Vem sitter med Svarte Petter?

Idag har Aftonbladet en artikel om ”åsiktsregistrering” på en facebookgrupp, där jag tydligen ingick, av ”vargkramare”. Jag kan i och för sig inte se den stora nyttan med att lägga ut bilder på meningsmotståndare. Även om det onekligen hjälper en att hålla de värsta marodörerna borta från ens facebookvänner. Jag tycker också det är principiellt intressant om detta kan fällas gentemot PUL och vad som faktiskt är OK på nätet och Facebook. Mitt stora problem är dock att Aftonbladet här, som vanligt, silar mygg och sväljer kameler.

I samband med senaste vargjakten lades det ut bilder på mina barn på sidor på nätet där man inte vill ha bilder på sina barn. Jag fick själv drygt 60 hot. Senaste året har jag nog ”åsiktregistrerats” tresiffrigt antal gånger på diverse hemska sidor och det finns minst en handfull bloggar där man frekvent önskar livet ur mig. Smällar man får ta bara för att man är jägare?

Aftonbladet beskriver i artikeln hur en miljöpartist fått en sten i huvudet. Enligt honom själv för att han  varit engagerad i vargfrågan. Hade man orkat granska den killen kritiskt skulle man nog finna en hel del andra anledningar till att folk vill kasta sten på honom. Även om det aldrig är OK att kasta sten på folk. Varför inte istället granska varför Länsstyrelsen i Kronoberg får sätta sin personal i ett ”safehouse”? På grund av hot från ”vargkramare”…

Såväl Landshövdingen i Kronoberg som en ledare i Smålandsposten var faktiskt inne på detta ämne förra veckan. Vad är det som gör att jägarna granskas stenhårt och man blir hysterisk så fort de slår näven i bordet medan vargkultens mycket dunkla historia seglar obemärkt förbi medierna? Ta föreningen Nordulv som exempel. På deras facebooksida kategoriseras jägare dagligen som ”mördare” och lika ofta vädras åsikten att ”de borde skjutas”. Samma förening, Nordulv alltså, har också hävdat att de har förståelse för ”civil olydnad” och en av deras representanter erkänner solklara lagbrott i radion. Ta en titt på deras hemsida. Vilka allierar de sig med i vänsterspalten och vem avbildar de på sin förstasida? I mina ögon är det väldigt anmärkningsvärt att SNF, SRF och Djurskyddet Sverige samarbetar med folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen. Nu hajade ni till va?

Givetvis är inte ”vargkramare” nazister. Inte alls. Men, som den välkände historikern Peter Englund, och den där ledaren i Smålandsposten, påpekar så ser vi idag en rörelse med samma tankesätt och hierarkiska indelning som växte fram i det tredje riket. Dessa grupperingar förmår inte längre dela in världen i människor och djur. Man kör ihop allt till ”varelser” och då blir en jägare inte mer värd än en gris eller jude medan en varg kan stå högst upp tillsammans med en ädel ”vargkramare” eller arier. Jag är medveten om att det blir lite otrevligt att tänka på detta vis men läs idéhistorikern Boria Sax bok ”Animals in the Third Reich”, eller Peter Englunds essä om densamma, så ska ni få er en otrevlig överraskning.

Det är dags att granska och öppet visa vad som driver ”vargkulten”. Vi ska givetvis vara lika noga med att granska också ”varghatet”, men i min värld är det mest en konstruktion för att sprida ”jägarhatet”. Jag har nämligen ännu inte träffat en jägare som hatar varg, bara jägare som föraktar förvaltningen av vargen och människor som inte kan skilja på djur och just människor. Det skulle onekligen vara klädsamt om Aftonbladet i sann journalistiskt sanningssökande anda granskade kopplingen mellan den dunkla vargkulten och de föreningar som figurerar där i vänstespalten på Nordulvs hemsida. En av dem företräds av en överåklagare…

125 Kommentarer
 1. Björn Isaksson says:

  Per Bengtsson,
  Om jag inte missminner mig var det EU, där Sverige ingår, som protesterade mot grizzlyjakten, det är stor skillnad för mig, rätta mig om jag har fel? Men pinsamt är det.
  Sen vet inte jag vad GYBS är. Om vi ser den inavlade spillran av ryska vargar som finns här vore det mest rationella att skjuta ut hela bunten, plantera in 50 obesläktade vargar och sedan besluta sig för vad GYBS är.
  Dagens stam kommer från tre individer, är mer släkt än helsyskon, 35% av de skjutna vargarna visade på genetiska skador.
  Att forsätta att avla på detta underlag känns inte som seriös vargpolitik för min del, man skulle ju aldrig få för sig att avla hunder med den genetiska (hot)bilden.
  Vad beträffar naturvårdsorganisationerna så protesterade SNF emot rävjakterna som skulle utröna om dvärgbandmasken hade fått stor spridning, jägarna möttes av demonstrationer på de öppna jakterna, så det går direkt att dementera.
  Tyvärr är nog bara vargen en symbol för ett mer generellt jägarhat, om man läser inlägg på olika bloggar efter skyddsjakten på vargen i Kronoberg inser hur skevt det blivit.
  Jägarna får skulden för skyddsjakten som begärdes av LRF och beslutades av NVV!
  Regeringen och riksdagen är alltför bortskämd med att jägarna ställer upp, men det verkar som om fler och fler är villiga att låta samhället ta sitt ansvar. Vad jägarna än gör så är det ju fel per definition, så varför utsätta oss för det?

 2. Kennet says:

  Daniel, för jägareförbundets del är jag inte orolig för engagemanget till andra hotade arter. Däremot undrar jag vart många andra organisationer håller hus då de verkar ha resurser för att bry sig om endast en ”nästan” hotat art istället för fler verkligt hotade arter.
  Mina funderingar är inte ställda direkt till dig Daniel utan mer till övriga här som kommenterar och vad jag kan förstå har intressen i några av dessa andra organisationer och föreningar.

 3. Per says:

  Per Bengtsson…

  Jag är ledsen att behöva säga det, men du verkar verkligen inte veta vad du pratar om – eller så låtsas du ovetande, vilket egentligen är etter värre.

  Du skriver, och jag citerar; ”Mig veterligen har varken EU eller naturvårdsorganisationerna protesterat mot jakt på varg eller andra rovdjur”
  Citatet är taget från ett inlägg precis nedan (igår 18.31) och då du skriver ”EU” i texten antar jag att du då menar i Sverige. Jag lämnar kommentarer ang. ”varg” därhän och inriktar mig på ”andra rovdjur”.
  Låt mig uppfriska ditt minne, det här var bara i våras:
  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/03/Naturskyddsforeningen-kritiserar-ravjakt-1.16078/

  Så hur var det nu, har SNF (en av de ”naturvårdsorganisationer” du nämner i den citerade texten) börjat ge sig in på att försöka hindra även annan jakt på rovdjur eller inte? Enligt ditt resonemang, och SNF’s agerade, så är tydligen rävstammen hotad?!

 4. Uffe B says:

  Stopp ett tag nu Per B: Gynnsam bevarandestatus?? Du har tydligen helt uppenbart missat hur många vargar det existerar av den ras vi har här i landet på vårt jordklot. Den lider knappast av bevarandeproblematik. Vill du bevara ett rovdjur så jobba med fjällräven och gör det gärna genom att jaga lite rödräv i de fjällnära skogarna, då jobbar du för ett bevarande. Sedan var ju frågan i grunden om det finns en problematik med vargen och det påskens från din sida att denna var obefintlig i Kananda men ändå tilldelas det licenser på varg på ett i vårt perspektiv mycket frikostigt vis dessutom får den jagas med snara. Detta luktar rökridå lång väg. Hade vargen varit ett omhuldat djur i kanada (jag har för mig att skogsbisonen är ett sådant) så hade man nog inte jagat den med snara eller delat ut frikostiga licenser på den, det gör man i alla fall inte med Grizzlyn.

 5. Daniel Ligné says:

  Tommy: Jag har aldrig sagt att en ren är mer värd än ett får. Jag har heller aldrig stöttat skyddsjakten på Kynnavargen. Jag tycker tvärtom det är ett utmärkt exempel på att staten hela tiden aldrig tänkt sig ha varg i södra Sverige, det blir för dyrt och jobbigt opinionsmässigt…

 6. Daniel Ligné says:

  Vargkvinnan: Läs inlägget igen. Jag skriver att de flesta ”vargälskare” mycket tydligare måste ta avstånd ifrån de verkligt extrema nazistliknande krafterna. Inte att de är nazister…

  Kennet: Jägareförbundet driver och deltar i flera bevarandeprojekt. Fjällgåsprojektet t ex.

  Julia: Jag tror du förstår vad jag menar. Jägare är vare sig mer eller mindre värda än judar, arier, vargkramare eller andra människor. Men, alla människor är också mer värda än djur som grisar eller vargar. Jag menar att vissa grupper idag suddat ut gränsen mellan djur och människa och då får vi väldigt konstiga uttryck som vardagliga hot och kränkningar.

 7. Tommy Olsson says:

  Daniel är det värre för samerna att få Vargrivna djur än för en fårbonde jag ser det inte så
  det är helt klart så att det kommer att kosta massor av stålar men skulle inte vinsten vara tillräklig om vi slipper alla stridigheter och jag måste fråga dig ser du hellre att man i mellan Sverige bär hela bördan av Varg varför stöttar du skydsjakten på Kronobergs vargen
  är Fåren och mäniskorna där mer värda än tex Värmlänningar
  Förlåt mig men ju fler vargar det blir i den sydliga delen av vårt land ju snabbare får vi en ändring i Rovdjurspolitiken

 8. Per Bengtson says:

  En mer restriktiv (eller iallafall kontrollerad) jakt på vissa arter får liknande konsekvenser som i Sverige: De som drabbas av det protesterar, de flesta bryr sig inte, och andra jublar. En stor skillnad mellan Sverige och iallafall BC är att det får ganska stora ekonomiska konsekvenser. Både rovdjursjakt och rovdjursturism omsätter ganska mycket pengar. Nu gissar jag, men jag tror att fler på landsbyggden försörjer sig direkt eller inderekt på rovdjursturism jämfört med jaktturism. Däeför blir det inte heller en lika utpräglad land mot stad polarisering i debatten i BC. De som tjänar mest rent ekonomiskt på rovdjur och annat vilt är allt som oftast bosatta på landsbyggden.

  Så till din fråga: Naturen i våra svenska rodjurslän är definitivt mer lik ”den genomsnittliga” naturen i BC än naturen i Alberta. Nu är ju båda provinserna ofantligt stora och varierade, så ta den kommentaren för vad den är. Albertas ekonomi baseras till väldigt stor del på olja (bara Saudiarabien har mer olja) som utvinns på det mest fasansfulla sätt i gigantiska öppna dagbrott. Förutom dessa dagbrott finns inte mycket mer än prärie och städer. BC å andra sidan präglas av skog, berg och kalhyggen. Lite som stora delar av sverige bara i större skala med andra ord.

  Ha en trevlig helg och god jakt!

 9. Tommy Olsson says:

  Mats vist har jag hack i skivan men det beror på att jag tror att bojkotter har en stark inverkan
  jag skulle naturligt vis kunna skita i hela problemet för det är inget som drabbat mig ÄN men jag tänker lika mycket på andra mäniskor som på mig själv Och hur jag skulle känna om jag inte vågade jaga med mina hundar pga Varg
  Och till militären kan jag säga att du skulle förmodligen inte komma närmare än två mil från en Varg Gamla Svenska militärer är nämligen kända för att springa o skrika i skogen förmodligen av rädla för att stöta på något vilt djur De män som bär Vinklar,streck o stjärnor
  De är oftast födda utan hjärnor en bra ramsa som man fick lära sig som beväring
  Och är man stammis så är man antingen väldigt Höger eller väldigt Vänster båda i mina ögon lika lite värda

 10. Per Bengtson says:

  Björn Isaksson (& Uffe B),

  Jo, den är ganska så lik vad det gäller Grizzlyn. Vad det gäller vargen, svartbjörnen och puman så tycker jag personligen att Kanadensarnas jakt på dessa arter inte är i närheten av så restriktiv och kontrollerad som den svenska licensjakten på varg var. Dessutom jagar de dem på ett sätt som antagligen av vissa betraktas som betydligt ”grymmare”, och till det kommer att även ”trappers” får sin del av kakan.

  Så det är inte det som är problemet. Mig veterligen har varken EU eller naturvårdsorganisationerna protesterat mot jakt på varg eller andra rovdjur. Det de och jag protesterar mot är att man jagar en population som inte har gynnsam bevarandestatus. Det går nämligen stick i stäv mot alla våra internationella åtaganden, och när man betänker att det inte var särskilt längesen Sverige protesterade mot den kanadensiska Grizzlyjakten och fick till stånd ett moratorium (har jag för mig) blir det rentutav pinsamt.

 11. Per Bengtson says:

  Jörgen Bergmark,

  Jag har resignerat inför faktumet att det finns idioter här i världen. Det är knappast en nyhet för någon och jag är inte det minsta intresserad av att argumentera mot, med eller om dessa människor. Det är ett stort slöseri med tid. Jag vill inte tillskriva mig själv någon grad av seriositet, men eftersom du tidigare riktade frågan direkt till känner jag mig ändå tvungen att svara: Ja, jag tar avstånd mot det, jag föraktar det, och jag har ingen som helst lust att komma med några förklaringsmodeller med syfte att försöka förklara eller förminska det. Jag tar för givet att du och de allra allra flesta tänker likadant. Det känns i det närmsta förolämpande att behöva svara på något där svaret är så självklart.

 12. Urban says:

  Läste för en stund sedan att någon krävde (tror det var Mikael Karlsson) ville ha en ursäkt för att man jämnställer medlemar i hans organisation med nazisterna, förstår inte vad han menar när han inte är karl nog att ta avstånd för kriminella handligar i sin egen organisation.
  Han ville också att vår förbundsordförande m.fl skulle vidta kraftåtgärder mot Daniel L, vilket dravel som kommer från den munnen.
  Mina tankar går till Karin, barn och för all del även Daniel som får ta så mycket spe för sådant som många av oss tycker men få vågar uttala.
  Jag har lätt att sätta mig in i situationen då jag är 43år med sambo och två barn samt två hundar så likheter i familjebygnaden är likartad.
  Anmäl skiten så fort den uppdagas!

 13. Anders B says:

  En sak som gång på gång kommer fram från bevarandesidan är deras tro på alla djurs lika värde (inklusive människan).

  Om detta stämmer – varför är då en varg mer värd än ett får? Vargens beteende ska ju inte hindras varvid fårets rätt att leva sätts åt sidan. Den enda rimliga slutsatsen blir att ett bytesdjur är mindre värt än en predator och därmed faller grundtesen om allas lika värde.

  Om däremot fårets ägare kan agera å fårets vägnar och ha samma rätt att döda vargen som vargen har att riva fåret så har ju alla djur samma värde. Därmed har man enligt sin egen doktrin hamnat på samma åsikt som jägarsidan och motsättningarna borde vara lösta.

 14. Julia Romanowska says:

  ”Man kör ihop allt till ”varelser” och då blir en jägare inte mer värd än en gris eller jude medan en varg kan stå högst upp tillsammans med en ädel ”vargkramare” eller arier.”

  Daniel, menar du ”och då blir en jägare inte mer värd än en gris eller jude”?

 15. Kalle says:

  Karin och Daniel,

  Ja, herregud så långt det gått, det är f-banne mig inte klokt egentligen.
  Hur i herrans namn kan man ge sig på enskilda personer, dessutom barn? Man kan väl tycka att folk har idiotiska åsikter . Men man får väl för tusan låta det stanna där. Hot och våld hör hemma just på plastser där inga andra åsikter godkänns. Som i det gamla HitlerTyskland. Jag tror Daniel att din jämförelse nu ändå slutligen har slutit leden bland jägarna. Man får kalla det för Goodwins lag eller vad F-n som helst. Jag tycker mig märka ett närmande oavsett organisatonstillhörighet, och det är nödvändigt. Jag märker också att i de djurhållarorganisationer jag har insyn i, börjar äntligen saker att hända. Att vinden vänt är det väl längre ingen tvekan om, och att den vänt beror bland annat på dig Daniel, genom din blogg så enar du oss. Det finns många som kämpat i det fördolda, och jag hoppas fler tar steget ut i ljuset, alla goda krafter behövs.

  För vad som måste hända är just det, att alla agerar under samma målsättning i stort, men någon måste tända brasan, och det känns som du just varit delaktig i det. Tack, för det Daniel.

  …och beträffande hot och skit, om det är någon tröst, så är vi många som står vid er sida.

  Jag vill också tacka, SRF med Stridsberg, Earnie, Cicki och alla de andra, ni har verkligen gjort allt för att hjälpa oss se vår fiende, ni har hjälpt oss se att allt det vi tror på är värt att bevara. Bl.a. genom er brist på förståelse, och enögda blick på verkligheten så enas nu till sist, landsbygdsbefolkning, djurhållare och jägare. Tack för det!!!

 16. Svartråttemannen says:

  Re: Vargkvinnan

  Jag hoppas verkligen du hittar kärleken till DITT liv och inser att inte alla liv är lika mycket värda.
  Att döma ut alla jägare p.g.a. en grupp är lika idiotiskt som att tro att alla vargälskare är små flickor som försöker hävda sig eftersom det saknas saker någon annanstans.
  /En äkta vargogillare

 17. jörgen bergmark says:

  JJ, som jag tidigare har skrivit så är det just så som du beskriver problemet. Många av dom organisationer och personer som å ena sidan vill framstå som seriösa sitter sedan och skriver hotelser anonymt! Hoppas att någon av dom som trakasserade dig åkte fast!

 18. Göteborgaren says:

  Varginnan, du ljuger ju alla här rätt upp insiktet med din kommentar om att tex en mygga har samma värde som bla dig själv eller dina anhöriga! Varför skriver du sånt? Är du så dum eller gör du dig till?

 19. jörgen bergmark says:

  Fortfarande inget svar från dom som vill anses seriösa på kramarsidan angående avståndstagande från typer som Peter Eriksson och Roger. Jag är naturligtvis medveten om att dessa karaktärer inte är kapabla att genomföra något i verkligheten eller ens förstå innebörden i sina skriverier, men problemet är som vi vet att deras kommentarer kan trigga någon som verkligen är kapabel till vad som helst. Så länge som dom ”seriösa” inte kan förmå sig till avståndstagande och eller fortsätter att medvetet desinformera dom oseriösa, exempelvis genom att tillskriva jägarna som vill förvalta vargstammen ett varghat eller påstå att licensjakten är ett utrotningskrig eller att fabulera kring tjuvjakt så är dom medansvariga.

 20. Henrik Gustafsson says:

  Jakthatarna är egentligen väldigt få. De som engagerar sig kommer långväga från, i Kynnavargsfallet ända från Norge. Finns det ingen i Stockholm som ställer upp? Eller var är ”alla” från närområdet som gärna skriver insändare i tidningarna där de försöker sprida sin outtömliga ”kunskap” om vargar? De sprider gärna myten om att vargarna bara tar de svagaste djuren. Det måste de ha sett i någon sekunda naturfilm på tv… Själv har jag sett en kraftig 14-taggare slagen av varg, men den kanske var så svag av sin stora hornkrona att den inte hann undan?
  Nej, jakthatarna är få men högljudda, och tyvärr i vissa fall i sådana positioner att de kan ställa till en hel del. Själv förstår jag inte varför dessa obskyra organisationer (de är ju inte tillräckligt eniga för att hålla sig till en enda organisation heller, jämför med motståndsrörelserna i ”Life of Brian”) ska vara remissinstanser i jaktliga ärenden.

 21. Mats S Johansson says:

  Per Bengtson.
  Chansen att diskutera BC med dig kom snabbare än jag anade. Jag hoppas att jag inte försitter den nu, men jag ska faktiskt bort ett par dagar. (ska jaga!)

  Till dess:
  Du skriver ”Trots att BC har dessa stora populationer av rodjur och de dessutom jagas väldigt restriktivt med svenska mått mätt anser en stor andel kanadensarna att jakttrycket är allt för hårt. Det har lett till en ordentlig revidering av tilldelning och kvotsystemet som just nu håller på att implementeras.”
  Hur tror du det går med rovdjurstoleransen, som du skriver det inte finns maken till, när de nya tankarna införs? Blir den ännu bättre eller sämre?

  Jag hade hoppats du kunde undvikit den där billiga beräkningen av varg/km2. Speciellt som du i en annan kommentar inte behöver gå längre från BC än till Alberta för att hitta andra uppfattningar om rovdjur. Vilket samhälle och natur är mest lika den svenska? Alberta eller BC? (Mentaliteten behöver du inte kommentera.)

  Trevlig helg.

 22. Urban says:

  Visst är det väl så att det förekommer extremister på båda sidor och ingen vill ju veta av dem, och jag önskar bara att man polisanmäler allt vad man kan från båda sidor när dessa dumheter framgår för att visa att det inte är ok att hålla på så.
  Ett dödshot är ett dödshot oavsett om det lägs på ena eller andra sidan.
  Att det sedan förekommer oegentligheter på båda sidor är nog bara att inse för det är starka känslor som väcks, men till jägarförbudets försvar så vill jag ju ändå ge en eloge för att man från förbundshåll tar avstånd från sådant och inte står och hejar på som en feg gruppledare vid sidan om!

 23. JJ says:

  Det är skamligt att DLs familj ska utstå dessa hot från snorungar som inte vuxit upp. Att hota jägare m.fl är tydligen deras medecin för att uppnå sina mål. Jag själv var tvungen att stänga ner kommentarerna på min hemsida för att folk inte kunde låta bli att ANONYMT hota mig och mina närmaste. Någon skulle skjuta mina hundar och gräva ner dom i någons götselstack, någon tyckte jag var ett outbildad jägaryngel som inte borde överleva m.m! Men som tur är så finns ip.adresser och börjar man kolla upp dom så hittar man ganska smaskiga personer som sitter bakom datorerna. Intressanta människor som finns i dagens debatter både på den här sidan och på JoJ hemsida. Men när man vet vilka kryp som skriver sånna här anonyma fjantiga kommentarer så orkar man inte ens bry sig längre. För mig räcker det att veta vilken nivå det är på människor på den andra sidan debatten. Så Daniel stå på dig, vi är flera som backar upp dig och SJF åsikter.

 24. Per says:

  Vargkvinnan:
  Värdet på mänskligt liv inser du själv den dagen brandmannen väljer att rädda grannens katt framför ditt barn. Så det finns visst skillnader på värdet av liv, alla är inte lika mycket värda.

 25. Per says:

  Per Bengtsson:

  Återigen skiljer sig din och min minnesbild av hur läget ser/såg ut i Kanada.
  De jag pratade med i Whitecourt-området var i stort sett samstämmiga i sina kommentarer att det fanns för många stora rovdjur i området.

  Sedan fanns det en hel del människor som motsatte sig jakt, men dessa var mestadels personer som bodde i Albertas ”storstadsområden”, dvs. kring Edmonton och Calgary.

  Så även där, och då, fanns det något slags uppdelning mellan stad/land och mellan intresseområden. Vad som snarast slog mig under min tid i Kanada var att den stämning som rådde där och då har nått hit först nu, dvs. detta med hot både högt och lågt, och från båda sidor. Knappast ett beteende att ta efter, men de var enligt egen erfarenhet i alla fall ”föregångare” på denna punkt. Ledsamt nog, bör tilläggas.

  För övrigt fick jag mig, där och då, förevisat en modell av snaror som i alla fall vid denna tidpunkt var tillåten för jakt på varg. Jag vill inte tillåta snarjakt på varg, men det är alltså, eller var (jag har inte orkat googla fram aktuella uppgifter) tillåtet i Kanada.

  Så snälla, spela inte ”Kanada-kortet”, för det håller inte.

 26. Anton says:

  Karin: Vad tråkigt att det ska behöva vara på det viset. Jag har själv inte varit på nämnda FB-sida och förvånas väl främst över att den kan finnas, med sådana inlägg.

  Förhoppningsvis kan en lagändring komma till stånd, där polisen i större utsträckning kan jobba med kartläggning av dessa extremister. Tyvärr har fokus helt hamnat på misstänkliggörande av jägare. Med en pensionerad överåklagare som största påhejare har denna tråkiga utveckling fått fotfäste.
  Samhället måste ta sitt ansvar. Inte bara för landsbygdens innevånare och den enskilda individen, utan också för att låsa in dessa extremister/terrorister. Media har en viktig roll och jag anser det vara viktigt att vi alla gör markeringar när det finns artiklar likt den i vintras om en ”rappare” i Borlänge som poserade med maskering och en ”skjuten jägare”. Sådan skit ska man inte behöva läsa om i tidningen utan ett officiellt fördömande! Föreställ er vilket liv det blivit om ”jägaren” istället varit en person med en tydlig religiös koppling (exempelvis muslim eller jude)!

 27. Anders Åberg says:

  Den här nazistjämförelsen är ju en typisk sådan grej som får medelsvensken att bara sucka och låta ”galningarna” gorma om vargen bäst dom vill, medans han skiter i alltihop.
  Om det någonsin skall gå att få hyfs på debatten och kanske nå utanför den lilla krets av människor som redan grävt ner sig i skyttegravarna så bör man nog avstå från sådant.
  Vi har tidigare i en annan tråd kommit fram till att det verkar sannolikt att en majoritet eller i varje fall väldigt många har en syn på rovdjurspolitiken som i mångt och mycket liknar Svenska jägareförbundets.
  Varför inte då vända sig till dom och satsa kraften på att föra ut den sansade linjen i positiva ordalag och medvetet akta sig för att dras ner i sandlådan och hamna i förbittrade ordstrider med en klick extremister.
  Det handlar ju om opininionsarbete detta och då således om att nå ut, även till medelsvensken.
  Nu känns det som att ni i ren otålighet och förbittring över den förda politiken lurar er själva in i återvändsgränden och ni riskerar att aldrig kunna få vanligt folk att lyssna på er i fortsättningen.
  Låt extremisterna skrika nazister och terrorister åt varandra, men att deltaga i det funkar inte om man verkligen vill skapa opinion i Sverige.

 28. Kennet says:

  Nu när det finns så många personer här på Daniels blogg som försvarar och argumenterar för olika sidor så kanske någon av er kan förklara varför det oftast är vargen som avhandlas och inte någon av alla andra arter som ligger sämre till i sin överlevnad, som tex fjällräven, vitryggig hackspett, tornuggla osv? De är då för mig minst lika viktiga men det verkar omöjligt att få någon att engagera sig för dessa

 29. Uffe B says:

  Per B: tolka kan man ju alltid göra. Dock är det ett faktum att man förvaltar varg med jakt på flera ställen på jordens yta, kanada är ett av dessa. Licensjakten är inget snickesnack. Man delar ut licenser direkt till jägare i stället för att sätta en gräns på avskjutningen. Jag vet ännu ingen i kanada som fått avslag på en licensansökan på varg. Rätta mig om jag har fel men man får väl också jaga dem med snara däröver? Man kan fråga sig varför man får det?

 30. Björn Isaksson says:

  Jamen Per…
  Är inte BC-modellen förvillande lik den svenska licensjakten som kramarna med hjälp av EU fick bort?
  Så regleras t ex björnstammen i Sverige.
  Vad är det för fel att vi hanterar vargstammen på samma sätt.

 31. PeltoPekka says:

  Nazistkortet är lätt att missförstå. Däremot faller pusselbitarna rätt logiskt på plats utgående från ekosofin http://sv.wikipedia.org/wiki/Ekosofi som logiskt inte fungerar utan att inkludera den misantropiska syn http://sv.wikipedia.org/wiki/Misantropi som kännetecknar dessa terrorister. Misantropi, att generellt hata människosläktet, är inte möjligt på ett personligt plan eftersom man då hatar sig själv. Logiskt leder det till att man bör upphöja sig själv till en högre stående representant av människa, dvs släppa loss narsisten man har i sin personlighet http://sv.wikipedia.org/wiki/Narcissistisk_personlighetsst%C3%B6rning . Då det spårar ur totalt så kan det sluta som i Jokela skolan, då Pekka Eric Auvinen såg sig som ”det naturliga urvalets” redskap för att verkställa socialdarwinism http://en.wikipedia.org/wiki/Jokela_school_shooting
  Det är bedrövligt att så många försöker se människor i djuren istället för att godkänna djuret i människan.
  jeedrar va djupt, typ ;)

 32. Göteborgaren says:

  Fy för gift, sade Roger och gick ut i garaget med råttgift för att dom tuggat på hans vinterdäck.
  Var lägger man ut mest gift? I stockholm eller i rättvik? Men du behandlar väl, som ernie, alla varelser lika och för en lika högljudd kamp mot råttgiftet i städerna? Eller smyger du i denna fråga för att du är rädd att få en råtta i köket? Var inte rädd Roger mfl dom dödar i alla fall inte din hund, häst, dina kor eller får.

 33. Karin says:

  Jag blir så ledsen och beklämd när jag läser en del kommentarer här och SNF:s FB-grupp.

  Min sambo (D. Ligné) har som yrke att jobba med jakt, han har som en del av sin tjänst att dessutom skriva blogg. Visst provocerar han ibland men det är fortfarande en del av hans jobb.

  Därför ska jag ”stå ut” med att mina barn figurerar runt på suspekta hemsidor, jag ska stå ut med att ”folk” vill ha skyddsjakt på min sambo och hans kollegor (mina barn?), jag ska stå ut med att ha hemligt telefonnummer hem för att det ringer konstiga människor och dödshotar oss (från båda sidor om jägareförbundets ståndpunkt). Jag ska stå ut med att behöva informera dagis och skola om att det finns en ”hotbild” mot mina barn.

  Idioter finns det överallt, nog vore det väl smakligt om de seriösa organisationerna tog avstånd från ”sina” ytterkanter och debatten kunde hållas på en sansad nivå.

 34. Per Bengtson says:

  Per,

  Jag tror ingen tycker det är trevligt med en grizzly på altanen, men min poäng är att de inte börjar ropa efter utökad jakt och minskade populationer när så ändå sker. De gillar sina rovdjur men självklart ser de dem hellre i sin naturliga miljö än runt eller till och med i sitt hus. Kanske skiljer sig Alberta och BC åt vad det gäller detta. Som du säkerligen vet är det ju en ganska stor skillnad i kultur och mentalitet mellan dessa båda provinser. Dessutom är ju Alberta till stor del boskaps och jordbruksland till skillnad från BC.

  Siffrorna kom ur mitt minne och var vad det gäller grizzly och svartbjörn något överdrivna. De rätta siffrorna kan du i de flesta fall hitta på till exempel ministry of environments hemsida. Google (scholar) är också ett alternativ men då får man ju vara mer nogräknad med sin källkritik.

 35. Vargkvinnan says:

  Det finns så mycket att säga men jag är rädd för att du inte kommer ta åt dig något ändå. Många gör så när man grävt ner sig så mycket i sitt förakt och sitt hat, man stänger av öronen helt enkelt.
  Jag hoppas verkligen du hittar kärleken till ALLT liv och inser att alla liv är lika mycket värda.
  Att dömma ut alla vargälskare p.g.a. en grupp är lika idiotiskt som att tro att alla jägare är små pojkar som försöker hävda sig eftersom det saknas saker någon annanstans.
  /En äkta vargälskare

 36. Per Bengtson says:

  Mats S Johansson,

  Jag tolkade Uffe B’s kommentar som om Kanadensare ser vargen som ett större problem än vad Rumänen och Estländaren gör. Kanske tolkade jag honom fel och får i så fall be om ursäkt för det.

  Däremot är det snickesnack att varg (och svartbjörnsjakten) i BC inte regleras. Däremot regleras den på ett sätt som vi inte är riktigt vana vid. Man använder en kombination av hur många licenser som delas ut (ja, man måste ha licens för att jaga varg), hur lång jaktsäsongen är (varierar lokalt beroende på hur stor populationen är) och hur många vargar/björnar varje jägare får skjuta per säsong. Man har även möjlighet att helt förbjuda jakt i områden där de lokala populationerna anses vara för små. Tanken bakom detta system är att färre vargar kommer skjutas under de säsonger då det finns färre vargar.

  Jakt på djur som å andra sidan anses vara sårbara eller hotade, till exempel grizzlyn, regleras däremot med ett kvotsystem. Här finns mer info om Grizzlybjörnar och hur jakten regleras:

  http://www.env.gov.bc.ca/fw/wildlife/management-issues/docs/grizzly_bear_faq.pdf.

  I genomsnitt skjuts ca 300 om året ur population på 10000-13000 (http://www.bearsinbc.com/pages/02grizzly/02population.html).

  Man tror att människor är orsak till cirka 5% av den totala dödligheten i populationen. För svartbjörnar är den siffran ännu lägre. Cirka 3000 björnar av en population på 120000-160000 skjuts årligen (http://www.bearsinbc.com/pages/01black/01harvestgraph.html). Vad det gäller varg har 100-200 vargar (ur en population på minst 8000) skjutits per år. Jämför det med motsvarande siffror för varg och björn i sverige. I och omkring Värmland fanns enligt den senaste rapporten max 103 vargar vintern 2010/2011. Detta ger en täthet på knappt 6 vargar per 1000 km2. Tätheten av varg på Vancouver Island är så hög som upp till 40 vargar per 1000 km2.

  Trots att BC har dessa stora populationer av rodjur och de dessutom jagas väldigt restriktivt med svenska mått mätt anser en stor andel kanadensarna att jakttrycket är allt för hårt. Det har lett till en ordentlig revidering av tilldelning och kvotsystemet som just nu håller på att implementeras.

  Ber om ursäkt för att jag överdrev storleken på björnpopulationerna en del i min tidigare kommentar. Jag tog dem direkt ur minnet.

 37. JJ says:

  Peter Eriksson:

  Tycker du ska fundera över att inte skriva så sent på natten. Blir som inte seriöst när man inte förstår sammanhanget i texten. Du kanske var trött eller något som iaf gjorde dig lite smått förvirrad när du skrev?
  Sen så kan earni fortfarande inte svara på frågor han får. Lite synd när man försöker hålla en debatt.
  Daniel: Forsätt att skriva på bloggen det är både roligt och underhållande. MK ville att du skulle ta bort inlägget och be om ursäkt. Snälla gör för gudsskull inte det. Det här är en bra sammanfattning av SNF,SRF och resten av dyrkar sidan.

 38. Uffe B says:

  Peter E: Så bra att du hade tagit vargen för länge sedan, verkligen kul för dig. Tyvärr löser inte detta problemet då dina kompetenser inte står till förfogande för de som har som uppgift att ta bort vargen. Tycker du att det är Ok att de hotas och måste sättas i Safe House av myndigheter för att de utför sitt arbete? Är det för ett sådant samhälles rättigheter du en gång värvade dig?

 39. Uffe B says:

  Per: Jag sa aldrig att kanadensaren hatar sina vargar. Jag sa att de jagar dem utan licenser och tydligen har det fört det goda med sig att man lever med dem.

 40. Per says:

  Peter Eriksson:
  Tycker du ska läsa Daniels inlägg innan du uttalar dig. Men för att göra det enklare för dig (du är säkert fullt upptagen med att räkna ut raketmotorers effektivitetsgrad eller med att avlägsna maligna tumörer från någon hjärnstam) citerar jag Daniel här:
  ”Givetvis är inte ”vargkramare” nazister. Inte alls.”

  Det var väl tydligt nog?

  Sedan, direkt efter detta, skriver Daniel som följer:
  Men, som den välkände historikern Peter Englund, och den där ledaren i Smålandsposten, påpekar så ser vi idag en rörelse med samma tankesätt och hierarkiska indelning som växte fram i det tredje riket. Dessa grupperingar förmår inte längre dela in världen i människor och djur. Man kör ihop allt till ”varelser” och då blir en jägare inte mer värd än en gris eller jude medan en varg kan stå högst upp tillsammans med en ädel ”vargkramare” eller arier.

  Så, för att sammanfatta det hela skriver Daniel inte att vargkramare är nazister, men att tankebanorna liknar varandra när det kommer till människors och djurs ”värde”.
  Praktiska exempel på detta tankesätt finner vi exempelvis hos de som tidigare i kommentarsfältet (illa fördolt) önskat livet ur Daniel.

  Slutligen är jag säker på att du själv skulle välja att titulera dig som ”vänster”, eller ”anarkist”. Men det förhindrar inte att ditt tankesätt är detsamma som hos nazisten.

 41. Peter Eriksson says:

  Lägg av är du så hatisk och jämför vargbevare med nazister fan kalla mig inte Nazist i allafall så jävla fel ute du är nu !! Tycker du ska göra avbön !!
  Som gammal militär blir man rädd det finns djurskuddslagen och den säger en hel del och att ägarna ska skydda sina djur med stängsel 200 jägare och ingen tog vargen ha ha !!
  kan lova dig att jag hade tagit den för länge sedan !! So FD soldat med prickskytte som specialitet och utlandstjänstgöring så framställer du dig som patetisk ha ha !!

 42. Ej längre i eget namn! says:

  Jag är en av dom som tidigare ägnat mycket tid till försök att argumentera och upplysa den okunniga ”mörka sidan” om grundläggande biologiska sammanhang samt hur verkligheten i ett vargrevir ser ut!
  Efter otaliga direkta mordhot och dom mycket mer skrämmande ”indirekta” och ”omskrivna” hoten har jag helt dragit mig ur den allmänna debatten! Detta beslut togs efter att okända personer ” tassat som rävar” runt hemma på min gård.

  När det gäller medias granskning väljer man nog reflexmässigt ”den utsattas” sida! inavlade vargar slår ju lätt an på den strängen, strunt samma vad som är sant det viktigaste är hur lätt budskapet kan säljas in hos konsumenterna som ska betala för eländet!
  Men vem är den utsatta människan i denna fråga? borde inte någon värna oss vars vardag och framtid är helt i händerna på en kappvändande politik påverkad av en aggresiv och fundementalistisk vargkult med ursprung i storstäder som stockholm och malmö?

  När det gäller earni har jag länge misstänkt att olika personer från en specifik förening ligger bakom namnet!

 43. Per says:

  Per Bengtsson:
  Jag har jobbat i Kanada i mitten av 90-talet (Whitecourt, Alberta).
  Konstigt nog känner jag inte alls igen din bild av kanadensisk ”stolthet” över att det springer björn och varg kring husen nattetid (björn även dagtid), utan det var mer att man var försiktig, och ibland rädd. Dessutom hade man rätt att skjuta exempelvis björn som befann sig närmare husen än cirka 100 meter.

  Varifrån får du dina siffror om antalet frilevande rovdjur?

 44. Mats S Johansson says:

  Per Bengtson.
  Nu blir jag full i skratt och när Gunnar kommer tillbaka så ser du varför.
  (jag hade inte läst din kommentar här när jag skrev det)
  Har Uffe hittat din ömma tå. Läs igen det han skriver. ”I Kanada skjuter man varg utan avskjutningsplaner och licenser.” Var står det att man inte är stolt över sin natur? Vad är det konkret som är fel i hans påstående?

 45. jörgen bergmark says:

  Per Bengtsson vad tycker du om Rogers kommentar om skyddsjakt på jägare? Den är en ganska vanlig typ av kommentar i diverse kommentarsfält, jag tror att den är skriven av en person som snarare drivs av hat än av omsorg om vargar. Jag skulle önska att SNF och SRF skulle ta avstånd från såna människor på ett trovärdigt sätt.

 46. Daniel Ligné says:

  Roger: Katching. Ännu ett exempel. Varför vill du ha skyddsjakt på jägare och skada fler människor? Menar du allvar med att du vill ha människor skadade eller kanske rentav dödade? Är det vad du jobbar för?

  För övrigt har Regeringen och drygt 80% av vår folkvalda Riksdag önskat sig vargjakt. Det är svenska folkets vilja. EU la sig i och förhindrade det hela, det kan man fundera på ur demokratisk synvinkel…

  Hur vet du att det är jägare som sprider gift i Rättvik? Tror du inte att våra hundar gärna mumsar samma saker som vargen och får i sig giftet? Det är aldrig smart att lägga ut gift i skogen men mig veterligen är ingen dömd och tills dess ska du nog vara försiktig med dina profetior.

 47. Daniel Ligné says:

  Per: Du får ursäkta vulgäriteten men syftet var nog mer att visa vissa utvalda samt en del media att det byken inte var så ren på den andra sidan heller… Det var billigt men nödvändigt.

 48. Roger says:

  ”Folk som inte bryr sig om lagen och öppet vädrar ett människoförakt som på mer än ett sätt liknar det vi såg i Tyskland under nazismen”….?!

  Tur att jägarna bryr sig om lagen då som motsätter sig regeringens beslut om att det inte blir någon vargjakt nästa år…och att de jägare som lägger förgiftad mat i skogarna utanför Rättvik bryr sig om både djurliv och människor, inga andra djur eller barn riskerar ju att stöta på det och barn rör ju verkligen inget de ser, personligen tycker jag man borde införa skyddsjakt på jägare, de skadar fler människor än vad vargen gör

 49. jörgen bergmark says:

  ernie du är så inkonsekvent så att klockorna stannar! Du äter ju kött, hur kan du då påstå att allt liv har samma värde för dig? För du äter väl knappast människor, eller hur? För mig är detta så självklart, objektivt sett så har allt liv samma värde, men för oss människor så har människor större värde än andra arter och livsformer. Att tex björnar skulle tycka att björnars värde är störst (om dom kunde tänka filosofiskt) är också självklart för mig. På samma sätt så går mina nära och kära före andra människor. Sen så är du lika virrig när du påstår att du vistas i skogen med din jämte i ena inlägget och i nästa inlägg tycker att jägare är oansvariga när dom vistas i skogen med sina hundar. Din hund är precis lika dödlig som jägares hundar! Din tredje tankekollaps är att du motsätter dig den svenska licensjakten på varg och samtidigt uppmanar jägarna att ta lärdom av esterna!! Ha Ha ja då skulle vargarna få det hett om öronen! Slutligen så tror jag faktiskt att du ljuger rätt så friskt om det mesta i dina inlägg, men det blir väl så när man inte har några intressen att ägna sig åt.

 50. Per Bengtson says:

  Uffe B,

  Egentligen hade jag inte tänkt lägga mig i det här inlägget. Jag tycker det blir osmakligt på gränsen till vulgärt att tävla om vilken sida som är mest lik nazister och är inte intresserad av att föra en sån debatt. Jag ser inte hur det kan leda till att förbättra den situation vi nu befinner oss i. Om Daniels syfte var att påvisa att det finns extremister på bevarande sidan och dessutom locka fram dessa ur sina gömmor så har han förvisso lyckats. Däremot kommer det knappast som en nyhet för någon. För ett par årtionden eller så angrep dessa människor forskare inom medicin, sen skiftade fokus till att slå sönder städer som var värdar för politiska toppmöten, och nu har de riktat sin fokus mot vargjakten och jägarna. Inget nytt under solen att det finns idoter med andra ord.

  Men till saken: Jag reagerar starkt på vad du skriver om Kanadensare och känner att jag måste ta dem i försvar. Jag bodde och arbetade under flera år i de Kanadensiska skogarna runtom i British Columbia. Och en sak ska jag säga dig, maken till rovdjurstolerant folk finns inte att skåda. Folk på landsbygden i det närmaste skryter om hur många gånger de haft besök av de stora rovdjuren i sina trädgårdar. Det lyser av stolthet i deras ögon för att de bor i ett så storslaget och vilt land, och det med all rätt. Till och med på norra Vancouver island, där både svartbjörn och pumor av någon konstig anledning under senare tid har haft en oförklarligt tendens att orsaka fatala attacker på människor finns det inte många som skriker efter utökad jakt och mindre populationer. Istället skriker de efter bättre sophantering och ett skogsbruk och en viltvård som inte leder till ”stressade” rovdjur.

  Nej du, i Kanada är de stolta över sin vildmark, och dessutom är det big business. Nog förekommer det tjuvjakt även där (det gör det nog överallt), men med tanke på att enbart British Columbia har ca 16 000 grizzlybjörnar, 8000 vargar, 200 000 svartbjörnar, ca 4000 pumor, och tiotusentals lodjur och prärievargar på en yta 4-5 gånger större än Sveriges så tycker jag att din jämförelse haltar.

 51. Kerberos says:

  @ernie

  Skulle du kunna ge ett rakt svar på en fråga.
  Om det nu är så att esterna lever i harmoni och inte har några vargproblem, varför ha det då nyligen tagits ett beslut på att skjuta av drygt halva stammen för att den orsakar problem?
  Det verkar ite heller höjas några röster i protest mot detta på andra sidan sjön, kan det bero på att de har insett de problem som en stor vargpopulation leder till?

  Iom att du säger dig prata flytande estniska och spenderar mycket tid där så kanske det är dags att du engagerar dig för vargarna där?

 52. Uffe B says:

  Karl-Olof: det finns en enda orsak till att det finns rovdjur i Afrika, det är att de jagas.

 53. Mats S Johansson says:

  Tommy Olsson.
  Det var sent igår kväll, jag var trött och lyckades tydligen inte förmedla det jag verkligen menade.
  Läs det så här:
  Vi är på samma sida i den här debatten.
  Jag är imponerad av ditt engagement.
  Jag hade just läst ett antal av dina lite ”argare kommentarer” och fick vissa assosiationer till ”hack i skivan”
  Jag ber om ursäkt, jag ser att kommentaren kan uppfattas på det sätt du gjorde.
  Tack för att du säger ifrån.

 54. Uffe B says:

  Gunilla: Av alla lågvattenmärken man sett under åren var nog detta rekordet. Jag kan inte ens föreställa mig vad du önskat tillföra det du står för och det du argumenetar för i den ordkavalkad du präntat ned.

 55. Uffe B says:

  Om liv är lika värt för dig Earnie så måste jag ställa en fråga. Om du krockar med en älg med bilen och din frun eller dina barn skulle sväva i livsfara och samtidigt också älgen skulle göra det, vilken väljer du att rädda. Alla liv var ju lika värda!!??

 56. Uffe B says:

  Earnie: Tack för att du ger mig tipps på var jag skall läsa beteendevetenskap. Tyvärr måste jag göra dig besviken på den fronten då jag redan har en universitetsexamen i ämnet och inte har några tankar på att ta en parallel likadan. Att säga att vargen inte är ett problem där den finns är att förljuga situationen eller om du så vill hantera bevisen logiskt possitivistikst. De undersökningar som gjorts i vargrevir påvisar att vargen upplevs som ett problem. Detta kan man sedan ha åsikter om men man kan inte ställa sig som företrädare för en annan bild än den som existerar hos dem som lever i området. Jovisst kan man titta på både rumänen och estländaren men man kan också titta på kanadensaren, ryssen eller indiern . Jag kanske inte behöver nämna att i de tre sista fallen så jagas vargen och dessutom utan licenser och avskjutningsplaner. Oavsett vem vi väljer att titta på så är det inte helt igenom genomförbart att rakt av kopiera ett sätt att hantera frågan. Jag vill att mina barn skall skaffa sig en vettig skolgång och utbildning och de är dessutom lagpliktigt anmodade att befinna sig i skolan dagligen. Jg har därför inte den tillgång till fårvakt som rumänen har varför vargen för mig blir ett annorlunda problem. Varför skulle inte en hobby få vara avgörande för hur man hanterar en viltart? Jag ser inga motsättningar i det. Skulle detta vara en praxis i samhället i övrigt så skulle vi inte ha så många hobbies kvar.

 57. Daniel Ligné says:

  Tommy: Den modellen har ni nog funderat på, den är väl testad utomlands, Yellowstone till exempel. Ett vargrevir uppe i Norra Sverige behöver vara ungefär 100 000 ha och renskötsel blir då omöjlig i området. Tror du det räcker med två revir, eller 200 000 hektar? Jag tror inte det.

  Yellowstonemodellen funkar där man har enorma obebodda arealer till sitt förfogande, ändå har det gått överstyr där borta, det finns massor att läsa om det projektet. Så, visst är det ett förslag men det blir inte enkelt eller billigt.

 58. Daniel Ligné says:

  Per-Anders: Tyvärr måste jag nog göra dig besviken och tala om att jag läst den. Jag drar inte riktigt samma slutsatser som du av den men en del träffar du i mitt tycke mitt på spikhuvudet.

  Om du tillfälligt kliver ur din roll och ser nyktert på det hela, ser du då inte de identiska metaforerna och deras syften? Det ständiga användandet av ”naturens lag” eller ”ordning”? ”Instinkternas urartning”? Upplösningen av gränserna mellan människor och djur? Identifikationen med naturkrafter? Identifikationen med rovdjuret? Listan kan göras rätt lång. Även om du har helt rätt att dessa företeelser ingalunda är unika för nazismen.

  Jag tycker nog ditt sista stycke säger ungefär det jag försökt få fram, fast med enklare språk och kortare text. Ta dig en stund och surfa runt på de mer extrema ”vargkramarnas” sidor och läs sedan din egen recension eller boken igen. Jag tror du ser mönstret… Jag är inte orolig att en ny grön nazism håller på att växa fram, men inget gott kan komma ur den rörelse som nu grasserar där ute. Om inte annat gör de det inte enklare för vargen…

 59. Daniel Ligné says:

  jens: Ännu ett utmräkt exempel…

  Jag har aldrig sagt att djurskyddet beter sig som nazister, jag har sagt att då man förfaller till att dyrka vargen och hantera grupper av människor som lägre stående varelser vilar man på samma teoretiska grundvalar som nazister och andra hemska ideologier gjort.

 60. Daniel Ligné says:

  Karl-Olof: Nu vet jag inte vilken sida du företräder men jag gav mig ut på FB i exakt 4 minuter och hittade frasen ”jaga jägarna istället”, ”skjut tillbaka på jägarna” och ”inför jakttid på jägare” på såväl SNF´s som SRF´s facebooksida. Letar man lite längre så hittar man nog lite mer… Är detta inte någon av dina sidor så får jag be om ursäkt och titta på den istället.

  Vad gäller troféjakt så kan du väl börja med att studera vår ”Handlinsplan älg”.

  ”Lär er leva med vargen” är ett vanligt argument, men är det konstruktivt? Är det att låta de som ska bo med vargen kunna påverka sin vardag? Har man inte kommit längre än så i sin kunskap om artbevarande och förvaltning av kontroversiella arter så har man en hemläxa att göra. Skulle vi köra den stilen i Afrika, där jag för övrigt jobbat, skulle de stora rovdjuren vara väck på ett decennie. Tro mig.

  Jägarna är för övrigt den gröna grupp som lägger mest tid på att uppleva naturen enligt SLU så oroa dig inte för oss, vi får frisk luft så det räcker.

 61. Daniel Ligné says:

  earnie: Grottar i detaljer? Jag tyckte nog jag ställde tämligen enkla och elementära frågor… Du får nog tänka till och återkomma.

  Man kan väl drabbas på fler sätt än strikt ekonomiskt?

  Näe, jag fattar nog inte riktigt din poäng ens med en smiley…

 62. Peter S. says:

  jens g.

  Med din kommentar så ser jag tyvärr vissa liknerser om vem som är förmer än andra!
  Läs det du skrev en gång till så förstår du, hoppas jag!

 63. Tommy Olsson says:

  Jag kanske skulle upprepa ett av förslagen jag tycker ni skall börja med
  Försök få till 2 nationalparker där vargen och andra djur är fredade för människan kostnaden för detta skulle nog inte bli högre än om vi skall vargsäkra all betesmark i landet och vilka enorma vinster vi skulle få. Vargen skulle få föröka sig fritt genetiken skull vara fullt styrbar
  ingen jägare skulle behöva vara orolig för att hunden skulle bli vargdödad
  och dom som älskar varg skulle kunna se dom i prinsip när som helst
  vi skulle slippa interna stridigheter inom jägar kåren
  inga mordhot mot vare sig jägare eller andra ingen tjuvjakt på varg
  samt att allt skulle kunna finansieras med pengar från turismen
  listan kan göras nästan hur lång som helst med bara vinster för alla parter
  men sorry det var ju inte er ide så naturligt vis är den därför inte genomförbar
  eller ens värd att betrakta

 64. Göteborgaren says:

  Ernie,
  ”En hobby får inte avgörande för dess vara eller inte vara” skriver du. Och själv vill du ha mer varg endast för ditt eget höga nöjes skull, inget annat. Är detta inte väldigt mycket dubbelmoral?

 65. Tommy Olsson says:

  Daniel och Mats jag har kommit med förslag hur många ggr som helst men eftersom det inte är er åsikt så anser ni det är skit
  kan ni på något sätt påstå att er taktik varit den rätta isåfall var är resultatet som bevisar detta
  ni må va förbannat på lästa men där stannar efektiviteten

 66. Per-Anders Svärd says:

  Varken Peter Englund eller Smålandsposten verkar ha läst den där boken av Boria Sax. Bloggaren har det definitivt inte.

  Det har däremot jag. Och jag måste säga att jag blir förbannad över hur boken om och om igen missbrukas av folk som till varje pris vägrar ifrågasätta samhällets speciesism.

  Vill man ha en rimligare uppfattning av vad boken handlar om kan man läsa min recension som publicerades för tio år sedan i Djurens Rätts medlemstidning: http://peranderssvard.blogspot.com/2010/10/djuren-i-tredje-riket.html

 67. jens g says:

  Hur f-n kan du säga att det är djurskydd som beter sig som nazister? Det är ju du och dina hillybilly polare som springer runt i skogen och skjuter minoriteter. En sak är säker, du är en kävligt dålig människa!

 68. Karl-Olof Lassen says:

  Mycket skall man läsa och mycket handlar inte om det faktiska förhållandet. Vi lägger inte ner tid på att lägga ut en massa saker om jägare på vår hemsida som Daniel Ligné inte ens har tillgång till. Det är bra om Daniel lär sig lite om FB och kanske inser att det finns många rovdjursgrupper precis som det finns många jägargrupper? (VVVIS). Det förekommer varken jägarmotstånd eller jaktmotstånd i de seriösa grupper jag besöker. jag tycker att Daniels inlägg är naivt och det får naturligtvis han stå för. Jakt skall bedrivas och jag hoppas personligen att jägarkåren tar upp frågor som handlar om trofé jakt. Lär er att de djur med stora horn skall vara avelstjurar och inte hänga på väggen. Sluta med att sätta ekonomin före naturen och ta inte med er kontorsstolen till jakttornet. Försök att uppleva naturen för den är helt underbar. Lär er dessutom att leva med vargen som man i Afrika får leva med rovdjuren där. Har vi blivit mer primitiva i Sverige eller tror vi oss bara vara förmer?
  Jag räknar inte med att få detta publicerat och skall återgå till viktigare saker efterom vi har mycket på gång.

 69. earnie says:

  Daniel. Spelar ingen roll vad jag säger, antingen blev det här överkurs om livets lika värde för dig eller så har du har svårigheter att tolka större grundläggande enkla bilder eftersom du grottar i källaren med detaljer. Ger upp.
  Ekonomi, sorry kopplade ihop din kompis Gunnars tidigare inlägg om de katastrofala följderna av vargen…..trodde ni hade samma uppfattning om det, fel av mig.
  Även här vet jag inte om du inte vill förstå, men det går inte skriva ”diktatoriskt” kursivt det var mer ämnat som ett skämt kanske en ;-) gör att du greppar.

 70. earnie says:

  Henrik. Jag vet inte om jag har detta som hobby att ägna min tid åt att försvara vargen, men gör det mer än gärna i mån av tid, men ok, se det som min hobby.
  Din hund ja….ständigt denna hund….har också hund, en jämte, min kompis som följer mig överallt….båda trivs vi i skogen…vi har varg i krokarna både här i Norrtälje som i Estland…vi förhåller oss till det.
  Skillnaden är att du är villig att riskera din hund bara för att få nöjet att jaga, en rimlig tolkning är att du då inte vill ha varg i skogen. Om inte du är öppen för andra lösningar för din hobby så kommer detta fortsättningsvis förbli ett status quo.
  Era problem med vargar bottnar helt och hållet i löshundsjakten, utan den traditionen så skulle vargen inte vara ett större problem för er.
  Ruta ett tycker jag faktiskt är det klokaste jag hört på länge. Inget mig emot, börja på ny kula, rent bord, nollställda och öppna sinnen och ta det därifrån, givetvis utopisk tanke. Båda sidor har grävt ned sig för djupt, men någon gång måste det till en lösning, och vad vet jag, Bryssel kanske löser den knuten…..där ligger vägs ände.

 71. Per says:

  Gunilla Björkegren:

  SKÄMS på dig, ta me´fan!
  Men jag förstår från den rena DUMHETEN i ditt senaste inlägg, att du saknar förmåga att skämmas.

 72. Peter S. says:

  Du har helt slått huvudet på spiken Daniel.

  Undra om earnis och Gunilla har barn eller barnbarn och hur de tänker när de blir jämställda med grisar och vargar i värde när man frågar vem som de älskar mest? Men troligtvis så är det som i 85% i fallens, att dessa människor inte har barn eller barnbarn utan sätter djuren på en lika hög pedistal som människan i värde och liv för de har inga andra referenramar än djur att tillgå och få kärlek av!

  Givetvis är djur viktiga, men kan tyvärr inte jämföras med ett männskoliv!! För inte tar väll earni och Gunilla med sig någon människa i familjen till sjukhuset (veterinären) för avlivning?

 73. Daniel Ligné says:

  Gunilla: Se där, ett utmärkt exempel på vad jag menar. Du tycker alltså att en gris är mer värd än mig. Ska jag tolka det som ett hot eller bara ett löfte om att du önskar livet ur mig? Exakt denna argumentation är det som blir allt vanligare och som skrämmer mig något alldeles fruktansvärt. Var har vår värld hamnat när du, vuxna människa, uttrycker dig på detta vis?

  Det går inte att komma ifrån att denna argumentation och dessa jämförelser är exakt desamma som många mörka ideologier och diktaturer använt sig av. Ser du inte det själv? Läs de skrifter jag rekommenderade ovan så ska du hitta exakt de ord du refererar till och exakt de ord du själv skrev alldeles nyss. Läs också förklaringen till hur de kommer till och vartåt det kan leda så tror och hoppas jag att du vaknar till. Om inte behöver du inte skriva här igen. Jag ser vad du skrivit och föraktar det. Men jag föraktar aldrig dig som människa och jag skulle aldrig offra dig för en gris, eller varg.

 74. Daniel Ligné says:

  earnie: Blev det inte rätt uppenbart i din första mening att du står på dina egna tår. Om allt är lika värt men du alltid väljer det ena före det andra, lever du då som du lär? Om svaren är givna så kanske det också är givet att människan styr vår natur, vare sig vi vill eller inte, för att vi har ordnat vårt samhälle så.

  Jag kan droppa prestigen. Vad ska vi lära oss? Leva med vargen? Hur gör vi det? Visst kan vi börja jaga som i Estland, men det kräver en hel del förändringar och kommer kosta stora summor för markägare. All förändring kostar, det är sällan en slump att vi agerar på ett speciellt sätt i ett land.

  Har jag pratat ekonomi? All förvaltning handlar om människor och deras preferenser och känslor. Ekonomi är mest ett sätt att standardisera och mäta. Jag kan sätta kronor och ören på mina kostnader för vargen. Kan du sätta samma sak på din glädje av vargen? I så fall kan vi jämföra.

  Om vår folkvalda Riksdag bestämt något blir det halvpilligt att definiera det som ”diktatoriskt”. Nästan lite roligt faktiskt…

 75. Gunilla Björkegren says:

  ”Man kör ihop allt till ”varelser” och då blir en jägare inte mer värd än en gris eller jude medan en varg kan stå högst upp tillsammans med en ädel ”vargkramare” eller arier. ”

  Tack du men jag tycker en gris eller jude är värd mer än dig i alla fall. De jägare jag känner är också värd mer än dig. Undrar om judar tycker det samma som mig!?

  Bra att du skrev logginlägget så man ser med egna ögon vad dum du är och vilka dumma åsikter du har.

  Gunilla.

 76. JJ says:

  earnie:

  ”En hobby får inte avgörande för dess vara eller inte vara” Och din hobby är att jobba för rovdjur eller? Jag vill inte att din hobby med lobbande för SRF ska föröda mitt liv vilket det gör med varg på marken. vad är egentligen ditt mål med den svenska vargstammen? Hur stor stam vill du ha? Ser du en möjlighet med ditt mål? Kommer ta du ditt ansvar gentemot samer,djurbrukare,hundägare m.m och deras förluster? och vad vi kan se från te.x estland så ska dom skjuta av halva sin vargstam pågrund av att det är ett PORBLEM. Jag vet fortfarande inte vilken planet du kommer ifrån men uppenbarligen så finns det inga problem där. Du kanske ska fundera på att flytta dit?

 77. Henrik says:

  Earnie
  Du bortser från att ditt intresse för att se en riklig vargförekomst i landet inkräktar på mitt intresse av att jaga tillsammans med min hund. Ditt intresse är på intet vis överordnat mitt. Vill du se mitt intresse som en hobby antar jag att du inte yrkesmässigt arbetar för en ökad vargstam utan även du har detta som hobby.
  Då är vi tillbaka på ruta noll. Vem skabestämma hur mycket varg som får finnas i Sverige?

 78. earnie says:

  …rättelse. …10 ggr fler varg i förhållande till Sverige dessutom…….

 79. earnie says:

  Daniel. För mig är liv oavsett liv lika värt. Jag graderar dom inte, det är min grundinställning. Jag förstår att du försöker få mig att säga att en insekts liv är lika värt som en människa i nöd, det är det givetvis inte. Du dummar dig igen genom att skissa upp olika scenarion där svaren är givna.
  Jag har inte förskönat vargen i Estland. Jag har konstaterat att vargen finns där lika naturligt som älgen i den svenska skogen, 10 ggr flera varg dessutom, det är det enda. Vi svenskar borde kanske ha något att lära oss om hur man kan förhålla sig till det, dvs öppna ögonen. Men som alltid, det är svårt att droppa prestigen……
  Det är väl ändo märkligt att miljoners svenskars ekonomi brakar ihop om vi fick, låt säga, 500 vargar, esterna lever med 200 vargar på en yta som är 10 ggr mindre än Sverige!!! Konstigt att dom fixar det….esterna måste vara ett jäkligt tåligt släkte (iofs skriver jag under på det) …vad är vi svenskar för mesar…..??
  O andra sidan har regering och riksdag ”diktatoriskt” bestämt, med utgångspunkt jägarintressen, att vi skall gilla läget med 220 varg……

 80. Per says:

  Daniel, angående MP-politikern så finns följande publicerat:
  http://dagbladet.se/nyheter/ange/1.4079185-arne-johansson-uppmanades-av-polisen-att-halla-sig-undan

  Att det skulle vara ”varg” som är orsaken är alltså inte klarlagt, vilket underbygger det du skriver. Att det säkert finns människor som skulle hoppas att det var så (för att spä på eländet) är en annan femma. Jag har hittat några av dessa i kommentarsfältet till ditt blogginlägg. Suck.

  Fortsätt med ditt mycket goda arbete!

 81. earnie says:

  UffeB. ”Vargen är ett problem där den finns”. Väljer man endast att se problem så blir problemen oftast än större och man sjunker djupare ned i inskränkthet och tunnelseende, grundkurs punkt 1A i beteendevetenskap.
  Jägarkollektivet ser bara problem med vargen och odlar detta av rent egoistiska skäl, skrönor blir sannsagor och problemen etter värre, alla andra har fel, man varvar upp varandra.
  SJF talar präktigt om sin 100-åriga förvaltning som jag är säker på att andra jägar- organisationer hörsammar runt om i Europa, man lär av varandras erfarenheter.
  Varför skall då inte du Uffe lyssna på vad exempelvis esten eller rumänen har för erfarenheter kring vargen som bor mitt i bland dem och har levt med dem sen urminnes tider? Jag hoppas du inte säger att du redan vet bäst…..
  En ljusglimt läser jag dock, jag förstår att du inte hatar vargen, inte jag heller, jag älskar den inte men jag vill att den skall finnas i tillräcklig mängd i våra svenska skogar. En hobby får inte avgörande för dess vara eller inte vara.

 82. Daniel Ligné says:

  earnie: Nej, jag förstår inte alls vad du menar. Förklara. Har alla varelser lika värde eller inte? Jag undviker att trampa på småkryp. Men om jag ska hämta ett av mina barn som slagit sig ser jag inte mig för var jag sätter fötterna. Människor är vikjtigare än djur, därför ser jag också mycket allvarligare på ett hot mot en människa än en hot mot en varg.

  Det finns givetvis hela skalan av åsikter om vargen i såväl Estland som Sverige. Vad jag vänder mig emot är din försköning av Estlands attityder. Finns det någon uppskattning på omfattningen av den illegala jakten i Estland? Känner på mig att den är högre än i svedala…

  Vi har nog sökt lösningar på t ex hundproblematiken i de flesta länder med varg. Så visst har vi försökt lära av de som har större erfarenhet. Vi märker dock allt som oftast att vi har helt skilda förutsättningar vilket gör det svårt att tillämpa resultaten. Frågan blir slutligen om vi ska anpassa hela vårt samhälle och våra näringar samt livsstilar till vargen, på estniskt maner, eller om vi ska forma en vargförvaltning utifrån våra rådande förutsättningar. Se dig om i världen bland lyckade reintroduktioner och bevarandeprojekt, vad brukar funka?

  500 vargar i landet skulle förändra livsbetingelserna för miljoner svenskar, i varierande grad. Då kan man fundera på om det är bara att anpassa sig eller om vi kan göra något för att underlätta det hela och om det behövs 500 vargar. Att som du slå fast att det är bara att foga sig kommer med automatik att uppfattas som diktatur utan möjlighet att påverka sin vardag. Vad brukar hända då?

 83. Uffe B says:

  Det är helt ointressant att jämföra länder. Rumänien tas allt som oftast upp som ett föregångsland för varg. Vi till skillnad från Rumänien vallar inte boskap med barn, bedriver sällan jordbruk på samma vis, har inte samma kultur vad avser landsbyggd och knappast stad heller. Varför skall man jämföra länders förvaltning av djur? Vargen är ett problem där den finns. Tror ni inte det så kolla lite med de undersökningar som gjorts i ämnet. Den skall därför givetvis förvaltas där den finns, inte någon annanstans ifrån. Jag upplever det också som att jägare överlag inte hatar vargen utan endast har en olycklig känsla av att förvaltningen av stammen ligger så långt bort från det egna livet och den egna vardagen. Vargen gör det den gör bra, som alla arter, men det blir ett problem för folk som skall vara måltavlor för dens beteende. Vad som är riktigt beklagligt är att det tillåts finns organisationer som uppmanar till illdåd och går fria med detta eller hotar folk som är satta av de folkvalda att sköta ett ämbete. Ville den totala jägarkåren ta till civil olydnad så funnes det både resurser, kraft och kunnande att fullständigt spoliera en stam av vilken art det än vara må och jag hoppas därför att kollegiatet aldrig väljer att gå in på samma spår som de sk fristående vargföreträdarna gör!

 84. earnie says:

  Daniel. Som sagt, det går en skiljelinje mellan oss. Du vet mycket väl vad jag menar så dumma dig inte. Trampar du medvetet på alla småkryp eller undviker du att trampa på dem om du kan?
  …..nu umgås jag som sagt inte i dina myspyskretsar i Estland som gillar att panga varg, trot eller ej men det finns andra värderingar än dina helyllegubbar som förbannar vargar …..var har jag sagt att det inte förekommer licensjakt eller illegal jakt i Estland??
  Vad jag säger är att esten och övriga öst har utan avbrott levt med vargen, det borde rimligen ringa en klocka även hos dig att man kanske har något att lära från dom, dvs om du överhuvudtaget vill ha varg. Vargen är något nytt i vår generation av svenskar och har därför ingen modern erfarenhet av den. Det är nya tider som gäller.
  Jag tolkar dig att du är rädd för nya tider och ovillig att acceptera dessa, oförmåga att kliva av invanda mönster och tankebanor, det gamla gäller….hur du sedan kopplar ihop detta med diktatur är lika bra som ditt resonemang om nazister.
  Om du tillåter så kommer jag alltid att kommentera dumheter.

 85. Mats S Johansson says:

  earnie.
  Tack för hjälpen.
  1. Du säger dig veta allt om SRF historien i detalj. Det betyder alltså att det att du fram till idag har talat om dem i de-termer hela tiden bara har varit kammoflage. (där hade jag fel)
  2. Du, som initierad, benämner SRF ”initiativtåget” som alla de andra (SNF, WWF, Djuskyddet) följer.
  Det är nära till följande slutsats:
  SRF är för de lite mer seriösa(?) (en av dem får ju inte ens ha logon hos Sanna) och som har något fler medlemmar (politisk tyngd) vad de som utför civil olydnad är för Sanna Cronhielm. Ser man tillbaka på rovdjurens utveckling i Sverige och timingen i bildandet av div föreningar så ser det heller inte helt otroligt ut.
  Du bekräftar därmed långt på väg vad jag skriver i en kommentar i Gunnars inlägg ”Vakna, vargutvecklingen …” 8 nov 20:49, men med andra (dina egna) ord.
  ”Larmet gick! NU GÅR SISTA TÅGET! GÔR NÅGOT! VI FÅR ALDRIG EN SÅDAN CHANS IGEN!”
  Vild konspirationsteori? Kanske….

 86. Daniel Ligné says:

  earnie: Så du menar att de småkryp du trampar på varje dag är lika mycket värda som en medmänniska eller att vi i valet mellan en varg och en människa inte nödvändigtvis ska välja människan? Hur kan du ens existera i samhället med den inriktningen? Hela vårt samhälle bygger på människans särställning, det har inget med avsaknad av respekt för annat att göra. Jämställer du djur och människor så säger du samtidigt att vi inte ska ta ansvar för djuren, vi är ju på samma nivå, eller hur?

  Jag vet inte vem som kört vilket tåg men jag vet att det krävs drivna jurister och besök i Bryssel för att driva denna typ av fråga. Jag vet vilka vi möter på flygplatsen i Bryssel och jag vet vilka som har drivna jurister anställda. Men, visst, skitsamma vem som gjort vad.

  Alla kulturer har sin historia som avspelar sig i folkets inställning och attityd. Jag pratade just med en estnisk jägare som förbannade vargen och årets för låga vargtilldelning, 110 vargar av dina 200. Verkar vara ett riktigt myspysförhållande. Jag har jagat en hel del i Estland och kan bara konstatera att där förekom en omfattande illegal jakt på varg.

  Vi kan aldrig mötas vid 500. Glöm det. Det skulle ödelägga jakten i halva Sverige, det kan aldrig en jägarorganisation gå med på. Det törs jag lova dig utan att höra medlemmarna. I dagsläget skulle det innebära full etablering i mellansverige eftersom Norrland är stängt och södra Sverige också stängt, av ekonomiska skäl. Otänkbart.

  De jämförelser du gör är ungefär lika intressanta som att se färg torka. Vad har de för relevans för oss? Jämför med England, Frankrike eller Scweiz istället, vad blir utfallet då?

  Om du menar att vi ska acceptera allt nytt så tror jag du längtar efter diktatur, eller?

  Vet du, det är så vist konstruerat här i världen så du behöver vare sig läsa eller kommentera här. Skit i det bara, det kostar inget.

 87. earnie says:

  Daniel. Vi har hittat en klar skiljelinje, i min värld är allt liv lika värt, ingen mer eller mindre, din inställning blir därför skrämmande, en jägare som inte visar repekt till annat liv….
  Du utger dig från att kunna SRF:s arbete och vilken betydelse Ann haft i att frågan ligger nu för utredning i Bryssel. WWF, SNF och Djurskyddet har givetvis bidragit men klev på initiativtåget SRF, inget annat. Jag ser att du inte kan någonting om hur arbetet gått till, men det är väl bra att du ser SRF som ett hot, därav din låga nivå, den placerar dig i lägsta korpserien.
  Vad beträffar amsagor som SJF och Riksjägarna förvaltar och underblåser. Har snart 20 års erfarenhet av de större rovdjuren och annat varierat djurliv och fascinerande fauna på mina marker i Estland. Jag har snart 20 års erfarenhet av esternas inställning till vargen (talar estniska, man tolkar då även nyanser) Vargen har funnits i Estland utan avbrott, man accepterar att den finns, man behöver inte älska den, den är en lika självklar som naturlig del av skogen.
  Det finns cirka 200 varg i Estland. Estland är 10 ggr mindre än Sverige och mer tättbefolkat. Det skulle innbära översatt till svenska förhållanden plats för ca 2000 varg i Sverige, ta bort 50% av Sverige till renbete, således plats för ca 1000 varg i Sverige rent krasst. Rimligen borde det finnas ett utrymme för 500 varg utspritt, det är väl den gräns som diskuteras som acceptabel och var intressena skulle kunna mötas?
  Lär av esten. (De har för övrigt mer att lära ut till oss världsbästa slåossförbröstet svenskar, hur man blir Europas starkast lysande stjärna och mest framgångsrika ekonomi, t.o.m. Sverige ligger efter)
  Med dårars envishet fortsätter ni samma mantran och samma sagor och väljer att eskalera tonläget, vad i h-e hoppas ni att vinna på det? Vill SJF bli som clownerna hos Riksjägarna, marginaliserade? Det är nya tider, att växa upp är att acceptera något nytt, uppenbarligen längtar ni tillbaka till stenåldern…..
  Fortsätter till Kloke Fredriks blogg, där finns det alltid något klokt och tänkvärt att ta till sig. Att läsa dig och Gunnar blir man oftast bara förbannad på och egentligen waste att ödsla tid på, men ibland kan man inte skita i dumheter som skrivs, att ni söker konfrontation är uppenbarligen målet.

 88. Mats S Johansson says:

  Sorry Torgny.

  Fingrarna gör som de vill på tangentbordet. För att det inte ska bli några missuppfattningar p.g.a språket:

  Stängslat (inte stänglat)

  Tiil slut. All heder till dig. Återvinning är bra för naturen.http://www.nyemeninger.no/trizan/
  (en bit ner på sidan)

 89. Mats S Johansson says:

  Tommy Olsson.
  Du verkar veta hur det är att vara jägare av idag. Med din iver och stammina hade du varit en underbar medlem i SJF om du bara hade lyckats fokusera kraften på lösningar i stället för att bara kritisera.

 90. Mats S Johansson says:

  Torgny Skogsrud.

  Du har helt rätt! Det blev allt för norsktinspirerat, men du behöver inte skriva om det. Dels repeterar du bara de samma anklagelser som dina motsvarigheter i Sverige, dels ligger Norge minst en generation efter Sverige när det gäller naturvård generellt och viltvård speciellt.
  Koncentrera dig du om Norges egna utmaningar. Hur många björnar eller vargar hade det funnits i Norge om SRF hade stänglat gränsen? Hur går det föresten för vildlaxen?

  All heder till dig. Återvinning är en bra för naturen!
  http://www.nyemeninger.no/trizan/

 91. Daniel Ligné says:

  Tommy: Att vi inte vet vad våra medlemmar tycker är rent skitsnack. Jag pratar dagligen med medlemmar i varglänen och vi har minst 10 anställda som lever och bor mitt i vargsmeten. Klart vi vet vad de tycker, vi tycker nog likadant. Problemet är att verkligheten inte alltid blir som vi vill ha den. Det är verktygen som saknas. Alla är överens om att läget är akut och skitdåligt, men vad ska vi göra åt det. Du ropar som alltid på bojkott. Vi har redan bojkottat skyddsjakt och inventering. Vill en majoritet av medlemmarna bojkotta eftersöken så gör vi det, även om jag tycker det är fel. Jag är lojal. Det brukar dock aldrig funka, eftersom vi inte är lojala och en älg kan inbringa 10 000 riksdaler om den inte är mosad…

  Du får gärna berätta hur vi ska gräva annorlunda för att inte gräva vår grav. Det är lätt att klaga men betydligt svårare att göra skillnad eller påverka.

 92. Daniel Ligné says:

  Stockholmaren: Verkligheten talar sitt tydliga språk. Acceptansen för varg minskar stadigt och vi vet att där det finns varg dyker den rätt ordentligt. Om vargen sprider sig sprider sig också vargmotståndet. Det kanske är bara att glida med tills den kritiska massan uppnåtts?

  Jag tror vargen och de mest fanatiska vargvärnarna är våra bästa vänner om vi vill ha en minskad vargstam… De gör liksom reklam för sig själva på ett för oss ganska ändamålsenligt vis.

 93. Daniel Ligné says:

  Torgny: Visst är vargen ett fantastiskt djur, jag håller med dig. Jag hatar definitivt inte vargen som djur, men de måste förvaltas klokt.

  Där det finns varg finns det konflikt. Precis som det finns konflikt precis överallt där det finns stora rovdjur, det är oundvikligt. Nu hade vi en växande vargstam och världens lägsta uppmätta illegala jakt, en avundsvärd situation som ”vargvärnarna” kullkastade på en natt genom att springa till EU. Jag har inte sett mycket av den där cowboykulturen men det kommer nog nu, tyvärr. Jag har jobbat med bevarandearbete i 4 världsdelar och det finns bara ett grundkoncept som funkar – delatkighet i förvaltningen för de som berörs. Idag finns inte det längre i Sverige och enligt all etablerad kunskap är det den perfekta förutsättningen för utrotning.

  Nu är det inte utrotning vi diskuterat, hittills, utan endast en fungerande förvaltning, som jag anser helt saknas.

  Jag tyckte nog norskan gick rätt bra att läsa, tack för bidraget!

 94. Daniel Ligné says:

  Gro: Jag har faktiskt aldrig mött något varghat. Det är en konstruerad nidbild som säkert finns men då måste vara mycket ovanlig. Läs t ex det här från helgen:

  http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2011/11/Grahund-dodad-och-delvis-uppaten-av-varg-1.18579/

  Hundägaren är en vän till mig och inte hatar han vargen, den gör bara det den alltid gjort. Förvaltningen kan man dock bli rejält sur på, men det är inte varghat. Fråga den du tror hatar varg nästa gång om det är djuret eller förvaltningen de hatar…

  Nu kan man nog värna varg utan att vara en del av vargkulten. Men den dag du sätter varg före människa gör du samma sak som såväl mazister som en hel del andra mörka ideologier och diktaturer gjort.

 95. Daniel Ligné says:

  jörgen: Jakt har aldrig haft högre acceptans än idag, sedan vi började mäta på tidigt 70-tal. Så du har nog rätt…

 96. Tommy Olsson says:

  Sture jag är helt säker på att taket är för all framtid bortmonterat och med dessa svagsinta politiker lär vargen få öka fritt i vårt land att vi sedan inte har någon organisation som på allvar stöttar oss jägare och lantortsbefolkning gör inte saken bätre
  Sjf mfl har utan att ta reda på vad deras medlemmar vill hjälpt till att få situationen dit den är idag I Dalarna och Gävleborg har man i vissa kretsar stoppat eftersöksjakten på trafikskadat vilt
  borde inte övriga kretsar i landet stötta dem
  I mina ögon är detta en klar bild av splittring i Sjf och för Sjf själv ganska alarmerande och farlig för förbundets framtid att sedan dag efter dag se att mäniskorna i Varglänen inte får minsta stöd av Sjf gör mig saligt förbannad Att någon mäniska kan se sig vara så förmer än andra
  och utan att tveka anse sig ha rätt i allting och alla andra har fel
  Problemet varg kommer att lösa sig i slutändan men det lär inte bli under vår levnad som är på denna Bloggen idag Vad vi jägare behöver är ett förbund som tar vårt parti och ser vår framtida jakt som sitt arbete och till Daniel kan jag säga att ni håller på att gräva er egen grav jag hoppas ni vaknar innan locket spikas fast Nåväl jag lär aldrig komma någon vart med kritiken mot Sjf ni har nämligen inte förmågan att ta till er kritik så egentligen borde jag sluta bry mig om andras problem och som ni lärde skita i alla andra

 97. Stockholmaren says:

  Ett färskt citat från SRF’s facebokssida är ”Om det är en varg så får den vara var den vill. Vill den leka i sandlådan så får den det. Det är vi människor som tränger oss på.” Apropå att en varg filmats på en villatomt. (Arier går före andra människor / vargar går före alla andra, speciellt jägare…)
  Detta synsätt verkar väldigt många av anhängarna av vargkulten ha. När det går upp för allmänheten att det är dessa vargdyrkare som indoktrinerat politikerna och gemene man till att tro att vargen måste finnas i Sverige kanske pendeln svänger tillbaka.
  Ju mer vargdyrkarna visar sitt rätta ansikte ju fler kommer att avfärda dem som fanatiker och börja tänka själva.
  Hyckleriet om vargens påstådda utrotningshot, påstådda positiva påverkan på den biologiska mångfalden och den totala avsaknaden av förståelse för drabbade människor (det är alltid vi som tränger oss på, vargen får göra som den vill…) kommer att slå tillbaka med kraft när folket förstår att de blivit lurade.
  Ju mer man exponerar dessa vargdyrkares fanatiska uttalanden och åsikter ju tydligare borde det framgå hur verklighetsfrånvända och aparta de är. Ju mer man framhäver fakta om vargens negativa påverkan på människor och natur ju fler kommer att inse att de blivit lurade. Man kan också ställa några enkla frågor, t.ex. vad har blivit bättre i och med att man infört frilevande varg i Sverige? Skulle de inavlade och isolerade ryska vargarna i Sverige ha större förutsättningar att bilda en livskraftig stam i Ryssland än här i Sverige? Varför arbetar man i så fall inte för att göra vargflytten åt andra hållet (FRÅN Sverige TILL Ryssland) om det är vargarna man värnar om?
  Hela vargsituationen är så fruktansvärt ologisk och fanatisk och det drabbar en minoritet som tvingas leva i närheten av vargen.
  Sans och förnuft måste någon gång komma till politikerna i denna fråga, annars kommer detta gå totalt överstyr. Kanske inte med världskrig som i Tyskland, men många olagligheter från båda håll.

 98. Torgny Skogsrud says:

  Denne er kanskje for norsk rettet, men om den er interessant kan jeg skrive den om. Beklager at jeg la den inn litt for spontant.

 99. Torgny Skogsrud says:

  Bondekultur mot natur.
  Kanskje var våre tidligste forfedre mer samlere enn jegere. De kjempet med og mot naturen som alle skapninger må gjøre. Relasjonen til konkurrerende arter kunne sikkert være problematiske, men det vet vi lite om. At den samme ulven mange elsker å hate i dag, ble vårt første tamdyr, (mange titusen år før bondekulturen,) tyder på at det en gang må ha vært en positiv relasjon mellom menneske og ulv. Man kan undre seg over hva våre forfedre så som vi ikke ser. Skjønt vi ser en hel del uten å tenke så mye over det. Tenk på det store spekteret av gode egenskaper vi finner i alle ulverasene, som i dag kalles hunderaser. Når alt føres tilbake til sin opprinnelse, kan vi ane hvilket fantastisk dyr ulven er. Det er også verdt å merke seg at mange gamle norske navn som fortsatt brukes, skriver seg fra rovdyr: Ulf, Bjørn, Jerv, Ørn, Hauk, Falk, med et utall ulike kombinasjoner er opprinnelig gitt guttebarn for å gi dem rovdyrenes egenskaper. Rovdyr var med andre ord gjenstand for stor beundring. Navn etter andre dyregrupper er ikke så vanlig.
  Den første bonden gjorde eiendom til sin grunnleggende verdi. Det ble nødvendig å forsvare åkre mot beitende vilt, og buskap mot rovdyr. Det oppsto et klarere motsetningsforhold mellom mennesket og den øvrige naturen. Ganske sikkert en overveldende opplevelse for den enkelte. Hardt slit i en evig sisyfostilværelse ble bøndenes lodd i mange tusen år. Denne kampviljen har satt dype spor i bondekulturen.
  Men kulturen ble langsomt mektig og mangfoldig langt ut over bondekulturen. Spesielt den teknologiske utviklingen akselererte voldsomt i de to foregående seklene.
  Da teknologien for alvor skjøt fart, utsatte vi oss for en fremmedgjøring som brakte oss i utakt både med vår egen og øvrig natur. Vi skaffet oss et stort utvalg ”proteser” som gjorde oss sterkere enn vi er, vi ble raskere og fikk større rekkevidde. Uten tvil ble vi mer effektive, men ikke nødvendigvis så mye klokere. Vi ble mindre sårbare på det meste, bortsett fra vår egen utilstrekkelighet. Etterhvert gikk vi mer eller mindre berserk med våre nyvinninger. Det var i den perioden vi begynte å utrydde en rekke arter. Vi marginaliserte blåhvalen og selv om noen få fortsatt svømmer der ute et sted, må vi spørre oss om den i praksis er utryddet. Det var også i den perioden bondekulturen for alvor fikk overtaket på naturen Det ble satt i gang et utryddelsesprosjekt som var nær ved å lykkes. Store deler av rovdyr og rovfuglstammen var på randen av utryddelse. Mange så det hele som en triumf over naturen men glemte vår egen natur i pur begeistring og forfengelighet. Veldig sent forsto vi at vi hadde behov for å revidere vår etiske standard. Ja, vi tok til vettet fordi vi måtte! I tolvte time ble det vedtatt lover og regler som beskytter våre rovdyr mot utryddelse. Norge undertegnet Bernkonvensjonen den 10. sept. 1979. Vårt viktigste instrument i bestrebelsene på å verne om utrydningstruede arter i hele flora og faunaspekteret. Gjennom den er vi forpliktet til å holde levedyktige stammer av alle utrydningstruede arter innenfor våre grenser. Både salamandre og en liten sommerfuglart som kalles blåvinge har stoppet byggevirksomhet av den grunn. Men som oftest er det rovdyrene som bringer Bernkonvensjonen på bane, da rovdyrmotstanderne gjør alt de kan for å torpedere, underkjenne og bortforklare ordlyden i teksten.
  Når man ser hvordan mange bønder i dag går på barrikadene og krever marginalisering eller helst utryddelse av våre store rovdyr, kan det oppleves som om urbondens sjel har overlevd årtusner uten nevneverdig forandring. Nå våkner de til live i igjen; til et samfunn som har brukt like mange år på å tilpasse seg stadig nye tidsepoker. Dissonansen mellom rovdyrmotstandernes argumentasjon og storsamfunnets virkelighetsoppfatning er påfallende. Det er som om de har reist i en tidsmaskin og ikke helt fatter at de befinner seg i en annen tid. Man må stille seg spørrende til om de begriper at vårt samfunn er forsynt med både erfaringer og teknologi som forlanger at vi besinner oss og setter en helt annen etisk standard for hvilke rettigheter vi har overfor kultur og natur.
  Det finnes en cowboykultur på landsbygda, som storsamfunnet helst ikke vil vite noe om. Miljøkriminalitet i form av tjuvjakt på fredede arter er ikke uvanlig. Skal vi få en effektiv håndhevelse av Bernkonvensjonen, må vi også få øremerkede midler til å straffeforfølge lovbrudd som foregår i det skjulte. Det er for lett å komme unna med det. Bygdesnakket legger ikke skjul på at det skjer. Noen blir tatt, men de viser bare toppen av isfjellet. Skyt faenskapet og grav det ned, er munnhellet.
  Ikke bare bøndene ivrer for marginalisering av våre rovdyr. Også jegerne vil ha viltet for seg selv. Det vil være en skam om en hobbyaktivitet, og dagens godt subsidierte bønder, skal få medhold i å drive samfunnet tilbake til 50-60-tallets uvettige naturforvaltning. Bare kunnskap, god informasjon og en konsekvent forutsigbar politikk kan møte den norske bondestandens anakronistiske forhold til rovdyr. Rundt kr. 70 mill. utbetales årlig i rovdyrerstatninger. Denne ordningen bør avvikles. I stedet kan det investeres i forebyggende tiltak som gjeterdrift, vokterhunder og betydelige innhegninger for beitedyr.

  .

 100. Gro Kvithyll says:

  Hvor i all verden har du oppholdt deg, om du ikke har møtt en jeger som ikke hater ulv? ???
  Ja, jeg er en stolt verner, men ikke pokker om jeg finner meg i å bli satt i samme bås som nazister! Du har jo ikke den ringeste anelse om hva du snakker om, god bedring!

 101. Sture Sjöstedt says:

  Tommy Olsson.
  På Carlgrens tid skrevs det och pratades mycket om tak och kompromisser och dåliga gener hos vargarna. Uplanteringar skulle förberedas och på torsdag besöker Martin Emtenäs i sitt naturprogram i TV vargvalpar som man ska försöka dumpa i vilda vargars lyor. Skandulvs vargsiffror finns nu i nätupplagan av Svensk Jakt.Hur högt tror du att man lyfter taket ?

 102. jörgen bergmark says:

  earnie skriver att nordulv och SRF tar avstånd från våld i sina stadgar,ok det gör säkert Djurens rätt också men som Kaliber visade så använder dom sig och förespråkar och hyllar våld i alla fall. Det är nämligen deras arbetsmetod att å ena sidan ta avstånd från men å andra sidan utöva våld.

 103. jörgen bergmark says:

  Daniel, när debattens vågor går höga på denna och andra bloggar,så blir jag glad när jag ser att i princip alla jaktmotståndare som skriver kommentarer så visar det sig att dom är någon av SRFs max 4000 medlemmar! Det som ibland på ytan verkar vara en stor grupp vargjaktsmotståndare är ju verkligen en mycket högljudd och verkligen jätteliten klick.

 104. jörgen bergmark says:

  Som vanligt Kerstin så hänger du upp dig på någon liten detalj, samtidigt som du inte med ett ord kommenterar det faktum att SRF inte tvekar att samarbeta med extremister som är beredda att få sin vilja fram med hot och våld. Jag har tidigare skrivit att du hör till dom som håller en trevlig ton i debatten och det gör du, men det hjälper tyvärr inte när du samtidigt håller dessa terrorister bakom ryggen genom SRFs samröre med dessa grupper. Radioprogrammet kaliber visade med all önskvärd tydlighet att djurrättsterroristerna arbetar på just ert vis, nämligen att å ena sidan debattera och deminstrera på lagligt vis samtidigt som andra grupper (ofta bestående av samma personer som sköter den officiella och lagliga verksamheten) ägnar sig åt dödshot (även dödshot mot barn) våldshandlingar och sabotage! Så länge ni inte tar avstånd från Vargreviret, Wolf Army Sweden, Nordulv mfl så kan ni inte anses som seriösa.

 105. Daniel Ligné says:

  Kerstin: Min siffra på 200 fick jag från den senaste rapporten:

  https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/publications/te-sat2011.pdf

  Jag länkade till en äldre ser jag nu… Det är inte enkelt att bena ut dessa rapporter eftersom de definierar och kategoriserar på en mängd olika sätt. Man skiljer också på olika grader av terrorism. Beroende på vad man vill så kan nog alla finna en passande definition för sitt syfte. Faktum är dock att ”eco-terrorism” är den snabbast ökande formen av terrorism i Europa och Usa. Den är dessutom omfattande. Det kan vi väl vara överens om?

 106. Kerstin Fredin says:

  Daniel!

  När jag tittar på länken du gav, så tycks rapporten vara från 2010, men det är terroristbrott för åren 2007, 2008 och 2009 man har tagit upp – åtminstone i sammanställningen i Annex 4.

  Tittar man på definitionen av de olika typerna av terrorism, så tycks militanta djurrättsaktivister hamna under ”Single-issue”, och där var det 2 fall under 2009 att jämföra med 1 fall för islamister. De flesta terroristbrott tycks hamna under ”Separatist” (237 för 2009).

  Varifrån fick du dina siffror Daniel?

  Tittar man på vad Olle Fjordgren skrivit, så har han separerat 1 fall av ”islamsk” terrorism, och resten har han buntat ihop till separatister och djurrättsaktivister, trots att de senare inte utgör någon större grupp av totalen (2 av 294). Fast det ser ju förståss väldigt bra ut som ”underlag” för det han skriver – men hur är med sanningshalten ;-)

 107. mikael says:

  Daniel: Åh, vad jag skulle vilja se den statistiken! Kan jag få en länk på den?

 108. Daniel Ligné says:

  Olle: Jo, jag känner till den där ”lagen”… Men, nu var jag i så gott sällskap att jag gjorde jämförelsen ändå. En Landshövding, en ledare och Peter Englund…

  Enligt Europol begicks 297 terrorbrott i Europa 2010. Ett fall var begånget av islamistiska aktivister, drygt 200 av så kallade ”djurrättsaktivister”. För att få upp ögonen på media och allmänhet krävs ibland lite drastiska tilltag. Det återstår att se om det funkar…

 109. olle says:

  Hej Daniel,
  Jag håller verkligen med dig om att det är stor skilnad på media’s skildring av jägare/vargmotståndare och så kallade ”vargkramare” och att det är något som det borde bli ändring på. Faktum är att jag brukar hålla med dig i det mesta du skriver, MEN; Har du hört talas om ”Godwin’s lag”? Den säger att ju längre en debatt på internet fortgår ju desto mer ökar sannolikheten att någon gör en jämförelse mellan motståndarsidan och Nazismen. Då Nazismans ondska var så total tenderar jämförelser och paralleller med den urvattna förtroended för den argumentation man för och i förlängningen av Godwins’s lag brukar det anses att den som först drar en parallell till Nazismen har förlorat argumentationen. Googla gärna på ”Godwin’s law”. I övrigt, keep up the good work!

 110. Daniel Ligné says:

  earnie: Jag fattar ärligt talat inte vad du menar. I min värld är människor alltid mer värda än djur. Tycker man annorlunda så blir jag lite rädd. Det är det hela…

  I en demokrati får man nog uttrycka sina åsikter. Jag tycker att AB är helt snett ute och att SRF är oseriösa. Att sedan EU skulle lyssna på SRF är rent nys. Vi vet nog rätt väl vilka som hanterar EU i denna fråga och Ann spelar nog inte riktigt i den divisionen. Men, hon gör det bra i sin del av världen, det ska ingen ta ifrån henne.

  Om du inte har mer sakliga argument än ”amsagor” och ”väx upp” behöver du nog fundera en stund…

 111. Daniel Ligné says:

  Perra: Jag placerar inte någon i något fack. Jag tar ansvar för vad jag skriver och för Jägareförbundets förehavanden. Många föreningar svävar rätt fritt just nu och vad Riksjägarna tycker och tänker får de förklara själva. Det är kaos och jag skulle bli väldans förvånad om inte vi jägare så småningom landar på samma slutsats. Men, det får framtiden utvisa…

 112. Sören Lundberg says:

  Situationen nu är att samhället har tappat kontrollen över all sansad vargpolitik.
  Det som nu råder är att jämföra med anarki. Skyttegravsläge har inträtt, under tiden passar vargarna på att sprida sig utan kontroll.

 113. Perra Hälsing says:

  Ojojoj Daniel.
  Menar du i ditt svar till signaturen ”ernie” att du placerar Riksjägarna i samma fack som Nordulv, eller vad?

 114. Tommy Olsson says:

  Daniel Bra skrivet av dig det är bara en sak jag inte tycker om det är att bli jämförd med Judar det är väl ändå det folkslag som dödat flest meniskor
  ernie ser att du kommit tillbaks har du varit i hemlandet och kramat varg där tycker ju alla om vargen så du kan väl ta med ett gäng vargkramare dit helst då med en enkel biljett
  En sak är säker skulle någon jägare vara så dum så han ens höjer en knytnäve mot någon då skulle han säkert åka dit och bli av med både lisenser o friheten än värre om man mordhotar någon vilket som tur är bara mäniskor med ett mycket dåligt utvecklat intelekt syslar med
  Sture det finns inte och har aldrig funnits några 210 visionärer det har ju framkommit att när siffran 210 var uppnåd skulle taket lyftas bort något som aldrig Sjf upplyste oss jägare om
  att sedan kalla sig 150 visionär är ytterligare ett sätt att ragga medlemmar tyvärr
  Är det någon som tvivlar är det bara att gå tillbaka till inslaget med Carlgren och Eskil

 115. earnie says:

  Daniel. Jag fräser på grund av dina insinuationer och subtila kopplingar med nazism, ditt resonemang blir därför rimligen ett direkt självmål. Du inser väl att du även talar till dig själv.
  Eftersom jag inte känner till Nordulv, har inte varit intresserad av dem eller följt dem och vet inte vad de står för, annat än att de levererar klara avståndstaganden från våld. Att både SRF:s, SNF:s och Djurskyddets loggor finns med, rätt eller fel låter jag respektive förening bedöma, de har väl ansett det ok. Du får gärna ha en uppfattning men det är inte upp till dig Daniel att bedöma andras uppfattningar om seriositet och vem som skall klippa vems band.
  Vad som sägs på Facebook torde alla veta att det knappast är någon förenings uppfattning eller policy, jag vet att SRF:s webredaktör ofta är inne och försöker styra upp debatten när dessa spårar ur. Läser du däremot SRF:s stadgar, policy och hemsida så är den objektiv och saklig med ytterst få provocerande element. Därför är jag medlem i SRF som ett starkt motlut för SJF.
  Det är tack vare SRF:s initativ och Ann Dahlerus digra jobb som EU nu prövar svensk vargpolitik, oavsett var det landar är det starkt jobbat av en i dina ögon oseriös förening som du knappt vill tilltala. Konstigt att EU-kommisionen hörsammar SRF…….
  Sluta med era amsagor och skräckspridningar om vargen, väx upp och anpassa er till en ny tid.

 116. Sture Sjöstedt says:

  Daniel Ligne.
  Du som är 150-visionär kan väl vända dig till 210-visionärerna , som har befogenhet att fatta beslut om vargjakt, så att inte vargkramarna lyckas få tusentals vargar i Sverige.

 117. Daniel Ligné says:

  earnie: Nejdå, ”vargkult” är ett etablerat begrepp om du läser mina länkar och boktips ovan. Krävs ingen uppfinning där…

  Läs vad jag skriver istället för att fräsa. När man inte längre skiljer på djur och människa, lagligt och illegalt samt sakdiskussioner och personliga påhopp är man illa ute. SRF förknippas i mina ögon idag med fler än just Nordulv. Vill de verka seriösa och förtjäna ett sakligt och seriöst tilltal ska de nog klippa de där banden. Det gäller nog SNF också.

  För övrigt hittar du ”vargkulten” direkt hos SRF. Alla ingredienser finns där om du lägger 5 minuter på deras facebooksida. Hyllningar av vargen och hot samt smädelser av jägare i samma andetag.

  Självklart tar vi alltid avstånd från militanta inslag och olagliga påfund. Hittar du motsatsen någonstans så gör mig uppmärksam ska jag reagaera, alla dagar i veckan.

  Vad gäller Riksdjägarna så är jag rätt säker på att du inte hittar vår logga på deras hemsida… SRF´s logga lyser ganska tydligt på Nordulvs…

 118. Björn Isaksson says:

  ernie
  Du har ju en poäng att vi kanske har skruvat upp tonäget i vår diskussion.

  Det är lite olikt oss att jobba på det sättet.
  Men uppenbarligen kommer man längre med vulgärdebatt än fakta.
  Vi kanske ska göra som ”the dark side” ett tag och se om vi får mer genomslag?
  Sedan att det poppar upp en massa tok när samhället abdikerar i frågan är ju inte så konstigt och token finns som bekant på båda sidor.
  Men lite kultvarning är det allt på kramarsidan då man vägrar se saker ur mer än ett perspektiv.

 119. Daniel Ligné says:

  Fredrik: Visst kan det vara ett illdåd från någon som ogillar hans inställning i vargfrågan, även om den är rätt svår att finna. Verkar inte direkt vara hans stora profilfråga och dessutom är inte vargfrågan så het just där uppe.

  Det som gör mig lite misstänksam är att han har ett tiotal liknande ”attentat” i bagaget sedan tidigare och att andra människor i närheten blev utsatta för samma sak, stenkastning, samtidigt.

  Hot och trakasserier är alltid oacceptabelt men om man som Aftonbladet drar slutsatsen att dessa dåd beror på ”varghat” har man gjort det förbannat enkelt för sig. Det är också fel.

 120. earnie says:

  Daniel. Efter att ha varit borta ett tag har jag nu idag lärt mig ett nytt fiffigt begrepp, ”vargkult” som antagligen du lanserat och väver ihop med nazister!? I din värld är risken stor att dina meningsmotståndare är någon slags presumptiva arier med nazistiska ideal som hyllar någon slags vargkult, vilket j-a trams. Nu får du fasen kamma dig.
  Allvarliga personliga avvarter inom SRF har upplysts om opassande uttryck som inte rimmar med föreningens grundläggande ideal. Några har valt att lämna då mer odemokratiska idéer förkastades av medlemmarna spontant i grupptryck. Det är mycket möjligt att de numera huserar ibland andra som hyllar andra dunkla ideal. Blanda inte in SRF i dina resonemang, du vet mycket väl vad SRF står för och vilket arbete dom lägger ned, visserligen er till förtret.
  Returfråga: Gör ni det? Tillrättavisar ni militanta ideer hos era medlemmmar? Finns en hel del av brösttoner i den bäringen att läsa på din och Gunnars bloggar, i vissa stunder underblåsta av er. Gissar att besatta jägare med annan världsuppfattning än normalt funtade jägare väljer att nu hellre samlas i knät och bli förstådda vid Solveigs barm…..Riksjägarna är det märkligt tyst kring, de håller sig för sig själva, bryr sig inte, ingen tar dem på allvar, ingen lyssnar på dem, det för mig är ytterst oroande.

 121. Magnus says:

  Om det är till någon tröst så finns det ingen som tar Aftonbladet seriöst. Att ha en tvivelaktig blogg full med sakfel som källa till en artikel säger en hel del om hur seriösa Aftonbladet är.

  Egentligen så är det ingen mening att ni ens utalar er till media dom skriver endå vad dom vill.

 122. Fredrik Nilsson says:

  ”Hade man orkat granska den killen kritiskt skulle man nog finna en hel del andra anledningar till att folk vill kasta sten på honom.”

  Har du fog för det påståendet eller är det bara vilda spekulationer från din sida?
  Om det nu finns Militanta ”Vargkramare”, varför skulle det vara så omöjligt att det även finns Militanta ”Varghatare”?

 123. Kennet says:

  Reagerar också på detta. Man kanske inte kan kräva för mycket av Aftonbladet då de inte ens vet att de anställer kriminella som systemadministratörer.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] fokus på djurrätt och naturskydd. Stämningen är redan uppiskad mellan de båda lägren men i en blogg på Svenska Jägareförbundets hemsida kastas ytterligare en […]

Kommentering är stängd.