Arvet efter en galen diktator!

,

Efter mitt förra blogginlägg, ”Det är ni som är pinsamma, inte regeringen!” och vårt pressmeddelande ”Sluta romantisera vargförvaltningen” tog det inte lång tid innan SNF reagerade. Jag fick ett mail där SNF påpekade att de faktiskt själva hade angett att inventeringsunderlagen från många länder var bristfälliga och att det i pressmeddelandet fanns en hänvisning till ett dokument ”som alltså alla redaktioner kunde ta del av” av vilket bristerna framgick.

Jag betvivlar inte att det var avsikten att det skulle finnas en sådan hänvisning, det existerar faktiskt ett sådant dokument. Jag fick det via mail efter mitt påpekande. Men på de sidor som pressmeddelandet hänvisar till finns fortfarande idag ingen nyansering av bilden av att nästan alla länder i Europa skulle ha tätare vargstam än Sverige. Inte i en enda tidning i landet verkar heller ha snappat upp inventeringsbristerna i sin rapportering.

Jag kan inte låta bli att citera delar av det nya dokumentet.

”Andra kanske invänder att man bör förhålla sig tveksam till uppgifterna om antalet vargar i ett antal länder. Detta mot bakgrund av att uppgifter om antalet vargar sannolikt är mindre trovärdiga i länder med förhållandevis sämre förutsättningar än Sverige när det gäller att regelbundet genomföra inventeringar.”

”OK – Så låt oss halvera antalet vargar i samtliga länder utom Sverige, där vi fortfarande räknar med 220 vargar, för att se var vi då hamnar på varglistan.

I en jämförelse av antalet vargar per 1 000 km2 avancerar Sverige då från 21:a plats till 20:e plats bland 26 länder. Vi passerar endast Ungern.”

Inventeringarna är alltså så dåliga att SNF, SRF och WWF utan att blinka kan tänka sig en halvering av vargsiffrorna. Varför väljer de just en halvering? En rovdjursansvarig på en länsstyrelse som besökte Rumänien förra året tyckte att man borde ta bort en nolla! Är det han som har rätt?

Kartbilden här under är framtagen av LCIE. (Lägg märke till Sveriges nitiska redovisning av vargstammens spridning och jämför med Finlands, en brist som jag framfört.) Bilden visar vargens utbredning i Europa. I Rumänien finns rovdjuren framför allt i Karpaterna på en yta som jag av kartbilden uppskattar till att vara ungefär lika stor som Mellansverige. På den ytan skall det inte bara finnas 3000 vargar utan även 5000 björnar och 2000 lodjur!

Om jag tillåter mig att föra över svensk predationsdata och, på samma sätt som SNF, SRF och WWF, struntar i biologiska, kulturella, klimatiska och andra skillnader mellan Rumänien och Sverige skulle dessa rovdjur behöva äta en hel del. 2000 lodjur skulle käka 100 000 mindre klövvilt. Vargen skulle stoppa i sig motsvarande 72 000 större klövvilt och björnarna ca 1500 större klövvilt. Den som orkar fortsätta kan ju räkna ut hur stora klövviltstammar som då behövs på en yta som motsvarar Mellansverige, för att enbart föda rovdjuren. Jag slutar här, jag tror att budskapet går fram.

Att vi har olika uppfattning om hur många vargar som är lämpligt i Sverige framgår av debatten. Före rovdjurspropositionen drev organisationerna linjen att det krävdes många vargar för att de var inavlade. Det spåret har man nästan helt lämnat nu när regeringen kan tänka sig att flytta vargar för att lösa den genetiska situationen. Nu skall Sverige istället vara bäst i klassen, d v s avancera i en täthetsliga för varg. Förutom de rena bristerna i jämförelserna som jag påpekat, leder den typen av argumentation ofrånkomligt till en meningslös debatt om statistik. I Sverige skall vi istället diskutera svenska förhållanden och påverkan på människor i Sverige. Att det finns länder, som Rumänien, där människor fortfarande lever med arvet av en galen diktator, kan inte vara vägledande för svensk rovdjursförvaltning.

Miljö- och jordbruksutskottet justerade i dag rovdjurspropostionen och den kommer troligen att debatteras i kammaren den 21 oktober. Voteringen kan komma att genomföras redan samma dag. Det innebär beslut om ett större regionalt självbestämmande där många intressen tillsammans skall finna konstruktiva lösningar på komplexa problem. Om det skall lyckas måste diskussionen bli betydligt mera nyanserad än den som förs idag mellan O-visionärerna och de som vill mångdubbla vargstammen. Det är lika osannolikt att riksdagen någonsin kommer att besluta om noll vargar som att den kommer att besluta om ett flera tusen vargar.

 

Vargutbredning.jpg

Källa: LCIE

Dela

9 Kommentarer
  1. Gunnar Glöersen says:

    Kommentars möjligheten kommer att stängas inom kort, eftersom jag kommer att vara upptagen de närmaste tre dagarna. Idag vargdebatt på bokmässan i Göteborg och i helgen älgjaktsförberedelser.
    Ni är välkomna igen senare.

    P.s. Alla är välkomna till debatten på bokmässan. Det är Tommy Hammarströms bok ”Vargen kommer” som diskuteras. Medverkande förutom Tommy är jag och representant för SRF. D.s.

  2. Kerstin says:

    Viss Jerry, jag håller med dig om att det kastas skit från båda hållen, men hur mycket respekt får de personer som gör så?

    Just polariseringen med alla överdrifter/underdrifter gör att man kommer ifrån de verkliga problemen inom jakten – dvs jakt med löshund.

    Nu tror jag inte ens du tror att vargarna kommer tas bort bara för att det finns en del jägare runt om i landet som värdesätter hundjakten så högt. Men börjar båda parter att verkligen lyssna på varandra, och visar varandra respekt, då tror jag det kan bli lättare att hitta lösningar.

    Ingen kommer att bli nöjd till 100%, men alla kan komma att känna att de verkligen fått gehör för en del av sina krav.

  3. Nils says:

    Frågan som bör ställas är VARFÖR Sverige behöver tusentals vargar som vissa anser. Finns det något självändamål med detta? Finns det ett enda gott argument för en vargpopulation i storlek med vad Rovdjursföreningen m.fl. förespråkar? Vem har glädje av detta? Bara för att man i Rumänien hyser tusentals vargar, är detta därför eftersträvansvärt för Sverige? Sverige har i dagsläget bland Europas finaste klövviltstammar, jag anser inte att det är värt att offra denna till förmån för vargen som bara medför elände för de som tvingas leva bland dem, jag har förgäves försökt komma på fördelar med en större vargstam så om någon har ett bra argument för detta så är denne välkommen att försöka övertyga mig.

  4. Gunnar Glöersen says:

    Kajsa, jag blandade visst ihop era kommentarer men svaret kan gälla er båda.
    Nu tar jag kvällen. imorgon blir det ny vargdebatt på bokmässan i Göteborg. Kanske ni får en kort redogörelse på bloggen i morgon kväll .

  5. Gunnar Glöersen says:

    Kajsa, det vore trevligt att åka till Rumänien för att kolla verkligheten. Nu var min poäng överhuvudtaget inte att beskriva vargsituationen i vare sig Rumänien eller något annat Eu land. Den vet jag lika lite om som SNF, SRF eller WWF. Min poäng var att man inte kan använda data från andra länder för att beskriva eller misskreditera vargen eller vargpolitiken i Sverige. Den som använder den typen av data får finna sig i kritik.
    Kerstin, visst finns det länder med täta vargstammar. Men för att en jämförelse överhuvudtaget skall vara intressant måste man även redovisa tätheten av bytesdjur och andra biologiska skillnader. Vi kan omöjliggen föda så många rovdjur som man gör i delar av bl a nordamerika. Dagens vargmarker har inte den biologiska bärkraften och vi bedriver dessutom skogsbruk som sätter gränsen för hur många älgar vi t ex kan ha. Du nämner också att rovdjuren i Rumänien lever av får och i vissa regioner i Spanien av kadaver. I Spanien börjar vargarna få problem just pga att kadavren försvinner till följd av EUs regelverk om kadaverhantering. Djurkropparna läggs inte ut i naturen längre. Du skriver att rovdjuren i Rumänien också lever av får 2-3% (din gissning?). Jag tror inte att någon vill ha tillbaka den fårskötsel som finns där eller i Italien heller för den delen. Människor tvingas vandra med djuren 12 timmar om dagen för en svältlön (4000 kr i månaden i Italien) och bor i plåtskjul allt för att förhindra vargangrepp. (de är inte italienare utan fattiga fåraherdar från Makedionien och Albanien).
    Alltså, det går inte att översätta andra länders förhållanden till svenska. Vi bestämmer själva utifrån våra egna förutsättningar!

  6. Kajsa says:

    Vet du Gunnar, jag tycker att du ska åka till Transsylvanien i Rumänien själv och bilda dig en egen uppfattning.
    I ditt räkneexempel ska du kanske ta med ett antal miljoner får också… Även om rovdjuren inte orsakar större förlusterna än 2-3%, så blir det ändå en del kilo lammkött… Om du tror att 300 vargar ligger närmare sanningen i Rumänien, vad säger du då om vargpopulationen i Minnesota, USA? Där har man ca 3000 vargar och staten är ungefär häften så stor som Sverige, vilket är ungefär vad Rumänien också är. Minnesota har även ca 13 000 svartbjörnar (skjuter ca 3 500 per år) och ändå räcker klövviltet till jägare också… Anser du att förklaringen är dåliga inventeringar även i Minnesota?
    PS. Det är uppenbarligen inte lätt att göra rätt i dina ögon… Först kritiserar du de tre organisationerna offentligt för att de inte talade om bristfälliga inventeringar i andra länder. När du fick veta att det fanns ett dokument som pressmeddelandet baseras på och där det finns räkneexempel som visar hur det ser ut om man tar i ordentligt och halverar andra länders siffror, då kritiserar du det också…

  7. Jerry says:

    Kerstin

    Nedvärderade kommentarer flödar det av på er sida, du som är en flitig debattör på dom flesta sidor på internet borde ju ha märkt det? Det går ju inte en dag utan att man läser empati lösa svar på artiklar som handlar om rovdjurs drabbade människor!

    Vilka mål tror du dessa föreningar har? Läser man mellan raderna så ser man ingen framtid för oss som jagar med löshund! Och just löshundsjakten är det som håller mitt jägarhjärta i liv, trist att vissa inte kan förstå hur viktigt det är för mig och andra löshundsjägare att få jaga med hund!

  8. Kerstin says:

    FORTSÄTTNING FRÅN TIDIGARE INLÄGG
    I det klövvilt som vargen äter, ingår även vildsvin, och enligt en Spansk forskare jag talade med på senaste Vargsymposiet, så utgör 5% av de spanska vargarnas vinterdiet, just av vildsvin. Resten består av till största delen av kadaver som djurägare slänger ut. Skulle tro att det kan vara detsamma i t ex Rumänien, för det verkar vara få länder som följer de strikta regler vi har här i Sverige (och som gäller överallt inom EU har jag för mig) när det gäller kadaverhanteringen. Soptippar lär också vara ett vanligt tillhåll för vargar i t ex Rumänien. Inte särskilt lämpligt, men bör nog beaktas när man räknar ut hur många djur de måste döda för att överleva.

    Jag är definitivt inte ute efter att vi ska ha massor med varg i Sverige, men debatten blir så fruktansvärt polariserad när man skyller osäkra siffror på galna diktatorer och, som i en tidigare artikel, kalla NTF, WWF och SRF för ”de tres gäng”.

    Lägg gärna fram fakta, men låt bli att komma med nedvärderande kommentarer om föreningar och människor som inte har samma åsikt som du själv och SJF. Det tror jag förbundet tjänar mer på.

  9. Kerstin says:

    Gunnar, att man har dålig koll på antal djur man har, betyder inte nödvändigtvis att det i verkligheten är färre. Det kan lika väl var fler djur än det antal man har uppskattat stammen till. Ett exempel på det är Estland, där man för 2008 uppskattade vargstammen till ca 135 djur. Vintern 2008-2009 fick man licens på 180 djur, och den fylldes snabbt. Till detta kommer ett antal djur skjutna vid skyddsjakt och de djur som skjuts illegalt. Det kan mycket väl ha funnits dubbels så många vargar som den officiella siffran på 135 vargar.

    Under många år har man uppskattat stammen till 100-150 djur, och mellan 2002 – 2007 sköts mellan 17-37 vargar lagligt per år.

    Sverige är nästan exakt 10 gånger så stort som Estland, och jag har roat mig med att räkna ut hur många större rovdjur det finns per 1000 km2 i Sverige och Estland. För att få en bild kring om den uppskattade stammen kan stämma, så har jag lagt in antal skjutna djur per 1000 km2 inom parentes. Siffrorna utgår från statistik för 2008.

    Djur per 1000 km2:
    Estland: Varg 3 (>4), lodjur 16,8 (3,3), björn 13.8 (0.8)
    Sverige: Varg 0,5, lodjur 3.3, björn 6,7 (0.5)
    Varg i rovdjurslänen Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Örebro och Gävleborg: 2,3/1000 km2 (Räknat att samtliga 220 vargar finns där).

    Tar man Italien som ett annat exempel, så är ytan betydligt mindre än Sverige, särskilt om man tar bort öarna Sardinien och Sicilien, dit vargar knappast kommer ta sig. Då är Italien bara något större till ytan än Rumänien, dvs knappt hälften så stort som Sverige. Jag tror mig hört sägas att det finns bortåt 800 vargar där, och det var väl bra länge sedan någon diktator styrde det landet.

Kommentering är stängd.