Som man sår…

Våren är på väg att övergå i sommar, och de av oss som har lyckan att ha tillgång till jakt på vårbock och vildsvin har nog i många fall fyllt på frysen litet inför sommarens grillkvällar. Fortfarande finns det dock tid att utföra en mängd olika viltvårdsåtgärder, för att hjälpa viltet under den kommande hösten och vintern. Själv skall jag se till att jobba med mina viltåkrar i helgen.

Viltåkrar kan anläggas långt in i juni, och grödor som foderoljerättika ska faktiskt inte sås förrän sent i juli om den skall vara smaklig under senhösten! Missa inte chansen att så grödor för att gynna viltet; har man ingen riktig åker att nyttja kan man så klöver i uppkörda skotarspår, vildsvinsbök osv. Tänk på att små ytor i skogsmark kan ha ett stort värde för viltet. Vi sår nu för att kunna skörda i höst!

7 Kommentarer
  1. Fredrik says:

    rr,
    du verkar ha censurerat dig själv mot slutet. Av vad jag kan se verkar du i alla fall ha släppt frågan om viltåkrarnas betydelse, vilket var vad blogginlägget handlade om.

    Du har fel när det gäller effekter av vilttätheter och olyckor. Det finns en signifikant effekt, men den är svag. Tidvis finns det ingen effekt alls. Det gäller isynnerhet på senare tid. Jag föreslår att du uppdaterar dig genom att exempelvis läsa:

    http://www-grimso.slu.se/research/roadsandwildlife/download.htm

    eller

    http://publikationswebbutik.vv.se/upload/3678/2007_84_den%20_sentida_utvecklingen_av_viltolyckorna_i_sverige.pdf

    Den förstnämnda ger även en kvantitativ analys av effekterna, där betydelsen (förklaringsgraden/r2) av älgtäthet när man kontrollerar för effekterna av trafikmängd, hastighet, stängsel, landskapets sammansättning osv är c:a 1%…

    Varför du är negativ till jakt om du nu tror hårt på sambandet mellan vilttäthet och jakt, och ser viltolyckorna som ett stort probelm, förstår jag inte heller. Föreslår att du ägnar din kraft åt att bekämpa rattonykterheten och fortkörningen om du vill få ner trafikolyckorna och dödsfallen i trafiken.

  2. rr says:

    Varför ska klövviltstammen inte hållas på lägsta möjliga nivå när andra viltstammer ska det?
    Det finns väl ingen grund till att ha alla dessa älgar springandes runt i skogen annat än för en viss grupp människor, såna som du!
    Vargstammen ska ju hållas på lägsta möjliga nivå, eftersom den dödar en sådär 20-30 jakthundar och ett hundratal får varje år, medan klövviltet är direkt orsak till att 12-15 människor dödas i trafiken varje år och hundratals skadas svårt, vilket i alla fall i min värld är mycket mer allvarligt, och det finns därför all möjlig grund till att hålla stammen må lägsta möjliga nivå.

    Sedan har du inte en SUSNING va du pratar om när du säger att sambandet mellan antal viltolyckor och viltstammarnas storlek är svagt.
    Det finns en direkt lineär starrk och positiv samband, det är bara för dig att kontakta de som jobbar med dessa frågor utanför jägareorganisationerna, eller möjligen ta del av en liten lustig skrift (hemlig hemlig :o)) som cirkulerat även bland oss jaktkritiska under flera år, ”Attacker på Jakten” som kan beställas hos författaren, Jägareförbundets Daniel von Ligné.
    Kap 1.1 ”Om man på allvar tror att älgjakt inte minskar trafikolyckorna kan man ju fundera på vad som skulle ske med olycksstatistiken ifall man lät bli att jaga älg några år.”
    Sluta jaga, mer älgar och därmed flera olyckor säger Daniel!
    Vänd på det, skjut ner älgstammen och vi får färre döda och invalidiserade människor säger Rasmus och båda har rätt.

    De konflikter som skulle uppstå med VARG som är det enda djuret som har dessa fula hästar/kor som basföda, om vi decimerade älgstammen, kan du ju glömma eftersom denna art redan hålls och ska hållas på en till gränsen på utrotning låg nivå enligt jägarnas önskamål.
    Och lostammen ska ju även den ner så skjut bara bort alla rådjur också, i Finland klarar loet sig ju bra även i områden där det vare sig finns rå eller ren, så ….
    Nej, det är INTE en vettig rovdjurspolitik ni driver, det är inte annat än ett jävla sv

  3. Fredrik says:

    rr, om du läser mitt svar till dig igen kommer du se att jag aldrig påstått att det primära syftet med viltåkrar brukar vara att styra viltet. Däremot blir det en direkt konsekvens av att man anlägger viltåkrar; viltet koncentreras till dessa områden. Självfallet anläggs inte viltåkrarna invid trafikerade vägar, och därmed lockar man viltet bort från vägarna med viltåkrarna.

    Självfallet strävar vi inte efter förvaltningsmodeller som syftar till att hålla kölvviltstammarna på lägsta möjliga nivå. Det låter dock som om du själv förespråkar samma typ av decimering som du skäller oss för när det gäller andra arter, dvs att klövviltstammarna skall decimeras för att minska trafikolyckorna? Då skall du dels vara medveten om att sambandet mellan viltstammarnas storlek och antalet viltolyckor är svagt, dels att internationell forskning visar att det säkraste sättet att få mycket konflikter med varg är just att skjuta ner klövviltstammarna… vad skall varg & lo då leva av???
    För en vettig rovdjursförvaltning krävs, bland annat, starka klövviltstammar!

  4. rr says:

    Det låter ju snyggt när du skriver så, men både du och jag vet att det är genuin lögn! Det primära syftet är INTE att hålla djuren borta från vägar och samhällen!
    Syftet är att maximera det jaktbara viltet, att få fler skottilfällen och därmed roligare jakt.

    Och sedan när har ni använt det ”styrmedel” ni använder är av i alla andra sammanhang på alla andra viltarter som ni inte tycker om, alltså kraftig decimering genom bly för att lösa aktuella problem, när har ni använd det på klövviltstammen?

    MMMMMMen..men..men..det..det..det är ju GEVÄRSFÖRVALTNING, nej sånt vill vi fina små jägare inte veta av.

    Klövviltstammen ska vårdas så att reproduktionen blir hög och avkastningen i fråga om skottilfällen och kött i frysen blir stor.
    Varg som river tamdjur, decimering
    Säl som ödelägger för fiskarna, decimering
    Skarv, kråkfågel, räv alla arter som kommer i konflikt med oss människor, decimering, men inte klövviltstammarna, de ska hjälpas och utfodras så de kan växa sig än störra.
    Tror du verkligen att vildsvinstammen skulle ha växt så kraftigt utan utfodring och utplantering?

    Nej du, när ni i går ut och föreslår samma förvaltningsmodel för klövviltet som ni har i dag för rovdjuren, att dessa ska hållas på minsta möjliga nivå, på gränsen till utrotning, eller i alla fall föreslår en reell decimering av klövviltstammen då kommer ni att få tillbaka lite av är trovärrdighet.
    Tills dess är ni bara några hycklande lögnare som bara ser till den egna hobby och skiter i alla andra.

  5. Fredrik says:

    rr,
    då har du missförstått syftet och potentialen med foderskapande åtgärder, som till exempel viltåkrar. Självfallet anlägger man inte sådana invid vältrafikerade vägar eller järnvägar; vad skulle det tjäna till? Istället arbetar man med att skapa värdekärnor för viltet i andra delar av landskapet, där viltetoch kan utnyttja resursen i lugn och ro.

    Foderskapande åtgärder är ett kraftfullt vektyg för att styra viltet i landskapet, och därmed se till att minska problem med såväl viltolyckor som skador på grödor och skog. För att nå längre när det gäller just viltolyckorna för Jägareförbundet en dialog och samarbetar med Nationell viltolycksrådet, Vägverket, Banverket osv när det gäller dessa frågor. Vi är precis på gång att utöka detta samarbete.

  6. 62.se says:

    rr..
    Du lilla bittra människa,, hoppas att du i framtiden om sådär (15år) tillåts växa upp och bli mera insiktsfull.
    För tillfället är du bara ett ! på en blogg om viltvård.

    Men jag kan ge dig ett litet + i kanten!
    Länken till 25.se var bra, men hur du gör kopplingen till denna bloggen är fortfarande en lika stor gåta som du!

  7. rr says:

    Hur många singleolyckor, avåkningar med dödlig utgång kan inte förklaras av att föraren fick vaja för något rådjur eller ett vildsvin.
    Inte för att jag tror att såna som du bryr är, men med en stor klövviltstam följer skadade och döda människor i nerblodade bilvrak längs våra vägar, som en tidigare ordförande i SJF en gång så poetiskt uttryckte sig.
    Allt detta för att få lite blodiga köttbitar för sommarens grillkvällar!
    http://www.tjugofemman.se/html/berattelser.html
    Smaklig måltid!

Kommentering är stängd.