Vill vi ha skogen bakom stängsel?

För drygt ett år sedan kom skogspropositionen ”En skogspolitik i takt med tiden”, som lyfte fram produktionsintressena inom skogsbruket tydligare än tidigare. Propositionen innehöll ett antal utredningsuppdrag och nu senast kom slutrapporten ”Möjligheter till intensivodling av skog”. Utredningen förslår att man för upp till 15 procent av skogsmarken inte längre ska behöva ta generell miljöhänsyn. Samtidigt omfördelar regeringen medel från andra naturvårdsåtgärder för att köpa in och skydda mer skogsmark. Håller vi på att frångå den ”svenska modellen” för skogsskötsel, som bygger på att hänsyn till samhällsintressena alltid krävs? Och om så är fallet: varför debatteras frågan inte mer? Det är svårt att se hanteringen av skogspolitiken som något annat än ett försök från skogssektorn att i det fördolda genomföra radikala förändringar utan en övergripande samhällsanalys.

Den ”svenska modellen” innebär att all skogsskötsel ska uppfylla ett grundkrav av miljöhänsyn, medan särskilt känsliga eller värdefulla miljöer bara får brukas med förstärkt hänsyn eller inte alls. Detta är en framsynt förvaltningsstrategi, som bygger på samma principer som senare arbetades in i konventionen om biologisk mångfald: genom att hållbart bruka mångfalden, snarare än att bara försöka bevara den, skapas acceptans och en långsiktigt hållbar förvaltning av mångfalden. Framgången avspeglas inte bara i allmänhetens acceptans för skogsbruket, utan även genom att man idag finner många rödlistade arter även i produktionsskogen. Den svenska modellen gör dessutom hela den svenska skogen attraktiv och tillgänglig för rekreation i form av bär- och svampplockning, jakt, fågelskådning, skogspromenader osv.

Grävskopa.jpg

Stubbrytning ger mindre mångfald, mindre bärris och en mindre varierad framtida skog. Foto: Fredrik Widemo

Genom skogspropositionens tidigare utredningar har grävskoporna redan rullat in i skogen för att bryta stubbar och rensa diken. I skogsbryn och mindre produktiva miljöer huggs buskar till flis. Enligt de senaste förslagen vill man nu även gödsla skogsmark samt plantera kloner, hybrider och utländska trädslag på skogsmark och på 400 000 hektar nedlagd åkermark. Här kommer man även att stängsla odlingarna, vilket skapar barriärer för vilt och människor mellan de öppna delarna av landskapet och skogen. De biologiskt värdefulla och estetiskt tilltalande skogsbrynen kommer samtidigt att inneslutas mellan stängslade intensivodlingar och skogen. Konsekvenserna kommer att bli stora:

 

* Den biologiska mångfalden minskar

* Mängden bärris, bär och svamp minskar

* Kväveläckaget till vattendragen ökar

* Mängden foder för viltet minskar

* Stängslade skogsodlingar skapar barriärer i landskapet

* Delar av landskapet blir otillgängliga för friluftsliv

Enligt Skogsvårdslagens portalparagraf ska skogen ”skötas så att den ger god avkastning samtidigt som den biologiska mångfalden behålls”. Det står följaktligen inte att produktions- och miljömålen skall väga jämnt, utan att skogsbruk skall bedrivas med bibehållen mångfald. Med tanke på att man genomfört, eller planerar att genomföra, ett antal ändringar som tveklöst kommer att medföra förluster av biologisk mångfald, så måste man följaktligen öka den biologiska mångfalden inom andra områden. Hur detta är tänkt att ske har inte diskuterats, men det står klart att det kommer att krävas avsevärda insatser. Även om så sker kommer man att få en polarisering i landskapet, där mycket av skogsmarken trivialiseras och blir ogästvänlig för människor, vilt och övrig mångfald.

Jägareförbundet anser att den planerade skogspolitiken kraftigt avviker från den gällande svenska modellen. Vi vänder oss inte mot områdesskydd som naturvårdsåtgärd, men anser att avsättningar bör kombineras med bibehållet fokus på miljöhänsyn mellan värdekärnorna i landskapet. Innan mer vittgående ändringar genomförs i föreskrifterna för skogsskötsel är det nödvändigt med en total genomlysning och systemanalys av den förda skogspolitiken. Den stegvisa förändringen som redan inletts i det tysta för oss i en riktning som omöjligt kan anses förenlig med miljökvalitetsmålen Levande skogar och Ett rikare växt- och djurliv. Den kommer också att kraftigt påverka landskapsbilden och allmänhetens möjligheter att utöva friluftsliv. Det är förvånande att inte fler kritiska röster höjs från berörda intresseorganisationer och naturvårdande myndigheter mot den pågående förändringen av skogen. Vi har knappast samma agenda som skogssektorn…

 

Debattartikel av:

Fredrik Widemo, Daniel Ligné & Göran Bergqvist

 

8 Kommentarer
  1. Fredrik Widemo says:

    Calle/RR,
    ditt gamla vanliga trafikargument är vi nog alla ganska trötta på vid det här laget…

    Vad gäller viltstammarnas storlek så är de sammanlagda hjortviltstammarna inte större än antalet får vi hade för 80 år sedan, dvs c:a 700 000. Och då hade man därutöver 1,9 miljoner nötkreatur, där en mycket stor andel av dessa djur betade i skogen.

    Ser man inom skogsbruket till att även skapa & lämna foder så gynnas både mångfalden och viltet, utan ökade betesskador. Idag går dock utvecklingen i rakt motsatt riktning inom skogsskötseln, vilket är anledningen till problemen.

  2. Calle Johansson says:

    ”Här kommer man även att stängsla odlingarna, vilket skapar barriärer för vilt och människor mellan de öppna delarna av landskapet och skogen.”

    Va om vi sköt ner klöviltstammerna så skulle vi slippa alla dessa tusentals kilometer med viltstängsel längs våra vägar som i dag fragmentiserar dessa viltarters livsområden.
    Det skulle dessutom troligen få många markägare att igen satsa på träsorter som det i dag är stora problemen med på grund av för hög betestryck från älg.
    Som ”naturvän” borde en sådan lösning ju vare tilltalande för såna som du!

  3. biogeodanne says:

    Just det glömde förresten att tillägga att jakten på intet sätt utgör något hot mot naturvärdena, man kan mycket väl ha jakt även i skyddade områden, det har jag arbetat fram själv och många ekologer med mig är överens om att detta mycket väl går att kombinera.

  4. biogeodanne says:

    Bra skrivet Fredrik. Det är en skam att vi inte kan behålla naturvärdena i våra skogar. Vi är väldigt duktiga att påpeka när man hugger ner regnskog mm men är vi så mycket bättre själva egentligen?

    Jag ser ju själv att även de förortsnära skogarna börjar avverkas mer och mer, dessa skogar har man tidigare undantagit i ganska stor utsträckning från avverkning eftersom de är så viktiga för just rekreation. Jag kan gå ut där jag bor i en tallskog med ca 300 åriga tallar och rota ihop flera signalarter men även arter från rödlistan.

    Helt klart verkar det som att vi inte förmår oss att uppnå flertalet miljömål och levande skogar kommer att bli en utopi. Jag förstår inte varför ekologi och ekonomi ska vara så svårt att få ihop? Det står väl så i skogsvårdslagen?

    Jovisst kan man hitta rödlistade arter i en produktionsskog men inte i närheten av det antal man hittar i en urskog (om vi nu hittar någon urskog.) Samma med signalarter i en hårt brukad produktionsskog som sällan hyser något större antal signalarter.

    Lustig tanke egentligen, skogar är tvärtemot oss människor, ju äldre de är ju värdefullare är de.

    Det mesta av det jag skrivit hittills är tankegångar från mig som naturvårdsbiolog men om jag tänker i mina jakttankar tänker jag likadant, där jag jagar vill jag ha mycket annat att titta på och det får jag i en varierad skog av hög ålder. Men den bästa av jaktmarker är nog fjällen, för där har vi vildmarken personifierad.

  5. Fredrik Widemo says:

    Visst kan det mycket väl vara så. Tar man bort kravet på hänsyn och intensivodlar i produktionsskogen så kommer dock med största säkerhet många av arterna att försvinna snabbare. Områdesskydd kombinerat med generell och förstärkt hänsyn ger en betydligt mer varierad och rik skogsmiljö i hela landskapet.

    Jag är mycket skeptisk till att svenska folket vill att vi börjar tillämpa ngt som liknar den Nya Zeeländska modellen, där man skyddar vissa områden men kör rent plantageskogsbruk fullt ut på övriga arealer… men det är i den riktningen vi nu rör oss.

  6. PV says:

    Det som sägs i forskararpporten är att man hittar en del rödlistade arter även i produktionsskogen, och visst är det så. Det som rapporten inte tar upp är varför de finns där.
    Det är inte troligt att det är det moderna trakthyggesbruket som gjort det möjligt för arterna att etablera sig där, med all säkerhet är de rester från den tidigare skogsgenerationen. Frågan är hur länge de klarar av att leva kvar i den nya miljön?
    Eftersom även jag använder toalettpapper så är jag införstådd med nyttan av skogsbruk. Det är obalansen mellan produktion och naturvård jag reagerar emot. Flera skyddade områden och en förstärkt naturhänsyn genom att man förnyar den nuvarande, tandlösa skogsvårdslagen är min melodi. Jakten blir inte lidande eftersom jakt är tillåten i 99% av reservaten, detta eftersom en välskött jakt inte anses vara något hot mot vare sig arter eller miljöer.

  7. Fredrik Widemo says:

    PV,
    det låter som om vi är överens om en hel del! När det gäller de rödlistade arterna så avsåg jag exempelvis arbetet inom Prof. Lena Gustafssons forskargrupp vid SLU. Abstracts från ett av arbetena:

    High occurrence of red-listed bryophytes and lichens in mature managed forests in boreal Sweden

    Abstract
    Successful biodiversity conservation needs to be based on reliable data regarding the distribution and abundance of species. Red Lists summarize the status of rare and declining species. Here we present the first detailed survey (10 m × 10 m resolution) of nationally red-listed bryophytes and lichens at stand level in boreal forests. 30 managed forest production stands in boreal Sweden, soon to be harvested, were surveyed in detail regarding red-listed bryophytes and lichens. On the 180 ha totally investigated, 33 red-listed species were found, representing 35% of all forest red-listed bryophytes and lichens so far recorded from this part of Sweden. The mean number of red-listed species per stand was 10 and varied between 5 and 16. Excluding three species which were so common that, given the time-limit, it was not possible to record all of their occurrences, there were on average 6 number of observations ha−1. The presence and density exceed those earlier found in ‘key habitats’, defined as hot-spots for red-listed species. Almost all observations were made on trees, with 48% on living trees and 52% on dead. Altitude, area and stem volume explained 67% of the red-list species density. The results highlight the importance of unprotected areas for rare and declining species and point to a hitherto unacknowledged high biodiversity value of mature managed boreal forest stands, shaped by a less intense forestry than today”s. It also raises questions regarding the use of red-listed species to identify areas of importance to biodiversity. Objective and systematic surveys of red-listed species in the forest landscape, including younger stands, are urgent.

  8. PV says:

    För att få lite perspektiv i frågan om skyddade områden så kan det vara bra att se på de faktiska siffrorna.
    Ca1.5% av den produktiva skogsmarken är idag undantagen skogsbruk. 98.5% är oskyddat. Virket i de skyddade områdena motsvarar ungefär en svensk årsavverkning. Den ”döda hand” som skogsnäringen påstår ligger över den svenska skogen har visat sig vara deras egen jättenäve.
    Tyvärr så har den sk. svenska modellen havererat. Skogsnäringen har fåt certifieringarna dit de vill. I dagsläget kan du hugga som du vill och sedan välja under vilken certifiering det lämpar sig att sälja virket, det finns en för varje tillfälle.
    De rödlistade (hotade) skogsarterna som enligt skribenterna återfinns i produktionsskogen skulle jag gärna vilja se en lista över. Min erfarenhet är att det i 100% av fallen handlar om rester av försvinnande förekomster av arter som funnits i skogen innan den blev kalhuggen och planterad.
    Jägare har allt att vinna på att sätta press på skogsnäringen.

Kommentering är stängd.