Vildsvinsveckorna…

Så går vi då in i de sista veckorna av årets hundjaktsäsong för många av oss som jagar klövvilt med hund. För oss som jagar vildsvin med hund ökar också riskerna för våra hundar rejält dessa sista veckor. Tittar vi på Agrias skadestatistik så är det under januari våra vildsvinshundar lever allra farligast. Varför då?

Beror det på att vildsvinen går i brunst? Gör snön att hundarna har svårt att hinna undan? Har vildsvinen under säsongen lärt sig att det är bättre att illa fäkta än fly? Blir hundarna i kraft av toppkondition övermodiga? Något annat? Ingen vet nog och vi har ingen bra forskning eller utredning som tittat på varför det är på detta vis. Det borde vi skaffa oss. Vad tror ni där ute?

Tidigare under säsongen ser vi att det är främst under eftersök eller jakt i vass och majs som hundar skadas av vildsvin. Men i januari skadas de även i annan terräng. Vi ser också enstaka fall av skadade jägare, ofta i slutet av januari. Mina egna erfarenheter och de fall då man kunnat belägga vilket vildsvin som skadat hund eller människa visar också tydligt att det inte bara är galtar som skadar. Faktiskt tror jag suggorna är vanligare bland de vildsvin som skadar i slutet av säsongen.

Så var försiktiga där ute och var rädda om era hundar. Risken för skador är betydligt högre dessa sista veckor och kanske ska man ändå bemöda sig om att kränga på skyddsvästen på hunden innan jakten trots att den aldrig skadats tidigare… Var också noga med att kolla var ni har närmsta ÖPPNA veterinärmottagning innan jakten. Är olyckan framme blir det lätt lite kaotiskt och då är det bra att ha telefonnumret inlagt i telefonen.

 

9 Kommentarer
 1. mj says:

  Jag trodde att man visste att suggorna var farligare och att de var som värst när de hade småttingar eller snart skulle få.
  En galt drar en sving med betarna och sedan springer han vidare oavsett resultat, han har ju bara sig själv att skydda. Suggan försöker bli av med hotet mot kultingarna och kommer därför vara grundligare med den hund hon får tag på. När kultingarna är bundna till boet så vill ju inte suggan ha några hundar i närheten som kan hitta dem.

  Att det just är slutet av januari beror väl också på att det är väldigt mycket hundar ute för att man vill ta det sista rådjuret innan jakten är slut.

 2. Tommy Olsson says:

  Helena skall man jaga gris så bör man ha hundar lämpade för ändamålet det finns lika många dåliga hundförare som det finns hundar som är dåliga risken är stor att drivande raser som är anpassade för hare och rådjur blir skadade om dom skulle börja jaga gris
  på många ställen får man inte släppa mer än en till två hundar på gris eftersom det inte är etiskt rätt själv anser jag att släppa 12 hundar samtidigt är så amatörmässigt och oansvarligt
  att man kan ifråga sätta dessa jägares lämlighet att få bedriva någon jakt alls

 3. Sture Sjöstedt says:

  Daniel L.
  Det är kanske dags att omvärdera de så oskyldiga grisarna som fått breda ut sig i Sverige
  och ställa till skador för lantbrukarna. Jakten tycks inte vara riskfri för varken hund eller
  jägare , eller hur ?

 4. Håkan H says:

  Helena,
  Fortfarande det är lätt att vara generell.. Hur menar du att man skall ställa krav på hundarna man släpper? Tycker du att man inte skall få jaga med gammla hundar, inte med unga hundar, inte med oerfarna hundar, inte med dåliga hundar? Vem skall då avgöra vilka hundar man får släppa och vem skall kontrolera att det efterlevs??
  Jag förstår att du inte tycker det är ok med packjakt men det är väl redan på gränsen till olagligt så det är ju inget att diskutera..
  /Håkan H

 5. Helena Schnackenburg says:

  Håkan, det var inte 2, snarare 12 och naturligtvis kan en flock hundar bli övermodiga och sätta den normala försiktigheten ur spel.

  Jag är ingen expert på vildsvinsjakt men har sett stor skillnad på hur våra hundar betett sig i kontakten med svin. När nu risken är allt större att råka på vildsvin, även när man är ute efter annat byte, kanske man måste ställa högre krav på de hundar man släpper? Alla hundar av jakthundsras är ju inte bra jakthundar, något jag tycker man glömmer bort ibland i sin iver att få släppa. Det gäller förstås särskilt den här tiden, som flera skriver, nedan.

 6. Håkan H says:

  Jag tror att Örjan är inne på rätt spår, det är även så att när suggorna är nära att föda kultingarna så är de ovilliga att springa ifrån hundarna därför blir det fler konfrontationer. Vi slutar att jaga efter första helgen i januari på de mest gristäta markerna.
  Helena det är lätt att vara generell i sina fördömmanden, vad tycker du att de gjorde för fel? Hur många är alla hundar? Kanske var det båda? För några år sedan så blev en bekants 13åriga spaniel dödad av gris när vi jagade småvilt, den hunden jagade aldrig gris utan det var bara otur…

 7. Örjan says:

  Är inte det för att många suggor har fått kultingar i januari och är mer aggresiva? En orsak kan väl vara att när hunden skäller på en kull med smågrisar under t ex en gran så är det större risk att de blir ”torpederade” av suggan?

 8. Helena Schnackenburg says:

  tror att många jägare släpper ”fel” hundar på vildsvin, eller råkar träffa på vildsvin när man egentligen är ute efter annat vilt.

  Här i Sörmland hade ett jaktlag släppt alla sina hundar i en såt där man visste det fanns vildsvin. Veterinärstationen fick sy ihop och avliva hundar hela eftermiddagen. Sånt slöseri… Både hundar och deras ägare kan bli övermodiga men det är oftast hundarna (och kanske vildsvinen) som får betala priset…

  Alla hundar kan/ska inte jaga svin!

 9. Lars Dahlén says:

  Det kan bli lite intresant att se om antalet skador minskar iår jämfört med de senaste åren, iår har vi åtminstone inte i Sörmland någon snö.
  //Lars D.

Kommentering är stängd.