Det eviga kretsloppet

,
Foto Magnus Rydholm

Foto Magnus Rydholm

Visste du att en av hinduismens tre grundpelare är Samsara – det eviga kretsloppet. När vår natur myllrar av liv, blomstrar och värmen stiger är föryngringstiden som mest påtaglig.
Och det är i detta läge jag inte kan låta bli att tänka på Samsara. Att det är då det startar igen – det eviga kretsloppet.
För oss som jägare, människor och naturälskare är det något magiskt som sker varje år. Livet startar om. Skogar, sjöar, slätter, fjäll och hav har under vintern dränerats på liv. Men nu fylls det på.
För mig är detta en tid som skapar hopp och framtidstro.

Som du säkert vet arbetar Svenska Jägareförbundet hårt för att bli bättre, mer tydligt, vinna jaktfrågor och bli en mer medlemsnära organisation. Och vårt arbete med att skapa bättre förutsättningar för jakten kommer heller aldrig ta slut.
Nya utmaningar dyker upp.
Tiderna förändras. Kraven på oss som organisation tar nya former.
Det finns en evighet även i detta – att leva i samtiden och ständigt förbättra sig. Men det finns hopp och framtidstro även här.

Under sommaren är vi ett antal personer från förbundet som deltar i politikerveckan i Almedalen (28 juni till 5 juli). Under en veckas tid har vi möten med olika beslutsfattare, opinionsbildare, företag, organisationer och politiker. Dessa träffar handlar egentligen bara om att berätta vad vi tycker. Göra våra ståndpunkter kända, samt förklara bakgrunden till dessa på ett förtroendefullt sätt.
Och vi behöver inte skämmas.
Våra åsikter är baserade på forskning och fakta.
De är välformulerade och tar även hänsyn till andra intressen, eftersom politik oftast innebär att hitta kompromisser.

I Almedalen ska vi också ha ett seminarium tillsammans med Miljöpartiet. Detta är ett spännande inslag eftersom jägare och miljöpartister ofta beskrivs som varandras motpoler. Men är det verkligen så illa? Eller finns det samsyn i vissa frågor? Kan vi vinna något på en bättre dialog? Ja, de frågorna lär vi får svar på 29 juni.
Vi drar oss också mot jaktårets slut. Och just detta nyår ska vi fira i Almedalen.
Som sagt, det eviga kretsloppet snurrar på. Och minner oss om den skördetid som nu kommer.
Och tro mig, är det någonting det finns hopp om så är det kring nästa jaktsäsong.

6 Kommentarer
 1. MrStraightpull says:

  Tyvärr blir detta seminarium ingen annat än ett utsläpp av varm luft. Att hitta gemensamma ståndpunkter kommer bara att ske så länge brukarna backar från sina positioner! MPs tyska systerparti ställer just nu till ett helvete för de tyska brukarna i de delstater man ingår i styret för. Mycket av de grönas argument är exakt desamma i Tyskland som i Sverige, dvs det är uppenbart att de drivs utifrån en gemensam och diskuterad strategi (att ideologin bakom är densamma brukarfientliga är ju uppenbart från början). För den som förstår tyska kan dessa två länkar vara läsvärda (från Wild und Hund): http://www.wildundhund.de/cgi-bin/r30msvccms_seiten_ansicht.pl?&var_hauptpfad=../r30/vc_content/&var_fa1_select=var_fa1_select||438|&var_seiten_nummer_uebergabe=8863 och http://www.wildundhund.de/r30/vc_content/bilder/firma438/Dossiers/003_003_editorial_2114_1.pdf . Precis som i Sverige offras brukarnas rådighet och äganderätt på den gröna ideologins altare – ändamålet helgar medlen för de gröna, tro inget annat. Till skillnad från Tyskland saknar Sverige ett riktigt skydd för grundlagarna – vi skall vara tacksamma för att MPs makt i Sverige, trots regeringsställning, är beskuren tack vare uppenbar inkompetens och ett ständigt aktivt hot från Allians och SD att fälla regeringsförslagen.

  Så om inte brukarna vill lägga sig på rygg (eller än värre, ”bend over”) så bör vi nog rusta oss för en större strid. Den tyska situationen är inte långt borta – bokstavligen… Men visst, släpp ut lite varmluft i Visby – sommaren har ju varit kall hittills LMAO

 2. Tommy Olsson says:

  Magnus
  jag tror personligen det är lättare föra ett vettigt resonemang med en Ekeby skottkärra
  som förmodligen har ett bättre IQ än vilken Miljöpartist som helst

 3. Magnus Rydholm says:

  Tommy: Vi samarbetar inte med något parti. Vi är opolitiska. Men vi har dialog med alla.
  Av skäl som alla jägare känner till är relationen kanske sämst med Miljöpartiet.
  Detta är orsaken till seminariet.
  Har vi något att vinna på att samtala med Mp? Ja, definitivt. Det handlar om att förklara våra synpunkter, få dessa politiker att förstå hur vi känner och hur problemen påverkar vår vardag. Har vi tur kan vi hitta någon fråga där vi tycker lika dant, exempelvis lövinslag i skogen, kantzoner i odlingslandskapet?
  Lyckas vi med det är mycket vunnet. Om vi misslyckas är situationen samma som idag.
  Men man ska ha klart för sig att varken Mp eller vi kommer att byta åsikter. Det handlar om att skapa förståelse.

 4. Tommy Olsson says:

  Magnus
  menar du på allvar att ni kan tänka er ett sammarbete med MP
  Tror du på allvar att det skulle kunna leda till något bra för oss jägare

  Jag har för några månader sen gått med som medlem i SJF
  men börjar ni slicka stövlarna på MP då lär det medlemskapet ta slut fort som FN

 5. Björn Isaksson says:

  Ja, initiativet i Almedalen är lysande!
  Och ja, jag tror faktiskt att det är rätt illa ställt inom miljöpartiet, med mina mått mätt.
  Här har vi faktiskt möjligheten att ställa saken på sin spets. Med tanke på motionsfloden på deras kongress så är det nog så att delar av partiet är direkt jaktfientligt och andra delar är direkt landsbygdsfientligt.
  Jag hade en debatt med en MP-politiker för några år sedan som på fullt allvar menade att fri kollektivtrafik i städerna skulle finansieras av oss som bor på landet eftersom vår livsstil är miljöfarlig. Hans menade att bara bo i spenaten är ett miljöbrott.
  De motioner som kommit upp är väl en sak, men partistyrelsen avfärdar vissa av dem genom att hänvisa till ännu hårdare skrivningar som redan finns i programmet. Det är värre, stolliga motioner om jakt kommer från de flesta partier, men kommer inte in i partiprogrammet som det gör hos MP.
  Synd att inte jägaren Pehr Garthon med sin imponerande skottlista, som hans parti vill sätta stopp för, deltar i debatten.
  Vi får väl se om miljöpartisterna tycker att ni är värdiga att ta i hand efter debatten eller om det bara är deras språkrör som uppträder omoget och pubertalt, apropå partiledardebatten i går.

 6. Mats Johansson says:

  Magnus.

  jag är medlem i SJF inte bara för att jag jagar, men minst lika mycket för att jag är rädd om, och vill stödja arbetet med att vårda, en svensk natur och biologisk mångfald som jag påstår inte finns maken till i något annat europeiskt land. En natur som en gång räddades från att bli som resten av Europas av bl.a SJF tillsammans med (dåtidens) Svenska Naturskyddföreningens medlemmar och som sedan dess vårdats av de människor som bor, lever i och av och ibland också äger den.

  Lova mig en sak, Magnus.
  Be MP representanter på seminariet, på ett så enkelt sätt som möjligt så att en lågutbildad medelålders svensk man som dessutom jagar några dagar om året, förstår varför den svenska naturen skulle bli finare/den biologiska mångfalden så mycket större, om MPs väljare får bestämma hur den ska skötas.

  MP har om jag studerar de senaste valresultaten en mycket stor, och ökande andel, av sina väljare inom en radie på några kilometer från städernas/tätorternas centralaste delar.(och bara knappt 7% av den totala välarkåren)
  Mycket få av MPs väljare äger mark utanför ”tullarna”. Ännu färre tvingas tänka långsiktigt för at de, eller deras släkt i generationer lever/har levt i balans med och av vad naturen ger.

  Vad vet de som generationer av landsbygdsbefolkning inte fattat än?
  Vad vet de som över 93% (eller 87 om man också räknar bort V) av våra demokratiskt valda riksdagsrepresentanter inte fattat än?

Kommentering är stängd.