En vargkram Klara kunde varit utan!

,

Debatten efter filmen som Svensk Jakt lagt ut med jämthunden Klara som angrips av två vargar visar tydligt hur absurd hela vargcirkusen har blivit. Vargkramarna och en etolog försöker inbilla omvärlden att vargarna egentligen bara ville kramas med den söta hunden. Men den dumma hunden visade tänderna och ”nafsades” därför lite i baken.

Det finns t o m de som på allvar tror att hundägaren sett vargarna och därför släppte hunden för att kunna skjuta vargarna med stöd av § 28. Nu ska man kanske inte bry sig om vad stollar i olika grupperingar tycker eller säger, men för de drabbade är det säkert jobbigt. De har fullt upp med att hålla liv i Klara, familjemedlem och jaktkamrat. Det är fortfarande inte självklart att hon överlever.

Det som händer i filmen är att en naiv jämthund är ute på sök efter älg. Om hunden sen söker upp vargarna eller om vargarna söker upp hunden går inte att säga, det kan också vara ren slump att de möts. Men det som sen händer kan man bara tolka på ett sätt. Vargen, det som ser ut att vara hanen, stirrar på hunden. Hunden fattar fortfarande inte vad den möter. Kanske uppfattar den vargen som en stor hund. Hundar är den ju van att möta, säkert även i skogen. Man ser tydligt att den är nyfiken och går fram mot vargen, utan att morra eller visa tänder. Vargen ryggar t o m tillbaka ett ögonblick, men går sen runt hunden. Hunden uppfattar fortfarande inte vad som ska hända. Under ett kort ögonblick, precis innan vargen försvinner ur bild och sen går till attack, ser man hur den stelnar till. Troligen för att Klara vänder blicken mot den. Men fortfarande inga tecken på aggressivitet från Klara. Några sekunder senare förändras allt. Vargen gör ett utfall mot hunden som verkar falla omkull av smällen. Det är efter det första utfallet som hunden visar aggressivitet och börjar försvarar sig samtidigt som hon försöker fly. Vargen däremot visar inget tecken aggressivitet. Den är van vid att jaga och bytet den här gången är en ganska stor hund som kan försvara sig, så den är försiktig. Därför försöker vargen komma runt Klara och angripa bakifrån, inte som hundar som slåss och då ryker ihop käft mot käft. Sen handlar allt om överleva för Klara. För vargarna handlar det om att försiktigt åsamka henne så stora skador som möjligt utan att själv få skador.
Jämför gärna med hur vargarna som angriper älgkalven som försvaras av kon i Denali nationalpark. Vargarna uppträder på samma sätt även där. Viftar på svansen och gör korta utfall för att inte själva skadas. Jakt eller dödande för en varg har inget med aggressivitet att göra, det är deras vardag. Det borde väl en person som säger sig ha en fil. mag i etologi begripa!

Jag har besiktigat ca 30 vargskadade och dödade hundar genom åren när jag fortfarande var besiktningsman åt länsstyrelsen. De allra flesta har kraftiga bett i låren. Så Klaras skador är typiska. Många hundar har dessutom haft bett i huvud och hals. Även det stämmer väl med skador som jag antar att Klara har i den regionen. Att hon bar skyddsväst räddade säker livet på henne, för många hundar har dessutom kraftiga bett rakt i sidan. Stålpiggarna tror jag har marginell betydelse. Jag tror inte att vargarna ens märker av dem, än mindre avbryter pga. dem. Men västen är ett fysiskt skydd mot tänderna.

Vargarna märker att husse kom springandes mot platsen, vilket gjorde att angreppet avbröts. Tyvärr kan vi nog utgå från att Klara hade dött på platsen om han kommit någon minut senare. Klara verkade redan ha gett upp, vilket Tommy själv säger. Hon reste sig först när hon fick höra hans röst.

Skyddsvästar ger uppenbarligen ett visst skydd, men under en kort tid. Men den tiden kanske räcker för att några hundar ska kunna räddas. Men skyddsvästar är inte lösningen, det är bara färre vargar!

Vi kommer aldrig att acceptera att man offrar vårt kulturarv, löshundsjakten för att ”rewilda europa”. Den nya regeringens aggerande med nya märkliga utredningar väcker oro. Licensjakten är återigen hotad. För oss om älskar våra hundar och våra hundar som älskar jakt är det oroväckande. Det är inte jaktstopp som behövs, det är betydligt större tilldelningar. Regeringens agerande återkommer jag till.

9 Kommentarer
 1. Gunnar Glöersen says:

  Sara, vi tycks vara helt överens om vad om händer i filmen.Som jag skrev i mitt inlägg är jagande vargar inte aggressiva. Situationen som uppstår är deras vardag. Det är inte ens lätt av avgöra om de ser hunden som en inkräktare eller som ett byte. Rovdjur i allmänhet dödar andra rovdjur om de kan. Vargen dödar lodjur, lodjur dödar rävar och rävar dödar mårdar osv.

 2. Sara says:

  Det är intressant att Ingrid Tapper jämför vargarnas reaktioner med hundens. Vad jag känner till har Ingrid Tapper inte studerat några vilda vargflockar och deras interaktioner med varandra.

  Redan första gången jag såg filmen reagerade jag på både hundens och vargarnas beteenden och hur olika de är. I programmen om Cesar Milan har det särskilt tagits upp de problem som uppkommer då folk skaffar hybrider i tron att de skall bete sig som hundar. Ett par amerikanska experter som specialicerat isg på att studera vilda vargflockar i bla Yellowstone samt beteende hos vargar som hållits som ”husdjur OCH varghybrider visade på de stora skillnaderna som finns.

  Vi har i tusentals år avlat hundarna för att de skall kunna umgås med hundar från andra ”flockar”/familjer/hushåll. En hund skall inte jaga bort någon från sitt revir utan förväntas samexistera med individer från andra flockar. Tydliga exempel märks i länder där hundarna lever sina dagliv på gatan och kvälls o nattliv med sin familj och hos gatuhundar. Här ssamexisterar flera flockar på samma yta även när maten är knapp. Dessa individer slås för att försvara SIN EGEN mat inte flockens revir.
  Ser man på områden med stora vargpopulationer som ex Yellowstone eller på de ”årsövergripande” filmer som gjorts av vissa svenska vargflockar märks en oerhörd skillnad!
  Då maten börjar tryta områden med låg vargtäthet (Sverige) i egna reviret och det finns ”lediga marker” runtomkring jagas unga individer iväg och bildar egen flock – om de inte är så starka att de kan jaga iväg alfaparet.
  I områden med MYCKET hög vargtäthet som ex Yellowstone stannar individerna i flocken så länge det går eftersom en stor flock är en stark flock! Där ses också att flockarna gör tydliga revirmarkeringar framför allt med avföring. När resurserna tryter försöker flockarna öka sina revir – när de då möter den inkräktade flocken blir det slagsmål på liv och död. Hela flockarna ”ställer upp sig” för att visa sin styrka och sedan hjälps individerna åt för att försöka köra motståndaren på porten ofta med rejäla skador på ömse sidor som följd och emellanåt flera dödsfall. Detta ialla fall om man ska tro forskare(filmare) som följt flockarna i flera år.
  i båda fallen kan det för en ensam varg innebära döden att passera reviret för en främmande flock – såvida den inte kan slå sig till en position i flocken. Är det en liten flock/par kan den ta över eller är det en större grupp kan den få med sig någon som är på väg att lämna flocken och bilda eget revir längre bort.

  Det man enligt min uppfattning ser tydligt på filmen är hur alla individerna agerar utifrån sin art.
  Hunden kan inte förställa sig att ”hundar” den möter i skogen skall vara avogt inställda. den har ju mött massor av andra älghundar tidigare och de har passerat varandra ev efter en kortare hälsning.
  Hunden försöker agera på samma sätt gentemot vargarna och ta sig förbi för fortsatt jakt. Vargaran däremot ser en inkräktare som måste stoppas och jagas bort. Med kroppsspråk dr sidan visas för att vissa hur stora de är försöker de blockera hundens väg. Typiskt för vilda/okastrerade vargar agerar de helt tyst. Hundarna är avlade att ha ett mycket mer ljudligt beteende. Vargarna förstår inte. Som sägs tidigare försöker vargarna då de inte kan stoppa hunden genom att blockera dess väg jaga iväg den genom bett bakifrån samtidigt som den andra individen blockerar vägen frammåt. Hunden förstår fortfarande inte – den har aldrig upplevt ett sådant beteende hos ”hundar”. Vargarna trappar nu snabbt upp till attack – fortfarnade på vargvis helt tyst. Stora slagsmål mellan flockar om 20-30 individer vardera i Yellowstone vser på film ut att vara och påpekas av forskarna vara relativt tysta. Ljud används inom flocken där man inte vill skada dem med samma gener som sej själv.

  Jag har bara arbetat lite med vargar och haft hundar i ”flock” samt uppfödning under en del av mitt liv. Jag har däremot gjort en hel del etologiska (univeritets) studier på andra djur. Mitt intresse har dragit mig mot faktafilmer på området och vilja at vilja se såväl likheter som skillnader mellan såväl raser inom arterna som mellan dem. Som sagts tidigare ju mordärnare böcker vi ser, desto mer man har studerat vilda vargar i flock och hundar i flock – desto mer har man börjat betona skillnaderna mellan varg och hund. Numera toderas beteendena oftast separat för varje grupp även om vissa beteenden liknar varandra – så gör även beteenden hos häst – zebra – åsna, mufflon -får.

  Min kommentar om filmen. Två arter som möts och som inte förstår varandra. Var och en agerar utifrån sina gener och det får ett förödande resultat för den ena. En utgång som knappast kan förhindras så länge möten dem emellan sker och vargen inte har lärts att se hunden som en del av människan och undvika den pga detta. Förr gjordes skrämsel drevkedjor i skogarna på våren innan djuren släpptes för att rovviltet skulle bli rädda för människan – idag lägger vi ut åtlar/ställer ut soptunnor för att kunna fota på nära håll och vänjer dem (oavsiktligt?) med vår doft och närvaro.
  Endast en grupp hundar klarar dessa möten ”med livet i behåll” – herdehundarna, men dessa hindrar å andra sidan allemansrätten då de är avlade att försvara sin flock av betesdjur mot alla typer av inkräktare.
  Sara

 3. Lars Dahlén says:

  Tobbe leker med ett antal floskler :
  Det är naturligt att vargar dödar hundar, ger man sig in i leken så får leken tåla osv.
  Dessa floskler bygger på att vi inte är en del av naturen en del av skapelsen om så vill .

  Människan är inte på något vis unik, vi är uppbyggda av samma genetiska mattrial som alla andra levande varelser på denna jorden.
  Människan leds av samma drivkraft som alla andra varelser på denna jord nämligen att maximera vår avkommas chans för överlevnad.
  Precis på samma sätt som schimpanser andvänder vi verktyg.
  Precis på samma sätt som bävrar skapar vi en omgivning som passar oss.
  Precis på samma sätt som lejon dödar alla leoparder, geparder, hyenor & vildhundar som konkurrerar om bytes djuren så dödar vi alla vargar.

  Eller gäller helt plötsligt inte ” ger man sig in i leken så får leken tåla” .

 4. Lars Dahlén says:

  Ingrid Tapper är en av dessa etologer som ägnat en karriär åt att studera hundar i tron att hundars & vargars beteende i stort sätt är detsamma.
  Problemet är att studier av hundars beteende är just studier hundars beteende inget annat .
  Numera har vi gått om vilda vargar både här & där i världen och forskningen på dessa har visat på att det finns stora skillnader mellan varg & hund, betydligt större än vad vi tidigare trodde.
  Mycket av hundens kommunikation är anpassad till att förstås av människor inte vargar.
  Det räcker med att läsa hundböcker som är några år gamla, i dessa görs ofta jämförelser mellan varg & hund, i nya böcker görs inte detta.
  Det är nu inte endast studierna av hundar som visat sig vara svårapplicerade på vilda vargar.
  Utan även de studier av hängande kastrerade vargar (Kolmården) har visat sig vara felaktiga.
  Skall man få en uppfattning om hur en vargflock bestående av vilda vargar av olika kön och ålder beter sig så måste man studera en sådan flock.

 5. Gunnar Glöersen says:

  Tobbe, jag ser vare sig dig eller mina andra medmänniskor som det värsta som existerar på jorden! Det finns massor som vi människor gör som påverkar djur och natur. Men det är en förutsättning för att vi ska överleva. Jordbruk. skogsbruk m.m. påverkar naturen långt mycket mer än reglerad jakt. Allt handlar om val. Mitt val är färre vargar för att de kostar för mycket. Den som inte behöver ta kostnaderna av varg är ofta villiga att offra mina värden.

 6. Tobbe says:

  Ska man följa den tanken så har vi ju rätt att döda allt som kommer i vår väg, visst är synd om man förlorar en kär vän i onödan men sen är det ju så det funkar i naturen. Om man är med i leken får man leken tåla helt enkelt. Vi människor har ingen rätt att sitta på några höga hästar och döma andra varelser till höger och vänster för att vi anser oss själva så väl utvecklade när vi i själva fallet är det värsta som existerar på jorden.

 7. Sonya Persson says:

  Helt vansinnigt att MP fått så stort inflytande. Det är en icke hotad djurart som man kostat på enorma summor,. Har själv hund men vågar inte ha den lös i närheten av skog eller större naturmark.
  Det är dags att lyssna på landsortens befolkning som på olika sätt tvingas köpa vargstängsel mm.

 8. kurt östlund says:

  Jag tycker vi jägare är Sverges största syjunta mej in räknad.Det har gått många år och inget händer. Vi måste försöka få en ledare som kan göra nånting jägarförbundet kan nog inte göra något.Möjligen kan vi börja klia politikerna på ryggen eller ruska om dom lite så att dom vaknar. Kurt Östlund

Kommentering är stängd.