Zlatan är en RIKTIG jägare!

Nu är jag förbannad. På Jan Guillou. Igen.

I Aftonbladet kan man läsa Guillous sågning av Zlatan som jägare.

”– Zlatan? Söte Jesus. Det verkar kolossalt pinsamt. Han har inget naturintresse, ingen anknytning till jakt och kan säkert ingenting om saken. Sådant är alltid pinsamt.”

Sedan fortsätter den hyllade författaren…

”– Jag tror inte att Zlatan har ett genuint jaktintresse. Han har vuxit upp i en förort med mycket begränsad tillgång till natur och har haft fotboll som sitt stora intresse. Det är lika absurt som att Zlatan plötsligt skulle få för sig att han var svampplockare.”

Ska vi nu dra slutsatsen att alla som inte har anknytning till jakt men ändå råkar bli intresserade är pinsamma? Alla som inte är fullärda från början är pinsamma? Att det är absurt att de som växt upp i förort är intresserade? Ve och fasa om förortsungar skulle börja plocka svamp också…

Det vi har här är värsta sortens gubbförakt. Det är det värsta jag vet. Tyvärr förekommer det ibland i jägarkåren och inte alltför sällan är det inskränkta gubbar med överstora egon som likt Guillou effektivt skrämmer bort och dödar spirande jakt- och naturintressen. Dessa gubbar försöker också ofta definiera vad en ”riktig” jägare är. Det blir alltid fel. Det finns lika många ”riktiga” jägare som det finns jägare. Alla har vi våra motiv och drivkrafter och så länge de är lagliga är ingen finare än någon annans. Skit i vad som driver oss ut i skogen. Träffas där ute och ha roligt tillsammans istället för att tävla om vem som är mest ”riktig”. Roas ni av sånt kan ni gott stanna hemma och mäta snopp eller bil eller vad tusan som helst.

Jägareförbundet jobbar för närvarande hårt med integrationsprojekt och att rekrytera nya jägare. Det går rätt bra. Efter många års slit börjar antalet jaktkortslösare stiga igen och vi ser hur vi sakta men säkert börjar nå ut till nya svenskar med natur- och jaktintresset. Bara de närmsta veckorna ska vi arrangera friluftsdagar för invandrarungdomar, för övrigt kanske den roligaste dagen på jobbet under året, jag har skrivit om det tidigare… Under nästa veckas älgjakt kommer också många nya jägare att känna spänningen och jaktlusten riva i bröstet för första gången. Det är exakt samma spänning och jaktlust, oavsett om du heter Janne, Abdullah eller Zlatan. ”Pirret” i bröstet när hundskallen närmar sig är också densamma oavsett om du bor i Säffle, Rosengård eller Pajala. Alla är vi också nybörjare från början. Jag har jagat älg sedan jag var 4 år, inte fan är jag fullärd för det, men det är uppenbarligen Janne. Stackars sate, han har inget kvar att upptäcka…

Den elitism, överklassnobbism, snudd på rasism och inskränkhet som Guillou visar upp här hör inte hemma i den svenska jägarkåren. Här är alla välkomna ut i skogen och egocentrerade gubbar får vackert dela med sig. Jag hoppas och tror Guillou är rätt unik med sina åsikter och sin stil.

Själv tog jag så sent som nu i veckan med en rätt nybliven jägare ut på hans första dovhjortsjakt. Vi sköt under dagen varsin dovkalv och glädjen över att han lyckades var faktiskt betydligt större än min egen glädje över det nedlagda bytet. Det borde ni alla, inklusive Janne, prova på. Han jag hade med mig hade aldrig tidigare jagat dov, han visste nog inte så mycket om dem och var säkert rätt osäker. Han lyckades ändå och glädjen var total. Sådant värmer ett jägarhjärta.

Jag får väl försöka vårda minnesbilden av den nyblivne dovjägaren och förtränga bilden av den dryge Guillou med snusen hängandes och föraktet lysande i ögonen, annars får jag hjärtklappning. En sak är dock säker, nästa gång jag bjuder med någon på jakt ligger Zlatan eller en invandrarunge från Södertälje betydligt bättre till än Janne Guillou. Det stör säkert inte Guillou, men man kan väl hoppas att han tar sig ut i skogen och håller tyst en stund ändå.

17 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Calle jag mins nog filmen då han sköt på en älg som sprang över en grusväg ett perfekt lung skott sa Jan fast man såg tydligt hur det rök högt uppe i ryggen jag har träffat Evert Lappen som hade badkaret i en snödriva han berättade att dom letat efter Älgen i tre dar innan dom hittade den och avlivade den jag skulle definitivt inte vilja ha en sådan jägare i mitt jaktlag

 2. BF1976 says:

  Men tänk sicka stolliga känslor och uttryck en man av Jan Guillous kaliber kan frammana!
  Det intressanta i detta blogginläggs uppföljning är knappast det ursprungliga temat, vilket bara resulterar i pajkastning. Det intressanta är snarare att se behovet av att tillgodose bittra själars behov av att spy galla över briljans. Att nypa andrahands information från en kvällstidning och sedan skapa reaktioner, enkelriktade reaktioner med ribban lågt satt och med allt fokus under bältet, kan knappast kompenseras av den bloggande skribentens roande sätt att uttrycka sig i skrift. Med lite eftertänksamhet från läsaren borde denna typ av ämnesval snarare ses som ett oförklarligt publikfrieri eller var för inte hellre, brist på uppslag. På tal om ”pinsamt”…

  ”Jägare” har betydelsen ”Person som jagar vilt”. Så… då kanske vi kan släppa glamouriseringen av innerbörden av själva ordet. Hur man sen är som jägare är ju en fråga om ens person.

  ”Genuin” (vilket har betydelsen ”utpräglad” som i sin tur betyder ”påtaglig” är väll i och för sig en talande beskrivning för Ibrahimovic personlighet men knappast synonymt med hans ny funna intresse, dvs jakten.

  Allt gott i skogen/BF1976

 3. Peltopekka says:

  Jag skulle gärna bjuda denna Guillou på grytjakt till Paska Hätte. Har han sas ”i ryggen”, eller svingar han spett och spade med ungdoms iver? Behöver man hålla honom i bena då han hänger upponer i gropen och stirrar grimbart eller sjubben i de falnande synlyktorna? Har han grova fodrade handskar på sig då han flår bytet i -26 c värme? Tror inte det. Jan Guillou är säkert en riktig jeegare.

 4. Classe W says:

  Viss nyans kanske behövs – jag började jaga vid 50 årss ålder, jag är ute mycket, tar till mig allt jag kan få lära mig praktiskt och vad jag kan läsa mig till teoretiskt, och det har blivit ett antal rå, älg, harar och någon gris sedan 2006.
  Däremot kallar jag mig inte JÄGARE, för jag lär aldrig bli fullärd och ser ödmjukt på dem som kan och har hållit på ”hela livet”. Fortsätter det som nu så kan jag ta mig den ”titeln” om 30 år, men då är jag nog redan utburen ur skogen med fötterna före…

  Dock JAGAR jag så mycket det går och där ligger skillnaden anser jag.

  Jag har däremot levt för och med H-D i över 30 år, 10 år innan på andra hojar och kan väl sägas vara en motorcyklist, hojåkare eller biker, finns många benämningar och visst kan det idag se litet kul ut med 50+ som köper biken, stilen, attributen och de kan betraktas med litet nedlåtande – eller överseende – blickar från ”di gamle”. Å andra sidan – var och får göra som han vill bara det inte drabbar någon annan.

 5. Calle Seleborg says:

  För några år sedan gjorde Guillou ett antal jaktfilmer. Jag minns speciellt en. En hjort spanades in på andra sidan en dalgång. Efter en häftig språngmatch lyckades Guillou få iväg ett skog. Men ansträngning gjorde att han helmissade. Det rök i marken bredvid hjorten. Nåja, han lugnade ner sig såpass att han med ett av de två skott han hade kvar ”lyckades” fälla djuret. Vid en eventuell skadskjutning hade det tagit timmar att komma fram till där djuret stod. Det påminner mig vad min vän Prof Valerius Geist sa. ”You shoot it, you eat it”. Dvs säga, en riktig jägare dödar inte för nöjet att döda.
  När Jan Guillou kallar sig jägare är det en skymf mot jägarkåren.

 6. Tommy Olsson says:

  Hmm glömde komentera Jan
  Större flopp får man leta efter
  Här i Bohuslän kallas sådana för Dret säck

 7. Tommy Olsson says:

  Personligen har jag aldrig gillat Zlatan som fotbollspelare men att han blivit intreserad av jakt
  höjer honom en god bit i mina ögon och visst är det härligt att se en ny jägare vid sitt första fälda byte när man ser det så kommer minnena tillbaka från gången man själv lyckades fälla sitt första byte för mig var det en Skaplig Sextaggars Bock
  Stå på er alla jägare och få med så många unga blivande jägare som möjligt det är dom som skall ta vid efter oss och dom är värdefulla

 8. Lasse says:

  Jan G är en sagofarbror, är och alltid har varit, och i sin egenskap av sagofarbror har han ingen verklig anknytning till livet eller den aktivitet eller de personer som han skriver om. J.G söker uppmärksamhet, inget annat och han vet vad som drar igång folk. Att han skriver om Zlatans saknar koppling till jakt och natur borde vara något som alla bejakar och uppmuntrar, inte trycker ner på.

 9. Magnus oskarsson says:

  Tror det är så enkelt att Mr guilou är rädd för att i och med att Zlatan börjat jaga så är han inte självklart Sveriges mest kända jägare längre. Hoppas att inte resten av Sveriges folk när dom talar om jakt och jägare inte tror att guilou är mallen för den svenska jägaren
  Det är givetvis en ren Jackpott för oss jägare att en sån medial och känd människa som Zlatan fastnat för denna underbara hobby och fritids sysselsättning som jakten innebär
  Tack Zlatan och hoppas du håller på med jakt i hela livet , för det har jag tänkt att göra
  Och se till att stoppa Finland ikväll med ett par välriktade skott…

 10. Martin says:

  Jag minns en artikel i den gamla avsomnade jakttidningen som Pär Lortentzon var redaktör för, tror den hette Vi jägare och fiskare. Den var skriven av en nybörjare som i vuxen ålder fastnade för jakten och som skrev om sin oro och ångest inför mötet med de ”riktiga jägarna” och hur mycket han oroade sig för att skjuta sitt första djur. För författaren hette Jan Guillou. Det är kanske dags att publicera den på nytt.

 11. Ulf A says:

  JG är en ren mediahora.
  Han måste haspla ur sig ngt som skapar rubruker som han kan sitta på kamaren o gotta sig åt. Annars så tror han att han inte finns….
  Respekten för han som jägare o person försvann för länge sedan. Han borde låsa in sig o skriva Hamiltonböcker i stället. Där kan han få utlopp för sin fantasier.
  //Ulf

 12. Mattias says:

  Man undrar ju vad det är som driver denna gamle man till att spy ut galla över jägarkåren. Självgod har han ju alltid varit, men så förbannat trångsynt trodde jag inte han var.

 13. Jan Rissanen says:

  Jägare eller inte.

  Lyssnade idag på en 2minuters bandinspelning på drivande hundar på lunchen. Nack och armhåren reste sig och bröstvårtorna styvnade.

  Ja j-v-lar va peppad jag blev inför dagens åteljakt på vildsvin, helgens småviltsjakt och nästa veckas älgjakt. :)

 14. Lalle-bonde says:

  Men vilken tragiskt bitter gubbj*vel…
  Det är till att vara mediakåt utöver det vanliga!
  Kan inte för min värld förstå varför han ska hoppa på Zlatan för att han är intresserad av jakt?
  JG måste lida av hybris av overkliga mått och tro att han är Diana i egen hög person.

  Är själv ingen stor Zlatan-fan (har aldrig förstått mig på fotboll) men nog är det väl kul att han vill vara ute i skogen!!!
  Om han sedan jagar älg eller plockar svamp kvittar väl lika?

  Nej usch Janne… där sjönk min respekt ordentligt.(Från en redan låg nivå.)

 15. Rikard says:

  Ingen som ser humorn? Guillo har koll på att skapa rubriker och är helt fullkomligt tvärsäker på att han kommer att få rejält med uppmärksamhet i press och på nätet om han ger sig på någon riktigt känd person. Och vem är mer känd och omtalad än Zlatan?? Straffspark ju, hade jag varit föredetting i Guillous sits så hade jag nog givit mej på Zlatan med. Det hela säger mer om Guillou än Zlatan!

 16. Thomas says:

  Kastar inte Janne spjut i sin kuvös nu?
  Inte helt insatt i hans biografi, men Ondskan ska väl vara rätt så självbiografisk, och handlar inte den om en misshandlande värsting uppvuxen mitt i Stockholm?
  Det var väl först på ”äldre” dagar han kom i kontakt med jakt; i Fagerhult verkade han relativt färsk åtminstone. Den gode Jan är väl inte särskilt representativ heller, som rätt säkert lagt en förmögenhet på diverse troféjakter och jaktresor. Inget fel med det, och det är ju detsamma som Zlatan kommer göra, och med all rätt unna sig. Skon klämmer kanske just där; att Zlatan har större plånbok – en helt vanlig hmmhmm-mätar-kommentar från Janne alltså.

 17. Johan says:

  Men hjälp… Stämmer det som Aftonbladet skriver (det gör ju inte alltid det, senast höll jag på att skratta ihjäl mej när de hade en artikel om att vi har en döende stjärna i vårt SOLSYSTEM!!!???) är det ju bara för sorgligt vilken elak gubbe denna Guillou blivit… Såg kommentarerna på AB och de var ju inte direkt nådiga där heller. :)

Kommentering är stängd.