Vakna, vargutvecklingen hotar enorma ekonomiska och sociala värden!

, ,
 Aika och jag på vargfri ö       Foto: Gunnar Glöersen

Varje måndag ser vi samma rubriker. Jakthundar har blivit vargdödade under helgen. Den gångna helgen dödades minst tre, två i Värmland och en i Gävelborgs län.

Jag skulle själv ha släppt min jämthund Aika, torsdag och fredag i förra veckan. Det första som mötte oss när vi skall släppa våra hundar var en nattgammal vargskit! Aika fick därför sitta i bilen hela torsdagen och halva fredagen. Några hundförare som vägrar ge upp sitt livs intresse och släppte ändå i de såtar vi trodde det var minst risk för varg. I övriga såtar gick hundförarna i gles drevkedja i hopp om att driva fram älgar. Eftersom det var gott om älg blev även några skjutna, men alltför få.

I en såt hade jag min labrador Saga med. Hon söker inte ut många meter, men spårar bra. Rätt som det var försvann hon iväg 200 meter, vilket hon nästan aldrig gör. Det följdes av en gnällande klagande läte i den riktning hon försvann. Första tanken var, VARG! Med hjärtat i halsgropen sprang jag skrikande mot ljudet och möttes efter 10 sekunder av en glad labrador! Ljudet kom från en annan hundförare som hade en tuta som gått sönder och nu gav ifrån sig ett klagande ljud. Men samma känsla som jag fick just de där sekunderna, samma känsla har majoriteten av hundförarna i vargrevir varje gång hunden ger ifrån sig ett konstigt ljud eller om de plötsligt tystnar på ett stånd eller på drev. Det är inte roligt längre när man ständigt tvingas gå med en klump i magen. Tyvärr är det dessutom alltför många klumpar i magen som övergår i tårar, när misstanken blir bekräftad.

I det område vi jagade återstår flera kalvar att skjuta, vuxenkvoten däremot är fylld. När skogen är full av bilar och passkyttar är nog risken för vargangrepp mindre. Hur många passkyttar ställer upp för att jaga kalv, helg efter helg? Inte många.  Kvar står ensamma hundförare som förväntas skjuta de återstående kalvarna, samtidigt som riskerna ökar med ensamjakten. Det enda hoppet och enda som kan få mig att släppa i vargreviren är nysnö som kan ge viss vägledning om det finns varg i området eller inte. Men det får inte bli för mycket snö, för det ökar risken för hundarna att bli dödade av älgen istället.

Det är tydligt att såväl politiker som myndighetspersoner i stort skiter i mitt och andras livsintresse, jakt med hund. Annars skulle väl någon göra något eller åtminstone utrycka lite förståelse för det som nu sker, men inte! Visserligen nämnde landsbygdsministern jakten med lös hund i höstas, när han tillsammans med miljöministern aviserade den nya skyddsjakten som skall ta hänsyn till olägenheter, men efter det har inget hänt. Det enda som händer är att allt fler jakthundar dödas och slits i stycken och antalet vargar ökar.

Betraktarsidan har lyckats väl med sitt onda uppsåt, att framställa vargfrågan som en fråga om en liten klick jägare mot resten av samhället. Det lyckas av två skäl. Vi jägare som brinner för jakten går alltid i svaromål, det förstärker deras förljugna bild. Men framför allt är representanterna för skogsbruk och markägarna alldeles för passiva. Vissa okunniga skogsbruksföreträdare trodde nog, vissa kanske t o m fortfarande tror, att vargarna skulle bli lösningen på skogskador av älg. Glöm det, det är precis tvärt om! Jag och många med mig skiter i de där sista älgarna som borde skjutas för att stammen inte skall fortsätta att öka om riskerna är för stora. Jag vill inte se Aika söndersliten och uppäten av vargar efter en jakt. Hon skall ligga i soffan med mig efter att vi har jagat! Vi älskar båda att jaga, men inte till vilket pris som helst!

74 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Andreas Mårtensson mycket bra skrivet
  det är helt klart så att många hundägare som inte jagar tror att nu får hunden springa hur den vill skälla på nån hare eller Bock så länge den ser den men så är inte fallet en hund skall vara under uppsikt och får inte springa vind för våg OM DEN inte använs vid jakt vid det aktuella tillfället
  Enligt mig skulle vi behöva ett tusental Andreas Mårtensson till i det här landet

 2. jörgen bergmark says:

  Per Bengtsson jag lägger mig inte i vad du får och inte får, det är så mycket man inte får, men du behöver inte vara orolig för hunden för jaktens skull! Tänk dessutom på att det pågår någon form av jakt nästan året runt, inte bara på på hösten.

 3. Anton says:

  Lenita. Tvärtom så dödas långt fler av vargen vad statistiken visar. Detta eftersom att statistiken avser de djur som det utgått ersättning för från försäkringsbolag. För att sådan ska utbetalas krävs en massa säkerställd bevisföring (spår, tydliga bitskador som med säkerhet är från varg etc.). Alla hundar som ”försvinner” i skogar och från gårdsplaner kommer inte med i statistiken.

 4. Björn Isaksson says:

  Lenita, jag gillar ditt sätt att diskutera i stället för att gapa.
  Jag har kanske svar på några av dina frågor.
  Våra jakthundar är framavlade för att driva viltet på ett skonsamt sätt, i och med skallet vet viltet hela tiden var det har hunden och går undan i lugn och ro utan stress.
  Så kallade tysta förföljare stressar viltet på ett oacceptabelt sätt.
  Därför har vi dom hundar vi har.
  Om vi skulle avla fram hundar som skulle kunna ge vargarna en match så får vi djur i skogen som blir en större fara för såväl vilt, människor som andra hundar och det tror jag inte någon vill.
  Jag vet inte hur många grisar vi har, men det är snart fler än älgarna. Jag kan förstå att folk blir rädda för vildsvin, dom är ju respektingivande men i normalfallet lika skygga som vargar påstås vara, (men tydligen inte är).
  Hundar skadas av svin, tveklöst, men i relation till deras antal är det väldigt få som dödas, där är vargarna outstanding. Dessutom är det reltivt lätt att skydda en hund mot vildsvinsbetarna med hjälp av en kevlarväst vilket dom flesta använder.
  Någon sådan lösning har inte presenterats för varg ännu.

 5. Andreas Mårtensson says:

  Per Bengtsson

  På sommaren får man inte släppa hunden i skog och mark, men senare på hösten när man får det. Kan man ändå inte bara släppa hunden hur som helst, även om den ”bara” jagar svamp. Om du mot förmodan inte har jakträtten på marken i fråga!?
  Har skrivit det förut till Er ”rovdjurs muppar” skaffa jakträtten (läs betala för dito) och påverka på så sätt.

  Tror i o f s inte som du själv skriver inte det är många av Er (rovdjurs muppar) som är villiga att göra det. Eller varför inte investera i att köpa mark och upplåta den till att husera varg. För att döma av dina inlägg så är det du vill att alla markägare skall acceptera hur som helst, bara inte du blir störd eller som du skriver; ” Vissa dagar muttrar jag irriterat för att det pågår jakt i området och jag inte vågar släppa hundarna. Det är inte alls lika kul för mig (eller hundarna) att stå med ett koppel i ena handen och försöka plocka och rensa svamp med den andra. Dessutom kan jag inte använda dem för att söka upp svampen”……..

  I och med det uttalandet borde du kunna tänka dig in i hur markägaren i många fall tillika jakträttsinnehavaren känner sig då hon/han inte kan släppa sin hund överhuvudtaget!? Skulle tror att du blev mer än irriterad i det skedet?

  Tänk dig istället den dag när du inte kan släppa hunden någon av dom dagar det INTE är jakt, för då är det alldeles för lite jägare i skogen som kan rädda din hund när den blir tagen av vargen. För övrigt kommer du inte att kunna äta varken svamp eller bär utan att riskera livhanken med tanke på dvärgbandmasken.

  Jag får tolka det som om det är den allemansrätten du vill föra vidare till dina barn?
  För jag tolkar det åter igen som att du inte äger den mark du ”skördar” på!?

  Att du på demokratiska sätt kanske kan påverka vad som skall göras/inte göras på statligt ägd mark har jag ingen åsikt om. Men vad ger dig rätten att utöka allemansrätten till att du skall bestämma om det skall vara varg eller inte på ICKE statligt ägd mark?

  Det är nog dags att på allvar ta upp och lobba för Allemansrättens vara eller icke vara?

  Hela vargfrågan är hel sjuk! Den påverkar väldigt många i sin vardag och i deras företag/arbeten.

  Tänk dig att man skulle gå till en ”normal” företagare (inte lantbrukare och skogsägare) eller säg Ericsson, Sandvik eller SKF för den delen och säga att, i framtiden får du räkna med ett inkomst bortfall på låt oss säga 10% lågt räknat för att det är den siffran du använder Per Bengtsson.

  Vad tror du reaktionen skulle bli?

  Jo massor av människor skulle förlora jobben och det blev ett jävla liv i pressen!
  Och riksdagen skulle unisont ställa sig upp och säga nej, detta tillåter vi inte!
  Utan att ha EU i åtanke.

  Men nu är det gäller mindre företag och enskilda människor som lever och verkar på landsbyggden verkar det var helt ok att det har den påverkan?
  Det är är klart vargens påverkan märks ju knappt i statistiken för den ligger över så många departement och verk

  Sedan har vi alla dessa människor (läs rovdjurs muppar) som antagligen vill väl men riktar sitt väl och ve helt fel! Hur kan man med gott samvete tycka det är ok att staten lägger ner över 100 milj /år på rovdjuren när vi har så mycket annat att investera i?

  Sedan skall vi inte tala om lodjuren för där har vi ännu ett exempel på blåfinkar och blådårar som har haft alldeles för mycket tid över.

  Vet hut……..

 6. Mats S Johansson says:

  Per Bengtson.
  Du verkar diskvalifisera din egen (och min fast jag antagligen ligger några år före dig) generation när det gäller naturvård. Är det den hittills förda rovdjurpolitiken du menar, eller är det mer generellt?
  Nu borde jag väl inte ge mig in i någon polemik om statistik med deg, men hur stor menar du att sannolikheten är att min hund (om jag hade någon) dör av en vargattack om jag jagar t.ex. 40 dagar per år med den i hundra år i ett vargrevir?
  Vänja oss vid varg kommer vi säkert att göra en dag, men varför i herrans namn var man tvungen att sabotera en plan som faktiskt hade vissa förutsättningar att lyckas?
  PS. Jag har läst på lite om BC. Jag hoppas det kommer något inlägg snart där det passar att utbyta lite tankar om det. DS.

 7. Lenita says:

  Jag läser och begrundar allas inlägg som på många sätt är vettiga, men kan ändå inte se att just vargen ska vara den största fienden för hunden.
  I mitt tidigare inlägg (har bara gjort ett) skrev jag att vi visst uppskattar en fin älsgstek på bordet, så det arbete ni jägare utför är ändå uppskattat. Men jag blir ändå skrämd av att höra att ”släktet” jägare har sådant hat mot just vargen och inte verkar ta i större beaktning att det finns andra faror för hunden under jakt!
  Listan över vargdödade hundar är hemsk att läsa, MEN jag läser den ändå med en viss skepticism då jag får en känsla av att kanske en del av dessa kan ha omkommit på annat sätt, men att man gärna vill skylla på vargen.

  Jag själv bor lantligt, med djupa skogar omkring, går dagligen på långa skogspromenader och ser all grisbök i skogen. Det går inte att undvika att undra om hur stor risken är att man stöter på dessa svin. Det skulle göra mig rädd, både för mig själv och mina hundar. De förekommer ofta i flock, vad jag förstår, och jag har ingen aning om de går till attack eller om de skyggar.
  Kan det tänkas att det är fler hundar som dödas av vildsvinen än av varg?
  Hur stor är vildsvinsstammen? Och hur snabbt ökar den?
  Och lodjursstammen?

  Jag frågar er som har mer koll på sånt troligen.
  Kan det vara en idé att försöka bryta av lite och vidga tunnelseendet för att sluta hetsa mot en art och kanske göra en bedömning att vargen kanske inte är den allra största skadegöraren?

  Gunnar, jag anser att människan har skapat alla städer och samhällen för att vi är så intelligenta och vill ha bekvämlighet. Vi har tryckt undan andra djurarter på en stor yta av vår jord, därför anser jag att människan hör hemma i städerna mer än i skogen.

  Om vi träder in på djurens revir i skogen ska det ändå vara på något sånär lika villkor. Vi bör i alla fall inte utrota och förstöra en hel art bara för att följa en gammal tradition, som egentligen är gammal skrock om att vargen ”tar dina barn” .

  En stam på 350 djur som ändå är utspritt över hela Sverige, alla finns inte bara i Värmlands skogar, kan inte hinna göra all den skada som de beskylls för. Ta istället med i beräkningen de andra rovdjur som härjar i skogen. Jag har själv flera gånger stött på vildsvin på vägen, när man kommer körande, och de är helt orädda, flyttar sig inte för bilen och är OTROLIGT respektingivande stora djur, som jag tror gott och väl rår på en liten jakthund.

  Bengtsson: Jag gillar din tanke med att hitta hundar som är mer anpassade att stå emot våra rovdjur. Vet att det idag används hundar av otypisk ras och med mycket kamplustanda för vildsvinsjakt, och vi människor är ju duktiga på att laborera med hundar i alla dess blandraser som skapas. Jag tror att det inom en inte allt för lång framtid kan avlas fram en kraftigt byggd jakthund som har med sig sina förfäders jaktlust och känsla. Om man lyckas med detta så kan hund och varg och andra rovdjur mötas på lika villkor kanske, och undkomma med blotta förskräckelsen och ett och annat bitsår kanske.

  En vild vision, men inte ogenomförbar!

 8. Tommy Olsson says:

  Jag vill tala om hur min första pursh dag slutade i fyra timmar satt jag o väntade på att rätt bock skulle visa sig under tiden såg jag en Älgko på grannmarken som jag tyckte uppträdde lite konstit ,efter slutad jakt bestämde jag mig för att låta mina Wachtelhundar söka av området som älgkon varit på sände unghunden 1,5 år att söka efter ca 15 minuters sökande försvann hon i en bäck där började hon skallmarkera jag tog mig till platsen och nere i bäcken ligger en Älgkalv som fastnat jag försökte lyfta upp den men orkade inte så jag tillkallade hjälp från grannar i ca 40 minuter saqtt jag i bäcken med Älgkvigan i Knät och hade lagt min jacka över henne för att hålla henne varm när hjälpen kom var snart Älgkvigan på torr backe och efter en halv tmmas idogt masserande var hon på benen vi gick undan och efter ca 20 minuter kom kon och hämtade kvig kalven jag har sett båda flera ggr senast i dag
  Så till er alla det handlar inte bara om att panga djur det handlar om att förhålla sig till naturen och att vara ödmjuk jag vet i mitt hjärta att do aldra flesta jägare skulle handlat på samma sätt

 9. Tommy Olsson says:

  ernie det var ganska elekt skrivet av mig men poängen var att man skall inte kasta sten i glashus
  för mig är mäniskors rätt att leva och förhålla sig till naturen deras rätt sedan om man är jägare eller fårbonde eller skogsägare har ingen betydelse så länge man håller sig inom lagens råmärken tilllika är mäniskornas levnadssätt och kulturer alltid viktigare än Vargens
  Vi har klarat oss i 200år utan varg och skulle klara det i 200år till utan problem det fina i kråksången är att vargen har ochså klarat sig lika länge
  varför har ingen i styrande position sett till att det blivit en eller ett par National parker där vargen kan föröka sig o leva fritt inget är omöjligt om man bara vill
  kostnaden för detta skulle inte bli högre än vad Rovdjurs stängslen kommer att kosta
  ochvilken underbar vinst vi alla skulle få Jägare kan jaga utan att riskara sina hundar och betraktarna skulle ha möjlighet att skåda dessa ståtliga djur och vargen skulle fortplanta sig i sin egen takt .Dessutom skulle det då vara betydligt lättare att styra genetiken och sist men inte minst alla stridigheter och meningsskiljaktigheter skulle upphöra inga mordhot och ingen tjvjakt

 10. Per Bengtson says:

  Jörgen Bergmark,

  Vad det gäller kompromisserna får jag hänvisa till mitt svar till Mats S Johansson (jag såg inte din kommentar förrän jag redan skrivit det). Nu finns det nog i och för sig en risk att det jag anser vara kompromisser i dina ögon är lika med noll och intet, men så får det i så fall vara. Vi kan inte alla brinna för samma sak.

  Och ja, det var jag som tyckte att uttrycket ”betraktare” var lite missvisande. Dessvärre tycker jag att ditt alternativ är precis lika missvisande. Visst, jag är inte brukare på det sätt att jag har stora arealer jordbruksmark eller skog. Det tror jag inte heller de flesta jägare har, men nog ”brukar” jag det som finns i naturen på samma sätt som dessa jägare gör. Skillnaden är bara vad det är jag skördar. Det går inte många dagar i veckan under sommaren och hösten som jag inte är ute i skogen och plockar svamp eller bär. Vissa dagar muttrar jag irriterat för att det pågår jakt i området och jag inte vågar släppa hundarna. Det är inte alls lika kul för mig (eller hundarna) att stå med ett koppel i ena handen och försöka plocka och rensa svamp med den andra. Dessutom kan jag inte använda dem för att söka upp svampen. Men jakt behöver vi och jag har iallafall inte betalat några dyra arrenden för att få plocka min svamp, så det står jag gladeligen ut med.

 11. Per Bengtson says:

  Mats S Johansson,

  Jag kommer aldrig kompromissa med min personliga åsikt att det är vår skyldighet att se till att bevara livskraftiga stammar av det vilt vi har i Sverige. Jag vill inte tillhöra ännu en generation som får skämmas inför sina barn för att vi inte hade vett nog att ta hand om vår miljö.

  Kompromisser som jag däremot är beredd att göra är bland annat att jag är beredd att acceptera den absolut minsta vargpopulation som krävs för att den enligt våra internationella åtaganden ska anses ha gynnsam bevarandestatus. Det vill säga mindre än tio procents risk för utrotning inom hundra år. Personligen tycker jag att det är en alldeles för stor risk för utrotning, oavsett vilken djurart vi diskuterar. Oddsen är inte mycket bättre än i rysk roulette. Men det är ändå vad jag skulle se mig tvungen att acceptera.

  Låt mig vända på frågan: Skulle du acceptera en tioprocentig risk att din hund blev dödad av vargar under jakt?

  Övriga kompromisser/hänsyn jag skulle bli tvungen att göra och ta den dag varg etablerar sig i mina trakter antar jag är exakt samma som landsbyggdsbefolkningen i vargtrakter får göra redan idag. Skulle jag en vacker dag bestämma mig för att jaga i trakter där det finns varg skulle jag såklart ta hänsyn till detta och jaga efter de rådande förutsättningarna. Men det tänker jag inte slå mig på bröstet för. Det hade inte varit en kompromiss för just mig eftersom det hade varit ett aktivt val att jaga under just de förutsättningarna. Jag tror och hoppas att kommande generationers jägare kommer resonera likadant. För dem kommer det vara självklart att det finns rovdjur i våra skogar och att man måste ta hänsyn till det när man planerar sin jakt.

 12. jörgen bergmark says:

  Per Bengtsson, du för en hyfsad och bra debatt det är alltid trevligt att se vad du skriver, och man får skärpa sig när man svarar! Dock skulle jag vilja be dig om en sak. Begär inte kompromisser från jägarsidan är du snäll, inte när du menar att vi skall lägga oss platt på alla punkter och du och de dina inte skall ge avkall på en enda punkt! Sånt fikonspråk är nämligen det värsta jag vet, jag uppfattar sånt som nedlåtande (det gäller i alla sammanhang) och jag är säker på att det inte är din mening. Sen håller jag med dig…för det var väl du? Att begreppet betraktare inte är bra, därför tycker jag att det är bättre att tala om brukare respektive konsumenter eftersom ”betraktarna” är lika beroende av naturen som brukarna skillnaden är bara att dom konsumerar istället för att bruka själva.

 13. Lars Söderberg says:

  Gunnar, Käbblet med vargkramarna är ganska meningslöst, behandla dem som trolll på nätet i stället för de vill/kan inte byta och pröva åsikter, deras vargkramarinställning är som nappen för ett spädbarn, en tröst för sin egen bristande självkänsla.
  En annan sak, läste nedanstående, stämmer detta? Verkar vara med stake i Estlands regering än den vi har.

  ”Förra veckan inleddes vargjakten i Estland. Målet är att fälla 110 vargar, vilket motsvarar halva den estniska vargstammen.

  Rovdjuren orsakar allt mer skador för lantbrukare i Estland. Därför har myndigheterna nu gett tillstånd till att fälla hälften av vargstammen i landet, rapporterar den finska tidningen Maaaseudun Tulevaisuus.
  I år har vargarna dödat 659 får. Förra året dödades 536 får och 29 nötdjur. Myndigheterna har sagt att man kommer korrigera ersättningsnivåerna för rovdjursskador ”.

 14. Jj says:

  Earnie: ja till skillnad från dig så har jag vuxit upp och blivid torr bakom öronen. Är det jobbigt för dig att bli bemött med din egen medicin?

 15. Tommy Olsson says:

  ernie vad har du för erfarenheter av demokrati där du kommer ifrån har aldrig funnits någon sådan sedan talar du om att vi jägare tycker om att panga djur
  där du kommer ifrån har man väl tyckt bättre om att panga mäniskor var det därför du stack

 16. Tommy Olsson says:

  Ann Korpen jag kan imorgon dag visa dig hällristningar som är många tusen år där man använde hunden som hjälpmedel vid jakt
  Lenita det är inte bara ett intresse det är ett levnadssätt ett sätt att förhålla sig till naturen
  att jaga med hund ger dessutom villebrådet en bra chans att klara sig jämfört med att purshjakt
  Gunnar ursäkta mig naturligt vis skall ni föra en dialog men däremot inget sammarbete när det gäller rovdjurspolitiken
  Sedan måste du väl ändå erkänna att ni stöttat regering en och våra motståndare mer än era medlemmar hade ni varit intreserade av att föra vår talan hade vi varit i ett helt annat läge idag
  (sista meningen struken)

 17. Mats S Johansson says:

  Per Bengtson.
  Jag googlade ordet kompromiss och fann följande:
  Kompromiss innebär att man ger upp en del av sina krav för att få igenom andra.

  Innan du begär att en löshundsjägare, kanske eftersöksjägare, ska
  1. säga ja till en livskraftig vargstam i Sverige
  2. sälja (eller ännu värre ..) den hund han/hon har investerat mycktet pengar och flera års träning i.
  3. skaffa sig en ny ännu ej uppfunnen hund
  4. börja om från början
  5 …?
  eller som du kallar det kompromissa, skulle jag vilja ställa en fråga till dig:
  Hur mycket har du tummat på din ursprungliga definition av livskraftig vargstam?

 18. Gunnar Glöersen says:

  Per Bengtsson, ju fler vargar vi har ju mindre blir reviren. Halvering av revirstorleken leder till dubbelt så stor risk för angrepp och dubbel så stor påverkan på älgstammen.

 19. Per Bengtson says:

  Gunnar: Begränsa vargstammen kan och kommer vi att göra. Men försvinner verkligen oron för att släppa sina hundar om vi har 350 istället för 500 vargar? Personligen tror jag inte så är fallet. Därför kan jag inte låta bli att fråga dig om jag ska tolka ditt svar som att din åsikt är att jakt med hund ska måste på exakt samma sätt med exakt samma raser som det alltid gjort? I så fall undrar jag hur det ligger till med kompromissviljan. Eller tror du verkligen att det inte finns hundraser av annan typ än de svenska med potential för att både jaga fågel och älg? Drivande hundar som används vid rådjursjakt inser jag kan vara ett större problem att ”varganpassa”, men rådjur jagas främst i södra sverige där de hör hemma.

  Din referens till att djurskyddssynpunkt har legat till grund för framavlandet av våra svenska jaktrasers egenskaper ”i många generationer” tar jag med en nypa salt. Våra svenska jaktraser existerade långt innan någon ens hade funderat på tanken att formulera ordet djurskydd. Eller syftade du på många hundgenerationer, dvs en eller ett par tiotal år?

 20. Mats S Johansson says:

  earnie.

  Jag ser att du låter andra göra jobbet åt dig. Du uttrycker synpunkter som passar perfekt i de mest extrema vargkramargrupperna och berömmer vad de gör, men alltid i de-form… Rädd för att vara en av dem den dagen det här blåst över och vargen har bevisat hur fel ni har?

  Du skriver att majoriteten och riksdagen togs på sängen när dina bundsförvanter anmälde licensjakten till EU. Att de togs på sängen kan det antagligen ligge en del sanning i. De hade ju arbetat fram en modell för rovdjurförvaltning som både hade stöd av en stor politisk majoritet (t.o.m över blockgränserna) och som dessutom hade en chans att fungera. Att de som anmälde gjorde det för att säkra den svenska demokratin är dock en av de störtsta lögnerna som presenterats i den här frågan från er sida. Nej du earnie, överklagandet passade två mycket viktiga syften och det var därför den gjordes och inget annat:
  – V occh MP var sura och ville ge igen. Det gav er stöd och tillgång till en del juridisk hjälp. Jag hoppas verkligen de andra politiska partierna i och med det för framtiden lärde sig att samarbete med V och MP betyder samarbete under utpressning.
  – SRF, SNF m.fl. såg att deras sista chans att kuppa vilt- och naturvården i Sverige var på väg att gå om intet. De förstod att det, i och med uppgörelsen, fanns en uppenbar risk att Sverige skulle lyckas med något som få om någon hade lyckats med tidigare. De såg något som hade brett politikst stöd, stöd från internationellt erkända forskarmiljöer, tidig involvering av av viktiga grupper som skulle komma att bli berörda direkt av vargens återkomst, en modern (adaptiv) viltförvaltning som hade alla möjligheter att lyckas. Larmet gick! NU GÅR SISTA TÅGET! GÔR NÅGOT! VI FÅR ALDRIG EN SÅDAN CHANS IGEN!
  Lösninen var en lek med ord. Tänk hur viktiga sex bokstäver kan vara.
  L-I-C-E-N-S.
  Skillnaden mellan EU och ikke EU.
  Skillnaden mellan samarbete och full strid.
  Skillnaden mellan en långsiktig förvaltning och rasering av svensk viltvård utvecklad genom över hundra år till något som iinte finns någon annan stans i Europa.
  Den enda som inte märker någon skillnad är vargen.

  Oavsett hur ofta ni upprepar demokratilögnen kommer den aldrig att bli sann. Optimist som jag är så tror jag att det enda ni uppnått är några års kaos och en massa onödigt lidande för de ni påstår er beskydda. Fakta och sunt förnuft kommer att segra till slut.

 21. Gunnar Glöersen says:

  Per Bengtsson. svensk hundavel har utgått från vad som är bäst för de djur vi jagar. Vi har avlat fram små kortbenta hundar för att inte de skall vara för snabba vid rådjursjakt. Stövaren har avlats fram som ensam harjägare eftersom vi inte anser att packjakt (många hundar samtidigt) är bra för det vilda. En stövare skall driva haren så att den kan bukta (lura hunden) utan att stressas. Älghunden är avlad för att skälla på vilt som står still utan att attackera det. Trädskällaren har avlats för att söka efter fågel och när den satt sig i trädet skall hunden skälla på den. Den stående fågelhunden har avlats för att helt mot sin instikt, stoppa när den känner fågelvittring och avvakta hundförarens anskomst.

  Att avla fram hundraser som uppfyller de krav vi vill ur djurskyddssynpunkt har tagit många generationer. Är det rimligt att allt detta sakll vara förjäves för att vargstammen inte kan begränsas? Är vi beredda att offra andra djurskyddshänsyn för vargens skull? Om det hade funnits en enkel lösning så hade jag varit den första att anamma den. Men tyvärr lär jag aldrig få uppleva det under min livstid. I USA har man exakt samma problem under svartbjörns och puma jakt. Hundarna dödas av varg, trots att de jagar med många hundar samtidigt.

 22. Per Bengtson says:

  Gunnar, om man ska försöka vara lite konstruktiv: Finns det en öppning i den del av Henrik L’s inlägg som du valde att inte besvara? Skulle det vara möjligt att börja se sig om efter nya hundraser som kan användas vid jakt i vargmarker? Jag har till exempel bland annat en 55 kilos Am. Akita här hemma. Det är en från början japansk ras som använts till jakt under tusentals år. Jag är ganska övertygade om att det finns individer inom den och många andra storvuxna raser som skulle fungera alldeles utmärkt till olika typer av jakt om de hamnade i rätt händer. Nu inbillar jag mig inte att dessa hundar skulle ”gå vinnande” ur en vargattack, men de skulle iallafall ha en större chans att klara sig med livet i behåll än många av de raser som nu brukas. Andra radikala alternativ att fundera över skulle kanske vara att släppa mer än en hund, eventuellt i kombinationen att en av dem utför det jaktliga arbetet och den/de andra hänger på och finns där om varg närmar sig. Det kanske låter (och är) orealistiskt, men faktum är att det finns storvuxna hundraser med jaktligt ursprung som till skillnad från de raser ”vi är vana vid” framförallt använder ögonen istället för näsan i sitt arbete.

  Visst skulle många säkert ha svårt att överge raser de känner till förmån för nya raser, men eftersom du så gärna och helt riktigt ofta påpekar vikten av att kompromissa så borde väl det vara en rimlig kompromiss om det leder till att du kan fortsätta jaga med hund? Dessutom skulle efterkommande generationer jägare se det som själklart att det var just dessa raser man använder. Jag inser även att det kan bli etiskt problematiskt med stora snabba hundar vid viss typ av jakt, men de största problemen förekommer väl ändå i trakter där älgjakten är det man värnar mest om?

  Ber om ursäkt om detta blev till en av mina mer naiva kommentarer, men varför inte slänga fram tanken iallafall?

 23. Gunnar Glöersen says:

  Henrik L, att det dör fler människor i canser och andra olyckor än i trafiken, är det ett motiv att inte verka för att minska trafikolyckorna? Dessutom är vargangrepp den vanligaste dödsorsaken bland jagade hundar i vargreviren. Att det inte dödas fler hundar av varg i södra Sverige kanske du kan lista ut vad det beror på?

 24. Henrik L says:

  Gunnar, du har inget perspektiv alls, jag hade varit oroligare för andra jägare och eventuella korsande vägar , andra vilda djur som dödar fler hundar än vad vargen gör. Det finns fin statistik på det här och kom inte säg att den ljuger för jag tror inte nån av er inte skulle gå till försäkringsbolaget för få ersättning för skada eller död hund.
  Sen är det kanske dags o se över val av ras när man är ute på jakt, finns många större raser som användes förr men som man gått ifrån. Du kan nog räkna ut vad man använde ;-)

 25. Björn says:

  Ärligt talat, kan vi avla på någon ras och få fram någonting som både ställer älg och kan ta en varg…? En hel flock med sådana hundar till mej isåfall!

 26. earnie says:

  Gunnar. Vilken majoritet förstår jag inte, gissar att du syftar på riksdagen, ja-ja, ert lobbyarbete med s.k. kompromisser, så bra beskrivet i artikeln ”Så fick vi vargjakten!” var vägen dit. Snyggt jobbat SJF, (jag menar det), eftersom den tog den svenska majoriteten, inklusive riksdagmän, på sängen då konsekvenserna av licensjakten var ett faktum.
  Enda chansen att få detta beslut prövat var att ta detta till EU, alla möjligheter till överklaganden eller andra prövningar var omöjliga i Sverige. Nu är vi där. Om du mår illa av en rimlig process, kallad demokrati, som även tillvaratar andra intressen än bara dina så får du väl känna så. Jag tycker det är rimligt att pröva detta. Snyggt jobbat SRF.
  Du kallar mig betraktare med en underton av förakt, ok för mig. Jag behöver inte betrakta naturen genom ett kikarsikte för att få den ultimata naturupplevelsen, jag kan inte se att denna betraktarinställning hotar mina ekonomiska värden (äger skog) eller för den delen enorma sociala värden för majoriteten av det svenska folket eller för övrigt för min jämte som ligger i soffan efter att vi varit i skogen och brukat den på vårt sätt.
  Hellesö….Var det pajasen som trixade med naturbilder? Det var väl ytterst välkommet att denna skit kom fram delvis tack vare dig? Jag vet inte vad jag skulle ha lärt mig från den debatten….jo, att det bekräftar att skitstövlar finns i alla läger.

 27. Peter S. says:

  Det kanske är dax att ta Time out i 2år med all jakt i Svedala, så kanske de riktiga förståsigpåarna och ”jakt hatarna” som bla. earnie, Ann och Lenita. Får stå där med ansvaret mot övriga Svenska befolkningen den dagen de ser hur jägarna har påverkat dagens natur som vi har idag, men som kommer blir ett jätte problem när man ”naivt” tror att ett Svenskt modert sammhälle med natur skall kunna skötas av djuren (rovdjuren)själva för att jägarna bara är kallblodiga egoister som bara är hatiska till vargen och bara vill fylla sin frysa och hänga sin ”stora” troffer på väggarna!! Men klart, är dessa ”jakthats” människor bättre än vad jesus var och också förklarar vad det gjort för stora djur och natur uppoffringar än att blogga i från hemmet där man är påverkad ”noll” av bla vargen så är det bara att bocka och buga för dessa duktiga”människor” som alltid vet bäst och accepterar inga andra åsikter och speciellt inte jägarens!!

 28. JJ says:

  GG,

  Japp precis så menar jag. Jagar man med hund där det finns varg och måste göra ett eftersök därför man misslyckats med ett dödande skott så finns det ju inga som helst anledningar att INTE göra ett eftersök. Men jagar man inte pågrund av att man inte vill eller kan pågrund av varg på marken. DÅ tycker jag det ligger helt i sin rätt att avstå från ett eftersök och därför stödjer iaf jag det eftersöksjägare som inte drar ut efter ett trafikskadat djur.

 29. JJ says:

  earnie :

  Haha, du finns alltså i verkligheten? En ”Vuxen” människa som är ute varje dag på internet och förföljer jägare. Din värld och tunnelseende måste ju slå alla rekord eftersom du uppenbarligen inte har sett resterna av vargens framfart. Din dyrkan av varg är din hobby och din ”bössa” är ditt hat mot oss jägare. Det som skiljer oss åt är att jag är accepterad av människor för det sätt jag lever. Du däremot har nog svårt att få vanliga människor att ta dig på fullt allvar när du uppenbarligen inte är så rätt vidare ”normal”? Att vara kvar på en 14 åringsnivå klär inte en vuxen karl.

 30. Gunnar Glöersen says:

  JJ, om det handlar om hur vi gör eftersöken så har du rätt. Men jag skrev om att inte göra eftersök alls. Självklart kan vi få förståelse för vår sak och konsekvenserna för djurs lidande om vi förklarar att effekterna av vargstammen är att vi inte längre kan släppa en lös hund på en skadad älg och att den därför kansek inte kan avlivas eller får lida onödigt länge. Ingen kan kräva att du skall offra din hund för en trafikälg.

 31. Gunnar Glöersen says:

  earnie, jo ibland refuserar jag dina inlägg, det finns skäl till det. Jo, jag börjar ”skita” i dina och andras intressen eftersom andra skiter i mina! Men till skillnad från dig och andra på vargkramarsidan har jag bidragit till att hitta kompromisser som faktiskt stöddes av majoriteten! Men betraktarna har med stöd av EU kommissionen skjutit den linjen i sank. Nu får ni ta konsekvensen av det. Andra skiter i er och går sin egen väg! Jag har valt jakt som yrke och hobby, det är mitt val i livet. Du får gärna kalla det valet snävt, men det är mitt val som jag gärna står upp för 365 dagar om året.
  I debatten om Hellesö kallades jag också inskränkt och okunnig. Fotografen med de höga idealen och kunskaperna om djuren var däremot hjälten. Tänk så fel ni fick! Lärde du dig inget av den debatten?

 32. JJ says:

  GG,

  ”vem drabbar eftersöksbojkotter? Vanligt folk? Nej.
  Drabbar det djuren? Ja! ”

  Det beror ju på hur vi ser det, bojkottar eller rent ut sagt att det inte går och ingen vill genomföra ett eftersök kan det drabba andra människor. vad tror du Sven Svensson skulle tycka om att ingen jägare vill göra eftersök eftersom dom inte kan och vill släppa sina hundar för rädslan att få sina hundar uppäten, blir ”Sven” arg på jägaern? eller förstår han jägaren som inte vill göra eftersök? Jag tror ”Sven” fattar tillslut varför jägaren stannar hemma. För mig och förhoppningsvis även dig så är din hund mer en dubbelt så värd en än älg? De som kör på djuret eller ett tjänstemän med betalt kan dra ut på eftersöket om det nu ska vara så att man är tvungen att göra ett eftersök. De kan få lägga ner den oändliga tid det tar att skaffa fram en bra jakthund och sedan pallra sig ut i varmarkerna. De kommer drabba vanligt folk tillslut, en skadad björn eller vildsvin i skogarna får nog många att sitta hemma istället för en sväng i svampskogen.

  Sen till TE vill jaga bara säga att vi vet alla vad du tycker. Du och andra MP terorrister har gjort klart för oss jägare med hund att vi är värdelösa hundhållare och idioter som människor. Synd bara för dig att vi är en stor klick i samhället och vi gör mycket gott för naturen. Många (förutom du) tycker om det kött vi tar hem och ser oss jägare som en del av samhället. Majoriteten av svenska folket är på vår sida och vi har en hel landsbygd bakom oss. jag och många andra har gjort klart för flera att MP är ett hot mot em levande landsbygd och de kulturlandskap vi har i Sverige. Många börjar förstå vad MP är för parti och ni ser säkert själv vad ni får ert stöd ifrån. Ni kommer säkert gå bra i nått val till sen kommer ni som många andra ”populära” pariter försvinna sakta men säkert. Ni har inget att tillföra den svenska miljön utan ni är endast ett hot. SNF var en stor del av den svenska naturvården men nu håller även dom på spåra ur. Även dom tappar förtroden med deras idiotiska uttalanden. Men håll din fanan högt för snart faller den…

 33. earnie says:

  Gunnar. Eftersom du använder starka ord som skiter i var och varannan mening så sällar jag mig till skaran som skiter fullständigt i din hobby och dina sociala värden, Dina sociala värden är ytterst snäva, att få hålla i bössan med likasinnade som håller i bössor o panga djur är tydligen din värld.
  Du är helt absorberad av jakt, ett allvarligt tunnelseende, ditt varghat eskalerar för varje blogginlägg. Detta min vän är inskränkthet.
  Ett tips, det finns en annan värld utanför din bubbla med andra värderingar och uppfattningar än dina. Du har inte ens en ansats till att vara pragmatisk, alla andra människor och vargen har fel utom du….fel inställning Gunnar.
  Du lär väl i gammal god ordning välja att refusera inlägget när det går dig emot. Skit samma, du läser det i vart fall.

 34. Magnus says:

  Gunnar: Det är bättre att hålla uppe ett eller två år för att folk ska fatta i stället för att kanske inte kunna släppa hund mer någonsin.

  Något radikalt måste göras.

 35. Gunnar Glöersen says:

  Magnus, det kan bli så utan vår vilja. Igår gick varg in på marken igen!

 36. Gunnar Glöersen says:

  Torbjörn Eriksson, ordet majoritet betyder att flertalet tycker så. 85 % av Sverige rikskdag vill begränsa vargstammen så också majoriteten av befolkningen. SRF och MP som du representerar är däremot en lite klick i samhället som saknar stöd hos majoriteten i vargfrågan!

 37. Gunnar Glöersen says:

  Lenita, skämtar du? Är människan skapad för att leva i byar och städer? En liten enkel fråga, vilka tror du försörjer Stockholmarna och andra stadsbor? Kan det möjligen vara de som bor på landsbygd och producerar föda?
  Jag skulle inte vilja vara din vän, du anser att människan inte är mer värd än djur! Med din logik skulle du välja att rädda din hund istället för min son om de båda föll i en isvak och du endast hinner rädda en av dem! Skrämmande!

 38. Gunnar Glöersen says:

  JJ, vem drabbar eftersöksbojkotter? Vanligt folk? Nej.
  Drabbar det djuren? Ja!
  Kommer jägare ändå att åka ut och leta efter en stor älgtjur på den egna marken? Ja, i många fall.
  Så vad upnår vi? Jo, splittring jägare och markägare emellan och dessutom kommer allmänheten inte att förstå varför djur skall få lida pga av vi inte gillar varg. Bojkotter och protester måste slå mot någon annan än oss själva.
  Däremot tycker jag att alla som skyddsjagar varg bör ta ordentligt betalt. Varför skall vi jägare betala för att fårägare skall slippa varg? 300 kr timmen per jägare är väl rimligt.

 39. Gunnar Glöersen says:

  Ann Lauge, jägare med spetsar som jagar älg finns avbildade på hällristnngar från stenåldern! Försök hitta någon tradition som varat längre!

  Du missar väsentliga, det går att jaga älg utan lös hund, men inte att reglera stammen på nivåer som du och andra önskar.

 40. Gunnar Glöersen says:

  Anders Hermansson, jag börjar bakifrån. Du har rätt, just nu finns ingen plan för hur vargstammens tillväxt skall kunna stoppas. Inte helelr hur man skall kunna ta hänsyn till dem som drabbas. Tyvärr finns ingen lag som reglerar hur mycket vargproblem landsbygden får tåla. Därför lär en författningsdomstol inte ha någon positiv effekt för dig.
  Att politken havererat och att de toleransmål som SJF satt upp i demokratisk anda inte följs eller tas hänsyn till är trist. Men knappast vårt fel. Du anklagar oss för en massa, både här och på andra sidor. Men frågan är vilken annan jägarorganisation som har en bättre rovdjurspolitik? Vinner den någon gehör, om den nu är så mycket klokare? Jag är ingen vän av EU. Men att som du bortse från den och försöka inbilla andra att vi kan strunta i det är bara dumt.

 41. Torbjörn Eriksson says:

  Till Gunnar Glöersen.
  Att man ska få så mycket skit av er för att man värnar om hunden. Jag har haft hund hela mitt liv och har det nu med. Jag vistas i skog och mark varenda ledig tid med min hund dock inte som jägare nu för tiden.
  Det skulle aldrig falla mig in att utsätta min vän för dom risker som ni utsätter dom för. Det går inte att värna och vara förespråkare om att vara rädd om sin hund på dom här sidorna. Det går ju inte att förbjuda biltrafiken om en hund blir överkörd men man kan anpassa sig till situationen och inte släppa hunden så den riskerar att skadas. Allt ansvar ligger hos hundägaren och jaktledaren under jakt. Vargen är här för att stanna och det får ni anpassa ert fritidsintresse efter. Jägarna är bara en liten klick i samhället. Lyssna på alla millioner människor som är majoritet i landet så får du se att vargen har många sympatisörer.

 42. Lenita says:

  Detta kan jag bara inte låta bli att ge respons på!

  Du kan väl ändå inte mena att arten varg ska jagas trots den lilla stammen som finns, bara för att du och dina gelikar vill syssla med ert stora intresse!!??

  Skyddsjakt skall endast användas för att freda sig själv anser jag, utanför sin dörr skall inte vargen vara. Om man ger sig ut i skogen på vargens och andra rovdjurs revir får man leken tåla, helt enkelt! Fy för tusan vad egoistiskt tänkt, du som går där med ett gevär och för ditt höga nöjes skull vill skjuta bl.a. älgar som även är föda för vargen.
  Snacka om ojämlika förutsättningar!! Har läst om att jägarna tycker att vargen ska jagas för att de äter era jakttroféer. Patetiskt!! Varför ska inte våra rovdjur få föda sig på skogens tillgångar, utan bara människan?

  Jag kan bara se det patetiska i ert förhållningssätt mot vargen.
  Vargen är ett djur som skall finnas i vår fauna lika väl som andra arter i vår svenska vildmark. Den som inte hör hit är människan!! Håll er till byn eller stan som skapats för människan och tryckt undan våra vilda djur. Låt de ha en fristad nånstans!
  Visst är det bra att jakten finns, det är också en urgammal företeelse som är fullt naturlig, men håll med om att förutsättningarna har ändrats från den tiden när vi sprang omkring i pälsskynken och hade spjut att jaga med. Då var det mer på lika villkor. Jag vill kalla dagens jakt för osportslig!

  Jag menar nu inte att jakten på vilt inte ska få förekomma, för jag uppskattar också en fin älgstek på bordet, men jag vill inte se någon hetsjakt på en art som är lika naturlig i vår fauna som andra arter. Ni får helt enkelt hitta sätt att jaga på där ert hjälpmedel hunden antingen får försakas i arbetet eller låta hunden inte gå ut så långt. Annars får man helt enkelt avstå från att ha hunden med på jakt.

  Jag är en stor hundälskare så jag förstår känslan att mista sin älskade vän, men utsätt den inte för den fara då, utan ha den i trygghet under uppsikt eller i bilen, och gå promenader i fred och frid med den istället.

  Har mycket mer att säga kring detta ämne egentligen, men detta är kontentan. Människan är inte mer värd än våra djur, varken vilda djur i skogen eller våra husdjur! När ska vi kunna lära oss att vara lite mindre arroganta och lite mer ödmjuka för våra medindivider på vår jord?

 43. Sture Sjöstedt says:

  Gunnar Glöersen.
  Det var en lång lista med otäcka bilder på vargdödade hundar SJF har i sin nätupplaga.
  Blir det bättre när 150-visionärerna lyckats få ner vargantalet under detta tak ?
  Johan N har ett kort och koncist förslag med ett enkelt budskap till skillnad från en del som skriver långa inlägg utan att säga något vettigt.
  Är det etiskt av mellanbror att slå lillasyster när storebror är stygg mot honom ???
  Med denna fråga vill jag få dig att tänka om och använda din tid åt att påverka de styrande att fatta beslut så att vargtaket inte blir högre än det Riksdagen beslutat. De har ju Skandulv och NVV som medhjälpare i vargförvaltningen och SJF litar ju på dem , eller hur ?

 44. Germund Freimuth says:

  Bra att jägareförbundet vaknat upp under de senaste åren och insett att det max kan få finnas 150 vargar i landet,även det antalet ställer till allt för stora problem inom vissa områden.Har jakt på olika platser i Gävleborgslän men där jag släppte hunden för 4 år sedan har jag slutat att jaga på grund av Galvenreviret.Åker istället ca 6-8 mil till område där det inte finns nåt revir ännu.Om inte den nu sittande regeringen sätter press på Naturvårdsverket och länstyrelser så kommer löftet om skyddsjakt ej att fungera.Vargstammen kommer från att idag vara ca 300 vargar att vara närmare 500 inom några år.Då kan vi som jagar med hund i Mellansverige att glömma löshundsjakt.Så Gunnar mfl kämpa på!

 45. JJ says:

  Gunnar,

  Jag tycker inte det spelar någon roll vad svenska folket vill eller inte. Jag vill inte ha någon varg och det vill nog ingen löshundsjägare,same,bonde m.m. Vargen kan och går inte att ha i det svenska kulturlandskapet det kan väll t.o.m du hålla med om? Vart den än befinner sig så blir det tillslut ett problem. Gå öppet ut och stöd bojkott av eftersök och skyddsjakter på varg som NVV beslutar om. Ni kommer se att det kommer gynna oss, hårt mot hårt brukar min filosofi vara annars får man inte som man vill.

 46. Jan Bratt says:

  Ja Gunnar G. som du skriver är det riksdagen som bestämmer eller om man så vill säga regeringen om de nu lyckas få med sig något annat parti som stöder. Nu är det ju en absolut majoritet för vargen och denna majoritet ändras inte hur lätt som helst.
  Oavsett bojkotter oavsett kostnader. Det tar tid att ändra en sån total majoritet.
  Tid har tyvärr inte vi, varken löshundsjägarna eller de flesta bönder som håller djur, medelåldern är hög i dessa grupper till motsatts till djuraktivisterna där medelåldern verkar vara under tjugo.
  Det ser mörkt ut, ungefär som vädret här i V.Götaland men vargeländet har väl gjort att man blivit en obotlig dysterkvist.

 47. Kalle Krutrök says:

  Johan N// Såå rätt! Har vi problem med vargar-skjut dom! Men risken kanske är att det spårar ur.. Det stora problemet är DE som älskar vargen men som ej lever med dem. ”Råkade” kolla en sida Wolfarmy sweden….jösses!! Vänstervridna snorungar, celluitstinna flator o mitt i allt, en sketen överåklagare omringad av 2 gamla blondinsystrar som tror de varit artister… Idioterna har dessutom korsningar jämte/västlaika för de tror väl de är vargar.. Såna här gaphalsar skämmer bara ut sig. Men det otäcka är om de kommer in i styrande positioner. Tycker absolut att alla vi ska gadda ihop oss och iallafall göra oss kraftfullt hörda!

 48. MartinJ1 says:

  Money talks! Jag tror att man kan ha hur bra argument som helst men det som påverkar mest är ändå i slutändan plånboken. Vill man styra om politiken så måste man prata siffror och ställa dessa mot vad man kan få annars. Sen är det bara att upprepa gång på gång på gång tills budskapet gått in.
  Finns det någon undersökning som visar på totalkostnaden för att hålla varg i Sverige?

 49. Christer A says:

  Hej Gunnar och ni andra !

  Jag har historiskt varit kritisk hur Jägareförbundet drivit vargfrågan centralt, har dock svängt helt och hållet nu, vi måste jobba via medier och använda dom människor som kan föra fram frågan ! typ Gunnar, jag bor och jagar mitt i glasskogsreviret har haft varg till och från på markerna sen sista söndagen 1995 (ina Scot vann prix de am.)
  ge inte upp någon möjlighet. och sluta kasta skit internt på dom som försöker! kan vi inte hålla sams internt hur fn skall det gå då ? mvh christer

 50. Dan says:

  Till Torbjörn Eriksson , det märks väl att du är bara en jakt-hatare för som alla andra varg-vänner pratar ni bara om jägarna och deras hundar. När ska ni ta åt er om alla får,kor/kalvar,hästar och vanliga familje-hundar som dödats och kommer att dödas av vargen. Det har redan skett en attack där en barnfamilj blev av med hunden mitt framför ögonen på mor och barn. Ni tjatar om att bönder måste stängsla in sina djur, ska vi behöva stängsla in våra barn också? Ska vi behöva stängsla in varenda by? Herregud, det skulle kunna liknas vid stora fängelsen.
  Är det så ni vill att folk ska lära sig leva med. Instängda utan möjlighet att röra sig utanför. Undrar om någon ens tänkt tanken om varför vargen mer eller mindre utrotades förr. Jag tror de nog redan då insåg faran och valde att behålla friheten att kunna ha sina djur på gårdar med vanliga enkla trä-staket , låta sina barn kunna leka ute på gården och i skogen.
  Den möjligheten vill ni förstöra igen, för er spelar det ingen roll om ett par bönder förlorar typ 30-40 djur tillsammans under en vecka . Frågan är bara vad ni kommer att svara den dagen en varg tagit ett barn.
  Jag skulle inte vilja ha det på mitt samvete att ha medverkat till det.

 51. Ann Lauge says:

  Det hedrar dig att du lät din hund vara i bilen, det är ingen trevlig syn att se djur som är dödade . Det spelar ingen roll om det är av varg eller trafiken. Att hålla sin hund kopplad under jakten är också en modell. Jakten med lös drivande hund är ingen direkt livsstil då den inte sträcker sig så värst många generationer tillbaka. Det enklaste för hunden är att ha den kopplad även om det kanske visar sig jobbigt för hundföraren som tvingas gå med långt ut i skogen, istället för att köra fram till ett jakttorn och sitta där. Om en del av fårägarna gick med på att stängsla ordentligt skulle rovdjursfrågan ej tagit de dimmensioner som nu är. Och att vi är oliktänkande här i samhället anser jag även en del av jägarkåren bör anamma, och sluta med att avfyra lösa skott när de kör förbi huset där de vet bor de som ej har samma uppfattning som de, även att de slutar med att trakassera och hota .
  Med vänlig hälsning
  Ann – Korpen

 52. Anders Hermansson says:

  Ingen kan tvinga Sverige att mot folkets vilja ha varg i sin fauna. Detta är faktum, att Sveriges Riksdag beslutat att vi skall ha varg, att inga stora organisationer i Sverige kräver ett vargfritt Sverige etc. ändrar inget i sak. Frågan som inte ställs i Sverige är om riksdagen har rätt att fatta beslut av denna art utan att det är av väsentligt nationellt intresse. Jag kan inte finna någonstans något som ens antyder att en djurarts befintlighet eller numerär kan anses vara av så viktigt nationellt intresse att riksdagen har rätt att åsamka en betydande befolkningsgrupp stora ekonomiska, sociala och hälsomässiga förluster. Läser man propositionen ”En sammanhållen rovdjurspolitik” och särskilt studerar de skäl regeringen ger för varje förslag i propositionen, så finner man att denna fråga har noga undvikits, detta gäller även lagstiftningen hösten 2009 enligt propositionen ”En ny rovdjursförvaltning”. Man ger som skäl inga behov för någon eller någon grupp överhuvudtaget eller hänvisning till att lagarna är nödvändiga för att skydda samhällsviktiga intressen. Läser man remissvaren från SJF i anslutning till dessa och annan anhörig lagstiftning så finner man att SJF inte har några synpunkter vad gäller dessa frågeställningar. I traditionell anda beter sig SJF som ett statligt organ som inte kommer med några väsentliga invändningar överhuvudtaget utan godtar även delar av propositionerna som är ren propaganda. SJF missade helt att försvara sina medlemmars intressen vid dessa viktiga lagstiftningstillfällen. Lagstiftningen uppvisar stora brister och visar på problemen med att Sverige saknar en författningsdomstol.
  Men nu har dessa lagar påtvingats folket och myndigheterna tillåter sig dessutom att i stor utsträckning strunta i riksdagens lagar; regering och riksdag tycks inte längre genom lagar kunna styra landets myndigheter. Resultatet är att vargstammen har passerat den punkt där tillväxten sker så snabbt att det är politiskt svårt eller omöjligt att begränsa såväl skador som antal vargar. Ingen vet idag eller har någon uppfattning om hur vargstammen skall jagas, skyddsjakt kommer helt uppenbart inte att räcka till. Inom de närmaste åren måste jakten omfatta hundratals vargar varje år, görs inte detta kommer vi ganska raskt till ett tillstånd där tusentals vargar måste skjuta årligen. Det som troligen kommer att hända är att vargarna får föröka sig fritt tills födotillgången begränsar antalet. De som bor på landsbygden eller har verksamhet där, är de som får betala för riksdagens oförmåga. Priset är redan högt, men kommer att bli ohyggligt högt innan denna rovdjursepok får sitt slut på det ena eller andra viset.

 53. Johan N says:

  Hela vargdebatten har sedan länge spårat ur. Egentligen så borde vi fokusera på att göra som vi alltid gjort, har du problem med att vargen tar dina tamdjur så skjut den. Är det så att ni upplever vargen som hotfull eller att den håller på att förstöra den biologiska mångfalden i en kommun/län, skjut några och se om det blir bättre. Har ni fortfarande problem som gör att det försämrar eran livskvalité, skjut några till. Varför utrota varg eller skjuta varg när den inte stör. Det borde inte vara mer komplicerat än så. Mvh// J

 54. Gunnar Glöersen says:

  Tommy Ollson, så vitt jag vet är det riksdagen som bestämmer i Sverige. Vad skulle vi vinna på att inte föra dialog med dem? Du, som så många andra, tror att det inte finns alternativ till det vi gör idag för samhället. Det finns och det finns många som vill bryta vårt inflytande i svensk viltförvaltning. Inte för att göra det lättare för dig utan för att betraktarsidans argument skall vinna ännu större gehör.
  Konflikter och bojkotter kan lösa problem, men man måste tro att det innebär att man vinner i slutändan. Annars är man förlorad för lång tid framöver. Det är lätt att hoppa av, betydligt svårare att komma tillbaka.

 55. Gunnar Glöersen says:

  Anders Hermansson, du skriver ”Ingen kan tvinga Sverige att mot folkets vilja ha varg i sin fauna ”. Det kunde möjligen varit svårare om svenska folket inte ville ha varg att slippa dem. Men nu VILL svenska folket ha varg! Inte ens dvärgbandmask eländet lär ändra det. I sak har du rätt, hur denna vargrodelbana slutar vet ingen. Men kanske har de rätt so tror att det måste bli sämre innan de kan bli bättre. Det är tragiskt!

  Ingen organisation i Sverige med respektingivande medlemsantal driver nollvision eller har jag missat någon? Racet är galet, men varglogiken är galen. Nu börjar t o m naturvårdare infrågasätta om en art får kosta hur mycket som helst på bekostnad av många betydligt mera hotade.

 56. Gunnar Glöersen says:

  Anders Åberg, du har rätt i att majoriteten vill begränsa vargstammen. 85 % av Sveriges riksdag och även svenska folket stöder den linjen. Problemet är extermisterna, inte de som vill utrota vargen utan de som vill förhindra jakt på rovdjur.
  Jag är också ute på möten med ickejägare och nästan ALLA förstår och stöder vår linje när den förklaras. Men när media underblåser bbetraktarsidans argument som sanning och EU gör allt för att förstöra den svenska förvaltningen måste fler göra samma sak som du. Vi fixar det ite ensamma. Skogsbruket, samerna, markägarna, jägarna, djurägarna och andra som har samma grundintresse måste dra åt samma håll.

  Vi ger inte upp, även om vi just nu är lätt frustrerade. Inte minst för att det vi älskar att göra mest på vår fritid håller på att förstöras. Jag tror att du har rätt i att allmänheten inte kommer att slåss för min rätt att jaga med lös hund. Men om de inser att de själva kommer att drabbas om vi inte kan det så kanske de förstår.

 57. Mats S Johansson says:

  Gunnar.
  I rubriken skriver du att vargutvecklingen hotar enorma ekonomiska och sociala värden. Där tror jag att SJF har en möjlig öppning för att vända utvecklingen.
  Man säger att ”money talks” och är det några som påverkas av det så är det det privata och halvprivata näringslivet.
  Med 181 års erfarenhet av vilt och viltvård och med stöd av forskning på området borde det gå att utröna hur de ekonomiska effekterna av den havererade rovdjursförvaltningen kommer att slå. Simulera viltstammarnas utveckling i olika scenarier och visa i kronor och ören vad ”en svensk natur utan mänskliga jägare” betyder för ”bottom line” hos diverse intressenter. De borde gå att få fram vem som riskerar mest ekonomiskt. Ge den gruppen/de grupperna som ser ut att riskera mest en möjlighet att agera förutsatt att det går fort. Redovisar ni allt öppet under processens gång och det visar sig att motparten/erna inte tror ens på väl genomarbetade simuleringmodeller eller tror att de kan fortsätta att spela på splittringen inom jägarkåren, är jag övertygad om att vi jägare (oavsett medlemsbehörighet) inte behöver mycket övertalning för att inte ha tid att skjuta de sista älgarna eller grisarna på tilldelningen. SJF kan ju inte rå för att vi, som vissa hävdar, är lata.
  Det finns säkert de som är rädda för att förlora jakten och det kan säkert också drabba en del men var hittar man nästan en halv miljon nya galningar som är beredda att betala för att Sverige ska ha en av Europas finaste natur samtidigt som den bidrar med mer än något annat till landets nettointäkter.
  Skit i (ursäkta uttrycket) SNF, SRF m.fl. Vi amatörer kan käbbla med dem på diverse bloggar tills myndigheterna har tröttnat på alla deras överklaganden och vargen själv har motbevisat alla deras påståenden.
  Tyvärr kommer vargstammen antagligen att minst ha fördubblats från dagens nivå med fortsatt hög inavelsgrad innan det vänder och en hel del av vargarna kommer att finnas i områden som är långt ifrån snösäkra i januari/februari. Hur man ska klara att reglera en vargstam i dessa områden med metoder som idag definieras som etiska övergår i alla fall mitt förstånd.

 58. Tommy Olsson says:

  Gunnar du frågar vad jag gör själv jo ser du jag har slutat som eftersöksjägare och jag kommer fridlysa mina jaktmarker från älgjakt jag har sett till att poliserna som ingår i APU har blivit föremål för en internutredning
  så med andra ord Jag tar inte skit utan att opponera mig nu har det förvisso ingen efekt eftersom jag är tämligen ensam men jag visar klart o tydligt vilka mäniskor jag stöttar det vore på sin plats om ni gjorde samma Hur i fridens namn tror du ni skall kunna påverka någon i Bryssel när ni inte kunde påverka folket i maktens koridorrer här hemma
  Använd medlems avgifterna till något som gagnar medlemmarna
  dessutom kan du inte skilja på JA och Nej har du inte förstått att vi vill inte ha varg vi vill inte att ni sammarbetar med regering o riksdag dom och ni har kört över oss jägare hur många ggr som helst nu

 59. Anders Hermansson says:

  Glöersen, nej, jag misstänker inte dig eller någon annan för att medvetet förstöra egen eller andras livskvalité, vad jag tror är att ni gör det av högmod och oförstånd. För andra är dock sannolikt girighet alternativt tro och även lättja drivkraften. Ingen kan tvinga Sverige att mot folkets vilja ha varg i sin fauna . Så självklart finns det en varg- och dvärgbandmaskfri väg att gå för Sverige, det är inte vägen som saknas, det är folk som vill gå den vägen som saknas, och folk med civilkurage som visar att vägen finns. Varför det blivit så är svårt att säkert veta, orsakerna är nog många men bidragande har säkert varit att WWF, SNF och dylika tjänar enorma summor på varg och har gjort gällande att vargens kostnader är små och att vargen av ej angivna orsaker måste bevaras i vår fauna. Därtill har med stor sannolikhet även bidragit att SJF har förordat varg i Sverige. Men när vargens obefintliga nödvändighet och sanslöst stora ekonomiska, sociala och hälsomässiga kostnader börjar bli uppenbara, då kommer allt fler att välja den varg- och dvärgbandmaskfria vägen. Men nu är det för sent, vargracet är igång och ingen vet hur det kommer att sluta. Utan broms har det svenska samhället kastats utför en okänd vargrodelbana med okänt slut. Ansvaret vilar helt på alla som arbetat på att införa varg i svenska fauna och där ingår SJF. Men det hjälper inte oss andra, nu åker vi alla med på ert galna race mot ett slut som knappast kan bli gott. Vi finner det inte roligt.

 60. Anders Åberg says:

  Gunnar, du har rätt i att bevarandesidan i media lyckats framställa det som att det bara är en liten klick jägare mot resten av landets befolkning, men jag är trots det helt övertygad om att en hållning iallafall liknande den SJF har, har en majoritet av svenska folket bakom sig.
  Jag var i helgen på Vårgårda naturfotofestival och naturligtvis blev det även där rätt mycket vargsnack, men inte någon gick emot min uppfattning att vargen måste förvaltas med jakt och samma sak är det överallt där jag snackar med folk om frågan.
  Frågan är hur man skall få detta att synas i media.
  Jag är ingen mediaexpert, men att fortsätta ta avstånd från extremister som nollvisionärerna och kanske inte överbetona just löshundsjakten, som ju inte berör särskilt många icke jägare och istället mer betona dom almänna självklarheterna som att vargen måste bringas att behålla sin skygghet, att folk måste få skydda sina tamdjur, att vargkoncentrationen är för hög på bergänsade områden i landet, försvara licensjakten osv. och försöka härda ut trots motvinden, fortsätta skriva insändare, ställa upp i debatter om tillfälle ges och kanske ibland hitta på mer mediala grejor som när ni besökte MP stämman t.ex. känns som den enda möjliga vägen tycker jag.
  Ibland känns det som ni nästan är på väg att ge upp, men gör inte det, för jag tror ni ligger väl i tiden oavsett mediabilden.

 61. Gunnar Glöersen says:

  Anders Hermansson, du fortsätter att tro att det fanns någon annan vargfri väg. Jag och förbundets förtroendevalda tror inte det. 100% av Sveriges riksdag, EU, JRF, Bernkonventionen m.m. säger att det skall finnas varg i Sverige. Att försöka lura andra att det finns ett alternativ som innebär noll vargar är bara dumt.
  Men i delar har du rätt. Många uppfattar det som att landsbygden utarmas och att livskvaliten förstörs för många människor. Det kan vi kanske få gehör för, men knappast utrotning.
  En stor del av min och andras tid går åt till att käfta med andra jägare. Lita istället på att vi gör det bästa möjliga för jägarkåren. Inte tror du väl att jag smedvetet skulle bidra till att förstöra min egen livskvalité?

 62. Gunnar Glöersen says:

  Tommy Olsson, du fortsätter att ställa krav, men vad gör du själv? Vi har testat alla vägar vi bedömt som framgångsrika. Betraktarna har lyckats sabotera allt med stöd av EU byråkrater.
  Jag arbetar för jakten och medlemmarna! I det ingår att genomföra uppdrag åt staten, men aldrig sådant som medlemmarna säger nej till!

 63. Gunnar Glöersen says:

  Henrik Gustafsson, ditt förslag är absurt. Men hela vargkarusellen är nu så absurd att inget längre förvånar.

 64. Gunnar Glöersen says:

  Johan, bloggten läses av betydligt fler än jägare. Många ickejägare, journalister och politiker läser det vi skriver. Kanske någon vaknar, men bloggen är givetvis inte det enda förbundet gör, det är bara en av många insatser som görs. Vi, förbundet, åker t ex till Bryssel inom kort för att försöka påverka. Nästa vecka kommer skyddsjaktskriterierna, vi får se vad de ger. Ministrarna har lovat utökad skyddsjakt.

 65. Gunnar Glöersen says:

  Torbjörn Eriksson, såna som du är vargens största fiender! Du skiter fullständigt i andra människors intressen. Samtidigt förväntar du dig att vi skall begränsa vildsvinen och älgarna för att det passar dig. Jag och andra kan ju göra som du vill och anpassa jakten efter vargen. Du kommer att få ett h-vete i trafiken. Din vildsvins uppbökade gräsmatta struntar jag också i om du skiter i vad jag vill, jag är inte din dräng.

 66. Åke S says:

  Det var ingen slump att våra förfäder i det närmaste utrotade vargen i Sverige. Nu har den kommit tillbaka med stormsteg – tror inte att det är någon slump.
  Jag hör till dem som inte ett ögonblick tror på sagan att den naturligt tog sig tillbaka till de nordvärmländska markerna. Det må vara hursomhelst med den sagan – men nu börjar vargen faktiskt bli ett problem för oss som bor i Värmland. Visserligen inte för mig personligen – jag bor mitt i centrala Karlstad och tror inte att jag skall bli vargangripen i Våxnäsparken.
  Jag har inte jagat på 30 år, men kan ändå minnas den upplevelse det var att sitta på pass och lyssna på hundens skall, insupa naturens dofter m.m. Jag förstår hundägande jägares förtvivlan och inte minst djurägarna som ständigt måste passa sina djur, kosta på stängsel för hur mycket pengar som helst – som ändå inte håller vargen borta.
  Vad är då mitt problem? Jo jag och min kvinna har en underbar liten borderterrier. Vi tycker om att ta långa skogspromenader med hunden – bl.a. på Brattforsheden som är ett fantastiskt strövområde. Nu vågar vi inte längre gå där med hunden – visserligen har vi den alltid kopplad, för snabbt som vinden tar hon upp – om hon hittar ett spår. Men jag vågar faktiskt inte lita på att vargen håller sig borta även om vi är nära. Alla vargkramare säger att vargen är så skygg så det är inget problem; tror inte på det!
  Personligen tror jag att – om Sverige forsätter att låta vargstammen växa – vi kommer att få se ett angrepp på människa inom två år. En tendens fanns redan i Riala!

  Vi behöver faktiskt inte varg i Sverige – vi klarar oss bra ändå!!

 67. Anders Hermansson says:

  Vi som bor på landsbygden i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har varit vakna i bra många år, vi behöver inte väckas. Fast många är trötta dagtid efter nattvak på grund av varg och björn. Vi fick en plågsam lärdom om att varg är ett rovdjur som det inte finns plats för i ett land som Sverige. Det finns inte plats för 150 vargar och det finns inte plats för 5000 vargar. Trots detta har antalet vargar för länge sedan passerat 150 och inom tio år är det stor risk att vargstammen kommer att öka med mer än 1000 djur/år om inget händer som begränsar stammen. Så vilka är det som behöver väckas? Inte svenska folket, de kommer att bli sent men välförtjänt brutalt väckta av vargen själv. De som skall väckas är svenska politiker, Jägareförbundet (håller kanske redan på att gnuggar sömnen ur ögonen?), LRF och andra som uppger sig företräda folk som bor och/eller har verksamhet på landsbygden. EU går nog inte att väcka, se bara på vilken senkommen, tafflig och panikartad hantering av att många medlemsländer i årtionden levt skyhögt över sina tillgångar. Att SJF eventuellt vaknar har i och för sig knappast någon mätbar inverkan, de politiska låsningar som finns i Sverige och mellan Sverige och EU gör att vargstammen kommer att få öka fritt i åtskilliga år. Därmed kommer även dvärgbandmasken att öka och många kommer att drabbas av en kronisk alternativt dödlig sjukdom. Hundhållning, hästhållning, djurskötsel mm blir rysk roulette där masken är kulan som dödar vidrigt långsamt. Där det finns varg dit kommer ALLTID dvärgbandmasken, skall vi få bort masken måste först vargen bort. Men om SJF vaknar så kan man i varje fall sluta skälla ut oss som lever i vargdistrikt för nollvisionärer, köttjägare, bojkottare, bondlurkar och andra fantasifulla tillmälen som används. Det kommer inte att stoppa vargens framfart, men det kan lägga grunden till ett trevligare umgänge alla jägare emellan. Alltid något när hunden får ligga i soffan och bössan stå i skåpet året om. ”The Heat is On” (Faltermeyer, Forsey) är en träffande beskrivning av rovdjursläget och särskilt vargläget i Sverige, hur det skall sluta har jag ingen uppfattning om. Men något lyckligt slut kan jag inte se framför mig. Den dag räkningen skall göras upp, då kommer SJF, SNF, WWF, EU- och svenska politiker med flera att sitta på de anklagades bänk. Ni har genom dumhet, okunnighet och girighet förstört en av världens absolut bästa och säkraste landsbygder.

 68. Tommy Olsson says:

  Gunnar om nu vi andra jägare känner som du vart tror du ni skall hämta medlemmarna då det är inte enbart betraktar sidan och varg kramare som gjort att vi är i den situationen vi är i idag
  Det beror lika mycket på Sjfs tafatthet i Vargfrågan du och Daniel var inne på att påverka folket i maktens korridorer istället för att ta till hårdare påtryckningar är ni fortfarande inne på att den linjen är det enda tänkbara I så fall är det nog dags ni tar er Mats ur skolan
  Ni som besitter så mycket kunskap och erfarenhet har alla möjligheter att ändra utveklingen i varg frågan det krävs att ni visar vilka kostnader det blir om inte vi ställer upp
  skit i eftersök o skydsjakt ,inventeringer och insamling av rävar Regeringen och Nvv behöver få en käpp i hjulet så dom står på näsan Jag har ca 500 ha på olika områden där kommer Älgjakten att fridlysas så länge jag har kontrakt
  Enligt min åsikt borde vi alla som på något sätt bedriver jakt stå upp för våra vänner i vargbältet
  under ledning av dom olika jägareförbunden
  En sista fråga till Dig Gunnar vem arbetar du för ? oss jägare eller staten !

 69. Henrik Gustafsson says:

  Vargkramarna försöker ju få folk att gå kurs i stängsling för att kunna stängsla ute vargar ur kreaturshagar. Kan de inte gå en spårningskurs i USA också så de kan ersätta våra jakthundar?
  Om inte annat har jag ett annat förslag: alla vargar som märks med halsband kan få en gps-sändare kombinerad med sprängpatron. I det fall den blir problemvarg kan ju myndighetspersonerna sköta skyddsjakten från skrivbordet…

 70. Johan says:

  Funderar på titeln till denna blogg… Vem vill du ska vakna?
  Måste säga att era bloggar är intressanta och läsvärda men tyvärr så predikar ni ju här för de redan frälsta eller ”den mörka sidan” som säkert som amen i kyrkan ”spionerar” hur tongångarna går här…
  Och hur skall ni/vi väcka dem som väckas bör???
  Ni är förbundet, vi betalar er för att tillvarata våra intressen. Väck någon för tusan!

 71. Torbjörn Eriksson says:

  VARGEN ÄR HÄR FÖR ATT STANNA.
  Tänk att ni jägare inte tar lärdom. Ni bara fortsätter och släpper era hundar där det innebär stora risker för er som ni kallar hunden, en familjemedlem. Man behandlar inte en familjemedlem så. Har ni ingen känsla alls för hunden? Är hunden en förbrukningsvara för er? Vargen ska finnas och ni får anpassa jakten efter det.

Kommentering är stängd.