Hur fyller du på med energi?

, ,

Stressa av

Tempot i dagens samhälle är många gånger för högt. Vi stressar.
Både våra egna, vänners och samhällets förväntningar på hur vi ska vara som människor, vad vi ska göra, hur vi ska se ut, leva våra liv och mycket annat gör att stress numera är en del av vår vardag. Samtidigt ställer yrkeslivet allt tuffare krav.
Visst, stress behöver inte alltid vara dåligt. Den kan få oss att fokusera och producera.  Men alla människor behöver fylla på med ny energi. Och vi gör det på olika sätt.

För de allra flesta jägarna är det under jakt vi laddar batterierna. Det är då vi kopplar bort vardagen. Jakt är nämligen en sysselsättning som är som gjord för att få energi, kanske en av de bästa ”batteriladdarna” som finns.
Varför är den det?
Jo, först så är man utomhus under en lång tid. Bara den friska luften är bra. Därtill får man motionera, både gå, smyga, springa och ibland dra älgar till vägar.
Sedan får man koncentrera sig på saker som man inte gör varje dag. Lyssna efter ljud, stå still, vara tyst, uppfatta små rörelser och röra sig sakta för att nämna några primitiva saker som människokroppen faktiskt är gjord för att utföra.

När alla dessa små göromål utförs tillsammans klarar den mänskliga hjärnan inte av att samtidigt fokusera på andra saker. När vi är på jakt och skärps våra sinnen och hjärnan ställer in sig på en enda sak – jakten. Det går helt enkelt inte att samtidigt fundera över hur man ska få livspusslet att gå ihop, arbetsplatsproblem eller något annat. När du jagar gör du det till 100 procent. Och även om du inte skjuter något får du tillfredsställelse över upplevelsen i naturen. Du har troligen använt förmågor som du inte använder i din vardag, olika delar av hjärnan har fått arbeta för att nämna något. Och detta ger oss ny energi.

Jag tror det är just detta som gör att vi jägare söker efter så mycket jakt som möjligt. Vi söker återhämtning och upplevelser på en och samma gång.
Jakten ger oss jägare då mening – i ett större sammanhang (med viltkött, viltvård och allt annat).
Om du aldrig jagat någon gång. Fråga en jägare om du får följa med. Då kan du själv se att spänningen, upplevelserna och de skärpta sinnena ger ny inre kraft – även om kroppen blir trött.

1 svara
  1. Vild mark says:

    Jakt är friskvård för kropp och själ…man blir ett med naturen och tar del av det som sker…allt från myran som går på stigen till älgen som betar på hygget.. Med olika jaktformer och viltvårdsarbete så ser man årstidernas växlingar och får känna på alla väderlekar.. Man möter nya utmaningar och även många nya vänner..år efter år. Man blir aldrig fullärd… Man kan beundra viltet och fascineras..även om man i nästa sekund avslutar dess liv.. På så vis blir man en del av naturens kretslopp..vi föds..vi lever..och vi dör..och sen kommer det någon ny och tar platsen…. För försvinner ett vilt så blir det ett ökat livsutrymme åt ett annat.. Men även om man jagar så är dödandet en försvinnande liten del av jakten..9 av 10 gånger går man hem utan att ha skjutit..men 10 av 10 gånger går man hem med en upplevelse..en naturupplevelse. Få är de intressen som lockar ut så många i vår underbara natur..oavsett väder..året om…

Kommentering är stängd.