Snart skarpt läge för älgförvaltningen
Nu närmar sig snart datumet då den nya älgförvaltningen ska inledas rent formellt. Den första januari börjar en ny era för alla oss som har att hantera älgen. Allt eftersom antal dagar till skarpt läge minskar så inser fler och fler att det sätt på vilken förvaltningen har sjösatts är långt ifrån bra! Utredning och arbetet fram till proposition och beslut i riksdagen kan man möjligen ha synpunkter på, men där gick väl ändå själva processen rätt hyfsat till. Att man har synpunkter på vad man faktiskt kom fram till är en annan sak och jag är fortfarande förvånad över att man klubbade igenom en modell som i grunden strider mot de direktiv man gav utredningen om ett system med mindre administration och som skulle vara kostnadseffektivt. Jag tror att de flesta nu inser att det blir både mer administration och högre kostnader med den nya modellen, frågan är bara hur mycket det ökar. Men det är som sagt inte där skon klämmer som mest utan frågan om vilken insikt man hade om den praktiska hanteringen av älgfrågorna ute i länen när man beslutade att införa systemet redan till jakten 2012? Man gav Länsstyrelserna i uppdrag att inrätta älgförvaltingsområden och tillsätta personer i älgförvaltningsgrupper baserat på lagstiftning och föreskrifter som inte ens idag finns klubbade! Man begär att folk som tillsätts i dessa älgförvaltningsgrupper ska hinna med att sätta sig in i sitt områdes förhållanden och komma överens inom gruppen så att man under januari månads kan fastställa minsta areal för ett tilldelningsområde. Det beslutet måste Länsstyrelserna ha för att kunna avgöra vilka A-, B- och E-områden som kan överföras till tilldelningsområden och vilka som måste avregistreras. Alla, både de som avregistreras och övriga, har sedan fram till den sista januari på sig att ansöka om en ny registrering. Eventuella avslag på en ansökan ska sen kunna överklagas i god demokratisk anda. Den grupp som då finns för förvaltningsområdet ska under samma period samla jaktområden/jägare för att samla in synpunkter på den gågna jakten och synpunkter på hur tilldelningen ska komma att se ut till hösten. Detta alltså under en tid när många områden ännu inte är färdigregistrerade av Länsstyrelsen. Grundat på det ska planer från älgskötselområden godkännas och förslag på tilldelningar till tilldelningsområden fastställas och lämnas till Länsstyrelse/viltförvaltningsdelegation för beslut under våren. Lite känns det som att både älgförvaltningsgrupper och Länsstyrelser får trolla med knäna för att få allt att gå i lås inför jakten nästa höst!
Visst kan man i de bästa av världar se att de som nomineras och tillsätts i förvaltningsgrupperna har kunskap med sig om de tidigare förhållandena så att en viss baskunskap finns med i bagaget, men samtidigt är de nya förvaltningsområdena inte detsamma som de gamla kretsarna och ställer andra krav på förvaltningsgruppen. Vintern och våren som kommer kan bli en ganska kaotisk tid för oss alla som jobbar med älgförvaltningen och jag är inte säker på att man i alla delar kan få en stabil grund att stå på inför framtiden. Det kan vara så att saker faller på plats och att vi efter ett par år känner oss OK med det nya sytemet, men hade beslutsfattarna haft någon kontroll på hur den löpande hanteringen ser ut på lokal och regional nivå så hade man inte tagit beslut om igångsättande redan till nästa år. Tyvärr känns det igen från andra områden att man sitter centralt och tar beslut som ska genomföras regionalt och lokalt utan att tillfråga eller lyssna på de som ska genomföra de fattade besluten. Frågan är vem som kommer att stå med hundhuvudet om saker helt faller ur ramarna, är det de som fattat beslut med orimliga tidsramar eller kommer ansvaret att lastas över på de som måste fatta regionala/lokal beslut utan rimlig möjlighet att göra det på ett bra sätt?
Nu tror jag att man kommer att jaga och skjuta älg även nästa höst, men ett nytt förvaltningssystem som är omdebatterat från början vinner knappast på att det måste hafsas igenom i inledningsfasen. Älgjakten är ändå den ”största” jakten i Sverige och påverkar så pass många jägare och markägare att man borde ha haft lite mer is i magen när man beslutade om igångsättandet av detta.
Just nu är det älguppehåll i Norrbotten och björnjakten är avslutad sedan en tid tillbaka. Kusten är än så länge förskonad från snö och det finns fortfarande tid att få bra jaktdagar i skogen både för älgjägare och småviltjägare, förhoppningsvis i gott samförstånd. Jag hoppas att vi alla har möjlighet att ladda batterierna inför den process som kommer att prägla kommande älgförvaltningsår! Kollega Daniel skrev tidigare om gubbvarningen när det gäller uttrycket ”vad var det jag sa”… jag känner mig inte så gammal än, men jag får nog ansluta till det ändå vad gäller just den här frågan!
Jag kan bara hålla med dig i mycket. Jägareförbundet jobbar så gott det går, men i vissa frågor går det tyngre än i andra. Okunskap kan ibland vara tung att hantera, men många gånger är det värre att bemöta de som tror sig ha kunskap men inte har det i tillräcklig utsträckning! Är man helt utan kunskap är chansen större att man faktiskt lyssnar till de som har!
I dagsläget är inte allt klart och informationen fås nog bäst från Jägareförbundets personal i respektive område om hur läget är just nu. För Norrbottens del finns gränserna på vår hemsida, men det formella beslutet tar Länsstyrelsen först den 1 januari även om viltförvaltningsdelegationen har gett grönt ljus för vilka gränserna ska bli…
Man får nästan känslan att oavsett vilken fråga som helst vad gäller viltvård/förvaltning, jakt inte tas på allvar eller att styrande inte inser vilken jätte apparat och konsekvenser deras beslut innebär. Varför är det så, var felar det när de inte har den kunskapen. Är de maktfullkomliga och tar inte åt sej av information och kritik som jag hoppas remissinstanser vågar häva ur sej? Eller är vård/förvaltning/jakt inte en så viktig fråga i dessa korridorer. OM det är så, vem kan ändra på det och hur?
Var kan man se hur samtliga gränsdragningar blev för älgförvaltningsområdena? Eller finns det någon sammlad info? Har försökt på de länstyrelsers hemsidor som är aktuella för mig utan resultat och hittar inget på jägarförbundets sidor heller…
Enligt rykte så kommer jag inte bli så nöjd när jag ser att Västra götaland och Jönköpings län valt att gå efter länsgränsen istället för naturliga gränser och på så sätt inte kommer förvalta älgstammen på det sätt det var tänkt.