våren kommer – har vi vaknat försent?

,

Mardhund foto Pekka J Nikander.jpg

 

Tillbringade en kväll i Älvsbyn för att prata mårdhund igår. Tyvärr kom inte såå många som man hoppas, men förhoppningsvis sprider sig informationen vidare. Vi har kört rätt hårt med mårdhundsprojektet i vinter för att försöka få fram metoder att stoppa den här gynnaren för att få ett permanent tillhåll i landet. Jag tror att vi har lyckats ganska bra med hjälp av alla intresserade jägare runt om i länet. Nu har mårdhundarna vaknat till och om någon månad så är det yngelsäsong. Har vi missat allt för många par under vintern så kommer vi att ha fullt jobb under sommar och höst för att inte någon ska slinka igenom ner söderöver. En enda kull kan ju innebära 10-15 nya individer att ta hand om! Jag tror fortfarande att vi har möjlighet att stoppa dom, men det krävs intresse och engagemang från många att vara aktiv med fällorna på sina jaktmarker. Det gynnar småviltet inte bara genom att mårdhundarna inte etablerar sig utan också för att man troligen får en hel del räv och grävling i fällorna också!