Vem granskar vargjaktens kritiker?

Så fick vi äntligen ett riksdagsbeslut som kan skapa förutsättningar för en klok rovdjursförvaltning som även tar hänsyn till människor. Jag fick många glada tillrop igår. ”Nu firar ni väl med Champagne, var det många som skrev?”
Jag önskar att jag kunde det, men jag väntar! För än så länge har inget hänt i de Värmländska skogarna, det finns precis lika många vargar idag som igår och det är många!

Vad gäller genetiken är det så att intervallet 170-270 vargar bygger på att det finns invandring av en individ per generation (5 år), alltså finns det med som en förutsättning för intervallet. Foto: Jiri Hrebicek/Mostphotos

Jag vet inte om det blir någon vargjakt. Naturvårdssidan kommer att fortsätta sin sanslösa antijakt kampanj med alla till buds stående medel. Eftersom media sällan ställer en kritisk fråga till dem och framför allt aldrig granskar deras argument finns det risk att de lyckas. Min egen högst personliga bedömning är att de lyckas driva vargfrågan till EU domstolen. Men först återstår att se om de lyckas stoppa licensjakten via den svenska förvaltningsdomstolen som förra gången.

Efter en heldag med laxtrolling, det blev en liten öring och två stora gäddor, surfade jag runt lite på nätet för att följa upp naturvårdens reaktion på riksdagens beslut. Nu känner jag redan till deras lögner och halvsanningar, men en del intressant hittade jag.

För det första noterade jag att Naturskyddsföreningen uppenbarligen valt att inte skriva ett officiellt pressmeddelande om rovdjursbeslutet. Istället väljer de medvetet (?) att låta avgående ordförande Mikael Karlsson blogga på engelska, men i samma form som ett pressmeddelande! Karlsson hoppas tydligen skapa en internationell opinion mot svensk rovdjurspolitik eftersom han inte ens lyckades få med sig mer än 13 % av Sveriges riksdag. Ja inte ens det, ett par vänsterpartister röstade inte med sitt eget parti. Innehållsmässigt är det han skriver till stora delar lögn eller halvsanningar. Vem tror att ”Enhalvsanningärocksåenlögn Kjöller” kommer att granska hans blogginlägg? Inte jag i varje fall. Men jag kan ha fel, jag hjälper till med faktagranskningen.

  • Påstående: Det finns inget vetenskapligt stöd för de siffror som antagits av riksdagen. Årtionden av studier av vargar i Sverige har kastats överbord och ersättas av en otroligt politiserad process. Också när det gäller lo, björn, järv och kungsörn, de nu politiskt antagna mål, som påstår sig representera gynnsam bevarandestatus, har ingen saklig grund, säger Jan Terstad, chef för naturvård på Svenska Naturskyddsföreningen.

Sanningen: Alla siffror bygger på data på individnivå från den svenska vargstammen. Inget annat land i världen har ens möjligheten att bygga beslut på ett så grundliga vetenskapliga underlag. Jan Terstads kommentar är precis lika fel. Underlaget för lodjur, björn och järv bygger på sårbarhetsanalyser gjorda av Torbjörn Nilsson. NV har dessutom erkänt att det är de som räknat fel när de rapporterade för höga referensvärden till EU i juni! NVs nya referensvärdena för lodjur och björn lär hamna inom riksdagens intervall. Behöver jag säga att Terstad kommer från Artdatabanken!

Sen har vi Rovdjursföreningen. Ja, vad skall man säga om dem? Roger Olsson, ordförande, blev sur för att jag skrev om Jan Bergstam i ett blogginlägg och angrep mig i Nya Wermlands tidningen. Han tycker själv att de bara informerar objektivt och att de är verklighetsförankrade. Jan Bergstam intervjuades av Värmlandsnytt igår. När ni lyssnar på det han säger skall ni betänka att han varit chefredaktör för flera tidningar. ”Det här är ju ett beslut som man inte behöver ta så allvarligt på. Det här är ju ett politiskt beslut.” Är det fortfarande någon som undrar varför jag skrev blogginlägget? Samma syn på demokrati visade deras generalsekreterare i en tidigare debatt med Jesper Jönsson, Vargfakta. Hon kritiserade regeringen för att ”de ger folket vad de vill ha!”
I övrigt upprepar de mest samma lögner som SNF.

  • Påstående: Målen för rovdjursstammarnas gynnsamma bevarandestatus rimmar varken med vetenskapliga eller med EU-rättsliga krav. Till exempel baseras beslutet om 170-270 vargar på ett irrelevant underlag som inte tar hänsyn till den genetiska isoleringen och den höga inavelsgraden hos vargstammen.

Sanningen: I den första delen är det samma trams som SNF kommer med. Vad gäller genetiken är det så att intervallet 170-270 vargar bygger på att det finns invandring av en individ per generation (5 år), alltså finns det med som en förutsättning för intervallet! Det inflödet uppfylls idag. Inavel är ett problem, det kan inte förnekas. Men alla studier som gjorts visar att dagens invandringtakt, kombinerat med selektiv jakt, gör att inavelsgraden minskar snabbare än utan jakt! Så SRF som ser inavlade vargar som ett problem borde stödja selektiv jakt.
Huruvida licensjakten 2010 strider mot EU rätten har vi olika uppfattningar om! Men en sak är säker EU kommissionen har inget större mandat att bestämma i frågan än regeringen, de kan bara att låta domstolen avgöra tvisten mellan dem och regeringen.

Slutligen WWF, de är kritiska men återhållsamma. Intressant att de skriver, ”Om regeringen hade tagit kloka beslut för 6, 7 år sedan hade det troligen redan funnits förutsättningar för en licensjakt på varg idag”! Jag undrar vad de menar? Hade Art-och habitat direktivet sett annorlunda ut, utan t ex licensjakt 2010? Hade sårbarhetsanalyserna sett annorlunda ut om vi inte jagat 2010? Självklart inte. Efter många möten med dem vet jag vad de menar. Jaktlagstiftningen skall in under miljöbalken! Med licensjakt menar det inte reglering av stammen, de menar smulor åt dem som drabbas!

Avslutningsvis, riksdagsbeslutet är en stor framgång för SJF. Inte för att vi nått exakt dit vi vill, utan för vårt sätt att arbeta. Alla som följt senaste veckornas debatt och avslöjanden förstår att man bara kan vinna politikernas förtroende om de vet att det går att lita på det vi säger. Framgången bygger på att vi valt att vara med i matchen och tolkat regelboken och det vetenskapliga underlaget. Andra har valt att sitta i utvisningsboken redan från start. Avstängda från fortsatt spel lär delar av naturvården bli om någon väljer att granska matchen i efterhand!

147 Kommentarer
  1. Gunnar Glöersen says:

    Pappa på landet, jag tror att debatten om kaniner och lodjur är avklarad nu. Inga fler inlägg publiceras i det ämnet.

  2. Pappa på landet says:

    Lars Dahlen.
    Du är en lustig fyr. Tror du själv på det du skriver. Att vildsvinet är ett rovdjur dokumenteras ofta i tidningar så följ med i pressen och lyssna på radio och titta på TV. Numera finns ju inga vildkaniner i Skåne så lodjuren får leva på annat. Vildsvin är ju klövdjur. Tror du lodjur kan leva på kultingar ?

  3. Lars Dahlén says:

    Vad är ett rovdjur & vad är en allätare.

    Ett rovdjur är ett djur som endast har tänder & matsmältnings organ för kött.
    Ett rovdjur kan inte överleva på en vegetariskt diet.

    En varg är ett rovdjur den plockar visserligen blåbär ibland men den kan inte beta,
    den kan inte heller smälta vegatabilier.

    Detta är definitionen på ett rovdjur.

    En allätare har tänder & matsmältnings organ som är en kompromiss.
    En allätare kan äta & smälta både kött & vegatibilier.
    En allätare kan överleva på en helt vegetarisk diet.
    En allätare kan också överleva på en diet som är i huvudsak animalisk.

    Detta är definitionen på en allätare.

    Vi är allätare så är också vildsvinet.

    Observeras du är ingen rovdjur för att du tar rov dvs dödar.

  4. Lars Dahlén says:

    Jaha & betyder det ?

    Att det finns enstaka lodjur på vandring som äter en kanin eller ?

    Vad du sa var att lodjur huvudsakligen levde på kaniner i Skåne.
    Du har dessutom sagt att det har funnits en fast som gjorde detta.
    Är det så att det funnits/finns en fast lodjurs stam i Skåne som lever på kaniner då är det en biologisk sensation.
    Hur många gånger har du sett detta ske ?
    Enligt alla utredninger & inverteringar av Lo så har det inte funnits någon fast lodjursstam i Skåne sedan 1840.
    Det var därför den blev fridlyst på 1940-talet.
    Det har skett någon eller några föryngringar i Göinge de senaste åren.

    Ett rovdjur lever endast av kött, på samma sätt som varg & lo.

    Att vildsvin äter kadaver är all bekant, såg du vildsvinet jaga & fälla rådjuret ?
    Att ett vildsvin äter ett kadaver gör det inte till rovdjur.
    Att ett vildsvin dödar & äter ett rådjurskid gör den inte till ett rovdjur.
    Det gör den till allätare inget annat.
    Hur många gånger har du sett detta ske ?

    Tror också att du får presentera en något mer trovärdig källa än dig själv

  5. Pappa på landet says:

    Lars Dahlen.
    Har man sett märken efter lodjursslagna vildkaniner kan man skriva att lodjur fångar och äter vildkaniner. Stöter man upp vildsvin som står och tuggar på kroppsvarma rådjurskid har man rätt att kalla vildsvin för rovdjur. Dina tvärsäkra uttalanden bör du revidera.

  6. Lars Dahlén says:

    Vet inte om minna förra inlägg kom med.

    Pappa på landet vad vill jag visa ?

    Jo det jag vill visa är att du vet inte vad du skriver om.

    Du vet inte det enkla att den europeiskam lon är framför allt en klövvilts jägare .
    Den jagar även annat speciellt om det inte finns något klövvilt.
    Du vet inte att lon utrotades i skåne på 1840-talet.
    Du vet inte att kaninen intruderades någon gång mellan 1860 & 1880.
    Lon kom åter till Skåne i fast bestånd för kanske 10 år sedan.

    Vet du inte detta enkla så vad vet du då ?

    Du kommer med märkliga utalande som tex ”Vildsvin är Sveriges värsta rovdjur”
    Vad visar du med ett sådant utalande ?
    Att du inte vet vad ett rovdjur är ?

    Du kommer med märkliga om allt möjligt.

    Är det inte på tiden att du visar några som helst källor till dina märkliga utalanden ?

    Jag har genom att visa att du överhuvudtaget inte har någon som helst källa för dina skriverier om lo visat att du troligen inte har några som helst källor för dina övriga skriverier.

  7. Pappa på landet says:

    Lars Dahlen.
    Vad bevisar du med dina inlägg ?
    Att lodjuren (Lynx Lynx) tog vildkaniner på den tiden det fanns vildkaniner i Skåne är väl inte så märkvärdigt. Det vimlade en period av vildkaniner och lodjuren tog för sig av de godbitarna.

  8. Lars Dahlén says:

    En sista sak.

    Nordamerikansk lo (Lynx canadensis)
    Lo (Lynx lynx)
    Panterlo (Lynx pardinus) – Spanien.

    Det är med andra ord så stor skillnad mellan dessa att de räknas som olika underarter .

    -Lars Dahlén

  9. Lars Dahlén says:

    Pappa på landet .

    Nordamerika är Nordamerika inte Sverige.
    Amrikansk lo är Amrikansk lo inte Svensk.
    Snöskohare är Snöskohare inte kaniner .

    Det går inte att dra några absoluta paraleller mellan Nordamerika & Sverige.

    Det blir löjligt att avisa den forskning som finns på Europeisk lo bara för att denna forskning inte stöder ett antal teser baserad på fria fantasier.

    När du nu börjar dra upp undersökningar som är gjorda framförallt i Canada då du inte kan visa att Svensk lo lever på kaniner börjar det bli löjligt.

    Det lite roliga är att den mest berömda av dessa undersökningarna är avisad.

    I den undersökningen så jämförde man antalet lodjurskinn på pälsmarknaden i Toronto med Snöskohare populationen.
    År med mycket snöskohare finns det många skinn på pälsmarknaden, år med få snöskoharar finns det få skinn.
    Därför drogs slutsatsen att det finns en koppling mellan antalet snöskoharar & lo.

    Tyvärr så visade det sig senare att denna slutsats var i grunden felaktig.

    Det visade sig nämligen att kopplingen var följande:

    Majoriteten av de som jagar pälsvilt tillhör urbefolkningen, de börjar hösten med att lägga upp ett matförråd bestående av kött & fisk för att klara vintern.
    När detta livsnövändiga är gjort så börjar de med jakten på pälsvilt, dvs jakten för att få lite kontanter, lite lyx.
    År med mycket snösko hare eller för den delen mycket lax går detta snabbt & mer tid kan läggas på pälsvilts jakten.
    Tablå …
    Med andra ord, år med mycket snöskohare kan det möjligen finnas mer lodjur men framför allt finns det mer tid att jaga dem.

    Pappa på landet, jag slutar här för detta är löjligt .

    -Lars Dahlén

  10. Tommy Olsson says:

    Pappa på landet
    Jag förstod sarkasmen
    och kan väl hålla med om att jag inte har sådan gedigen utbildning som du
    eftersom du med säkerhet har minst två år i varje klass

  11. Tommy Olsson says:

    Pappa på landet
    visst är cykeln Lo kontra snöskohare intressant
    men den kräver ju att det bara finns en sorts predatorer o en sorts Bytesdjur eller ?

    Annars borde väl övriga bytesdjur o predatorers numerärer vara redovisad.

    För att gagna sitt eget syfte så hänvisar man till dom forskar rapporter som ligger närmast sina egna värderingar.

    Att fullständigt lita på en forskarrapport tror jag inte gagnar någon eftersom dom sällan är exakta utan beräkningar som är tagna ur ett eget påhittat scenario
    Hur skall vi vanliga svensson kunna avgöra vad som är sant eller falskt

  12. Pappa på landet says:

    Lars Dahlen
    Dina länkar handlar inte om vad lodjuren äter i Skåne. Du bör nog ta en kurs hos allvetande team alljakt. I Nordamerika finns en intressant lo – snöskoharecykel med en period på cirka elva år.

  13. Tommy Olsson says:

    Jag är i grunden sosse men slutade lägga min röst på dem när dom tog MP under sina vingar
    Mp tillsammans med Vänster partiet är dödsstöten för den genuina svenska näringen och naturen
    Så nu gäller det att lägga rösten på det andra blocket ( nästan lika illa ) men ändå
    skulle Sossarna tillsammans med Miljö partiet o Vänstern bilda regering nästa val då packar jag väskan

  14. Tommy Olsson says:

    Karl Gustav Andersson
    Ja det hade inte skadat med några till sedan har dom ju Daniel
    som också är en kunnig kille
    tyvärr så tycker jag att dom gör ett något blekt inslag i dom debatter dom är med i
    visst är alla argument sakliga och riktiga men det är inte det som vinner poäng
    hos allmänheten

    Inte någon organisation i något annat land hade gått med på dessa övergrepp
    utan en massiv strejk eller om man så vill Bojkotter men här står vi med mössan i hand o skruvar oss likt strykrädda skolungar
    eller sitter hemma o gnäller
    Gör er hörda tala om var ni står och vad ni tycker då kanske det finns en chans till förändring
    De styrande i vårt land har för länge sedan gjort sig förtjänta av en rejäl spark i Baken

  15. Karl Gustaf Andersson says:

    Vore bra om det funnes 100 st Gunnar Glöersen och Mikael Moilanen synd att dom aldrig får synas och höras i press och tv utan det är alltid Mikael Karlsson och Ann Dalerius som får framföra sina åsikter utan att någon får bemöta dem. Bra jobbat Gunnar G och Mikael M men varför är övriga jägarsverige så tysta det finns ju två jägarorganisationer men båda hukar och har ingenting att säga, förutom ni två. Skitdåligt!

  16. Gunnar Glöersen says:

    Mats S Johansson, alla myndigheters dokument är offentliga. Be att få ut dem.

  17. Mats S Johansson says:

    Gunnar.

    Vet du om det skrivs referat från möten i Naturvårdsverkets insynsråd?
    Om ja, är de offentliga?

  18. Gunnar Glöersen says:

    Dag Lindgren, jag har inte hunnit svara på di fnarågor, men svara kort nu.

    1. Finns skälen att ”golvet” inte är högre än 270 väl redovisade i den nya förvaltningsplanen (utöver riksdagsbeslutet)?
    Svar: jag har inte hunnit läsa planen. Men riksdagen har bestämt vad som gäller, 5 % utdöenderisk + de 100 som verket valde inom intervallet.
    2. Kommer jägareförbundet att erbjuda sin assistans när det gäller att besvara argumenten i överklaganden gentemot domstol? Eller sker någon annan typ av samråd? Kommer sådana saker som att det finns en genetikprofessor som tycker det ur genetisk synpunkt tycker det vore bättre med långt färre fram ordentligt?
    Svar: Vi får knappast den möjligheten, annat än via eventuellt överklagande (jag förutsätter att du menar nationell domstol). Men vi kan ju alltid försöka ge dem inspel. Självklart kommer såväl dina kloka argument som andras att användas.
    3. Har du förtroende för Naturvårdsverkets kompetens att besvara argumenten?
    Svar:Undviker att svara.
    4. Vilken tjänsteman kommer att i praktiken formulera Naturvårdsverkets argument?
    Svara: Inte en aning, NVs organisation är obegriplig!

  19. Ove Bergqvist says:

    Pappa på landet!
    Jag vill också tillägga att det inte är vargens fel att vi har idioter i detta land som vill ha mördare gå lösa. Så vargen skall inte lida för det.

  20. Ove Bergqvist says:

    Pappa på Landet!
    Som man skall göra, jag ringer polisen, om jag är på väg till eller hem från jakten och har vapen med mig avlivar jag vargen.

  21. Pappa på landet says:

    Ove Bergqvist.
    Hur agerar du om det är en varg som blivit påkörd och lider alla helvetets kval.

  22. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    Jag önskar dig en god jul och en välbehövlig ledighet
    samma önskan till er alla som läser detta
    MVH Tommy Olsson team alljakt

  23. Pappa på landet says:

    Mats S Johansson
    Enligt din källa hade vi cirka 40 vargar vid EU-inträdet. Forskarna anser att vid 100 individer är Gybs för vargar uppnått. 100 är kanske det Gybs som bäst överensstämmer med terrängen. Det blev licens på 30 vargar men § 28 i sin nya utformning ger jägarna möjlighet att assistera djurägarna och fälla fler vargar än så..
    Dags Gybs finns tydligen i flera varianter. Att födotillgången är av perifert intresse är nog en uppfattning han får revidera.

  24. Mats S Johansson says:

    Anders Åberg/ Pappa på landet.

    Jag tror inte ni behöver leta efter någon logik. Jag sätter en tia på att kommentaren är ett av flera exempel på att NVVs tjänstemän inte klarar att låta bli att lägga in sina egna värderingar ens i officiella dokument. Hela kommentaren är givetvis en partsinlaga i debatten och jag blir oerhört besviken på Maria Ågren om den fortfarande finns kvar i nästa version.

  25. Ove Bergqvist says:

    Pappa på landet! Vetenskapliga beräkningar är inte detsamma som realistiska beräkningar.

    Om inte karta och terräng överensstämmer så får man gå efter terräng, så enkelt är det.

  26. Anders Åberg says:

    Mats S Johansson

    Det var den enda logik jag kunde hitta i deras siffror, kanske är det så att tillväxten är betydligt värre än den officiella bilden, jag vet inte.

  27. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, snabba beslut utan djupare analys gynnar inte alltid saken. Det finns mer än ett sätt att de till att villkor i beslut ändras. Tro inte att jag varit overksam, men nu tar jag julledigt från eländet.

  28. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    idag lyser ordet Bojkott i främst Örebro och Värmland nu gäller det vargjakt,
    om några månader om Älg och skyddsjakt,
    och med säkerhet kommer det ordet upp vad gäller Trafik eftersöken.

    Detta är absolut inte det optimala detta är inget jag skulle vara stolt över
    men trots det så är det min sanna övertygelse att detta blir nödvändigt
    för att vända skutan
    Det är inte min avsikt att utrota vargen men att minimera lidandet för dem som lever och har sin näring på den Svenska landsbygden
    Mitt ärliga råd till Dig Gunnar är
    Ställ upp för era länsordförande i dom drabbade länen, ställ upp ett enat SJF
    för oss Mot Belackarna

  29. Dag Lindgren says:

    Pappa på landet
    Fodertillgång är perifert för GYBS men inte begränsande för aktuella vargantal. Jag tycker varg skall ses som en del av den finsk-ryska nordeuropeiska stammen och med nuvarande invandring tror jag det förblir så. Om Naturvårdsverket sagt 170 räcker för det befintliga vargområdet skulle jag deklarerat att jag stödde Naturvårdsverket. Att jag tog ställning till 200 som golv ur genetisk synpunkt var politiskt betingat, t ex att få med socialdemokraternas uppslutning. Att jag nu säger mig stödja 270 är därför det har ett starkt forskarstöd förutom att det är Naturvårdsverkets beslut. Under 270 skulle jag känt mig för ensam och avvikande som forskare, för att göra med än uttala att det är bättre med 200 för att förbättra det genetiska statuset. Andra som har uttalat sig har tyckt man skull vänta med den genetiska förstärkningen tills antalsmålet nåddes och vi är ju där nu, så inget skäl att börja med åtgärder för snabbare genetisk förstärkning (sänkt antal och kraftigare genetisk jakt)

  30. Pappa på landet says:

    Mats S Johansson
    Det är NV som uppger att hälften av de vargar som dör dör av tjuvjakt. Som du mycket riktigt påpekar skulle tillväxten bli mycket hög om man tror på NV:s teser. Mitt sifferexempel ger att det skulle finnas 533 vargar vid tidpunkten för den andra studien. Det är nästan lika mycket som Ove Bergqvist beräknat vargantalet till.
    Hoppas att det blir en vinter där vargantalet kan inventeras ordentligt.
    Det NV skriver om att den illegala jakten minskat beror på att definitionen på illegal jakt ändrats. § 28 har tillkommit och den ger boskapsägaren rätt att försvara sina djur. När den paragrafen kom minskade tjuvjakten på varg betydligt.
    Det antal vargföryngringar jag uppgett hämtade jag hos Scandulf.
    Ove Bergqvist bör lugna ner sig och acceptera att det finns vetenskapliga beräkningar på vargantalet.

  31. Ove Bergqvist says:

    Pappa på Landet!

    Vargkramare för mig är personer som värnar om dessa mördare i Sverige vilket du gör.

    Hur kan ni vara så säker på att det bara är 21 vargföryngringar i Sverige?

    Har ni finkammat hela Sverige när det gäller föryngringar?

    Det fanns 2009, 220 vargar i Sverige och 27 vargpar då, hur kan det komma sig att varparen minskat på 4 år? Eller får inte alla vargpar valpar?

    Statistiken säger att varje vargpar i snitt får 4 valpar som överlever efter div olyckor.
    Födds i snitt 4-8 valpar

    Så idag bör finnas ca 700 vargar i Sverige om man räknar med att vargparen inte ökat bara behållit 4 valpar varje år.

    Det räcker inte med att skjuta 30 vargar, för att en förökning i Sverige inte skall ske så behövs skjutas 108 vargar, för att komma ned på ett antal av 270 vargar så behövs det en avskjutning på 430 vargar, sedan för att hålla det antalet behövs en avskjutning varje år på ca 110 vargar.

    Varför tror jag inte på antalet vargar som rapporteras, enkla anledningen till detta är att jag själv varit med om rovdjursrapporteringar som jägare och fått berörda tjänstemän som ringt upp mig och sagt att min rapportering inte kommer med på grund av att dom inte har tid att kontrollera mina uppgifter.

    Så Pappa på landet, har NV varit ute och finkammat hela Sverige på varg?
    Källa till detta i så fall.

    Måste säga att du har en liten konstig inställning till eftersök av skadat vilt, tolkar dit svar till mig som att i dom vargtätaste länen ska viltet få lida på grund av att man inte kan släppa hundar på skadat vilt.

    År 2012 inträffade det 6432 viltolyckor i dom vargtätaste länen, Dalarna, Värmland och Örebro, vet ej hur många eftersök som krävdes med lös hund men är säkert en hel del.

    Ett enda djur om lider på grund av detta är ett djur för mig mycket som man inte kan fånga in med en lös hund.

    Så du Pappa på landet tycker det är skit samma att dessa djur som kan vara minst 1000 stycken får lida ett helvetes kval bara för att man inte kan låta en lös hund ställa dessa och göra processen kort på grund av varg? Det är precis det du har sagt.

    Tycker du att du kan kalla dig för djurvän?

    Vad gäller övriga landsbyggden så får öppna landskapen växa igen och det med familj och husdjur i natur ett minne blott i dom vargtätaste länen.

    det var en kvinna med barnvagn och hund som mötte två vargar som blev av med hunden men lyckades sätta sig och barnet i vagnen i säkerhet, detta hände i Sverige.

    Är det så du vill att det ska vara på landsbyggden Pappa på landet?

  32. Tommy Olsson says:

    Gunnar jag har inte påstått att ni inte lyckats
    men jag vet inte riktigt vad det innebär eftersom ert mål är 150 vargar och vi har efter licens jakten med säkerhet över 500
    Räcker det som förklaring på varför jag framför kritik mot sjf

    Hurvida mina förslag fungerar eller inte är du inte rätt man att uttala dig om eftersom ni inte har kurage nog att prova
    MVH Tommy

  33. Pappa på landet says:

    Dag Lindgren.
    Menar du att den fennoskandiska vargstammen är en endemisk grupp? Detta med Gybs är även beroende av födotillgången för vargarna, eller hur? Var skulle du lagt ditt golv om NV lagt sitt golv på 170 vargar i den del av Sverige där det nu finns revirhävdande vargar ?

  34. Mats S Johansson says:

    Pappa på Landet.

    Du har flera gånger visat intresse för matematik. Tack för att du räknat på stammens storlek, men jag förstår forfarande inte hur 17 tjuvskjutna vargar i den andra perioden i så fall kan representera 50% av den totala dödligheten. Med bara 34 döda vargar per år borde tillväxten varit näst intill exponentiell. ;) ;)

    Det betyder också att jag inte förstår din förklaring Anders Åberg. Försök gärna en gång till om du vill.

  35. Pappa på landet says:

    Ove Bergqvist.
    Varför tror du att jag är vargkramare ??? Om du tittar på en karta över de 21 vargföryngringarna ser du att täcker en ganska liten del av Sverige. Där måste vargtätheten minskas så att de som idkar boskapsskötsel där inte behöver sluta med sin verksamhet.
    Räcker det att skjuta 30 vargar där? Det är visst NV:s tilldelning 2014. Vad anser du?
    Å andra sidan är det i stora delar av Sverige möjligt att låta lösa hundar söka efter trafikskadat vilt.

  36. Kjell says:

    Hej Gunnar ! Nvv motarbetar Riksdagens beslut om vargjakten ! För det första uppger dom en lägre siffra på vargstammen än vad som är den rätta! Sen lägger dom sig på det högsta antalet 270 + en säkerhetsnivå? De vill uppenbart inte ha någon vargjakt! Hur kommer jägarförbundet agera på detta? Mvh Kjell

  37. Pappa på landet says:

    Gunnar Glöersen.
    Nu har ju NV fattat ett beslut om licensjakten på varg 2014. Det blev 30 vargar i de vargtätaste länen. Är det tillräckligt många vargar ?

  38. Dag Lindgren says:

    Gunnar, frågor:
    1. Finns skälen att ”golvet” inte är högre än 270 väl redovisade i den nya förvaltningsplanen (utöver riksdagsbeslutet)?
    2. Kommer jägareförbundet att erbjuda sin assistans när det gäller att besvara argumenten i överklaganden gentemot domstol? Eller sker någon annan typ av samråd? Kommer sådana saker som att det finns en genetikprofessor som tycker det ur genetisk synpunkt tycker det vore bättre med långt färre fram ordentligt?
    3. Har du förtroende för Naturvårdsverkets kompetens att besvara argumenten?
    4. Vilken tjänsteman kommer att i praktiken formulera Naturvårdsverkets argument?

    Bakgrund
    Naturvårdsverket har handlat beundransvärt snabbt och beslutsamt i stegen mellan riksdagsbeslut och vargjaktbeslut, som skall vara inledningen till en ny epok i svensk vargförvaltning. Det viktigaste är nu att domstol inte inhibererar 2014 års vargjakt som man gjorde 2013. Det borde inte ske, men med hänsyn till EUs och svenska domstolars tidigare ådagalagda inställning mot svensk vargjakt så har Naturvårdsverket begränsat jakten så det kan hävdas att stammen ökar. Nu borde förutsättningarna vara mycket goda att jakten inte inställs. Men tidigare har Naturvårdsverket haft begränsad framgång gentemot domstolarna, vilket kan bero på att Naturvårdsverket har dåliga jurister, men det förekommer ibland kommentarer: ”det är inte lätt att vinna när man vill förlora”.

    Att Naturvårdsverket på generaldirektörsnivå uppenbarligen försöker följa riksdagens intentioner är uppenbart, men det kan ändå bli svårt om tjänstemännen inte bjuder till helhjärtat när det gäller argumentation. Passivt motstånd kan finnas på lägre nivåer även om inte i ledningen. Att få in motiveringarna i Förvaltningsplanen är viktigt dels eftersom en del av dem kommer att användas mot ”vargvärnarna” exempelvis i domstolar och gentemot EU. Men det är också viktigt att argumentera mot folket och inte ge intrycket att Naturvårdsverket bara slaviskt följer order från statsmakterna, utan också solidariserar sig med de vetenskapliga motiveringar som ligger bakom. Detta är viktigt för förtroendet av vargförvaltningen.

    Pappa på landet frågar vad jag gör (lägger golvet) om naturvårdsverket föreslog 370 (380). Detta är faktiskt inte ett hypotetiskt scenario utan har inträffat och då meddelade jag Naturvårdsverket med kopia till Liberg att detta är missbruk av genetik vilket ledde till att Naturvårdsverket såsmåningom tog tillbaks sitt förslag och lämnade rummet fritt för Liberg mm, vilket jag solidariserar mig med, även om jag påpekar att ur rent genetisk synpunkt hade 200 varit att fördra. Fast nu har det faktiskt tillkommit ett skäl till högre tak, den finska vargstammen har sjunkit drastiskt. Sverige måste nu hjälpa inte bara våra norska bröder utan också våra finska bröder att hålla den fennoskandiska vargstammen uppe.

  39. Pappa på landet says:

    Mats S Johansson
    Om vi analyserar det NV skrivit kan vi på ett enkelt sätt uppskatta vargstammens storlek.
    Huruvida det överensstämmer med verkligheten vågar jag inte uttala mig om.
    Om den första studien genomfördes då vargantalet var 100 dödades då 17 vargar illegalt.
    När den andra studien genomfördes hade vi 567 vargar om man ska tro på NV.
    Då 17 dödats illegalt återstod 533. Hur många vargar anser SJF att vi har idag ?

  40. Anders Åberg says:

    Mats S Johansson

    Jag tror dom menar att ”I den svenska delen av den skandinaviska populationen minskade dödligheten orsakad av illegal jakt enligt studien från 17 till 3 procent” betyder att andelen tjuvskjutna djur var 17 respektive 3 % av den totala stammen, medan 50% av den totala dödligheten i båda fallen var tjuvskjutna djur.

  41. Mats S Johansson says:

    Pappa på landet.

    Jag har ingen heta linje till NVV och jag vet inte vem jag ska fråga. NVV upprepar påståendet två gånger i rapporten. Första gången utan referens, andra gången (på sidan 62) hänvisar de till Liberg et al 2011.
    Gunnar, du kanska kan fråga Liberg hur formeln ser ut?

  42. Anders Larsson says:

    Jörgen Bergmark.
    Gunnar bestämmer vilka kommentarer han publicerar . Tar han in Pappa på landets inlägg innehåller det säkert något Gunnar anser berika diskussionen om det som debatteras i tråden.

  43. Pappa på landet says:

    Mats S Johansson
    Det verkar konstigt att det kan vara så som NV skriver. Du får väl be NV redovisa siffermaterialet för den nya formuleringen. Många i GG:s tråd om rovdjur är säkert intresserade av att NV förklarar vad de skrivit.

  44. Ove Bergqvist says:

    Hej Gunnar!

    Ni skriver om att inga vargar dör av trycksvärta, så vad blir ert nästa steg?

  45. Mats S Johansson says:

    Gunnar.

    Det här är OT här, men jag sitter och läser NVVs rerviderade förvaltningsplan för varg och jag hittar följande påstående i avsnittet om illegal jakt:

    ”I den svenska delen av den skandinaviska populationen minskade dödligheten orsakad av illegal jakt enligt studien från 17 till 3 procent. Det bör påpekas att vargstammen vuxit kraftigt mellan studieperioderna och att den illegala jakten i absoluta tal, dvs. räknat i antal illegalt dödade vargar, inte minskat på motsvarande sätt som dödligheten orsakad av illegal jakt, som uttrycks som en andel av den totala stammen. Det kan noteras att den illegala jakten under båda tidsperioder utgjorde cirka halva den totala dödligheten.”

    Kan du förklara matematiskt hur den illegala jakten kan stå för halva den totala dödligheten i båda tidsperioderna, är du snäll?
    Har den totala dödligheten minskat på senare år?
    Borde inte det i så fall synas i tillväxtsiffrorna?

  46. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, du börjar bli lika förutsägbar som TE. För det första är det alltid myndigheter som fattar beslut om t ex vargjakt, inte regeringen. Regering och riksdag sätter dock ramarna. Ingen på SJF är nöjd med NV beslut. Men du glömmer det viktigaste i din analys. Det är ett demokratiskt dilemma är att beslut som stöds av 85 % av Sveriges riksdag inte kommer till verkställighet. I dem delen har SJF nått framgång. Men minns vad jag skrev direkt efter riksdagsbeslutet. Inga vargar dör av trycksvärta!

    Din kritik känner vi igen. Men fortfarande kan jag inte se att du föreslagit någon väg som skulle fungerat bättre. JRF t ex är inte ens med i matchen, men svansföringen i utvisningsbåset är hög.

  47. Gunnar Glöersen says:

    Pappa på landet, eftersom du fortfarande envisas med att diskutera vildsvin när alla andra vill diskutera rovdjur kommer jag från fr o m nu inte att publicera dina inlägg. Alla vet dessutom att du bytt alias, vi känner igen argumenten.

  48. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    Jag undrar om ditt förtroende för politikerna möjligtvis fått sig en törn efter att Regeringen
    gav NVV ansvaret för vargjakten
    Kanske men bara kanske förstår ni på SJF att vi aldrig får någon jakt på varg värd namnet
    och det var heller inte menat så denna Proposition har ingen som helst verkan så länge Regeringen bollar över ansvaret och makten till Nvv

    Är det inte snart dags att sluta kräma för dom som vill vår jakts död
    personligen har jag talat om vad jag tror kommer att hända i tre års tid nu
    du kan ju tala om för mig om jag har haft fel en enda gång
    men det jag föreslår är ju ingen bra lösning får jag till svar
    men vad Sjf pysslar med vet alla inte fungerar iallafall om man är Jägare
    Du Gunnar o alla andra på SJF vet att er linje inte fungerar men ni kör på
    i samma spår Det får åtminstone mig att undra för övrig Önskar jag alla en God Jul o Gott Nytt år MVH Tommy

  49. Lars Dahlén says:

    ”Pappa på landet”

    Vildkaniner är en till Sverige introducerad art dvs Sverige tillhör inte dess naturliga utbredningsområde.
    Vildsvin är en i Sverige återintroducerad art dvs den har tidigare funnits naturligt i Sverige.

    Har jag läst om lodjurs som predator ”Svar ja”.

    I kursliteraturen för etologi på universitets nivå ingår material angående lo.
    Denna har jag läst.
    Så lite har jag snappat upp.

    Här har du lite länkar om lo som predator, om du tittar i dem så upptäcker du att kaniner inte näms.

    Dessutom finns det lite fakta om det historiska utbredningsområdet, utbredningsområdet för vildkaniner & lodjur I Sverige sammanfaller inte.
    Kaniner är beroende av det öppna landskapet, lodjuret är beroende av skogslandskapet.

    http://scandlynx.nina.no/scandlynxsve/SCANDLYNXforskning/Predation.aspx

    http://www.artfakta.se/artfaktablad/Lynx_Lynx_100057.pdf

    Lars Dahlén

  50. Pappa på landet says:

    Mikael Lindberg.
    Kan Riksdagen besluta att vi ska ha många vargar och vildsvin kan nog Riksdagens Jaktklubb rycka ut och lösa problemen med vargarna och vildsvinen.

  51. Ove Bergqvist says:

    Till pappa på landet och övriga varg kramare!

    Ibland måste eftersökshundar släppas för att ställa skadat vilt!

    Hur har ni tänkt er att träning och utbildning av eftersökshundar skall utföras i vargrevir?

    Eller skall viltet få lida för att det är för riskfyllt att släppa hunden för att ställa det skadade viltet?

    Är man djurvän då?

  52. jörgen bergmark says:

    Pappa på landet, varför skriver du här? Det här är en rovdjursblogg. GG är
    rovdjursexpert men du vill tydligen bara debattera vildsvin och komma med putslustiga kommentarer. Detta är fel plats för sådant, var vänlig och respektera Gunnars läsare och
    starta en egen blogg eller nåt. Då når du ju likasinnade. Här vill vi läsa om och debattera rovdjur och rovdjursförvaltning, var snäll och respektera detta

    Vi hade förut en person som var vildsvinsfixerad och som ställde matematiska kuggfrågor och rebusar osv. Tack o lov så slutade han skriva men i stället tycks vi ha fått dig på halsen! Det är respektlöst av dig att trolla den här intressanta bloggen. Vill du bara elda på motsättningar eller vad är det frågan om.

    Det bästa vore om Gunnar blockade dig och andra som tränger sig in med en massa vildsvinssnack och obegripligt trams!

  53. Pappa på landet says:

    Dag Lindgren.
    Var lägger du ditt golv om Naturvårdsverket valt att lägga sitt golv på 370 ?
    Hoppas du får svar från Tommy Olsson också.

  54. Pappa på landet says:

    Tommy Olsson.
    Du kan väl också börja använda Karlssons klister.

  55. Mikael Lindberg says:

    Gillar dina blogginlägg Gunnar! Men varför tjatar du om att vi ska ha jakt på varg? Jag vill inte ha jakt på varg och detta beror på att jag inte vill ha varg. Är helt övertygad om att vi jägare biter oss i svansen med detta tjat om jakt. Eftersom då framstår vi som blodtörstiga mördare i naturkramarnas ögon. Vi ska agera utifrån att vi vill ha en mycket mindre vargstam hur det ska gå till lägger vi oss inte i.

  56. Dag Lindgren says:

    Tommy Olsson och ni andra
    Det står högst på min webb att jag tycker 200 vore bättre golv än 270 ur genetisk synpunkt eftersom inaveln sjunker snabbare. Men efter att Naturvårdsverket nu bestämt golvet 270 och att det skall gälla framåt så stöder jag det. Skälet är att det finns ett forskarbrev som stödjer 270. http://skandulv.nina.no/Portals/skandulvny/Publikasjoner/2013-06-18%20Brev%20till%20Naturv%C3%A5rdsverket%20ang%20vargens%20GYBS.pdf Jag har respekt för undertecknarna (Liberg m fl) och accepterar att utvecklingen av genetiskt status ges en lägre vikt än tidigare. Bla när vargen nu tilldelats gynnsam bevarandestatus, trots att den har hög inavel. Jag delar som genetikprofessor helhjärtat åsikten att inaveln inte får vara ett hinder för gynnsam bevarandestatus och betraktar det som ett stort steg framåt. De andra undertecknarna har väl sina skäl att välja ett golv som fördröjer förvaltningsmålet att förbättra genetiken. Detta respekterar jag. Dock för jag fram budskapet att ur genetisk synpunkt är det önskvärt att det finns få vargar utöver golvet 270 från 2015. Min åsikt att det vore genetiskt bättre med färre vargar kvarstår, men utan karaktär av reservation. Jag har stor förståelse för Naturvårdsverket att de accepterar innehållet i forskarbrevet. Det finns inget bättre underlag för golvet, och golvet är nu vetenskapligt väl motiverat.
    Flera riksdagspartier uttryckte stöd för att golvet skulle bygga på forskarnas åsikter och nu har socialdemokraterna fått sin vilja igenom att expertmyndigheten fattar beslut på ett bra vetenskapligt underlag stött av ett stort antal inom området mycket kvalificerade forskare. Det kommer att bli kritik om att genetiken inte beaktats och att brevskrivarna saknar kompetens i genetik. Den kritiken kan bemötas med att en genetikprofessor stödjer ett lägre – inte högre – golv. Golvet ligger inom det intervall alliansen stött. Således föreligger nu en massiv parlamentarisk majoritet för det av Naturvårdsverket valda golvet. Vad jag vet är det bara jag som har hög akademisk kompetens i för området relevanta delar och är väl inläst, som förespråkat ett lägre golv, men jag är nedröstad och stödjer då brevskrivarna och kan leva med den genetiska inoptimaliteten. Det är inte realistiskt med ett lägre golv. när det – såvitt jag vet – bara har stöd av en enda ensam lite excentrisk forskare som är nykomling på varg och inte känner så mycket stöd från de som av andra skäl är emot många vargar.
    Sverige har EUs mycket misstänksamma och skeptiska ögon på oss. Det är därför förståeligt att Naturvårdsverket ville ha ett snabbt beslut och detta är enda sättet att få ett både snabbt och väldokumenterat beslut. Naturvårdsverket anser också det underlättar ett snabbt jaktbeslut att ett bra beslut om golv föreligger tidigt.
    Jag tillhör dem som stödjer att jakten dimensioneras så vargantalet beräknas bli något större om ett år än nu. Skälet är den höga risken att den stoppas och den våldsamma protest det skulle väcka om farhågorna om en halvering av vargstammen såg ut att infrias inom några månader efter riksdagsbeslutet. Och EU ges en ursäkt för att misstänksamt fortsätta övervakningen. Om vargjakten blir som förra vintern så återkommer ett vargkaos utan myndigheternas kontroll. Men om en begränsad vargjakt kan genomföras så bör jägarna ha hopp om att det utgör inledningen till en normalisering. Om ett år är det längre från riksdagbeslutet och i ett mer avspänt läge kan Naturvårdsverket förorda en jakt som gör att vargantalet om två år kommer att vara lägre än idag.
    Ni som inte vill ha många vargar, tänk på att forskarbrevet var det som förmådde Naturvårdsverket att släppa kravet på minst 380 vargar med skrivningar som gav utrymme för långt fler. Och forskarbrevet var förmodligen en av de viktigaste faktorerna att alliansen vågade hävda forskarstöd för vargantal högst 270. Som nu kommer att bli klart för omvärlden när det synas.

  57. Pappa på landet says:

    Anders Åberg.
    Jag har samma synpunkter som du på de predatorer du tar upp. Att det nya sättet att förvalta skog är negativt för skogsfågeln har jag också noterat. När man på 1980-talet slopade fredlösheten för två rovdjur borde man följt deras populationsutveckling och förhindrat den skadegörelse som nu drabbar oss.

  58. Mats S Johansson says:

    Tommy Olsson.

    Lyssna på intervjun av Maria Ågren här på Svensk Jakt. Tycker du det låter som om hon har förberett sig speciellt bra inför intervjun i en fråga som diskuterats häftigt i flera år och som hon vet fortfarande är infekterad? Tycker du det låter som att hon har en plan för hur NVV ska hantera rovdjuren i framtiden?
    Jag påstår att det du hör är en chef som inser att tåget har gått. Hon inser givetvis att NVV har ”satt sin sista potatis” när det gäller svensk viltförvaltning.

    Per Bengtson spelar indignerad och kommer t.o.m med en viss kritik av NVV. Det kan kan bjuda på väl medveten om att NVV in i det sista varit lojala.
    (jag trodde det inte efter mitt replikskifte med NVV här på Svensk Jakt för någon vecka sedan, men nu skulle det inte ens förundra mig om de beviljar SRF 1.000.000 kr i organisationsbidrag också för 2014)

    Det NVV gör är att ”tacka för sig” genom att sätta referensvärden som:
    – passar som handsken i betraktarsidan plan för att med EUs hjälp köra över svensk demokrati (bara läs Per Bs argumentation den som inte tror mig)
    – inte kan ändras på sex år även om EU inte skulle starta en juridisk process mot Sverige

    Per Bengtson jag vet att du tackat för dig i den här tråden så du behöver inte svara men att det är täta kontakter mellan er och EU det vet vi, men går du inte lite händelserna i förväg när du skriver ”Om en jakt i grunden strider mot svensk lag och art- och habitatdirektivet så blir det ganska svårt att motivera den jakten på ett bra sätt, eller hur?
    NVV har gjort jobbet sitt väldigt bra för er, men borde inte en som förespråkar fakta och saklighet låta EUs domstol avgöra den frågan?

  59. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, det går inte att svara på din fråga! Jag inte haft samma insyn i inventeringar i renskötselområdet, därför har jag inget annat underlag än alla andra. Min kunskap är främst från södra halvan av Sverige. Om du hade hört NVs loinventeringsansvariga på nationella rådet förra veckan hade du kanske inte behövt ägna så mycket tid åt denna debatt. Han sa att man inte skall ta så stor hänsyn till data före 2002 när inventeringsföreskrifterna började gälla. Det går inte att jämföra data!
    Men som sagt frågan handlar ju inte ens om biologi eller utdöenderisk längre. Enda anledningen till denna debatt är att vissa vill stoppa Sveriges möjligheter till nationellt självbestämmande! Någon risk för att lodjuren ska försvinna finns inte, oavsett hur många som fanns 1995. Populationen ska ju minst nå upp till 1180 individer enligt det vetenskapliga underlaget! Dessutom finns det genetiskt utbyte med den finskryska populationen. Så nu slutar även jag denna debatt, den leder inte längre.

  60. Per Bengtson says:

    Gunnar, om du nu har ont om tid hade jag föredragit om du använde den lilla tid du har till att svara på den mycket enkla fråga som jag ställt dig: Vad är din uppriktiga uppskattning av hur många lodjur det fanns i renbeteslandet 1995? Det är en enkel fråga som varken har med den juridik, hörsägen eller gamla anekdoter som du hänvisar till att göra. Vill du inte svara så låt bli. Jag är inte intresserad av att se dig slingra dig och komma med en massa irrelevanta bortförklaringar och annat dravel istället för att bemöta uppgifterna i sak med faktabaserade argument. Det blir dessutom direkt pinsamt att du i ena andetaget skriker om att NVV’s rapporterade referensvärden är fel och måste ändras, samtidigt som du i en annan fråga säger att sagt är sagt och kommer aldrig tillbaka. Här ska minsann inga felaktigheter ändras på!

    Det får bli mina slutord i den här frågan.

  61. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    hoppas att de flesta debattörer på den här tråden inser vad NVV står för
    att vi nu skall få en vargjakt värd namnet är uteslutet
    som väntat la dom sig högst på intervallet
    när dom sedan räknar antalet vargar vet ju samtliga att dom kommer ligga mins 200 under
    det verkliga antalet

    Återigen blev vi blåsta den som inte förstår detta bör nog skyndsamt uppsöka psykiatrin

  62. Björn Isaksson says:

    Per Bengtsson
    Vi kan nog debattera den här frågan tills vi hamnar i de sälla jaktmarkerna.
    Om vi tittar tillbaka en tid så NV tjänstemän öppet gått emot regeringen, t ex när Lena Eks uppfattning om ett GYBS skulle vara 180 baserat på MVP. Då sågades hennes uppfattning genom att man sade att det bara var miljöministerns högst egna uppfattning och att hon inte hade stöd av regeringen. Bara ett exempel. Sedan kan jag tycka att välja 270 som referensvärde är lite osmart, det kan uppfattas som en provokation och protest mot riksdagsbeslutet, 240 hade varit listigare. Men 270 som referensvärde är OK för min del eftersom det ryms inom riksdagsbeslutet. Men problemet är ju att NV inte räknar som Skandulv, 480 blir 350 och vips blir det ingen jakt att tala om, särskilt om man ytterligare en gång ska addera säkerhetsmarginal och dessutom reservera vargar för skydds jakt. Då betyder riksdagsbeslutet ingenting vad avser vargen.
    Det är på det här sättet NV systematiskt brutit ner sitt förtroendekapital. Jag ids inte räkna upp fler tabbar, men antingen saknar man kompetens eller så har man en egen agenda.

  63. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, jag har egentligen inte tid men kan inte låta bli när jag ser hur loantalet 1995 diskuteras. Jag, till skillnad från er som diskuterar, har varit ansvarig och dessutom med vid utvärderingar av områdesinventeringar sedan 1992. 1992 inventerade Hagfors jaktvårdskrets sina marker och hittade många lodjur. Deras inventering sågades fullständigt av NV. Det ledde till att SJF, Grimsö, NV m fl startade ett arbete med att ta fram inventeringsrutiner som testades första gången 1993. Den inventeringen får man se som det första allvarliga försöket att inventera lodjur över stora områden. Några rutiner för utvärdering fanns inte, vi ”hittade på” metoder att särskilja familjegrupper från varandra. Dessa metoder får inte användas idag, men det fanns ingen forskning eller kunskap på den tiden om avstånd mellan grupper m.m.. Med dagens kvalitetssäkringsmetoder hade många familjegrupper säkert inte räknats. Jag vet inte om vi har tillräckligt underlag kvar för att gå tillbaka och granska det gamla materialet, men det är nog bortkastad tid.
    För i grunden handlar detta om juridik. Vad är det Sverige skall uppfylla? Är det antalet som vi i efterhand försöker bedöma eller de värden som Sverige angav officiellt vid EU inträdet. Jag vet vad du antagligen tycker det förra, men det gör inte jag.

    1995 genomfördes den största inventeringen någonsin i SJF regi. Vi inventerade 13,5 miljoner hektar under ett par helger. I Jämtland hittade jägarna 52 familjegrupper. Renskötarna hittade den vintern 112 familjegrupper. Den senare siffran gällde i många år, men alla är idag eniga om att det var en kraftig överskattning. Möjligen var SJFs antal mera rätt, men NVs inventeringsansvariga idag anser att även den siffran inte skulle hålla med dagens kriterier.
    Inför EU inträdet tog SJF fram en bok där viltstammarna redovisades. Siffrorna togs fram av dåtidens experter på bl a rovdjur. För lodjur angavs 200 djur, men man skrev att inventeringar tyder på att de kan vara fler. Jag vet inte om detta skrevs 1993 eller 1994 har inte boken Hunting in Sweden hemma. Notera också vad NV sa i maj 1998. Naturvårdsverkets officiella siffra då var 1000-1500 lodjur. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9805/04/telegram/inrikes31.html
    Anders Bjärvall säger idag i JoJ intervju att hans egna dokument från den tiden tyder på att regeringens siffror 700-1000 lodjur är rimliga. Notera att han säger detta efter att han talat med Robert Franzén.
    Det råder alltså osäkerhet om hur många det egentligen fanns 1 januari 1995. Den lägsta siffran är från 1994 då verket fortfarande hävdade 200 lodjur. Sen finns Artdatabankens 700 som gällt i 18 år, men som författaren Franzén nu säger är en felskrivning. Dessutom finns bl a mitt eget namn på en rapport som säger 1000 lodjur. Sen finns beräkningar som gjordes många år senare där man försöker reda ut denna röra. En sådan säger ca 1300, men med brasklappen att det byggde på andra kriterier än idag. Där slutar alla siffror som ens kan ha med verkligheten att göra. Artdatabankens och Franzéns siffror är fantasifoster, det vet alla som verkligen var med på den tiden. Det fanns inte ens lodjur i södra delarna Örebro och Värmland där jag var länsansvarig. Vi brydde oss inte ens om att inventera där eftersom det inte ens fanns rapporter från dessa områden. Men eftersom du fortfarande verkar störd av min kritik av Artdatabanken skall jag bevisa att de har fel, även om man skulle välja att använda data som andra förkastat.
    De siffror de redovisar, som i sig är förkastade, avser 1996! Så ett minimikrav är att AB börjar använda rätt år. Vi gick med i EU 1 januari 1995 inte vid halvårskiftet. Antalet lodjur vid den tidpunkten är det vi skall uppfylla, inte efter föryngringssäsongen fem månader senare! De räknar in lodjur som inte ens var födda! ABs siffror för renskötselområdet måste således oavsett göras om även om de fortsätter att hävda förkastade inventeringar och bortser från metodikförbättringar. De måste dra bort åtminstone det antal lodjur som motsvara tillväxten 20-30 % mellan 1995 och 1996! Så rätt blir 1700 aldrig!
    När underlaget ser ut som ovan är det väl inte mer än rimligt att riksdagen sätter ett intervall som de anser vara rimligt och utan att göra våld på historien. Nu har dessutom NV sagt sitt. De säger 870 lodjur som referensvärde. Eftersom referensvärdet inte skall sättas lägre än 1 jan 1995 är frågan nu avgjord. Det fanns högst 870 lodjur 1 januari 1995. Nu har ju du och andra fått som ni vill. ”Expertmyndigheten” har gett sitt vetenskapligt underbyggda utlåtande!

    Avslutningsvis, vad är det som gör att så många som annars argumenterar för biologiskt vetenskapligt underbyggda data nu slåss för ett krav som inte har något med biologi att göra?

  64. Anders Åberg says:

    Pappa på landet

    Allt du skriver verkar ha ett enda syfte, att få ner vildsvinspopulationen.
    Dina jämförelser blir dock lite konstiga, visst där det knappt finns några vargar men massor av vildsvin tar dom säkert flera kid, men sannolikt tar räven många fler.
    Skogsfågelungar och ägg tas säkert också av vildsvin, men det hade dom antagligen klarat om det inte funnits så otroligt med grävling under såpass många år nu så att dom redan är i farligt låga numerärer. Skogsfågeln tar ju också rejält med stryk av modernt skogsbruk. Mycket varg hade antagligen resulterat i mindre med grävling och på så sätt gynnat skogsfågeln, men där finns ju som bekant även andra aspekter på det.

    Vi har rubbat balansen i naturen och skapat massor av problem, men kultursamhället kräver att vi gör det och nu handlar det om att både upprätthålla förutsättningarna för ett bra liv på landet och att minimera skadorna i naturen. Ingen lätt uppgift, men själv tror jag vi, som dom toppredatorer vi är, måste bete oss mer som rovdjuren gör eller skulle gjort om dom varit tillräckligt många. Då borde vi skjuta av massor av grävling, kanske jaga mer räv än vi gör nu, spara fina avelsdjur och precis som du vill jaga mer gris. Mer hänsyn behöver tas både i skogsbruket och jordbruket och kanske borde vi regelbundet lägga ut slakterirester i skogen för att dom arter som är beroende av stora rovdjurs rester skall kunna överleva.
    Det här var långt och kanske tjatigt, men jag tycker att helhetssynen ofta saknas i den här debatten och den måste vi ha med oss om det inte skall gå rejält galet.
    Det räcker inte att bara snöa in på vargar eller vildsvin.

  65. Calle Seleborg says:

    Per Bengtson.
    Ursäkta men jag blir trött av detta kattrakande med siffror. Kom ihåg att vår vargstam startade med tre individer. Skulle den ”olyckligtvis” dö ut finns några 100 000 att välja från av samma genetiska bas några mil österut. Hur vore det om du började fundera över hur stora skadorna från vår hobbypopulation av varg får vara? Alla forskare, utom de vargtrogna, är överens att det största hotet mot vår biologiska mångfald är bristen på småskalig djurhållning. Vad är MVP på våra fäbodraser? Eller våra jakthundsraser?

  66. jörgen bergmark says:

    Per B, Det verkar nog som om du har rätt i att det med den tidens inventeringsmetoder
    fanns fler än sjuhundra lodjur 1995. Bra jobbat! Man hade alltså inte räknat med lodjuren
    inom renbetesområdet? Klantigt måste jag säga!

    Några belägg för att det fanns 1700 eller 2300 lodjur har jag däremot inte sett, och det verkar fortfarande som om Artdatabanken och framförallt NVV använder inventeringar och siffror precis som det passar dom. Att det behövs en ny myndighet har dom här dagarna blivit allt tydligare. Inte heller förändrar det min syn på Public servicemedias
    sätt att rapportera om saken, det var vinklat och helt okritiskt till Artdatabankens uppgift.

    Visserligen borde GYBS värdet på varg ha satts betydligt lägre och kanske borde ref värdet på lo höjas men nog var det bra att proppen gick igenom.

    Hur som helst Per, bra jobbat! Hoppas att en ryggdunk från en jägare inte sänker ditt aktievärde inom SRF;)

  67. Kennet says:

    Det finns helt klart de som kan genetik och annant mycket väl på dessa forum.
    Den som känner sig manad får gärna svara på min fundering.
    Det talas om att den skandinaviska vargpopulationen måste förses med nya gener genom en obesläktad immigrant med jämna mellanrum.
    Det jag då funderar över är när man anser att något inte är besläktad? Är det genom tillräckligt många generationer bakåt eller något annat?

  68. Per Bengtson says:

    Björn Isaksson, vad är motsatsen till gynnsam bevarandestatus? Det kan väl inte finnas någon som har läst rovdjuspropositionen eller lyssnat på den föregående riksdagsdebatten som inte kan ha uppfattat att referensvärdet (GYBS) är ett värde som inte får understigas? Till och med Lena Ek själv har ju gått ut på regeringens hemsida och i debattartiklar och sagt att ”detta är ett mål för förvaltningen som inte får underskridas”, eller till och med i vissa fall: ”Samma sak råder här – gynnsam bevarandestatus har inget att göra med begränsning av kungsörnsstammen utan är en nivå som förvaltningen aldrig ska underskrida.”. Se till exempel http://op.se/opinion/debatt/1.6595238-ny-era-i-svensk-rovdjurspolitik.

    Så att beskylla NVV för att trotsa regeringen blir bara tramsigt. De följer riksdagsbeslutet, punkt slut. Dina misstanka om att NVV ”medvetet” glömde att räkna bort björnar och lodjur ger jag heller inte mycket för om jag ska vara ärlig. Om de velat blåsa upp antalet hade det i så fall varit mycket enklare att helt enkelt välja de högsta värdena som presenterades i sårbarhetsanalysen. Nu valde de konsekvent de lägsta (vilket såklart i sin tur fick naturvådssidan att misstänka att de har en egen agenda alternativt styrs av Lens, Eskil och SJF).

    Däremot kan jag hålla med dig om att NVV inte alltid har fattat de bästa beslut eller motiverat dem på bästa sätt, och att det har skadad förtroendet för myndigheten. De har dessutom lyckats med konststycket att tappa förtroendet hos båda sidor i den här frågan. Samtidigt får man nog beakta att de emellanåt fått mycket märkliga och i snudd på omöjliga uppdrag från regeringen. Dessutom har de alltid fått extremt kort tid på sig att utföra dessa uppdrag. Nu ska de till exempel sätta referensvärden inom ett intervall som regeringen beslutat på mycket oklara grunder i en process helt utan insyn, och sedan förväntas motivera och försvara dessa värden! Hur ska man kunna försvara dem om den enda information regeringen kan ge om vad intervallen baserades på är ”ett gediget vetenskapligt underlag”, och sen inte precisera vilket? Hur ska NVV kunna förklara för till exempel EU varför man plötsligt sänker de inrapporterade värdena till drygt hälften om de inte vet vilket underlag regeringen fattat besluten på? Ett par andra exempel: Om en jakt i grunden strider mot svensk lag och art- och habitatdirektivet så blir det ganska svårt att motivera den jakten på ett bra sätt, eller hur? Och hur lätt är det att lyckas med en genetisk förstärkning om de av regeringen beslutade lagarna i princip omöjliggör det?

  69. Pappa på landet says:

    Lars Dahlen.
    Vildsvin liksom vildkaniner är inplanterade i Sverige. Lodjur med revir i Skåne fanns också.
    De levde väl på hare och tjäder, men även vildkaniner strök med. Lodjuren strök med då de kom in på godsens marker. Givetvis tar vildsvinen betydligt fler rådjurskid än vad vargen gör. Har du studerat hönsfågelpopulationers utveckling så du kan uttala dig om dessa också.

  70. Pappa på landet says:

    Tommy Olsson.
    De jättestora problem med vildsvinen vi har i Sverige och de ganska stora problem som vargarna orsakar har vi på grund av ett par fåvitska Riksdagsbeslut på 1980-talet.

  71. Björn Isaksson says:

    Du missar poängen Per Bengtsson!
    Jag tycker som du, att det förmodligen fanns fler än 700 lodjur vid EU-inträdet, det kan vi vara eniga om.
    Att vi har den här diskussionen beror på att NV 1995 ville att det skulle vara färre ur bevarandesynpunkt.
    Att jag hakade på korståget, som du kallar det, beror på att jag upplever, rätt eller fel, att NV och Artdatabanken tricksar med siffrorna. 1995 var det ur bevarandesynpunkt bra med låga officiella siffror. 2013 hade det varit bra om siffrorna 1995 varit jättehöga. Då vill Artdatabanken ändra historieskrivningen efter ett brev från samme man som 1995 ansåg att Liberg kommit fram till FÖR HÖGA siffror. Jag finner det anmärkningsvärt.
    Att i efterhand försöka skriva om historieböcker är alltid komplicerat.

    Hela min poäng är att Naturvårdsverkets och Artdatabankens siffror, som är underlag för såväl politiska beslut och som beslut på tjänstemannanivå inte går att lita på! Sedan kan siffrorna vara upp eller ner men verkar sättas efter vad som passar verkens agenda för tillfället. Den politiska viljan verkar inte intressera dem.
    Att försöka inbilla oss att det var ett misstag att rapportera referensvärden för hela Skandinavien är mer än lovligt dumt, det var ett sätt att få upp referensvärdena inget annat.
    Vi såg nu senast igår hur NVGD dribblar med referensvärdet och försöker omvandla det till MVP. Föraktet för riksdagsbeslutet är helt uppenbart. Observera att jag inte har några synpunkter på att de valt 270 som referensvärde. Det är provokativt javisst, men inom riksdagsbeslutet, det är inte problemet, det är hur man väljer att betrakta referensvärdet som är stötande.

    Jag betraktar Naturvårdsverket som ett demokratiskt problem, varför ska jag gå och rösta när NV ändå gör som de vill genom att trixa med siffrorna?
    Det värst är att jag kommer att få rätt, NV kommer att ta bort all lokal acceptans för rovdjuren med sin brist på fingertoppskänsla. Jag önskar att jag hade haft fel i mina förutsägelser.
    Förstår du hur jag ser på förtroendet för dessa myndigheters agerande och kan du förstå varför?

  72. Per Bengtson says:

    Mats S Johansson, i den här debatten räcker det med att skriva att någon ”har hål i huvudet” och dylikt i fet-text för att bli höjd till skyarna av vissa, och samtidigt göra andra förbannade eller rentutav besvikna. Så om du tror att jag räknar ”gilla” tryckningar på facebook misstar du dig gravt. Men eftersom du är natur- och miljöintresserad och uppenbarligen varit inne på facebook och sett min kommentar, så kan jag passa på att tipsa dig om att klicka dig vidare via länken jag kommenterade för ett besök på Natursidans web- och facebooksida. Eller är de också ett gäng ljugande propagandister?

    Däremot gladde det mig att en av mina kommentarer föranledde Mikael M att följa upp kontakta Olof Liberg angående lodjursfrågan ännu en gång, för att återigen höra hans syn på hur många lodjur det fanns. 1382 blev svaret, med en brasklapp för att det kan vara en överskattning eftersom avståndskriterierna skärpts. Men då kan jag lugna dig med att din information om den goda bytestillgången under denna period bidragit till att klargöra att det inte tycks ha någon betydelse i det här fallet. Tvärt om så tycker jag att det verkar som om de dynamiska avståndskriterier som numera används vid god bytestillgång snarare är mindre strikta i vissa fall än vad det var då (beroende på hur långt det är mellan observationerna). Så om det är som du säger och de täta rådjursstammarna var av stor betydelse så var nog inte Libergs 1382 en överskattning trots allt. Men jag tror likväl inte att lodjur var huvudfödan eller ens en avgörande del av den i renskötselområdet. Är det inte renarna som är det? Jag ska villigt erkänna att jag inte har mycket på fötterna vad det gäller det, så har du uppgifter som visar att rådjur snarare än renar var av avgörande betydelse för populationen i norra Sverige så får du gärna upplysa mig.

    Tycker du för övrigt inte själv att det är konstigt att regeringen gav utrymme för att sätta ett referensvärde som överstiger numerären av vargar vi hade i Sverige 2010? Du minns väl att EU’s överträdelseärende mot Sverige gäller huruvida vargjakten 2010 var laglig eller ej? Mina juridiska kunskaper är väldigt begränsade, men för mig känns det som att man nu erkänt innan man ens fått frågan… Men men, vad ska Naturvårdsverket göra annat än att rätta sig efter riksdagens beslut och sätta ett golv som inte får underskridas någonstans i det beslutade intervallet och dessutom ska ha stöd av forskningen (låt mig påminna att Liberg, Linnell med flera gick ut med 270 som föreslaget referensvärde)? Allt annat vore ju att ifrågasätta demokratin och dess spelregler. Är det inte så det brukar låta från dig och SJF med flera?

    Till sist, jag förstod nog inte riktigt vad din kritik angående mina frågor till Dag L gick ut på. Om du menar du att de inte är relevanta och svaren därmed ointressanta så får du gärna vara mer specifik. Och varför blir du så upprörd om du nu anser att de är irrelevanta eller betydelselösa? Om man inte frågar kommer man aldrig lära sig något.

    Nu börjar orken tryta för mig i debatten om just lodjuren som förs i den här tråden. Jag ser fram mot att se hur frågan kommer utveckla sig, och även mot att få se Gunnars uträkningar av hur många lodjur det fanns i renbeteslandet. Jag hoppas att han inte lägger in några vaga brasklappar eller att han i alla fall motiverar och kvantifierar eventuella kommentarer om överskattningar. Sen får det nog vara nog. Vill man inte tro på den fakta som finns att tillgå, läsa vad som skrivs och lyssna på vad som sägs så vill man inte, och det är ingenting jag kan göra något åt ens med bästa vilja. Det känns iallafall som om de allra flesta numera i alla fall accepterat att de 700 lodjur som rapporterades in 1995 var gravt felaktigt, men det förvånar mig ytterligt att en del debattörer fortfarande tror/hävdar att det verkliga antalet ryms inom regeringens politik med ett intervall på 700-1000 lodjur och ett fastslaget referensvärde om 870.

  73. Dag Lindgren says:

    Per Bengtsson har bett mig att ta upp några saker i samband med min senaste artikel och lagt frågorna i samband med dem också. Skall försöka behandla frågorna de närmaste dagarna på min webb som man kommer till om man klickar på mitt namn

  74. Mats S Johansson says:

    Per Bengtson.

    Jag kan lova dig att jag både har lastat ner Scandlynxs rapporter och läst dem innan jag, som du uttrycker dig, hakade på korståget mot Artdatabanken. Om det gör dig gladare så ska jag gå med på att det fanns fler än 700 lodjur 1995 men om det fanns fler än 1000 det vet varken du eller jag. Ändå använder du knappt 1400 (närmare 1700 än 1000) bara för att det ska passa ditt eget korståg mot SJF.
    Om man beaktar hur noga du är med tal när det äller genetik tycker jag det är mycket anmärkningsvärt hur enkelt du avfärdar att variationer i rådjurstammen, lodjurets huvudföda i Sverige, kan ha påverkat lodjurstammens tillväxt. Lägg till angrepp av rävskabb och SMHIs statistik över snöförhållanden under 90-talet och jag vill påstå att dina antaganden om lodjurstammens utveckling inte är värda vatten ens en gång.

    Till sist, blev du sporrad av att bli helgonförklarad av AP alias Calle Johansson på SRFs FB häromdagen? Det här hade jag inte väntat mig av en som säger sig vilja ha en konstruktiv dialog om rovdjurspolitiken:

    Per Bengtson (på SRFs FB-sida): ”Hur tänkte Naturvårdsverket nu (och indirekt regeringen eftersom det var de som satte intervallet)? Det här är ju inte annat än ett direkt erkännande att licensjakten på varg 2010 (och även 2011) var olaglig. Enligt de inventeringar man hänvisade till i sina beslut fanns långt under 270 vargar i Sverige vid denna tid. Dessutom var inavelgraden högre, så det kan knappast råda någon tvekan längre om att vargen inte hade gynnsam bevarande status när jakten skedde. Inte ens enligt regeringens egna och starkt ifrågasatta sätt att fastställa referensvärden.”

    Är inte det att kasta ved på ett bål som redan är glödhett?
    T.o.m centrala personer i den egna föreningen har vett att hålla sig undan den propagandasidan.

    Lägg till en rad med extremt ledande frågor till Dag L här där budskapet i frågorna är viktigare än svaren du förhoppningsvis får av Dag och du ska få jobba hårt om du vill ha min respekt igen.

    Frustrerad? Nej egentligen inte, bara oerhört besviken.

  75. Tommy Olsson says:

    Pappa på landet
    Att du är emot djurhållning Jägare och jakt överlag utom på de djur som just du har ont av har du klart bevisat, Att hålla Rovdjur högre än människan är i mina ögon destruktivt
    Att du likt Torbjörn Eriksson själv anser dig vara expert på samtliga områden bevisar vilka ni egentligen är , att föra någon form av diskussion med er förefaller totalt meningslöst
    Och er hänsynslösa sätt att behandla människor som drabbas får mig att vilja Kräkas

    Mats S Johansson
    Du har ett betydligt bättre tålamod än mig, jag anser att vi skulle satt stopp för länge sedan
    att förlita sig på NVVs bedömning av Rovdjurs antalen torde vara lika säkert som att kyssa en Huggorm

  76. Per Bengtson says:

    Mats S Johansson och Björn Isaksson, ska vi ta och göra det enkelt för oss? Liberg säger att det fanns 1382 lodjur 1995 (varav 726 söder om renbetesområdet), om man utgår från 20% tillväxt hos populationen i renbeteslandet. Jag kommenterar att populationen kan ha varit så hög som 1600-1700 om man utgår från den verkliga tillväxten som man senare fann (någon procent om jakten exkluderas), istället för en hypotetisk. Och ni brukar ju tycka att man ska utgå från verkliga populationer och inte teoretiska, eller hur? Det skulle bli ännu fler lodjur om man gör som sårbarhetsanalysen för varg och extrapolerar från den populationsutveckling vi faktiskt sett sen 1998. Hur som helst, om vi bortser från det sista så hamnar vi i intervallet 1382-1700 lodjur 1995. Liberg säger nu att detta sannolikt är en överskattning, då inventeringsmetodiken till viss del ändrats. Han kvantifierar inte denna överdrift, men den kan inte vara oroväckande stor eftersom han trots senare utvärderingar av metodiken hållit fast vid siffran 726 lodjur söder om renbeteslandet (år 1995), till exempel så sent som för några få år sen. Jag tror för övrigt inte att rådjurspopulationens svängningar spelar så stor roll just i detta fall, då det är antalet lodjur i renskötselområdet som är osäkert, och hur dess tillväxt 1995-1997 såg ut.

    Men en sak kan vi väl vara överens om: Det fanns fler än 700 lodjur 1995! Att detta påpekades kan inte anses som en bluff.

    Till sist vill jag bara säga att Sverige är fantastiskt på vissa sätt. Till exempel har både Viltskadecenter och Skandlynx ett antal rapporter och publikationer om lodjur fritt nedladdningsbara för var och en som så önskar, inklusive de rapporter av bland annat Liberg som nu diskuteras. Om ni behållit lugnet och ögnat igenom dessa innan ni hakade på Gunnars korståg mot Artdatabanken så hade vi kanske sluppit all irritation och misstänksamhet.

  77. Per Bengtson says:

    Dag Lindgren, apropå din kommentar 2013-12-14 där du föreslår FRP=200 så synes det mig som om många av dina analyser, samt ett flertal av de som du stödjer dig på för övrigt, tycks ha ett antal inneboende antaganden. Kan du kanske hjälpa till att reda ut vad det har förbetydelse för de slutsatser du drar? Jag är ändå helt säker på att frågorna kommer framföras för eller senare i processen som nu står framför oss.

    1. Du påpekar ofta att inavelsgraden minskar snabbare i en liten population, men är det inte även så att inavelsgraden ÖKAR snabbare i en liten population om den är i avsaknad av immigranter? Eller är det en missuppfattning? Om inte, hur påverkas denna ökning om populationen hålls konstant med hjälp av jakt, går den snabbare eller långsammare? Vad skulle resultatet bli om vi fick en period liknande den 1983-2006, då inte en enda immigrant gick in i aveln i den svenska populationen på över 20 år? Hur mycket skulle inavelsgraden öka i en population på 200 individer under denna period? I och med att rovdjurspropositionen säger att genetisk förstärkning inte längre är aktuellt så är frågan relevant att beakta.

    2. Du säger att det räcker med en migrant per generation för att inavelsgraden ska hållas konstant, och det är väl ett riktigt påstående. Men innefattar inte detta påstående ett antagande om att de vargar som immigrerar är helt obesläktade med både varandra och de vargar som redan finns i den svenska populationen? I och med att rovdjurspropositionen antogs har som sagt arbetet med genetisk förstärkning lagts ner, vilket gör oss beroende av invandring österifrån, alltså från Finland. Den Finländska vargstammen består nu av ca 120 individer med en relativt hög inavelsgrad. Hur många immigranter per generation krävs det från en sådan källpopulation för att inavelsgraden ska hållas konstant?

    3. Relaterat till ovan: Med tanke på att det numera finns fler vargar i Sverige än i Finland och migrationen går åt båda hållen, hur lång tid kommer det då dröja innan den svenska och finländska populationen är så genetisk lika, att en finsk varg som vandrar in till Sverige inte alls kan ses som en immigrant ur ett rent genetiskt perspektiv (givet att populationerna hålls konstanta på 200 vargar i Sverige och 120 i Finland)?

    4. Finns det en risk att så kallade letala alleler, som av en slump kommer med en immigrant som går in i aveln, sprider sig snabbare i en liten population än i en stor? Hur skulle denna spridning påverkas av en årlig selektiv jakt? Blir risken större eller mindre beroende på om vi har en hög regelbunden invandringstakt in i en stor vargpopulation, eller få sporadiskt förekommande immigranter som etablerar sig i en liten population? Hur skulle tillväxten och en demografisk sårbarhetsanalys som utgår från att tillväxten kommer vara konstant påverkas om detta skedde?

    5. Hur tolkar du formuleringen i art- och habitatdirektivet att en arts bevarandestatus anses gynnsam om: ”…arten på lång sikt kommer att förbli en livskraftig del av sin livsmiljö.”? Räcker det till exempel att våra granar och tallar med 90% sannolikhet finns kvar om en dryg rotationsperiod (alltså 100 år) för att du ska vara nöjd och anse skogsbrukets framtid säkrad?

  78. Björn Isaksson says:

    Per Bengtsson
    Jag kan hålla med om att det är tråkigt om vi inte har korrekta siffror som våra politiker ska kunna lita på. Särskilt om det sedan visar sig vara fel.
    Den springande punkten är att Glöersen och i viss mån Moilanen har genom sina inlägg visat att våra expertmyndigheters sifferexercis inte är att lita på. Du belyser själv på ett bra sätt problemet när du påpekar att NV valde SJF:s siffra för björnen. Då kan man ju fundera på varför NV gör det, litar man inte på sina egna siffror eller vet man att de är hissade och att det kommer att upptäckas? Eller finns det andra bevekelsegrunder vi inte känner till?
    Vi borde inte ha den här diskussionen över huvud taget, men den är nödvändig i och med att NV förbrukat sitt förtroende bland landsbygdsbefolkningen genom sin sifferexercis och hur vissa tjänstemän drivit frågan. Ta tex 180/380 som GYBS för vargen, hur NV:s tjänstemän hanterade det? Så du kanske kan ha en viss förståelse för att jag har bristande förtroende för NV?
    Artdatabanken har heller inte rosat marknaden med korrekta siffror.
    När expertmyndigheters förtroende är kört i botten bland berörda så måste till slut regering och riksdag ta ställning. Nu har riksdagen gjort det och även om jag inte gillar alla delar så får jag leva med det.
    Men det kan inte vara lätt att vara politiker och fatta kloka beslut när man inte kan lita på underlaget.
    Hur som helst, jag tycker att det var bra att Gunnar Glöersen reagerade på Artdatabankens utspel. Det visade ju sig att sanningen förmodligen ligger runt 1000 med de metoder som används idag, om man får tro Liberg som var ansvarig vid tiden.
    Hur man än räknar, extrapolering eller inte, så blir det fel och då kanske man kan lita till en rimlighetsbedömning som utgår från nuläget vilket sannolikt är bättre än att gissa hur det var för 18 år sedan där olika tjänstemän uppenbarligen hade lite olika agendor.

  79. Pappa på landet says:

    Gunnar Glöersen.
    Äta bör man – annars dör man. Till vilken storlek kan vargstammen i Sverige växa innan det börjar bli matbrist! Har du beaktat det när ni bestämde er för 150 vargar. Scandulv anger 270 men då vill de väl ha vargarna fördelade över hela Sverige. Tittar man på Scandulvs karta över vargföryngringar ser man att de 21 föryngringarna sker inom en ganska liten del av Sverige. Är det därför SJF valt 150? De som vill att vargpopulationen ska växa till 500-600 bör nog bygga ett hägn där de kan lära genetiskt friska vargar att leva på vildsvin. När dessa vargar släpps ut i naturen kan kanske vargpopulationen växa till cirka 500.

  80. Lars Dahlén says:

    Är uppvuxen med jakt i de södra delarna av Sverige på den tiden det fortfarande fanns gott om vildkaniner där, dvs 60-70 tal.
    Avskjutning av rådjur var knappt ett rådjur per 100 hektar.
    Under denna tid fanns det inga lodjur i SydSverige förutom en grupp på Smålänska höglandet.
    Det aldrig funnits vildkaniner på Smålänska höglandet.
    Trots en nedgång av rådjurs stammen de senaste årtiondena så är stammen skyhögt högre idag än vad den var då, detta trots ökat rovilts tryck.
    Observeras vildsvin är allätare de är inget rovdjur, att de på något sätt skulle stå för något högt predator tryck på rådjurskid är verklighets främmande.
    Svenska lodjur har aldrig levt på vildkaniner, vildkaniner är inplanterade i Sverige.
    Den mindre Spanska panterlon däremot lever på kaniner men det är Spanien det.

  81. Anders Åberg says:

    Pappa på landet

    Säkerligen går det åt ett antal rådjurskid där grisarna härjar som värst, men jag tvivlar på att grisen är allvarlig predator på kid.
    Rådjuren klarar sig bättre undan lo när det inte är så mycket snö. och lo håller till viss del också efter räven, plus att det fortfarande finns vildkaniner här och var så summan av ekvationen är nog att vi kan ha fler lodjur än nu söderöver, men att vi borde jaga dom hårdare i mellansverige.
    Sedan tillkommer som alltid den genetiska aspekten med predatorer som gör ett naturligt riktigt urval och på så sätt förbättrar bytesdjurens genetiska hälsa. I söder fungerar nog det samspelet mellan rådjur och lo, men i mellansverige ger snömängderna lodjuret för stort övertag.
    Hade Sverige varit en enda stor nationalpark utan människor så hade det nog bara funnits rådjur i söder, men nu vill vi ju ha dom även längre norrut.

  82. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, för att kunna svara på frågan om antalet vargar som krävs måste man först reda ut vad direktivet egentligen kräver och vad de riktlinjerna för tolkning av detsamma säger. Direktivet säger bland annat följande i inledningen.
    Eftersom huvudsyftet med detta direktiv är att främja att den biologiska mångfalden bibehålls med beaktande av ekonomiska, sociala, kulturella och regionala behov, bidrar direktivet till det övergripande målet, som är en hållbar utveckling. För att upprätthålla den biologiska mångfalden kan det i vissa fall vara nödvändigt att upprätthålla eller till och med främja mänsklig verksamhet.
    Det innebär att mänskliga intressen t o m kan var nödvändiga för att upprätthålla biologisk mångfald.

    Det torde inte finnas någon som inte inser att småskaligt skogsbete är en sådan verksamhet som kan hotas av t ex stora rovdjur.

    Om bevarandestatus sägs för arter, Artikel 1 i:
    Bevarandestatusen anses ”gynnsam” när
    – uppgifter om den berörda artens populationsutveckling visar att arten på lång sikt kommer att förbli en livskraftig del av sin livsmiljö, och
    – artens naturliga utbredningsområde varken minskar eller sannolikt kommer att minska inom en överskådlig framtid, och
    – det finns, och sannolikt kommer att fortsätta att finnas, en tillräckligt stor livsmiljö för att artens populationer skall bibehållas på lång sikt.

    Första punkten är egentligen vad allt nu handlar om. Vad är på lång sikt? Finns det någon juridisk vägledning i den frågan? Nej, som jag ser det finns det inget som säger vad det är. Vissa forskare menar att det handla om evolutionär tid, andra att det handlar om ett hundraårigt perspektiv. Såväl rovdjursriktlinjerna som Artikel 17 anvisningar ger utrymme för sårbarhetsanalyser i ett hundraårigt perspektiv. Det är inte naturvetare som skall tolka innebörden, det är våra politiker. Det sades också tydligt i Bryssel förra veckan. Naturvetare skall enbart svara på frågor som, hur många vargar krävs det för att de skall ha 10 % risk för utdöende på 100 år eller vad är Ne 500 för varg? Personligen anser jag att hela denna debatt missat att en adaptiv förvaltning är det enda som kan säkerställa en arts överlevnad på lång sikt. Att ens försöka beräkna utdöenderisk på 100 eller 1000 år sikt kan bara ge vägledning om ett lämpligt startvärde. Men eftersom förvaltningen följer upp populationerna, för varg i Sverige på individnivå, blir beräkningarna egentligen ganska meningslösa. Beräkningarna bygger på att förvaltningen stoppar huvudet under armen och inte anpassar förvaltningsåtgärder över tid. Finns det någon som tror att man i förväg kan bestämma hur många vargar som skall skjutas bort per år de närmaste 100 åren eller än värre 1000 åren? Nej, om populationen får en negativ utveckling stoppas givetvis jakt.

    Så till din egentliga fråga, referensvärden. Den som inte läst anvisningarna till artikel 17 rapporteringen tror säkert att det finns någon tydlig mall för hur man fastställer dem. Så är det inte. Det är synnerligen subjektiva kriterier. Det står ingenstans att man skall välja Ne 500 eller MVP eller något annat. Men inget av dessa är mera rätt eller fel än något annat. Det handlar enbart om val. Hur kan det komma sig att man från NV valde Ne 500 för björn, men minsta utdöenderisk 1 % på 1000 år för gråsäl? Det är ju samma direktiv! Varför valde man att rapportera ett svenskt referensvärde på 10 000 gråsäl, fastän den siffran avsåg hela Östersjöpopulationen. Hur kan det räcka med 22 000 sandödlor, 20 000 illrar, men krävas 135 000 bävrar och 2 500 000 000 siklöjor? Förklaringen är enkel, det är enskilda forskare eller experter som fritt får lämna förslag efter sitt eget huvud! Direktivet ställer inga kvantitativa krav. Direktivet kräver enbart att stammarna skall överleva på sikt.
    Så till sist, varför valde SJF 150 vargar när Skandulv sa 270. Förklaringen är enkel. Vi ”anser” att 200 vargar (populationen, varav vi anser att Norge bör ta 50) som är 100 % högre än MVP är tillräckligt. Skandulv gjorde en annan ”bedömning” om vad som var politiskt möjligt av regeringen och EU kommissionen. Svårare är det inte. Vetenskapen är den samma, men ”den högre ambitionen” varierar!

    Återkommer med lodjur så snart jag får tid, men andra har egentligen redan svarat.

  83. Pappa på landet says:

    Anders Åberg.
    På den tiden det fanns vildkaniner söderöver fanns det fler lodjur där. Numera går vildsvinen
    hårt åt rådjurspopulationen genom att döda rådjurskid så där finns inget rådjursöverskott åt ” vår tysta jägare” i de södra landskapen.

  84. Pappa på landet says:

    Dag Lindgren.
    Hur många vargar fanns i Sverige vid tidpunkten vid EU-inträdet ? Du kan väl lämna antalet till EU-kommissionären. Norge är inte med i EU så Norge drabbas ej av EU-direktorat

  85. Björn Isaksson says:

    Per Bengtsson,
    Det hela diskussionen egentligen rör sig om är om vi och våra politiker kan lita på expertmyndigheterna.
    När man läser vad representanter för NV säger nu och vad man sa då, så verkar det som om man vänder kappan efter vinden. 1995 var det bra ur bevarandesynpunkt att det officiellet fanns får rovdjur, då kunde man med stöd av ett lågt antal hålla tillbaka jakten. När det sedan visar sig vara fel taktik så vill man ändra, retroaktivt. Det är fantastiskt att se samma person uttrycka att det är en överskattning när Liberg säger 700 lodjur och 20 år senare påstå att det fanns drygt tre gånger mer än vad Liberg påstod.
    Att sedan Artdatabanken genomskådar bluffen och reducerar siffrorna är väl ett hälsotecken. Men vi får inte glömma att Artdatabanken vid två tidigare tillfällen har tvingats ändra sina lodjurssiffror. Men 1700 verkar ju också sågas av ansvariga forskare som menar att 1000 är nog närmare sanningen. Då ryms det faktiskt inom riksdagens beslutade intervall, om än på håret vilket faktiskt saknar betydelse.
    Bevararsekterna kan sluta att oroa sig för en halvering av rovdjursstammarna, det kommer inte att hända så länge som NV får sköta räknandet.
    Som tur är så har både NV och Artdatabanken med sitt eviga siffertrixande mycket tydligt visat att det behövs en ny viltförvaltningsmyndighet med inriktning på förvaltning.

  86. Dag Lindgren says:

    Jag kom på en trolig – som först verkar utomordenligt långsökt – hypotes varför Janez Potočnik och hans EU-direktorat är så förvånansvärt dåligt informerade om varg i Sverige, som jag delar med mig av och undrar om jag kan ha funnit en förklaring. Jag skrev i en tidigare kommentar på den här tråden:
    ” EU-kommissionären har gjort ett uttalande till ”svenska folket” på Facebook (för nästan ett år sedan): https://www.facebook.com/potocnikjanez/posts/10151639029337067. Där framför kommissionären “Vargen i Sverige har idag ogynnsam bevarandestatus, och det råder ingen oenighet kring detta faktum.” I denna korta och klara mening framförs inte mindre än tre påståenden som alla ter sig oriktiga. 1) att den svenska vargen har ogynnsam bevarandestatus. Riksdagen har nu bestämt att vargen har gynnsam bevarandestatus, dessförinnan var frågan under utredning…”.
    Nu snubblade jag just över http://www.sieps.se/sites/default/files/2011_8epa_2.pdf, där en professor i miljörätt skriver i ”European policy analysis”
    “there is consensus between all parties involved that the wolf population in Sweden/Norway does not have favourable conservation status.37” Detta är en uppsats som det är mycket troligt nått Janez Potočniks omedelbara omgivning. Och i not 37 står förklaringen till professorns uppfattning” “37 This actually goes without saying, as only 20 wolves are allowed to reside in Norway. That country made a reservation to the Habitats Directive, mainly because of the wolf issue and conflict with the widespread sheep farming. Norway is still a party to the Bern Convention, but owing to weak compliance mechanisms Norwegians are not hampered in their keeping down the species to the limits of existence.”
    Det verkar alltså som en väsentlig orsakt till de dåliga kommunikationerna i relationen med Janez Potočnik och hans missnöje med Sverige är att han inte kan skilja mellan Sverige och Norge och inte förstår att det är den sammanslagna populationen som diskuteras.
    Nu frågar jag om Gunnar och er andra tror jag dragit rätt slutsats. Först tyckte jag det var väldigt långsökt, men nu tycker jag det verkar helt logiskt.

  87. Anders Åberg says:

    Pappa på landet

    Fast där kom du in på en av dom mer uppenbara frågorna vad gäller just Lodjuret.
    Jag har skrivit det förut, men när det gäller t.ex vissa kommuner i mellansverige som t.ex. Uppsala, så var det iallafall för ett par år sedan, enligt Liberg o.co. tydligen så många lodjursrevir där att det i princip inte fanns plats för fler. Jag vet att jag var lite otydlig nu, har tappat länken till undersökningen, men hur som helst så har vi ett problem med väldigt täta rovdjursstammar i vissa län i mellansverige, medan t.ex. lodjuret är ganska ovanligt längre söderut. Då uppstår frågan hur vi vill ha det med våra rådjur. I mellansverige är det ofta snörika vintrar och då har rådjuren riktigt svårt med just lodjur. Skall vi verkligen då bara vänta och se på när rådjuren kanske nästan utrotas där och lodjursstammen senare drabbas av svältkatastrof?
    Själv tycker jag det verkar mycket smartare att jaga lodjur hårdare i dom delarna av landet och behålla både rimligt med lodjur och en jaktbar stam av rådjur. Längre söderut borde vi sannolikt släppa upp lodjursstammen en del och där tror jag också rådjuren klarar av dom bättre.

  88. Pappa på landet says:

    Tommy Olsson.
    Ärtan, pärtan, puff …….. Du hade visst glömt att desarmera den.
    Gunnar strök min kommentar så du får läsa vad jag skriver till andra.
    Vad är det som får dig att tro att jag är emot vargjakt ???

  89. Mats S Johansson says:

    Per Bengtson.
    Jag tror att du missförstår mig i min kommentar 19:39 den 14:e men jag hoppas det blev något klarare vad jag menar i kommentaren 11:41 idag den 15:e.
    Givetvis ska man använda nyvunnen kunskap. Jag kan heller inte se att Liberg har påstått att man inte ska göra det. Jag menar dock att den nya kunskapen inte kan användas på det sätt som du använder den. Bara för att vi räknar på ett nytt sätt idag blir inte lodjuren fler 1995 och att gissa på tillväxthastigheter i en lodjurspopulation som under den period man talar om upplevde både att drabbas av rävskabb och få tillgång till en exempellös tillväxt i rådjurspopulationen borde alla inse är omöjligt, vilket Tommy f.ö. uttrycker på ett perfekt sätt.
    Dina jämförelser med fänglade människor och påståenden i slutet av din kommentar är i mina ögon fullständigt irrelevanta och det tror jag du ser också när du läser det igen. Måhända en reaktion på hur jag uttryckte mig i ett par korta ögonblick av frustration. Det har gått över nu…..

  90. Ove Bergqvist says:

    Pappa på landet! Vad jag förstått så vet ingen av er vad ni talar om, om det är som du säger att bara räkna vuxna vargar så blir det aldrig någon förökning.
    Bara som en upplysning får vargarna mellan 4-11 valpar och jag tog det lägsta antalet.
    Ni hör hemma i Ryssland där man ljuger om allt för att föra befolkningen bakom ljuset.

    Denna dialog med er är här slut, vill ej befatta mig med lögnare.

    Ove Bergqvist

  91. Pappa på landet says:

    Per Bengtsson.
    När du kritiserar Newtons teori är du verkligen ute i ogjort väder. Den teorin är bekräftad genom otaliga experiment .
    Lodjuren har funnits i ungefär samma numerär i Sverige ganska länge. Det finns fluktuationer i populationen av olika anledningar. Antalet kan ibland gå upp och ibland gå ner.
    Då är din modell ganska orimlig. Vi måste vara försiktiga med lodjursstammen (och älgstammen) eftersom de föder så små kullar skriver Björn Isaksson. Nu när vi har bättre möjligheter att ta fram verkliga populationssiffror ska vi göra det och sedan bevaka att lodjursstammen inte minskas. Skulle lodjuren någonstans bli för många drabbas de av svält och då dör utan jägares medverkan.

  92. Anders Åberg says:

    Den här senaste sifferexercisen känns inte särskilt seriös måste jag säga.
    Ingen vet exakt, alltså gissar vi så gott vi kan och det skall sedan bli helt vägledande!
    Jag kan förstå att vi hamnar i problem när vi nu en gång begått det ödesdigra misstaget att gå med i EU, men kan verkligen ens dom uppfatta detta gissande som något att ta på allvar? Om man inte vet borde väl kravet vara att man tar reda på det istället för att bara hitta på en siffra?

  93. Pappa på landet says:

    Ove Bergqvist.
    Om du läser en kommentar av Björn Isaksson så kan du få ett svar på din fråga.
    NV anger antalet vuxna vargar. Andra uppgiftslämnare räknar med valparna. Men valpdödligheten är stor . Därför får du en felaktig uppskattning av vargantalet i dina teoretiska beräkningar. Håll dig till antalet vuxna vargar så blir det enklare

  94. Pappa på landet says:

    Björn Isaksson.
    Tack för din kommentar. Hur kan Tommy Olsson tro att jag är emot vargjakt? NV skriver att man lyckats flytta ett genetisk värdefullt vargpar till Tiveden och att vargfamiljen etablerat sig där.
    Mikael Karlsson antyder i sin blogg att vargar håller på att bilda revir i Småland. Kanske blir det protester där men det kommer att lugna ner sig såsom det gjort i Värmland där man vant sig vid vargar.

  95. Per Bengtson says:

    Björn Isaksson, artdatabanken påpekade felaktigheterna under beredningen av rovdjurspropositionen, men regeringen valde att inte ta notis om detta. Det kan du inte beskylla artdatabanken för. Och om du nu är inne på att myndigheterna har en egen agenda, vad anser du då om att det enda referensvärde som NVV reviderade var björnens, där de valde att gå på utlåtandet från SJF’s representant snarare än sin egen utredares, medan de struntade fullständigt i att ta hänsyn samtliga kommentarer från samtliga övriga granskare? Jag säger inte att de revideringar som gjordes var fel, men vad tror du och Gunnar tyckt om det var tvärt om och den enda remissinstans NVV tog hänsyn till var SRF? Du tror inte det hade lett till liv i luckan?

    Hur det än är med det så känns det lite sorgligt att vi återigen står med ett rovdjursbeslut som innehåller felaktigheter, och vars förenlighet med svensk lag och art- och habitatdirektivet kan ifrågasättas iallafall vad det gäller lodjuren. Vi riskerar därmed att få åka ännu ett varv på rovdjurskarusellen, och den här gången får du skylla det på regeringen istället för NVV. Att det ska vara så förbaskat svårt att ta den tid som behövs för att få det rätt en gång för alla.

  96. Per Bengtson says:

    Mats S Johansson, ”knappt 1400” är inte en avrundning. 1400 utan ”knappt” framför hade varit det. Jag noterade för övrigt att du inte svarade på en enda av de frågor jag ställde utan istället erbjöd märkliga påståenden om WWF, SRF, och SNF som inte backades upp av någonting över huvud taget. Så jag gör ett nytt försök med nya frågor som faktiskt har med sakfrågan att göra: Vad anser du om avrundingen från 1382 till 700? Vilken är den största bluffen, att det fanns 700 lodjur i Sverige 1995, eller artdatabankens påpekande att denna siffra är felaktig? Och vad anser du om Libergs och Gunnars sätt att räkna tillbaka till 1995? Är det rimligt att extrapolera bakåt i tiden genom att anta en årlig tillväxt av lodjursstammen i renskötselområdet på 20% när vi inte ett enda år sen inventeringarna började har haft en så hög tillväxt? Är det inte rimligare att förlita sig på de faktiska tillväxtsiffror som vi har till handa, det vill säga någon enstaka procent om jakten undantas? Så Mats S Johansson, vem är det som bluffar, och vem är det som håller sig till sanningen? Gunnars utlovade svar på hur många lodjur det fanns i renskötselområdet kommer antagligen snart, och då får vi väl se hur mycket substans han tycker det finns kvar bakom hans ”avslöjande” av lodjurs”bluffen”.

    Till sist kan jag bara beklaga att både du och Liberg antyder att man inte ska utnyttja nyvunnen kunskap. Ska vi resonera så i övriga samhällsfrågor också? Ska vi till exempel låta någon sitta kvar innanför murarna trots att vi nu fått ny kunskap som visar att personen är oskyldig, med motiveringen att vi inte visste bättre i stunden? Ska vi sen fortsätta med att säga att vi inte tänker göra någonting åt det, trots att vi nu vet bättre och upptäckt att vi hade fel? Om man resonerar på det viset är det ju lika bra att lägga ner både skolor och universitet, eftersom vi ändå inte har för avsikt att använda oss av de framsteg som kommer ut av en ökande kunskap. Dessutom måste vi ju i konsekvensens namn bortse från att regeringen nu kommit fram till att GYBS för samtliga våra stora rovdjur ligger betydligt lägre än vad NVV nyligen rapporterade till EU, och behålla NVV’s värden för evigt. För misstag ska ju inte rättas till, eller?

  97. Per Bengtson says:

    Pappa på landet, varken jag eller någon annan har väl hävdat att min ”modell” är en korrekt beskrivning av verkligheten? Däremot skulle den möjligtvis kunna användas för att approximera antalet lodjur som fanns i renbeteslandet, precis som Newtons felaktiga beskrivningar av verkligheten fortfarande kan användas för att med hög precision förutspå med vilken hastighet ett äpple kommer falla till marken, eller för den delen för att landa farkoster på främmande planeter.

    Det är högst möjligt att min ”modell” inte ens duger till att extrapolera antalet lodjur i renbetesland 1995. Du kan bevisa detta och få rätt i sak genom att presentera exakta siffror över antalet lodjur i det aktuella området det aktuella året, och sen påvisa att detta skiljer sig från modellens prediktion. Annars blir det bara ett påstående taget ur tomma intet och inte mer värdefullt än vilken gissning som helst. Anser du för övrigt att Gunnars sätt att extrapolera bakåt i tiden genom att anta en årlig tillväxt på 20% är mer korrekt?

  98. Mats S Johansson says:

    Björn Isaksson.(och Per Bengtson)(och Tommy)

    Läs vad Tommy skriver om ärtor!

    Andemeningen i EUs regel om antalet vid inträdet är givetvis att stammarna inte ska minska oavsett om de var 700, 1000, 1386(!) nästan 1400, 1700 eller 2390.

    Hade det funnits den minsta vilja till konstruktivitet hade givetvis inte Per Bengtson hänvisat till antalet 1386 och fullständigt bortsett från att Liberg tydligt säger att den framkommit med andra inventeringsregler än de som används när man uppskattar dagens antal. Han använder exakt den samma taktiken som SRF använde den snöfria vintern 2011/12(?) när argumenten var att stammen minskat (kryddat med att det berodde på ökad tjuvjakt) för att när stammen ”exploderade” den snörika vintern 2012/13 komma med argumetet att skadebilden inte kunde relateras till vargantalet eftersom skadorna inte ökat i paritet med den stora ökningen av vargstammen från 11/12 till 12/13.
    Jag vägrar att tro att varken Per eller SRF är så dumma. Givetvis är det de sysslar med propaganda i brist på sakliga argument. Propaganda väl på nivå med vad berömda personer i Bagdad sysslade med. Gratulerar föresten Per. Jag ser på SRFs FB-sida att du blir helgonförklarad för ditt agerande i den här frågan.
    Tommy. Jag tror vi ska vänta lite till. Spelar WWF/SNF/SRF ut EU-kortet har de spelat ut sitt sista vapen och jag är övertygad om att det kommer att explodera i deras egna händer om de gör det.

  99. Ove Bergqvist says:

    Om det år 2009 fanns 220 vargar och enligt Wikipedia 27 vargpar, hur räknar NV när dom säger att det bara finns 380 vargar nu i Sverige?

    Om man räknar att 27 par i snitt får 4 vargar i varje kull fram till dags datum bör det i dag finnas 662 vargar vilket bör vara fler då jag inte ökat på vargparen, naturligtvis skall summan minskas med vargar som på ett eller annat sätt avlidit.

    Om min teori är fel från dom 220 vargarna och 27 vargparen vill jag gärna vilja höra från NV hur deras beräkningar ser ut från antalet vargar och par som existerade 2009

  100. Tommy Olsson says:

    Debattörer
    Det är helt oppenbart att många av er anser sig vara räkne experter och alla hanterar siffror som det vore ärtor i en påse, ni som är så otroligt skickliga och efter som ni tror själva
    den som verkligen vet !
    Kan ni möjligtvis RÄKNA ut hur vi kommer tillrätta med Rovdjuren så att alla kan känna sig nöjda
    Det eviga pladdret om vilka sätt man skall räkna på bevisar endast en sak
    ENFALD
    Min ståndpunkt står klar, skulle det visa sig att det inte blir någon vargjakt värd namnet i de mest drabbade länen hoppas jag att SJF tar till alla tillbuds stående stridsåtgärder
    så som slopad Älgjakt stopp på all skyddsjakt stoppar all jakt på Vildsvin
    samt stoppar alla trafikeftersök Det är i det fallet upp till staten Nvv samt rikspolisen att stå för kostnaderna och i sista hand Skattebetalarna detta handlar i sin helhet om Miljardbelopp årligen
    så till sist Torbjörn Eriksson o Pappa på landet det kanske är dags att vara med o betala notan för vad vargen kostar att börja tänka som vanliga människor
    en ide är att ni står för kostnaderna för var sitt vargrevir
    PS pappa på landet ( Jag vet vem som är Åsnan )

  101. Björn Isaksson says:

    Per Bengtsson,
    Vi kan vara eniga om att det kanske inte var rätt. Värdet som gällde 1995 levererades av NV.
    Uppenbarlig ansåg man då att det var ett lämpligt antal att hålla sig till med det kunskapsunderlag man hade och vad man ansåg lämpligt i bevarandehänseende.
    Hur ska en politiker kunna förutsätta att expertmyndigheter har egna agendor?
    Det verkar som om 700 var lågt, men att 1750 är för högt.
    Beroende på beräkningsmodell kan man uppenbarligen välja vilka siffror som helst.
    Det enda som framstår som tydligt är att NV och Artdatabanken av och till gör häpnadsväckande felräkningar och att vi nog får vara tacksamma för att Moilanen och Glöersen vänder på stenarna.
    Vad tycker du om att Skandulv i somras säger att det finns minst 480 vargar och två dagar senare säger NV att det finns 380 vargar. Vem ljuger? NV eller Skandulv?
    Svaret är ingen, Skandulv räknar alla vargar, NV borser från årets föryngring.
    Vem ska regeringen lita på? Med tanke på hur NV hanterat vargfrågan hittills väljer i alla fall jag att tro på Skanulv. Vem ska regeringen lyssna på?

  102. Pappa på landet says:

    Per Bengtsson.
    Din modell är ingen förenkling . Den är en felaktig beskrivning av verkligheten. Det påpekar Björn Isaksson. När du debatterar med den snillrike junkern G G bör du använda modeller som har verklighetsanknytning. Mats S Johansson , eller andra Sancho Panza – liknande debattörer dyker då upp och skriver långa genmälen som inte tillför vargdebatten någonting.
    Många av dem har ” hack i skivan ”. Några kallar sig ”forskare” eller genetikexperter och inavelsgrad är ett hack i deras skiva. Licensjakten 2010 var selektiv hävdas det. Men var finns bevisen för att den jakten var selektiv ?
    Nu har Riksdagen fattat ett beslut angående Vargpropositionen och NV har i uppgift att genomföra vargförvaltningen på bästa möjliga sätt. Hoppas att NV är vuxen sin uppgift.

  103. Mats S Johansson says:

    Per Bengtson.

    Det är möjligt att vi har en hel del gemensamt, men vi har tydligen inte helt den samma definitionen på fakta och sanning i alla fall. Svaret du fick av Liberg när det gäller lodjursstammen 1995 var enligt JoJ och jag citerar:
    ”Totalt för hela landet blir det 1382 djur. Denna siffra är sannolikt i överkant. Många av de kriterier vi använde för särskiljning 1995, har skärpts idag.”

    Liberg säger också och jag citerar igen:
    ”Man kan också möjligen hävda att den siffra som ska användas för bedömningen hur många lodjur vi hade vid EU-inträdet, ska vara den siffra man hade vid den tiden. I så fall kanske Liberg & Glöersens rapport 1995 är den mer korrekta källan (även om den rapporten skrevs flera månader efter att Sverige gått in i EU), och då är det siffran 1000 som ska användas.”

    Vad använder du för ”avrundningsregler” för att komma till det du skriver här? ”Knappt 1400.”

    Jag är ledsen Per Bengtson, så här har du hållit på i fråga efter fråga så länge jag har deltagit i den här debatten. Det enda undantaget jag kan komma på är historien om der ”Terjade” bilderna.

    Till sist, om du vet vilka mål WWF, SNF och SRF har när de saboterar alla försök till en konstruktiv lösning på rovdjursfrågan och till och med är beredda att diskutera kollektiva bestraffningar, d.v.s brott på de mänskliga rättigheterna, får du gärna tala om vilka de är. Att få dem att göra det är ju helt omöjligt!
    SRF har t.ex inte ens en officiell rovdjurspolicy längre.

  104. Dag Lindgren says:

    Per Bengtsson:
    För mig som ”forskare” vore det önskvärt att det i kommande motivering av valt värde för varg FRP klarare framgick hur det kopplade till direktivet och varför man inte utgått från modellen att Ne skall vara större än 500 för de i Fennoskandia instängda vargarna, varur kanske FRP=1000 kan härledas. Syftet är att du och andra skall se att de som ger underlagsmaterial till FRP beaktar frågeställningen. Man skall dock inte vänta sig någon konsensus om varg. Jag menade att Linnell, som är huvudförfattare till riktlinjerna, måste ha grubblat över detta grundläggande problem många gånger och diskuterat med EU tjänstemän och kommit till ett förhållningsätt, som det nog inte bidrar så mycket till om du t ex frågar Gunnar om direktivets djupare mening, även om Gunnar vad jag förstår förnekat att det står något sånt i direktivet, och jag har också några argument emot som jag framfört några gånger fast som jag tror att andra kan formulera bättre.
    Om ”forskarstödet”. Jag har i samband med propositionen deklarerat, att jag som i frågan väl insatt genetikprofessor torde vara i stånd att motivera FRP värden i intervallet 170-270. Nu har jag bestämt att på söndag kväll publicera en bloggartikel, där jag deklarerar att jag föreslår FRP=200. Skälet att jag inte vill föreslå ett lägre FRP förklarar jag är ”politiskt” Ett exempel: för att få en brett riksdagsstöd skall man också kunna räkna in socialdemokraterna, som inte sväljer under 200. Jag kom också på ett sätt att kringgå frågan jag själv påpekar i förra stycket.
    Du aktualiserade att frågan ”på skoj” har väckts om Sverige skulle åtala EU. I samband med detta gör jag ett påpekande som ”på skoj” ifrågasätter om EU kommissionären är lämplig att åtala Sverige. EU-kommissionären har gjort ett uttalande till ”svenska folket” på Facebook (för nästan ett år sedan): https://www.facebook.com/potocnikjanez/posts/10151639029337067. Där framför kommissionären “Vargen i Sverige har idag ogynnsam bevarandestatus, och det råder ingen oenighet kring detta faktum.” I denna korta och klara mening framförs inte mindre än tre påståenden som alla ter sig oriktiga. 1) att den svenska vargen har ogynnsam bevarandestatus. Riksdagen har nu bestämt att vargen har gynnsam bevarandestatus, dessförinnan var frågan under utredning; 2) att det inte förelåg oenighet om att vargen har ogynnsam bevarandestatus. Det är orimligt att riksdagen nu skulle bestämma att vargen har gynnsam bevarandestatus, om det förelåg enighet om motsatsen för ett år sedan; 3) att det är ett faktum att vargen har ogynnsam bevarandestatus. Det är ju just detta tvisten mellan EU och Sverige gäller. Det verkar uppenbart att det är kommissionärens åsikt att den svenska vargen har ogynnsam bevarandestatus, men inget etablerat faktum förrän EU domstolen har behandlat tvisten. Jag undrar hur den svenska administrationen och rättsväsendet skulle uppfatta lämpligheten som handläggare efter uttalanden i den här stilen?

  105. Per Bengtson says:

    Mats S Johansson, är det inte dags att lägga alla misstankar om internationella sammansvärjningar vars mål är höljda i dunkel, men helt säkert inte kan syfta till något gott, åt sidan ett tag? Du är en intelligent människa och en duktig debattör, och det klär dig inte att du allt oftare framför dylika anklagelser.

    Du och jag har olika utgångspunkter i den här debatten, men jag tror att vi förenas av att vi vill att den politik som ska föras är grundad i fakta, och att vi dessutom vill ha en hyfsad debatt som inte präglas av lögner eller halvsanningar. Men om man nu ska anklaga folk för att ljuga så tycker jag att man faktiskt samtidigt är skyldig att presentera fakta som stödjer en i sak. Du blir till exempel arg på mig för att jag gjorde ett antagande om populationsutvecklingen av lodjur mellan 1995-1998, trots att jag öppet redovisade data, antaganden och osäkerhet. Däremot verkar du inte ha blivit alls lika arg när Gunnar gjorde ett liknande antagande, nämligen att tillväxttakten av lodjurspopulationen inom renskötselområdet var 20-30% mellan 1995-1998. Vari ligger skillnaden?

    Nu har jag i alla fall fått svar från Olof Liberg om hur många lodjur han anser att det fanns i renskötselområdet och Sverige 1995. Han kom fram till knappt 1400 (baserat på ett liknande antagande om tillväxt som Gunnars ovan). Detta är nästan dubbelt så många som Sverige rapporterade till EU, och artdatabankens påpekande om att siffran är felaktig är därmed korrekt. Så var det med den saken, och nu slipper du i alla fall bekymra dig för den ”lögnen” längre. Hur tycker du regeringen ska agera utifrån denna information? Hålla fast vid ett GYBS intervall mellan 700-1000 lodjur, trots att detta bryter mot regeln att antalet inte får understiga det som fans vi EU inträdet? Hur tycker du att regeringen har agerat som inte tagit fram denna information när de sammanställde rovdjurspropositionen? Det tog Mikael M på Jakt & Jägare knappt en vecka att få fram ett klargörande… Tycker du att det är ett tecken på att den vilar på en gedigen vetenskaplig grund?

  106. Gunnar Glöersen says:

    Torbjörn Eriksson, för första gången antyder du att det kan bli vargjakt trots allt. Att det inte kommer att bli en fri jakt överallt är vi väl medvetna om. Du sitter inte inne med unik information. Jag tror att SJF kommer att ha mer att tillföra i fråga om vargjaktens utformning än SRF. Ni vill ju inte ha den.

  107. Per Bengtson says:

    Pappa på landet, om du läser min kommentar igen så ska du se att jag är mycket medveten om att modellen är en grov förenkling, precis som de beräkningar Gunnar gjorde i det tidigare inlägg som jag refererar till. Det var liksom det som var min poäng, men jag hävdar fortfarande att resultatet som den producerar är mer sannolikt än att det fanns ett negativt antal lodjur, i synnerhet med tanke på at vi VET at det fanns ca 900 lodjur i renbetesområdet 1998. Vi vet också att populationstillväxten enbart har varit någon eller några få procent inom detta område sen dess, även om man exkluderar jakten. Men någonstans måste ju de 900 lodjur man hittade 1998 ha kommit ifrån, eller hur? Det var därför jag frågade Gunnar hur många lodjur han anser att det fanns i renbetesområdet 1995. Dessa lodjur ska sen adderas till de 750 som fanns söder om renbetesområdet, så har vi svaret på hur många lodjur det fanns i Sverige 1995. Svårare än så är det inte, så vi får helt enkelt vänta på de utlovade svaren från Gunnar och sen dra våra slutsatser.

    Jag erkänner med andra ord att min modell är en grov förenkling och innehåller en massa antaganden som gravt begränsar dess användbarhet. Men i vilket fall tror du att osäkerheten blir högst? När man extrapolerar tre år bakåt i tiden utifrån en enkel populationsmodell, eller när man extrapolerar 100 år framåt i tiden med något mer komplicerade modeller, men med liknande antaganden om att populationsutvecklingen är konstant i så mån att den en endast kommer att varierar inom ett intervall som man simulerat fram utifrån några få års data?

  108. Björn Isaksson says:

    Pappa på lndet belyser på ett bra sätt den sifferexercis som präglat rovdjursdebatten. Förmodligen finns det brister i modellerna oavsett vilken man använder.
    Om vi struntar i den högre matematiken och de knepiga orden ett slag och bra tittar på den utveckling rovdjursstammarna har och har haft samt tänker lite förnuftigt så inser man att det inte är någon som helst risk för varstammen om man skjuter bort 200 vargar ur de mest inavlade reviren. Förmodligen kommer då inavelsgraden att minska och stammen bli friskare. Inte för att det verkar gå någon nöd på den ändå. Kullarna är ju relativt stora och därför kan man skjuta många utan risk. Då får man vara mer försiktig med vilt som får en eller två ungar, såsom lo och älg.
    Man kan uppenbarligen bevisa precis vad man vill beroende på vilken modell man väljer.
    Kan vi nte bara strunta i modellerna och titta i skogen i stället?

  109. Torbjörn Eriksson says:

    Till Gunnar och Tommy.
    Jag är betydligt mer insatt i det här än vad ni tror. Om det blir vargjakt kommer
    den den att hålla ¨på i två veckor och i speciella revir och med mycket restriktioner.
    Mycket noga att dom genetiskt viktiga vargarna sparas. Och du Gunnar behöver inte spela någon bror duktig och se ner på andra och tro att du är allvetande och felfri. Det finns personer som får mycket inform. om det här. Jag vet vad jag talar om. Jag får inform. och det är inte genom en spåkula. Om jag skriver här eller på JRF.s hemsida så får jag många upprörda kommentarer och det visar på att det är ett känsligt ämne.

  110. Mats S Johansson says:

    Jag noterar att ingen egentligen ifrågasätter huvudbudskapet i ditt inlägg Gunnar och det förvånar mig inte. Sanningen var det första som offrades av de moderna egenutnämnda naturvännerna och givetvis hade det inte fungerat så länge om man inte också försäkrat sig om att inte behöva bli granskade.
    Per Bengtson, f.ö. den enda förutom ”hacket i skivan-Torbjörn” från den sidan som törs vara kvar här, kör sin vanliga taktik d.v.s att i en skenbart konstruktiv debatt dels försvara lögnerna med att minsann SJF också ljuger ibland för att sedan gå över i en typisk sifferexersis som ”Pappa på landet” (ny signatur på en som vi sett här tidigare?) snabbt genomskådar.(är det inte avanserad antagande om genetik så är det gissningar om beståndsutvecklingar)

    Att vi nu har en mycket stort stöd i den svenska riksdagen för en ny rovdjurspolitik borde, om det gemensamma målet verkligen vore livskraftiga rovdjursstammar, kunna utgöra grunden för en ny konstruktiv era i svensk rovdjurspolitik. Tyvärr blir det bara mer och mer klart att vissa gruppen inom Sverige, här representerade av Per Bengtson, med stöd av internationella grupperingar har ett annat mål. Ett mål som de ännu inte deklarerat öppet men som blir allt mer tydligt för alla som följer debatten på i andra forum än de som Gunnar avhandlar i sitt inlägg här och som ingen, jag upprepar ingen, behöver tveka en sekund på om de nu tar steget att med EUs hjälp försöka köra över svensk demokrati och FNs regler om mänsklga rättingheter.

    Gunnar. Jag är övertygad om att SJF valt en riktig linje när man satsat på sanning, konsekvens och konstruktivitet och jag hoppas att ni aldrig ger upp.

  111. Pappa på landet says:

    Per Bengtsson
    Menar du med din modell att det fanns 157543 lodjur vid vår tideräknings början?
    Din linjära modell ger att det fanns 1995 fanns 1933 lodjur men fortsätter du med
    talpar (årtal , antal lodjur) får du (2004, 1231), (2013, 529), (2020, -17). Detta säger
    en del om brister i din modell. När man anpassar räta linjer punktmängder brukar man
    använda minsta kvadratmetoden. När man studerar djurpopulationer använder man andra
    modeller än anpassning till räta linjer.

  112. Gunnar Glöersen says:

    Jonny Gustavsson, det är både rätt och fel. Golvet ligger inom intervallet, men ett golv kan man som bekant gå på!

  113. Anders L. Larsson says:

    Vi har de här rovdjuren som riksdagen vill reglera med jägarnas hjälp, med licensjakt. Personligen ser jag det som helt ointressant och delta i att förvalta en rovdjursstam enligt regeringens alternativ, utan ersättning. Mitt och en rad andra jägare, bönder och andra husdjurs ägares intressen är en utrotning av varg, björn och lodjur. Eftersom de senaste regeringar har på ett påtagligt sätt handgripligt främjat att dessa rovdjur ökat markant och att jägarnas deltagande i kommande jakt av dessa rovdjur knappast fyller de som är likasinade med mig i påtalad fråga, så kommer den instiftade rovdjursjakten vara en fråga om att förvalta rovdjursstamen som regeringen vill ha den och inte vad jag och många andra jägare vill. Det gör att den så kallade rovdjursjakten är ett regleringsjobb som regeringen vill att jägarna skall utföra åt dem. Men man har inte talat om för Jägarna vad regeringen tänkt sig betala jägarna för detta jobb. Personligen ser jag och en del andra, det som lämpligt att eftersom jägarna får stå med egen utrustning till detta jobb typ vapen, ammunition, kläder, fordon och övningsskytte och avsätta tid för att administrera och hantera ärendet så bör en jägares lön före skatt ligga på cirka 550kr per timme plus milersättning för fordon och en dagersättning på förslagsvis 100 kr för mat vid jakter som överskrider 6 timmar pär dag.
    Det är ju så att efter vad undersökningar visar så har de största rovdjurens existens det största stödet i storstadskommunerna och i de kommuner som rovdjuren är i nu, så är stödet betydligt mindre, varför placeras rovdjuren inte i de kommuner där de tycks vara mest älskade och inte som nu. Man kan fråga sig om regeringens och Bryssels syfte är att jävlas med landsortsfolket. I Canada förekommer det i en del städer ju stora rovdjur av den typ som tas upp ovan, vilket visar att det skulle gå utmärkt att ha björn och varg i städer typ Örebro och Stockholm. Då kunde ju den rovdjursälskade storstadsbefolkningen få något att gulla med som tydligen intresserar dem.
    Naturligtvis så ser jag det som lämpligt att skottpengar betalas ut för andra djur som kommit in i vårt land och sprider sjukdomar typ bandmask, salmonella, rabies. Den sistnämnda gruppen kan man inte skylla regeringen för att de kommit in i vårt land. Men det bör ligga i vår nations intresse att dessa smittspridare hålls kort med bland annat skottpengar. Det har sorgligt nog varit så att jägarna har varit en grupp som man ansett skall vara redo att gratis lösa problem som uppstår med vilt. Varför skall en jägare jobba gratis om inte riksdagsmännen gör det, när diverse problem skall lösas.
    Så har vi det här med villsvinen, vilket har på en del orter blivit en plåga. Vem bär ansvaret för dem? Det har visat sig att om vildsvinen matas kontinuerligt så brunstar suggorna flera gånger per år, vilket gör att man i områden där vildsvinen matas så bör även plikter läggas på dem som bekostar utfodringen av vildsvin. Naturligtvis så kommer det inte att lösa hela frågan med de problem som finns med vildsvinen. Men i områden där inte jägare aktivt matar svinen så kan man inte fodra att jägarna har plikter att ta itu med svinen. Men däremot så har som regel även jägare ett samvete som bör följas av anständiga handlingar i detta ärende.

    Anders L. Larsson
    Linnéagatan 4b
    69532 LAXÅ

  114. Jonny Gustavsson says:

    Det finns inga intervall värden, endast ett antal som vi minst ska ha

  115. Pappa på landet says:

    Tommy Olsson.
    Hur ska du göra för att desarmera vargarna om Torbjörn Eriksson får rätt ? Dina inlägg påminner om en bok där ledaren rider på en hästkrake och hans vapendragare rider på
    åsna. Slåss med väderkvarnar finns också med i den berömda boken.

  116. Tommy Olsson says:

    Torbjörn Eriksson
    man blir lika imponerad varje gång jag läser vad du skriver
    Du skulle utan tvekan platsa på Kiviks marknad ihop med nån spågumma
    Tyvärr tror jag denna spågumma hellre skulle elda upp tältet

    Ingen här tar någon som helst notis om dig
    detta beroende på att du lider av en total brist på empati o respekt för andra människor
    att du tar till sådana fantasier beror antagligen på att du är desperat att du äntligen fått klart för dig att du tillhör skaran av losers

  117. Anders Åberg says:

    Men snälla Torbjörn Eriksson, varför dessa totala meningslösheter om och om igen.
    Du framträder som något slags orakel som vet allt om framtiden, men du framför inte ett endaste argument i sakfrågan. Kan du inte berätta hur det går på börsen i januari i stället, eller något annat spännande som man kan ha nytta av?
    Nä Torbjörn, det där duger inte, delta i diskussionen med argument istället för att bara förlöjliga dig själv.

  118. Gunnar Glöersen says:

    Torbjörn Eriksson, jag publicerar enbart dina inlägg för att visa vad du går för.

  119. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, du har fel om du tror att kritiken enbart kommer från Kindberg. Om du kollar vidare så kommer du att se att professor
    Jon Swenson står bakom samma uppgifter som Kindberg.

  120. Fjollträsk says:

    Ove, säg så här – om det kommer en uppmaning att inventera och med det ett reellt löfte om att det kommer att påverka licensantalet på varg i år, så kommer man i Värmland att gå man ur huse.

    Som det är nu är man dock tämligen luttrade och brända, NVV kan lika gärna sätta sig och beräkna på förra vinterns siffror (dvs utan årets föryngring), det gjorde de ju vid de tidigare licensjakterna…

    Det är f ö en av fördelarna med de spann som satts som referensvärde för GYBS, det behöver inte bli massa bråk om hur och när man ska beräkna stammen. Licensjakten kommer alltid att vara ”slutregleringen” för att balansera stammen inför kommande föryngring som då är 4-5 månader bort, och det vill då till att räknar vettigt.

  121. Torbjörn Eriksson says:

    Du kan vara lugn för att det blir ingen vargjakt. EU domstolen har sista ordet. Och om det mot all förmodan skulle bli vargjakt kommer det att bli sådana restriktioner om vilka vargar som får skjutas och att det ska finnas eftersökshundar att tillgå som vid all jakt inom viss tid. Ska bli intressant att se vilka jägare som släpper sina hundar efter en skadad varg. Skadeskjuten varg är lika med onödigt lidande ”lagbrott”.
    Alla genetiskt viktiga vargar måste sparas. Det kommer heller inte att bli någon lojakt, men det beror på andra saker. Det kommer anmälan och överklagan i demokratisk ordning.

  122. Torbjörn Eriksson says:

    . Börja träna jakthundar nu för eftersök på varg, så ni är förberedda. Det kommer att bli så mycket restriktioner för jakt på varg så ni kommer behöva vidareutbilda er. Det kommer att gå så bra för oss i valet. Jag är lugnet själv. Nu blir det hårdjobb fram till valet. Det kommer inte att bli någon vargjakt. Det kommer inte att bli jakt på Lo heller därför att kvoten på Lo redan är uppnådd. Det har skjutits så mycket Lo i norra Sverige så södra och mellansvergige få inte skjuta någon LO. Genetiskt viktiga vargar ska sparas, Detta är inget hot, men en upplysning, jägarna kommer att ha blickarna på sig från allmänheten.

  123. Per Bengtson says:

    Dag Lindgren, jag är medveten om att Linnell undertecknade brevet och att han inte är baserad på Grimsö. Däremot har ju Liberg och Linnell en lång historia av samarbeten och sampublikationer bland annat inom Skandulvs ramar, men det är liksom inte min poäng och har ingenting med saken att göra. 270 vargar blir inte till 150 vargar bara för att Linnell inte jobbar på Grimsö, eller för den delen för att han skrivit rovdjursriktlinjer åt EU. Det skiljer fortfarande 120 vargar mellan Gunnars (och SJFs) linje och det som framfördes av Liberg, Linnell, et al. Min fråga var hur han fick ihop det med att han har ”forskarna” på sin sida. Men det kanske det kommer förtydligande av från Gunnar själv när han har mer tid.

    Vad det gäller din sista kommentar till mig så är jag inte säker på att jag förstår vad du menar med omvänd bevisbörda. Om Gunnar och för den delen regeringen hävdar att den nuvarande politiken uppfyller EU-lag såväl som svensk lag, och motiverar det med de påståenden om sårbarhetsanalyser och utdöenderisk som jag frågade om i min tidigare kommentar, då är det väl ändå rimligt att de kan hänvisa till de delar av lagarna och direktiven som de är tillämpliga och som de syftar på? Trots mitt begränsade juridiska kunnande är jag ganska säker på att det i en domstol är domare som dömer, och inte Linnell. Jag är även relativt säker på att de dömer efter de lagar och direktiv som finns, och inte efter Linnells, eller för all del dina, tolkningar av dessa. Linnell må vara en duktig forskare, men det gör honom inte automatiskt till en duktig jurist eller kompetent att tolka lagtexter. Sånt har vi jurister till. Att än en gång bortse från detta riskerar att återigen sätta oss i en lika pinsamt hopplös situation som förra vintern, och än en gång exponera den närmast chockerande inkompetens som delvis tycks frodas inom myndigheter och regering. Det kommer inte göra någon gladare, och inte heller lösa vargfrågan eller minska några konflikter. Så jag tycker absolut det är relevant att fråga vilken del av lagen det är man stödjer sig på, för jag utgår från att man inte gör om samma pinsamma misstag två gånger. Om man nu inte vill ha det till domstolen förstås – Gunnar har ju flera gånger påpekat att han tycker Sverige ska ta EU till domstol (men då utgår jag från att han varit uppriktig med att det nu är det som är syftet).

  124. Per Bengtson says:

    Tack Gunnar för svar trots att du har annat att göra. Jag ser fram mot ytterligare förtydliganden i de mer betydelsefulla frågorna som nu inte fick svar i sinom tid.

    Jag har läst de peer-review utlåtanden som bifogats till sårbarhetsanalysen, inklusive Jägareförbundets representant Jonas Kindbergs kritik av björnsiffrorna. Din upplysing att NVV valt att gå direkt på SJF’s linje, snarare än på sin egen utredares linje, när dessa var oense är intressant. Man kan fråga sig varför uppdraget inte gick direkt till SJF när Kindbergs uppfattning ändå väger tyngre än utredarens. I synnerhet med tanke på att man fullständigt ignorerat kritik som framförts av andra granskare, och i de fallen gått direkt på utredarens linje.

    Men det är inget som du kan belastas eller ställas till svar för. Däremot borde det ge en tankeställare till alla de som konstant framför att NVV sitter i knät på naturvårdsorganisationerna och regelbundet och medvetet obstruerar och saboterar för jägarkåren. Det ger dessutom en viss tyngd till SOF’s utspel häromsistens, som kritiserats så hårt från jägarhåll.

  125. Ove Bergqvist says:

    Varför kan inte jägarförbundet samla medlemar och icke medlemar i vinter vid spårsnö för en inventering av varg.

    Enda sättet att få reda på sanningen, lita inte på fienden, vilka NVV tycks vara.

  126. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, jag är på personalmöte i två dagar och hinner inte svara nu. Men lovar ge dig svar på alla dina frågor. Men ett par svar kan jag ge redan nu. Björnsiffran är fel i rapporten. Björnforskarna kritiserade analysen och man räknade om. Den nya siffran blev 2350 björnar. Nu är jag sliten och minns inte säkert, men vill minnas att skillnaden har att göra med hur stor andel av björnhanarna som deltar i reproduktionen. Det verkar rimligt eftersom Ne 500 värdet bygger just på det.
    Sen valde NV 1180 lodjur respektive 1378 järvar. Järv har jag inte kollat, vilket jag skrivit om tidigare. Så jag vet inte om det är rätt eller fel. Lodjurssiffran 1180 skall således minskas med det norska målet 350 lodjur. Jag noterade att Bergslagsiffran var högre än Sarek. Min intuition sa mig att en stam med högre tillväxt, tidigare reproduktion m.m. borde ge lägre utdöenderisk än en med det omvända. Även här fick jag svaret att det har med hanarnas reproduktiva andel att göra! En lodjursforskare kommentar var, ”utfallet i Vortex blir nog så pga programmets uppbyggnad, men det saknar biologisk relevans!”
    NV valde att använda Sarekdata. Varför får du fråga dem. Kanske gjorde de samma reflektion som jag som amatör att sunt förnuft kan vara till hjälp ibland? Återkommer med resten, det kan jag inte bara ta ur minnet. Men lovar ett ”ärligt” svar.

  127. Dag Lindgren says:

    Per Bengtsson framför några bra och välformulerade frågor, men det är knappast Gunnar som skall svara utförligt, utan någon som inte är heltidsanställd av jägarorganisationen. Inte för jag inte tror Gunnar kan ge bra svar men för att svaren inte ”förs vidare” (samma frågor kommer att återkomma) och för att det tar lång tid att tänka efter. Och det är inte heller långre ”jägarna” som i första hand skall försvara statsmakternas beslut, utan statsmakternas organ, i första hand Naturvårdsverket. Och mitt förslag var att några forskare – på Naturvårdsverkets uppdrag – skriver något där exempelvis de frågor Per ställer kan få svar. I stället för att tjänstemän bara svarar ”ad hoc” och troligen diffust kortfattat. Jag tror att det är bäst att börja med ett dokument för enbart varg som är mest akut.

    I dokumentet framför jag också 300 (fordrar referensvärde i storleksordning 220-250) som en kompromiss mellan olika aktörer som en stor majoritet av folket torde kunna leva med. (Personligen röstar jag för ännu färre de närmaste decennierna för att få ned inaveln snabbt, men också jag kan ”leva” med inoptimaliteterna med 300).

    En kommentar till vargdelen är att för forskardokumentet är undertecknarna inte bara ”Grimsö”-folk utan också huvudförfattaren till EUs rovdjursriktinjer. Om det är någon som borde förstå hur direktivet kopplar till vargantalet så är det han. Det råder omvänd bevisbörda, om den koppling till direktivet som brevskrivarna gjort saknar stöd, så måste den som påstår det leda det i bevis, Det räcker inte med att fråga efter källhänvisningar.

  128. Per Bengtson says:

    En sak till Gunnar: År 1995 fanns det Enligt Lidberg och Andréns rapport från 2006 (Lodjursstammen i Sverige 1994-2004) ca 132 familjegrupper söder om renbetesområdet (se till exempel Tabell 5), vilket motsvarar knappt 750 lodjur. Det finns inga inventeringar från renbetesområdet förrän 1995, men vad är din alltid så uppriktiga personliga uppfattning om hur många det kan ha funnits i renbetesområdet? Jag antar att din uppfattning är ungefär minus 50 lodjur, eftersom du anser att 700 är nog för GYBS och högre än vid EU inträdet 1995? I så fall måste jag säga att de har en makalös reproduktionstakt, med tanke på att man vid den vid den första tillförlitliga inventeringen i renbeteslandet hittade över 900 lodjur. Såhär har det sett ut sen dess:

    År Antal lodjur
    1998 919
    1999 952
    2000 732
    2001 721
    2002 644
    2003 550
    2004 484

    Jag har roat mig med att liksom du i ditt inlägg om lodjuren göra en ”back-of-the-envelope” beräkning baserad på dessa data. Sätt År på x-axeln och Antal lodjur på y-axeln, och du får fram ett linjärt samband som beskrivs av y = -78x + 157543. Om x sätts till år 1995 får man fram att det då fanns drygt 1900 lodjur, och alltså totalt bortåt 2800 i hela landet.

    Som du vet kan man visa mycket med den här typen av förenklade beräkningar, och många gånger använder du dina (eller för all del andras) liknande beräkningar som fakta eller för att bevisa att du har rätt i sak. Jag tänker inte gå så långt som att påstå att det fanns 1900 lodjur enbart i renbetesområdet år 1995, men det är ta mig tusan troligare än att det fanns ett negativt antal lodjur.

    Du har varit glad i att påskina att folk ljuger den senaste tiden, medan du själv alltid står högst upp på barrikaden enbart beväpnad med din ärlighet och solklara fakta. Jag utmanar dig att fortsätta slåss på det sättet. Så återigen, hur många lodjur är din uppriktiga uppfattning att det fanns i renbetesområdet år 1995, och vilken tillväxttakt krävs för att de ska ha hunnit bli över 900 år 1998?

  129. Gunnar Glöersen says:

    Jan Bratt, jag tror att NV kommer att följa riksdagsbeslutet och forskarnas rekommendationer. Men det är inte självklart vem som skall besluta, hur beslut skall utformas och var jakten skall ske för att nå så bra resultat som möjligt. Som sagt, det finns många som kommer att göra allt för att stoppa jakten.

  130. Gunnar Glöersen says:

    Calle Seleborg, ekonomisk analys av kostnaderna är det vi arbetar med just nu. Vargjakt kan aldrig ersätta älgjakt. Det har du fått om bakfoten. Men på samma sätt som jag kritiserar SRF för deras hån mot demokratin på samma sätt skulle vi kritiseras om vi drev en annan linje. Du kan väl se vilka som står utanför påverkasn möjlighet och som överhuvudtaget inte bidragit till den framgång vi nu ser. Men som sagt, inga vargar dör av ett klubbslag i riksdagen!

  131. Gunnar Glöersen says:

    Johan Frost, allt är politik. Vi vill förvalta, reglera, stammen. EU är rädda att andra länder skall följa Sveriges exempel. Dessutom lönar det sig inte att vara seriös. Tjuvjakt och total brist på inventeringar lönar sig bättre. EU kan nämligen bara förbjuda laglig förvaltning. Deras agerande är ofattbart och kommer att skrämma alla andra från att skaffa mer kunskap.

  132. Gunnar Glöersen says:

    Pappa på landet, din fråga handlar om vildsvin. Det tar vi i en annan tråd. Eu kommissionen och eventuell domstolsprövning avser licensjakten 2010.Annex. Rovdjuren finns i antingen annex 4 eller 5. 4 är högre skydd och i 5:an finns uttryckligen jakt med som möjligt. I annex 4 är det otydligare.

  133. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    Rovdjurspolitiken har bygds på lögner och svek de sista 4 åren att det skulle bli någon skillnad denna gång återstår att se.
    Att proppen röstades fram är ju ett klart steg framåt, men när Alliansen i nästa andetag överlämnar ansvaret till Nvv faller hela korthuset.
    Vi skall ha klart för oss att det är just detta Nvv som är modern till att vi har dom massiva Rovdjurs stammarna vi har i dag,dom är dessutom den vanliga människans värsta fiende
    och jag tvivlar på att det blir någon förändring denna gången
    Men hoppet är det sista som överger människan

  134. Per Bengtson says:

    Gunnar, jag blev lite konfunderad när jag läste de sårbarhetsanalyser som du länkar till, och vem är bättre än dig att vända sig till om man vill ha ett hundra procent ärligt och objektivt besked? I ditt brev till Maria Ågren kritiserar du att NVV valt att använda Ne 500 som beräkningsgrund för referensvärden, alltså långsiktig överlevnad, och att de dessutom verkar ha glömt att dra bort de Finska och Norska koncentrationerna av björn och lodjur. När jag läser sårbarhetsanalysen ser jag att den kommit fram till att långsiktig MVP är mellan 5 000 och 6900 för björn, och mellan 1180 och 1800 för lodjur, och ca 1400 för Järv. De referensvärden som NVV rapporterade var 1180 lodjur, 2350 björnar och 850 järvar. Med tanke på det måste det i alla fall någonstans i NVV’s beredning ha dragits bort en massa individer, av samtliga dessa arter, innan referensvärdena rapporterades. Var är de individer som ”saknas”, om det nu som du säger är så att man glömt dra bort populationerna i Finland och Norge?

    När du ändå är på gång kan du kanske, eftersom du har en del insyn i frågan, redogöra vilka av alla de siffror som presenteras i sårbarhetsanalysen som Lena Ek (och för den delen du själv) talar om när ni säger att era siffror vilar på en gedigen vetenskaplig grund? Det tycks mig nämligen som den gedigna vetenskapliga grunden i många fall avviker högst markant från de värden för GYBS som regeringen fattat beslut om. Eller är inte dessa beslut baserade på sårbarhetsanalysen, och vilken gedigen vetenskapliga grund är det annars du och Lena så ofta refererar till? Detta gäller för övrigt även när du säger att du har vetenskapen/forskarna på din sida även vad det gäller vargen. Gick inte ett flertal av Grimsöforskarna ut för några månader sen och sa att GYBS kunde sättas så lågt som 270 vargar? Ganska långt från 150 vargar eller? Och det behövs ju knappast påpekas för just dig att den finns en stor mängd forskare som inte delar Lidberg och kompanis slutsatser om att så låga nivåer är tillräckligt. Så vari ligger sanningen när du säger att ni har forskarna på er sida?

    Till sist, när du ändå är på gång kan du kanske även klargöra var i Art- och habitatdirektivet det står att GYBS ska baseras på en kortsiktig demografisk sårbarhetsanalys som visar att utdöenderisken är mindre än 10% på hundra år (enligt IUCN’s kriterium E), både vad det gäller att analysen av MVP ska utföras med en demografisk sårbarhetsanalys, och vad det gäller definitionen av GYBS som väsentligt högre än MVP. Jag ser fram mot att få din såklart helt ärliga hänvisning till var i detta dokument dessa fakta står att finna.

  135. Dag Lindgren says:

    Från Gunnar som varit i Bryssel nyss trodde jag att det skulle komma mer skvaller om vad man tyckte om den nya svenska vargpolitiken och hur varg bör förvaltas och om politikerna eller forskarna skall bestämma? Hur reagerar andra länder på signalerna från Sverige?

    Jag har utvecklat vad jag tror och tycker, se ”hemsidan”. Jag vädjar där om ett nedtonat debattklimat. Jag förutspår att det kommer att finnas fler vargar om ett år än nu, men att vargantalet kulminerar 2014. Systemet har för svårt och är för trögt att gå fullt ut från riksdag till regional länsstyrelsekontrollerad vargjakt snabbt.

    Jag tycker det är viktigt att det blir vargjakt och helst parallellt på lite olika sätt så att systemet ”testas” för olika alternativ Kanske Värmland får en länsstyrelsedelegation som omfattar licensjakt och som spälkas upp i mindre olika fristående beslut och Naturvårdsverket iscensätter en annan.

    Att fortsätta att inte förvalta varg är inte långsiktigt hållbart och för att få reda på vad som administrativt håller måste olika vägar prövas praktiskt. Men att göra en stor enhetlig licensjakt med 80 vargar väcker för mycket ont blod och idiotstoppas snabbt av domstol under utredningens gång och sedan är det kört för 2014.

    Vad jag tror är mycket viktigt är att några forskare omedelbart börjar snickra på ett dokument som förklarar varför Naturvårdsverkets kommande beslut om referenspopulation för varg är rätt och som vetenskapsmän bemöter de olika invändningar som rests från olika håll. Dessa måste auktoriseras från Naturvårdsverket och samtidigt förstå att deras uppdrag är att motivera riksdagsbeslut och beslut av Naturvårdsverket och att tona ned motsättningarna, inte predika att ansvariga vetenskapsmän vill ha minst tusen vargar. Elva kvalificerade kandidater anmälde sig i forskarskrivelsen i juni. De accepterar säkert att försvara (t ex) 230 istället för 270 om Naturvårdsverket så skulle önska, och att komplettera motiveringen så att den bemöter framförd kritik. Naturvårdsverket har kontaktat olika forskare efter att ha fått underkänt på Laikre Ryman beräkningarna i juni – okänt vilka – för att bedömma referenspopulationens storlek under hösten, Detta borde ha resulterat i att ytterligare några lämpliga kandidater kan identifieras.

    Någon borde också dokumentera de kontakter som skett med EU sista året, där EU beretts möjligheter att påverka proposition och riksdagsbehandling, utan att vad jag förstår EU utnyttjat dessa möjligheter. Tiger EU under en beslutsprocess som EU ser vart den är på väg, så får de finna sig i att senare framförd kritik får mindre gehör.

    Huvudskälet mot antalspreciseringen av oppositionen (inklusive S) är att skattningen inte bygger på ”forskarnas” uppfattning. Vi är alla eniga om att det finns en gedigen forskning bakom svensk varg, vi kan inte dra ut en diskussion som redan pågått några år ytterligare år, det rovdjurspolitiska beslutet har redan fördröjts ett år för att få mer material i vargfrågan. Vi också se att forskare hamnar ganska olika och att samsyn av alla forskare inte är en möjlig väg. Det känns som en skyldighet mot systemet att prestera ett sammanfattande dokument som några erkända svenska (eller norska) forskare står bakom. Mycket av den specifika dokumentation är svensk och för att förstå varg bör man ha följt debatten). Det gäller inte att få något grundläggande utan något snabbt och konkret. Det behövs något mer än sårbarhetsanalysen att lägga fram till EU och domstolar och vargvärnarna. De senare kommer att officiellt underkänna det och tala om handplockade korrumperade forskare så det är viktigt att den kritik de framfört bemöts. En särbarhetsanalys är bara en del av underlaget och skälen att välja ett högre värde är inte huvudsakligen semantiska. EU har tidigare sagt att det viktigaste är inte antalet utan hur det motiveras, då måste ju ”någon” som auktoriserats se till att det skrivs en bra motivering!

  136. Jan Bratt says:

    Om förbättringar var avgörande för Finlands mål borde det vara prejudicerande men jag antar att varje fall behandlas unikt. Vad naturvårdsverket hamnar på vet man inte, tror man tar till rejält uppåt i intervallen då man alltid kan gå på det lägre antal vargar som finns i Sverige. Skillnaden mellan åsikter är väl ca 100 vargar.
    Förutom nödvändigheten skulle det vara skoj om det fick ett erkännande från EU då så många (experter) nu uttalat sig så kraftfullt..

  137. Björn Isaksson says:

    All offentlig makt i Sverige utgår från folket och Riksdagen är folkets främsta företrädare.
    Så står det i alla fall på Riksdagens hemsida.
    För mig är det ett viktigt demokratiskt faktum, det är anledningen till att jag vart fjärde år går och röstar.
    Om inte ett riksdagsbeslut respekteras utan obstrueras, så ser jag ingen anledning att gå till valurnan.
    Jag är inte nöjd med beslutet eftersom jag anser att det blir för många vargar när NV sagt sitt. Som Dag L skriver kommer man med säkerhet lägga sig högt inom intervallet, dessutom brukar man när man uttalar sig om antalet vargar ligga ca 30 % under vad forskarna säger. Senast man yttrade sig gjorde man det dagen efter Liberg sagt att det finns minst 480 vargar. Då sade man att det finns ca 350, vilket närmar sig vad verket anser vara en lägsta nivå. Personligen tror jag att vi kommer att ha en vargstam som är dubbelt upp av vad politikerna sagt som lägsta.
    Men det får jag leva med så länge det ryms inom riksdagens beslut.
    Att bevararsidan inte respekterar riksdagsbeslutet innebär att EU-domstolen är den enda möjligheten för riksdagsbeslutet att få någon verkan. Det är helt absurt.
    Eftersom våra folkvalda sett till att dessa grupper fått rätt att överpröva så kommer de att utnyttja den rätten, några av dem har ju redan uttryckt förakt för riksdagens beslut.
    Det som vi hittills hört från dem är inget annat än demokratiförakt, särskilt från SRF:s Bagd…, f`låt, talesman.
    För dem betyder ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare” ingenting om beslutet går emot dras egna agendor.
    I vissa kommuner dras föreningsstödet in för föreningar som inte har en demokratisk agenda, kanske något för politikerna att fundera på när vi ser hur man kommer att agera i praktiken.

  138. Calle Seleborg says:

    Gunnar,
    Jag är den första att erkänna att du gör ett suveränt jobb med att granska den olika fakta och påståenden som myntas av de vargtrognas skara. Tyvärr väntar jag med att ha en klar åsikt om vad tisdagens riksdagsbeslut innebär i verkligheten.
    Något tak har inte satts för rovdjurspopulationerna. GYBS är ett flexibelt golv. Närmast kommer rennäringen där man satt en gräns på 10% rovdjurstapp. Någon begränsning av attacker på fäbodens djur eller jakthundar har inte satts. Ersättningsnivåerna för skador på de gröna näringarna har inte heller fastlagts. Att det skulle bli 100% täckning är naturligtvis uteslutet. Tyvärr kommer ni att underlätta mörkningen av kostnaderna genom att utan ersättning utföra eventuell licensjakt och skyddsjakt. Ni ber egentligen medlemmarna att ersätta 50-100 älgar med en varg som jaktbart objekt. Och detta utan ersättning. Så tyvärr har nog SJF inte uträttat speciellt mycket trots dina ansträngningar. Tycker för övrigt att du borde ha betydligt bättre uppbackning i de egna leden. Håller med Anders och Dag att du borde räknas in bland De goda.

  139. Johan Frost says:

    Om hela frågan skulle gå vidare till EU domstolen förstår jag inte den kritiska granskningen av just Sveriges vargstam.
    Vi har det bästa faktaunderlaget och tillväxt av många EU länder. Ändock kan jakt förekomma i många andra EU länder utan att man hör något om det. Senast var det Frankrike tror jag som uppskattat sin stam till c:a 200st men ändock tillät jakt på relativt många. Så även i andra länder.
    Kan du förklara skillnaden på något sätt Gunnar?

  140. jörgen bergmark says:

    Gunnar Glöersen, bra jobbat

    Själv kan jag inte se annat än att SRF och SNF i rovdjursfrågan antingen har uppträtt
    inkompetent eller ohederligt gentemot såväl allmänheten och lagstiftarna. Har dom
    då inte diskvalificerat sig från vidare inflytande?

    Borde inte SJF nu jobba för att dom inte ska få sitta med i t Viltförvaltningsnämnder
    och sånt?
    En kraftig markering från SJF vore på sin plats, det är ovärdigt och odemokratiskt att behöva förhandla med så okunniga och eller ohederliga motpartners!

    Det värsta är att dom urholkar förtroendet för naturvården, vem ska nu ta ett miljölarm på allvar ifrån SNF eller WWF?

  141. Pappa på landet says:

    Gunnar Glöersen.
    Din kommentar blir något kryptisk när du inte skriver hur Daniel Lignes fråga var formulerad.
    Många undrar säkert vad det är du vill dölja.
    Vilka är det som testar licensjakten 2010 ? Din kommentar till Anders Åberg bör också förtydligas. Vad är annex 4 ?
    Allt har förbättrats ur vargens perspektiv. Vad är det som har förbättrats ?

  142. Gunnar Glöersen says:

    Anders Åberg, tack för det. I fråga om EU domstolen vet jag inte. Den vetenskapliga delen är jag trygg i, där lär kommissionen knappast få gehör. Juridiken är svårare. I grunden är avsiktligt dödande av arter i annex 4 förbjudet. Men det finns undantag. Vi tycker att undantagen bör innefatta licensjakt som med björn och lodjur när vi nu har gybs. Men domstolen har en tendens att inte avgöra helt till en parts fördel. Någon invändning lär de komma att ha. Men kom ihåg att det är licensjakten 2010 de testar! Inte vad vi gör nu. Det vi gör nu har däremot betydelse för hur de tolkar jakten 2010. Allt har förbättrats sett ur vargens perspektiv. Det var avgörande i Finlands mål. Men jag anser att det inte finns något alternativ kvar om jakten stoppas igen. Då måste domstolen ta ställning, så här kan det inte fortsätta.

  143. Gunnar Glöersen says:

    Pappa på landet, Daniel fråga handlar väl om konflikten som sådan?

  144. Anders Åberg says:

    Om dom nu lyckas driva det till EU domstolen, tror du verkligen att dom har tillräckligt på fötterna då? Som du skriver så baseras ju riksdagsbeslutet på vetenskapliga uppfattningar och känns klart mer genomtänkt än tidigare försök. WWF;s något avvaktande hållning kan ju eventuellt vara ett tecken på att dom inte hittar några bra svagheter att anfalla.
    För övrigt anser jag att både du och Dag Lindgren i och med detta riksdagsbeslut borde vara självskrivna på Madeleine Lewanders av med hatten lista.

Kommentering är stängd.