Ingen ide att förklara för den som int begrip?

Det kom ett mail … mycket kan inledas med den texten eftersom väldigt mycket av kommunikationen idag går den vägen. Det här mailet hade jag från början tänkt att markera och trycka delete, men jag hejdade mig. Det startade med att beskriva jakten utifrån förintelsen under andra världskriget och folkmord och fortsatte med att ifrågasätta jägarna som stolt gick ut för att döda och sen kom hem och skröt om det. Uppenbarligen var brevskrivaren inte helt på vår sida! Men varför låta de här synpunkterna stå oemtosagda? Sagt och gjort satt jag mig ner och skrev ett svar, varför jagar jag och hur kan jag rättfärdiga det? Jag har ännu inte fått något svar på det, men jag tvivlar någonstans på att det är för att jag lyckades omvända henne, men förhoppningsvis planterades någon tanke för framtiden. Eftersom jag själv tycker jakten är en så självklar del av livet är det ibland svårt att förklara för någon som inte jagar själv. Ibland drar jag till med en jämförelse för att komma en bit på väg. Tänk dig en VM-final i fotboll (om lyssnaren nu är sportintresserad!) och du sitter på läktaren, viftar med en flagga och hejar – det är så jag kan uppleva det att ta en promenad i skogen utan bössa, kul och spännande. Om jag istället tar med mig bössa och hund ut är det som att snöra på sig fotbollskorna och gå ner på plan och faktiskt spela i VM-finalen. Jag deltar, jag är fokuserad! Att jag är en del av naturen tar jag för självklart, det har människan alltid varit! Dom som tycker att naturen klarar sig bäst själv och vi borde stå vid sidan och titta på, dom har verkligen ställts sig över naturen som dom brukar anklaga jägarna för. Jag är stolt över att vara jägare och jag tror att vi i alla lägen vi kan måste tala om det!

3 Kommentarer
 1. dan andersson says:

  håller med dig om det björn, jag är också stolt över att vara jägare men kanske ännu mer stolt över att stödja bågjakten, jag är också i detta urbaniserade samhälle med en massa biologiska analfabeter även stolt över mitt fågelskådarintresse eller mossor och lavar, kärlväxter, insekter, geologi… mm och att förklara för den som inte begriper, ja det kan vara jobbigt ibland, det har jag fått erfara när jag vickar i biologi t ex DET ÄR EN LYX ATT BLI FÖRSTÅDD! tyvärr….

 2. Rob says:

  Jägarna står för naturens balans som det ser ut idag. Om vi slutade jaga skulle naturen tillslut balansera sig själv. Det är korrekt. Frågan är om det är något att eftersträva. Det skulle betyda fler viltolyckor, fler rovdjur, förstörda skördar och dödad/skadad boskap för bönderna m.m.

  Stödfodringen undervintern skulle avtar och fler djur skulle svälta.
  Sjuka och skade djur skulle gå en långsam död tillmötes dessutomm skulle det vara svårt att reglera sjukdomars utbredning.

  Lodjuren orsakar inga nämnvärda skador pga av att de är relativt få i antal. Men du kanske föredrar att vänta tills de blir många och se vad som händer då?

 3. somir says:

  Bra att du är stolt över att vara jägare men jag förstår även de människor som kämpar för djurens rätt att få leva. Att jägarna står för naturens balans stämmer inte. Naturen reglerar sig själv utan männskligt ingrepp. Lodjursjakten som är helt onödig eftersomdessa djur inte orsakar nämnvärda skador. J-förbundet nämner att det finns för nga lodjur vilketgör att de då svälter. Det har visat sig vara helt fel. Det är lätt att bara klicka på delete när man får höra något som man inte gillar eller saknar medel att argumentera om.

Kommentering är stängd.