rådjur, en symbol för den farliga naturen

Ja naturen är en komplicerad instution! Här diskuterar vi antalet rådjur utifrån födounderlag för lodjur och möjliga jaktuttag av oss jägare. Med hjälp av utfodringsinsatser av i första hand jägare har rådjur överlevt ett par rejäla vintrar och nu vill man kraftigt sänka antalet rådjur i landet. Varför? För att fästingar tycker om rådjur och det anses att täta rådjursstammar skapar problem för oss människor genom att skapa förutsättningar för mer fästingburna sjukdomar. Varför nivån på rådjursstammen skulle vara just en tredjedel av dagens har jag inte riktigt klart för mig, men jag gissar att det vore oklokt att gå ut med att man borde utrota rådjuren i områden där det bor många människor? För något år sedan fanns det önskemål att minska ner antalet rådjur till och med i Gällivare av alla ställen, just med hänvisning till risken för TBE och Borelia.

Är det så mycket att fundera över, ett djur som skapar problem för oss människor borde självklart hållas på en minimal nivå? eller? Enligt forskaren Thomas Jeansen bör rådjuren minska ”exempelvis genom avskjutning”. (Att förespråka vintersvält kanske är väl magstarkt?) Då krävs alltså insatser av jägarna för att lösa ett problem. Jägarna som är en av de grupper som är mest i riskzonen att själva drabbas eftersom de vistas ute i markerna, hanterar rådjur och dessutom i hög grad har hundar som springer i marker med fästingar. Man tycker att denna grupp ställer upp först av alla, men jag är tveksam till att det blir så!

Det ska bli intressant att se om det blir någon debatt mellan de som vill ha många lodjur och de som vill begränsa rådjuren med hänvisning till att man ska ”svälta ut” fästingarna. Svälter man ut den ena så svälter man ut den andra…

Visst är det rimligt att fundera över hur vi ska förvalta och sköta om naturen och anpassa viltstammarnas storlek beroende på vilka problem de ställer till för oss människor. I just det här fallet tror jag dock att ansvarig forskare kanske är lite för fokuserad på sitt eget begränsade område utan att ordentligt ha funderat igenom helheten. Som sagt, naturen är komplicerad. Jämfört med Sverige för femtio år sedan är det inte bara rådjuren som har ökat. I södra och mellersta Sverige har det totala antalet klövvilt ökat kraftigt. Hur vi balanserar detta kan säkert diskuteras. Fästingarnas ökning och de därtill hörande sjukdomarna kan möjligen också kopplas ihop med klimatet idag jämfört med på 1960-talet och inte bara en enkel ekvation med fästingar kontra rådjursantal.

Problemet med dessa utspel är snarare att det ytterligare spär på uppfattningen att naturen är farlig för människan. Frågan är om vinsten i säkerhet för människor uppväger förlusten vad gäller intresse för att vara ute i naturen och inte bara se den på TV? Jag är övertygad om att det är en olycklig utveckling och den övertygelsen borde delas av alla naturintresserade oavsett om man vill jaga, fiska eller bara titta på…

 

14 Kommentarer
  1. Anders Wingqvist says:

    Jag bor mitt i Malmö
    Katten kommer ofta med fästingar som vi får plocka bort.
    Finns inte ett rådjur i närheten.
    Men däremot lite kaniner och igelkottar, ska vi skjuta bort dom också?

    Grannen har ett par hundar…..

    Den här debatten verkar inte direkt genomtänkt, professorer och allt.

  2. Tommy Olsson says:

    Ett inlägg Jag har jagat rådjur i 39 år skjutit ca 250 Rå flått och tagit hand om åtskiligt fler
    sammanlagt har jag haft 7 Fästingar på mig under hela mitt 55 åriga liv så mitt råd är tänk på er klädsel och era benplagg ni har på er när ni vistas i skog och natur

  3. Tommy Olsson says:

    Björn Jag måste säga att förslagen är många gräv ner skinnen så försvinner Fästingarne
    Ja tills dom kravlat sig upp Bränna okej men som jag ser det så är det bara en som har en vettig uppfatning om vad som behöver göras och det Är Mats Öhagen det är dags att börja ta hand om vår natur som är den stora bäraren av Fästingar
    det är bara nåt halvår sedan vi såg en dokumentär från Usa där Älgar björnar och pumor avlidit för att dom hade tiotusentals fästingar på sig
    det fins i SJFs gömmor bilder på lo som avlidit av samma skäl

  4. Mark says:

    Kära Kerstin

    Du verkar verkligen ha koll på saken.
    Ska vi inte minska rådjurs stammen till ca 10 djur? Då kan vi ha dem i burar i djurparken och verkligen ha koll på de.
    Det är ju allmänt känd att rådjur inte bara sprider farliga sjukdomar men också kommer in i hemmet ibland och tar nyfödda och vara sjuka och svaga.
    Då kan svenska folket andas ut och tryggt plocka blåbär och svamp!
    O nej vänta det finns ju dvärgbandmask, vi kan väl skjuta av alla rävar med, och sen alla vildsvin(dem förstör ju så mycket).
    behöver vi verkligen älg och hjort?

  5. Peter S. says:

    Som vanligt konstiga synpunkter från en så kallad Professor och om våra Fästingar!
    Jag tror att alla djur är lika stora bärare av Fästingar, varför inte skjuta bort alla katter som går lösa och bär med sig fästingara in i hemmen. Jo om han sagt detta hade han inte fått en tjänst i Sverige för alla framtid! Men att bara hänga ut en djurart som rådjuret visar hur lite han vet!!!

  6. Mats Öhagen says:

    Håller med Erik. Jag eldade upp pälsen i en eldtunna. Och sen kan ju inte kravet på jakt med att skjuta av 75-80% av rådjuren gälla, där inte TBE o Borelia är lika vanligt eller inte finns alls. På de rådjur jag skjutit i härjedalen eller nv. hälsingland, har ex.-vis inte funnits en enda fästing. Så för att något drabbar de ställen i Sverige som nog förmodligen är minst naturvana. Har den högsta andelen människor o rådjur. Då bör ju också problemen lösa där. Ett skjutet rådjur i Tonedalen utan fästingar. Lindrar inte plågan på någon skärgårdshalvö. När man generaliserar i en disk. som denna. Då blir ju det också att få reaktioner på motsvarande sätt. Klart osmart att så onyanserat gå ut i media med ett krav som det gjordes. Och Sverige är lite mer än det mest drabbade områdena i syd o mellensverige där dessa sjukdomar finns mest. Men grunden är ju fortfarande fästingarna. Inte rådjuren. Jag har sett katter med tiotals fästingar på sig. Och risken är nog större att gemene man möter en katt med fästingar. Än ett rådjur. Och en katt går ju dit det finns människor o för på det sättet fästingarna nämare de som drabbas. Det finns många sätt att belysa problemutvecklingen på. Men det finns också säkert flera olika sätt att åtgärda det. Att skjuta de flesta av våra rådjur, var nog lite av ett stolpskott.

  7. Henrik Gustafsson says:

    Okunskapen hos vissa ”experter” är skrämmande. När det sedan visas inslag i TV-nyheterna där mer än halva inslaget utgjordes av bilder på dovhjort gör inte saken bättre. Hur många sjukdomar sprids inte via städernas avloppsystem (råttor med mera)? Eller på snuskiga restauranger? Ska vi eliminera alla riskkällor till sjukdomsspridning blir nog livet ganska tomt, och inte mycket friskare heller… Fotboll och innebandy är mycket stora orsaker till sjukskrivningar och borde i rimlighetens namn minskas, till och med lugnare på stan på köpet!

  8. Per says:

    Jaja Kerstin.

    Undrar hur detta går ihop:
    1994 sköts det cirka 380.000 rådjur i landet, sedan dess har avskjutningen minskat markant.
    TBE förekom i princip inte alls under 90-talet.

    Kerstin, du kanske kan förklara. Du vet ju allt, alltid.

  9. Mats Öhagen says:

    Det som förmodligen är grunden till att fästingarna är för många o att vi får problem med dem som människor. Är att det är vårt förändrade levnadssätt, som lagt grunden till det hela. Rådjuren är en budbärare som råkar likt många andra djurslag, vara immuna mot de sjukdomar den bär med sig. Fästingar är mycket tåliga mot de flesta typer av väder o påfrestningar. Vi fick dem på våra hundar ända in i december o mycket tidigt på våren. Förr i tiden gick man ”mann ur huse” för att bränna dikesrenar. Åkrar i träda etc. för att snabbt frisäta näringsämnen till foder åt djur. Detta existerar nästan inte idag. Då vi på tidiga vårar hade fästingar på hundar i tidig vår. O senare brände torrgräs o gammelförna. Då minskade de kraftigt. Denna åtg. borde ses som att åtgärda problemet i sin grund o inte som disk. idag förs. Att skjuta budbäraren. De är ju en drabbat art som vi. Men vi borde ha kunskapen att minska problemet mer än att gå in i mitten o slå på andra drabbade arter i vår fauna. Om vi inte gör något åt fästingarna o skjuter bort många fler rådjur. Då hittar förmodligen alla dessa fästingar bara andra värddjur. Vi gör inte något åt problemets grund. Men detta är ju lite för likt oss människor att ta itu med ett problem. Idag skulle ju det ju säkert ej heller gå att få människor att samarbeta för att utföra denna typ att åtgärd. Ingen är ju idag beroende av att det skapas bättre bete. Snabbare tillväxt för djur vi nästan inte ens ser i dagens samhälle. Vi är så utanför det ”naturliga” så vi skulle inte kunna förena oss att göra det som behövdes. Vi skjuter hellre bort ytterligare en ”budbärare”. Jag bränner fortfarande varje vår. Tänk om människor skulle kunna ha ett gemensamt mål att mötas o utföra något som skulle gagna oss som art. Hjälpas åt att minska påverkan av något som skadar oss. O, hemska tanke. Kanske måsta umgås med andra med en gemensam grund för att hjälpa varandra mot en trivsammare värld att leva i. -Nej, skjut fler rådjur vet ja. Och skulle inte problemen bli mindre, till följd av att de som jagar inte gjorde det som de är ombedda om. Ja, då har vi ju någon att skylla på. För det är ju en av våra andra sakmål. Att alltid hitta en syndabock. Visst är det en underbar värld vi håller på att skapa för oss själva. Bara vi människor kvar. Då finns ju inga hot ! Eller…???

  10. Mats Öberg says:

    I forumvärlden kallas sådana som Kerstin för troll,
    Bara skriver en massa skit för o provocera och dom brukar bli spärrade då dom inte tillför ett smack i disskutioner!

  11. Erik says:

    Kan inte alla vi jägare som skjuter rådjur kommande säsong antingen elda upp pälsen eller gräva ner den efter att man flått sitt rådjur? Då borde en hel del av alla fästingar försvinna.

  12. Björn Isaksson says:

    Kerstin,
    nu gör du dig dummare än vad du egentligen är.
    Vad hade du tänkt att varg och lodjur skulle äta om vi hade 210 rådjur?
    Kan du inte försöka vara lite seriös i dina inlägg istället för att bara provocera och aldrig bemöta?
    Att du är jakthatare framgår tydligt och alla dina inlägg skulle kunna översättas till: Jag hatar jakt och jägare. Mer behöver du inte utveckla din tes. För det är det du menar, eller hur?

  13. Björn Isaksson says:

    Borde inte samma professor likaledes kräva att 2/3-delar av rävstammen skjuts bort, med tanke på dvärgbandmasken. Den måste väl anses som ett betydligt större hot än fästingarna. Borrelia, TBE och ilyshia går att bota, dvärgbandmask kräver levertransplantation…

  14. Kerstin says:

    Nej det vore ju absurt att bara minska stammen till en tredjedel. Ett djur som orsakar så stor ekonomisk skada, och som sprider så farliga sjukdomar borde det gott räcka med max 210 individer av. Rådjuret är faktiskt inget utrotningshotat djur.

Kommentering är stängd.