Gå i ditt koppel eller dö, de bryr sig inte

Wachtel i full fart under jakt. Foto: NIklas Liljebäck

Jag skulle vara positiv idag, tänkte jag. Det går sådär.

Ett litet antal personer har bestämt hur livet ska se ut för oss. Några få har bestämt att vi ska leva det på ett annat sätt.

Det betyder inte direkt att jag promenerar omkring och gör vågen hela dagarna.

Här hemma går hundarna runt, runt. Tycker att livet är rätt tråkigt.

Jag går ut med dem på koppelpromenader, så som det brukar vara på sommaren. Törs inte göra annat.

Vi har svårt att hantera matransonen. De, alla hundarna här hemma, brukar käka mycket mer så här års och nu ser jag att de tenderar att lägga på hullet. Mina fantastiska, muskulösa, underbara, välmående hundar… börjar bli småfeta.

Jo men jag har förstås mig själv att skylla!! Kunde ju ha köpt ett par löpband åt dem. Såna där som Caesar på teve har… men eller hur!!

Låta wachteln glida fram på bandet någon timme om da´n. Nice!

Istället för att vakna tidigt, se hundens förväntan, packa matsäck, bössan och dra ut i sköna skogen. Traska in med bästa jaktkompisen en bit i såten, släpp, ögonkontakt ”nu tar vi dom”, virtuell highfive med världens bästa wachtel, go. Söka ut, kontakt, inget där, söka ut igen, kontakt, det är något på gång matte, ut i sök igen och så fullt drev. Lycka!

Wachtel i full fart under jakt. Foto: NIklas Liljebäck
Söka ut, kontakt, inget där, söka ut igen, kontakt, det är något på gång matte, ut i sök igen och så fullt drev. Lycka! Foto: Niklas Liljebäck
 

Känsla, och känsla igen. Kanske ett skott. Drevet tystnar en stund. Sen kommer wachteln tillbaks. Han har sett att något ligger. Det räcker för honom.

Hej matte! Köra igen?

Nej, glöm det. Jag har köpt ett löpband åt dig. I övrigt gäller koppel, koppel, koppel, koppel, koppel…

Du förstår, hunden, det är inte du som är viktig här. Det är några andra. Några som finns men också några som ännu inte existerar. Det är nämligen så, att det finns ett litet antal konstiga människor som tycker att du är värd NADA.
Gå i ditt koppel, spring på ett löpband eller dö, för dem är det egalt…

För här handlar det om någon annans DNA, hunden! Då finns inte mycket att sätta emot. Allra minst ditt eget. Du är värd noll. Zero.

Jag bryr mig om dig, min vän, men inte de andra. De är några få men de skiter i dig och ditt liv.

Du är till och med värd mindre än några som ännu inte existerar. Det finns ett antal individer som ska födas på bekostnad av ditt livsvärde. Och mitt. Det är de som är viktiga. Och de ska bli mååånga. Så många att ingen kanske längre kan hantera dem.
Då finns inte längre plats för sådana som du och jag. Vi som är där idag.

Då finns bara plats för några som är mycket viktigare, och ett gäng som ännu inte finns. Och för de som kan sitta i sin soffa och se dem på teve.

Men vi, vi kan ju köpa ett jävla löpband.


38 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Mats S Johansson
  den som vunnit flest matcher under en säsong vinner
  Om man däremot förlorat alla så är chansen inte stor att vinna eller hur ,om man vägrar spela matcherna så förlorar man oxå Eller har jag fel ?
  Björn Isaksson
  visst skulle ni behöva Tvärviggar som jag
  det är bara ett fel ni söker inte efter dom, ni söker JA sägare, i första hand folk som inte vågar öppna käften o tala om vad dom vill.
  I denna belevade skara finns inte plats för såna som mig
  Det är en av anledningarna att Mk slår er på fingrarna varje gång det är ingen som vill ge honom den verbala snytingen han tiggt ihop till

 2. Björn Isaksson says:

  Kom igen, Tommy!
  Vi behöver såna tvärviggar som du!
  Gå med!
  Medialt underläge skrev jag och det gäller verkligen. I morse på rapport pratade man om vapenamnestin vilket är en bra tanke. Men i vanlig SVT-anda så gled man in på att vi är det mest beväpnade folket i EU och mest var det i Jämtland och Norrbotten. Då talade man om legala vapen helt plötsligt, självklart så var bilderna i bakgrunden en varg i ett kikarsikte och andra jaktanknytna motiv.
  Självklart utelämnade man att amnestin syftar till att få in illegala och oönskade vapen från t ex dödsbon mm.
  Att förklara varför vi har mest legala vapen i EU gjorde man sig heller inte besvär med, det hade ju räckt med att tala om att vi har en stor skytterörelse, att jakt är mer folkligt än i andra länder där det är ren överklassverksamhet.
  Men, återigen helt enligt SVT-agendan, misskreditera jägare om det går…

 3. Mats S Johansson says:

  Tommy,
  I den här serien är vi spelarna och SJF tränaren. Hade du klarat dig utan spelare när du var tränare? Hur många matcher under säsongen fick du som tränare förlora innan spelarna slutade ställa upp? Serien är lång och den som vunnit flest matcher när den är över vinner. Du behövs även om du kanske inte lyder alla tränarens order. Gjorde din bästa spelare alltid det? Gör Zlatan det?

 4. Tommy Olsson says:

  Björn
  jag har varit fotbolls tränare i många år och anser att underläge är inte något man hamnar i utan något man försätter sig i genom att underskatta motståndet
  så även i detta fall
  visst kan jag gå med som medlem i Sjf igen fast jag vet att jag aldrig kan komma till tals mer än här eftersom jag inte lindar in det jag skriver eller säger i silkes handukar
  jag blir helt enkelt för obekväm att ha med att göra

 5. Björn Isaksson says:

  Tommy,
  Gå med i SJF, din uppfattning i frågan stämmer till största delen med SJFs.
  Attt vi sedan har olika ideér om hur vi ska komma framåt är en annan sak.
  Jag tror att förbunden strider för vår sak, dock har vi ett medialt underläge, dessutom ett juridiskt underläge eftersom regeringen (S) gav bort makten genom att skriva på Åhus-konventionen, det är ju vad som förorsakat jaktstoppen.
  Folk med ditt engagemang behövs, dessutom tycker jag att du faktiskt kommer fram ganska bra på detta forum.

 6. Tommy Olsson says:

  Björn
  jag har hitils aldrig gett upp men vi som vill ha lite varg men inte noll är väldigt ensamma och vi har ingen som backar upp oss
  Om ett par år har vi över 1000 vargar och betydligt mindre löshunds jägare
  och jag kommer att vara en av dom som lägger av
  Jag är inte medlaem i vare sig Sjf eller Jrf så jag har ingen Rätt att tycka eller ens ha en åsikt
  i dessa medier .Men jag undrar när tänker dom två förbunden ta strid för vår jakt MVH Tommy Olsson

 7. Björn Isaksson says:

  Tack Mats!
  Nu blev jag lite gladare.

  Tack Lars och Per!
  Visst har ni rätt! De flesta jägarna kommer från staden.
  Vi får dricka tillsammans.

  Tommy!
  Ge inte upp! Det nuvarande regeringsalternativet är bättre än alternativet.

 8. Ove Bergqvist says:

  Det är inte bara vi jägare med hundar som far illa med vargen, jag har läst många artiklar om att skogsaktiviteter för förskolebarn är indragna på grund av föräldrarnas rädsla.
  Vissa dagar rekomenderas det att dom skall hålla sig inomhus, men hallå måste vi hägna in vissa skogsområden i vargrevvir nu där förskolebarn kan vistas för att ta del av naturen för att föräldrarna skall känna sig trygga?
  Mångfald blir enfald nu när vargen tar över.

 9. Per H. says:

  Lars Dahlén.

  Det är bättre att vi dricker den tillsammans i så fall! Både roligare och trevligare.
  Din och min situation är nog likvärdig, sitter också i en storstad med alla dess fördelar och nackdelar. Vet vad det innebär att behöva ha en ventil för att överleva!

  Däremot så värnar jag de människor som måste leva och dras med vargen, och dessutom inte har de fördelar som du och jag har av vårat boende och jobb.
  Det gör mig också förbannad när man är ”hem” och får höra om besvären och kostnaderna, men det är dock ingenting mot oron för sina djur och sitt levebröd. Bonden ser rejält sliten ut ibland.
  Jag brukar jämställa det med att någon annan kommer och gör ett uttag från bankkontot men man får inte full täckning för förlusten samt att det tillkommer merkostnader och arbete. Så totalt sett så blir det en förlust fast alla slår sig för bröstet och tycker att det har skett en ekonomisk ersättning. Skrämmande att privatpersoner ska behöva både finansiera och stå för maten till våra rovdjur.

 10. Tommy Olsson says:

  Lats Dahl’en
  För min del är nog vargen ett större problem på Glesbygden än i stan
  för det är ju så många av dom drabbade som inte är jägare eller både jägare och Djurhållare
  Vad Lena Ek beträffar så behöver vi bara oroa oss för hur mycket elände hon o Centern hinner hitta på innan nästa val sedan är dom inte med på spelplanen längre
  Sossarna med Mp och VPK är dom motståndare vi kommer att få tampas med
  Oavsett vem som kommer att sitta i Regeringen så är våra dagar med löshundsjakt räknade
  vi är helt enkelt inte tidsenliga längre.
  Och eftersom vi inte kan försvara vårt sätt att leva så är Facit redan skrivet.
  Vargens framtid är oxå skriven den kommer att sakta försvinna ur våra marker Ilegalt dödade av mäniskor som tröttnat, det behöver inte vara jägare för det finns tusen sätt att döda varg
  Bevarande sidan har lyckats till 100% löshundsjakten kommer att försvinna att vargen kommer att försvinna får dom på köpet . Så vi är alla förlorare

 11. Lars Dahlén says:

  Per H.

  Om den dag kommer som du hoppas på kommer skall jag skicka dig en flaska champange.

  Men det är inte bara en begränsning i boendemiljön, för min del så gör vargen där ingen skillnad.
  För min del är jakten skogen & hundarna precis som för tusentals jägare boende i staden den sista kontakten med ursprunget, verkligheten, det är det enda andrummet vi har.
  Det är endast under helgerna med hundar, bössor & jakt som vi slipper tidsplaner, framstegsrapporter, avstämmningsmöten, personalrapporter, tidsplaner, e-mail …….
  Jakten är visserligen något som bedrivs i glesbygd men den bedrivs inte självklart endast av glesbygdsbor för min del handlar det om överlevnad.

  Tror faktiskt att det har varit ett taktiskt misstag att behandla vargen endast som ett glesbygds problem när stora delar av jägarkåren bor i storstaden.

 12. Mats S Johansson says:

  Björn Isaksson.
  Jag gick också i taket när jag såg blyinslaget presenterat som veckans scoop av SVT. Bly i försvarets, skyttrörelsens och jaktskyttarnas skjutvallar har debatterat, utretts, testats och åtgärder har prövats och utvärderas sedan miljöbalken kom ut 1999 om inte t.o.m tidigare. Vem på SVT som tyckte att det återigen var dags att klämma åt oss jägare vet jag inte. Så mycket för saklighet och opartiskhet bland svenska journalister, men vi vet ju vilka partier dom röstar på…
  Ryggmärgsreflexen när jag så Lena Ek’s kommentar var också negativ, men när jag fick tänka efter lite inser jag att den egentligen var helt genial.
  Vem kritiserade hon? Kan du komma på en bättre fråga att använda om du vill signalera till GD på NVV vem som bestämmer utan att bli kritiserad från diverse håll för ministerstyre?
  Jag är övertygad om att MK, RO och några till inte hade räknat med den utgången när deras lärljunge tipsade SVT om inslaget. (du noterade väl kommentaren om att SVT pejl är mycket tacksamma för tips…)

 13. Per H. says:

  Madeleine.

  Jag tolkar det som en frustration över att man blir allt mer begränsad i sin boendemiljö, fritid och sin livsstil. En del även i sin möjlighet till försörjning, vilket är allvarligt.
  Att några försöker att alltid läsa in allt som skrivs här som ett inlägg i en infekterad debatt får stå för dom. Det tyder på en mycket stor brist på förmåga till insikt från deras sida, en social brist som i sig är allvarlig!

  Jag tror att det är mycket viktigt för många att ha den här möjligheten att skriva av sig och känna att man tar del i debatten. Sedan är det vad jag förstår en del av våra beslutsfattare som läser det som skrivs här och kanske förstår litet av det som sker och hur allvarlig situation det verkligen är!

  Något som är positivt dock är att med den ickepolitik som förs just nu så kommer det snart att slå tillbaka hårt åt andra hållet, ju närmare noll vi kommer desto bättre för landet är det!
  Den dagen man kan släppa sina hundar och säkert veta att de kommer hem levande till familjen, och inte i småbitar i en plastsäck, den dagen ska jag fira med champagne.

 14. Lars Dahlén says:

  Trots all positivitetsträning så klarar jag inte längre av att vara optimist i denna fråga.
  Visst kommer det en dag att märkas vad det kostar med varg i Sverige men då lär det redan vara försent för många av oss.
  Det är nog troligt att vår jaktkultur då har gått under.
  Min äldsta terrier fyller 11 år idag han är den sista hunden som jag kunnat jaga in i lugn & ro i Västmanland.
  Han kommer inte att ersättas, Ajax den fyråriga sonen har jag tvingats jaga in vid ordinarie jakter i Sörmland & det märks.
  Han kommer aldrig att fylla sin faders tassavtryck,det känns tungt & vemodigt.

 15. Björn Isaksson says:

  Oavsett om ditt inlägg var inlägg eller frustration så tror jag att den satte ord på vad alla vi löshundsjägare känner, oavsett om vi jagar i vargrevir, har strövargar eller är helt befriade.

  Glädjen över samarbetet med en jakthund av det rätta virket är obeskrivlig, liksom den glädjen hunden visar när husse eller matte tar fram ryggsäcken och bössan.

  Visst är det känslor, det kan inte förnekas, men varför skulle våra känslor vara mindre värda än de känslor som styr varglobbyn?

 16. Madeleine Lewander says:

  De flesta kommentarer i den här tråden är riktigt, riktigt bra och de känns värdefulla.
  Tack för att ni är så kloka!
  Jag är osäker på om mitt inlägg är tänkt som frustration eller argumentation. Eller både och. Kanske hänger det ihop.
  Det är nog upp till var och en att bedöma.
  Vi är nog rätt många som känner precis så här. Det är en direkt konsekvens som drabbar oss här och nu. Det borde vara viktigt.

 17. Ove Bergqvist says:

  Kommer jakthundsraserna vara i fara nu när det blir löshundsjakt i mycket liten omfattning? Kan det bli så att någon ras försvinner helt? För det finns väl ingen som tex. föder upp en stövare för att ha som sällskapshund!?
  Är det inte lika viktigt att värna om en speciell jakthundsras som det tagit flera generationer att avla fram för det speciella ändamålet? Är det någon som förstår vad vi håller på att förlora?
  Inte betongbiologerna i varje fall det är jag helt säker på.

 18. Björn Isaksson says:

  Mats S Johansson,
  Skönt att du känner lite framtidstro när min är sviktande, hoppas du har rätt, jag brukar ju själv köra den linjen, men med Eks fokusbyte kändes det tungt.

 19. Mats S Johansson says:

  Siri.
  Jag tror faktiskt David kommer att vinna den här fighten också. Goliat, d.v.s bevarandesidans propagandamaskin har växt sig så stor att de är på väg att tappa kontrollen. En kedja är inte starkare än dess svagaste länk och på vägen från NVV via WWF ner till den sista länken finns det flera länkar som om de inte redan brustit är på mycket god väg att göra det. Mycket p.g.a att man aktivt valt sociala medel i stället för fakta och sanningen som ”huvudvapenslag” i det här ”kriget”. Man kan tycka vad man vill om svenska politiker, men borsett från ett eller annat parti som desperat anser sig behöva en kortsiktig seger eller lever på en miljölögn så inser de garanterat att stödet från folk som har tid att sitta hela dygnet och skrika på FB inte är mycket värt varken som skattebetalare eller när det är dags för val. Det kan så vara att det fungerar på EU-kommisionärer, men även det riskerar att kraftigt slå tillbaka på dem själva när folk tvingas svara på frågan om de för alltid vill bli centralstyrda från EU eller som hittills ha möjligheten att påverka sin egen situation genom demokratiska val.
  Tillbaka till liknelsen om David och Goliat så är givetvis motsvarigheten till David’s stenslunga vargen själv. Oavsett hur mycket ekonomiska krafter det står bakom Goliat kommer de aldrig att kunna styra vargen. Den kommer sakta men säkert att avslöja alla de lögner vi matas med från dom som bestämt sig för att ta över glesbygden i Sverige.
  Sveriges politiker är dom som avgör om stenslungan måste användas eller om man vill lösa det utan utgjutande av onödigt ”blod” och dom har inte mycket tid på sig.

 20. Björn Isaksson says:

  Gunnar Ryd’en
  Du har nog inte riktigt hängt med. Helt klart håller både jag och Per H med Madeleine.
  Det vi har surat ihop över är Lena Eks avledningsmanöver när hon angriper skjutbanorna i stället för att lösa vargfrågan.
  Läs mina inlägg så kanske du ser vad jag tycker om rovdjurspolitiken.

 21. Per H. says:

  Hundarnas väl och ve är väl ett av de viktigaste argumenten i vargdebatten, förutom allt annat ont som vargarna förorsakar.
  Personligen skulle jag inte ha något emot vargar om de inte dödade hundar eller andra tamdjur. Men eftersom de gör det samt mycket annat så är noll vargar en bra start för debatten om hur många det ska finnas i landet.
  Max är dock strax över GYBS vilket ger ett absolut tak på 45 st. Fler behövs inte för att det ska vara en livskraftig stam i landet med en minimal risk för utrotning under de närmaste hundra åren. Allt annat finns det inga vetenskapliga belägg för!
  Som Madeleine skriver så är det så att inte kunna jaga med hundarna gör att jakten för det första omöjliggörs på många håll i landet, för det andra så tappar man en viktig kulturyttring samt för många människor en viktig inkomstkälla. Allt detta sammantaget gör att det inte går att hysa varg i något som helst numerär där människor bor och har sin verksamhet.
  Därför bör antalet minskas ner till noll där människor bor, vargar får staten helt enkelt skapa ett område för genom att köpa upp tillräckligt med mark för att hysa 38 st med en variation uppåt på 7 st. Utanför det området är de fredlösa samt över 45 st så ska det tas bort ner till GYBS på en gång. Då kan det kanske gå att ha en vargstam i Sverige.
  Att debatten hamnade på något så oviktigt som blyade el- och telekablar beror på att jag blir så heligt förbannad när man pratar om bly på skjutbanor, dessutom metalliskt bly som snudd på aldrig bryts ner och förs vidare till omgivningen. Så innan man ska behöva sanera skjutbanor bör nog den totalt sett mycket större mängden blyade kablar som finns i landet med diverse andra substanser i saneras. De finns dessutom oftast i människans närmiljö, läs där vi bor och där våra barn leker, vilket inte bly i skjutbanor gör. Miljöpåverkan är dessutom mycket större om man flyttar på blyet än låter det ligga kvar, också något som brukar glömmas bort av alla miljömänniskor. De har litet svårt med konsekvensanalyser och att fullt ut förstå all följdproblematik som alltid uppkommer av deras beslut.

 22. Johan N says:

  Kanske väldigt OT, men här rör man inte heller gamla kablar dom får ligga kvar. Jag har jobbat som elektriker i 15 år och aldrig sett någon plocka upp en gammal kabel. Vi får tro att den här cirkusen angående vargen når ett slut under 2013 och att vi åtminstone får ett beslut att rätta oss efter.

 23. Anders Åberg says:

  Per H.
  Har faktiskt aldrig sett gamla kablar hanteras på det viset och jag undrar hur vanligt det kan vara.
  Naturligtvis så är inte alla som säger sig vara miljövänner helt seriösa, men rent allmänt så har dock kampen för en bättre miljö lett till stora framsteg på senare år och jag tror bestämt att det är klart bättre med för mycket vaksamhet mot gifter och miljöförstöring än för lite.
  Miljömedvetenheten hos svenska folket är också anledningen till min invändning mot att försöka göra något i sammanhanget så lättviktigt som hundars eventuella känslor till ett argument i rovdjursdebatten.
  Eventuellt kan jag ha missförstått Madeleine och det här mer var ett uttryck för frustration över sakernas tillstånd än ett försök att debattera rovdjurspolitiken, i så fall ber jag om ursäkt.

 24. Gunnar Rydén says:

  Madeleine jag lider med dig och dina hundar. För det var väl det som din artikel handlar om, men debattörerna på din sida gör allt för att vrida debatten så att inte vargproblemen ska komma i fokus. Nu försöker somliga till och med göra nedgrävda el och teleledningar till ett större problem i naturen än vad vargen kommer att förorsaka i våra marker. Snacka om att ta till ett halmstrå för att försöka dölja vad våra ”älskade” rovdjur har och en värre kommer att ställa till med !

 25. Per H. says:

  Anders Åberg.

  Jag använder inte samma argumentation som vargkramarna! Den är nämligen så otroligt dålig och tyder på en brist på argumentation och framför allt kunskap som jag själv skulle tycka vore besvärande!
  Vikingarna hade ett bra uttryck för det som jag kan återkomma till om du vill.

  Argumentationen som används för kablarna är nämligen den att miljöpåverkan blir större av att ta tillvara på kablarna än att låta dom ligga där dom är!
  Kablar som tas ur bruk klipps av i anslutningspunkterna och sedan får de ligga! Så enkelt är det med det! Inte ens om det sker en parallell schakt tas de tillvara av sina ägare.

  Miljöfrågor är idag ett politiskt korrekt ämne som det är enkelt att ta billiga poäng i. Men när det kommer till kritan så är det inte fullt så enkelt som alla vill få det till! Den bistra sanningen är så!

  Jag har varit med om argumentation från miljömänniskor som har gjort utsläpp från verksamheter jag varit delaktig i tre ggr så stor som de borde ha blivit. Mycket tråkigt men vill de ha det så så ok för min del!
  Därför drar jag slutsatsen att de flesta av dom inte vare sig vet vad de håller på med eller kan tänka själva. De är bara populister i dess sanna bemärkelse, samt även andra saker som inte är tryckbara. Men miljömedvetna är de inte!

 26. Mats S Johansson says:

  Sorry Anders.
  det var misslyckat forsök på att med ironi säga att jag inte tror att skygghets-argumentet är starkare än känslo-argumentet.
  Inte illa menat.

 27. Björn Isaksson says:

  Nej Anders, jag förstår det, det är inte lätt, det finns inget revir etablerat ännu, men en koll på rovobs visade mig att jag på vår sista rådjursjaktdag bekräftades vargobs ca 1 km från där vi jagade.
  Senaste dagarna har bekräftade observationer stått som spön i backen.
  Nej, det blir nog ingen fler hund om det inte blir en förändring i den rådande avsaknandet av rovdjurspolitik.
  Lena Eks kraftfulla uttalande mot skjutbanorna retar mig något otroligt. Det finns som Per H skriver betydlig värre källor att ta itu med först. Men nu behöver hon distansera sig från vargfrågan efter sitt grundliga fiasko. Då passar det fint att attackera skjutbanorna.

 28. Anders Åberg says:

  Per H
  Alla kablar jag sett tas ur bruk har också tagits omhand, men om det finns massor av sådana kvar i naturen och dom läcker ut farliga ämnen så är det naturligtvis skandal, men dom gör inte blyet från skjutbanor mindre farligt, eller hur?
  Nu var du inne på samma typ av argumentation som en del vargkramare brukar använda om jakthundar som dör i olyckor kontra dom som vargen tar.

  Mats S Johansson
  Jag fattar inte riktigt vad du menar med det där om Rödluvan, är nog för trött, men annars så håller jag med om det du skriver.

 29. Per H. says:

  Anders Åberg.

  Det som är ännu mer intressant är den mängd bly som ligger i alla våra el- och telekablar. Många är dessutom tagna ur drift. Alla dessa kablar med mer bly än vad som någonsin kommer att passera genom Sveriges bösspipor sägs det inget om och de får ligga kvar. Varför kan man fråga sig, de innehåller ju förutom bly i många fall stora mängder PAH-olja dessutom.
  PAH är en starkt cancerogen substans ska väl tilläggas.

  Svaret är att det kostar för mycket för samhället och då är det enklare att blunda!

  Det är alltid enklare att ge sig på vanliga Svensson, för de rättar in sig i ledet.
  Samma sak med skytteföreningar, det är enkelt och ger bra publicitet eftersom man ser ut att göra något åt ett problem!

  Samma argumentation som används till att låta blykablar med PAH-olja ligga kvar är applicerbart på bly från skytte.

 30. Per H. says:

  Håller med om att det finns inget positivt i vargen och dess återkomst i Sverige. Det hindrar en massa människor i deras dagliga verksamhet, men även på fritiden. Det blir en dubbel börda som verkligen frestar på. Svårt att förstå för de som saknar förmågan till probleminsikt.

  Att sedan få höra att det bara är att anpassa sig är en skymf av värsta slag. På landsbygden har man redan fått anpassa sig till sämre samhällsservice i alla dess former.
  Att man då ska behöva anpassa sig till vargen och även till stora delar bekosta den, när den inte fyller någon funktion, är helt galet.

  Det är även bra att kunna få utlopp för sina känslor i debatten, det är ju i mångt och mycket pga känslan som man har jakten som fritidssysselsättning. Att vissa inte förstår det är bara att beklaga, å deras vägnar!
  Att det sedan är en hobby som har en mycket stor samhällsnytta är något som jag tycker att vi måste börja använda mer och bättre i debatten. I princip så betalar vi för att få utföra ett arbete på vår fritid som annars skulle ha kostat väldigt mycket pengar att få utfört.

  Att forskarna har kommit fram till att antalet för GYBS av varg är 38 st är något som måste drivas hårdare. Taket bör sättas till max 45 st vargar totalt i landet, mer behövs inte.
  Området som de får finnas i bör vara mycket väl arronderat och definierat samt att det bör lösas in av staten. Med rfid taggar och avläsare kan man sedan följa och kontrollera vargarna inom detta område samt även enkelt reglera stammen.
  Närmar sig någon varg områdets yttergränser så kan man välja att ta bort den eller driva den tillbaks in.

  Att låta ett djur som vargen sprida sig över i stort sett hela Sverige är oansvarigt, ett djur som kostar enorma pengar som dessutom kan användas bättre. Att det dessutom skapar klyftor inom samhället med alla de risker det för med sig är politiskt mycket oansvarigt.

  De närmaste åren kommer att bli mycket intressanta vad gäller vargen! Nuvarande utveckling som vi går mot talar för att vi kommer att få ett mycket lågt antal i landet.
  Ett antal som man sedan kan ifrågasätta om det verkligen behövs några överhuvudtaget.

 31. Mats S Johansson says:

  Anders Åberg.
  Jag läser Madeleines inlägg och kommentarerna hittills som ärliga, och i allra högsta grad försvarliga, reaktioner på en ”orättvisa” som du ska leta länge innan du hittar motsvarigheten till i svensk nutidshistoria. Sedan några år tillbaka styrs svensk vilt- och naturvård och därmed också flera miljoner av svenskarnas liv i praktiken av en klick statssubventionerade rovdjursfanatiker med säte i en förening som har färre sanna medlemmar än en bingoklubb Borås. Jag kan inte komma på ett enda annat exempel där så få har getts green card att sätta demokratiska spelregler ur spel utan att ställas till ansvar för konsekvenserna, kan du?
  Jag hoppas att svenska politiker snart ska inser att de mycket snart måste ta tillbaka kontrollen igen även om det innebär att de tvingas svälja en del kameler. Ärliga och starka känslor ska inte underskattas.

  När det gäller din alternativa argumentation och förlöljande av argument så har jag bara en kommentar:
  – Kära Anders. Du har läst allt för många sagor och definitivt läst den om Rödluvan och vargen. Det vet du väl att svenska vargar inte är farliga…

 32. Anders Åberg says:

  Björn Isaksson
  Fast jag tror att det just är bristen på vetenskap och fakta i varglobbyns budskap som nu håller på att komma ikapp dom och börjar vändas till deras nackdel.
  Sedan kan jag förstå frustrationen över den minst sagt tendentiösa mediabilden av jägare, en bild som jag inte känner igen alls bland dom jag känner som jagar.
  Det här med blyet måste man nog ta på allvar ändå och om jägare utmärker sig i media med att vifta bort det, så bidrar dom ju faktiskt själva till att förstärka nidbilden.
  Vad Lena Ek och regeringen tänker nu i vargfrågan känner jag inte till, men risken är nog stor att du har rätt där.
  Vad beträffar ny hund, så hade jag kanske avvaktat några år om jag bodde i ett vargrevir, men nu jagar jag ju inte själv, så jag är knappast någon bra rådgivare.
  Vad man kan konstatera är väl att om vargfrågan fortsätter att skötas som nu, så kommer problemen att öka med kvadraten på sig själva och alla djurägare i vargreviren kommer att få ett elände.
  Situationen drivs med full fart mot sin spets och om inte regeringen styr upp den så kommer folk att tvingas göra det själva. Det är verkligen inget önskvärt scenario och det skulle t.om. kunna spilla över i öppet förakt för lagar och regler även på andra områden, men om inte regeringen visar handlingskraft så är det dit vi är på väg.

 33. Björn Isaksson says:

  Nja Anders,
  Det verkar ju funka fint med känsloargumentet för varglobbyn, det är ju synd att säga att deras argumentation är faktabaserad.
  Det Madeleine och vi andra uttrycker i den här länken är vad vi känner inför den maktlöshet som vi uppenbarligen står inför.
  Jägare utmålas ju i media som känslolösa, skjutgalna hillbillies. Vi har nog aldrig beskrivits på det här sättet.
  Vad tycker du, ska jag skaffa ny hund? Kommer jag kunna jaga med den?
  Nu har ju Lena Ek bytt fokus till blyet och försöker vara lika kraftfull som när hon sa 180 vargar. Hon lyckas ju inte ens styra sina verk så då gäller det att hitta en ny fråga.
  Här tror hon att vargfgan ska glömmas när hon nu ger sig på skyttet och jägarna.
  Mitt förtid de för regeringen i vargfrågan är nu borta, dom har gett sig.

 34. Anders Åberg says:

  Hmmm, nu tillhör ju jag dom som vill ha en annan rovdjurspolitik och jag anser t.om. att jakt på vargen är en nödvändighet, av flera olika skäl, men tamhundarnas känslor är inte ett av dom.
  Skall vi ha framgång i den här debatten så gäller det nog att inte servera motståndarna argument som dom med lätthet kan förlöjliga och att ställa hundars, av hussar och mattar tolkade känslor, emot ett, obs. I SVERIGE, utrotningshotad djur, som alltid i historien har funnits i den svenska faunan, är antagligen inget debattekniskt genidrag precis.
  Vargattacker på hundar är naturligtvis ett problem och helt kommer vi nog aldrig ifrån det, men kanske kan regelbunden jakt på vargen, frånsett att den reglerar antalet, också bidra till en ökad rädsla för människor och människolukt som iallafall minskar problemen.

 35. Siri says:

  Vad jag känner igen mig och känner med dig! Det är tungt att försöka driva opinion när det känns som om jag och mina hundar är David som slåss mot Goliat. En Goliat som inte ens bor där problemet finns, i flesta fall. Jag hoppas bara att den här kampen slutar som den gjorde i bibeln, främst för mina hundars skull. Och dina. Styrkekramar!

 36. Johan N says:

  Jag känner med dig och många med mig. Det är ett litet uns av människoförakt och förtryck som just nu pågår i vårt avlånga land. Jag är inte direkt drabbad själv, men skulle minst sagt känna mig frihetsberövad.

 37. Björn Isaksson says:

  Ja, det känns så ibland.
  Mina jakthundar börjar vara lite till åldern komna, det är egentligen dags att skaffa en ny för att låte den gamle sätta sin prägel på den nye. Men fan vet, nu dyker vargrapporter upp i omgivningarna, de första attackerna har kommit.
  Hur kul blir det framöver, ska jag släppa en älskad jakthund med hjärtat i halsgropen eller ska jag bli passkytt, sniper eller bara ägna mig åt smygjakt?
  Jag vill gärna skaffa ett par nya hundar, men är det rätt mot jakthundar med fin stamtavla? Fan vet?
  Jag kanske ska fokusera på flugfisket instället och låta jakten bli som den blir.
  Ingen kommer i alla fall att kunna tvinga mig att sluta med torrflugefiske, flugfiskets löshundsjakt, men vad vet jag, det finns säkert något farligt ämne flytlinor.
  Nu står hoppet, hur konstigt det än låter, till EU-domstolen. Våra egna folkvalda har visat en oförmåga att styra som jag inte trodde var möjlig.
  Att både majoritet och opposition inte ens tillsammans kan bestämma över varglobbyn visar på ett grundfel i demokratisystemet.
  Vilken fråga kommer dom sedan att ta över? Förbjuda gruvdrift? Det kanske vore något, då blir dom ju kvitt befolkningen i Norrlands inland, kuststäderna där stålindustrin finns dör nog så småningom.
  Vi får väl tacka Göran Persson regering för att han gav bort makten, kom ihåg det vid nästa val.

 38. Sussie says:

  Jag är inte jägare, men har hundar och har alltid bott och använt naturen. De som beskrivs för dig är lika för mig. Mina hundar ställer sig också frågan varför kan vi inte få vara i naturen. Om de bara kunde förstå att det är människor som förstört deras liv och människor som tycker att hundar inte skall existera VARGEN har fått ett mer värde än vi människor och hund. Vart skall man ta vägen??? Är man tvungen att flytta till Gotland, där är det väl inga vargar.

Kommentering är stängd.