Rovdjursförvaltningen tar steget in i skuggorna

Det börjar bli rätt uppenbart nu. Samhället förmår inte längre föra en öppen och trovärdig rovdjursförvaltning utan börjar, som så många andra länder gjort tidigare, söka sig in i skuggorna. De skuggor där det inte blir så hett om öronen och ingen längre riktigt vet vad som händer men heller inte kan klaga.

Lena Ek vägrar att kommentera vargfrågan i DN´s stora ”Aktuelltintervju” några veckor efter hon tillträtt. I Kronoberg får man ge Länsstyrelsens ansvariga tjänsteman ny och hemlig bostadsadress och vill inte kommentera. Naturvårdsverket har inte ens lagt ut sitt senaste lobeslut på sin hemsida, det har aldrig hänt förr. Istället sprider man den glada nyheten att man nu har klart med utsättningsplatser för varg och ska åka till Ryssland på studieresa. Det är lite beklämmande. Är det fortfarande någon annan än Naturvårdsverket som tror att vi till våren hittar en sändarförsedd hona i en lya på en mark där jakträttshavaren godkänner utsättning av vargvalpar? Nej, jag tror inte det. Spar rysslandspengarna och stanna hemma.

Tyvärr ger denna förflyttning in i skuggorna extremisterna rätt. De har lyckats. Nu är spelplanen helt öppen för diverse dårar och vi ser också hur enskilda tjänstemän börjar ta onödigt stora och egna initiativ. Det här mönstret är inte nytt, vi har sett det i flera svåra politiska frågor genom åren och i just rovdjursfrågorna i massor av länder världen runt.

Hur ska då Jägareförbundet agera nu? Ja, vi kan stå ensamma kvar i rampljuset och ta emot spott och spe eller hänga på in i de mer dunkla delarna av spelplanen. Jag vet inte vad som är klokast men det blir onekligen svårt att stå upp för eller diskutera en rovdjursförvaltning som inte finns. Hur har det då gått för rovdjuren runtom i världen när politiken och förvaltningen flummar till sig och smyger in i skuggan? Skitdåligt. Så för oss som tycker det är lite för många vargar och lodjur just nu är denna utveckling säkerligen åt rätt håll. Men, jag tycker fortfarande det blev på fel sätt.

23 Kommentarer
 1. Fredrik-AC says:

  Daniel & Fredrik: Fast Svea skog kan ju kräva acceptans av varginflyttning vid arrende. Markägaren kan väl ställa de krav han vill, sen är det upp till arrendatorn att acceptera eller tacka nej. Tills idag har ju det varit säljarens marknad men vi får väl se hur många som vill arrendera dessa områden.

 2. Fredrik-AC says:

  Eftersom många jägare också är hundägare och djurägare tror jag det kunde vara bra om ni redogjorde för era kontakter med LRF och exempelvis Kennelklubben. Det kunde vara ett blogginlägg där ni presenterar agendan för mötet och er syn på vad mötet resulterade i. På så sätt får vi jägare veta på vad ni sysslar med och hur dessa grupper agerar. Sen är det givetvis upp till oss som hundägare och djurägare att sätta press på LRF och andra organisationer. Tror det skulle vara ett bra sätt att sätta press på dem och få dem att ta tydligare ställning. Vill de inte göra det är det ju upp till mig som hundägare och djurägare om jag fortsättningsvis ska vara med i dessa organisationer om de inte agerar i de frågor jag anser vara viktiga.

  Idag var det dock en bra insändare från LRF: http://arbetarbladet.se/2.237/1.4076916-vad-vill-du-betala-for-rovdjuren-

 3. Daniel Ligné says:

  Fredrik: Nej, där har du fel. NV måste ha tillstånd av såväl markägaren som jakträttshavaren. Så om nu Sveaskog tycker det är OK med vargvalpar måste man ha också jaktarrendatorns godkännande. Det tror jag kan bli halvsvårt att få på många håll och kanter idag…

 4. Lars Söderberg says:

  Vi har jobbat i 10 år med att återskapa det brutna ängslandskapet på vår gård som när vi övertog den till stor del var igenvuxen med 2-3 m hög gran och lövsly.
  I vårt område finns bara en djurhållare kvar. Hans bedriver köttdjursproduktion. Under växtsäsongen vandrar de runt betesvallar och ängar i byn, nu också våra ekhagar och vallar. Det blir 3-4 vändor/år. 50 djur, kor,kalvar och en tjur i flocken. Bästa naturliga djurhållning som finns och en vacker syn.
  Hans betar också i skogen utspridda gårdar runt sjöarna med mindre grupper tjurkalvar som bara behöver tillsyn då och då. Lantbruket är ett heltidsjobb men det räcker inte till försörjning utan han sysslar med entreprenadjobb också som de flesta djurhållare i mindre skala.
  Det finns inte på kartan att denna djurhållning skulle fungera i vargrevir. Stängselkostnad skyhög, övervakning omöjlig. En vargflock utanför stängslet skulle snabbt få hjorden i sken och den skulle gå rakt igenom alla typer av stängsling som rekommenderas. Djuren blir lätta offer.
  Nu har länsstyrelsen beslutat att det blir jättebra att sätta ut varg i Svenljunga som ligger en halvdags väg från oss ( mätt i lugn vargtakt).
  Så tankarna far runt i huvudet, det är mycket sannolikt att vi bara har max 10 år framför oss med av mular betat landskap.
  Därefter blir det slutet för de av staten definierade skyddsvärda fornåkrarna och hagarna på vår mark. Det är bara mular som kan hålla dem öppna.
  Så skall vi nu ge upp och återbeväxa dem med skog redan nu? Vi tjänar ju 10 års tillväxt på det och om vi nu ändå inte får förutsättningar att bevara dem så kan vi åtminstone få en viss intäkt via virkesproduktion på marken.
  Jag vill med detta peka på att varg är ett hot och konkurrent med andra naturvärden om nu någon skulle tro något annat. Vill också peka på att många inte sitter och väntar på att bli bittra offer utan försöker parera händelseutvecklingen så gott det går i förväg.

  Går vi mot en tid då det öppna ängarna i skogslänen planteras igen och blir virkes och biobränsleproduktionsmark i stället? Trist och lika trist att ingen politisk beslutsfattare ser helheten i vargfrågan utan isolerar den hela tiden. Om det är dumhet eller feghet vet jag inte men jag vet att deras passivitet är ett hot mot naturens mångfald.

  Lars Söderberg

 5. Björn Isaksson says:

  Skuggorna breder ut sig…
  Precis som du skriver så kommer rovdjursförvaltning bli en ljusskyggt företeelse.
  En av dom mer ljusskygga är det som idag står på Aftonbladet om en facebookgrupp som kartlägger vargvänner.
  Självklart är det förkastligt att ens komma på idén och förbundet har genom Daniel redan tagit avstånd från det här.
  Tyvärr pågår ju en del liknande aktiviteter på ”the dark side” som tyvärr inte uppnår samma uppmärksamhet i media.
  Det påstås att gruppen består av 400 personer varav en inte kände till att han var med, Daniel. Det kanske är bäst att man kollar om någon lagt till mig utan att jag vet om det?
  Det kanske är som ”Vargkriget”, ett stort nätverk som ingen känner till.
  Tyvärr är jag rädd att haveriet för rovdjurpolitiken kommer att locka fram en hel del knäppskallar ur vrårna. Den nu aktuelle gruppen, stollarna i APU och dom som hotar tjänstemän på länsstyrelserna för att dom arbetar med vargfrågor mfl.
  Det är inte förvånande att det här sker när regeringen har helt abdikerat i frågan och inte tar något som helst ansvar.
  Då kommer mer eller mindre anarkistiska grupper från båda sidor försöka sätta ”sin” ordning. Så är det inte bara inom detta område, det här händer på alla områden där samhället ignorerar problem.

 6. Patrik says:

  Visst har NVV lagt ut infon om lojakten på sin sida.

  http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Naturvard/Jakt-rovdjur-och-vilt/Jakt/Jakt-pa-lodjur/

  Man måste dock söka efter infon så det ligger ingen länk från förstasidan.

  Det är nog lika bra att Jägareförbundet slutar strida i rovdjursfrågor tills andra intresseorgan ber om hjälp, för hjälp kommer man att vilja ha inom en ganska snar framtid.

  Det finns ju inte en chans i världen att man kan räkna antalet vargar eller lodjur i Sverige utan hjälp av jägarna. Vilka mål ska man då ha med den förda rovdjurspolitiken? Obegränsat antal rovdjur? Vad säger renägarna om det? Vad säger fårägarna? Vad säger fädbobrukarna? Ska vi kanske hägna in våra marker och hålla koll på våra egna stammar av jaktbart vilt på våra egna marker precis som fårägarna beordras göra med fåren?

  Nä, låt rovdjuren vara fredade på statens mark, men låt för fan markägarna bestämma över vilka djur man vill ha på sin egna mark.

 7. Fredrik Franzén says:

  Daniel
  Det är är markägaren inte jakträttsinnehavaren som avgör om man godkänner en utsättning,så svaret på din fråga heter SVEASKOG dom har med hull och hår svalt hela rovdjursförvaltningen eller det som finns kvar av den, så för alla jaktintresserades skull låt oss hoppas dom inte har en mark med en sändar försedd tik med valpar i lyan.

 8. Fjollträsk says:

  Daniel, jag delar inte din bedömning av WWF:s rapport om illegal jakt, resultatet från Liberg var entydigt, sen har WWf på ett rätt skamligt sätt blandat bort korten. I övrigt får man väl motionera inför nästa år att det skall vara ”hands-off” från SJF:s sida vad gäller de tre extremistorganisationerna, så får man se vad det leder till.

  Sen håller jag med om att ni kan lämna SRF till JRF så får extremisterna där mala varandra i bitar. Vad gäller Naturskyddsföreningen så har de för länge sedan förbrukat sitt förtroendekapital bland praktiska naturvårdare från mitten och högerut, så nu återstår bara att sänka hela organisationen, vilket sätt som helst duger.

  WWF kanske inte är helt hopplöst, men man kanske kan hoppas på ordförandebyte rätt snart? dock bör SJF tydligt markera gentemot regeringen att en politisk förläning för en WWF-ordförande, typ generaldirektör på naturvårdsverket såsom förekommit tidigare, är otänkbart för nuvarande ledning.

 9. Henrik Gustafsson says:

  Det är nog dags att staten får betala rakt av vad det kostar att experimentera med vargar och andra stora rovdjur. Min samarbetsvilja är slut och min energi kommer jag i fortsättningen att lägga på annat som kan främja min egen jakt på hemmaplan.
  Alla otäcka extremister gör att glädjen i samarbetet med myndigheterna, i vad det vara månde, helt försvunnit. Jag såg att Eskil E varit i Kanada på studiebesök. Kan inte ett besök i Ryssland också vara på sin plats? Vargförvaltning à la Putin?

 10. Mats S Johansson says:

  Daniel och Fjollträsk.
  En av extremistorganisationerna, ni vet den där där ordföranden går ut och tar avstånd mot våld och olagligheter samtidigt som en av deras representanter erkänner lagbrott i direksänd radio, kanske kan ge lite tips om vem man INTE ska samarbeta med. Se i vänsterkolumnen vilka som har tillåtelse att stödja dem och som tydligen inte har något emot att göra det heller. Undrar vad det kostar att ha sin logo där?
  http://www.nordulv.se/

 11. Daniel Ligné says:

  Fjollträsk: Din fråga blir lite konstig då vi inte har någon, av medlemmarna, sanktionerad lista på vilka vi får prata eller samarbeta med. Vi har en bit över 100 anställda och 5000 förtroendevalda, det blir svårt att styra dem dagarna i ända.

  Vad som är intressantare att diskutera är om vi ska ha med dem att göra eller inte. Vi tycker fortfarande lika som t ex WWF i 90% av de frågor vi båda hanterar. Vargfrågan överskuggar dock allt just nu och givetvis kommer det att påverka vårt förhållande. I dagsläget driver vi, vad jag vet, inga gemensamma projekt på någon nivå. Vi kommenterar dock med jämna mellanrum varandra både här och där. Senaste exemplet är väl deras rapport om illegal jakt. Den var väl rätt OK, även om deras hantering och tolkning var rätt halsbrytande?

  Generellt tycker jag att vi ofta fokuserar på andra organisationer och hur de ska hanteras. I just vargfrågan gör vi det hela tiden. Jag börjar mer och mer luta åt att vi kör ett eget race. Som jag skrivit tidigare så lyckas vi aldrig locka ut LRF, Kennelklubben och andra förrän det bränner för mycket under deras interna skosulor. Att ständigt bemöta SNF ger bara MK ökat mediautrymme och frågan är hur mycket energi det är värt att satsa på SRF´s 4000 medlemmar?

  Sluter vi våra egna led riktigt tight blir vi tillräckligt starka för att påverka på egen hand med en helt egen agenda. Jaktfrågorna är det bara vi som hanterar och då får vi nog räkna med att stå rätt själva.

 12. Fjollträsk says:

  //Peter Friberg
  Varför dröjde det så länge, jag trodde inte någon jägare fortfarande var medlem i Naturskyddsföreningen? WWF uppfattar jag mest som oärliga rakt av.

  Daniel, jag frågade Fredrik W samma sak eftersom han lade upp något dokument kring skogsvattendrag som WWF tagit fram – hur ser SJF på dessa organisationer och vilket mandat har man från medlemmarna att ha med dem att göra (dvs jobba med ”hoppande majoriteter”, söka samverka i vissa frågor kontra vara bittra motståndare i andra)?

 13. Lars Dahlén says:

  Tror faktiskt inte att utvecklingen som nu sker är endast utav ondo snarare tvärtom.
  SJF har försökt föra en debatt med organisationer / personer som inte trätt in på arenan.
  Detta har gjort SJF:s åsikter har betraktats som extrema bara för att de har varit de enda som framförts.
  Nu när SJF har tagit klivet in i skuggorna så har ljuset hamnat på de andra parterna.
  Helt plötsligt är inte fokus på påstådda hot från så kallade ”varghatare” i fokus utan de faktiska hoten från ”Vargkramare”.
  När dessa träder fram så framstår SJF som resonabla & vettiga.
  Helt plötsligt kan inte mytomaner som Magnus Rapp avfärda kritik med att det är bara SJF.

  -Lars Dahlén

 14. Anders Åberg says:

  Man undrar om det är en taktisk manöver, dom sitter tysta och väntar på vad andra skall säga och göra.
  Om det blir en överreaktion från t.ex. jägarhåll eller någon från oppositionen, så kan man kanske gå ut och kritisera den och så få bort fokus från sin egen inkompetens ett tag.
  Jag vet inte, men frågan är svår för dom och inga kortsiktiga opinionsvinster finns att hämta.
  Marknadsliberalismen står ju inför stora prövningar just nu, internationellt har dom skuldkrisen och hemma växer kritiken mot idiotin i dom privata lösningarna inom äldrevård, skola, posten , järnvägen osv.
  Rovdjurspolitiken ligger säkert en bit ner i pappershögen och vad dom än säger blir det en storm av protester.
  Vem vet, dom kanske håller på att privatisera den med för att slippa ta ansvaret själva.
  Bosses rovdjur AB får ta över.

 15. Uffe B says:

  Tystnadens taktik har alltid öveträffat vrålandets. Om man för in rovdjursförvaltningen i skuggorna så blir den svår att hitta och därmed bemöta det man inte gillar.

 16. peter friberg says:

  Så där ja! Nu har jag avslutat medlemsskap i Sv naturskyddsföreningen samt Wwf. Den äldre generation som en gång lärde mig jaga och allt om natur, ansåg det ytterst viktigt att vara med och stödja naturföreningar. Den som ej orkade med att vårda det vild orkade ej heller bära bössa, det höll de strängt på. Och oj vad jag och mina kompisar spikade fågelholkar med dessa gubbar!! Min mor bakade fikabröd till våra ”jaktkvällar” då vi samlades i en snickarverkstad och fick höra otaliga jakthistorier. Holkar, fällor, utfodring…tänk vilken jägarskola!
  Nu har Snf och wwf blivit rena jakthatarorganisationerna så gud va skönt att slippa sponsra dessa längre!
  Mvh!

 17. peter friberg says:

  Jävla idioti! Det är det enda man kan säga om hela skiten! Jägareförbundet har sedan 1830 förvaltat och vårdat det vilda i detta land och med ett förträffligt resultat…som nu raseras helt på grund av satans försuttna tjänstemän och fjällräven-nördar som bara leker och låtsas efter sina egna tyckanden och åsikter. Men, hela samhället genomsyras av samma flathet. Vart har all moral och etik tagit vägen? Urbaniseringen har slagit till med en sådan kraft att de flesta ej ännu reagerat på hur långt människan sjunkit ner i eländet. Se bara hur det ser ut, vad gör de flesta människor? Överkonsumtion, fredagsmys, köpcentra, redbull, idol 2011…!! De flesta saknar totalt inblick i naturen och hur det funkar. De lever i sin trygga lilla värld och reagerar bara när media kommer med sina förfalskade och snedvridna löpsedlar.. Vargar..åhh!! Gullegull!! Förmodligen så har vi levt i fredstid för länge och skapat oss ett ytterst bekvämt samhälle.
  Jägareförbundet,Riksjägare, intresseorganisationer, sätt ner foten för fan! Storstäderna utgör bara en minoritet av detta land, där kan de sköta sina intressen. Men ute i skogsbygderna, där ska vi bestämma! Lägg allt annat på hyllan nu och handla! Som ni alla vet så betyder jakt, skog och vilt så mycket mer än vardag och arbete, det är en livsstil och något vi inte kan vara utan.
  Daniel och övriga bloggare, vad tror ni och vad vill ni?

 18. UlfR says:

  Det känns som att vi jägare mer eller mindre ska ta ett steg tillbaka.. Lägga ner forskning, skyddsjakt, inventeringar.. ja allt som har med de stora rovdjuren att göra. Vi får ju ändå bara skit för det.. :/

 19. Anton says:

  Jag tycker (fortfarande) att ni ska belysa orimligheten i hanteringen (olika tolkningar mellan länsstyrelserna), att stängslingen omedelbart måste påbörjas om vi ska ha 450 individer etc. Det finns så mycket olösta problem (t.ex. finansieringen à 5 miljarder) som måste komma allmänheten till kännedom. Börja där och sedan får framtiden utvisa vad som blir ”verkstad”. Ett tänkbart scenario är att hela habitatdirektivet omformuleras och möjligen får vi själva bestämma över vår natur (kors i taket!).

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] är kapabel eller ens har möjlighet att utföra ett sånt dåd, det framgår inte än. Och på Jägarförbundets hemsida är man ju så klart upprörda, mycket mer upprörda än man någonsin var när Naturvårdsverkets […]

Kommentering är stängd.