Kött är matkultur

•

Att miljöargumentet kan användas till precis vad som helst och i vilket syfte som helst är numera en etablerad sanning. Jag skrev själv om det för nÃ¥got Ã¥r sedan. Jag hoppas att de flesta är kritiska nog för att inte svälja allt som stÃ¥r vare sig i tidningsartiklar eller pÃ¥ insändarsidor. ÄndÃ¥ är det fascinerande att se hur vissa försöker driva igenom sina livsÃ¥skÃ¥dningar med hjälp av klimatdebatter och domedagsprofetior. Utsläpp av ”växthusgaser” har debatterats livligt under mÃ¥nga Ã¥r och allt frÃ¥n bilar och flygplan till öppen eld och kossor har utpekats som de absolut största miljöbovarna man kan hitta. Nu senast vill miljöpartisten Jonas Paulsson frÃ¥n Täby att man utser matambassadörer i regeringens ”Matlandet Sverige” som föresprÃ¥kar ett vegetariskt alternativ. Insändaren syns i en rad tidningar runt om i landet.  Man fÃ¥r självklart ha sin egen syn pÃ¥ vad vi stoppar i oss och varför vi gör de val vi gör. Men att använda klimatsamvetet i dagens debatt för att minska köttkonsumtion när det i grunden inte är klimatet det är frÃ¥gan om är i mitt tycke att missbruka argument! De som idag driver frÃ¥gan utifrÃ¥n att kött skulle vara bÃ¥de klimatfarligt och hälsofarligt är samma personer som tidigare har drivit samma frÃ¥ga utifrÃ¥n argumenten om etik och hur vi hanterar djur. Samma grupper och personer som ifrÃ¥gasätter vÃ¥r rätt att överhuvudtaget döda djur.

Jag menar att det är rätt självklart att Matlandet Sverige i internationella sammanhang lyfter fram kött och fisk eftersom detta är den basföda som har gjort det möjligt att från början överhuvudtaget befolka de norra delarna av vårt klot! Visst kan man av djuretiska skäl ha synpunkter på djurhållning och långa djurtransporter. I mitt fall hjälper jag det samvetet genom att i första hand äta kött från vilt jag nedlagt själv eller fisk jag själv dragit upp. Det senaste året kompletterat med ägg från egna höns och snart också lite kött från egna får. Så jag känner mig rätt tillfreds vad gäller mitt eget miljösamvete och jag tycker verkligen om en köttbit på tallriken!

Att förfasa sig över vilken Ã¥kerareal som ”gÃ¥r till spillo” för produktion av djurfoder istället för mat till människor klingar ihÃ¥ligt sÃ¥ länge god Ã¥kermark planteras med skog eller byggs över med vägar och hus! Världens problem med matproduktion är inte att maten inte finns utan hur den fördelas. SÃ¥ till alla de som föresprÃ¥kar andra matvanor än kött och fisk, gör det men gör det med de argument ni egentligen utgÃ¥r ifrÃ¥n och stÃ¥ för dessa. Att skapa dÃ¥ligt miljösamvete för ALLT man gör innebär bara till slut att alla struntar i alla argument, även de goda.

Men i just denna fråga kan man ju undra om tanken med matambassadörer kanske var att lyfta fram det goda i Sveriges matproduktion och inte med pekpinnar tala om för andra vad man ska lägga på tallriken? Finns det bra vegetariska rätter så ska de självklart finnas med i marknadsföringen också, men kött är och förblir en väsentlig del av den svenska matkulturen!

3 Kommentarer
  1. Björn Sundgren says:

    Lisa, visst är det sÃ¥ att mÃ¥nga är oroliga för klimatet, pÃ¥ mer eller mindre goda grunder. Men att i alla sammanhang framhÃ¥lla en viss handling utifrÃ¥n klimatskäl kommer att leda till att allt fler ger upp och slutar lyssna! Att man ska minimera bilÃ¥kandet – minska flygtrafiken (samtidigt som turistindustrin ska rädda jobben?!?), minimera idisslande djur, att man ska hugga ner gammal skog och plantera ny, att man inte ska elda med ved… ja argumenten för vad man ska gör för klimatet är mÃ¥nga och jag tror att detta mest skapar en stress för de som vill vara miljövänliga utan att det i nÃ¥gon större utsträckning kommer att ändra klimatet. Däremot sÃ¥ ser jag att man i mÃ¥nga sammanhang ser människor som har företrätt en Ã¥sikt tidigare (kalavverkning, vegetarism m.m.) nu driver frÃ¥gan i massmedia genom klimatdebatten istället för etik eller ekonomi. Var och en blir väl salig pÃ¥ sitt antar jag, men själv tror jag inte att miljödebatten vinner pÃ¥ att överutnyttjas i mer eller mindre vällovliga syften!

  2. jörgen bergmark says:

    Bra skrivet Björn! Dessutom gÃ¥r väldigt mycket bra Ã¥kermark Ã¥t för öl,sprit,vin och tobakstillverkning, sÃ¥ nyttjar man nÃ¥got av det sÃ¥ kan man inte kritisera den som äter kött! Vad är viktigare, mat eller alkohol? Folk fÃ¥r gärna vara veganer för mig, men dom borde vara medvetna om att lyxen att vara vegan bara är möjlig tack vare att vi andra äter kött. SÃ¥ sent som i veckan sÃ¥ talades det om gödsel och fosfor i vetenskapsradion pÃ¥ P1 (en outsinlig källa till kunskap) Det som möjliggjorde jordbruket var korna! Antalet djur i hushÃ¥llet bestämde hur mycket Ã¥ker som kunde odlas. Inga kor=ingen gröda! Idag kan man visserligen använda konstgödsel, men är det bra ur miljösynpunkt? Konstgödselanvändningen vill man ju minimera och helst fÃ¥ bort. Dessutom sÃ¥ närmar vi oss enligt forskarna ”fosforpeak” ,(vetenskapsradion igen, frÃ¥n i vÃ¥ras) med andra ord fosforet är en ändlig resurs som snart är slut och konstgödslet kommer inte gÃ¥ att tillverka!

  3. Lisa says:

    Vad spelar det för roll vad en person privat tycker om djurhållning, så länge argumenten de lägger fram stämmer. Köttindustrin påverkar ju klimatet negativt så varför inte framföra det? Vad får dig för övrigt att tro att Jonas bara använder miljö-argumenten som ett svepskäl? Det finns gott om människor som visst är oroliga för klimatet och som har det som första skäl att förespråka vegetarianism. Om någon sen dessutom bryr sig om djurens välfärd det det ju bara bra, varför skulle det påverka sanningshalten i det de säger om klimatet?

Kommentering är stängd.