Börja om från början?

Det har varit lite livat i vargfrågan några dagar. Med fog. Det har nog nämligen gått upp för mig och många andra att det har havererat totalt nu. Det finns inte en enda chans att den rådande politiken kan lyckas. Jag satte mig imorse med ett blankt papper och försökte lista något halmstrå eller någon detalj i den rådande rovdjurspolitiken som man skulle kunna bygga vidare på. Pappret är fortfarande blankt. När WWF, SNF och SRF gick till EU stängdes exakt alla dörrar. Frågan jag och du som medlem nu måste ställa oss är hur vi går vidare. Det finns två vägar. Endera beskådar vi haveriet och står där och påpekar ”vad var det vi sa” eller så börjar vi redan nu att snickra på en helt ny förvaltning.

Instinktivt tror jag att jag och många medlemmar skulle välja alternativ två. Men, ska vi verkligen gå i bräschen ännu en gång och vara de enda som försöker hitta kompromisser och samförståndslösningar? Jag är inte så säker på det.

Ta vargflytten som exempel. Det var faktiskt en konstruktiv lösning som hade kunnat ge oss en långsiktigt hållbar förvaltning. Jag, Gunnar och andra förankrade faktiskt den bakomliggande idén rätt noga och det gick rätt bra. Idag är det spåret kört och det kostade oss massor av förtroende och också medlemmar. Igår basunerade Naturvårdsverket glatt ut att man nu har en massa föreslagna områden att välja och vraka bland. Grattis. Vem hade de tänkt skicka ut till bygdegårdarna och förankra nästa flytt? Mats Rapp och Daniel Hansson?

Men den regionala förvaltningen då, det är väl fortfarande en bra idé? Ja, idén är bra, men det funkar inte ett skit i rovdjursfrågan. Man måste faktiskt beundra idérikedomen hos de som suttit och funderat ut alla sätt på vilka man kan bakbinda en Viltförvaltningsdelegation så att de inte kan ta ett enda verkligt beslut men ändå bli totala gisslan.

Dialogen då, den måste vi väl ändå fortsätta med? Jo, det är väl alltid trevligt att prata med folk men det får nog skrivas på nöjeskontot så länge det inte leder någonstans. Jag sitter med i tillräckligt många dialoggrupper för att dra slutsatsen att Naturvårdsverk och Departement skiter ett stort stycke i vad som sägs på de där mötena. Det är dåligt använd tid och slösade resurser att åka till Stockholm och sitta en heldag med Sven-Erik Alhem och diskutera kommande skyddsjaktskriterier när Naturvårdsverket redan deklarerat att någon större omfattning på skyddsjakten kan det inte bli frågan om. Idag späder dessa grupper endast på konflikten och polariserar frågan mer och mer för varje möte.

Men då måste vi hitta allierade så att vi blir starkare! Helt rätt, men kommer de upp på barrikaderna om vi ber dem snällt? Nej. Vi har i minst 5 år bett LRF, samerna, Kennelklubben och andra att hjälpa till. De hukar fortfarande i buskarna. Ingen annan kommer att ge sig in i vargdebatten på allvar om de inte blir tvungna till det. Det är först när tillräckligt många får blir vargmat som LRF tvingas ut och det är först när renskötseln går på knäna, eller under, som samerna slår näven i bordet nere i Bryssel. Personligen tror jag den största och bästa hjälpen kommer att komma från storskogsbruket, en av våra tyngsta exportnäringar, när de inser att det är kört att odla tall i vargrevir.

Det är kört med den rådande rovdjurspolitiken. Ingen sunt tänkande och insatt människa kan hitta en väg framåt från dagens positioner och med dagens spelregler. Jag tycker faktiskt inte det är värt att strida för små detaljförändringar längre, det är förspilld tid. Det blir som att måla om ett ruttet hus, det ramlar i alla fall ihop till sist.

Så jag röstar på alternativ ett. Det måste nog tyvärr gå åt skogen nu. Omvärlden är inte mogna för att börja om från början så där bränner vi oss bara ännu en gång om vi försöker. Det är dags att ställa sig vid sidlinjen en stund och låta dem flytta runt lite vargar och bråka om lite stängsel eller en skyddsjakt här eller där.

Staten har i 73 år kunnat luta sig mot Jägareförbundet i viltförvaltningen. Det har gått förbannat bra. Vi har alltid ställt upp och hjälpt till. Jag tror vi för första gången måste sluta med det i just rovdjursfrågan. Jag kan personligen inte med att vara en del av ett totalhaveri. Medlemmarna är trots allt förbundet, fortsätter vi att vara en drivande del av den här förvaltningen blåser vi både oss själva, medlemmarna och förbundet. Det är aldrig för sent att ge upp.

Mitt papper är fortfarande blankt men kanske har jag bara dålig fantasi eller är en domedagsprofet. Kanske finns det något enda ljus vid horisonten? Finns halmstråt där ute så behövs det nu. Kommer det inget så står jag nog kvar vid sidlinjen och ser på tills politikerna tvingas ut med förslag på en ny rovdjurspolitik. För Jägareförbundet kan inte längre förhindra haveriet, vi kan bara låta bli att vara en del av det. Det är bara politikerna som kan förändra nu. Lycka till Eskil Erlandsson och Lena Ek!

45 Kommentarer
 1. louise says:

  Tommy jag hoppas att du fick en bra dag i skogen och att dina hundar jagade bra :)
  Men jag tycker det är tråkigt att se att du tänker ”Dar dig tbk” från sjf.
  Men jag kan förstå dig, men jag tror vi dömmer sjf för hårt.
  Klart vi blir besvikna över att det blev som det blev med vargen.
  Men det är ju trots allt så att det bara är ett förbund i det stora hela. Det är ingen organisation som politiker behöver ta hänsyn till om de inte vill. Så jag vet inte om vi ska vara glada över att de någonsin lyssnat, på något de sagt sjf.
  Jag tror vi ska dömma politikerna mer än förbundet!

  Hade inte de varit så pass veka att de gett efter när det stormade, hade vi förmodligen haft kvar vårat tak.
  Men nu är de inte starka och vågar säga något, eller så vill de inte.
  Kanke inte de bryr sig alls, för deras liv inte påverkas.
  Jag älskar sverige, men det är alltid så förbannat lagom!!!
  Vi är neutrala, i allt!!

  Jag tycker att det skulle läggas fram tre förlag på förvaltning av varg.
  Precis som när man lägger upp en viltvårdsplan…
  Hur det ska gå till väga och när. Hur mycke varg, vem gör vad. Vem bekostar kalaset?

  Sen skulle alla kunna få ta del av dessa på en internett sajt, eller beställa hem det till brevlådan. Alla hade haft möjliheten att läsa det, ta del av det.
  Sen lagom till nästa val i sverige, kan det tryckas upp val sedlar. Dessa med tre alternativ:
  Förslag ett
  Förslag två
  Föslag tre
  Eller på internett….

  Då vet de innehållet av planen, hur många vargar, osv.
  För bryr man sig, kan man gott offra en liten stund av sin tid att läsa och rösta.

  För vårt kära lands demokrti ska väll vara att vi får vara med att bestämma?
  Och om det som bestämms, bestämms får vi köra på det.
  Demoktain gör ju sällan alla nöjda…
  Men om man börjar tänka på alla lantbrukare, jägare, skogsbrukare, hundorganisationer, svamplockande tanter med korgar ( ;-) ), oroliga föräldrar….
  -Det kan bli några av de!
  MEN DET KRÄVS ATT FOLK INTE BARA KLAGAR UT I LUFTEN. UTAN ÄVEN TAR TAG I DET!!! SJF KAN INTE GÖRA ALLT ÅT OSS VI MÅSTE STÖTTA DEM OCH JOBBA LITE SJÄLVA!!

  Jag tror att Daniel har koll, men han kan inte göra det själv.
  Vi måste stötta sjf, och de måste stött oss genom att upplysa om hur de tänkt sig.
  Så vi alla kan stå starka i slutet när det stormar nästa gång, och inte vara så föbannat LAGOM!

  Jag tycker det är tråkigt som Tommy nämnde, att förmodligen om det händer någon något.
  Så är det barn eller någon mindre naturvan som kommer fara illa….
  Det är hemskt, tänk själv.

  Ett barn ute och går med hunden, allt frid och fröjd.
  En varg kommer dit, ser hunden som ett hot och attackerar hunden.
  Barnet jag tänker mig runt 6-10 år gammalt ser hunden som sin enda trygghet.
  Skriker förmodligen och klammrar sig fast i kopplet.
  Då även barnet ett hot, eller bara kommer i vägen och skadas då också.

  Eller som nu när ett par svamplockande damer blev rädda, då vargarna började yla.
  Och dessa klättrar upp i ett träd för att ta skydd…

  Men tyvärr.
  Politikerna vill nog att vi ska vara rädda när vi är ute i skog och mark, för den ena eller den andra anledningen.
  Eller för vissa bara lämnar hemmet.
  Då får vi väll antagligen fortsätta vara det, för de är inte själv drabbade!!!
  Jag tycker att politikerna ska innan de får lova att ha en röst i frågan, ska åka ut i skogen. Och se vargtagen hund/ boskap ligga där på marken halvt äten. En ledsen/arg ägare som är villig att skita i allt vad naturen heter, för det är inte längre värt det…

  Då tycker jag att de kan snacka…
  Men nu tycker jag deras ord är inte värt en rutten krona!!!!

 2. Tommy Olsson says:

  Daniel med all respekt så måste du förstå att jag slutat mitt medlemskap hos Sjf beror på att jag inte tror att era metoder någonsin kommer att fungera i Rovdjurs frågan Jag kan ochså tala om att mitt röstkort hamnar i en tetrapack enbart för att alla partier är beredda o förhandla med MP som jag anser är ett parti som är helt instälda på att ta död på jakten och vår natur
  nu är det dags att sova imorgon skall jag jaga Rådjur med mina två Wachtel tikar
  så förhoppningsvis får vi höra ljuv musik från dem

 3. Tommy Olsson says:

  Louise när jag läser vad du skriver känns det som du har helt rätt det får nog gå helt åt helvete med all jakt o jakthundar och vapen handlare samt allt annat som kan förknippas med jakt
  inan det blir någon ändring dessutom så är det en massa mäniskor i vårt Land så om vargen käkar upp några så tar det bara en kvart att göra en ny. Dessutom tror jag att vi som vistats i naturen i många år hinner se varnings signalerna innan vi blir attakerade så det är nog mest tanter med svampkorgar och barn på väg till skolbussen som löper störst risk

 4. louise says:

  Det kommer nog krävas att en människa dör.
  För de som inte jagar och sitter och bestämmer om hur vida det ska vara varg och antal i sverige, ser inte på det som vi som jagar eller rör oss i naturen…
  För oss som jagar med hund, är hunden det käraste vi har.
  Den roligaste jaktkamraten, familjemedlem mm…
  Jag börjar undra, om det inte räcker med att de hör om alla hundar som blir dödade i sverige/år.
  Hur mycket och vad krävs det för att de ska bry sig?!?
  Måste verkligen en människa bli skadad för att de ska bry sig?
  Jag förstår att sjf har svårt att få sin/vår vilja igenom..
  För så många i landet tycker att vargen är något vackert och exotiskt (de är dom! I LAGOM MÄNGD!), så förmodligen hade jägarna förlorat om vi röstat om saken.
  Jag tycker inte vi ska skjuta bort alla vargar i sverige, men att det skulle vara så pass få att folk inte behöver vara rädda för att vara ute i skog och mark.
  Jag såg någon skrev om skåne skulle få varg skulle det hända saker, och att vår röst var mer hörd. Det tror jag inte…
  Jag tror som sagt att det tyvärr kommer vara så att det krävs att en person blir svårt skadad eller dör precis vid husknuten.

  Jag förstår alla som bor i de nordligare delarna av landet att de är förbannade, det får varg dödade hundar. Var gång är en omstart, skita i att skaffa ny hund eller våga changsa att det var första och sista gången?
  Eller de utan hund som inte tycker det är värt att gå ut och jaga en sväng längre. För att det är för lite djur och för mycket jobb för det där är.

  Själv funderar jag skarpt på att strunta i att åka till fjället och jaga ripa och skogsfågel.
  Jag vill inte gå med den oron i kroppen att hitta min hund död och mer eller mindre uppäten!
  Det har jag lagt ner rent för mycket jobb (precis som alla andra jägare med hundar) för att riskera det, även om den typen av jakt är underbar.
  Fast nu behöver man inte åka långt längre för att vara nära vargarna. De är överallt!
  Snart är det väl kört för oss skåningar med?
  Det kommer bli hundjakten som dör först, sen entusiasmen för jakten, sen för viltvården.
  Sen kan djurrättsaktivister, ””varg vänner”” och politiker göra det jobb vi har gjort själva!
  Då är det våran tur att ligga och pilla oss i navelen och klaga.
  För helt ärligt vem är det som har bäst koll?

  De som jagar, eller håller på med någon typ av natur inspirerat jobb eller hobby?

  Eller de som aldrig varit ute och gått i skogen (om den inte har asfallterade gångar), eller de som tror att det hjälper djuren genom att stoppa jakten?

  Nej, jag tycker de kan få jobba fodra på vintern, eftersök, stoppa skogsskador, skador på andra grödor, hålla vatten öppna på vintern.
  Varsåggoda!!

 5. Tommy Olsson says:

  Jan det är nog där det faller just att enas i frågorna kring en bojkott .Säkert är det så att det kommer in andra som är intreserade av älgjakt men då är redan skadan skedd och det skall inte många år till för att en ökad Älgstam kostar miljoner varje år
  Eftersöks jakten kommer att kosta omedelbart det finns idag ca 8000 eftersöksjägare varav många kommer att försvinna 2012 när det blir krav på att man skall ha genomgått eftersöks utbildningen både förare och hund man kommer ej att kunna vara eftersöks jägare om man inte har godkänd hund nu är ytterligare en obligatorisk utbildning på gång även där är Sjf med och styr så nästa höst skulle jag tro eftersöksjägarna är desarmerade till under en tredjedel av idag
  och en sak är helt säker dom som eventuelt vill ta över eftersöksjakte efter oss jägare lär inte gå en meter för 700 kr för att göra efetrsök på en trafikskadad Älg där tror jag nog att man ganska exakt kan lägga till en nolla och på den totala kostnaden för eftersöken kan man lägga till två nollor är staten beredd att lägga alla dessa miljoner extra bara för att behålla ett skade djur
  Vet Svenska folket vad Vargen kostar har Sjf ens brytt sig att få fram det budskapet naturligt vis inte dom arbetar lika hårt som Srf och Snf för att vargen skall behållas i nuvarande vargbälte
  mina vänner era medlemspengar hjälper till att ta död på er egen jakt sak samma hos riksjägarna
  det finns bara ett sätt och det är att förbunden sammarbetar för jägarnas bästa och inte för sitt eget Sjf tigger om fler medlemmar varför skall någon bli medlemm hos er ni gör inte ett skit för att förbätra för dom ni redan har
  Det har ingen som helst betydelse att ni arbetat med att förbätra viltstammarna och arbetat fram en bra viltförvaltning när ni på det sista året har hjälpt till att rasera allt ni bygt upp
  bara för att ni varit undfallande och inte bjudit upp tll strid för era medlemmar då menar jag dom i vargbältet

 6. Fredrik Franzén says:

  Daniel
  Förbundet har nu kommit till vägkorsningen och det är nu som ni måste visa att ni vill ha eran själ tillbaka ( dvs. medlemarna ). Det går inte att säga att dom andra organisationerna är passiva i frågan utan driva den aktivt framåt och på så vis visa vägen om en framtida rovdjursförvaltning.Jag är helt säker på att ni kommer att få det stöd ni behöver men först måste ni bryta kontraktet med fan själv ( dvs.det allmänna uppdraget)

 7. Mats S Johansson says:

  Dag Lindgren.
  Jag har noterat att du vid ett flertal tillfällen både här och i andra debattforum försökt bemöta gynasam bevarandestatus- argumentet med dina beräkningar. För mig ser de mycket trovärdiga och logiska ut. Faktum är att jag har trott att du varit med och utvecklat den plan som drygt 80% av sveriges riksdag stöttade så länge saken styrdes av framsynthet, saklighet och långsiktighet.
  Jag tycker mig skönja en (befogad) frustration i din kommentar. Jag förstår dig, men varför inte ta det faktum att ingen av betraktarsidans ”genetikexperter” har försökt/vågat bemöta dig på ett sakligt sätt som ett bevis på att du har mer rätt än de flesta andra. Faktum är väl att det är länge sedan betraktarsidan lämnade faktadiskussionenarenan. Inte ens LL har hörts i debatten efter att hon sa att det räckte med 150 vargar om de bara hade det rätta blodet.
  Det är inte ditt fel att all antydan till saklighet gick förlorad i den här frågan för länge sedan.
  Stå på dig. Vargen kommer själv att bevisa om/att (jag tror på att) du har rätt.

 8. Anders Hermansson says:

  Med ett antagande om att vi idag har 500 vargar och 26 % tillväxt så fördubblas vargstammen vart tredje år, dvs. om nio år, 2020, har vi 4000 vargar. Men det tionde året inträffar något nytt, ty då ökar vargstammen med 1000+ vargar varje år! Dvs. 2021 har vi 5000+ vargar och 2022 har vi 6000+ vargar och så vidare om inget händer som stoppar eller hejdar tillväxten. Om vi nu har färre eller fler vargar än 500 eller om tillväxten är högre eller lägre ändrar inget i sak, det förskjuter bara förloppet framåt eller bakåt. Man kan jämföra med lämlar, under många år ökar antalet lämlar exponentiellt. Men så länge lämlarna är få, så blir ökningen i antal lämlar från år till år så liten att vi inte märker dem. Men så småningom blir ökningen kanske miljontals/år och det upplever vi som om fjället plötsligt kryllar av lämlar, som man inte förstår varifrån de kommer. Sedan slutar det med att större delen dör av svält. Därför förvånar det mig när Ligné skriver att det är Jägareförbundet som skött förvaltningen av vårt villebråd i 73 år och, citat “Det har gått förbannat bra”. Denna form av skryt är tyvärr typiskt för Jägareförbundet, det är INTE förbundet som bedrivit jakt (eller förvaltning om ni vill) och rovdjuren är bland annat ett tydligt bevis på att det INTE har gått särskilt bra. Likaså är, citat “Givetvis ska vi smida planer och fundera ut hur det ska se ut i framtiden” en annan form av förbundets vanliga skryt. Man framhåller att det är förbundet som styr och ställer, man framställer sig själva som en kombination av politiker och myndighet. Likadant gäller förbundsskrytet från Glöersen och Lövbom angående vilka viktiga internationella kontakter förbundet har. Må så vara, men något märkbart inflytande på landbygdsdräparna i Bryssel har jag inte märkt. Det är gott och väl att man försöker, och det skall man självklart. Men ge inte medlemmarna falska förhoppningar om att sådant kan frälsa dem från ulven. Förbundet har försökt lura sina medlemmar att tro att om förbundets “vargförvaltning” fått fortsätta, så skulle det kunna ha hindrat den utveckling av vargstammen vi nu står inför. Så är inte fallet, en snåljakt till nu i januari skulle inte på något positivt sätt ha ändrat förloppet, taket för antalet vargar har Naturvårdsverket struntat i, en tydlig demonstration av förakt för riksdagen. Det finns överhuvudtaget inget som tyder på att verket plötsligt skulle börja lyda riksdagen. Att åtgärda inaveln skulle heller inte få ner vargstammen till de av förbundet föreslagna 150 över landet jämnt fördelade vargar. Finns det verkligen någon som tror att i händelse av att inavelsproblemet lösts, att Naturvårdsverket eller riksdagen för den delen då skulle medge avskjutning av så många vargar att 150 blir kvar? Nån måtta på godtrogenhet måste det ändå vara. Förbundets naivitet blir övertydlig nu när regeringen slopar tak, slopar jakt men behåller inplantering av flera ryssvargar.
  Vi behöver jägareförbunden, helst såg jag ett nära samarbete, men framförallt måste förbunden arbeta uteslutande för sina medlemmars intressen och stå helt fria från staten. Hade det varit fallet från början, så finns det en liten möjlighet att vi sluppit få vårt liv förstörd av rovdjur.

 9. Jan Bratt says:

  Tommy. Jag kanske inte själv är lika säker som du på om bojkott av eftersök och att slopa älgjakten är det rätta men jag kan spekulera i vad som jag tror skulle kunna hända.
  Jägarkåren är trots vårt gemensamma intresse sällan eniga. Vargjakten sist gick som vanligt trots bojkott. Lägga ned eftersöken skapar problem men snart kommer andra in som inte ställer upp på bojkotten.
  Om jaktlagen inte jagar älg kommer ganska så fort framförallt skogsbolagen att omedelbart säga upp kontrakten, dessa kommer sedan ut på marknaden. De flesta jaktlagen kommer nog inte att avstå från älgjakten inför sådana hot. Har man sedan lagt kanske tiotusen i jaktarrende vill nog merparten jaga älg. Lite annat kan det vara i de fall där man lägger en liten arrendeavgift men en hög fällavgift.
  Bojkott kan det nog bli inom små områden och med begränsad effekt men jag tror inte jägarkåren kan enas i det stora hela.

 10. Sören Lundberg says:

  Hej Daniel
  Precis de synpunkter som du nu framför, att låta det gå åt helvete , framfördes av många medlemmar för flera år sedan på de möten vi då hade i kretsen. Många ansåg redan då att det var kört med med förbundets linje.
  Den stora frågan nu är vad vi kan göra i det nu rådande läget. Nya idéer måste till, men vad?
  Sören Skbg-Surahammars jvkr.

 11. Jerker Nilsson says:

  Jag tycker det låter som en utmärkt idé att ni slutar hjälpa till i rovdjursfrågan och övriga frågor ni är involverade. Då kanske någon av alla andra intresseorganisationer som finns idag, men inte fanns i hög grad för 73 år sen, får en chans att ha så orimligt mycket att säga till om.

 12. Tommy Olsson says:

  Jan en eftersöksbojkott skulle öka kostnaderna för staten enormt och en bojkott av skydsjakt likaså att slopa Älgjakten skulle bidra till många fler skadade och dödade i viltolyckor absolut inget som jag önskar men det är den enda vägen att gå kostnaderna for skogsägarna skulle skjuta i höjden vargvännerna kommer inte att ha någon möjlighet att påverka rovdjurs populationen eftersom Gemene man då har sett efekterna av att det inte finns jägare som skjöter skitjobbet hur många Svenskar vill ha 5000 vargar när hela landet får ta olägenheterna med den samma .som det är idag är mer än halva Sverige förskonast från dessa skadedjur
  hur reagerar dom som nu inte har varg när vargtätheten är som den nu är i Värmland och Dalarna även i deras bygder
  Är det någon som är så dum så man tror att det inte blir en ändring fort som ögat när Fårbesättningar utplånas i södra sverige eller när nötboskap eller Hästar och andra tamdjur dödas av vargen för att inte nämna mäniskor som kommer att bli vargens offer
  den dagen är kanske närmre än vi tror
  Det pratas av många att Sjf måste bli bätre på att synas i media Men dom enda frågorna som behöver ställas där är om vargens existens är viktigare än mäniskors Är skåningarna eller samerna viktigare och mer värda än Värmlänningar och framför allt på vilket sätt skulle vi få det sämre om vi inte har varg i vårt land Vilka behov blir tillgodosedda av att vi har varg i vårt land Jag kommer aldrig att vika mig för den här skiten
  Den senaste tidens utvekling i varg frågorna hade varit fullt möjliga att stoppa om Sjf hade satt ner foten i tid men icke nej att söka påverka folket i maktens koridorer var enda möjligheten påstod Daniel o Gunnar nåväl det torde inte vara svårt att se hur bra den lösningen fungerat
  det hjälper inte om det så var en milion medlemmar i Sjf det måste vara någon som vågar eller vill ta striden för jägarnas rätt Vist har Sjf gjort mycket bra för oss jägare men det har inte någon som helst betydelse längre vi kan inte leva på vad som var bra för 20 år sedan det är nu och framtiden som gäller tyvärr är framtiden för oss som jagar med löshund förbi
  inte enbart men med god hjälp av Sjf

 13. Jan Bratt says:

  Jo Tommy. Centern har varit en stor besvikelse i många år nu och verkar komma allt längre ifrån sina ursprungliga idéer, men eftersom C sitter på miljöministerposten är man snart tvingad att göra något i den infekterade rovdjursfrågan.
  Eftersöksbojkott? Man måste komma ihåg att många vargvänners visioner är 5000 vargar i Sverige, med tillräckligt många är jag säker på att de tycker att rovdjuren sköter eftersöken lika bra.
  Regeringen kör nu sitt race med vargflytten och hela köret, utan vargjakt och det betyder att som jag tidigare skrev, pendeln svänger fortfarande åt fel håll, det blir alltså sämre innan det kanske blir bättre och bra blir det tyvärr inte mer. Vi som jagar med löshund får söka oss uppåt till vargfria områden till priset av höga kostnader och många mil men något alternativ finns inte.

 14. Tommy Olsson says:

  Jan bratt Centern har aldrig tagit ställnig till något
  att gnälla på regeringen är ingen ide eftersom vi själv valt dit dom att gnälla på EU är ssak samma det är vi som valt den vägen och då framför allt lantbruket som på LRFs inrådan
  verkligen såg till att vi kom med och enbart av den anledningen att lantbrukare får sitt årliga sosialbidrag från Eu.
  Allt fler ropar efter en Bojkott vad gäller skydsjakt och eftersöksjakt jag tror och har hela tiden trott på att det är enda vägen till att få staten att öppna ögonen.
  Nvv har åter en gång visat oss jägare att man skiter fullständigt i vår jakt låt dom då ta smällen för detta Varför i hela fridens namn fortsätta slicka stövlarna på dem när dom sparkar oss i ansiktet så fort dom bara kan
  är vi Svenska jägare rent ut sagt så jävla fega att vi inte vågar stå upp för vår rätt att bedriva jakt som vi gjort i hundra tals år och Sjf som är jägarnas största förbund går i spetsen för dem som tycker undfallenhet är en dygd
  För Guds skull visa att det finns en ryggrad i SJF och åt H—-te med det offentliga uppdraget

 15. MartinJ1 says:

  Kanske går lite OT nu…
  Det räknas en hel del och har iaf inventerats mycket på vargar och lodjur. Finns det beräkningar på deras bytesdjur dvs hur mycket som behöver finnas för att utfodra dessa. Förstår att det blir rätt så komplext men om man tar rådjuret som exempel så är det ett typiskt bytesdjur för både varg och lodjur. Görs det någon forskning på rådjur och deras roll i ekosystemet t.ex. vilka nivåer som krävs för att bära ett visst rovdjurstryck? Man hör ofta att rådjursstammen kraschar där lodjur och vargar etablerar sig men finns det faktiska siffror att peka på?

 16. Fredman says:

  Har Jägareförbundet inbjudit Kennelklubben, LRF och samerna till gemensamt samtal för att om möjligt hitta en gemensam hållning gentemot beslutsfattande organ i frågan?
  Dessa organisationer kanske behöver ett handtag för att få ändan ur vagnen och även om det till synes verkar märkligt att dom har en sådan defensiv hållning i frågan kanske ett initiativ från SJF kunde få igång även dessa organisationer.
  Kan SJF isf tänka sig att ta initiativ till detta?

  Vilka motståndarna i frågan är känns ju klarlagt, hur vi bemöter dessa är däremot betydligt svårare. Kanske ska vi börja med att samla alla som är berörda och istället för att spreta åt alla håll sträva mot att hitta en enad hållning.
  Finns ju bl.a en syster/broderorganisation inom jägarkåren som tyvärr slår mot både motståndare men också mot likasinnade då dom inte delar deras uppfattning helt och fullt. Är det möjligt att föra en dialog med JRF?
  Jag tycker att jägarkåren helt riktigt kan uppfattas som inte bara oenig i vargfrågan, vilket vi delvis är men det är inget konstigt att en het fråga kan ha nyanser, utan mer eller mindre verkar vi helt splittrade och djupt oense. Men ska vi verkligen göra jobbet så mycket lättare för våra motståndare genom att ägna så mycket tid och energi på att bråka inom jägarkåren?
  Historiskt har JRF gärna tryckt till storebror SJF när tillfället givits, men återigen tycker SJF att det är möjligt, rentav viktigt, att föra en dialog med JRF i vargfrågan?
  Kan det vara så att om man är tillräckligt många som tycker samma sak så får dom som bestämmer svårt att ducka för frågan?

 17. Henrik Gustafsson says:

  Jag är också benägen att hålla med till 100%! Du har lyckats fånga känslan jag har i rovdjursfrågan.
  Och jag stämmer in i : lycka till EE och LE!
  Två ministrar som inte visar någon som helst kämpaglöd eller vilja att bemöta tokerier. Tyvärr blir de själva en del av problemet, inte lösningen.
  Det ska bli mycket intressant att följ utvecklingen nu, när SNV och länsstyrelserna kommer att äska betydligt mera pengar för att kompensera bortfallet av den frivilliga, gratis arbetskraft som jägarkåren utgjort under så många år. Ska vi kanske byta modell för populationsskattningar till den sydeuropeiska? Det vill säga bjuda in till en diskussion med vin och mat och uppskatta siffrorna utifrån tyckande och glada tillrop, hellre än lyssna till faktiska tal och forskningsrapporter.
  Nej, vi får göra som min fars jaktlag gjorde en gång i tiden när polisen kom ut för att hämta en skjuten älgkalv (på den tiden kalvar inte var lovliga), peka ut riktningen och låt dem vandra ut i mossen själva, med lågskor och allt!
  Eller ska vi medlemmar utföra inventeringar till ordinarie timpris? Spännande upphandlingar att vänta!

 18. Sebastian says:

  Daniel

  Nu är det dags att sluta upp med allt daltande hit och dit, precis som du säger så är det lönlöst. Det som pågår är ju faktiskt som ett ”krig” mellan de som vill låta vargstammen blomma ut och för oss som vill hålla nere vargstammen på lägre nivåer. Just nu ligger vi under och kommer förlora stort om det fortsätter. Att då försöka prata förnuft med vargkramarna, politiker och berörda myndigheter och organisationer är ju lönlöst, har inte SJF lärt sig det vid det här laget? Se till att det blir lite handling istället, vi har ju mängder med påtryckningsmedel! Prata inte bara om det, utan skapa opinion och ta fram handlingsplaner mm. Sluta för guds skull att bara prata om det, GÖR NÅGOT. Jag är medlem i Svenska Jägarförbundet därför att jag vill tillhöra en organisation som verkar för min rätt som jägare, om jag vill ha någon kompisa som varken gör från eller till så får jag väl bli medlem i SIK istället.

 19. Anders Åberg says:

  Ja här var det dystert värre och visst känns rovdjurspolitiken just nu som en mindre härdsmälta.
  Tanken på förvaltning av vargen över huvud taget verkar ha lämnat regeringskansliet och jag får en känsla av att dom inte orkar med frågan utan i princip skiter i den.
  Dom verkar nästan ha gjort gemensam sak med bojkottanhängarna och resultatet blir nog som bojkottarna säger, massor med varg och massor av problem.
  Men fortfarande är jag säker på att dom flesta i detta land inser att vargen måste jagas och förvaltas och om då ett förbund som SJF skulle ge upp och ansluta sig till bojkotten så blir ju härdsmältan total och ingen organiserad kraft finns då kvar som hävdar en sansad stånpunkt i frågan.
  Bättre då att låta regeringen stå för bojkotten och att SJF fortsätter att slåss för förvaltningen.
  Tillslut blir det säkert som bojkottarna säger att problemen gör folk fullständigt desperata, men då står iallafall SJF där med det enda vettiga förslaget och först då kanske opinionen reagerar ordentligt och då blir det också nödvändigt för våra opportunistiska politiker att faktiskt göra något, kanske t.om. våga gå emot EU byråkraterna och hävda sveriges självständighet.
  Det låter otroligt idag, men vet hur starkt EU står om några år.
  Ibland är nog opinionsarbete så frustrerande som detta ser ut att bli, men det enda som är säkert är att kapitulation alltid är fel så länge man andas.

 20. Angelica says:

  Tyvärr har du rätt Daniel. De kommer behöva gå väldigt långt åt h…. innan de händer nåt i den här frågan. Och frågan e då vad som finns kvar…
  Jag tycker de e skamligt att man inte lyssnar på de som kan detta och de som lever med Vargen utan att inkompetenta människor i bla SNF, SRF och anställda på Länsstyrelsen babblar rent strunt hej vilt utan att nåt händer.

 21. Jan Bratt says:

  Dystra tankar att läsa när man nu är söderöver igen efter en fantastisk vecka med vita harar i norr och utan varg måste jag tillägga.
  Att rovdjurspolitiken skulle ta denna väg har det funnits tidiga tecken på och ett av problemen är enligt mitt förmenande att vi som jagar inte har tillräckligt många och starka politiker som ställer upp för oss. Nästan vad än SNF eller SRF kommer med har man ett par politiska partier som alltid backar upp och marknadsför deras åsikter.
  Utöver detta sitter det mängder med tjänstemän på Naturvårdsverket och länsstyrelser
  som mer än gärna går rovdjursaktivisternas ärenden.
  Anmälningarna väller in från vargkramarna, från MP, mot jakt, mot skyddsjakt, om att inte Sverige uppfyller vissa kriterier.
  Vi jägare tycker att miljöministern inte uppfyllt det han en gång förespråkade, 210 vargar men ingen anmälde detta.
  Den anmälan till konstitutionsutskottet som kom mot Carlgren kom från MP och gällde det motsatta.
  Fjäsket för MP känner vi ju till och detta har naturligtvis att göra med att regeringen inte har egen majoritet och så här kommer det nu att fortsätta.
  Vi behöver få våra frågor ventilerade i riksdagen, om kostnaderna, om glesbygdens hårt ansträngda situation, om det omöjliga i den nuvarande.
  En stor besvikelse är SKK,s tystnad och jag förmodar att våra jakthundsklubbar nu snart kommer att öka trycket på SKK,s ledning och händer inget då kan man gott frigöra sig från SKK.
  Det viktigaste för oss är dock att våra folkvalda vågar driva och diskutera våra frågor och än är vi inte där, pendeln svänger fortfarande åt fel håll. Politiker har en förmåga att inte göra sig alltför obekväma mot sin grupp, det krävs en hel del mod och som någon skrev. Centerns ställningstagande blir intressant.

 22. Lennart Alfredsson says:

  Daniel
  Nu kanske du förstår varför så många lät bli att jaga varg i vintras. Det var meningslöst! Vi har för rätt länge sedan insett att vargpolitiken är ett spel för galleriet. Kom ihåg att delar av Värmland och Dalarna haft varg i 30 år och där har man haft gott om tid att se vart det barkar.
  Att försöka få gehör för våra synpunkter hos tjänstemän i länsstyrelser och NVV är meningslöst eftersom de flesta där är i färd med att genomföra Projekt Varg.
  Nej, det är politikerna som har möjligheten att ändra vargpolitiken, men just nu räknar de nog bara var de får flest röster. Inte förrän de upptäcker att vargen kostar en massa pengar kommer de att vakna. Låt därför staten ta alla kostnader för inventeringar, skyddsjakt,trafikeftersök m.m. Under tiden tycker jag SJF ska jobba för att skyddsjakt ska beviljas utan dröjsmål. Det behöver ta max 1 timme att fatta ett sådant beslut som idag förhalas i veckor. Här i Dalarna säger ju länsstyrelsen att det är omöjligt att bevilja skyddsjakt på enskilda vargar. Då måste man få skjuta hela flocken och så fort vargar börjar vistas inne i byarna ska skyddsjakt beviljas.
  Dessutom måste §28 kunna användas med en likadan bedömning från olika åklagare. Nu verkar det som enskilda polisers och åklagares åsikter styr mycket.
  Att jägarna i södra Sverige ställer upp på skyddsjakt förstår jag. De tror som vi gjorde tidigare, att man kan hålla vargen borta, men det går inte. Därför hoppas jag att de snabbt inser detta. Låt länsstyrelsens anställda sköta skyddsjakten. Då får de också ta all skit som jägarna får nu. Plus att det blir dyrt. De är vårt hopp, att det blir så dyrt att politikerna vaknar och då menar jag våra riksdagsmän. Många lokalpolitiker i vargområden tycker som vi men de har inget gehör uppifrån, verkar det.
  Lennart

 23. Björn Isaksson says:

  Daniel!
  Diskussionens väg är stängd, vår vision om att kunna ha en liten vargstam som skulle gå att leva med är död. Det är helt enkelt ingen idé.
  Jag har aldrig varit någon vän av bojkotter.
  Men nu är det dags, vi lägger bössorna på hyllan under tre år och ser vad som händer.
  Som sagt, man saknar inte kon förrän båset är tomt.
  Låt staten ta hand om problemen med betseskador och trafikskador, varför ska vi göra det när vi bara får skäll oavsett vad vi gör?
  Jag kan lätt ägna mig åt övningsskytte och stödutfodring samt fiske i tre år om jag kan få folk att fatta vad som händer om vi inte jagar.
  Jag tror precis som Anders Hermansson och vi har för övrigt inte alltid varit överens, att situationen även har glidit ur politikernas grepp och att det enda som får stopp på utvecklingen är att den får fortgå tills den blir oacceptabel. Vi ska inte bromsa utvecklingen eftersom det uppenbarligen inte finns någon rovdjurspolitik längre.

 24. Bo Bergström says:

  Daniel- Ge dom rep så hänger dom sig själv, tyvärr så är det landsbygds befolkningen som får betala repet och i förlängningen våra barn som får betala. Det är ännu för få människor som är direkt negativt påverkade av den undermåliga varg förvaltningen i dagens urbaniserade Sverige. Dessutom är det alldeles för många som har stora mer eller mindre tydliga egna intressen av att bedriva en irrationell och oprofessionell förvaltning av levande resurser. Exemplen är många och inkluderar säl och skarv.

  Ett grundläggande problem som jag ser det är att föråldrade EU-regler/direktiv fullständigt hindrar adaptiv förvaltning med ekosystem ansats inom EU området.

  Man har helt enkelt inte förstått och accepterat inom EU att uppställda förvaltningsmål måste anpassas till regionala/nationella naturliga förhållanden som dessutom kan variera i tid.

  Jag blir så uppgiven (ibland arg) när man inte förstår att förvaltning av natur resurser
  består av
  1. formulering av förvaltningsmål i kvantitativa termer (politisk fråga där dock diskussionen ska baseras på objektiva, kunskapsbaserade argument som tar hänsyn till att människan är en integrerad del av systemet)
  2. Etablering av relevanta övervakningsprogram som bygger på både fångst relaterade index och vetenskapligt försvarbara fångstoberoende index. Man måste satsa kraft på att bygga bättre ”monitoring” program.
  3. Rationellt användane av förvaltningsredskap där bland annat jakt/exploatering, fredning, habitat restaurering/förändring etc. etc. kan ingå.

 25. Daniel Ligné says:

  Jag här inte gett upp. Aldrig. Så får ni inte tolka mig. Stridsviljan är på topp!

  Jag här dock gett upp med att lappa, laga och försöka förändra en rovdjurspolitik som inte längre här några som helst förutsättningar att lyckas.

  Givetvis ska vi smida planer och fundera ut hur det ska se ut i framtiden. Men de planerna kommer ingen tro eller lyssna på innan det gått lite mer åt pipan. Så, hur tråkigt det än är, haveriet mästaren bli uppenbart för alla innan det blir riktig verkstad igen…

  Men jag och förbundet ger aldrig upp. Aldrig.

 26. Anders Hermansson says:

  Jag håller med om att det inte finns en chans att nuvarande politik skall kunna möjliggöra en levande landsbygd. Men det kunde inte den förgående politiken heller, den politik som SJF ivrigt talade sig varm för. Att börja ”snickra” på en ny ”förvaltning” är absolut SJF:s drömprojekt, men det är ett projekt som även det är dömt att misslyckas. Att få ut LRF, samerna, Kennelklubben med flera på banan vore självklart inte bara bra, utan även nödvändigt om vi skall lyckas sätta stopp för landsbygdsdräparna i Sveriges riksdag. Vargflytten var och är en utomordentlig dum idé – det är INTE inaveln som är folkets problem med en frilevande vargstam. Håller helt med dig om att det är meningslöst att diskutera detaljartade förändringar i rovdjurspolitiken, det är och har hela tiden varit helt meningslöst eftersom det är själva politiken som måste ändras från grunden. Rovdjurspolitiken skall tjäna människorna så som det står i grundlagen, regeringsformen 1. kap. 2 §; ”Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten”. Storskogsbruket, varmed kan anses vara stat, industri, investerare och kyrka kommer kanske och kanske inte till insikt om hur det fungerar med varg som älgjägare. I vilket fall som helst kommer en sådan omvändning först under galgen och då är det för sent. Jag håller helt med om att, citat ”Det är kört med den rådande rovdjurspolitiken”, men jag vill lägga till att det har det varit ända sedan Persson kohandlade med Mp år 2001. SJF har ett stort och tungt ansvar för att rovdjurspolitiken har utvecklat sig till dagens katastrof, man har sett till egetintresset och trott sig vara smart. SJF har i alla år skrutit och tagit åt sig äran av allt möjligt, även sådant som de inte haft del i och även sådant som utvecklat sig till en ren katastrof, som till exempel förslaget om 150 vargar över hela landet. Dumt och ogenomförbart, SJF:s naiva agerande har i mycket stor utsträckning spelat landsbygdsdräparna i händerna. Många har sett det och protesterat, men SJF har inte lyssnat.
  Varför är jag, och har varit, så pessimistisk om utvecklingen och så kritisk till SJF:s agerande? Det finns många skäl till att jag misströstar, men man kan koka ner skälen till att politikerna inte har förstått betydelsen av att tillväxtkurvor är till sin natur exponentiella, och kurvan för vargstammens utveckling i Skandinavien har från första början följt en exponentiell kurva med lite hack här och var, vilka troligast kan hänföras till felaktiga uppskattningar av verkligt antal vargar. Fram till 1992 var det fortfarande möjligt att hålla vargstammen under strikt kontroll, efter 2004 har detta i princip varit politiskt ogörligt. Vargstammen kan nu antas dubblas vart tredje år, det innebär att 2020 så har vi ÅTTA gånger så många vargar som nu. En lägre tillväxt ökar detta med ett antal år, men det blir i sak samma utveckling ända tills något händer som stoppar eller begränsar tillväxten. Som du säger så kan inte SJF hindra detta ”haveri”, jag vill påstå att det nu även ligger utanför politikernas möjlighet att sätta stopp för denna utveckling. Men var säker, denna tokpolitik leder till en utveckling som i sinom tid kommer att utrota vargen som frilevande art i Sverige. Och det vare sig EU består eller inte. EU har utvecklat sig till en byråkratdiktatur och kommer därför på sikt med stor sannolik att försvinna i nuvarande form. EU är i princip organiserat som Sovjet; centralkommitéen och kommissionen liknar varandra till mer än namnet.

 27. Mats S Johansson says:

  Daniel.
  Jag hatar att ge upp och jag menar att vi inte ska göra det nu heller. Jag håller heller inte med dig när du begränsar frågan till ”rovdjurspolitik”. För att få politikerna på banan måste hela viltvården upp på agendan igen.
  Du säger att du är besviken på en del potentiella samarbetspartner och nämner SKK, LRF, och samer.
  -Glöm SKK! Enligt Jordbruksverkets senaste uppgifter finns det 541305 hundägare i Sverige. Ett snabbt överslag visar att jägarna är i klar minoritet. Det skulle inte förundra mig om det finns minst lika många ikkejagande hundägare som ”kramar” vargar bara för att döva sitt dåliga samvete när hunden de äger är på väg att dö av övergödning och brist på motion också väl medvetna om att de aldrig kommer att få ta konsekvenserna personligen.(många av dem tror ju på sagan att alla viltolyckor är just en saga blott om bara rovdjuren får sköta ”avskjutningen”) Däremot borde det finnas tillräckligt många hundägande jägare för att starta en konkurerande organisation och se till att SKK förlorar ett sexsiffrigt antal medlemmar och bara sitter kvar med handväskhundar, rosa pudlar och en och annan brukshund i registren.
  – Glöm LRF. De ser vargen som en möjlighet att klämma staten och EU på ännu mer bidrag. Hur ska de annars få skattepengar både till stängsel och kompensation för de får m.m som ändå går åt till rovdjur som lärt sig hoppa. Varför i all världen skulle de stå på vår sida? Spelet har redan börjat och politikerna har uppenbarligen redan räknat på hur dyrt det kan komma att bli. Bara se på skyddjakten på en varg som om den funnits norr om Vänern i.st.f i Småland hade skyddats med armén om det varit nödvändigt.
  – Glöm samerna. Det har redan fått garanti om vargfrihet. När såg du dem kämpa för någon annan än sina egna senast. Dubbelregistreringen.
  Jag vet att du inte gillar det jag kommer att föreslå, men nu när den konstruktiva och långsiktiga linjen ändå, enligt dig, har havererat.(jag hade inte gett upp förrän jag läste ditt inlägg i kväll)
  Man saknar inte kon förrän båset är tomt säger man.
  Vem är kon? Vem är det som har haft ansvaret för svensk vilt- och naturvård i snart 100 år och som skött det på ett sätt som många andra länder avundas? SJF? Ja och nja. SJF har dragit det tyngsta lasset, men det är väl egentligen alla vi jägare oavsett var och om vi är medlemmar. Jägare som inventerar, eftersöksjagar, vinterutfordrar, etablerar viltvatten,…
  Ingen kan slåss på för många fronter samtidigt och tro att man ska vinna.
  En enad jägarkår som givetvis är beredd att fortsätta ta ansvar för det allmänna uppdraget och som sätter sig i konstruktiva samtal med de stora mark/skogsägarna (viktig exportindustri och en förutsättning for omställningen till ett CO2 neutralt energisystem) (helt enig med dig där Daniel) är en ko som kommer att saknas det lovar jag. Under tiden dialogen/förhandlingen med skogbolagen pågår har vi givetvis ingen tid att jaga varken varg, älg eller vildsvin. Vi genomför givetvis eftersök i områden utan varg. I vargbältet behövs det ju ändå inte. Ej heller behöver vi några nya vapen, kläder eller annat ”bra att ha” under den tid det tar.
  Jag vet vad du tycker om JRF Daniel och att mitt förslag innebär att både SJF och JRF måste ”svälja några kameler”, men om du har rätt i ditt inlägg så har förutsätningar förändrats så dramatiskt att inget borde vara omöjlig.

 28. Joakim says:

  Att ge upp och ställa sig vid sidan av har aldrig varit min melodi (och inte heller er) och det tycker inte vi ska göra nu heller. Nuvarande förvaltning är kaputt, visst så långt finns inget mer att säga, politikerna har blåst både oss och våra motståndare.

  Men jag tycker som sagt inte vi ska ge upp och se på då allt går åt helvete, vi står åter på ruta ett och det är väl därifrån vi får arbeta, allt kommer gå åt helvete det vet vi frågan är kanske då vad gör vi då allt kraschat? Det är då vi måste ha en plan redo, då politikerna förhoppningsvis inser att dom behöver jägarna och faktiskt är villiga att arbeta med jägarna då måste vi veta vad som ska göras och det är den planen jag tycker vi ska utarbeta nu, kraschen kan vi tyvär inte göra något åt.

 29. Anton says:

  Om ni jobbar vidare på informationsfrågan: Vikbolandsvargen är som vilken varg som helst och om vi ska ha varg måste hela Götaland stängslas. Trumma vidare på det budskapet och medvinden blir ett faktum i opinionen. Det kostar ca 5 miljarder + dryga miljarden i årligt underhåll (exkl. elkostnad) att hålla en vargstam. När det går upp för allmänheten är det inte längre något snack om saken. Inte ens SNF eller SRF vill ju exempelvis ha varg i Södermanland (VFD var eniga om olämpligheten, vilket varit ett faktum länge nu).

  Jag tycker också att ni faktiskt kan belysa hur illa frågan sköts av ansvariga myndigheter. Natruvårdsverket och Länsstyrelserna agerar helt i egenintresse av sina egna tjänstemän. Det aktuella fallet i Expressen och DN är ett utmärkt exempel på hur illa det är och kan vara.

  Och hur kan Länsstyrelsen i Kronoberg och Dalarna tolka lagen så olika? Varför gör ”en enskild varg ingen skillnad” i Kronoberg medan den gör det i Dalarna? Varför kan skyddsjakt inte beviljas enligt LST Dalarna ”eftersom att man inte kan garantera att rätt individ skjuts” när Viltskadecenter (Jens Karlsson) säger att individen inte har någon betydelse, utan att det är tätheten i populationen som avgör.

  Jag hoppas att ni jobbar på att informera allmänheten om dessa avskräckande exempel.

 30. MartinJ1 says:

  Alternativ ett är väl redan valt och vilket både du Daniel och Gunnar varit inne på så är det kanske det enda sättet att i dagsläget förvalta varg på likt den där italienaren sa.
  Politikerna är nog fullt medvetna om detta och räknar kallt med att ha ryggen fri medan jägarna kommer pekas ut som syndare då tjuvjakten förvaltar vargen.
  Att sen WWF, SNF och SRF inte inser att det i realiteten är de som valt väg är ju synd men de lär knappast klandra sig själva de heller utan vi kommer nog se mer av liknande jornalistik som vi sett de senaste dagarna.
  Vill vi ha en minimal vargstam så har vi nog valt rätt väg oavsett vad man tycker om den vägen.

 31. P-J says:

  Nja inte lyckas man väl ens bromsa denna vargstam med hjälp av någon skyddsjakt.
  Jo i Småland kanske där man får skyddsjakt på ungefär den enda varg man har.
  Medans Gästrikarna gång på gång nekas skyddsjakt på varg som tagit får vid 3-4 tillfällen trots att det finns mycket varg i gävleborg. Jag tycker jägarna ska lämna vargdebatten, få bort fokuset från jägarna den här debatten bara skadar oss i media, detta ständiga grin och gnäll från jägarhåll. Sluta rapportera vargobsar lämna media och myndigheter i mörkret låt vargstammens storlek vara okänd. Vargen sprider sig snabbt nu och vargen är dessutom väldigt adaptiv har det ju visat sig i europa. Den behöver inga vidsträckta vildmarker utan kan själv välja att bosätta sig nära större städer och trafik. När mörkret och lugnet infunnit sig kommer inte myndigheter ,media eller jägarna ha någon riktig uppfattning om vargen regleras the italian way eller inte . Låt jägarna tystna och låt djurhållare och annat vanligt folk som drabbas klaga istället. tillslut kanske vi kan komma att spela en offentlig roll igen vem vet. Men annars kanske det ändå är bäst att vargstammen får skötas The Italian way vad man inte vet lider man ej av, och vi jägare skulle nog må bättre av att slippa denna hätska debatt i media. Jag tror nästan faktiskt att även politikerna innerst inne önskar detta, att hela denna infekterade fråga försvinner, även om det sker på Italienskt vis.

 32. Tommy Olsson says:

  Daniel tänk att jag äntligen får se lite ilska i ditt inlägg nu anser jag att du har helt rätt
  stå vid sidan och låt andra bära hundhuvudet vi jägare har ställt upp tillräkligt
  och vad har vi fått igen jo enbart skit tilldelning av lo samma visa i år Nvv hånar oss änu en gång
  okej slut på rovdjurs inventeringar jag har försökt få dig att inse att det inte går att sammarbeta med Varken Nvv eller regering o gud va mycket skit jag fått av dig för det nu ser du antagligen att jag inte haft så fel .Nåväl det är historia nu ! jag hoppas få de lite tuffare tag mot våra motståndare nu och när jag ser det så kommer inbetalningen till medlemsregistret med omedelbar verkan ( om man fortfarande är välkommen)

 33. Fundersam says:

  Hej,

  Tyvärr är det som det är skrivet tidigare!
  NI (SJF) satte sig i fel båt med politikerna,vargkramarna mm och sa att givetvis KAN VI ha en frilevande Vargstamm i Sverige….. NI pratade ner Vargmotståndarna och folket på Landsbygden när ni rodde Vargarnar frammåt med era kompisar.
  Jag har lyssnat på alla tv/radio debatter/inslag under alla år och i inget har dom som varit emot varg fått något som helst stöd från SJF VARFÖR? Pëngar? !
  Varg/naturmupparna vinner varenda diskussion och får fram sitt budskap i rödaste rappet medan dom som drabbas av vargen kommer i 3hand utan stöd. Var finns SJF framförhållning i planerna, diskussionerna?
  Det bästa det vore tyvärr att låta Vargarna storma fram och tömma län efter län med vilt och småbrukare. Men det är inget jag röstar på . Jag lever nu och vill kunna vara i naturen och utöva fiske/jakt/bär-svamp plockning med min familj.
  Kankse dags att bryta med era komisar i båten och säga att detta fungerar ej och vi står nu mera för en vargpolitik baserad på vad dom människor som bor och lever i och av landsbyggden klarar av! Inget mera gullande med politiker/eu WWF odyl org utan visa vad Jägarna gjort dom senaste 100 åren – den insats som jägare gör gällande viltvår utfodring kunskap mm och som bevisligen alla (många) i den sk bevarande sidan ej har eller gör utan bara tycker högt och felaktigt. SJF har drivit denna fråga allför passivt och för godtroget och gått i alla fällor som bevarande sidan gillrat med politikernas goda minne/feghet!
  //fundersam

 34. Göran Bergman says:

  Innan rovdjursfrågan kan hitta en lösning måste det göras en genomgripande analys av de totala samhällseffekterna.

 35. John says:

  Jag kan inte annat än instämma i inlägget. Oavsett vad vi gör så kommer det slå tillbaka på oss i form av negativ publicitet.

  Nej, låt skiten gå åt skogen och så kan vi ta tag i att reda ut problemet när folk verkligen vill ha hjälp

 36. Fjollträsk says:

  Man kan tycka vad man vill om extremistorganisationernas aktion inom EU, men det är viktigt att tänka på att det var för att inte hamna i händerna på Potocnik som Carlgren och Eskil gjorde sin krumbukt och tog bort sånt som EU har möjlighet att agera mot. Det innebär att man inte bör ge upp, utan fokus måste vara att skjuta så mycket varg som möjligt inom ramen för den nya skyddsjakten, för att om möjligt få någon som helst kontroll på vargstammen.

  Därför är det oroväckande inblickar du ger från skyddsjaktsmötet, att Alhem ens är där är ett hån mot alla intressenter på brukarsidan. Där tycker jag ni gör fel som sätter er vid samma bord som extremisterna, jag skulle aldrig ta ett samtal med dem, tycker det är ett tecken på svaghet.

  Sen får vi se den 15 november vad NVV kommer med. DET skulle jag säga är tidpunkten då allt bär eller brister. Det är då Ek och Erlandsson m fl måste vara redo och visa politisk förmåga. Ek sitter ju tyst pga pågående utredningar som hon ärvt, både Liljelunds och skyddsjaktsutredningen.

 37. Calle Seleborg says:

  Jag skriver under på vart enda ord. SJF har varit naiva och på äkta svenskt manér trott på att man kommer någon vart med diskussioner. Trots att det sedan flera år varit klart att inget har brytt sig om att lyssna. Politikerna plockar röster på säljande fabler om biologisk mångfald. Vem bryr sig då om den minoritet som försöker hålla vår landsbygd vid liv? Men den bistra sanningen är att städerna kan inte överleva utan en levande landsbygd.

 38. Mikael Lindberg says:

  Håller i stort sett med!
  Fast jag tycker det är synd att du gett upp!
  Själv så tycker jag att vinden blåser åt vårat håll att politiken inte gör det är liksom en annan sak. Vad jag menar med det är att opionen mot varg växer sig större exempel på det är att tex aftonbladet tar upp problemen att expressen tar in rättelser osv. Det jag tycker att vi ska göra nu är att belysa problemen och få med oss opionen. Eftersom jag i viss mån är en obotlig optimist så tror jag att det är det enda sättet att vända jätte skutan EU. Tycker även att säga nej till skyddsjakt är det rätta som läget har utvecklat sig så är det bevarande organisationernas sak att lösa akuta och långsiktiga problem. Vi ställer gärna upp när politikerna erbjuder en hållbar och långsiktig lösning.

 39. Jan Andersson says:

  Jag instämmer till fullo med dig Daniel, jag var en av de som verkligen trodde på en lösning, men nu har jag gett upp det hoppet, och jag skäms inte över att jag nu ställer mig på sidan och ser hur det hela barkar åt helsike, och inte kommer jag skämmas över att säga ”skyll er själva som inte lyssnade” heller, för jag har verkligen försökt att lyssna på den andra sidan, som jag numera benämner ”the dark side”..

 40. Björn Isaksson says:

  Jag är rädd för att du har rätt.
  Det är nog bara att låta det gå åt skogen.
  Låt nu någon annan än SJF dra lasset ett tag.
  Vi kanske ska ta ledigt från jakten några år och gå på teater i stället, låt viltstammarna gå över styr.
  Eller gå med i SNF och SRF, kanske aktivera oss på den sidan i stället.
  Och ärligt talat, jag har sagt det förr, syftet med dessa föreningar har inte från början varit att jävlas med jägare, de har bara blivit kidnappade av extremister på sistone.

 41. Lars Dahlén says:

  En sak som jag har lärt mig under alla mina år i det som kallas det ”Privata näringslivet” är att inte lägga fram ett förhandlings alternativ om motparten inte anser att det är en förhandling.
  Alla möjliga Natura grupper & Politiska tjänstemän har sagt i omgångar att de är mycket bättre på viltförvaltning än vi jägare.
  Det är nu dags för dem att bevisa detta.

  Lars D.

 42. Patrik says:

  Jag röstar precis som du på alternativ ett… dessvärre så når inte frågan ut till den breda massan bland förbundets medlemmar. Med den medelålder som råder så är det väl ganska få som ”roar” sig med att läsa en blogg så jag skulle ju gärna se att en så viktig fråga som vargen ändå är tas upp i ett riktat brev till varje enskild medlem.

  Alla sitter i stugorna och knyter nävarna var och en för sig… det snackas och svärs över den förda politiken och jägareförbundet får sig en ordentlig avhyvling under korvgrillningen mellan passen. Ni som förbund måste fånga upp varje medlems röst nu!

  Sätt även igång arbetet med att försonas med riksjägarna… dra igång kurser tillsammans om ämnen som retorik och taktik. Sluta pinka revir! Somliga hörs mer än andra i sandlådan när det bråkas om kattskiten någon lyckades gräva upp i ena hörnet.

 43. Thomas says:

  Läste tabellen nedan och undrar för mig själv om inte vargfrågan måste backas ett, eller några steg. Vargen som art är ju inte på något sätt hotad. Så det allt bråk rör sig om är alltså om vi i Sverige ska ha varg, inte att vi ska rädda den från undergång.
  Och varför ska vi ha varg egentligen? Kan man hantera dem i andra länder så fine; det är ju inget argument för att det skulle lyckas här. När det enbart leder till bråk och polarisering så är ju liksom glädjen borta. Vi har ju trots allt kanske världens tätaste björnstam, som tillväxt och numerär till trots ändå inte väcker samma agressioner. Varför inte fokusera på björn i stället, som vårt nationalrovdjur?
  Finns en teori inom organisation och ledarskap som kallas the hedgehog concept. Går i korthet ut på att igelkotten insett att den inte springer ifrån räven, utan försvarar sig bäst genom att rulla ihop sig till en boll. Därför gör den det, och det enbart, varje gång den attackeras. Applicerat på organisationer, så innebär det att man hittar något som gör en unik och som man kan bli bäst i världen på, helt enkelt. Vi kan inte bli ”bäst” i världen på att hysa varg (renbetesområde m m) så varför stånga oss blodiga? Däremot verkar vi vara riktigt bra på att förvalta björnen.
  Kan vargkramare bli björnkramare, eller är just vargen så symboliskt laddad, eller är det ren princip och prestige som styr ”betraktarsidan”?

  ”Så här ser vargpopulationen ut land för land:
  • Spanien 1 500 st
  • Italien 500 st
  • Tyskland 110 st
  • Polen 600 st
  • Slovakien 400 st
  • Bosnien/Herzegovina 600 st
  • Serbien 500 st
  • Turkiet 5 000 st
  • Bulgarien 800 st
  • Rumänien 2 500 st
  • Ukraina 2 000 st
  • Litauen 600 st
  • Lettland 900 st
  • Estland 500 st
  • Ryssland 50 000 st

  Fotnot: Vargsiffrorna för Europa kommer från WWF, Världsnaturfonden.”

Kommentering är stängd.