Det kom ett mejl från falken!

Foto i hägn: Gunnar Glöersen

Jag lyckades få in en debattartikel i Aftonbladet. Den upprörde ordförande för föreningen med falken som symbol. Mikael Karlsson skrev ett upprört mejl till förbundet. Direkt pinsamt och givetvis fel, tyckte han att det var att jag påstod att SNF ”i princip motsätter sig all reglering av rovdjurstammarna”. Jag skrev alltså inte att SNF är emot all jakt på rovdjur, utan just reglering av stammarna. Det är en stor skillnad. Karlsson tyckte inte heller om att jag skrev att ”många människor tycker att det är positivt att rovdjuren inte längre är hotade.” Han tycker att påståendet är ogrundat eller ovetenskapligt. Det var väl det senare han inte gillade, inte att många människor ser det som positivt.

Det står givetvis Karlsson fritt att bli upprörd över att jag tydligen tillskrivit honom uppfattningar som han inte har. Men lite förvånad blir jag. Har jag missat något? Vill SNF reglera rovdjurstammarna? Är vi överens?

Mitt inlägg kan leda till ”minskad samsyn lokalt och regionalt”, avslutar Karlsson.

Det var givetvis inte min mening såra rovdjursjaktivrarna i SNF med min debattartikel. Hoppas att vi ändå, gemensamt och i gott samförstånd, kan ansöka om en lodjurstilldelning till nästa år som reglerar stammen. Vi har ju trots allt världens tätaste stam av europeiskt lodjur.

6 Kommentarer
 1. dan andersson says:

  haha jo jag skulle nog inte tro att usa har världens största europeiska stam av lodjur, precis som med bombmurklan vi har kanske 90% av det europeiska beståndet och då ska vi vara rädda om det, problemet med snf är just som du påpekar att de inte kan skilja på reglering och jakt i sig, de är precis som med sof: de säger en sak om vad de står i jaktfrågan på nätet men sedan visar det sig att de har en helt annan synvinkel i verkligheten och det kan man kalla för hyckleri. jag har själv haft kontakt med både snf och sof i bågjaktsfrågan men de vill inte alls kännas vid den trots att den största ornitologiska organisationen i usa talar bra om bågjakten, det är märkligt hur duktiga vi är här i sverige. mvh biogeodanne

 2. RR says:

  Öjdå
  nu ska det censureras när det blir lite för svårt.
  Jag får väl då återkomma på ämnet på dagspressens insändaresidor i stället:o)

 3. Gunnar Glöersen says:

  Roliga rådjuret! En bäver har nästan bara träflisor i magen! Älgen också. Min hund brukar gnaga på träbitar och får säkert många flisor i magen. Att lodjur har några träflisor i magen är inget djurskyddsproblem, vilket även SVA säger. Däremot är det upp till oss jägare att sköta våra fällor på bästa sätt. Dessutom är det lodjursforskarna som utvecklat den fälla som används mest, de släpper ut sina lodjur för att studera dem. Självklart skulle de aldrig acceptera stora skador. Det skulle inte jag heller även om lodjuret skall avlivas. Du kan gärna läsa februarinummret av Svensk jakt nyheter, där skriver jag om larm på fällorna. Jag är nämligen djurvän, fastän jag jagar.

 4. Roliga Rådjuret says:

  Fin bild på ett lodjur.
  Kan inte låta bli att tänka på att du Gunnar inte tycker att 7 tanpetare i en prinskorv är något att prata om, även om detta ”serveras” till ett rovdjur.
  7 Tandpetare vägar omkring 1 gram, alltså den MINDSTE mängde träflis man hittad i magan på lodjur FÅNGAT I GODKÄND FÄLLA.
  Tänk på alla de lodjur som fångs i VANLIGA RÄVFÄLLOR och som enligt lagen sedan släpps fria.
  Man förstår ju att du är djurvän!

 5. http://inga.blogg.se says:

  Ha ha…välkommen i gänget av bloggare Gunnar! Du kommer att gilla det men ständigt bära med Dig ett dåligt samvete för att tiden inte räcker till. Det är bättre att göra korta inlägg och ofta istället för långa och sällan. Sen ska det inte vara så himla välskrivet och tillrättalagt! Då är det en annan typ av skrivande än blogg! Lycka till!

  Just nu är gubben på väg hem från sin date med miljöministern. Han låter glad och har inhandlat räkor på Bergvik och påskliljor till sin snälla fru.

  Man ska handla blommor till sin fru alltså, jag bara säger det!

Kommentering är stängd.