Varför skylla på journalister

Efter en helg ute i skogen med norrbottenspetsen som bjöd på trevligt hundarbete, någon fågel i säcken och faktiskt riktigt härligt väder så känns det lite tungt att börja veckan med en suck. Vi skyller ofta på journalister att de inte hanterar jaktfrågorna seriöst eller aktivt vinklar saker så att det ska ge en negativ bild av jakten. Tyvärr så räcker det ibland att de faktiskt återger verkligheten för att man ska bli trött.

Nu senast är det inte journalisterna utan polisen som är snabbt ute.  Tydligen har en björnunge hittats död. Man uppger att man inte vet dödsorsaken, den ska utredas av SVA. Så långt allt väl, men vad händer. Jo, polisen väljer att starta en utredning om eventuellt jaktbrott! Är det inte klädsamt att invänta besked om dödsorsaken innan man rubricerar det som jaktbrott!? Man säger till och med i artikeln att det ju faktiskt kan vara så att den är dödad av en annan björn eftersom den var i så dåligt skick att man inte kunde vara säker på dödsorsaken. Man tycker att man från myndigheternas sida borde ha lärt av tidigare misstag vad gäller att dra snabba slutsatser. Tjuvskjutna vargar som visade sig vara rester efter en älgslakt, lodjur som visade sig vara tamkatt o.s.v.

Tyvärr är det bara den första rubriken som folk minns – ännu ett tjuvskjutet rovdjur. I de fall det visar sig vara fel så har det redan hamnat i statistik och folks medvetande. Hur det i slutänden blir med den aktuella ungen får vi se. Men med tanke på myndigheters och journalisters hantering av rovdjuren så känns det som en bedrift att så många jägare faktiskt ger sig ut och ser till att den tilldelade kvoten av björn fylls varje år. Det är hög tid att man ändrar hantering och rubricering av dessa händelser så att en upphittad björn (eller lodjur eller varg) inte hamnar i rubriceringen grovt jaktbrott förrän man har bevis som styrker dessa misstankar. Man borde åtminstone vänta på två viktiga fakta innan man drar igång en jaktbrottsutreding – vilken art är det som är hittad och vad dog den av!

Nä, jag ska försöka fokusera ett litet tag till på kaffeelden och den härliga luft som finns i skogen den första frostmorgonen för året!

5 Kommentarer
 1. Henrik Gustafsson says:

  Hm, är det inte så att varje startad utredning sedan ingår i statistiken? Då hamnar den som nedlagd om det inte rör sig om ett brott, men likväl finns den som brottsutredning i listorna. Kanske är bra för polisens interna statistikuppföljning? SNF och WWF är väl inte sena att hoppa på klagokören…

 2. Kerstin says:

  Om du brydde dig om att lära dig det minsta om polisens arbete, så kanske du bättre förstod att polisen inte kan göra undersökningar utan formell anmälan om brott. Det innebär inte alls att polisen har dragit någon som helst slutsats.

 3. Johan says:

  Hej Björn,

  Ååå vilken fantastisk jakt du ägnat dej åt. Det är min dröm att skaffa mej en finne eller norrbottning ”nån gång” i framtiden när jobb och familjeliv tillåter tiden för det.
  ”Suck” är precis ordet eller känslan numer. Tidigare blev man förbannad men man blir ju avtrubbad med tiden så efter att man uppnått stadiet förbannad så övergick känslorna till irritation och nu känner man bara ”suck”… Det är förvånande och sorgligt att journalister inte orkar eller bryr sej om att kolla upp fakta innan de hystar iväg halvdana felaktiga nyheter som skapar opinioner baserat på felaktigheter… Eller är det det egentligen, deras jobba är ju att skriva saker för att deras tidning skall sälja mer än konkurrentens??? Rätt eller fel, men på något sätt är det väl vi vanliga dödliga som får börja vänja oss med att allt i kvällsblaskorna inte är sant. Det som gör mej förbannad är då mina anställda som beter sej som tokar och slösar resurser genom att börja i fel ände. Och med mina anställda menar jag då myndighetspersoner som jag betalar för min lön genom skatten. Och de värsta är att gång på gång när de gör uppenbara fel så får de ingen åthutning utan de blir skyddade av andra myndigheter… Här blir jag fortfarande heligt förbannad att resurser, dvs. mina pengar slösas på ett helt felaktigt och tokbyråkratiskt sätt.

Kommentering är stängd.