Är ett klimatsmart val, fel?

Utfodring.jpg

Jag blir alltmer förundrad över delar av rovdjursdebatten och de sidospår som den skapar. De senaste dagarna har Rovdjursföreningen överöst landets tidningar med insändare, fyllda med faktafel, om den kommande lodjursjakten och hur hemskt det är att vi jägare värnar rådjursjakten.

Min enkla fråga är, varför skulle vi inte göra det? Jag och min familj äter viltkött flera gånger i veckan. Min jaktmark ligger på gångavstånd från bostaden så några långa resor blir det inte fråga om. Det kött vi äter i min familj är klimatsmart, närproducerat, nyttigt och jag vet exakt hur djuret har avlivats. Ingen basföda, vare sig animalisk eller vegetabilisk, kan konkurrera med viltkött. Ändå bedriver Rovdjursföreningen en kampanj som går ut på att jag inte längre borde få göra det valet. De ser istället en maximering av antalet lodjur som det ultimata miljöarbetet, medan rådjuren degraderas till trafikproblem och kattmat!

I radiointervju hakar en professor i medicinsk entomologi på debatten och hävdar att det är nödvändigt att man håller alla hjortdjur i hägn i framtiden, för att på så sätt veta var de sjukdomsspridande fästingarna finns. Professorn kan ta sina kompisar i den andra ändan av debatten i hand, de som vill hägna vargarna för att förhindra dvärgbandmasken.

Hur kan det komma sig att vi hamnat i en debatt där den som värnar viltarter som ger avkastning utpekas som skurkar? Jag kommer att fortsätta att gynna det jaktbara viltet och jag skäms inte ett ögonblick för det. Jag njuter av att se rådjur och harar vid mina foderplatser. Men varför vill så många miljövänner att de helst skall dö? För mig är det obegripligt.

7 Kommentarer
  1. Jan Bratt says:

    Ja Bjärven,vi får be bloggansvarig ta med ett förslag till förbundsledningen, SJBF låter modernt och bra.

  2. Bjärven says:

    ”Bevarandeorganisationerna”, det är ju vi det!
    Antijaktlobbyn borde dom kallas, det är det det hela går ut på.
    Inga andra organisationer lägger lika mycket penar och resurser på bevarandefrågorna som jägarnas.
    Sedan tillkommer de privatfinansierade insatserna som vi gör, särskilt en vinter som denna.

  3. Jan Bratt says:

    Gunnar, man undrar naturligtvis varför de s.k bevarandeorganisationerna agerar som de gör, även om du säger att t.ex lodjuren har ökat i antal i det länet som då avses, så verkar det som om de du debatterar med inte förstår vad du pratar om, om man nu läst HP som Lennart säger eller ser din senaste TV-debatt. De jaktfientliga debattörerna är helt blockerade och envist hävdar i princip raka motsatsen, åtminstone vägrar de att kommentera siffror som du lägger fram.
    Är det så att dessa organisationer inte kan acceptera att jakten är en del i det viltvårdsarbetet som jägarna bedriver. Bevarandeorganisationerna har ju egentligen idag ingen funktion överhuvudtaget och det måste vara frustrerande att stå vid sidan om och se dessa rovdjursstammar växa utan att vara delaktiga, det är väl som vi sagt tidigare, det handlar nog mycket om deras organisationers existens. Tråkigt förövrigt att en person som Wirdhem lägger sig i debatten och på det viset ställer sig på andra sidan, han borde veta att stora resurser både i pengar och frivilligt arbete till hans kära fåglar kommer från just jägarna, knappast från rovdjursföreningarna.

  4. Lennart says:

    Hej Gunnar.
    Läste din senaste insändare i HP där du bemötte Wirdhem.
    Tack för dina fina och kloka inlägg, hoppas att många har möjlighet att läsa dem.
    MVH Lennart

  5. Bjärven says:

    För antijaktlobbyn är allt som jägare gör fel per definition. Om vi jagar klövvilt är det fel, om vi inte jagar klövvilt finns det oxå fel, jagar vi rovdjur stör vi naturens ordning. Det senaste tokspelet är att vi inte ska utfodra eftersom då kommer fästingarna överleva vintern, och att allt hjortvilt ska vara inom hägn, behöver jag fortsätta?
    Oavsett vad vi gör så finns det jaktmotståndare som blir upprörda, så länge vi håller etiken högt och följer lagar och förordningar så kommer vi att vinna folkets förtroende.
    Om vi däremot inte sköter oss kan förtroendet krossas på nolltid.

  6. rotemästare says:

    ja det är ju den svenska växande avundsjukan som retar folks sinnen,tänka sej att vi..dvs den lilla minoritet som vi kallas,kan skaffa mat för många dagar genom att jaga…många ickejagande är nyfikna på jakt men har aldrig chansen att testa på jakt eller bo i landsbygd över huvud taget…sen ska de inte glömma att vi som jagar gläds åt att se vilt året om med…..numera är det smått olyckligt att folk låter känslor styra och tror att hund och varg är samma sak och har rätt till allt vilt i skogarna före människan……men vi ska se,när vargen ökat utom kontroll så blir det tomt i skogarna,och vi jägare kan ej skyllas för den rensningen

Kommentering är stängd.