Samförstånd i älgförvaltningen?

Tiden rusar framåt mot höstens älgjakt och mot sista datum för beslut inför jakten 2012. Tonläget mellan jägare och markägare är ibland högt och journalist gör det ofta till konflikter. Jag tror att andelen jagande markägare och markägande jägare är så stort att man i grunden har förståelse för varandras argument så länge de är realistiska. Man kan till och med komma så långt att det går att acceptera olika synsätt under förutsättning att man för en dialog. Jag blev därför orolig när Sveaskog och SCA meddelade att ett älgskötsleområde på 212 000 hektar skulle inför avlysningsjakt redan nu i höst. Ett möte var utlyst där man skulle tala om det. Det var alltså inte en fråga att diskutera inför kommande år utan ett fullbordat faktum. Nu avlöpte mötet enligt uppgift relativt bra i slutändan, själv kunde jag tyvärr inte vara på plats. Men det finns ett antal varningsflagg att hissa inför hur detta genomförs. För det första innehåller detta älgskötselområde mer än bara bolagsmark. Självklart borde de ingående privata jaktlagen ha varit inbjudna till en tidig diskussion om detta. I nuläget är det försent att hinna lämna samarbetet inom skötselområdet om man inte ställer upp på förslaget om avlysningsjakt. Samråd borde istället ha skett nu inför hur man tänker sig nästa års jakt och inte vad som sker redan till hösten.

Att syftet är att öka älgavskjutningen är uppenbart, men det finns bättre idéer runt detta än avlysningsjakt när antalet älgar och jaktlag är så många som det rör sig om här. Hade Sveaskog och SCA funderat på att kraftigt reducera fällavgifterna när man uppnått en viss nivå av tilldelningen skulle viljan att öka avskjutningen troligen bli större. Nu kan plånboken ändå styra över hur många älgar man i jaktlagen anser sig ha råd att fälla. En avlysningsjakt riskerar dessutom att antalet chansartade skott ökar vilket förhoppningsvis inte är något som vare sig Sveaskog eller SCA egentligen vill. Visserligen upplever jag ibland att älgen ses mer som ett skadedjur än som en resurs, men en hög etik i jaktutövandet är självklart. Som jaktledare strävar man efter en nollvision i skadeskjutninger men en avslysningsjakt riskerar att öka trycket på de enskilda jägarna att avlossa skott där man kanske annars hade avstått. Det är en faktor att räkna in i detta.

Ska man se något positivt i detta så är det att viltdata som rapporteringssystem kommer att få ett ypperligt exempelområde i Norrbotten. Vi kan bara hoppas på att de ingående jaktlagen lyckas med att bibehålla grannsämja och ansvarsfullt skytte trots avskjutningsmodellen!

Sen sist har jag också varit på resande fot och bland annat träffat övriga länsansvariga inom det nationella viltolycksrådet. En intressant övning som även i år tydligt visade på en stor skillnad mellan norr och söder. Kanske också mellan de verksamma ute på fältet och de som skriver besluten i lagtexterna. Men det är skönt att höra att vi troligen är bäst i världen på att ta hand om inträffade viltolyckor. Eftersöksjägarna gör ett fantastiskt jobb som vi ska vara stolta över! Den administration som byggs upp runt detta måste ha som utgångspunkt att förbättra en redan fungerande verksamhet, inte att sätta käppar i hjulet för de som är aktiva. Visst är det bra att man vill förbättra verksamheten men det får inte ske på bekostnad av de som sliter ute längst med vägarna med detta! Hur var det då med norr och söder? Jag upplever det som att antalet som är intresserade att ingå i organisationen i söder är så stort att länsansvariga jägare rätt nogsamt kan välja ut de mest lämpade. I norr har vi stora avstånd och relativt få viltolyckor. Här kan det vara svårt att överhuvudtaget få en tillräckligt bra täckning och vi får förlita oss på att de hundar som finns i jaktlagen fungerar tillfredsställande. Än så länge visar statistiken på att det är så! Eftersom det kan vara svårt att hitta ekipage som vill ställa upp måste man också vara försiktig med att ställa absoluta krav på hundarna. Här är målsättningar och riktlinjer acceptabelt, men några absoluta krav kan stjälpa verksamheten inom delar av landet.  Det här är något som både rikspolisstyrelsen och Naturvårdsverket måste ta på allvar när de skriver sina regelverk, landet är långt och vi måste ha goda möjligheter till lokala lösningar och anpassningar. Det gäller förövrigt inte bara eftersökorganisationen…

Nu står en långhelg för dörren och de lediga dagarna kan med fördel tillbringas ute i skogen och träna hunden inför kommande eftersök!

11 Kommentarer
  1. Tommy Olsson says:

    Björn det är ju bra att det kanske äntligen kommer skydsutrustning men upphandlingen var på tapeten redan 2009 i vilket företag som helst skaffar man utrustningen först och startar verksamheten sedan
    Jag önskar alla en skön sommar

  2. Björn Sundgren says:

    Calle, jag funderade länge på om jag skulle kommentera detta men väljer till slut att göra det…
    En avlysningsjakt på älg i stora skötselområden är en helt annan sak än den avlysningsjakt vi har på de stora rovdjuren idag. Av vilken anledning? Jo, oavsett vad man många gånger hävdar så är köttet, maten från skogen, en stor anledning till att vi jagar. Älgen är det viktigaste viltet i det avseendet, i alla fall vad gäller mängden vi bär hem. Risken att trycket på den enskilda jägaren blir stort ökar därför vid avlysningsjakt på matnyttigt vilt på ett sätt som jag inte upplever att det gör när det gäller rovdjuren. Under jakten på rovdjur så har man också fortfarande pressen på sig vad gäller länstyrelsekontrollanter, polis och massmedia. Pressen i det läget är snarare att avstå skott än att avlossa något. Pressen borde vara lika stor vid älgjakt men där begränsar sig pressen i första hand till att komma från jaktkamrater och jaktledare. Framför allt jag ser ingen förvaltningsmässig vinst med systemet med avlysningsjakt som väger upp risken med det ökande trycket på den enskilda jägaren att skjuta.

    Trafiken har vi redan avhandlat. Vad är en ”överstor” älgstam?? Som sagts tidigare så skjuter vi bort en tredjedel av alla älgar inför hösten med mörker och ökad risk för olyckor. Jag beklagar varje inträffad olycka oavsett om det är med vilt, någon annan bil, singelolyckor eller kollision med tåg. Oavsett att varje allvarlig olycka är en tragedi så är ändå viltolyckorna relativt få av totalantalet allvarliga olyckor. Däremot kan man fundera på varför det nu inte längre verkar finnas något samband mellan antalet inträffade olyckor och vilttillgång. Under tidigare år har avskjutningskurvor och olyckskurvor följts åt. Det gör de inte längre. Det enda som har ändrats på våra vägar de senaste åren är väl egentligen den massiva utbyggnaden av mötesfria vägar. Kan mitträcken vara orsak till ökande antal olyckor? Ett ”viltstängsel” mitt på vägen istället för på sidan av vägen? Något att fortsätta titta på för att minimera skadorna på både människor egendom och vilt. Men när vlltolyckor ändå inträffar är det väl bra att vara världsbäst på att hantera dom!?

  3. Björn Sundgren says:

    Lars, det här med hundar är en känslig fråga! :-) Jag upplever inte den skillnaden du nämner om tid med hund och kvalitén på ekipagen. Den fördel man har längre söderut är en lång säsong utan snö (för det mesta) vilket ger fler hundar större erfarenhet från jaktliga eftersök. Mängden klövvilt per areal ger också underlag för mer arbete för hundarna. Jag är inte heller lika övertygad som du att 99% av älghundarna är bra på eftersök av älg, jag har tyvärr sett för mycket som motsäger det. Inte för att hundarna är dåliga utan för att de tränas för lite på eftersöksarbete. Av älghundarna som fungerar bra som löshund (vilket inte är alla som jagar under hösten!) så krävs dessutom att man lägger tid på att träna spår vilket vi alla borde bli bättre på. Men som du säger – alla har rätt till sin åsikt!

  4. Björn Sundgren says:

    Hej Arne. Vad gäller modellen med avlysningsjakt så ser jag själv vissa problem. Visst är nivån på avskjutningen inom det totala skötselområdet det väsentliga, men här rör det sig om över 200 000 hektar och många jaktlag. Övervägande delen jagar på bolagsmark med höga fällavgifter medan andra jagar på privatmark med endast Länsstyrelsens fällavgifter. För de lag som jagar på bolagsmark gäller samma fällavgifter hela tiden och kostnaden kommer att begränsa deras vilja att skjuta, det är jag rätt säker på. Det stoppet finns inte på privata marker vilket kan skapa osämja mellan jaktlag. Vissa jaktlag har gott om älg i september, andra först i oktober. Även det kan vara grogrund för osämja. Vi får se hur det avlöper. Kanske är mina farhågor överdrivna, men områdets storlek och antalet ingående jaktlag tror jag ändå gör att förutsättningarna skiljer sig från skötselområden längre söderut.

  5. Björn Sundgren says:

    Några dagars ledighet och frånvaro från datorbordet gör att det ibland tar en liten tid att godkänna kommentarer – ber om överseende med det! :-)

  6. Björn Sundgren says:

    Säkerhetsutrustningen är på väg och det efter sedvanlig upphandlingsomgång. De som nu finns inlagda i registret ska börja få utrustning. I första omgången de som finns i registret och har varit aktiva, alltså utfört några uppdrag. Jag är helt övertygad om att alla vill göra det bästa av situationen även om jag ibland kan tycka att den ibland blir överadministrerad.

  7. Arne says:

    Vad är det för mening med att ha en blogg om ni inte lägger ut de kommentarer ni får?

  8. Tommy Olsson says:

    Hej Björn troligt vis fick du inget svar vad gäller skyds utrustningen till oss eftersöksjägare
    och det är jag inte förvånad över eftersom jag har frågat både polisen och förbundet om varför vår säkerhet inte är viktig
    Jag kan medela dig och ev andra som läser dina bloggar att eftersöksjägarna är anstälda av Rikspolisen och mig vetligt har de anstälda hos polisen fria arbetskläder och vederbörlig skydsutrustning
    nu är måttet rågat och Rikspolisen komer att få en anmälan på sig hos diskriminerings ombudsmannen och att inte SJF vågar eller inte bryr sig ett skit om sina medlemmars säkerhet är ett faktum
    nåväl jag har lämnat organisationen vad gäller eftersök och flera med mig som jag känner väl just av samma anledning Det är märkligt att man i sådana organisationer inte lyckts hitta en enda vettig mäniska utan ett glatt gäng dårar som inte vet ett dugg om hur farligt det är för både hundar och mäniskor som jobbar längst med vägarna Fy Fan för Byråkrater

  9. Lars says:

    Ang. hundar och eftersöks folk i norr…

    Viltet i norr ( norr om Östersund ) som råkar bli trafikskadat är väl till 90-95% älg ? Resten björn, 99 % utav älghundarna i norr klarar utav den uppgiften !! Dem bästa hundarna för älg/björn finns i norr, detsamma som att dem bästa rådjurs och vildsvinshundarna finns i söder. Däremot är det mer hund+ägare täthet i söder därav dina siffror.. Men ska man dra det helt krasst är jag helt 100:a på att dem bästa hundarna för all eftersök finns i norr..
    Där lever folket på ett annat sätt för hunden och lägger där med ner mer tid på hunden än vad som görs i södra delen av landet.. Själv bor jag i mellersta norrland.. Alla har rätt till sin åsikt men jag är ganska säker på att så här är fallet… Annars hade jag inte tagit upp det..

  10. Arne says:

    Avlysningsjakt är allmänt förekommande i äskona i Blekinge och även på andra håll i syd. Och det är initierat och genomdrivet av jägarnas representanter, med syfte att _minska_ avskjutningen. Vad är problemet menar du? Det viktiga är väl nivån på tilldelningen, inte jaktmetoden. Detta med hetsjakt och chansskott har jag tagit upp men inte fått något gehör för från jägarhåll.

    Det förslag du nämner med att minska fällavgiften på de sista älgarna låter jättebra tycker jag. Jämför då med det korkade förslaget från länsstyrelsen att införa fällavgift på kalv för att finansiera viltförvaltningsområdena. Det riskerar att minska kalvavskjutningen och hög kalvavskjutning är en grundbult i modern älgförvaltning.

  11. Calle f says:

    ”Visserligen upplever jag ibland att älgen ses mer som ett skadedjur än som en resurs, men en hög etik i jaktutövandet är självklart. Som jaktledare strävar man efter en nollvision i skadeskjutninger men en avslysningsjakt riskerar att öka trycket på de enskilda jägarna att avlossa skott där man kanske annars hade avstått. Det är en faktor att räkna in i detta.”

    Öjöj, kan vi möjligen dra en parallell till den oetiska hetsjakten vi har haft nu två år i januari på ett annat däggdjur. ett djur som anses som ett skadedjur och där enskilda jägare inte låt bli att avlossa skott man borde ha avstådd.
    Den jakt som av vissa av dina kollegan betecknades som en succé!

    ”Men det är skönt att höra att vi troligen är bäst i världen på att ta hand om inträffade viltolyckor.”
    Sedan får du inte glömma att vi har ett mycket bra och fungerande sjukvård som tar hand om de som drabbas av den överstora älgstam vi håller oss med för att du ska få ha LIVSKVALITET med många skottillfällen och mycket gott kött på talriken!

Kommentering är stängd.