DN rättar och skadan är redan skedd

DN återupprättar en smula heder och låter idag Olle Liberg komma till tals. Gott så.

Jag pratade också med Expressen idag. De blev mest sura när jag påpekade att det hade tagit mig, eller någon av mina 50 operativa kollegor, 20 sekunder att förkasta de siffror som man igår slog upp stort som det ultimata beviset på att den illegala jakten ökar. En ”försvunnen” varg kan liksom inte bli annat än ”försvunnen”…  Jag vet ärligt talat inte om de skrivit någon dementi eller rättelse men det känns som att det kvittar. Skadan är skedd och fan vet om det inte var meningen…

Den löpsedeln sålde säkert ett lösnummer eller två…

Några hundra tusen svenskar läste säkert löpsedeln. Vad går de runt och tänker idag? Några har nog börjat tycka att jägare är monster och några ytterligare har nog tröttnat fett på vargdebatten. Jag börjar nog snart vara en av de sistnämnda.

Gunnar skrev idag ett ganska tänkvärt inlägg. Jag känner exakt likadant. Hur många strider och uppslitande debatter samt dementier ska vi orka tvinga fram? Vad finns att sträva mot vid horisonten?

Nu står vi på ruta ett igen. Expressen har en ny löpsedel idag och skiter väl i vargarna. Kvar står vi med en ganska luggsliten bild av vissa Länsstyrelsetjänstemän och med en unison medlemskår i Dalarna och Gävleborg som inte längre tror på den förvaltande myndigheten. Det var väl inget rosenskimrande förhållande innan heller men nu känns det lite extra dåligt. För att inte säga kört. Till och med Länsstyrelsen börjar dementera sin egen personal. Vilken soppa…

Jag har skrivit det förr, kollega Gunnar skrev det idag och jag tror nog vi har rätt. Vårt moderna samhälle förmår inte hantera vargfrågan med demokratiska och schyssta metoder. Vi ser det just nu på den regionala nivån, Länsstyrelser, men tystnaden är också total från Regering och Riksdag samt Naturvårdsverk. Tåget går nu, mot en förvaltning jag föraktar. Det är tamigtusan lite sorgligt. Jag trodde på det som var på väg…

 

8 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Daniel jag kastar mest skit på dig men tycker ändå att eran blogg är fantastiskt bra
  man får del av hur andra känner och agerar och man kan se hur en del ändrar uppfattning efter en tid
  Jag känner en stor besvikelse i den senaste tidens utvekling i framför allt varg frågan och sammtidigt en stor ilska över hur mäniskor nonchaleras
  Men det finns ändå en liten gnutta hopp att detta skall komma till en lösning som är aceptabel i framtiden MVH Tommy

 2. jörgen bergmark says:

  Anders, jägarna har väl alltid tagit till sig forskningsresultat, faktum är att det är jägarna som genom jaktkortsavgiften bekostar viltforskningen, lämnar in fallvilt, påtalar avvikelser hos viltet och viltstammarna mm. Jägarna står ju också på samma sida som forskarna när det gäller dom stora rovdjuren. Det är ju SRF och SNF och övriga stolleföreningar som Nordulv mm som förkastar forskningen. Vilket den här historien bara är ett exempel på. Stollarna tror ju bara på new age figurer som Conny Andersson och Terje Hellesö och liknande sagoberättare.

 3. Lars Dahlén says:

  Nu när det finns varg på mina marker i Västmanland kombinerat med en synnerligen tät lodjursstam inser jag hur naiv jag tidigare var i mina åsikter om varg.
  Hund jakten är borta den lär inte heller komma tillbaka.
  Det går heller inte att andvända ställande hund vid eftersök så det är inte bara jakt med hund som försvåras.
  Att inte hålla isär misstänkta fall av olaga jakt & bevisade är att fabricera.
  Det har förekommit mer än en gång att djurkadaver som skickats till SVA från Gävleborg & Dalarnas län för att bevisa tjuvjakt på LO & Varg inte ens varit av dessa arter.
  De kommer in i statistiken som misstänka fall av olaga jakt.
  Detta är också att fabricera.

  //Lars D.

 4. Björn Isaksson says:

  Mr O.
  En tjänsteman i offentlig sektor avlönas för att utföra ett arbete som samhället sätter agendan för. Då får man inte ha någon egen agenda.
  Enligt lag får jag inte ha någon bisyssla som kan förorsaka tvivel för min tjänsteutövning.
  Man kan inte begära att lst ska ta en sådan tjänsteman i försvar. Han bryter mot precis alla regler.

 5. Anders says:

  Folk kan väl läsa innantill, Mats Rapp och kollega räknar till tot 77 vargar som de menar är tjuvskjutna under åren i bägge länen, de är ansedda vargspårare med gedigen kompetens. Olof Lidberg hänvisar till forskning som visar att tjuvskjutning minskar, men vad har det att göra med de 77 vargarna ? Han är ju bara ute efter att kasta skit på Mats Rapp. Hade jägarkåren brytt sig nått om forskning tidigare så hade det väl inte varit mycket till vargmotstånd eller hur, snacka om att vända kappan efter vinden.

 6. Johannes Glännman says:

  Jag blir lika förvånad varje gång någon läser dessa skvallerblaskor till tidningar och än mer förvånad när de dessutom tror rakt upp och ned på allt som står där.. Vad som står i kvällstidningar borde väl ändå vara föga intressant och inget att bry sig om ? Eller förstår inte folk att allt de vill göra är att sälja lösnummer, sen vad tidningen innehåller och hur sanningsenlig den är, det är skit samma..

  mvh // Johannes

 7. Mikael Moilanen says:

  Jo, jag medger det, det finns faktiskt jägare med hund som tycker att varg är helt okej. Men jag undrar hur många man hittar om man letar i de områden av landet där vargarna i dag är ansamlade. Om Mr Objektiv nu är jägare får han/hon försöka föreställa sig hur det skulle kännas att plötsligt inte kunna släppa hunden.
  Mr ”O” frågar sig hur länsstyrelsen kan ta sin hand från en vargspårare, utan akademisk erfarenhet, som plötsligt förkastar erkända forskningsdata av några av världens främsta vargforskare. Tänk ett varv till!
  Grattis till en bra blogg!

 8. Mr objektiv says:

  Är det inte som vanligt att sanningen ligger någonstans mitt emellan? Jag är själv jägare med hund men som ändå hävdar att vi som land med sådana enorma ytor borde ha respekten för att även våra stora rovdjur har ett existensberättigande i vår natur. Att tjuvjakt förekommer är det nog ingen som betvivlar, har själv hört många kreativa förslag bland jägarkretsar på hur ”gråben” kan tas bort. Att länsstyrelsernas spårare, som dagligdags lever nära rovdjuren och människorna på landsbygden skulle fabricera en massa ogrundade åsikter har jag svårt att förstå även om hjärtat och hjärnan inte alltid är objektiva även hos dom. Att våra rovdjur handlar om politik är inget nytt och det späs på ytterligare när Länsstyrelsen tar handen från en av sina egna vilket är högst anmärkningvärt. Håller med Jägarförbundet i att besluten kring beståendets (vargens) storlek ska tas lokalt och att skötas genom en årlig avskjutning lika vår älgförvaltning. Skyddsjakt finns som medel men ska tillämpas väldigt strikt. Men vi alla måste kunna föra en dialog som visar förståelse för alla parter och komma till lösningar som kommer till stånd genom en ömsesidig respekt för varandra.

Kommentering är stängd.