Sommaren går mot sitt slut – äntligen!

Så har då sommarens semester avklarats vilket förklarar tystnaden från mig under de senaste veckorna. Lite fiske har man hunnit med, även om det inte är så mycket i frysen utan det mesta har avnjutits i samband med fisketurerna. Några dagar med ”slow-food”- preparering har det också blivit när man har tillbringat någon dag med att röka kött, en avkopplade sysselsättning då man är ”fast” i 5-6 timmar för att pyssla om rökkåtan och elden. Resultatet blir i alla fall lysande när man har bra råvaror, vilket vi jägare har förmånen att ha! Vitsvanshjort, älg, gås och vildsvin – en bra mix att stoppa i ryggsäcken nu när jakterna närmar sig. Visst är det på sätt och vis sorgligt att sommaren rusar iväg så fort som den gör.  Men vi jägare har ju en stor fördel framför andra svenskar, vi längtar även till hösten vilket gör traumat med en avslutad sommarsemester ytterst marginellt!

Nu är man alltså tillbaka och självklart är utkastet till skrivningar runt det nya älgsystemet som Naturvårdsverket har ute på remiss en tung del av arbetet framöver. Många frågetecken har rätats ut i den skrivning som är utsänd, men fortfarande famlar man lite i mörker på andra punkter. Förhoppningsvis kommer synpunkterna och därpå följande justeringar att lösa de största knutarna som återstår. Själv tycker jag att man kunde ha uppnått samma resultat med justeringar i det nu gällande systemet, men nu har vi att förhålla oss till det nya och det ska säkert också gå bra! Fortfarande syns det en viss ambivalens i skrivningarna vad gäller lokalt eller centralt styrande över jakten. Jag kommer säkert att återkomma till det senare under hösten, men att gå från enbart tilldelning av vuxna älgar till att tilldela vuxna fördelade på kön samt kalvar känns för mig inte som att föra ner besluten på lokal nivå… Nåja, nu får alla tycka till så får vi se hur regelverket ser ut när det väl ska träda ikraft. Det som kan bli intressant är om man hittar personer som vill sätta sig i förvaltningsgrupperna innan man har klubbat förutsättningar och arbetsuppgifter. Visst hade saker varit enklare om man hade haft ett år till på sig och kunnat ta beslut i rätt ordning istället för nuvarande baklängesmodell. Risken blir ett något förvirrat år framöver men det kommer även det att vara ett övergående problem och jag är rätt övertygad om att vi kommer att jaga älg även nästa höst!

Denna höst blir alltså lite historisk eftersom det blir det sista året vi kommer att jaga på A-licens, B-licens och E-områden. Förhoppningsvis kommer ändå de flesta diskussionerna runt kaffeeldarna vara hur vi sköter vår älgstam och inte vilka administrativa regelverk som påverkar vår jakt!  Fast ska jag vara ärlig så hoppas jag kanske ännu mer på att de vi pratar om runt kaffet är hur trevligt det är att träffas, vara ute i skogen och att jaga med gamla vänner och nya bekantskaper! Nu när årsmöten är aktuella i många jaktlag kan man ju också passa på att ta upp frågan hur man får in nya jägare i laget!

Ännu är det sommar och tid för hundträning, skytteträning och kanske också egen konditionsträning! Innan man vet ordet av är jaktsäsongen i full gång! Jag känner mig redo, gör du?