt bland dem i många år. Jag har skjutit vildsvin. Jag har joggat med vorstehn lös vid min sida i skymningen rakt genom foderplatser med smågrymtande vildsvin, där somliga sprungit iväg skrämda, andra nyfiket stannat upp och glott på oss, nära.
Jag har varit med på drevjakter på vildsvin.
Vildsvinen är värda all
 respekt men jag är inte rädd för dem.
Jag har svårt med den här döda-allihopa-kosta-vad-det-kosta-vill-tanken.

vildsvin_700
Etiken måste också gälla vildsvin. Foto: Madeleine Lewander

 

Jägarna skjuter vildsvin som aldrig förr. Vildsvinsstammen har stagnerat, tack vare oss. Ändå är många förbannade på jägarna. De tycker att vi borde skjuta vildsvin oftare än vi går på toaletten.

För att jaga vildsvin effektivt måste vi ha bra vildsvinshundar. Vildsvinsjakten är en förhållandevis ny kunskap, alldeles speciella egenskaper måste avlas fram för att få fram hundar med de rätta förutsättningarna. Det tar sin tid. Jägarna jobbar på det och har tillförsikt.

Det händer att vildsvinshundar skadas och dödas.
Även en god vildsvinshund lever farligt. En vildsvinsjägare lever också farligt ibland. Drevjakten på vildsvin är en utsatt situation. Men våra vildsvinsjägare utvecklar hela tiden sina jaktkunskaper och hundarnas egenskaper.

Många lever för sin vildsvinsjakt och för sina hundar. Många jägare har gråtit över sin skadade eller dödade vildsvinshund. Vissa slutar aldrig att sörja. Men vildsvinen måste fortfarande jagas, det är de flesta överens om.

Det är rätt konstigt. Samtidigt som en stor massa kräver att vildsvinsstammen ska decimeras fortsätter en annan massa att kritisera att vi jagar dem. Hur funkar människor?

Vi behöver förvalta vildsvinen tillsammans och hitta lösningar som fungerar, inte bara jakt. Det finns exempelvis ett antal studier som visar att avledande utfodring fungerar.  Det är precis sådant vi måste jobba vidare med, tillsammans.

Jag vill också påminna om att ett vildsvin är en kännande individ. Alla medel i jakten på grisarna är inte tillåtna vilket vissa mer dragna åt psykopathållet tycks tro.
Gasa, bomba, spruta, bunta ihop och döda, döda. Emellanåt verkar vansinnet totalt.

Det handlar om etik och det måste handla om en sansad förvaltning av en viltstam. Vildsvinsjakt måste utövas så att djuret inte lider. En fälla FÅR inte stressa djuret. Hundansvändning i jakten FÅR inte bedrivas så att vildsvin lider eller stressas.  Vårt urval i jakten MÅSTE vara etiskt, vi skjuter exempelvis inte suggor med dragna spenar. Det finns många regler som för de flesta jägare är helt självklara att förhålla sig till men som en del av omvärlden verkar ha glömt helt.

Samtidigt har vi många frågor att ställa oss själva. Ska vem som helst få agera skytt under en drevjakt på vildsvin? Hur många skjuter ett säkert skott på ett vildsvin i full fart? Hur många kan i det läget avgöra om det vuxna djuret som kutar förbi i terrängen är en galt eller sugga? Eller om det finns en hund precis bakom?

Vi kan jaga vildsvin tills vi storknar men de får aldrig lida för vårt eget välbefinnandes skull.
Det måste alla, inte bara jägarna, komma ihåg trots ideliga påtryckningar om decimering och utrotning från alla håll.

8 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Lars
  Naturligt vis måste man skilja på markägare och jord arrendatorer
  Men markägaren kan aldrig finna en sådan mjölkko som vildsvinen
  Vad jag vänder mig emot är att sammarbetet grundar sig i hur mycket vi kan öppna plånboken
  En stor syndare i pris cirkusen är jaktbolag och jaktklubbar dessa höjer arrende priserna kolosalt
  skall vi i framtiden ha unga friska krafter i skogen och Sjf då måste vi hålla nere priserna
  Jag har bra grishundar men betalar inga fantasisummor för att jaga

 2. Lars Dahlén says:

  Tommy .

  Det gläder mig att du tycker att vi fått ett bra pris (kött ingår inte) till saken hör att dessa jakter ingår i ett paket av jakter.

  Men det viktiga är att vi i grunden är överens, nämligen om att det aldrig framgår att vi faktiskt betalar för att jaga.

  Vad jag ofta frågar mig är var har LRF för mandat att hetsa mot vildsvinen.
  Hur många av LRF:s medlemmar tycker verkligen att vildsvinen är ett jätteproblem ?
  Problemet med LRF är att det inte är en markägarförening utan en förening för bönder självägande eller ej.
  Då LRF talar om vildsvin så gör de oftast inte med stöd av de självägande bönderna utan med stöd av arrendatorerna.

  Är en av dessa jägare (majoriteten av oss) som inte har egna marker att jaga på utan får betala för att jaga, detta har jag gjort i över trettio år, precis som Far & Farfar gjorde då de levde.
  Har faktiskt inte varit med om att markägare tycker att vi skjuter för lite snarare motsatsen, det brukar faktiskt aldrig vara några problem.
  Vildsvinen är ju faktiskt väldigt störnings känsliga, ringer markägaren och säger att har problem någonstans på marken brukar det räcka med att någon skjuter en kulting.
  Det finns alltid någon i jaktlaget eller son / dotter som kan åka ner en kväll.

  Att det på marken finns någon jord arrendator som tycker att vi skjuter för lite är inte mitt problem för jag har inte något kontrakt med denna person.
  Problem får de ta upp med markägaren inte med mig jag är inte deras hyresvärd.

  Ett av problemen som jag stött på är att många jord arrendatorer faktiskt tror att de att de arrenderar egendomen dvs att jakten igår i det de arrenderar.

 3. Tommy Olsson says:

  Madeleine
  Vi måste hjälpas åt att få bukt med vildsvinen det är SJFs ständiga ställningstagande
  men inte en enda gång tar ni upp priserna på vildsvins jakten
  Lars Dahlens uppgifter på priset för jakten är nog den billigaste jag sett men normalt
  får man betala mellan 3000kr till 6000kr för en dags jakt plus trofe avgifter boende och kött

  Markägarna kan inte någonsin komma i närheten av dom intäkterna på sina marker genom att odla
  Vad SJF borde agera för är att dom svenska jägarna skall kunna jaga och hyra jakt utan att behöva konkurera med Danskar o Tyskar när det gäller priset
  Dessutom har du klättrat upp på en väldigt hög häst när du börjar diskutera den svenska jägarens skjut skicklighet Att plånboken är stor betyder inte att man är en bra skytt
  ej heller om man är anställd på Sjf jag har träffat gamla garvade vildsvins jägare som inte skulle få hålla i ett vapen

 4. Lars Dahlén says:

  Kerstin.

  Då man diskuter vildsvin bör man ha i åtanke att det är markägaren som har jakträtten.

  Markägaren kan välja att jaga själv eller att sälja jakträtten till någon annan.
  I tisdags kväll så pürchade jag vildsvin, vi var tio jägare som var i farten, var och en betalade 1400 kronor, exklusive kött.
  Är även med i ett jaktlag som arrenderar jakten på 440 hektar i Sörmland för detta betalar vi 120.000 kronor.

  Är det någon som tror att den som driver jordbruket (vall/ensilage + fodersäd) på ca 40 hektar betalar mer än 120.000 ?

  Är det verkligen någon som tror att vi skulle betala dessa priser om vi dessutom skulle betala för viltskadorna ?

  Man skall faktiskt också ha i åtanke att vi jägare är inte anställa av markägarna, vi betalar markägarna för det vi gör.

  Det är i grunden markägaren som har ansvaret för förvaltningen av sin egendom inklusive jakten, skogen & jorden .
  Inte de personer som betalar för att nyttja något av detta.

 5. MartinJ1 says:

  Att låta jägarna stå för kostnaderna som vildsvinen orsakar ser jag inte som en utväg. Enda positiva med det är möjligen lägre arrendekostnader men med tvång och hot tror jag man går in på en väg där etik i jakten riskerar att tummas på.
  Om man trots allt skall gå vägen med att de som skall lösa problemen också skall stå för kostnaderna så undrar jag vem som skall stå för kostnaderna som annat vilt orsakar. Sen kan man undra om alla kostnader avses eller om det bara är vissa utvalda kostnader som Kerstin väljer? Nej den som anser att jägarna skall stå för kostnaderna från skadorna sätter helt klart inte etiken i främsta rummet!
  Det finns andra vägar att gå och t.ex. kan markägarna se till att arrendera ut till de som klarar hålla högt jakttryck och med kort varsel ställa upp på skyddsjakt mao arrendera till lokala jägare som varje dag är i närheten av jaktmarken och inte måste ta semester bara för att ta sig dit. Men framförallt så bör man börja dra nytta av de kunskaper som faktiskt finns om hur man minimerar skador från vildsvin och naturligtvis söka dialog istället för att ogenomtänkta oneliners som utrota svinen och låt jägarna betala.

  Sen en fundering, skulle SJF kunna tillhandahålla en jaktpool med villiga jägare som kan skydda grödor om nu inte de med jakträtt klarar sig själva. Dessa jägare bör naturligtvis klara vissa skytteprov mm men klarar de bara det så kan tämligen nya jägare även vara med här så att de kan få en chans att få jaga med tanke på hur svårt och dyrt det är att få jaktmöjligheter på en del håll.

 6. Madeleine Lewander says:

  Alla försök att skapa rovdjursdebatt i kommentarer av detta inlägg ignoreras konsekvent.
  Det här inlägget handlar om vår etiska syn på vildsvinen och hur vi ska jaga dem.

 7. Madeleine Lewander says:

  Kerstin, det finns säkert olika lösningar på detta. Min text handlar om hur vi ser på själva vildsvinen, hur de behandlas, etiken. Kan vi hålla en god etik via den lösning som du föreslår? Från både markägar- och jägarhåll? Gynnar detta diskussionen om en gemensam bra lösning även för vildsvinen?

 8. Kerstin says:

  Låt den som har jakträtten betala kostnaderna som vildsvinen orsakar, som i Tyskland eller Polen. Det minskar effektivt konflikterna som annars uppstår.

Kommentering är stängd.