Bli jägare och lev längre!

,

I den ansedda medicinska tidsskriften ”Progress i cardiovascular diseases” kan man i senaste numret läsa en mycket intressant artikel om hälsa hos jagande naturfolk och hur man borde äta, leva och träna för att må lika bra som dem. Mycket upplyftande läsning för en jägare. Vi kommer att leva skitlänge och må skitbra under tiden.

Man konstaterar i artikeln att vi levt som jägare i cirka 84000 generationer. Självklart är våra kroppar anpassade till detta och de sjukdomar vi lider av idag är i hög grad kopplade till vår ”moderna” livsstil. Man sätter i artikeln upp tretton kriterier för varför jagande naturfolk mår så mycket bättre och i stort sett aldrig drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar. Läs och begrunda om de stämmer in på dig själv:

1. Vi är genetiskt anpassade för att gå 5 – 15 kilometer dagligen. 2. Återhämtning. Efter en lång hård jakt är vila extremt viktigt. 3. Gå eller spring i ojämn terräng, våra muskler är inte anpassade för asfalt. 4. Använd så tunna skor som möjligt eller rör dig barfota för så varierad träning som möjligt. 5. Rör dig i intervall, inte i statisk promenadtakt. 6. Bär runt på saker i famnen eller på ryggen, vi har alltid kånkat runt på barn, redskap och jaktvapen. 7. Ät som en jägare, proteinrikt och varierat. 8. Var mycket utomhus, solen stimulerar produktionen av D-vitamin som är kusligt nyttigt. 9. Umgås mycket i små grupper, det stimulerar din intellektuella förmåga och vi mår bra av samarbete (jaktlaget). 10. Ha hund. Vi stimuleras av samarbetet med hunden och hundägare lever längre än andra. 11. Dansa mycket. Dans är såväl social samvaro som bra träning. 12. Ha mycket sex. Jägarfolken har ”omotiverat” mycket sex vilket ger en lång rad positiva hälsoeffekter. 13. Sov mycket. Folk som vistas mycket ute i naturen sover mer och bättre än andra.

Hur många kriterier uppfyller ni en ordinär jaktdag? Själv fixar jag nog åtminstone 10 av de 13 kriterierna en vanlig dag på Dianas stigar. Ni får gissa själv vilka punkter jag inte fixar.

Det hade faktiskt varit kul att titta närmare på svenska jägare och om de är friskare än vanliga dödliga, jag tror att det är så, men mig veterligen finns inga studier på det. I vilket fall som helst kanske man skulla sluta lite tidigare idag och ta en kvällsjakttur? Arbetsgivaren kan väl omöjligt ha synpunkter på att man tar hand om sig själv och blir en kärnfrisk hurtbulle med bössan i hand…

11 Kommentarer
 1. Mats S Johansson says:

  jb/fjollträsk.
  ernie ogillar det han kallar hobbyjakt och säger sig stå bakom SRFs värdegrunder och rovdjurspolicy. Dessutom stortrivs han uppenbarligen när han lyckas trampa på, som han säger, ömma (jägar)tår och lyckas lura in er i pajkastningsfällan.
  Varför överhuvud taget bry sig?
  Den dagen han visar i handling att han menar allvar d.v.s röstar på MP eller V, ska jag börja oroa mig. Så länge han röstar fram politiker/partier som står bakom den breda rovdjursöverenskommelsen kan han skriva vad han vill på diverse bloggar. EU eller inte EU, de folkvalda i Sverige har tack och lov fortfarande mer inflytande än t.o.m de mest ivriga kommentatorerna på SJFs blogg.

  Trevlig midsommar på er allihop oavsett om ni ska frossa i vildsvinskött, räta bösspipor eller vad ni nu tänker göra. :)

 2. earnie says:

  Fjollträsk/Lidingöbo. Största delen tramsiga argumentationer. SRF:s värdegrunder och policy som jag ansluter mig till står att finna på deras hemsida antagna 1999 och inte på Facebook…….
  Jörgen…vet inte om jag direkt trampat i klaveret, möjligen på en massa ömma tår eftersom både du och lidingöbon varvar upp.
  Till er båda. Ni blandar friskt och läser inte vad jag skriver eller så har ni allvarliga problem med att greppa att det finns moderater, tillika arbetsgivare som inte gillar nöjesjakt. Som ovanpå detta har kompisar som är jägare och äter mer än hellre den av honom levererat vildsvinskött i Norrtälje. Jag förstår att det nu snurrar ordentligt för er, de klickar, era synapser fixar inte detta, jag föreställer mig även glasartade blickar som stirrar tomt, något sådant finns ju bara inte?…..inte i er lilla värld, eller?
  Var har jag med ett enda ord sagt att jag hatar jakt, var har jag med ett enda ord förringat något naturfolk som för sin överlevnad idkar jakt, för dom har jag förståelse, inte er. Jönserier. Det var Daniel som ville likna sig med naturfolk dit hottentotter hör, inte jag. Uppenbart dribblar ni bort er själva och trasslar till det med självmål som följd.
  Nu s-r jag i detta. Måste fixa en ny grill till midsommar och vildsvinskotletterna, sannolikt snack om Riala-vargarna mellan suparna med min gode vän jägaren. Vi har detta gemensamt, vi gillar varg. Den skall finnas i en omfatttning som är hållbar för just vargen, inte någons hobby, enkelt. En ny kull valpar i Riala, riktigt kul.
  Trevlig midsommar!.

 3. jörgen bergmark says:

  earnie, tydligen så har du inget att anföra till ditt försvar angående ditt språkbruk och ordval kring naturfolk och urinvånare.Hur skulle det gå att försvara? Att du är 90 år och uppväxt i en annan tidsanda? Har man som du trampat i klaveret så gör man klokt i att stå stilla! Att du inte själv kan se hyckleriet i ditt jakthat är pinsamt. För dom flesta andra så är det däremot uppenbart. Sedan undrar jag angående ditt svar till Fjollträsk. Vilka jägare tror du är nöjda med rovdjurspolitiken? Trevlig sommar och må ditt tangentbord smälta i sommarhettan. ;)

 4. Fjollträsk says:

  //earnie
  Vågar inte tänka på vad du kallar din estniska anställda när de inte hör…

  Om du nu är moderat så borde du ha förståelse för en hel del av Gunnars argument kring ägande- och nyttjanderätt, och den skada som rovdjursförekomst – särskilt varg – skapar för markägare eller nyttjanderättshavare (dvs jägare). Jag har aldrig hört talas om en moderat jakthatare, bor du granne med ett gods där på landsbygden och har ni haft någon konflikt? I o m att du äter glatt äter vildsvinskött ändå, så kan du ju inte ha en särskilt underbyggd ideologisk ståndpunkt…

  Det räcker med att läsa en stund på SRF.s Facebooksida så ser man att huvuddelen vare sig är sakliga; vad som helst skrivs, eller har en uttänkt värdegrund, mer än möjligtvis jakthat. Och om man hade varit det minsta pragmatiska så hade man tydlig redovisat hur många vargar man anser att Sverige skall ha och var de skall finnas, lämpligtvis fördelat mellan våra viltförvaltningsområden; N, M och S. Men det vill och gör man inte, man är inte sakägare (dvs intressenter), men vill hålla igång debatten, gärna så osaklig som möjligt. Oklart varför, mer än att vissa verkar leva för den.

 5. earnie says:

  Fjollträsk. Se där, dina fördomar, är alla moderater, jägare och vargmotsåndare på din ö Lidingö!?? Driver företag både i Sverige och i Estland med 37 anställda. Det uppstår uppenbarligen en konflikt hos dig och ett motsatsförhållande att vara arbetsgivare och att ogilla svensk vargpolitik!? Måste man enligt dig tillhöra en mp-vänster för att tycka att det är skit med svensk vargpolitik i synnerhet!? Är i högsta grad moderat. Borde jag förvänta mig enligt ditt resonemang att alla borgare är jägare som gillar den förda vargpolitiken? Vilket trams.
  Du och dina kompisar är anledningen till att jag är medlem i Svenska Rovdjursföreningen som har värdegrunder, saklighet och en pragmatisk inställning som motpol till både dig och Jörgens relikta idéer. Det är tack vare SRF i synnerhet som EU nu allvarligt satt ned foten och vill syna den svenska vargpolitiken. Er organisation och Carlgren har haft samma möjligheter. Med era ofantliga resurser i både medel som kollegor, att framföra vederhäftiga ståndpunkter till kommisionen. Ni har inte mäktat med detta och det i sig är ett ytterst värdelöst betyg för er. Däremot envetet och sakligt jobbat av SRF med sina små resurser i jämförelse, det borde ni kunna hålla med om.
  Jörgen, bemödar mig inte, du har exakt samma fördomar som Fjollträsk, ni har uppenbara svårigheter att greppa att en person inte gillar eller förstår sig på nöjesjakt, det blir har jag förstått starkt förvirrande för er, enklast istället att kalla någon då för den värsta hycklaren, men det är ok om du känner för att pysa ut frustrationer.
  Tänker fortsätta att smaska på vildsvin som jag får från min gode vän granne och jägare, även det förhållandet uppenbarligen än mer förvirrande…”det är bara inte möjligt…..!”
  Skön sommar på er och hoppas gevärspiporna kroknar i sommarvärmen.

 6. jörgen bergmark says:

  Ja fjollträsk, jag reagerar också på Earnies osmakliga användande av den nedsättande och 30-tals klingande benänmningen av dom som han i bland säger sig högakta samtidigt som han i andra sammanhang brukar säga att vår moderna livsstil är överlägsen dom gamla jägarkulturerna. Men förvånad blir jag inte, Earnie är ju en av dom värsta hycklarna i debatten! Jaktmotståndare som tacksamt äter vildsvinsstek som hans jagande granne förser honom med. Ja ja……

 7. Fjollträsk says:

  //earnie
  Vad gäller diskriminering så lär du ”som arbetsgivare” få problem med DO om du använder begreppet ”hottentott” och ”bushmän” (båda holländska boer-ord) som du gör. Jag som trodde du var sedvanlig grön MP-vänster, som så många andra rovdjursextremister, nu vet jag varken ut eller in, ”arbetsgivare” osv. Skånsk landsbygd?

 8. earnie says:

  Daniel. Ursäkta men du jämförde dig med kriterierna…..då tolkar man raskt att du gärna vill jämföra dig med hottentotten, ni är ju inte så långt ifrån varandra är väl ändå syftet du vill framföra. Har inte ifrågasatt att deras liv skulle på något sätt skulle vara osunt, rimligen tvärtom.
  Som arbetsgivare kan jag direkt inte ha synpunkter på hurtbullar, däremot diskrimineras sådana med bössor i händerna redan från start, oavsett om dom skulle vara kärnfriska supersnillen……
  Avis vet jag inte, skulle tro att mina gener är rätt så hyfsade, vår familjs trackrecord med friska och klara, 90-100-åringar genom tiderna säger något annat. Jag lever precis som dom, lite modernare givetvis, punkterna 12 och 13 ligger nog närmast oss, så oddsen, I would say, ser rätt bra ut för en annan….peppar,peppar.
  Trevlig sommar!

 9. Daniel Ligné says:

  earnie: Om du ser punkterna ovan som att ”leva” som en hottentott skulle det vara väldigt intressant att få din syn på ett civiliserat liv och leverne…

  Jakt har inget med lyxlirande eller lyxliv att göra, inte heller en sund livsstil enligt ovan. Jag tror du är lite avis för att jag kommer leva längre än du…

 10. earnie says:

  Daniel. Om du vill att jag tippar så blir det punkt 12 och 13. Enkel slutledning, du sitter jämt vid bloggen eller pular konstant med det som har med jakt att göra så då kanske det inte blir mycket över för livets njutningar med gumman….
  Bevare oss för att på grundval av ditt resonemang bete oss som hotentotter eller bushmän. Folkslag som jag i sig har den största respekt för som jagar för sin överlevnad, helt ok. Men att du drar några växlar att du som lyxlirare med en lyxhobby vill jämföra dig med dom blir riktigt jäkla roligt, vad hindrar dig att flytta till Kalahari?

 11. Peter S. says:

  Instämmer med allt Daniel!! Men det finns säkert många som inte alls vill lyssna på detta örat!! Men de kanske inte lever så länge så vi står säkert ut tills de går bort!!

Kommentering är stängd.