Sommarföljetongen ”Fästingprofessorn”

,

Han dök upp i år igen. Thomas Jaenson, Professor i systematisk biologi och Sveriges ende fästingforskare. Han brukar dyka upp i juli när nyhetstorkan är som värst och förslaget är detsamma varje sommar: ”skjut bort rådjuren så slipper vi fästingarna”. Man får erkänna att Professor Jaenson hittat ett vinnande koncept för att synas och ragga forskningsmedel, han får massor av mediautrymme varje sommar. I år kryddade han dessutom upp sitt gamla budskap med att vi borde utrota rådjuren på Gotland. Kul.

Tack och lov har alla myndigheter och andra som kommenterat förslaget även i år sågat det totalt. Det är lika korkat som ogenomförbart och Professorn briljerar inte direkt med sina biologiska kunskaper, sin titel till trots. För det första skulle man nog gärna se bevis för att fästingarna är så tätt kopplade till rådjuren. Mig veterligen har endast en större utredning gjorts i Sverige, av Socialstyrelsen i slutet av 90-talet. Den kom fram till att smågnagare var de stora bovarna. För det andra kanske man skulle lyfta blicken och tänka ett steg till? Vad ska lodjuren äta i Fästingprofessorns drömframtid? De begränsar redan idag rådjursstammen i hela mellansverige. Här borde kanske Rovdjursföreningen slå näven i bordet? För det tredje finns det ett spännande stalinistiskt tänkande över Professorns förslag. Rådjursjakten i Sverige värderades för några år sedan till 650 miljoner årligen. Vem ska kompensera markägarna för de dryga 400 miljoner som försvinner varje år om vi ska minska rådjursstammen med 2 /3? För det fjärde har rådjursstammen redan minskat ordentligt från 90-talets mycket höga nivåer. För det femte… Nej, jag ska inte fortsätta rada upp argument emot Jaensons årligen återkommande förslag, jag ska istället tipsa om en mycket underhållande ledarskribent ute på Gotland som heter Anna Ardin som anammat Fästingprofessorns tänkande.

Nu vet inte jag vilken partifärg Gotlands tidningar har men Annas åsikt att ”alla ska få jaga fritt på allas marker” får mig osökt att gissa på obunden extremkommunistisk? Vidare briljerar Anna med åsikten att vi ska jaga fritt under hela året eftersom fredningen enbart är till för att inte rådjuren ska minska. Hört talas om etik Anna?

Det roligaste av allt är dock när såväl Professorn som Ledarskribenten hävdar att rådjuren inte är naturliga på Gotland. Det är alltid lika kul när folk bestämmer vad som är naturligt. Kanske Anna och Thomas ska ägna helgen åt att fundera på om fåren på Gotland är naturliga? Är våra hundar och katter naturliga? Är turister naturliga? Gud vet om Fästingprofessorer och Ledarskribenter är naturliga…

18 Kommentarer
 1. Björn Isaksson says:

  Calle f.
  Jag håller inte med dig.
  Ibland har du en bra poäng i det du skriver, vilket jag också påpekar av och till.
  Men dina vilda svingar mot t ex Kerberos reducerar du dig själv till ett internettroll.
  Sedan blir vi nog aldrig överens i vissa frågor, men om vi ska ta dig på allvar så måste du ta dig själv på allvar, till att börja med. Sedan får du ta dina motdebattörer på allvar.
  Men börja med dig själv så kanske vi kan komma någonvart.

 2. Björn Isaksson says:

  Ha ha, Anna Ardin får ju den mest rabiate varghatare att framstå som rena vargkramaren. När det gäller hat till en djurart har vi uppenbarligen mycket att lära.
  Sådana petitesser som äganderätt och etik kan man helt bortse ifrån för att utrota de hatade klövdjuren.
  Förresten, är det inte lite på modet att hata klövdjur just nu, dom verkar vara ansvariga för det mesta elände som rör trafik, sjukdomar, skogsbruk och jordbruk.
  Åtminstone finns många som framför detta i debatten.

 3. Mats says:

  Jag vill passa på att tacka Daniel Ligne för alla logiska förklaringar!!Sen är det ju klart man kan inte annat än att skratta åt Calle.Är väll alltid skydds jägare med personliga tillstånd som jagar varg mig vete ligen har inte mött någon annan jag har jagat 40år.Dessutom är det nu för mycket varg att det skall behöva gå så långt att pg 28 skall behövas som rekommendation är synd.Dom har glömt att hjortarna kan ha 10ggr mer fästingar än rådjur skall inte hjortarna bort med då och div annat.Calle jag ställer samma fråga som Kerberos Kan det vara så att någon jägare har gjort dig något ont tidigare i livet så att du nu är förblindad av hat?Jag har aldrig mött någon oseriös jägare på 40år samt att vi är bäst i världen på eftersök.

 4. Calle f says:

  Herregud ja Daniel, det är svårt att förstå att jag pratar om skyddsjakt på varg och inte vanlig jakt, även om jag tar avspark i vad som står i ett skyddsjaktbeslut:o)

  OK, här jag bor får man tillstånd till att ta bort en varg.
  Området skyddsjaktbeslutet gäller är flera kvadratmil stort, och omfattar flera hundra markägare/jakträttsinnehavare.
  Jaktledare utses etc etc
  Och i beslutet står det att jakten, skyddsjakten, får bedrivas på annans mark inom det område specificerat i beslutet.

  FRÅGA: Om man nu inte skrev så, menar du då på riktigt att skyddsjakten då endast skulle kunna bedrivas på den egna marken, eller där man har jakträtten, och inte hos grannen även om man fick tillstånd?

  Keberos, Björn m.fl.: Jag är absolut medveten om underhållningsvärdet i mina inlägg, att det är underliga argument jag presenterar, att det inte finns en uns av substans i mina påståenden etc etc och så vidare och så vidare, så slösa bort tiden på något mer vettigt än att berätta det för mig :o)

 5. Kerberos says:

  @Calle f
  Lite kul att du nämner just ordet trångsynt i ditt svar till mig då du visar upp enormt trångsynt beteende i samma svar då du använder din generaliserande fantasibild av jägare för att sätta en etikett på mig.
  Vad vet du om mig, vet du ens om jag är jägare?
  Personligen så brukar jag inte dömma folk efter deras hudfärg, hobby, profesion, politiska åsikt, klädval eller matvanor.
  Anledningen till mitt förra inlägg var att jag gång efter annan har sett dig gå i polemik med allt och alla med de mest underliga argument som har totalt saknar någon som helst substans.
  Du vägrar att ta till dig fakta som presenteras för dig samtidigt som du aldrig kan presentera några fakta som underbygger dina egna påståenden.

  Då börjar man ju undra vad det är för människa som döljer sig bakom signaturen.
  Är det så att du helt enkelt är en profesionell protesterare som lever för att protestera.
  Kan det vara så att någon jägare har gjort dig något ont tidigare i livet så att du nu är förblindad av hat?
  Eller är det så enkelt att du är et betongbarn som helst betraktar naturen och de söta små djuren genom TV-rutan och verkligheten stör din ”perfekta” vision av hur naturen fungerar?

 6. Daniel Ligné says:

  Calle: Om DU ger MIG tillstånd att jaga varg på din mark så är det tyvärr inte bara att jaga vargen, just vargjakten är lite mer komplicerad… Det Anna föreslog i sin ledare var vidare att alla skulle få jaga överallt utan markägares tillstånd eller någon form av avtal eller ersättning. Vidare föreslog hon jakt året runt. Liiite skillnad mot den vargjakt du tycker var identisk om du frågar mig…

 7. Björn Isaksson says:

  Heja Calle!
  Jag tycker inte du är rätt man att yttra dig om andras trångsynthet.
  I den grenen slår du nytt personligt rekord på löpande band.
  Summa summarum är du du ganska underhållande.

 8. Calle f says:

  Klart att du inte förstår DL, men om DU ger mig tillstånd till att jaga på DIN mark så behövs väl ingen tillstånd från NVV, så varför skriver man då som man gör?
  Markägare/Jakträttsinnehavare, javisst ja ett stort poäng till dig från alla dina beundrare:o)

  Kerberos, min anonyma vän, det är, som vi ju redan vet så att ni jägare är halvblinda och trångsynta, ser världen gennom kikersikta och aldrig ser annat än det ni vill se om ens det.
  Kan det vare förklaringen till att du skriver som du gör?

 9. Daniel Ligné says:

  Calle, det är jakträttshavaren som ska kontaktas, inte markägaren. Rent praktiskt löser man det oftast genom att ta med minst en jägare från varje berört jaktlag. På så sätt garanterar man att det alltid finns någon med lokalkännedom och vetskap om det finns andra jägare ute i området.

  Ditt andra stycke förstår jag ärligt talat inte, du får nog förtydliga. Jakträtten är en juridiskt sett mycket stark nyttjanderätt som går före såväl allemansrätt som allmänna intressen. Att få jaga på annans mark utan jakträttshavarens / markägarens tillstånd kräver mycket långtgående tillstånd från NV. Mig veteligen har inga sådana tillstånd utfärdats det senaste decenniet men det finns gamla tillstånd som främst viltforskare använder. I min värld är det exakt samma sak som om du skulle börja hugga någons träd eller skörda någons vete eller plocka någons potatis i landet.

 10. Kerberos says:

  @Calle f
  Jag måste bara få fråga dig, är det inte väldigt tråkigt att hela tiden missa mål?
  Du svingar hej vilt runt dig men hittills har jag inte sett att få in en ända träff, skulle det inte vara bättre att skaffa sig lite kunskap som kunde backa upp dina åsikter istället för att ständigt göra bort sig med vansinniga kommentarer och utfall?
  Fast jag måste medge att du har get mig en del goda skratt då det är ganska roande att läsa dina inlägg som totalt saknar någon substans, källkontroll/kritik och inte minst hur du väljer att bortse från oomkullrunkeliga fakta som talar mot dina teser.

 11. Calle f says:

  Javisst ja:o)

  ”Länsstyrelsen i Stockholms län utser jaktledare för jakten. Jaktledaren eller
  jaktledarna utser efter samråd med Länsstyrelsen de personer som får jaga med
  stöd av detta beslut. Den som jagar med stöd av detta beslut ska ha nyttjanderätt
  till jakt eller bedriva näringsverksamhet med tamdjur inom del av det jaktområde
  som definieras under rubriken ”Var får jakt bedrivas?” i detta beslut.”

  Ingenstans står det att markägaren ska kontaktas, och varför tror du att man specifikt skriver att jakten får bedrivas på annans mark när det inte är fråga ett generellt tillstånd till detta.
  Annars om du får tillstånd att jaga ett för årstiden tillåtit djur på en annan markägares mark, så behöver du ju i alla fall ingen speciell tillstånd från NVV för det, som i detta fall. Logiskt va?

 12. Daniel Ligné says:

  Japp, om du läser hela beslutet så ska du se att markägaren skulle kontaktas och jägarna skulle utses på en lista, vem som helst kunde alltså inte delta. Jägarna utsågs av oss som fungerade som jaktledare. Enkelt va? Vidare kunde de markägare som inte ville ha skyddsjakt på sina marker undanbe sig. Nu gjorde ingen det, men de hade chansen. Sist men inte minst kunde ingen jakt ske utan att en av Länsstyrelsen speciellt utsedd jaktledare var med och denne stod i kontinuerlig kontakt med Länsstyrelsen. Mer strikt kontrollerad jakt får du nog leta efter…

 13. Calle f says:

  Kan du då förklara följande citat från NVV i ett beslut om skyddsjakt på en varg i Norrtälje kommun?
  ”Jakten får ske på annans mark.”

 14. Daniel Ligné says:

  Calle: Jag är inte säker på att jag förstår hur du menar men markägarens värde av en varg skiljer sig kanske en smula från värdet av ett rådjur? Den ena ger plus på sista raden och den andra minus… Vidare skyddsjagas det sällan varg utan markägarens tillstånd, sker nästan enbart i renskötselområdet. Sist men inte minst så utses skyddsjägarna med personliga tillstånd vid de vargjakter jag sett.

 15. Calle f says:

  Skyddsjakt på varg är väl lagt upp efter det princip som ”extremkommunisten” förespråkar, så underhållningsvärdet finns inte bara i den tidning men även här:o)

 16. Henrik Gustafsson says:

  Anna Ardin är uppenbarligen socialdemokrat om man får tro en ”motdebattör” i tidningen. Nu är ju Gotland lite speciellt, och har ju genom tiderna förhållit sig lite ”vid sidan av” övriga Sverige. Kanske var det så att forna tiders folkvandringar orsakades av enorma fästingutbrott? Kommer dagens folkvandring till följd av fästingar att starta nu? Flyttar alla kotlettfrisyrer tillbaka till Stockholm där Stureplan är till stora delar fästingfritt? Vad händer om det blir likadant på Djurgården eller Gärdet som på Gotland? Illa, illa…

 17. Fjollträsk says:

  Gotlands Tidningar lär väl vara centerpartisk, att en ledarskribent skriver som hon förefaller kan inte anses vara annat än en ideologisk härdsmälta, Centern borde inte kunna göra annat än stå upp för markägaren/rättsinnehavaren.

  F ö märkligt att ingen påpekar för professor Jaensson att fästingar inte är ensamma om att bära fästingar i våra trädgårdar, där finns vanligtvis även både räv och grävling m fl arter, bara det att folk inte ser dem för de kommer då alla sover. I själva verket är han ju en slags nollvisionär, för ”Vi i villa”-prenumeranterna. Får man fram det så är han ju marginaliserad.

Kommentering är stängd.