I spåren av en tragedi…

,

När vi alla nu sakta men säkert börjar vakna upp ur de senaste dagarnas bedövande sorg och chock över tragedin i Norge ser vi också hur man börjar analysera, profitera och plocka billiga poäng på händelsen. Det gör mig faktiskt lite förbannad och uppgiven. I Norge är den stora diskussionen hur man ska kunna strypa tillgången på konstgödsel och här hemma blossar en debatt om skärpta vapenlagar upp. I Sverige hade galningen aldrig kunnat få jaktlicens på de vapen han använde. Vi har också precis sett över vapenlagstiftningen och skärpt kraven på både det ena och det andra. Men, är det jaktvapen och konstgödsel som är problemet?

Ser vi till de senaste årens stora tragedier med vapen inblandade så har mig veterligen inte jaktvapen varit inblandade i ett enda fall. Åmselemorden, skolskjtuningarna i Finland, Lasermannen, galningen i Malmö ifjol, Malexandermorden, Tommy Zathreus stureplansskjutning, Mathias Flink… Listan kan göras lång och mönstret är tydligt, det är galningar, psykopater och känslomässigt ödelagda människor som dödar, med vapen som vi aldrig förhindrat dem att ha med skärpta vapenlagar. Vi kan inte stoppa dessa galningar med skärpta vapenlagar, lika lite som vi kan stoppa de som vill göra en bomb med att förbjuda konstgödsel. Det finns minst lika många sätt att få tag på ett vapen som det finns att göra en bomb.

Anders Bhering Breivik byggde upp sin kropp och bröt ned sitt förnuft med anabola steroider. De är förbjudna även i Norge. Hindrade det honom från att knapra dem? Nej. Lika lite som skärpta vapenlagar och förbud mot konstgödsel hade hindrat honom från att bomba och döda. Menar de politiker som nu står på barrikaderna, och skriker på skärpta lagar, allvar med sitt engagemang finns det mer effektiva sätt att förhindra dylika tragedier. Som en upprustad psykvård till exempel.

En galning är en galning och man förhindrar inte dennes vansinnesdåd genom att straffa hela samhället och bakbinda alla möjligheter för galningen att agera. Det är galningen som dödar och därför måste galningen hittas, vårdas och tas om hand. Så bespara oss populistiska utspel och billigt poängplockande från politiskt håll med den norska tragedin som förkläde. Fokusera istället på att hjälpa Norge i denna svåra stund och sedan kan vi diskutera hur vi ska hitta och förhindra galningar i vårt samhälle.

20 Kommentarer
 1. Tommy Olsson says:

  Peter jag kan inte annat än att instäma i det du skriver och tycker i skrivandets stund att du borde Helgon förklaras
  Daniel varför tror du att man från de styrandes håll man vill se över vapenlagen
  jo av den enkla andledningen oss kan man komma åt och vi följer fogligt med i allt som läggs oss till last
  seda spänner dom bröstet och visar att här finns handlings kraft
  dags att som Peter skrev dags att göra er mer hörda och försvara oss jägare
  Peter skrev Gaphalsar tror du han menade Guillou

 2. Peter says:

  Vapen kan skada och förgöra och bör därefter hanteras med varsamhet och största respekt. Individer som inte kan hantera detta skall inte inneha vapen. Så enkelt är det. Men, bristen ligger i myndigheters flathet att jaga ILLEGALA vapen som kan stoppas vid tullen. Här ligger problemet! Men myndigheterna vill i stället lägga miljoner och åter miljoner på ett djurparksdjur som kallas varg. Detta kramdjur som vaktas av storstadsboende gaphalsar tillför inte ett skit i vår fauna förutom att de givetvis ska accepteras existens vid LAGOM antal individer. Jakten i Sverige är hotad av okunnighet! Tycker därför att Jägareförbundet skall göra sig mer hörda och slå vakt om detta! Man skjuter och dödar djur för att äta, men, detta skall göras med respekt och etik, samma saker som vi skall eftersträva att leva efter i alla sammanhang.

 3. Peter says:

  Detta land är mer farligt nära inbördeskrig än vad många kan tro.. Så länge som vi har stadsboende, okunniga gaphalsar och Aftonbladet så kommer bara personliga tyckanden sopa bort alla sakliga argument.

 4. jörgen bergmark says:

  calle f borde reflektera över sitt eget beteende istället för att utnyttja tradegin i sitt korståg mot jägare. Numera cencureras ju dom grövsta påhoppen innan publicering. Men den som har läst SJFs bloggar en längre tid minns nog dom vulgära inläggen från calle f som jag tror är orsaken till att våra inlägg numera måste granskas före publicering. Jag har också läst hans skrifter på andra stället på nätet. Han sprider ett hatbudskap på samma sätt som dom högerextrema grupperna gör. Han använder ett språkbruk som är ägnat att omänskligförklara jägarna och därmed underlätta våldshandlingar mot dessa. Han är alltså en del i allt detta hat som sprids på nätet och kan trigga störda människor. calle f borde sätta sig ner och tänka på hur hans propaganda kan användas och om han vill stå för det.

 5. Tommy Olsson says:

  Ja du Daniel det var som ett brev på posten att även den tragiska händelsen i Norge
  blev jägarnas fel naturligt vis så måste vi straffas återigen
  jag anser att de mäniskor som tycker så är näst intill lika galna som Anders Behring Breivik
  så för allt i värden hoppas jag dom inte har vapen
  nej se däremot till militärens förvaring av vapen dom finns i föråd i hela landet och är lika väl inlåsta som mjölken i kylskåpet

 6. Daniel Ligné says:

  Du är rolig du Calle, som kräver källor när du själv ”råkar” använda statistik från 2006… Ring SKL så får du nog samma svar som jag. Men här ser du samma siffror:

  http://www.nyheternadirekt.se/omojligt-stoppa-breivik-med-skarpta-vapenlagar/

  ”Enligt den statistik som finns används mycket få lagligt köpta vapen av kriminella i Sverige. En flitigt citerad undersökning som Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) genomförde visade att 97 procent av de vapen som använts för att begå brott var insmugglade. Resterande tre procent innehåller samtliga övriga vapen: från licensinnehavare med vapen till militära vapen och vapen som köpts lagligt men har blivit stulna .”

  Som vanligt har vi fundamentalt olika uppfattning men om du beskyller jägarna för att blint försvara fritt vapeninnehav är du mer ute och cyklar än vanligt. Vi har accepterat en lång rad inskränkningar och förbud samt skärpta krav, trots att de inte har någon mätbar effekt. Slå på någon som förtjänar det nästa gång, på det här viset blir du bara mer patetisk än vanligt. God kväll!

 7. Freddy Kjellström says:

  Se gärna min blogg för kommentarer kring vansinneshändelsen i Norge 22 juli -en dag som blir skandinaviens 11 september. Eftersom jag delvis arbetar med ledarfrågor och utbildning av framtidens ledare inom säkerhetsarbete inom offentlig sektor finns det mycket att reflektera över i detta sammanhang. Men en ting är säkert att när det gäller så utstuderade personer som ovan nämnd finns det ingen reglering i hela världen som kan stoppa en sådan person. Är det förbjudet finner de andra (illegala) vägar.

  Frågan är hur ett hat kan växa – vilken gödning är det som låter ett sådant hat och en sådan utpräglad cynism få så starkt fäste hos enskilda individer -och hur kan vi upptäcka detta innan det är för sent? Det är detta som är huvudfrågan som är av intresse att få besvarat. Många riktar sitt fokus mot polisiära organ ochs täller frågan hur kunde detta ske obemärkt – men jag vill påpeka att vi alla medborgare (allmänheten) har ett ansvar att agera och meddela aktuell myndighet när någon person börjar bete sig märklig och gå ”över styr”.

 8. Mats Öberg says:

  Jösses mössa!
  Tycker Kerstin att allt sportskytte och jakt skall upphöra helt?
  Gäller detta även pilbågar och knivar också i så fall?
  Hur många dör i trafiken pga drog/rattfylla och av ren vårdslöshet i trafiken? Skall vi bara tillåta yrkestrafik?
  Låt den tragiska händelsen i Norge vara så tragisk som den är utan att hoppa på stora trumman för och vinna mark.
  Lider verkligen med dom anhöriga men inga vapenlagar i världen skulle stoppat en sådan knäppgök!

 9. Calle f says:

  Jaså det säger SKL, men jag tror, med din backgrund som sanningsförmedlare, som en person som gärna friserar siffror, att det kan vare bra om du citerar din källa på SKL eller länkar till det du bygger ditt påstående på!
  Och stulna vapen, jakt som andra, som cirkulerar bland de kriminella hamnar väl i kategorien illegala.

  Brås statistik från 2006,
  Olaglig innanhav av vapen:
  Pistol, Kpist 963
  Jaktvapen 379

  Vi kan väl utgå ifrån att de illegalt importerade vapen finns i kategorien pistol och kpist.
  Hur många av denna 1/4 som är jaktvapen som används vid brott kan man ju få en uppfattning om man kollar lite i tidningarnas brottsspalter, där hagelgevär till ex. förekommer ganska så frekvent!

  Och den dåliga eftersmaken tycker jag vapenägarna står för, som kämpar febrilt mot allt sån som kan hota deras hobby, oansat vad denna hobby medför av risker för övriga samhället.

 10. Daniel Ligné says:

  Calle: Jag kollade med Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. 97% av de vapen de får in som använts vid brott är illegala. Av de resterande 3% är den största andelen tjänstevapen följt av tävlingvapen, sedan kom jaktvapen. Visst ska jägarna också åläggas ansvar att förvara vapen och använda dem på ett riktigt sätt. Man ska dock inte inbilla sig att hårdare restriktioner eller begränsningar på jaktvapnen ger något avtryck i statistiken, då måste man komma åt de illegala vapnen.

  Precis som Kerstin ger ditt inlägg mig lite dåliga eftersmak. Vill man kasta skit på jägarkåren kan man gärna göra det här eller annorstädes, men använd inte denna tragedi som förkläde eller språngbräda.

 11. Anders W says:

  Vi har nu ett samhälle där mord, våldtäkt ,våld, skjutdåd, pedofili är vardagsmat som inte upprör en enda människa men ingen frågar sig..

  VARFÖR?

 12. Calle f says:

  ”Ser vi till de senaste årens stora tragedier med vapen inblandade så har mig veterligen inte jaktvapen varit inblandade i ett enda fall.”

  Inte det, jag kan i alla fall så här rakt upp och ned nämna i alla fall fyra såna där personer med licens för jaktvapen gått bärsärk, den senaste med en kvinna som huvudmisstänkt!

  Och de översågade jaktgevär som är så populära bland brottslingar, kommer nästan uteslutande från inbrott hos oansvariga jägare som gömd nyckeln till vapenskåpet på något smart ställe!

 13. Björn Isaksson says:

  Ingen fara, Kerstin F.
  Du brukar inte bli svaret skyldig.
  Kerstin X brukar däremot lägga in ett oöverlagt påstående i varje tråd men aldrig bemöta den kritik hon får.

 14. Perra Hälsing says:

  jag delar dina åsikter i den här frågan Daniel. Det blir bara pinsamt när man hör Gudrun Shyman sprida galla över vapenlagarna i p4 extra och Justitieministern lovar bättring. Nä ta några miljoner från rovdjuren och satsa på psykvården istället så kanske vi kan förhindra liknande dåd i Sverige säger jag! Tack förresten för ditt framförande på jaktensdag i Färila för några veckor sedan.

 15. Kerstin Fredin says:

  Eftersom jag sett att vissa uppfattat ”Kerstin” som om det vore jag, så vill jag bara tala om att jag alltid skriver ut mitt fulla namn, dvs Kerstin Fredin. Alla andra inlägg som kommer från någon med namn Kerstin får stå för dom.

 16. Björn Isaksson says:

  Jaha, Kerstin.
  Och var tycker du vi ska förvara våra jaktvapen då?
  Svara på min fråga som omväxling.

 17. Daniel Ligné says:

  Kerstin: Och Juha Valjakalla hade förstås också jaktlicens på den avsågade hagelbössan? Hade inte Åmselemorden inträffat om alla jägare tvingats förvara sina vapen på en polisstation eller liknande? Vilka vansinnesdåd hade förhindrats med annan förvaring av jägarnas vapen?

  Se till fakta. Det är inte jägare och deras vapen som står för dessa vansinnesdåd. Det är sjuka människor med stulna och / eller illegala vapen, eller för den delen tjänstevapen.

  Du får gärna hata jägare och jakt, men använd dig av rationella argument och sakliga resonemang. Åk inte snålskjuts på dessa tragedier, det blir väldigt osmakligt och patetiskt.

 18. Björn Isaksson says:

  Du har naturligtvis helt rätt i det du skriver.
  Att plocka billiga poäng på det som hänt i Norge mindre lyckat, men några försöker uppenbarligen.

 19. Kerstin says:

  Åmselemorden utfördes med ett avsågat hagelgevär, troligen ett jaktvapen. Det är fortfarande tillåtet att utfärda jaktlicens för halvautomatiska vapen som mycket enkelt kan modifieras så att de blir automatiska och som kan förses med större magasin.

  Finlands utrikesminister Erkki Tuomiojas åsikt att ”inga privatpersoner behöver förvara vapen hemma i ett civiliserat land som Finland”, är också fullt rimliga i Sverige.

Kommentering är stängd.