Jägarbloggen

Sverige har flest rovdjur i Europa!

Rumänska Karpaterna (rött) skalenligt inlagt över Mellansverige.

 

SNF, WWF och SRF gick för en tid sedan ut med ett pressmeddelande om att Sverige har bland de lägsta vargtätheterna i Europa. Både Daniel och jag har redan kommenterat det i tidigare inlägg.

Jag roade mig med att använda exakt samma siffror, från LCIE, som de tre organisationerna använde för sin beräkning. Istället för att bara se på vargen räknande jag alla stora rovdjur. Det är ju trots allt de samlade rovdjurstryket som är intressant. Sverige hamnar då på andra plats i Europa. Bara ett enda land ha fler stora rovdjur än vi enligt statistiken, nämligen Rumänien. I Sverige har vi drygt 6000 stora rovdjur medan Vitryssland, som kom trea, inte har fler än 3000. Rumänien däremot hävdar att de har närmare 12000 stora rovdjur i Karpaterna, alltså en yta som inte är större än Dalarnas, Värmlands, Örebro och Gävleborgs län tillsammans!

– Varför kan inte vi ha lika höga tätheter i Sverige, när man utan problem kan ha det i Rumänien? Jag tror att de flesta har hört frågan och argumentet många gånger. Men är det verkligen sant?

Nu skall jag erkänna att jag inte varit i Rumänien och således inte heller i rumänska delen av Karpaterna. Men jag känner personer som varit där och alla är tveksamma till deras siffror. LCIE skriver om de rumänska vargsiffrorna att de bygger på ”begränsad kvantitativ data och att ingen korrektion eller tolkning av materialet har gjorts!” På svenska betyder det, en ren gissning!

För björn och lodjur skriver man istället att uppskattningen har gjorts av experter! Inga inventeringar ligger alltså tillgrund för det uppgivna antalet rovdjur!

Om vi använder våra predationsdata från Sverige skulle de 12000 rovdjuren döda i storleksordningen 200000 bytesdjur årligen. Tyvärr har jag inte lyckats hitta bra siffror på klövviltstammarna i Rumänien. Det enda jag hittat är att rådjurstammen är på ca 150000 djur, i hela Rumänien. Endast en del av dem finns i Karpaterna. Förutom rådjur finns det vildsvin, kronhjort och gems i Rumänien. En mycket grov uppskattning är att det måste finnas minst en miljon klövvilt, enbart för att föda rovdjuren i Karpaterna. Problemet är att Rumänien också är ett bra jaktland. Jaktturismen är utbredd, inte minst i Karpaterna. Bytesdjurstammarna skall alltså räcka till troféjägare också. En stor kronhjort kostar 130000 kronor att fälla. En fin råbock i guldmedaljklass, en sådan som Guillou sköt, startar på 60000 kronor. Tror ni att alla dessa stora rovdjur är välkomna att döda trofédjur i de områdena? Nej, sanningen är med största sannolikhet att antalet stora rovdjur i Rumänien är kraftigt överdrivet. Sverige seglar därför upp som etta i Europa i antalet stora rovdjur. Inte riktigt den bild som SNF, WWF och SRF vill förmedla.

 

1 Shares

26 svar till Sverige har flest rovdjur i Europa!

 1. Adriana 2010-03-30 kl. 17:25 #

  The Romanian government is lying every single year about the real numbers. In today”s Romania are the lowest densities of wild fauna ever recorded and the situation is getting worst every year. The numbers our government feeds to naive Europeans are blown out of proportions with animals killed in hunting farms. There are ”hunting” sessions organized every season in which nearly 300 animals are massacred in one weekend in an confined space by very rich and powerful European politicians and businessman”s. That”s why the numbers are so easily bought in EU. This is hunting in Romania, don”t get fooled by numbers: http://www.rferl.org/content/article/1057122.html . Read that article and be aware that that was one day”s worth of killings.

 2. Torbjörn Eriksson 2010-02-17 kl. 11:59 #

  Amor. Det var ett fint namn du har. Antalet vargar som ska skjutas det tar vi upp i VFD när det är dags för det. Fint namn jag fick ”lilleplutt”. Jag har blivit kallad så mycket, det är inget att bry sig om. Min roll i framtiden är inget som du avgör. Det är inte ens klart vilka som ska sitta med i VFD. Flera intresseorg. har inte skickar in sina förslag än.

 3. Amor 2010-02-17 kl. 11:12 #

  Torbjörn!
  Varför svarar du inte på Gunnars fråga?? Hur många vargar tycker du ska skjutas nästa år i Örebro län för att uppnå riksdagens målsättning? Det är det som är din roll att få fram! Tror du att du, lilleplutt, ska ändra riksdagens beslut för att du sitter i VFD, då har du verkligen missuppfattat vad VFD är. Men, att du eller den sk bevarandesidan helt plötsligt skulle ha koll på verkligheten är väl för mycket begärt…

 4. Torbjörn Eriksson 2010-02-17 kl. 08:15 #

  Drever. Jag har aldrig sagt att vargen är viktigare än folket. Att man tycker att det ska finnas varg har ingenting med arbetslöshet att göra. Man måste hålla i sär saker och ting. Det blir inte fler arbetslösa för att vi har varg. Jag jobbar nästan dagligen med att vi ska ha sjukvård och många arbetstillfällen. Jag jobbar också inom Gröna Seniorer för att gamla ska ha det bra. Vill man så går allt att lösa. Blanda inte ihop allt.

 5. drever 2010-02-16 kl. 19:07 #

  svara nu Torbjörn är vargen mer noga än folket hur motiverar man varg när folk går utan arbete men i vanlig ordning så vill du ha varg men inte sjuk vård o arbete

 6. Torbjörn Eriksson 2010-02-15 kl. 20:31 #

  Jan Bratt. Det gör inget om om de politiska företrädarna är jägare. Långt ifrån alla jägare är emot varg.

 7. Jan Bratt 2010-02-09 kl. 07:43 #

  Det har funnits farhågor bland vargvännerna och även insändare i tidningar om att de politiska företrädarna som skall ingå i VFD skulle kunna vara jägare, vilket man tycker är felaktigt.
  Nu ser vi uttalade exempel på precis tvärtom.

 8. johansson 2010-02-08 kl. 20:42 #

  Torbjörn så du menar att vargen är mer noga än hälsa o arbete o skola sjukvård??

 9. Gunnar Glöersen 2010-02-08 kl. 19:58 #

  Torbjörn, det skall bli intressant att se dig föreslå lämplig vargtilldelning nästa år för Örebro län. Din roll i viltförvaltningsdelegationen är inte att driva MP eller SRF politik utan att se till att riksdagsbeslutet om maximalt 210 vargar i Sverige uppnås. Vad skulle du t ex tycka vara lämplig avskjutning av varg i Örebro län om Libergs senario om 60 vargar i tilldelning i Sverige skulle bli verklighet?

 10. Torbjörn Eriksson 2010-02-08 kl. 19:50 #

  Jan Bratt. Du behöver inte oroa dig jag klarar det här. Jag är definitivt inte samhällsfientlig . Visst ingår vi i en koalition, men jag är Miljöpartist och agerar efter vårat partiprogram. Politik är att ge och ta och få igenom så mycket som möjligt av sin politik.
  Jag är väldigt envis och ger aldrig upp. Jag vet en hel del efter två intervjuer med Sveriges Radio Örebro om VFD. Jag oroar mig inte ett dugg för framtiden.
  Solidaritet med människan ingår i partiprogrammet.
  Till Drever: Det är helt olika pengar. Den försämrade a-kassan kan du väl fråga borgerligheten om. Det är dom som försämrat den inte Miljöpartiet.

 11. drever 2010-02-07 kl. 09:01 #

  Torbjörn hur motiverar du den enorma kostnad som vargen pengarna kunde användas till något bättre vad säger du till dom som är arbetslösa?

 12. Jan Bratt 2010-02-06 kl. 21:00 #

  Hmm, det var intressant att Torbjörn skall representera MP. Efter förra valet valde MP i Örebro att bilda koalition med de borgerliga och nu vet ju alla att samtliga borgerliga partier sagt ja till vargjakten, nu kan ju MP hoppa härsan och tvärsan mellan frågorna det vet vi sen tidigare, men klarar människan att komma från en samhällsfientlig organisation och plötsligt behöva inse att det handlar också om människors väl och ve.

 13. Gunnar Glöersen 2010-02-06 kl. 19:33 #

  Så bra Torbjörn. då slipper vi höra det argumentet från SRF i fortsättningen!

 14. Torbjörn Eriksson 2010-02-06 kl. 19:02 #

  Jag har fullt stöd från SRF. Dom tycker att det är mycket bra att jag som politiker åtagit mig uppdraget. Jag har fullt stöd från Miljöpartiet de Gröna. Jag har inte någon kritik mot att representanter är jägare. Det sa jag också till Reportern på Sveriges Radio Örebro. Jag blev lite fundersam när reportern svarade på min fråga om hon hade pratat med någon eller några från intressegrupperna och hon svarade att hon tänkte bara intervjua de politiker som ska sitta i VFD Örebro Län. Alla får ha sina åsikter och olika intressen det är deras sak. Jag har inget emot jägare. Jag har lite andra åsikter när det gäller vissa saker och det är sådana saker vi får prata om i en anda av respekt och förståelse. SRF tycker det är en fördel att jag blev invald som politiker då kan dom försöka att få in en annan ledamot för SRF i VFD. Ha en fortsatt Trevlig Helg.

 15. Gunnar Glöersen 2010-02-06 kl. 16:10 #

  Torbjörn, mot bakgrund av din och SRFs kritik mot att representanter för landsting, kommuner och region Värmland har varit jägare ser jag fram emot att höra hur SRF ser på ditt uppdrag inom MP.

 16. Torbjörn Eriksson 2010-02-05 kl. 23:48 #

  Jag vet. Jag kommer att jobba för rovdjuren i Viltförvaltningsdelegetionen Örebro Län för Miljöpartiet de Gröna

 17. Gunnar Glöersen 2010-02-05 kl. 20:04 #

  Torbjörn, visst kan vi vara stolta över att vi har stora rovdjur. Men att som ni i SRF försöka framställa oss som sämst i klassen ger en fullständigt felaktig bild av verkligheten. Rovdjursförvaltning handlar inte bara om bnaturvetenskap utan i allra högsta grad också om samhällsvetenskap.

 18. Torbjörn Eriksson 2010-02-05 kl. 15:15 #

  Mycket bra. Då har vi något att vara stolta över och vara rädda om.

 19. jörgen bergmark 2010-02-05 kl. 12:28 #

  earnie, om man kan ta sådana hutlösa priser för att skjuta en hjort eller rådjur så tyder det väl snarare på mycket dålig vilttillgång och hård konkurrens eller hur?

 20. Gunnar Glöersen 2010-02-05 kl. 09:12 #

  earnie, man kan alltid diskutera vad som är ”rätt sätt” att redovisa. De tres gäng valde att redovisa tätheter. Jag anser att det är fullständigt irrelevant. Man kan överhuvudtaget inte jämföra länder på det sättet och av det dra slutsatsen att vi är sämre än övriga. Ett svenskr vargrevir är 10 ggr större än vad italienarna hävdar att deras är. Vår vargstam kan således inte, ens biologisk, vara lika tät som deras. Vår varg väger nästan dubbelt så mycket som deras, det gör att våra kräver mera föda. Sist men inte minst, deras rovdjurssiffror bygger på gissningar. SNF, WWF och SRF håller med om det, därför valde de i en replik att halvera siffrorna. Det säger väl en del om trovärdigheten i siffrorna. Gör man det för alla arter avancerar Sverige till den övre halvan. Men som sagt tätheter är i sig irrelevant!

 21. Gunnar Glöersen 2010-02-05 kl. 08:55 #

  Nils, fler än du tror läser våra blogginlägg. Sen är just det här inlägget inte skrivet som en debattartikel. Men var säker, mina siffror kommer att dyka upp i debatten. Kanske finns det någon ”ärlig” journalist där ute som rent av snappar upp budksapet. Många läser som sagt vad vi skriver.

 22. earnie 2010-02-04 kl. 23:02 #

  Nils/Amor/MartinJ1. Gunnar har en elementär felfaktor i sina ekvationer. Han tar inte hänsyn till ländernas arealer och befolkningstäthet för att beräkna ett s.k. rovdjurstryck. Därför blir denna scoop minst sagt, ja vadå? för vem då? en predikan för de redan frälsta?
  Gunnar. SRF, WWF, SNF jämförde varg och redovisade tätheten av varg i jämförelser med de europeiska ländernas landarealer och deras befolkningstäthet, där hamnar Sverige i absoluta botten av 26 länder, det är en sund statistisk beräkning med underlag från tillgängliga EU-siffror. Är fullt övertygad att räknar vi in övriga andra rovdjur i dessa länder i samma ekvationssätt så permanentar vi Sverige i bottennoteringen.
  Du skapar en egen debatt med en egen ”fyndig” upptäckt, det står dig givetvis fritt. Hade du däremot sagt att Sverige har nog flest mygg så hade jag trott dig.
  För övrigt, Rumänien borde drälla av vilt av alla dess former om några lycksökare lyckas rycka av hågade jägare 130.000 för en hjort och 60.000 för en råbock. Vem betalar sådana summor om man inte är fullständigt besatt. Så Rumäniens siffror av vilt är sannolikt sanna i så fall.

 23. nils 2010-02-04 kl. 20:41 #

  Som sagt här på bloggen innan, skulle man inte kunna få bättre spridning på den här typen av texter (typ debattsidor)? Att bara sprida dem här på bloggen är att predika för de redan frälsta.

 24. Amor 2010-02-04 kl. 20:21 #

  Detta kan ju inte ens ”seriösa” organisationer som du nämner i texten blunda för! Och tror de på fullaste allvar att det finns dessa rovdjurstätheter i Rumänien så är jag allvarligt oroad. Kan inte vara kul i så fall för Mikael K, Ann D och Kristina L att ligga sömnlösa på nätterna rädda för vad som finns under sängen, eller att de på någon av sina sällsynta besök i skogen ska träffa på näcken, tomtar eller troll…

 25. earnie 2010-02-04 kl. 17:32 #

  Gunnar. …jag tror vi har flest mygg också…..

 26. MartinJ1 2010-02-04 kl. 15:31 #

  Äntligen den jämförelsen jag vill se!
  Ni kommer du iof anses som partisk i ämnet av de som vill ha extremt stora rovdjurspopulationer i Sverige men det är ändå intressant.
  När får vi se denna jämförelse från så kallat expert håll?