Nu lagar vi cowboykäk!

,

Det är mycket svårmod, hårda ord och tragiska öden här på bloggen nu. Jag tänkte vi skulle ändra lite på det. Jag har nämligen briljerat i köket, igen…

Imorgon bär det av på älgjakt i Jämtland några veckor och har man som jag en smula envisa hundar så kan det hända att man behöver lite käk med sig i fickan. Eller i bilen, lyssnandes på Karlvagnen på någon vändplan i periferin i väntan på en hund. Det är då man ska ha Lignés töörkötte. Så jag ger er nu det optimala recpetet. Daniel har börjat matblogga…

Egentligen så är det här en variant på den amerikanska specialiteten ”Beef Jerky”. Jag har dock modifierat den rätt ordentligt efter eget tycke. Först behöver man kött. Det går att använda nästan vilket kött som helst men som vanligt gäller; bättre kött – bättre resultat. Jag har provat rådjursfilé och andra finfina bitar och det blir verkligen bra. Men, det blir nästan lika bra av andra lite sämre bitar och jag brukar köra på saltrullar, ytterlår och bogar. Man plockar ut köttet ur frysen och tinar det några minuter i mikron. Därefter skär man tunna skivor som är lagom stora, typ tändsticksaskstora brukar bli godast. Skär ungefär som när du skär skav, bitarna blir bäst om de är cirka 2 mm tjocka.

När du skurit klart är det dags för marinaden. Jag har fastnat för två olika. Den ena är lite mer kontinentalt klassisk och den andra lite mer amerikansk. Det är den senare du ska prova om du är hård i magen.

Marinad 1:

1/2 gul lök

2 klyftor vitlök

1/3 flaska grillolja som du gillar. Kör på Caj P´s Sweet chili eller vitlök om du är osäker.

En skvätt Soja och en lika stor skvätt rödvin.

Salt och peppar.

Marinad 2:

1/4 flaska HP Sauce (det ska egentligen vara Worchestire sås men den är dyr och finns inte på macken i grannbyn)

1 msk Soja

Lika mycket olja som HP Sauce

En skvätt Tabasco

En lika redig skvätt rödvin

Lite salt, peppar och en dutt wisky

Nu lägger man helt enkelt köttet i marinaden en sisådär 12 timmar. Det viktiga är att du tittar till det hela och rör runt lite. Låt inte köttbitarna fastna mot varandra så att de inte ”kommer åt” marinaden. När det marinerat klart ska det ut på plåtar eller galler.

Det blir godast när man torkar det på galler men det tar också mycket plats och man måste ha plåt under gallret för droppande marinad. Jag brukar därför köra med några plåtar med bakplåtspapper i botten. Det blir nästan lika bra. Ugnen kör jag på ungefär 75 grader och det brukar bli bra om det får stå över natten. Har ni varmluftsugn så är det bara att köra igång men har ni en gammal hederlig ugn så måste ni sätta en liten sticka i öppningen så att luften tar sig ut.

När ni sedan är klara så ska bitarna vara lite lagom sega och halvmjuka. Inte spröda och torra som chips. De håller sig i någon månad och jag brukar ha dem i en gammal snusdosa i fickan för svåra stunder. De piggar alltid upp. Om ni ska bjuda på dem i jaktstugan så tänk på att det är väldigt lätt att överdosera och man kan bli lite … annorlunda … i magen om man äter mycket. Som alla matbloggare måste jag givetvis också rekommendera vad ni ska dricka till. Det blir jägaröl. Inte bara för namnet utan också för att det är nästan onödigt gott.

2 Kommentarer
  1. Per says:

    Tusen tack för tipset. Hittade precis en saltrulle aven älg från i fjol och nu vet jag hur den ska anrättas. Siktar också på att muntra upp stunderna på ryggsäcken i jämtland när hundar och älgar försvinner ut på grannmarkerna. Skitjakt för övrigt!

  2. Rikard says:

    Med tanke på den där laddningen måtte du ha osedvanligt långsökta jyckar alt ruskigt tålig mage!

    Lycka till med mulisarna!

Kommentering är stängd.