Jakt och kultur
Jakten är ju en av mänsklighetens äldsta kulturyttringar. Beroende på vem man frågar så får man olika svar, men någon påstår till exempel att vårt språk tillkom som ett led i att samarbeta inom jaktlaget. Hällmålningar och hällristningar är andra tidiga kopplingar mellan jakt och kultur som är mer odiskutabla. I mer modern tid så finns det en lång rad författare och målare som har haft jakten som ett viktigt inslag i sin verksamhet, men dessa har med tiden blivit allt färre. Kerstin Ekmans ”dödsklockan” om ond bråd död i ett jaktlag i Uppland har inte haft många uppföljare även om miljön borde inbjuda till det! I alla fall inte förrän nu. Min vana trogen ögnar jag igenom utbudet av pocketböcker när jag passerar Arlanda flygplats på väg hemåt. Förra veckan fångades min blick av en bok som hette ”Svinajakten” skriven av Anna Bovaller – en titel som vilken jägare som helst stannar upp inför. En titt på bokryggen och mycket riktigt, det fanns en bas i jakten, den här gången vildsvinsjakt i Skåne. Självklart kunde jag inte motstå att köpa boken och har nu kommit halvvägs. Kanske inte den mest välskrivna deckaren jag läst. I mitt tycke allt för många personporträtt staplade på varandra i inledningen. Förhoppningsvis tar den fart mot slutet. Men jag uppskattar ändå idén med att jakten ingår som en självklar och naturlig del i en kriminalroman eller deckare.
En annan intressant diskussion som nu pågår i Norrbotten är filmen ”Jägarna 2” som nu är i slutfasen av inspelningen uppe i Överkalix. Känslor rörs upp från tiden då ”Jägarna” hade premiär för 15 år sedan. Det känns märkligt att så många är så upprörda över hur filmen ska få Norrbottningar eller jägare att framstå. Inte är det väl någon person som tar detta som en dokumentär?! Ungefär som om polisfacket skulle bli upprörda över att ”Die-hard” filmerna inte framställde polisarbetet riktigt korrekt. Eller någon informationsstrateg försökte stoppa filmerna om Jönssonligan eftersom Vanheden får Stockholmare att framstå i dålig dager? Nä, jag uppskattar att filmer spelas in där man kan känna igen sig i miljöer och språkbruk men där historien är en uppdiktad äventyrsberättelse eller drama. Jakten för en alldeles för undanskymd tillvaro i allmänhetens medvetande. Några faktaprogram på någon undanskymd TV-kanal och facktidskrifter gör bara de redan frälsta glada. Men tänk om vi fick fler författare och filmskapare att på ett naturligt sätt väva in jakten och den svenska landsbygden i sina historier, vilket lyft det vore för intresset! Kanske dags att instifta något pris för den som på ett bra sätt väver samman jaktkulturen med annan kultur i samhället!
All reklam kanske inte är bra reklam, men det finns all anledning att uppmuntra dem som ser jakten som en naturligt del i vårt vardagsliv och visar det i text och bild.
Heja Calle!
Du tar dig!
Jag saknar oxå Bosses krönikor!
Tänk att någon ännu minns den trallvänliga ”kookalv” som knappast var utgiven av Jägareförbundet, men ändå skapade mediautrymme om jakten! Håller med dig Calle, mer av sånt. Livet är inte så gravallvarligt som en del vill göra det! Att det skulle vara lågvattenmärke att någon gång kosta på sig lite humor är en tråkig inställning. Krönikorna av Bosse var också ett försök att prata jakt på ett annat sätt än bara torra fakta eller exakt återgivna jaktberättelser även om just den du efterfrågar har fallit ur mitt minne. Håller med dig även där, mer sånt! :-)
En höjdare i att väva samman jaktkultur och annan kultur var ju den rapplåt som ni lanserade för några år sedan.
Mer av sån!
Och andra lågvattenmärken, vad jag kan förstå efterlysas här, var ju Bo Lindewalls krönikor, bland annat den om den vita handskas mysterium. Den om något skulle jag gärna se i repris:o)
Jag tycker nog att det är bättre att med Calle Fs hjälp visa hur det typiska jaktmotståndet se ut. Barnsligt och okunnigt!
Det är ju faktiskt omöjligt att vara kunnig om naturens villkor och samtidigt vara motståndare till att människan skall ingå i naturens kretslopp! Detta visar sådana som Calle F, Earnie mfl med all önskvärd tydlighet. Självklart skall dock dom värsta obsceniteterna sållas bort.
Delar din åsikt i sak Fredrik. Vi får väl se över hanteringen av kommentarerna framöver. Själv har jag oftast lämnat helt fritt medan andra vill godkänna innan publicering. Kanske är det något även jag får överväga, även om bloggen blir lite mindre levande så.
Jag vet inte om jag håller med dig Björn. Det är säkert fler med mig som håller på att vara dödligt trötta på Calles envetna strävan över att nå nya bottennivåer. Det bör gå att blockera vissa debattörer (inte bara Calle) från att kunna posta inlägg. Kan man inte hålla sina inlägg sakliga och konstruktiva (man behöver inte alls hålla med i sak) behöver man inte posta alls.
Inte för att jag riktigt förstår vad Calles inlägg tillför annat än att visa att han läser min blogg, vilket kanske kan vara positivt. Övriga kommentarer visar mer vem Calle är än vilka det är han angriper, nivån på inlägget är så lågt så det knappast låter sig bemötas. Bara av den anledningen låter jag kommentaren stå kvar… :-)
”Jakten är ju en av mänsklighetens äldsta kulturyttringar.”
Det är en av grundarna till att jag alltid har sagt att jakten egentligen bör höra under kulturdepartementet.
De andra är alla clownerna ni har anställd på Jägareförbundet, hela det cirkus ni drar i gång varje år i förbindelse med älgjakten, den Åsa Nisse jägarkår vi är begåvad med här i landet och inte att förglömma den operaliknande skriande och klagande man hör när det kommer till ämnet varg.
Ni är om någon verklighetens kulturarbetare :o))