Fanns det något för jägarna i nådiga luntan?

,

Idag promenerade Anders Borg in till Riksdagen med årets budgetproposition. Det kändes kanske aningen mossigt just i år, inte en enda tårtattack och Borg föredrar gamla hederliga pappersbuntar framför de mer miljövänliga och kanske en smula mer moderna cd-skivorna och USB-stickorna. Men, det är ju faktiskt innehållet som är det viktiga och jag kastade mig över det hela för att se om det fanns några skärvor från Regeringens bord som föll ned till oss jägare.

Nu brukar inte budgetproppen vara så särdeles upphetsande eller innehållsrik ur ett rent jägarperspektiv men jag fann i år i alla fall två små ljus i mörkret.

Först och främst avdelar Regeringen 3 miljoner direkt till Jordbruksverket för arbetet mot Dvärgbandmasken. Visst hade vi önskat oss mer, rentav mycket mer, men man visar i alla fall att man inte sticker hela huvudet i sanden. Nu gäller det att göra så mycket bra av slantarna som möjligt och jag tycker faktiskt Jordbruksverket verkar ha något bra på gång. Man siktar på utökad övervakning och en handlingsplan om Dvärgbandmasken blir vanlig i ett område samt information. Antagligen det bästa man göra för de pengarna. Dessutom pekar man särskilt ut Jägareförbundet som en viktig samarbetspartner om det ska bli något bra av det här arbetet. Den uppmärksamheten tackar vi för och givetvis ska vi dra vårt strå till stacken och bidra på alla sätt vi kan till att göra det bästa av situationen.

Den andra ljusglimten är skrivningen om Viltförvaltningsdelegationerna:

”Regeringen har i länsstyrelsernas regleringsbrev för 2010 givit länsstyrelserna i uppdrag att följa upp och redovisa det första årets arbete i de regionala viltförvaltningsdelegationerna. Regeringen bedömer att det kan finnas behov av att genomföra vissa justeringar och förtydliganden i den förordning som reglerar viltförvaltningsdelegationernas arbete (SFS 2009:1474) och återkommer till det i annan ordning”

Bra! Vi har tjatat om att det finns en del detaljer och otydligheter som gör att Viltförvaltningsdelegationerna inte riktigt fungerar som det var tänkt och också ger enskilda tjänstemän på länsstyrelserna onödigt mycket tolkningsutrymme. Jag skrev om det redan för mer än ett år sedan här på bloggen. Nu har Regeringen snappat upp vår kritik och budskapet kan knappast bli tydligare på byråkratspråk. Det är dags att förtydliga och få till VFD – arbetet så att folket får det regionala inflytande som är själva grunden för en framgångsrik viltförvaltning, oavsett art.

Jag hade aldrig trott det skulle vara kul att läsa en budgetproposition. Men, idag var det faktiskt småtrevligt. Måste vara åldern. Fattas nu bara att jag börjar lyssna på P1, stiga upp tidigt på mornarna och vägra ta fram kortet i bankomatkön eller pengarna i busskön så är jag en fullfjädrad gubbe.

 

4 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Daniel det skulle vara bra att få reda på vad ni kommit fram till på extrastäman
  men någon plan för framtida agerande finns kanske inte än hoppas det kommer
  du är en go gubbe du förstår inte varför du inte satsat på politiken där du med säkerhet rönt stora framgångar att skylla på hur omvärden har det är just ett politiker uttalande ett osnygt sätt att skylla ifrån sig på är det inte jakten i vårt land ni skall värna om med alla tänkbara medel
  är inte det er uppgift eller är inte era medlemmar värt det besväret
  en fråga till tycker du helt seriöst att Sjf lyckats i vargfrågan med dom medel ni hitils använt
  jag tycker personligen att så inte är fallet Ni har helt klart blivit grundlurade så jag påstår inte att det är ert fel men med facit i hand är det väl dags att dra åt tumskruvarna några varv
  att visa att ni är en faktor man inte kan bortse ifrån den senaste veckan har jag läst komentarer som är långt värre än mina

 2. Daniel Ligné says:

  Tommy: Du har öst galla över förbundet länge nu. Vi slickar inga stövlar men du har rätt i att det lär bli fler och fler inskränkningar i jakten framöver. Så är trenden i hela världen och jag har svårt att tro att Sverige går åt motsatt håll. Vill du då stå på egna ben står det dig fritt.

 3. Tommy Olsson says:

  Daniel naturligt vis skall vi dra vårt strå till stacken
  vad får vi som belöning för det möjligt vis att vi inte får förvara våra vapen i hemmet
  eller att vi inte får köpa mer än 5 skott till studsaren per år Nu målar jag fan på väggen men sanna mina ord något åt det hållet komer vi att få som tack för hjälpen
  jag och väldigt många med mig kommer inte att lyfta lillfingret i kampen mot Dvärgbandmasken
  nu känner jag en euforisk glädje att inte vara medlemm i NÅGOT förbund
  där man så enträget fortsätter slicka stövlarna på folket i maktens korridorer
  men eftersom både du och Gunnar är mycket duktiga i ert arbete lyckas ni säkert lura era medlemmar igen

Kommentering är stängd.