Minskar terrorn om EU straffar mig?

, ,

Bara dörren väger 120 kg. Skåpet väger flera hundra och sitter fast med stora bultar i väggen. För inte så länge sedan la vi en hel del pengar på att få låset till säkerhetsskåpet ännu säkrare efter att förvaringsreglerna skärpts ytterligare.
Där inne bor mina jaktvapen, bland annat min fina kaliber 20 hagelbössa. Och så min halvautomatiska studsare.

halvautomat_low

EU tror att världen blir en ljusare plats att leva på om bara min halvautomatiska Benelli konfiskeras. Foto: Johanna Thörnqvist

Jag är laglydig. Dricker lite vin till maten ibland. Lite mer när det är fest. Psykiskt stabil. Har körkort. Älskar min familj och mina hundar. Plockar blåbär på sommaren. Läser läxor med nioåringen. Tränar apportering med mina labradorer. Schamponerar en springer spaniel emellanåt.
Och så jagar jag.
Det är där felet ligger. Jag är jägare.
Ett fruktansvärt vansinnesdåd utfördes som vi alla vet av ett gäng psykopatiska galningar i Paris.
Därför tycker EU att jag ska straffas. Jag , min eländiga laglydiga normalmedborgare med vapenlicens, ack så lätt att klämma åt, ska få vad jag tål.
För då minskar terrorn i Europa.
Men eller hur…

Logiken går inte ihop. Jag har alltid tyckt att EU är en rätt korkad överbyråkratisk människomassa. Men nu är EU-kommissionen så nipprig att jag förväntar mig att det ska synas på dem, att kommissionärer under intervjuer helt plötsligt ska utbrista i ett totalt Jack-Nicholson-i-The-Shining-flin eller börja dregla som fotograf Kalle Anka i slutet av filmen på julafton.
Men de bara står där och tycker att världen blir en ljusare plats att leva på om bara min halvautomatiska Benelli konfiskeras.
Egentligen handlar det om hysteri. I det här fallet EU som måste visa handlingskraft! Och ansvar!
Och det gör de med buller och bång genom att hoppa på lilla mig som plockar blåbär och schamponerar hundar och har en halvautomatisk Benelli inlåst i ett vapenskåp säkrare än Sveriges riksregalier.

Allt färre lagliga vapen stjäls i Sverige (BRÅ). Att i värsta fall införa ett totalförbud av legala vapen och tro att vapenbrotten minskar är ren galenskap.

Det handlar också om principen. När EU vill inskränka min frihet utan tillstymmelse till sakliga skäl mår jag illa.
Jag har svårt att tänka mig att jag får några pengar tillbaka. Vem skulle betala det? Värdet på dessa vapen tillsammans är rätt högt. Säg att varje halvautomatiskt vapen kostade cirka 15 000 kr i inköp. Enligt Svenskjakt.se finns det ungefär 50 000 halvautomatiska vapen i Sverige, troligen fler. Det blir 750 000 000 kr som EU vill sno bara för att de är hysteriska?
Och dessutom utan någon som helst verkan.

EU-kommissionen vill dessutom införa mentaltester av jägare. Det vore väl bättre att mentaltesta kommissionen. Då hade vi kanske kommit till rätta med en hel del galenskap.

Hur är det tänkt att detta ska genomföras? Ska Europas poliser, istället för att lägga resurser på verklig terror, börja jaga laglydiga jägare för konfiskering av legala licensierade vapen?
Administrationen, hur har de tänkt lösa den om EU inför femårslicenser för alla vapen, enligt förslaget? Hur blir det då med handläggningstiderna som redan idag är för långa.

Bara i Sverige finns cirka 1,8 miljoner vapenlicenser (källa vapenfakta.se) Ska alla dessa skrivas om efter fem år? Vem ska göra det? Ska vi ta ännu mer av polisens resurser? Vem betalar?

Terrorister använder bomber och Kalasjnikovs. Det kommer de att fortsätta med, som om absolut ingenting har hänt efter det att en aldrig tidigare skådad jätteadministration och polisinsats i kolossalformat, förverkat min Benelli och många hundratusentals andra liknande bössor för laglydiga jägare och sportskyttar i hela Europa.

Mer att läsa:

Europeisk petition mot förslaget

Svensk namninsamling mot förslaget

Stölder av skjutvapen sedan 1975 (BRÅ)

Om Jägareförbundets jobb i frågan:
EUs vapenförslag dåligt för svenska jägare
– Det viktigaste är att nå effekt

Hårdare vapenlagar föreslås av EU (Svensk Jakt)

EU-kommissionens förslag

EU-kommissionens pressrelease om förslaget

25 Kommentarer
 1. Marek Magnuski says:

  Hej Madeleine, bra skrivet. Tyvärr finns det folk som tror att man kan göra en helautomat från halvautomat. Undrar om de tror att det går att göra en Porsche från en Skoda. Svårighetsgraden är ungefär likadant.

 2. Anders Åberg says:

  Madeleine.
  Ja som sagt så vet jag väldigt lite om vapen och det där är bara sådant som man hört, men om du säger motsatsen så har jag ingen anledning att betvivla det.

 3. Madeleine Lewander says:

  Anders, vartifrån har du fått att det går lätt att modifiera halvautomatiska jaktvapen till helautomatiska? Min information är att det är precis tvärtom.

 4. Anders Åberg says:

  Johan och Björn.
  Ja mina vapenkunskaper är inte mycket att skryta med, men det man ändå är orolig för är ju om dom relativt enkelt går att modifiera till rena automatvapen. Jag håller dock med er om att kopplingen till terrorism låter en aning långsökt och att politikerna verkligen borde ha viktigare saker att göra i nuläget.
  Man anar att i den berättigade ilskan över galna terrorister så har även vissa personers jakthat fått onödigt mycket syre.

 5. Johan says:

  Anders Åberg, jag kan förstå att det som icke-jägare kanske är svårt att finna motiv för halvautomater. Men för att sätta det i lite perspektiv är det ungefär att jämföra med att en icke-bilförare vill förbjuda automatiska växellådor på bilar då det går lika bra att köra manuellt.
  De argument som framförs för förbud av halvautomatiska vapen är att likställa med att en bilförare med uppsåt att skada blir mycket farligare om denne kör en automat då man sparar ett par sekunder på att slippa växla manuellt.
  Visserligen sant rent sakligt, man sparar nog en sekund per växling (eller repetering om vi pratar vapen) men i sammanhanget tror och hoppas jag de flesta inser att det är rent nonsens ur ett säkerhetsperspektiv.

  Personligen får detta utspel av EU och våra politiker som stödjer det mig att känna mig betydligt mer osäker än vad alla lagliga halvautomater i världen gör. För om detta är hur våra förtroendevalda beskyddare angriper och avser lösa allvarliga problem, ja då är det nog tämligen kört!

 6. Carl Nydinger says:

  Anders Östlund, du sitter uppenbart med stor detlajkunskap och är påläst i ämnet. Jag tror jag håller med dig i nästan allt du skriver. Du framför även konkreta förslag på alternativa åtgärder. Det var det jag bad Madeleine om. Säg inte bara nej, kom med konkreta förbättringsförslag (precis som du gör). Jag menar alltså att vill man inte lägga ner arbetet på att hjälpa till att förbättra ska man inte heller gnälla på dem som försöker – oavsett hur fel de gör. Det är ditt och mitt medborgerliga ansvar.

  Och när det licenser/körkort tillhör jag absolut dem som tycker att folk skulle behöva köra upp (och antagligen skriva teoriprov) på nytt varje gång det är dags att förnya körkortet. Jag kan inte heller förstå jaktlag som inte avkräver medlemmarna en nyligen genomförd uppskjutning (minst en gång per år).

 7. Madeleine Lewander says:

  Liten korrigering Björn. Vid jakt efter varg, björn, lodjur, bäver, utter, skogshare, mård och fågel får halvautomatiska kulgevär med en magasinkapacitet om högst 2 patroner användas. Vid jakt på övriga viltarter får magasinkapaciteten vara högst 5 patroner.

  För övrigt tycker jag inte att jag ska behöva försvara mitt val av vapen. Varför ska jag plötsligt börja göra det? För mig var det ett val bland andra med några fördelar för mig. Det finns nackdelar också, det går exempelvis inte att ”smyga” i en patron. Allt och alla omkring en står i givakt när jag laddar. Men rekylen är behaglig och det var dessutom ett enkelt köp för mig som är vänsterskytt eftersom jag inte behöver bry mig om höger- eller vänstermekanism.

  Ska jag plötsligt, efter det som hände i Paris, vara tvungen att börja försvara mitt lagliga vapenköp för några år sedan, som att jag gjort något fel? Hur skruvat är inte det?

  Det handlar fortfarande om att EU vill inskränka min frihet utan några sakliga skäl. Det finns ingen som helst koppling mellan mig, min halvautomat och terrorister i Europa.

 8. Björn Isaksson says:

  Anders Åberg,
  Det är ett antal jägare som av olika anledningar föredrar halvautomater, de kan ha svårt med repetering av en konventionell studsare, de kan vara eftersäksjägare eller helt enkelt skjuta bättre med halvautomat, det är mindre rekyl vilket är en fördel för de som inte är storvuxna. Har en kompis spm är högerhänt vänsterskytt, han fixar inte repeteringen och kan inte byta på grund av synen på högerögat.
  Det är förbjudet med mer än tvåskottsmagasin, så tre skott är allt man har.
  Man skjuter i princip lika snabbt med en rakrepeterande bössa och där får man ha mer skott, ska dessa också förbjudas? Jag har själv ingen halvautomat och vill ingen ha, men jag förstår behoven.

 9. mikael brodd says:

  Tycker att halvautomatiska kulvapen inte gör hemma som jaktvapen träna mer på skjutbanan

 10. Anders Östlund says:

  Carl, du pratar om att EU bara vill stävja den illegala handeln med vapendelar som gör att man kan bygga om en halvautomat till helautomat.
  Newsflash: inga halvautomatisk vapen godkända för jakt i sverige går ”lätt” att bygga om, och om det trots allt med avancerade kunskaper skulle vara möjligt så är det redan förbjudet i sverige.

  EU säger att dessa förändringar måste till för att motarbeta att kriminella och terrorister får tillgång till vapen.
  Newsflash: Kriminella och terrorister beväpna sig inte med jaktvapen utan dom ses oftast med enhandsvapen, sprängämnen och AK47’or från forna Sovjet. Jag har jobbat i en jaktbutik sedan 2009 och jag har aldrig haft en kund som velat köpa någon av nämnda artiklar hos oss…
  Vi har aldrig heller haft inne en kund som velat köpa ett vapen utan licens.

  EU säger att dessa förändringar måste till för att motarbeta smuggling och illegal försäljning av vapen och sprängämnen.
  Newsflash: Allt detta är redan förbjudet, men om man avecklar gränskontroller inom unionen och vid dess gränser och låter buset komma undan med innehav av illegala vapen så kommer dom att fortsätta. Dom är kanske inte alltid dom vassaste knivarna i lådan men dom är ju inte dumma.

  EU vill införa mentaltester av jägare och 5-års licenser. Att det finns folk som inte finner detta stötande är uppseendeväckande, hur skulle EU:s medborgare reagera om detsamma gällde för alla med någon form av körkort? Mig veterligen dödar motorfordon långt fler människor i unionen varje år än vad jaktvapen gör?

  Vad anser då jag borde göras?
  För det första måste EU se till att stoppa flödet av illegala vapen, både in och ut ur unionen men även mellan medlemsländerna. Sen måste unionen och dess medlemsländer slå ner med full kraft på dom människor som trots att det redan är förbjudet pysslar med denna verksamhet.
  När det gäller terrorismen så är jag tyvärr inte insatt nog för att uttala mig, men en helt lekmannamässig reflektion är att om världends stormakter slutade upp med att beväpna olika grupper av människor för att få tillgång till viktiga naturresurser så skulle världen se betydligt bättre ut…
  Se på Irak, Afghanistan, Syrien osv…

 11. Anders Åberg says:

  Som ickejägare förstår jag inte riktigt varför halvautomatiska vapen skall vara nödvändiga vid jakt och jag tycker nog det känns rimligt att fasa ut dom. Det kunde ju dock skötas smidigt genom ett förbud mot nyregistrering.
  Mentaltest av jägare framstår däremot som sprunget ur en hjärna som verkligen hade behövt ett test.
  Sverige och Europa har enorma uppgifter att ta itu med i terrorismens och flyktingkatastrofens spår och att då lägga ett enda öre på något så fullständigt meningslöst och dessutom ytterst provocerande framstår som rena hjärnblödningen.

 12. Robert Bielik says:

  Hej Madeleine, detta har ingenting med straff att göra. Snarare den enkla orsaken att det mesta håller på att gå åt helvete, pga just dessa psykopater i maktställning, och de vet om detta.

  Och i det läget är det värsta som kan hända dem om folket kan försvara sig. Detta vill de ju naturligtvis inte.

  Med allt annat som händer i Sverige och världen har jag svårt att dra någon annan slutsats.

 13. jörgen bergmark says:

  Studentkorridoren, även om du ogillar jakt och legala vapen så tycker jag att det är märkligt att du inte inser att det är ett problem att EU lägger tid och resurser på åtgärder som till hundra procent är meningslösa och inte på något sätt kommer att minska problemet man försöker lösa?

  Även om jag inte vore jägare så skulle jag bli arg när såväl politiker som myndigheter struntar i problemet som är illegala vapen i händerna på brottslingar eller terrorister för att istället lägga krut på att byråkratisera och försvåra för laglydiga medborgare att utöva sina intressen eller livsstil.

  Tänk om dessa resurser istället lades på att stoppa vapensmuggling och lagföring av kriminella?
  Då skulle livet verkligen bli tryggare för oss alla.

 14. Carl Nydinger says:

  Självklart Madeleine ska du kunna föra fram din åsikt, men din åsikt blir för tunn om den bara är ”Nej, jag tycker inte ert förslag är bra.”, utan att antingen i sak belägga dina motargument (t.ex. påståendet om att förslaget inte kommer att göra nytta), eller att presentera ngt alternativ (t.ex. en mer preciserad lagtext som tydliggör vilka vapen det handlar om).

  Jag ser helst att vi som trots allt är ett ovanligt vapentätt land med en redan hård lagstiftning, kan gå i bräschen och visa att vi klarar av att föra en konstruktiv debatt och inte förfalla till den amerikanska NRA-stilen genom att bara vägra.

  Jag tycker alltså att du i sak har rätt, jag ser ingen anledning att alla duktiga, skötsamma jägare med orubbliga vapenskåp mm. ska straffas. Men min utgångspunkt är att jag inte tror att politikerna vill det heller. De må vara okunniga och kanske en smula hysteriska men det är inte oss de vill stoppa.

  Två konkreta förslag kom ju upp snabbt i kommentarerna:
  1. Verka för att lagtexten preciseras.
  2. Inför den svenska modellen för vapenförvaringslagstiftning i hela EU.

  Mer avancerad än så behöver inte det konstruktiva vara. Det är två stycken kampanjer som jag tror skulle få mycket större gehör än enbart ”Stoppa EU-beslutet”. Båda idéerna visar att man tar frågan på allvar och vill delta i att hitta en lösning. Det är säkert inte de bästa förslagen, men de visar att man är lösningsorienterad och inte bara anti.

  Sedan håller jag verkligen tummarna för att du, jag och alla andra som är intresserade av jakt får fortsätta använda våra jaktvapen till det de är avsedda för.

  Jag inser att jag låter väldigt kritisk, men jag brukar verkligen gilla dina texter och kände nog bara att jag saknade din annars så närvarande sans och balans. Så.. jag står bakom det du skriver i sak, men jag kräver mer av dig. ;)

 15. Patrik Wisell says:

  Jag tycker Madeleines inlägg är relevant, problemet är våra svenska beslutsfattare som inte kan så mycket om jakt och vapen.
  De läser förslag om sådant här från EU som fan läser bibeln :-) vilket ställer till det för laglydiga jägare som oss!
  Vapenlagarna i Sverige är redan sådana att vi följer det nya förslaget i det mesta, det kommer nog påverka myndigheten som skall föra register över långt mycket mer än vad som görs nu mest.
  Vapenhandlarna kommer nog påverkas lite också vad gäller akreditering och sådant.
  Det som kommer påverka oss jägare är förslaget om att förnya licensen vart 5:e år vilket redan gäller för enhandsvapen i Sverige samt en luddig skrivning om läkarundersökning.
  Mig veterligen finns det redan en sådan regel om att läkare skall anmäla om den tycker att man inte skall ha vapen.
  P.S
  Ett förtydligande gällande vapen kategori B7, de blir inte förbjudna utan flyttade till kategori A vilket betyder att praktiskt taget bara polis och militär får använda dem.

 16. Madeleine Lewander says:

  Carl, ett sådant här förbud kan påverka mitt liv rätt rejält och de dåliga effekterna är för stora i proportion till de goda som är ganska obefintliga i det här fallet. Det är klart att jag och andra som direkt kan drabbas måste få tala om vad vi tycker utan att att samtidigt avkrävas förslag på hur terrorismhotet ska lösas.

 17. Studentkorridoren says:

  Haha så tog ni bort mitt inlägg, klarar ni inte av lite kritik? =) Lättkränkt var det här

 18. Studentkorridoren says:

  Hur kränkt kan man bli? Du straffas inte. Att jaga och inneha vapen är ingen mänsklig rättighet. Förbjud all jakt och alla vapen!

 19. Carl Nydinger says:

  Även om jag tror att jag håller med dig i sak är din text raljerande och generaliserande på ett sätt som gör att det bara andas en typisk ”jag är kränkt”-insändare. Du kommer inte med något konstruktivt förslag på lösning av problemet som EU vill lösa. Patrik har helt rätt i att det är halvautomatiska vapen som lätt ställs om till helautomatik som de vill begränsa marknaden på. Genom gnälliga debattinlägg utan konstruktivitet som det här kommer vi inte att få något som helst gehör. Skriv istället konkreta förslag på hur den luddiga texten behöver preciseras för att nå de vapen som de vill åt. Om du inte försöker förstå problemen man försöker komma åt kommer ingen vara villig att lyssna på dig heller.

  Att terrorister kommer fortsätta använda helautomatiska vapen är självklart, men åtgärderna som föreslås är ju för att minska möjligheterna för dem att få tag på dem. Minskar totalmarknaden så minskar utbudet och tillgängligheten. Det kommer naturligtvis inte stoppa IS som ju handlar vapen på världsmarknaden som vilken militärmakt som helst, men det försvårar för terrorceller i våra egna länder, då tillgängligheten på denna typ av vapen de facto kommer att minska.

  Så i korthet. Sluta gnäll på EU och kom med konstruktiva förslag. Jag håller med Björn Isaksson om att de svenska förvaringsreglerna borde införas i hela EU, helst globalt. Men jag ser också en poäng i att plocka bort handeln med halvautomatiska vapen som är för enkla att göra om till helautomatiska.

 20. Patrik Wisell says:

  Vad jag kan läsa ut av förslaget så vill man stävja handeln med illegala vapendelar för att inte kunna ”fixa” förstörda och ombyggda vapen samt att man inte ska kunna bygga om vapen som inte är tillverkade som auto till auto.
  Det står även att det är tillåtet med flexiblare regler för jakt och målskjutningsvapen då en stor del av dessa är halvautomatiska!
  Det är även tillåtet för medlemsländerna att införa strängare regler, så om det inte ska blir problem att få jaga med halvautomat tror jag nog att det är våra egna svenska beslutsfattare som vi skall försöka påverka.

 21. Patrik Wisell says:

  Hej
  Om man läser förslaget är det vapen av kategori B7 som blir strukna i direktivet, d,v,s ombyggda militära automatiska vapen typ AK-47 som kan återställas till helautomatiska!
  ”7. Halvautomatiska skjutvapen för civilt bruk som liknar vapen med automatisk mekanism.”
  Jag tror faktiskt inte att de är halvautomatiska jaktvapen de är ute efter då de tillhör kategori B4.
  ”4 . Halvautomatiska långa skjutvapen, vars magasin och patronläge tillsammans kan innehålla mer än tre skott.”

 22. Björn Isaksson says:

  Ja du, det är lätt att få för sig att dom är dumma i huvet på riktigt som jag skrivit på fb. Jag vet att man inte ska idiotförklara sina meningsmotståndare, men i det här fallet är det svårt låta bli, framför allt när det är en svensk som är tongivande.
  Lösningen är enklare än så om man vill få kontroll på legala vapen: inför de svenska förvaringsreglerna i hela EU så är saken biff.
  Deras förslag andas ren och skär populism och okunnighet och bidrar bara till ökat politikerförakt och avsky mot EU. Det är omte vad EU behöver just nu.

 23. Martin Lundgren says:

  Hej Madeleine, det låter som att Landsbygdspartiet oberoende skulle vara något för dig. Välkommen!

Kommentering är stängd.