Svaret på allas fråga är : 6

,

För er som har läst ”Liftarens guide till galaxen” så kanske ni känner till att 42 är svaret på ”den yttersta frågan om Livet, universum och allting”. Ungefär den känslan får jag när jag läser Peter Lohmanders inlägg i Vi Skogsägare och hans konstaterande att den optimala älgstammen är 6 älgar per 1000 hektar i vinterstam. Visst finns det intresse av enkla system för att räkna ut lämpligt antal älgar på den mark man förvaltar, men enkelheten får ju ha sina gränser! I artikeln finns ingenting sagt om skillnader mellan områden eller plats i landet, ingenting om vandringar eller olika åldersklasser eller bonitet på skogen eller vilka trädslag som växer där. Allt är ett matematiskt exempel byggt på tveksamt underlag. Grunden är en utredning av Leif Mattsson från 2005 och sedan har siffrorna i denna utredning legat till grund för ett svar ur ett ”företagsekonomisk perspektiv”. En beräkning som Sören Wibe från SLU gjorde redan för några år sedan med helt andra slutsatser.

Visst finns det definitiv en poäng i att det jaktliga värdet inte är linjärt ökande med älgstammen. Finns det väldigt få älgar så är få intresserade av jakten. Med en ökande älgstam går så småningom en gräns när jakten blir mer ett måste och jobbet sker mer i slakteriet än i skogen. Någonstans däremellan finns säkert en nivå som de flesta är nöjda med, men var denna nivå finns skiljer sig från person till person och mellan olika regioner i landet.

Då kanske någon undrar varför jag raljerar över artikeln? Enligt mig så finns det flera ingångsvärden som antingen inte finns med eller är helt fel. Att en företagsekonom förutsätter saker och ting må vara honom förunnat, men det blir så lätt fel när man sen ska presentera ett resultat offentligt! Om vi börjar med älgens värde, där är det räknat på Leif Mattssons siffror men bara nettojaktvärdet. Självklart ska bruttovärdet räknas i en sån kalkyl. Vad skiljer då dessa värden åt, jo de pengar som jägarna betalar för sin jakt. Men dessa pengar går ju in i samhällsekonomin, de försvinner inte ut i galaxen! Redan där höjer man älgens värde i ekvationen från 518 miljoner kronor till 1,44 miljarder, en inte oväsentlig summa! Dessutom är det jaktliga värdet inte uppräknat utan man använder gamla siffror. Utöver det redovisas inga positiva värden överhuvudtaget för älgen, trots att älgen är Sveriges tveklöst största symboldjur ur turistisk synvinkel. Hur mycket pengar som dras in på älgturism och älgprylar vore intressant att veta, men det är inget man får veta i denna beräkning. En annan brist i ekvationen är att Peter Lohmander förutsätter att skogsskador och trafikolyckor har ett linjärt samband med tätheten i älgstammen. Här finns det klara fakta på att detta inte stämmer. Visst, noll älgar ger noll i både skogsskador och trafikolyckor, men efter det tappar vi bort det solklara sambandet. Dessutom gissar jag att en ökning/minskning av älgstammen i Kiruna får en mindre påverkan på antalet trafikolyckor än en ökning/minskning av älgstammen i Mälardalen.

Trots dessa synpunker på beräkningen så finns det ändå något annat som kanske är allvarligare enligt mig. Riksdag och regering har nyligen tagit beslut om en ny förvaltning av älgen. Den sägs ska vara lokal, adaptiv och ekosystembaserad, många vackra ord på en gång. Den kanske viktigaste delen av detta är att förvaltningen måste utgå från de lokala förutsättningarna! Inte ens inom ett län som Norrbotten kan man dra långtgående slutsatser av siffror som bygger på länsnivå vad gäller vare sig avskjutningar eller inventeringar. Förutsättningarna skiljer sig för mycket mellan Kalix kustband och de inre delarna av Arjeplog! Vilken nytta har man då av en beräkning som säger att den optimala älgstammen i Sverige är 6 älgar per 1000 hektar, en beräkning som dessutom lider av stora brister. Svaret är att man har lika stor nytta av denna beräkning som man har av att känna till att svaret på den yttersta frågan om Livet, universum och allting är 42 – alltså ingen nytta alls!

Den frågan man egentligen kan ställa sig är varför uträkningen överhuvudtaget är gjord och vilket publicistiskt intresse/syfte det finns med att nyttja en sida i Vi skogsägare för att trycka den? Själv ser jag inte att den ger något användbart för förvaltningen av älgen men kan tyvärr i värsta fall skapa grogrund för fortsatta konflikter. Jag kan bara hoppas att det inte var den journalistiska bevekelsegrunden för publiceringen!

5 Kommentarer
  1. Bo Hägglund says:

    calle f…..livskvaliten för drabbade i viltolyckor ( i trafiken tar jag då förgivet), vi vänder på steken och gör en nollvision av saken. Avskaffa bilar, motorcyklar, då finns det ingenting för viltet att springa IN i, för det är ju deras fel. HAR vi NÅGONSTANS läst om ett motordrivet fordon som varit VÅLLANDE (i den mening kört in i/på)??. Undra vem som va först Älgen eller Bilen, Hönan och ägget är knepigare men första varianten är väl ganska lätt.
    Det var egentligen grundartikeln ja skulle kommenter och där tycker jag att dagens verklighetsuppfattning verkar basera sig på document men tryck på i form av ord och siffertal, att det är den verklighet/facit som beslut formas på av individer som inte lever i närheten av den verklighet som de som drabbas av besluten lever i. Att människan kan fjärma sig från naturen och inte kunna ta in alla variabler i ekvationen.

  2. Björn Sundgren says:

    Tänk att på något vis räknade jag med detta inlägg från calle även om frågan är genomlyst så många gånger förr. Till att börja med, ja jag ser mig i spegeln varje dag! Kanske inte den vackraste synen, men jag har vant mig vid den och trivs rätt bra med vad jag ser! Vi kan också konstatera att jägarna skjuter bort runt 90 000 älgar varje höst inför vintern som är den period när flest olyckor sker! Vad hade hänt om vi inte jagade älg? En ”maximerad älgstam” utan hänsyn till skog, trafik hade varit betydligt större än dagens, tro mig!
    Jag har sagt det förut och säger det igen, de som drabbas av olyckor har min sympati vare sig det är i trafiken eller på annat sätt och vare sig det är älgar, rattfyllerister eller ishalka som orsakar olyckorna i trafiken. Men att jägarna skulle vara ansvariga för att bilar krockar med älgar kan jag inte se logiken i. Vad gäller Jägareförbundets (och mitt) arbete med bland annat de problem du lyfter fram så jobbas det rätt intensivt inom det nationella viltolycksrådet. De lokala jägarna har samarbete med trafikverk och polis om var det behövs stängsel, siktröjningar och andra åtgärder för att minska riskerna i trafiken. Sen kör jag många mil varje år och kan konstatera att ett visst ansvar faller på bilisterna själva och att anpassa fart efter trafik, sikt och väglag. Det hjälper inte alltid men skulle göra mycket för den totala olycksbilden i trafiken där viltet bara är en del!

  3. Fredrik says:

    Med tanke på att vi hade 2,3 älgar / 1000 ha vid flyginventeringen 2008, så låter inte 6 älgar /1000 ha så dumt i mina öron. ;-)

  4. calle f says:

    Va med förlorad LIVSKVALITET för de som drabbas i viltolyckorna och deras anhöriga.
    Är det inte ett pris som är så mycket större än den LIVSKVALITET du får av älgjakten?
    Varför ska ett djur ÄLGEN hanteras så helt annorlunda än ett annat djur som i jämförelse inte ställer till med några problem alls som kan mäta sig med älgen, alltså vargen.
    Vargstammen ska ju hållas på ett minimum medan älgstammen ska maximeras.
    När har du eller andra inom jägareförbundet senast gått ut med stöd för andra samhällsguppar som har problem med älg, rådjur eller vildsvin och krävt krafttag för att bekämpa dessa problem krävt krafttag för att få ner dessa populationer såsom ni ju är så duktiga till att göre när det är fråga om rovdjur?
    Ka du se dig själv i speglet?

Kommentering är stängd.