Hedersmord eller bara ett vanligt vargmord?

När jag läser en av nyheterna på NWT:s hemsida idag funderar jag på om de av misstag publicerat en artikel avsedd för den första april? NWT skriver om vargen som hittades död i Brattfors och som omedelbart misstänktes vara förgiftad. En ”rådjursåtel” hittades i närheten med det som påstås vara rådjurskött utlagt på åteln. Jag undrar varför rådjur matas med rådjurskött i Brattfors, jag brukar fodra med havre eller ensilage på mina ”rådjursåtlar”, men kallar dem foderplatser. Kanske menar NWT räv- eller misstänkt ”vargåtel”? Vad vet jag, i fablernas värld är det mesta möjligt.

Svaret från SVA, jag har skrivit om det tidigare, visar att vargen hade kraftiga bitmärken över ryggen och verkar vara dödat av ett annat rovdjur. Jag undrar varför man inte kan fastställa varg? Landets besiktningsmän gör det ju ofta när vargar dödat tamdjur. Dessutom hittades inget gift i åteln.

Hur som helst, miljöåklagare Åse Schoultz, lägger inte ner utredningen ännu. Hon vill först slösa skattepengar på att via DNA utreda om vargen var från Brattfors eller om den kom utifrån bara för att ”bråka”! Så nu ägnar vårt rättsväsen sin tid och sina resurser till att utreda om det möjligen var hedersmord, d.v.s. mord inom familjen eller om det bara var ett vanligt mord som bottnar i vargars normala främlingsfientlighet!

En annan nyhet den senaste vecka är det lodjur som en lokförare anmälde att han kört på och som troligen dödats. Någon ”expert” åkte till platsen och konstaterade att lokföraren hade fel! Han körde inte alls på lodjuret. Det var illegalt skjutet och lagt på spåret för att dölja tjuvjakten! Rovdjursföreningen skriver på sin Facebooksida att ”tågdödat lodjur var ihjälskjutet. Såvitt jag vet har SVA fortfarande inte lämnat något utlåtande. Min gissning är att lokföraren vet vad han såg, d.v.s. att han körde på ett friskt lodjur. Men utredningen läggs nog inte ner direkt nu heller. Någon annan miljöåklagare lär väl vilja utreda om inte Naturvårdsverkets beslut om att medge licensjakt på 6 lodjur i Gävleborgs län har varit så traumatiskt för lodjurstammen att vissa djur ser självmord som den enda utvägen. Kanske valde just det här lodjuret att ta det säkra före det osäkra och skjuta sig själv på spåret för att vara säker på att dö om inte kulan var nog! Lodjuret bommade, men tåget gjorde jobbet!

Man kan skratta åt alla stollerier som följer i rovdjurscirkusens spår. Vi får hoppas att de 12 personer som misstänks för illegal vargjakt i Norge inte är offer för samma ideologiskt grundade förutfattade misstankar som vi ser i Sverige.

13 Kommentarer
 1. Bertil Johnson says:

  Per Bengtsson, Kerstin Fredin, ”Bagdad Bob” mfl, var är ni? Det vore klädsamt om ni också ville kommentera de här amatörmässiga tendenserna i journalistik och rättsutövning. Är det möjligen så att vi kan tolka er tystnad som ett tyst medgivande till att viltförvaltning bäst sköts av de som kan sakfrågorna, dvs jägarkåren?

 2. Tommy Olsson says:

  Lars Wikman
  jag håller med dig i det du skriver, älgjakt i Lappland 4600ha 5 dagar en vuxen i tilldelning 30,000 kr, för dom pengarna kan man köpa 3 vuxna älgar.
  Tyvärr är det så att Regeringen och riksdag samt dom statliga verken är dom som lagt grunden för den situationen vi befinner oss i idag
  Vårt rättsväsende är inte heller något att skriva hem om, Inkompetenta åklagare
  en i alla hänseende partisk Förvaltningsrätt och lika så kammarrätt för att inte tala om
  polisväsendets totala inkompetens och oförmåga att sköta sina sysslor och åtagande
  Och så länge vi låter dom hållas så lär situationen enbart bli värre och värre
  Svenska jägareförbundet arbetar med jakten på framtiden
  jätte bra, men det finns i dagsläget ingen framtid för oss vanliga jägare Tyvärr
  Med den utvekling vi har i dagsläget kommer jakten att vara till för mäniskor med enormt feta bank konton, och med handen på hjärtat. Hur många medlemmar blir det kvar i Svenska jägareförbundet då?

 3. Lars Vikman says:

  Ja du Gunnar NWT är en stor skam dom gör allt för att vilseleda allmänheten, har nu tröttnat på detta så jag har sagt upp min prenumeration , vet inte om det är Bob som styr vad som får skrivas eller inte. Är nu 58 år började vara med min morfar när jag var i 5 årsåldern , anser att betongekologerna och betraktarsidan håller på att rasera mitt liv, tillråga på allt så får man nu börja att leta efter jakt i Norrland för att få en chans att jaga på vargfria marker med en kostnad på ca 20000:- för en vecka med resa jakt uppehälle, kanske ska kolla om Bob, Mikael Karlsson WWF och Wolf Army kan sponsra mig eftersom dom har förstört livet för många här i Mellansverige .

 4. Johan says:

  Snacka om att göra allt för att säkra sitt levebröd. Åklagare som sitter och mjölkar staten på pengar utan att skämmas det minsta. Jag skäms iallafall, inte bara åt deras vägnar utan för att vara svensk medborgare, något som jag förr var stolt över. Ju äldre man blir ju mer förstår man hur svenska demokratin och rättssystemen fungerar, och tyvärr känns det som att det inte går åt rätt håll. Kan vi inte införa något slags intelligenstest för människor som hanterar skattepengar eller får sin lön från skattemedel. När vi ändå fantiserar bort så vore ett moraltest att rekommendera för alla Sveriges folkvalda politiker. Med det sagt vill jag klargöra att det finns säkert bra tjänstemän och politiker också, och än lever hoppet.

 5. Robert says:

  Ja, nu verkar även ärendet vara nedlagt – bra!
  Tyvärr blir det ju ett slags mediedrev i sådana här fall. Istället för att först invänta obduktion, som ju ändå sker på allt statens vilt, så basuneras det ut som illegal jakt eller dylikt. Tyvärr är då skadan redan sketd. Det första budskapet sätter sig bättre än den senare dementin.

 6. Obligatorisk says:

  ”Jag undrar varför rådjur matas med rådjurskött i Brattfors, jag brukar fodra med havre eller ensilage på mina ”rådjursåtlar”, men kallar dem foderplatser.”

  Du insinuerar väl inte att ”bäverjägarna” från Lillhärdal ljuger om att de var ute för att rekognoscera inför bäverjakten, och att det kött de hade med sig var avsett för annat än bäver?

 7. Tommy Olsson says:

  Gunnar
  Man kan skratta åt alla stollerier. samtidigt kan man gråta över all idioti,
  Det finns mängder av mäniskor som tror på detta en dementi tror jag inte hjälper
  eftersom vissa bara ser det dom vill själva.
  Vi har starka makter att kämpa mot, jag tror inte att lämpor är det rätta medlet
  Miljöåklagaren i detta fall har ju klart uppvisat en total brist på kunskap om våra rovdjur
  själv har hon ju tidigare varit delaktig i avmaskning och märkning av varg tillika behandlat dem för rävskabb
  Ursäkten den gången var att hon behövde praktik i ämnet Rovdjur.
  Hur kan man sätta en totalt okunnig person att sköta just frågor som rör Rovdjur,
  eller för den delen något annat
  så pass krav måste vi väll ändå ha inom det Svenska rättsväsendet
  att åklagarna skall ha någon kunskap inom sitt arbetsoråde

 8. Mats S Johansson says:

  Gunnar.

  jag har slutat skratta för länge sedan. Sagan om kejsarens nya kläder är ju rena facklitteraturen i jämförelse men vad som pågår i rovdjursfrågan. Jag hoppas snart någon liten ”pojke” säger de magiska orden och avslöjar gänget bakom lögnen att det är ojagade stammar av rovdjur som ska rädda den svenska naturen från undergång.

  OT kanske, men du stängde möjligheten att kommentera i ditt förra inlägg innan jag hann fråga.
  Om jag minns rätt kom ”den demografiska sårbarhetsanalysen” fram till att det behövdes 38 vargar. Vilket resultat hade ”den demografiska sårbarhetsanalysen” kommit fram till om den tagit hänsyn till densitetsberoende effekter (vari interferrenskunkurrens ingår)?

 9. Pappa på landet says:

  Gunnar Glöersen.
  Och i Skåne blev en varg tågdödad vid Tjörnarp i Skåne för något år sedan. Banverket är vargars och lodjurs bane. Men banverket dödar också många renar. Kanske lika många renar som vargarna och lodjuren river. Hur många vargföryngringar kan det bli i vår?

 10. Anders Åberg says:

  Nja, fast man vet ju aldrig, någon kan ha skjutit efter det men missat……bäst att fortsätta utreda.

 11. Björn Isaksson says:

  Tyvärr når nog inte de svaren ut i andra media än jaktpress. Det strider mot storstadsmedias agenda i vargfrågan.
  Till sakfrågan:
  Jag tror du har helt fel i dina spekulationer om hedersmord eller främlingsfientlighet, forskningen har inte kunnat visa att vargar ägnar sig åt sådant. Personligen tror jag att vargen är ett offer för gängrelaterat våld, dvs den har mördats av ett rivaliserande varggäng. Det lär inte var helt ovanligt har jag läst mig till.
  Beträffande lodjuret är jag nog däremot inne på din självmordsteori. :)

 12. Rikard says:

  Nej nej hon ska självklart utreda släktförhållandena och annat intressant innan brottsutredningen kan anses klar.. Man tar sig för pannan :-(

 13. Gunnar Glöersen says:

  Svaret kom snabbare än beräknat. SVA bekräftar nu att lodjuret i Gävleborgs län var tågdödat. Vi får se om åklagaren lägger ner ärendet? :)

Kommentering är stängd.