Ät älg – ät vegetariskt!

,

Om vilda djur är vegetarianer – kan man säga att viltkött är vegatarisk kost då?

Vegetarisk älg. Foto: Oscar Lindvall

Visst går det mode i mat.
Nu är det vegetariskt som gäller. När stjärnkocken Mattias Dahlgren öppnar sin nya restaurang ska det bara serveras vegetariskt. Och fler krogar lär följa efter. Redan nu kan du se krogar (i alla fall i Stockholm) som vänder på begreppet tillbehör och låter kött och fisk få vara just tillbehör och inte huvudråvaran i maträtten. Den vegetariska vinden ökar.
(Hoppas den blåser till USA där just köttkonsumtionen är betydligt högre än här i Sverige, tänker jag. Vi konsumerar runt 55 kg kött per år och person här medan man i USA äter dubbelt så mycket kött som vi. Dubbelt! Sedan 70-talet har vi i och för sig dubblat vår egen köttkonsumtion här i Sverige men nu har ökningen i alla fall avstannat.)
Men gå inte i vegofällan! I min värld är viltkött det grönaste man kan äta. Om jag skulle skriva en egen innehållsförteckning över viltkött, skulle det stå: innehåller blad, rötter, knoppar, bark… , fullt av omega-3 fetter och mineraler, naturbete, inga kemiska bekämpningsmedel, hållbart producerat i naturen, ingen antibiotika, bidrar till biologisk mångfald, fettsnålt, djuren betar fritt i naturen, inga smaktillsatser.
Så tillbaka till frågan om viltkött kan sägas vara vegetariskt? För mig är det åtminstone lika med förädlad natur. Och om man ser köttet som en krydda kan man ju välja viltkött eller hur? Man behöver bara äta liiite kött. Inte en stor biff var.
Oavsett – så är det klimatsmart, nyttigt och jättegott!

3 Kommentarer
 1. Christina Nilson-Dag says:

  Det jag syftar på i bloggen är att viltkött är lika med vegetariskt – eftersom våra viltstammar lever huvudsakligen på natur (blad, rötter, knoppar osv..).
  När du skriver att vi äter mer och mer industrikött – antar jag du syftar på icke viltkött. Och det stämmer till viss del – enligt färska siffror har köttkonsumtionen legat relativt konstant senaste åren, men i fjol gick den upp lite. Dock sjönk den svenska grisköttskonsumtionen medan lamm och matfågel ökade.

 2. Ritva Krokfors Wretemark says:

  Viltvegan kommer att bli en trend. Viltkött är en fantastisk råvara och bör få den hantering som det förtjänar: välriktat skott, hygienisk urtagning och lång mörning enligt konstens alla regler och till slut anatomiskt rätt styckning och kärleksfull måltidsberedning. När skottet har gått omvandlas djuret från djur till livsmedel.

  Ritva Krokfors Wretemark, leg veterinär, jägare, jägarfru och jägarmorsa.

 3. Anders Ridderström says:

  Javisst ska vi äta vilt !! Men din uppmaning att inte gå i vegofällan blir lite fel eftersom vi faktiskt bara äter mer och mer industrikött, vilket INTE är hållbart för någon. Säg istället att vi ska äta MER GRÖNT till det vilda eller ekologiska köttprodukter som är SVENSKA. Både för den biologiska mångfaldens skull med öppna landskap, för djurens skull och för VÄRLDENS hållbarhets skull.
  Mvh
  Anders Ridderström
  Jägare och Naturskyddsförenare

Kommentering är stängd.