Kanin eller äpple?

Om man bortser från de sorgliga turerna kring rovdjur/varg som rullar på med allt mer absurda turer så känns det ändå i andra delar helt OK nu. Jag tillbringade gårdagens kväll på ett kretsårsmöte i Kalix. Mycket folk var på plats och stämningen var god. Möjligen kunde man ha önskat sig lite yngre folk och mer kvinnor på plats. Kanske kan idén om att avlösa ett kretsårsmöte med en pubkväll vara något som landar till nästa år!? Men som sagt stämningen var god. Något bättre blev den också då jag fick visa de senaste månadernas medlemstrend. Efter den berättigade oron i höstas efter det strul som var och det medlemstapp som följde så känns det skönt att kunna visa på stadigt ökande medlemsantal! Dessutom är det roligt att ”mitt” län Norrbotten återhämtar sig bäst i landet! Visst har vi en stor målgrupp kvar att jobba med, både tidigare medlemmar men också de nya som kommer in i jakten. Efter flera år av olycksbådande rapporter så känns det också bra att antal jaktkortslösare/jägare ökar i Sverige. Den ökningen syns förresten i övriga världen också. Kan det vara så att jakten är på väg till en ny storhetstid!? Nåja, det kanske är att ta i, men visst är det roligare när man i alla fall i vissa delar kan visa positiva resultat! Nu känns det som att vi på bred front faktiskt vill jobba framåt. Jag tror också att namnbytet på kretsen till Jägareförbundet Kalix faktiskt hjälper oss att jobba ihop på ett bättre sätt framöver, kanske skaka av oss lite ”vi och dom” som finns här och var.

Hur var det då med kaninen och äpplet? Ja, mitt i allt elände i mediadebatten dyker det upp saker som är så sorgliga att det tippar över och blir nästan roligt. En insändare i en lokaltidning skriven av en kvinna i okänd ålder diskuterade om vi verkligen var ”äkta köttätare” av naturen eller inte. Hennes tes var att vi var uppfostrade att äta kött men från början egentligen bara åt frukt, nötter och grönt. Hennes tyngsta argument för att hon hade rätt var att dra ett fingerat exempel.

Sätt ett nyfött barn i en spjälsäng. Släpp ner en kanin och ett äpple. Äter barnet upp kaninen och leker med äpplet eller tvärtom? Om barnet inte dödar och äter upp kaninen visar det att vi genom inlärning lär barnen att äta kött, det är inte nedärvt 

Hå hå ja ja, det skulle vara intressant att faktiskt se hur denna person resonerar vid en diskussion! Till och med de mest inbitna rovdjuren i vår värld lär sina ungar genom att bära hem dödat vilt eller stöta upp halvsmält föda innan de så småningom lär sina ungar att jaga! Vi som allätare av naturen gör självklart precis samma sak. Tyvärr tror jag att denna verklighetsbild präglar allt fler och att det är vad som syns i den ibland fullkomligt horribla debatt som förs i media och alla kommentarer på jakt och köttätande som brukar fylla tidningarns web-upplagor. Man kan ju självklart skratta eller beklaga, men samtidigt får vi inte bortse från att det här är en ”verklighet” för många. Kravet på information och utbildning för den stora massan är enorm och för att nå alla, inte bara de redan frälsta, så är det skolan vi måste kunna hantera. Det kan vi göra tillsammans både genom besök på de skolor där vi har våra barn eller känner lärarna, men också genom att komma in på lärarutbildningar, ta fram läromedel eller påverka läroplanen. Den resan pågår men är inte lätt! Jag är ändå övertygad om att trenden med ett ökande antal jägare visar att vi kan nå ut om vi gör en insats på alla nivåer! Vi måste inse att väldigt många människor vet väldigt lite om naturen men gärna tycker till om den och vill vara med och påverka! Gör skillnad, besök en skola! Oavsett så går vi mot ljusare tider så nu måste jag dra för gardinerna eftersom solen lyser på skärmen, i helgen hoppas jag att den lyser mig i ansiktet istället!

 

3 Kommentarer
 1. Björn Sundgren says:

  Om man bortser från vargpolitiken, vilket i sig inte är så lätt, så finns det faktiskt ljuspunkter. Jag är dessutom övertygad om att vi jägare är de enda som kan lyfta fram det positiva vilket i sin tur kan leda till en bättre framtid! Vi ser att antalet jägare ökar både i Sverige och världen runt oss. Vi ser att jakttidsbeslutet senast faktiskt gick mer vår väg än på mycket länge, trots att det fanns krafter som ville begränsa tiderna för många arter. Vi ser ett ökat intresse för vilt på tallriken. Visst har vi arbete att göra för att inte tappa fart framåt, men som sagt, om inte vi ser ljust på framtiden för jakten så lär ingen annan göra det heller! En anledning till Mikael Karlssons höga tonläge i media kan ju vara att han känner att han och SNF faktiskt inte har full frihet att styra de politiska besluten som de kanske har trott ett tag. Jag tror inte att deras politiska inflytande ökar när de driver processer mot regeringen, naturvårdsverket och riksdagspolitiken. Så utan att förringa de problem som finns så håller jag fast vid att det känns rätt OK (bortsett från rovdjur/vargciruksen)

 2. Micke says:

  Jag förstår inte överhuvudtaget hur något kan kännas OK nu, även om man bortser från vargpolitiken. Mikael Karlsson är på god väg att avskaffa jakten. Och du tycker det känns ”OK”?

 3. MartinJ1 says:

  Lite kul med kaninen och äpplet. Jag tror nog att min 7 månaders dotter skulle ge sig på kaninen före äpplet då saker som rör sig är mer intressant än sånt som är stilla. Inte skulle hon kunna döda kaninen men allt skall in i munnen i den åldern så smaka hade hon nog gjort….
  Förövrigt skulle ett val av äpplet inte diskvalificera köttätande då människan som allätare äter både frukt och kött så hon måste vara mer än lovligt korkad när hon tänkte ut det testet. Kan det vara så att hon missat en del av den kost människan behöver för att utveckla alla sinnen?

Kommentering är stängd.