En äkta fuskräv

,

I modeprogrammet STIL på P1, talade man nyligen om att senaste pälstrenden är fusk. Även om det är riktig päls – ska det se ut som fuskpäls! Ja, du hörde rätt. Att även äkta ska se ut som fusk! (Inte att fusk ska se ut som äkta)
Men varför kanske du tänker?

Räven raskar över isen. Foto: Mostphotos

Är det en trend som gäller fler saker? Att vi hellre föredrar fusk framför äkta vara? -Vad blir i så fall nästa steg?
Inte fusk, inte äkta, inte fusk som ser ut som äkta eller äkta som ser ut som fusk!

Jag som trodde vi ville bort från fake och sträva efter det ärliga, det äkta?

Är det kanske så att man inte kan skilja på äkta och falskt – man vet helt enkelt inte hur ett rävskinn ser ut på riktigt? Eller är det av omsorg om djuren och ogillar pälsfarmar där djur föds upp enbart för pälsens skull?

Men skinn och päls från vilda djur är något helt annat. Precis som att kött från vilda djur är bland det mest klimatsmarta och hållbara man kan äta borde viltskinn vara lika populärt.  Älg, hjort, räv, bäver och andra svenska arter har fantastisk fin päls. Och när vi ändå ska hålla nere viltstammarna på lagom stora nivåer och ta vara på det hållbara viltköttet, kan vi samtidigt ta vara på skinnet – istället för att kasta bort det.

Visserligen ligger det mycket jobb bakom skinnhantering även av vilda skinn. Särskilt om det ska vara ekologiskt garvning och inte kromgarvning. Men päls från vilda djur brukar hålla väldigt länge, ja genom generationer. Gamla pälsar är slitstarka och sys om när de är omoderna. Min dotter klär sig gärna i min mormors gamla päls när minusgraderna kryper ner. Att åter- och återanvända innebär dessutom extremt liten miljöbelastning. Second, third, fourth hand… Ju längre pälsen används – desto mer av jordens resurser sparas. Men allt färre kan ta vara på skinn på ett bra sätt. Och körsnärer blir alltmer sällsynta. I år tog Statistiska Centralbyrån bort körsnärer som en egen yrkeskår – eftersom det är för få utövare. Jag hoppas istället att körsnärer blir ett framtidsyrke – både för att sy om och för att ta vara på skinn och päls av vilda djur.

En fuskpäls däremot görs av syntetiska textilier som i sin tur utvinns ur råolja – vilket är en icke förnybar produkt. Fuskpäls är mycket resurskrävande att ta fram och akrylen – som det oftast består av – släpper ifrån sig mikroplast som bryts ner mycket långsamt i naturen. Akryl, sägs ha den värsta miljöpåverkan av alla textilfibrer!

Du som är naturintresserad, frusen och gillar hållbara julklappar – önska dig en begagnad äkta och varm päls i vinter! Lär dig om djuret du bär och hedra det – i stället för att kasta bort det vackra skinnet eller fuska till det.

Jag önskar God Jul med äkta räv som raskat över isen.

PS: Och julgranen då? Det blir väl en äkta gran med barrdoft – som du inte försöker få att se ut som plast?

2 Kommentarer

Kommentering är stängd.