Konsekvens och byråkrati…

,

Ibland blir man lite förvirrad och en smula uppgiven när man jobbar med svenska myndigheter. Just idag är det Livsmedelsverket som ger mig lite dåligt humör. Alldeles nyss damp nämligen deras förslag till hur småskalig försäljning av vildsvinskött skulle kunna se ut ned i min elektroniska brevlåda.

Om man läser hela dokumentet blir man onekligen imponerad över med vilken noggrannhet, frenesi och gammal hederlig svensk byråkrati man tagit sig an uppdraget. Trikiner framstår i dokumentet som kanske ett av de större hoten mot vår svenska folkhälsa och vi måste definitivt ha såväl register över alla vildsvinsjägare som årliga kontroller av deras hem samt särskilda utbildningar för de som ska sälja en vild grisskinka och sist men inte minst bygga nya databaser samt kontrollsystem för miljonbelopp. Denna bedömning görs alltså av samma myndighet som i förra veckan meddelade att Dvärgbandmasken inte är något nämnvärt hot mot folkhälsan. Den gången baserade man sitt bedömmande på att kunskapsläget är extremt oklart och glömde att maskens ägg lever finfint i vatten, som väl också är livsmedel, och att smittorsakerna är väldigt oklara i maskfallet eftersom det kan vara halvknepigt att gissa hur man fick i sig maskägg för sisådär 15 år sedan.

Men, åter till vildsvinsförslaget. Man behöver enligt mig inte läsa hela dokumentet för att förstå att det här förslaget knappast är realistiskt eller ens värt att fundera vidare på. Det räcker med att läsa att jägaren förutom registrering och egen registerhållning samt ansenlig byråkrati ska förväntas betala en årlig kontrollavgift på sisådär 6000 kronor. Jag kollade precis med vårt slakteri här på Öster Malma och där får man i storleksordningen 30 kronor kilot om man säljer ett vildsvin och medelvildsvinet väger in på ungefär 25 kilo i slaktvikt. Det innebär att man måste sälja minst 8 vildsvin / år innan man börjar tjäna pengar. Då har jag inte räknat med att man kanske vill ha en grillgris eller vild julskinka själv i frysen eller kostnader för själva trikintestet, registreringen eller frakter, transporter och administration… Någon som tror att vildsvinskrängning blir en kioskvältare?

Småskalig försäljning av vildsvinskött till grannar och den lokala konsumbutiken hade kunnat vara det realistiska smörjmedlet i vildsvinsförvaltningen som vi verkligen behöver. Vildsvinsfrågan löser man inte med vare sig fällor eller skottpengar, det krävs samarbete, förståelse och motivation. Hade staten och Livsmedelsverket varit seriöst intresserade av folkhälsan skulle man också kanske funderat på varför inte alla vildsvin faktiskt trikintestas. Kan det bero på kostnader och knölig administration? Troligen.

7 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Alla grisar borde tas trikin prov på även om man skall använda det själv eftersom ingen kan hävda att man uteslutande använder köttet själv de flesta jägare har familj och vänner som man bjuder till middag och då anser jag att man riskerar andra mäniskors hälsa för ynka 200 kr
  om alla följer de rekomendationer och regler som finns så skulle vi vara förskonade från en mängd av risker med olika sjukdomar

 2. Arne says:

  Landsbygdsministern har ju aviserat förenklingar i köttkontrollen för att öka motivationen för vildsvinsjakt. Detta förslag verkar ju peka i rakt motsatt riktning och borde snarast förpassas til papperskorgen. Gör om, gör rätt!

 3. Tommy Olsson says:

  Ett trikin prov kostar 200 kronor på SVA då har man svar efter 3 dagar kostnaden tycker jag är liten i förhållande till risken tiden det tar att få svar är försummbar eftersom köttet skall hänga en till två veckor
  Att vildsvin kan innehålla trikiner har vi vetat i många år och det är upp till var och en om dom vill äta Gris som inte är kontrolerad EHEC har vi vetat om i någon vecka och där hadde almänheten inte en susning så i dagsläget anser jag EHEC vara betydligt farligare än trikiner

 4. Daniel Ligné says:

  Kerstin: Vem har sagt att jag eller vi vill minska spårbarheten? Klart vi måste ha spårbarhet, men den behöver inte skötas av snofsiga databaser med svindyra kontrollavgifter, det som kan lösas smidigt och billigt behöver inte försvåras in absurdum. Dessutom kanske EHEC sätter lite perspektiv på trikinfaran?

 5. Kerstin says:

  Just när vi har ett av världens största utbrott av ehec, så vill svenska jägareförbundet minska spårbarheten av kött, vältajmat!

Kommentering är stängd.