Djurens rätt har rätt!

IMGP2324.JPG

Ung jägare med älg skjuten under uppsiktsjakt!

Jag fick ett mejl om att Djurens rätt var kritiska till att Ålidhemsbiblioteket i Umeå inte vågar visa Djurens Rätts utställning med bilder från ett svenskt slakteri. Detta av rädsla för att barn ska må dåligt.
– Det är oerhört tråkigt att utställningen stoppades. Den har ett viktigt innehåll som allmänheten förtjänar att få se, säger Malte Lindstam, ordförande i Djurens Rätt Umeå. (se bilderna här).

Jag delar den uppfattningen! Inte av samma anledning som Djurens rätt, de tror nämligen att utställningen skulle få färre barn att äta kött. Jag tycker tvärt om! Visa barnen bilderna och förklara vad de ser utan att lägga på egna värderingar. – Den hamburgare du äter har varit en ko en gång.
Alla barn som bodde på landsbygden förr i tiden var med om att se djur födas, födas upp och slaktas. Inte blev det veganer av dem! Störst sannolikhet att bli vegan har den som aldrig kommer i kontakt med verkliga djur och som först i tonåren blir varse att det kommer blod ur kor och grisar när man slaktar dem. Om vi skall äta kött får vi väl också ta konsekvenserna av det. Jag är jägare och vet exakt vad mitt skott innebär för djuret jag skjuter. Det blöder och dör. Dessutom är djuret varmt och fullt av tarmar, lungor, hjärta och andra organ. Döden är en förutsättning för livet oavsett vi tycker om det eller inte.
Min son frågade alltid, när han var liten, vem har skjutit maten? För honom var självklart att pappa visste det. När jag inte kunde svara, för att vi åt vanlig fläskkotlett inhandlad i butik, blev han däremot förbryllad. Vet du inte vem som har skjutit den?
De flesta ungdomar och barn idag har ingen aning om vem som ha skjutit maten. De vet knappt att den är skjuten!

När ni tittar på bilderna i utställningen, lägg speciellt märke till hur välmående djuren ser ut. Grisarna har perfekta svansar och är rena. Korna ser också ren och friska ut. Inte riktigt den bild Djurrättsalliansen förmedlade strax före jul.

Låt oss prova, låt mig ta en grupp med barn i 5 årsåldern genom utställningen och låt sen någon från Djurens rätt ta en annan grupp. Det är våra vuxna värderingar vi projicerar på våra barn, de har ingen förutfattad mening. För dem är det fullt naturligt att djur kan dö, att det kommer blod och att någon har skjutit maten. Men bara om vi berättar det för dem.

9 Kommentarer
  1. Djuren som rätt says:

    Hej Gunnar!
    Jag håller med dig i sak, men har ändå en del invändningar om pedagogiken i bildvisningen. Jag har av erfarenhet lärt att barn verkar att bilder (endast synintryck) kan verka mer skrämmande, då de måste fantisera fram ”verklighetsbilden” själva. Om de däremot hade fått besöka ett slakteri, ta, känna, lukta på kött och organ så får de en mycket bättre verklighetsbild. Bjud in slaktarna till skolan! Vill passa på att slå ett slag för en gammal artikel i västerbottenskuriren. http://www.vk.se/Article.jsp?article=224334

  2. Forcy77 says:

    Jag minns när det skulle slaktas tjur,gris eller liknande när man var liten, 5-6 år var man nog. Från början vet jag att jag inte fick vara med då fick man stå i fönstret i huset och lura på vad som hände i ladan. Men sen när man var 5-6 år då var man med där ute när slaktmasken åkte på och djuret rasa i backen.
    För mig som har varit med på detta har ju brutigt en spärr, jag har nu varit med och dödat en tjur. Sen hur man ser på den saken efteråt och nu beror ju givetvis mycket på omgivningen föräldrar m.m och lite en själv. Men en spärr är bruten!

    Det är samma sak med någon som aldrig har kört för fort i sitt liv, han kommer aldrig gilla eller förstå den där ”Mikael” som ofta kör för fort. Det finns inte i hans värld och han kan bli allt från avundsjuk till kränkt pga av att han inte kan med detta.
    Eller kanske VD:n som sparkar driftchefen och tror han kan köra på som vanligt och endast med hans egna kloka smarta beslut tills han står med företaget i konkurs och samtidigt som han förlorat allt var respekt och auktoritet heter pga av alla
    handlingar.
    Förstår man inte så får man försöka förstå. Kan man inte det så får man ta hjälp av dom som vet eller förstår! Jag tror dock inte alla kan förstå allt, jag kan det inte! Men vad man måste komma underfunn med är att om man inte förstår något eller om man inte vill/kan förstå något så är det bäst att låta bli att förstå det!!

    Ja om man ska dra en slutsats så blir det nog att Djurens rätt har rätt, barnen borde nog kunna se bilder på slakt samtidigt som någon förklarar att så här går det till i dagens värld!

  3. Håkan H says:

    Helt rätt! Mina barn har aldrig påverkats negativt av att se hur djur ser ut innan de hamnar på middagsbordet.

  4. Nordjämten says:

    Helt rätt Gunnar! Det är helt naturligt att få reda på vart och hur vi får maten ifrån som hamnar på våra tallrikar. Jag själv kommer att lära mina egna barn om varför och hur en älg, gris eller en björn dör för att ätas upp (ja, jag äter björnkött) och hoppas samtidigt att vi alla lär våra tonåringar och barn hur en fläskfilé hamnar i matdisken.

  5. sjobbe says:

    Jag håller också med gunnar helt och fullt. Jag har själv 4 st barn i åldrarna 4-15 år. Samtliga barn och faktiskt i vissa fall deras kompisar har någon gång varit med och slaktat både älg, rådjur och hare, och dom har inte på något sätt visat att dom tyckt detta varit otäckt eller äckligt, tvärtom är barn nyfikna och intresserade. Nyckeln är här hur vi vuxna agerar. Finns det något naturligare än att skaffa sig sin egen mat kan man fråga sig?

    Egentligen så är det faktiskt rätt tragiskt, och för miljön förödande, att människan kommit så långt ifrån naturen, att dessa för människan så onaturliga åsikter förekommer. Jag tycker också att den upprörda rovdjursdebatten är symptom på samma sak.

    Den moderna människan har svårt att relatera till dom problem som uppstår för exempelvis småskalig tamdjurshållning, eftersom normalitet är att köpa ompackad köttfärs på ICA.

  6. MartinJ1 says:

    Kan bara hålla med om att det är hur bilderna presenteras som är avgörande. Vill man lära barnen att detta är äckligt så är det inga problem och vill man lära barnen att detta är fullt naturligt så går det lära dom detta.

  7. Kerstin says:

    Henrik A

    Varför undanhålla dina barn något som vi alla kan vara helt säkra på att möta så småningom? Det är faktiskt den enda vi kan vara fullkomligt säkra över – allt liv kommer att sluta med döden. Förbered barnen vid lämpligt tillfälle, så att det blir något naturligt även för dem.

    Det behöver ju inte vara onödigt brutala bilder, men död är lika naturligt som livet, och därmed viktigt att förmedla också till våra minsta – gärna vid första lämpliga tillfälle. Dom brukar f ö ta detta faktum på ett betydligt bättre (naturligt) sätt än många vuxna, som kanske blivit ”skyddade” från detta oundvikliga faktum.

    Här håller jag fullkomligt med Gunnar – och det är inte så ofta ;-)

  8. Gunnar Glöersen says:

    Henrik Å, jag förstår din invändning. Men jag har varit med så många gånger där barn har närmat sig döda djur och även slakt. Det har aldrig varit ett problem. Nu kan bildsviten i och för sig vara väl stark som inledning, det kan jag väl hålla med om. Men som princip förstår jag inte varför vi skall dölja det som är grunden för livet, nämligen döden. Det är sällan barnen som upplever slakt som otäckt, utan det är föräldrarna. Jag har själv besökt både slakterier och hönserier och känner mig då trots allt nöjd över att jag valt att äta vilt. Det visar väl att utvecklingen mot färre stora slakterier inte är bra. Tacka vet jag gårdsslakt.

  9. Henrik Å says:

    Håller nog inte med dig riktigt, det finns nog många små barn som kan ta illa upp av sånt här. Själv är jag väldigt försiktig med mina barn och de djur jag skjuter. De har fått vänja sig långsamt så att säga. Att skicka fram de här bilderna kan få vem som helst att må illa.

Kommentering är stängd.