Vargjakt om några dagar?

Enligt Ekot och TT kommer Naturvårdsverket i morgon att besluta om att 18 vargar får skjutas. Enligt uppgift skall två vargar fällas i 9 olika revir. Beslutet var väntat, 5-10 par var forskarnas rekommendation för att påskynda inavelssänkningen. Att vargjakten kommer att åtföljas av åtgärder för att förstärka genetiken är också klart. Det här borde vara början på att återuppta en rovdjurspolitik som skulle kunna tillfredsställa alla parter. Vi skulle få friskare vargar, färre problem och mindre konflikter.

Vi är givetvis inte nöjda, vargstammen kommer att fortsätta att öka trots jakten. Tilldelningen borde vara mycket större. Men vi försöker i varje fall hitta något positivt med beslutet, ett embryo till en framtida vargförvaltning som majoriteten bör kunna ställa upp på. Men tyvärr, som vanligt skräder inte bevarandesidan orden i sin kritik. ”Rättshaverist av värsta sort”, säger SNF om regeringen. ”Vansinnigt beslut”, säger SRF. SNF säger dessutom att de kommer att överklaga beslutet, svensk vargförvaltning skall numera ta omvägen via domstol!

Bevarandesidan har inte och kommer aldrig att kompromissa det minsta. Målet är många hundra vargar, oavsett hur det drabbar oss på landsbygden. Istället vill de att vargförvaltningen i Sverige skall skötas av byråkrater i Bryssel eller av domstolen i Luxemburg.

I fredags var jag i Bryssel på en workshop med ca 80 deltagare från hela Europa, ”Stakeholder Workshop on Large Carnivores”. Kommissionen inbjöd till diskussion om hur rovdjursförvaltningen skall utvecklas i EU. Slutsatsen från flertalet var att kommissionen måste bli mera flexibel. Så länge målen om livskraftiga stammar inte äventyras bör det vara upp till varje medlemsland att bestämma vägen dit. Kommissionen agerar precis tvärt om! Potocnik vill inte bara bestämma om, när och hur vi skall jaga. Han anser sig t o m ha rätt att namnge vilka forskare som skall leverera det vetenskapliga underlaget. Att just dessa råkar vara de samma som SNF och SRF alltid hänvisar till är inte en tillfällighet. Arrogans är ett ord som bra beskriver kommissionens agerande så här långt. Nu får vi se om den leder oss till domstol eller om de tog intryck av workshopen.

Svenska Jägareförbundet angrips inte sällan från alla håll. Men den som följt debatten de senaste 20 åren ser att vi, till skillnad från nästan alla andra, har hållit samma linje. En liten frisk vargstam som inte är koncentrerad till några få län. Ytterst få tar ett helhetsansvar. Tyvärr lär det hänga på oss också om den genetiska förstärkningen skall lyckas.

Alla som uttalade sig i Bryssel i fredags talade om en ”bottom up” förvaltning istället för dagens ”top down”! Detta är SNF emot. De är emot att människor i varglänen skall få vara med och ta beslut, de är emot jakt på varg och de deltar inte i aktivt i genetisk förstärkning. De enda de gör är att försöka hitta juridiska vägar att stoppa en klok rovdjursförvaltning.
Svenska Jägareförbundet däremot, är för att människor som berörs skall få vara med och bestämma, vi är för en reglerad vargstam och vi har hittills varit ensamma om att förankra genetisk förstärkning. Vi får se om det finns någon media som uppmärksammar detta, eller om vi SNF återigen lyckas göra vargjakten till ett medialt spektakel, helt utan sans!

Dela

137 Kommentarer
  1. Tommy Olsson says:

    Mats o Anders
    Sjfs mål är 150 vargar dom har gått med på ett tak på 210
    där blåste Regeringen oss med Eskil Erlansson i spetsen
    Dom har gått med på 180 st blåsta av Nvv
    Dom har annamat att 16 vargar skjuts Blåsta av Nvv s bullvaner
    Detta borde resultera i inget sammarbete What so ever
    Exepel ,Eftersök trafik 450 kr pluss moms per person o tim Eftersökshund chablon 2500 kr per gång i Vargrevir 12500 kr
    Reseersättning chablon 2600 kr
    Med andra ord det skall kosta att blåsa oss jägare o djurhållare på lansbygden

  2. Mats S Johansson says:

    Anders Hermansson.
    Ja det är svårt och en sak som gör det svårt, för att inte säga omöjligt, är kravet på jämn fördelning. Släpp på det kravet och det finns en möjlighet som jag av flera skäl menar vore värd att överväga. Så här ser min skiss på en plan ut:
    – Offra ett område med gräns mot Norge, ju längre desto bättre, som är tillräckligt stort för att husera ca 15-20 revir. (ja, jag jagar tillräckligt nära för att riskera att drabbas)
    – Behåll dagens regler för skyddsjakt och §28 inom det offrade området. Den årliga tillväxten inom området är tillräckligt stor för att stammen ska tåla det.
    – Lätta kraftigt på reglerna för skyddsjakt och §28 utanför området.
    – Erbjud MYCKET generösa ersättningar till ALLA som på olika sätt drabbas innanför det offrade området.
    – SRF/SNF/WWF borde inte kunna klaga om man ser på hur de argumenterat hittills (De får sin svenska variant av Yellowstone som t.o.m slår originalet i areal) men när de ändå gör det, för jag garanterar att de kommer att göra det, så måste de (och NVV) visa sina kort. Då är det de som ska tala om vem som ska betala x gånger den summa som man under tiden debatten pågår har betalat ut i det offrade området.

    Det här är givetvis ingen färdig plan, men jag tror jag stoppar här för tillfället och ursäkta alla ni som bor längs gränsen till Norge men jag undrar om inte det här t.o.m för er innebär en förbättring jämfört med hur ni redan har det idag och definitivt om man tänker på hur ni kommer att få det den dagen SRF/SNF/WWF/NVV, eller ska jag säga rovdjuren, styr svensk viltvård.

  3. Anders Hermansson says:

    Mats S Johansson, citat ”Hade det inte varit värt försöket om inte bara för att förhindra att SRF/SNF/WWF tar kontrollen över svensk vilt och natur-förvaltning”. Jo, det håller jag helt med om. Men skall vi göra ett försök med en över landet jämt fördelad, genom jakt begränsad och långsiktigt livskraftig vargstam, då måste först en konkret plan läggas fram. Vi måste visa att det är genomförbart! Med andra ord en plan som visar hur det rent praktiskt skall gå till att med årlig jakt beskatta en vargstam så att den inte överstiger 150 fysiska djur. Planen måste också visa hur det rent praktiskt skall gå till att hålla vargarna jämnt fördelade, och i planen måste ingå hur jakt, ren- och djurskötsel etc. skall skyddas, hur dvärgbandmask, rabies och andra zoonoser skall hindras från att via varg ta sig in i landet, eller av varg inom landet spridas. Sedan skall ju denna vargboskap skötas så att inavelsgraden är låg och så att den är långsiktigt livskraftig. Kan du visa en plan för detta – så visst, kör ett försök! Däremot så tror jag inte ens att en sådan plan kan, eller kommer, att hindra SNF/WWF/SRF i deras försök att skapa en vargstam som lever i vad ekofascisterna kallar ”balans” med bytesdjuren, dvs. vargstammen tillåts öka tills den ätit upp nästan alla älgar, renar, rådjur etc., detta medför ju vargstammens påföljande svältkollaps som sedan möjliggör en tillfällig återhämtning för älg, ren, rådjur etc. Att jakt skall vara en del av denna ”balans” finns överhuvudtaget inte på ecofascisternas karta! Så, tyvärr, även OM en sådan vargförvaltning skulle vara möjlig, så skulle den saboteras av ekofascisterna. Naturskyddsföreningen, WWF, Rovdjursföreningen och dylika saknar all respekt för demokrati och demokratiskt fattade beslut. Ju förr vi inser detta bistra faktum, ju förr kan vi uppbåda den enighet och beslutsamhet som måste till om landsbygden skall få finnas kvar i traditionell mening. Det saknar all mening att delta i förhandlingar eller skriva avtal där dessa fanatiker är med, ty jag kan inte se något som kommer att stoppa WWF/Naturskyddsföreningens planer på en vargstam som endast begränsas av födotillgången. Detta är ingalunda ett isolerat svenskt problem, inplantering av stora rovdjur är en global verksamhet som bedrivs under affärsmässiga former, banken heter Conservation Capital, och verksamheten knyts alltid till den politiska makten. I Europa studerar till exempel Rewilding Europe möjligheten av att i Centraleuropa plantera in stora flocklevande och migrerande betesdjur, till exempel vildhästar. Dessa skall utgöra vargföda för att möjliggöra vargens i Europa expansion!
    En glädjetår: Det var enormt bra att tre vargar sköts, nu tvingas politbyrån – eukommissionen – göra något eller inte göra något. Båda delarna är ett ställningstagande. Britternas folkomröstning var rena jordbävningen i Bryssel och kan ha friserat tuppkammen något.

  4. Björn Isaksson says:

    Anders Hermansson,
    Jag vet inte om det är svårare att nå 150 vargar än 0.
    Jag tror att det är lättare att få politisk enighet kring 150 än kring 0.
    Vad EU tycker behöver vi inte ens nämna.
    De som satsar på noll vargar kallar jag nollvisionärer, inte i negativ mening, för det är verkligen deras vision som de har all rätt att kämpa för.
    Men jag tror, att om vi tror att det är svårt att nå 150 och det kan vi vara eniga om, så tror jag att nå noll är i det närmaste omöjligt om inte en vargflock knaprar i sig ett helt dagis, vilket Gud förbjude.
    Sedan tror jag som du, nu har varglobbyn skitit i det blå skåpet, det här kommer att resultera i politiska reaktioner.
    Ur demokratisk synpunkt är det orimligt att en riksdagsmajoritet övertrumfas av en nätmobb.
    Det är nog dags att se över alla förbaskade konventioner som politiker med PK-flaggor skriver under i tid och otid. Dom kan aldrig vara viktigare än vad våra folkvalda anser.

  5. Mats S Johansson says:

    Anders Hermansson.
    Du tar upp en sak som SRF/SNF/WWF ytterst medvetet undanhåller Sveriges befolkning men som måste fram mycket tydligare innan det är för sent. (SJF!!)
    I SRF fanns fram till 2011 ett internt officiellt dokument där man skriver ”Föreningens mening är att stammarna av rovdjur och bytesdjur skall tillåtas utvecklas parallellt. Naturliga cykliska variationer, där stammarna av rovdjur och bytesdjur varierar och påverkar varandra, skall eftersträvas.” Eller som du uttrycker det ”en vargstam som begränsas genom svält – bytesbrist, detta är i ett samhälle som Sverige helt orealistiskt och jag hoppas att det aldrig kommer att uppnås.” Kan det vara därför de absolut inte vill veta av något som kan liknas vid en konsekvensutredning…..? Hur hade opinionen reagerat om man insett vilken natur vi får om inte svenska politiker snart visar vem som bestämmer i det här landet.
    Dokumentet gäller enligt Kerstin Fredin inte länge, men om någon tror att det drogs tillbaka för att man inser att ovanstående vision är orealistisk så tror de totalt fel. Nej, orsaken till att dokumentet drogs in var enligt Kerstin Fredin, som f.ö. satt i styrelsen när det hände, följande formulering: ”Så varför skulle inte också något av våra stora rovdjur kunna stödjas med nya individer, och därmed nytt blod, om det skulle bedömas nödvändigt för att arten skall överleva på lång sikt? Vi har ju i demokratisk ordning bestämt att vi skall ha livskraftiga stammar av bl a våra stora rovdjur. Är det egentligen någon skillnad på spontant invandrande vargar från Ryssland eller Finland och några utplanterade vargar, med nya friska gener, i någon av våra vargskogar – annat än den vitt spridda motviljan mot varje form av utplantering av stora rovdjur?”
    Alla som följt debatten ett tag förstår ju varför den formuleringen plötsligt måste bort….

    Anders Hermansson, du säger att det inte går att förvalta en liten vargstam. Hade det inte varit värt försöket om inte bara för att förhindra att SRF/SNF/WWF tar kontrollen över svensk vilt och natur-förvaltning. För som jag har sagt tidigare, man behöver inte vara GW Persson för att se att det är deras mål. Vargen är bara en svensk version av ett ”opinionsmässigt perfekt” verktyg på nivå med WWF’s favoriter isbjörnen eller pandan.

  6. Gunnar Glöersen says:

    Anders o Sture. jag publicerar inga fler inlägg om vargstammens exponetiella tillväxt. Vill ni tjafsa så föreslår jag att ni utbyter mailadresser. Ingen orkar läsa era inlägg i ämnet.

  7. Anders Hermansson says:

    Björn Isaksson, du kanske missförstod mig. Ingen kan visa att en förvaltningsmodell är möjlig med en genom jakt begränsad och över hela landet jämnt fördelad och långsiktigt livskraftig vargstam. I min värld så skall de mål man sätter upp vara realistiska och nåbara. Du säger ”… jag bara strävar efter den …”, men att den förvaltningsmodell du strävar efter inte existerar är ju inte i och för sig ”varglobbyns” fel, jag tycker dock det är märkligt att sträva efter en icke möjlig vargförvaltning. Noll vargar är å andra sidan en ”vargförvaltning” som med framgång genomförts under lång tid. Utan tvekan finner jag det naturligare att som jag sträva efter en modell som är beprövad, jämfört med att som du sträva mot något som måste betecknas som en utopi. Därför menar jag att vad du kallar ”nollvisionärer” är de enda som har ett realistiskt, nåbart mål för vargstammen. Ditt mål om 150 vargar är inget mål som kan visas existera över tid. SNF/WWF vill ha en vargstam som begränsas genom svält – bytesbrist, detta är i ett samhälle som Sverige helt orealistiskt och jag hoppas att det aldrig kommer att uppnås. Konsekvenserna är förfärliga. Och apropå SNF/WWF, som jag redan nämnt, denna gång har de nog huggit på ett för fett bete; om staten skall ha kvar någon prestige så måste ett tydligt exempel statueras så att extremistorganisationer framledes inte får fortsätta leka med statsmakten. Vi får väl se om Reinfeldt duger som Sveriges väktare, nu är det upp till bevis.
    Sture Sjöstedt, du tjatar och du slutar inte. Uppenbart så förstår du inte vad vare sig tillväxt eller tumregel är. Men ok, jag har bara mig själv att skylla, så vi tar det en gång till, i ny vinkling. Först tillväxten, över 30 år med varg är ca. 20% en rimlig uppskattning av genomsnittlig årlig tillväxt. Startar vi med en liten vargstam som ökar 20 % årligen i 30 år så ökar stammen 237 gånger. Gunnar Glöersen kanske har någon för dig lämplig litteratur som kan övertyga dig. Sedan till din ”tumregel”, vad du har angivit, men klart inte förstått, är att detta är en välkänd huvudräkningsmetod att uppskatta fördubblingstiden när man känner tillväxten. Detta är högstadiematte, och jag gav dig den exakta algebraiska lösningen T=ln2/lnp, där T är fördubblingstiden i år och p är årlig tillväxt. Nu gäller att ln2 = 0.693… och som exempel är lnp=0.0953… om tillväxten p är 10%. Multiplicerar du täljare och nämnare med 100 och avrundar så får du att T ≈ 70/10 = 7 år, med T i år och p är tillväxten uttryckt i procent, med angiven algebraiska lösning fås 7.3 år. Felhantering har du inte förstått, det finns inget särskilt skäl att hålla sig till p<10%, allt hänger på vilket fel man kan acceptera, vid 20% tillväxt så ökar felet med 0.2 relativt exemplet och vid 5% är det lägre.

  8. Mats S Johansson says:

    Bruno R Zetterberg.
    Det är fult att ljuga! Eller definierar du ”jag är jägare” på samma sätt som Kerstin Fredin?
    Så här skriver du i ett annat forum. ”Många naturälskare som jag upplever att jägarna med sina intressen tar en alltför stor plats både i naturen och som lobbyorg. i politiken. (Var själv ytterst nära att bli påskjuten av en älgjägare när jag flugfiskade vid en tjärn i Hökensås för ett par år sedan. Trots att jag fiskade på kortvatten tyckte den jägaren att jag inte hade där att göra under älgjakten.) Vi sportfiskare som f ö. är en betydligt större grupp än jägarna, bärplockare, hundägare m fl. har väl också rätt att vistas i naturen?”
    Är det något som har offrats på vargen altare så är det i varje fall sanningen!

  9. Gunnar Glöersen says:

    Bruno R Zetterberg, jag har de senaste tio åren stött på flera personer som offentligt propagerar eller försvarar illgal vargförvaltning. Den första var vargforskare Boitani, den andra en högt uppsatt politiker och den tredje träffade jag i Bryssel förra veckan. Även den tredje är en högt renomerad vargforskare!
    Deras tes är att legaljakt skapar prejudikat som andra länder kan komma att använda sig av och som opinionen inte tål. Illegal jakt däremot kräver ingar ”modiga” politiker som måste ta obekväma beslut som de i förväg inte vet om det gynnar dem. Illegal jakt är dessutom alla emot, alltså uppstår heller ingen polariserad debatt! Sug på den du!

    p.s. JAg vill vara tydlig med att jag hatar hela idén. Den bygger på att enskilda skall lösa samhällets problem men samtidigt utsättas för strängt straff om någon kommer på dem. Metoden har ett namn, The Italian way! D.s.

  10. Björn Isaksson says:

    Anders H.
    Jag kan inte lova vargförvaltning, jag bara strävar efter den, varglobbyn sätter stopp för allt.
    Nej Sture.
    Du har missuppfattat, vargen är inte min fiende. Men det går inte att förneka att vargen ställer till problem.
    Du kanske har missat att det är SNF, SRF och WWF som sätter stopp för en realistisk vargförvaltning. Om de hade levt upp till det dokument som man skrivit under i vargkommitten hade vi haft en annan diskussion.
    De jag vänder mig till uppfattar jag att vara av samma skrot och korn som jag själv.

  11. Bruno R Zetterberg says:

    Gunnar, du trodde att jag hade helt fel då jag för en vecka sedan påpekade att jägareförbundens påtryckningar på politikerna att genomföra den ”genetiska rensningsjakten” skulle kunna bli en bumerang för alla som vill ha vargjakt. Nu såg vi vad som hände…
    Om det verkligen endast är jakten som förbundet är ute efter måste ni väl ändå inse att så länge vargen inte uppnått GYPS kommer det bara bli halvmesyrer, motsättningar och samtidigt retar besluten upp EU. Ni på Svenska Jägareförbundet vet ju att rätta er efter demokratiskt fattade beslut men många medlemmar verkar tyvärr alltjämt ”känna sig tvingade att ta lagen i egna händer”. De rycker effektivt bort jägarkollektivets trovärdighet i frågan. Det vore därför passande att på ett kraftfullt sätt ta itu med dessa interna huliganer istället. Predika nu nolltolerans mot tjyvjakt i alla dess former! På så sätt kanske det skulle kunna bli vargjakt för riktiga jägare i framtiden. Annars är jag fortsatt pessimistik på den punkten. Det är ju faktiskt endast vi jägare som kan skjuta oss själva i foten här.

  12. Sture Sjöstedt says:

    Anders Hermansson.
    Nollvisionärer får tydligen skriva långa inlägg trots att Gunnar Glöersen och SJF föraktar nollvisionärer. Du tjatar om en exponentiell tillväxt på 20% trots att du själv räknat ut att en sådan är biologiskt omöjlig. Nöjer du dig med 5% kommer du närmare sanningen. Då är fördubblings tiden 14 år enligt p*T = 70.Vi har för många vargar fördelade på för litet område av Sverige så SJF, Riksdag och regering bör sikta på tillväxt på – 12%. Du kan själv räkna ut hur lång tid det tar innan din vision är uppfylld. Gunnar G behöver bara vänta i tio år innan han får sina önskemål uppfyllda

  13. Anders Åberg says:

    Gunnar Glöersen
    Jag kan iofs. tänka mig att håna Centerpartiet ibland, om inte för annat så för deras otrevliga nyliberalism, som dom dessutom numera förnekar, men att enbart håna dom kanske inte för oss så mycket framåt.
    Du har ingen länk till kalrstwitter, jag hittar inget när jag googlar.

  14. Gunnar Glöersen says:

    Anders Åberg, att på Twitter kalla politiska företrädare för ”gammelsossoar”, ”gammelmoderater” och håna Centerpartiet fungerar inte i längden. Gå in på kalrstwitter o läs. Jag blir lika fascinerade varje gång.

  15. Gunnar Glöersen says:

    Sture Sjöstedt, säkert firar han med tårta. Men det blir en Pyrrhusseger!

  16. Anders Åberg says:

    Björn Isaksson
    Instämmer, men läser just att MK och hans kompisar fått tillfälligt stopp på jakten via kammarrätten i Stockholm.
    Nu sitter dom säkert och hoppas på att byråkratin skall gå så långsamt så att jaktens deadline 17 Feb. hinner passeras.
    Detta adderar ytterligare på den bild av MK som du beskriver och jag tror att han bränner sina skepp ordentligt på det här viset, snart orkar ingen lyssna längre.

  17. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    Nu kan du ändra till vargjakt i några dagar. SJF sköt tre värdelösa vargar. Vad tror du M K gör nu? Gråter han eller firar han med tårta.

  18. Per H. says:

    Mats S Johansson.

    Jag får återkomma litet senare.

    Har inte tid just nu och det krävs en hel del diskussioner samt som Björn Isaksson skriver det finns många viljor och intressen som kolliderar!
    Men någon form av obstruktion/civil olydnad för att markera vilken ”tjänst” vi trots allt tillhandahåller vore inte helt fel att sjösätta!

    Det behövs en väckarklocka för att tydliggöra den nytta vår hobby gör för samhället, det tror jag inte att det är speciellt många som inser! Det råder en skriande brist på förmåga att tänka stort och utanför lådan hos väldigt många.

  19. Ove Bergqvist says:

    Lite från ämnet kanske!
    Men kan man inte göra någon konsekvensutredning vad gäller jakthundsraserna nu som minskar i antal samt inställd jaktträning på grund av varg. Är det någon ras i Sverige som är utrotningshotad mm.

  20. jörgen bergmark says:

    Nu när förvaltningsrätten inte bara har stoppat skyddsjakten i Junsele utan också har stoppat den pågående vargjakten så blir jag verkligen orolig. Varg är jag ju tack och lov inte drabbad av men kommer jaktmotståndarna nu att med förvaltningsdomstolens hjälp lyckas stoppa ALLA framtida skyddsjakter i landet? Kommer dom dessutom att kunna stoppa bockjakten nu i Augusti? Skogsfågeljakten? Älgjakten?

    Kort sagt, ommer all jakt i framtiden att bli en årlig dragkamp i domstolen?

  21. Anders Hermansson says:

    ”Vargjakt om några dagar?” är trådens nästan genialiska rubrik, en sammanfattande beskrivning av svensk vargpolitik sedan 1965. ”Vargjakt om några dagar?” är som råttfångarens flöjt; när Gunnar Glöersen lovar ”Vargjakt om några dagar”, då tror folket honom och tror att vargar skall skjutas, folket och medlemmarna tror att endast 150 vargar skall vara kvar, jämnt utspridda över hela landet och långsiktigt livskraftiga. Nåja, det heter numera ”En liten frisk vargstam som inte är koncentrerad till några få län”, fråga: Vilka län är ”inte några få län”? Men, Gunnar Glöersen, Björn Isaksson med flera, innan vi går vidare: Att lova en fungerande vargförvaltning är ett stort ansvar! Nu är det dags att berätta, hur skall det gå till? Hur skall det verkliga (icke det ”kvalitetssäkrade”!) antalet vargar bli HÖGST 150 djur? Hur skall dessa 150 vargar fördelas jämnt över hela landet? Hur skall riksdag och regering upprätthålla lag och ordning i rovdjursfrågan? Dessa frågor måste få svar.
    Björn Isaksson, inget svar på dessa frågor skapar osämja och gör vargdebatten meningslös. I Bryssel finns det tydligen några som talar om ”bottom up” och ”top down”, begrepp utan mening på fältet, dvs. i den svenska vargskogen där inom några veckor ytterliga hundratals vargvalpar föds, vargar som med stort besvär och höga kostnader måste dödas inom kort. Bättre att avliva vargar nu, så att dessa valpar inte föds. Problemen är monumentala ändå.
    Sedan har vi Per Bengtson, citat ”Det är inte det som är problemet, utan problemet är att man i analysen antagit att tillväxttakten kommer förbli konstant de närmsta 100 åren, trots den höga inaveln”. Det är inget problem, Per Bengtson: HUR MÅNGA vargar har vi i Sverige efter 100 år med en konstant tillväxttakt om 20%? Bengtson, du är vilse; INGEN, inte ens WWF och SNF tror eller hoppas på en konstant tillväxttakt i 100 år, vad Rovdjursföreningen/Wolf Army/APU etc. hoppas på låter jag vara osagt. Om inte landet skall fullständigt översvämmas av varg, så måste en sådan konstant tillväxttakt vara mycket låg – så låg att vare sig Bengtson eller hans vargivrarvänner skulle orka vänta på att vargen uppnår ”full ekologisk effekt”! Citat Per Bengtson: ”Men om man håller sig till verkligheten så tror jag inte att så (okontrollerad ökning av antal vargar) kommer bli fallet. I så fall borde man sett denna utveckling i andra länder, ..”. Här har Per Bengtson fel igen, detta är en normal utveckling som i den verkliga verkligheten folk i alla vargländer erfarit. Men här i andra tider, och även nu i andra länder sätts motåtgärder in, ofta jakt från flygplan, höga skottpremier, gift, fällor mm. Bra att Gunnar Glöersen aviserat att han kommer att ta upp jämförelsen med andra länder.
    Citat Per Bengtson: ”Det här kanske låter konstigt, men hur många björnar går det per varg innan acceptansen svänger över för olika aktörer?”. Jo, Bengtson, det låter konstigt; därför att även om varenda björn, lo, järv, örn och säl skjuts, så ”accepteras” inte varg någonstans; Per Bengtson har inte förstått skillnaden på varg och övriga stora rovdjur. Varg kommer ALDRIG tolereras av de som tvingas leva med den! Politikernas dröm om ”vargacceptans” blir aldrig annat än en WWF-dröm.
    ”Vargjakt om några dagar?” är verkligen en träffande beskrivning av Naturskyddsföreningens vargkalabalik, det var utomordentligt bra att man lyckades skjuta TRE vargar. Gunnar Glöersen och Björn Isaksson, måste inte även ni inse att den vargförvaltning ni utlovar inte är möjlig i dagens Sverige och EU, och blir inte möjlig i tid? Framtiden får visa om jag har rätt, men jag menar att noll vargar är den enda möjliga vargförvaltningen, vilken vi har lång och positiv erfarenhet av. Visst, många och stora lagändringar krävs, men noll vargar kan utan tvivel fungera i 100 år till. Men 150 vargar kan inte och kommer inte att fungera i 100 år. Jag föredrar en natur utan dvärgbandmask, jag vill sitta i en solig backe när mina barnbarn äter smultron på strå. Jag vill att även de får vara med i skogen och plocka blåbär och lingon. Det är vårt gemensamma arv och ansvar.

  22. Björn Isaksson says:

    Analys av läget…
    Mitt förra inlägg synes nu än mer relevant.
    Politikerna går i taket, bra.
    Vargkommittens funktion ifrågasätts, varglobbyn bryr sig inte om gemensamma beslut.
    Tonläget skruvas upp ytterligare.
    Men vem bär egentligen skulden?
    Ytterst är det alltid regering och riksdag.
    Men…
    Om man jobbar med myndighetsutövning löper man alltid en risk att de beslut man fattar begärs överprövade på olika grunder. Det är en del av demokratin.
    Då är det också så att de som fattar beslutet ska vara ute i så god tid att en eventuell överprövning hinner hanteras innan beslutet måste verkställas. Inom viss myndighetsutövning blir det dessutom straffavgifter om man inte är ute i tid.
    Det här vet naturligtvis Naturvårdsverkets tjänstemän om.
    Sannolikt sitter några av dem, jag behöver inte säga vilka och är väldigt nöjda just nu.
    Vi kan nog tänka ut, utan att det luktar bränd kork, att NVVs tjänstemän medvetet har fördröjt beslutet i syfte att det ska komma så sent att minsta lilla friktion i rättsmaskineriet förhindrar jakten.
    De uttalanden och de debattartiklar som vissa tjänstemän framfört har nu fått ett tydligt syfte: Att förhindra att regeringens beslut verkställs.
    GD på NVV borde, om hon vill ha kvar sitt jobb utföra en grundlig analys vad hennes tjänstemän presterat.
    Sedan återstår att se hur regeringen hanterar NVV. Är det rimligt att en myndighet som så kapitalt misslyckas med att genomföra politiska beslut, har tjänstemän med uppenbar egen agenda, ska ha kvar ansvaret för rovdjursförvaltningen.

  23. Sture Sjöstedt says:

    Björn Isaksson.
    Av ditt inlägg framgår att vargen är din fiende och ställer till problem.
    Varför håller du hela tiden på med att angripa SNF? De namn du vänder dig till är av samma skrot och korn. Tommy Olsson kommer med det som hänför sig till det som kallas sunt bonförnuft. Det är sådant som ska framföras till Riksdag och Regering. Hur går det med det allmänna uppdraget som SJF har?

  24. Lars Söderberg says:

    Gunnar. Angående förvaltningsrättens inhopp på SRF,SNF begäran. Jag tycker att nu är det dags att sätta ned foten. Gå samman med JRF och LRF och begär omgående möte i vargkommitten. Syfte att klarlägga om kommitens med nuvarande sammansättning har någon funktion eftersom medlemmar dagen efter överenskommelse aktivt obstruerar dessa överenskommelse. Det kan inte vara rimligt att vi som oorgansiatione skall delta i sådan oseriös verksamhet. Hoppa av om det krävs, visa lite stolthet!!!

  25. Mats S Johansson says:

    Björn Isaksson.
    Jag håller helt med dig.
    Ikväll har jag sett Ann D på SRF stå och ljuga i ett BBC-inslag och Mikael K i SR.se uttala följande: – ”Naturvårdsverkets beslut var ganska starkt politiskt dikterat, även om jag inte vill säga att det var frågan om ministerstyre. Vi vet att Naturvårdsverket är hårt hållet…”
    Vi ska absolut inte sänka oss till deras nivå!!

  26. Björn Isaksson says:

    Per H, Mats S Johansson, Anders Åberg, Gunnar G.
    Jag har som sagt ibland undrat om inte en massiv jaktstrejk är det enda som hjälper, tveklöst skulle vi ha en helt annan förhandlingsposition i ett sådan läge. Jag ser bara ett problem, att få total anslutning, där tror jag det faller på grund av att jägare, jordbrukare och skogsägar i många fall är samma person och det innebär kolliderande intressen.
    Svenljungagruppens eftersöksstrejk är kontraproduktiv, den ger bara badwill bland allmänheten och sår split i jägarleden. Politikerna bryr sig inte, det kan komma ett uttalande om att det är olyckligt, beklagligt och att man förstår, men ingen åtgärd.

    Varglobbyn tar bevisligen till i princip vilka metoder som helst. Rasismen frodas på facebook, hot om nerskjutning av helikoptrar, skyddsjakt på politiker mm.
    Nu senast med inspiration från självmordsbombare, uppges att medlemmar ur Nordulv och någon annan fraktion jag inte hört talas om, agera mänsklig sköldar och är beredda att dö för att rädda en varg.
    Det här visar på att hatet i vissa kretsar har eskalerat till en ny nivå, i mellanöstern talas om sekteristiskt våld, de här människorna närmar sig den nivån, de är behov av terapi.
    Per H säger att vargen är sin egen värsta fiende, jag säger att varglobbyn är vargens stora problem, dom hjälper verkligen vargen att visa vilka problem den orsakar.
    Det här rabiata beteendet om att i princip gå till domstol med allt, hota med EU så fort någon andas vargjakt har nu äntligen slagit tillbaka.
    Hade varglobbyn agerat normalt och skippat hot och osympatiska påhopp hade situationen varit en annan.
    Politiker är också människor, ingen går oberörd ur anklagelser om rättshaveri från någon som begär 90 dagar för att svara på en fråga från förvaltningsrätten, eller öppet hotas och hånas av ledande företrädare från miljörörelsen på nätet.
    Man kommer inte undan med det här beteendet hur länge som helst, jag tror till exempel att många medlemmar i SNF inte längre känner igen sig, MK kanske inte sitter så säkert som han tror. Man ska vara bra hjärntvättad för att köpa hans oförskämdheter mot meningsmotståndare även om man har ett stort miljöengagemang. Det är kontraproduktivt.
    Nu har regeringen tröttnat, EU verkar vara mer lösningsinriktat så jag hävdar nog att vinden har vänt.
    Jag tror inte att vi vinner något på att anamma deras stil.

  27. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    Jag tror säkert jägarna gör sitt bästa skam skulle vara annars
    och det är inte enkelt att jaga varg
    Det har inte blivit enklare när olika fanatiker tänker agera som mänskliga sköldar
    Jag måste fråga hur mycket skit skall vi ta innan ni -vi sätter ner foten totalt
    skall varg jägarna behöva riskera att skjuta en mäniska, skall dom ens behöva känna oro för detta Såna här hot gör mig fly förbannad och sanna mina ord jag är inte ensam

  28. Mats S Johansson says:

    Per H.
    Ursäkta att jag bryter in i din dialog med Björn Isaksson, men din vinkling vargfrågan/förhandling är intressant. Jag har läst dina kommentarer med stort intresse, men samtidigt är jag inte riktigt säker på vem du menar är vår motpart i förhandlingen och heller inte om du anser att vi (jägare) är på den ”säljande” eller ”köpande” sidan. Min erfarenhet av förhandlingar är att om det inte är en klar rollfördelning och ett ömsesidigt beroende av varandras ”tjänster” så blir förhandlingarna onödigt besvärliga och sällan speciellt lyckade.
    Jag tror faktiskt du är inne på något som kan avgöra den här frågan till vår fördel. Om du du utvecklar lite mer i detalj hur du ser på ”förhandlingen” kanske vi kan diskutera oss fram till en gemensam förhandlingstaktik som vi kan sälja till Gunnar och co SJF. :)

  29. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, än så länge är det bara en varg som borde ha varit en annan. Beslutets mål är att EN vuxen varg skall fällas. JAg vet att jägare gör allt de kan för att det skall bli rätt.

  30. Björn Isaksson says:

    Anders Åberg,
    ”Vad är det för människor?” utropar Mikael Karlsson när några delegater från centerns kommundagar applåderade rapporten om den första vargen fällts i skyddsjakten.
    Det är ganska signifikativt för debatten, det finns ingen vilja från extremsidorna att ens försöka förstå varandra.
    De som applåderade kanske själva är, eller har väljare och bekanta som drabbats av problem med varg. Den tanken är förmodligen för svår för Mikael Karlsson.
    Sedan kan jag också tycka att det var klantigt att applådera, men man får nog fundera på varför. Centern brottas med 4% gränsen, man verkar slutligen ha fattat att enda chansen att hänga kvar i riksdagen är att återvända till rötterna, landsbygden.
    Som en delegat sade, det finn 3,5 miljoner människor på det som rubriceras som landsbygd. Vargfrågan är en landsbygdsfråga, det kan aldrig den storstadsbaserade varglobbyn inse eller acceptera.
    Konsten att komma framåt är troligtvis att extremsidorna kliver ur skyttegravarna och försöker sätta sig in i hur meningsmotståndaren fått sin syn på saken.

  31. Per H. says:

    Tvivlar på att patentet är brutet och även om så vore så kvarstår problemet med varg ändock, den kommer att finnas kvar i alldeles för stora stammar!

    Det är bättre att med lika oschysta metoder driva förhandlingen om vargantalet närmare noll än någon annan siffra! Varför begränsa sig när man genom civil olydnad kan göra situationen outhärdlig för de som ska bära kostnaden. Dags att ändra spelreglerna ordentligt. Den möjligheten har vi som jägare och den möjligheten bör utnyttjas till fullo!

    Vi behöver inte skjuta fullt! Vi kan göra precis som våmhusjägarna gör också, totalt vägra att jaga. Finns inget som säger att man måste.

    Kommer kravet att man måste ut och jaga så visst, inga problem, men man måste inte skjuta.
    Inget kulfång, dålig vinkel, för hög fart, för långt håll, imma på kikarsiktet. Finns hur många ursäkter som helst att inte släppa skottet! Det etiska biten ifråga om jakt kan inte ifrågasättas av någon. Skytten har fulla ansvaret där!

    Det skott som man inte lossat behöver inte ångras! Tål att tänkas på i alla sammanhang och speciellt i frågan om att motarbeta vargen i Sverige.
    Dags att ta av handskarna i förhandlingen om vargens vara eller icke vara!

  32. Per H. says:

    Björn Isaksson.

    Jag ser att jag uttryckte mig litet slarvigt, vad jag menade var att vi jagar så effektivt vi kan utan hundar med tanke på vargstammen, speciellt om vi skulle låta densamma skena iväg. Vargen är ju en lysande ambassadör som gör bra reklam för sig själv!
    Det skulle i sin tur ge många oskjutna älgar och vildsvin samt andra villebråd. Kostnaderna för samhället totalt skulle bli stora och till slut ohållbara.

    Det är inte en positiv utveckling, men att alltid vända andra kinden till och försöka med förhandlingar som inte ger något tillbaks är i längden lönlöst. Jag satt senast idag i en förhandling som var hård och inte alls trevlig men det gav för mig önskat resultat. Det är mitt jobb och jag måste se till vad som är bäst för min arbetsgivare och i slutändan för mig. Jag har jobbet kvar eftersom jag producerar ett mervärde.

    Som jägare vill jag jaga, vilket inte går att kombinera med varg, och som jag ser det är det hög tid att växla upp och driva en avsevärt hårdare förhandlingslinje. Jag har ingen som helst nytta av att ha varg på mina jaktmarker, den ställer bara till med bekymmer utan ett enda positivt bidrag.

  33. Tommy Olsson says:

    Gunnar dom vargar som skjutits hitils har om jag inte misstar mig varit ung vargar
    med andra ord totalt meningslöst. Det bevisar i mina ögon att det hos dom flesta är viktigast att få skjuta en varg och att skjuta rätt vargar verkar vara av mindre vikt
    Jag fick för mig det var viktigast skjuta någon av Alfa vargarna men förstår att det för många är viktigast att få kröka fingret

  34. Tommy Olsson says:

    Björn Isaksson
    sänker oss till samma nivå skriver du
    Om man kikar i facit så skulle det väl snarare höja oss till samma nivå
    Dom föreningar du nämner har slagit Sjf och oss jägare på fingrarna varje gång
    inkluderat denna. 16 Vargar är ingen seger Det är en Eftergift !
    Det hade med säkerhet blivit samma resultat om vi fått 200 i tilldelning
    Eller tror du Eu haft mer att komma med i det läget
    Dom vanliga förlorarna är förlorare även denna gång
    Hur många valpar skall sättas ut 20-30-40 om man kallar det en minskning måste jag ta en matte kurs

  35. Anders Åberg says:

    Björn Isaksson
    Precis Björn, dina slutord ”Betraktarorganisationernas patent på sanning är med andra ord brutet.” är kanske det viktigaste som hänt i vargfrågan på länge, viktigare än 14 eller 16 vargar mindre i populationen.
    Det patentet har inte brutits av nollvisionärer, utan av folk med en sansad och realistisk infallsvinkel, som t.ex. SJF och kanske, om vi har tur, så blir den tonen även rådande i framtiden.

  36. Björn Isaksson says:

    Per H.
    Jag är inne på samma spår, av och till. Däremot tror jag inte på en effektiv avskjutning utan hundar, möjligen i sydsverige.
    Det är ju väldigt märkligt att jordbrukar ska ha betalt för att vi ska jaga vildsvinen, att du får gratisjakt är ett tillnyktringstecken. Att vi ska betala för älgjakt är också en aning underligt med anledning av vilket plågoris skogsbolagen anser älgen vara.
    Att vi håller nere klövviltstammarna är viktigt inte minst ur trafiksäkerhetssynpunkt, så där kommer samhället undan billig.
    Visst, att låta alla viltstammar skena skulle troligtvis ge jakten en ny innebörd för de som inte jagar och troligtvis sätta oss i en bra förhandlingssits men det känns ändå lite som att använda utpressning och då sänker vi oss till samma nivå som SNF, WWF och SRF mfl som hela tiden hotar med EU, överprövningar och andra tilltag. Men visst är det lockande att bara sätta sig med armarna i kors och bara låta det barka dithän.
    Det viktigaste med den här vargjakten är inte att vi får jaga 16 vargar, det viktiga är att regeringen satt ner foten och att EU istället för hot erbjuder juridiskt stöd.
    Betraktarorganisationernas patent på sanning är med andra ord brutet.

  37. Gunnar Glöersen says:

    Marie, läs din första kommentar igen och fundera sen på mina frågor.

  38. Marie says:

    Vad har dessa frågor om vart jag bor, eller vad jag äter med vargjakt och natur att göra,

  39. Per H. says:

    Jag kan nästan se och förstå det politiskt viktiga i att jaga varg i år samt det fåtal som får avlivas.
    Men jag förstår inte de som ställer upp på det! Bättre att göra som de i Våmhus, oavsett orsak till varför! Deras motiv är iofs lysande ur alla aspekter!
    Eftersom jag under inga omständigheter vill ha varg på mina jaktmarker, oavsett vilken landsända, så kan jag heller inte anse att någon annan ska behöva dras med plågan.

    Varför då ställa upp på en förvaltning av varg som bara kommer att öka antalet inom överskådlig tid utan någon som helst motprestation från de andra? Den här jakten kommer inte att underlätta för någon oavsett vilken brukare det är frågan om! Personligen så tycker jag att det i det här läget är bättre med en total konflikt på området och inte vara tillmötesgående på någon punkt!
    Just nu så kostar det bara en massa tid och pengar för jägare och inget kommer tillbaks!
    Till hösten kommer vi att ha ännu fler vargar i Sverige och till vilken nytta? Ingen alls!

    I mina ögon är det bättre att släppa vargstammen vind för våg så att det verkligen blir problem i stor skala. Låt samhället ta fullt ansvar. Vi behöver faktiskt inte jaga varg och vi behöver faktiskt inte släppa hundar för att kunna jaga effektivt och skjuta fullt på älg och vildsvin. Vi kan jaga så gott det går tills saker och ting ställs på sin spets.
    Varför förhandla med människor som definitivt inte vet vad de talar om och inte har någon insikt i vilka problem som kommer att uppstå!
    Låt problemen uppstå och dessutom eskalera fullt ut! Sedan kan man sätta sig vid förhandlingsbordet och ställa frågan, hur vill ni ha det? Med repliken så här vill vi ha det!
    Det är ett mycket bättre förhandlingsläge!
    I dag har vi inte mycket att förhandla med eftersom det är så få som drabbas och kostnaden är relativt låg än så länge. Men när det börjar på att kännas i större plånböcker och sammanhang då går det lättare!

    Har man något som motparten verkligen vill ha så brukar det vara lättare att förhandla om priset! Den punkten kommer vi inte till om vi håller på så här, vi jobbar inte ens gratis vi betalar för att få utföra jobbet idag!
    Där måste det ske en drastisk förändring i synen på vår så kallade lilla hobby och särintresse. Låt saker och ting börja kosta ordentligt för samhället och motparten då kommer det att ändra sig fort.

    Ett bra exempel är vildsvinen. Jag har inga vildsvin på någon av hemmamarkerna så förut kostade det och man var tvungen att ligga i för att få jaga. Numera så ringer folk och ber en om att komma och jaga, snart läge att ta betalt för sin tid med andra ord. En intressant utveckling som jag tror kan appliceras på varg om vi ger fan i att hålla efter dom nu!

    Vi har försökt föra ett resonemang och pekat på fakta, helt enkelt försöka utbilda motparten! När motparten inte vill lära sig får man gå över till en annan metod för inlärning.
    Om man gör samma sak hela tiden men förväntar sig olika resultat varenda gång då måste man till slut inse att man måste ändra på tillvägagångssättet. Vi måste sluta att vara i en beroendeställning i frågan om att få jaga, gör jägare till en efterfrågad vara istället.

  40. Kjell says:

    Gunnar! Naturligtvis så är den här jakten en bra markering mot EU. Men vad hände med Nvv planer på att skjuta hela revir? 4 vargar i värmland är ju löjligt när länet består av minst 25 revir. föryngring i 15 av dom så kan vi ha 50-60 vargar till! Det börjar att bli jävligt frusterande att inte kunna släppa sina hundar. Sista gången som jag spårade av markerna så var det minst 12 vargar!

  41. Sture Sjöstedt says:

    Lars Dahlen.
    Vad du tror att SNF tror är ytterst ointressant när det gäller vargförvaltningen i Sverige.
    Vargproblemetet är en konkret fråga som berör människor i den del av Sverige där vargrevir finns. Det är egentligen en ganska liten del av Sverige. Det är de som bor där som drabbas av vargangrepp på jakthundar och tamboskap. Det är sådant som SJF ska framföra till Regering och Riksdag. Läs gärna Tommy Olssons inlägg. De är raka och framför detta budskap till Gunnar Glöersen.Tjafsa om SNF ,kramare, inavel, ………. är inte konstruktivt .Vill man skjuta en varg måste man sikta på den för att träffa,eller hur?

  42. Lars Dahlén says:

    Sjöstedt en sak till .
    Varför skall jag kritisera regeringen ?
    Anser inte att de gör något fel .

    Vad jag anser fel är enkelt är att SNF aldrig säger ”Regeringen bryter mot vår tolkning av lagen” utan de utrycker sig ”Regeringen bryter mot lagen” .
    Det är endast en organisation / organisationer som tror att de är en lagstiftande församling som utrycker sig så trots att de aldrig lyckats få igång en rättsprocess som bevisar att deras tolkning är korrekt.

    //Lars D

  43. Lars Dahlén says:

    Sture Sjöstedt .
    DET är SNF som framför sig som en lagstiftande församling, det ä de som gång på gång påstår att regeringer bryter mot lagen .
    Trots att EU faktikt inte sagt det .
    Det är SNF som kallar regeringen för rättshaverister för att den inte följer deras tolkning av lagen .

    //Lars D

  44. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    Hoppas att Marie svarar på dina mycket väsentliga frågor.
    SJF kan väl avla fram sådana vargar som finns i Våmhus så kan vi ju så småningom idka löshundsjakt igen.

  45. Sture Sjöstedt says:

    Lars Dahlen.
    Så kom det till som siktar mot fel mål. SNF är ingen lagstiftande församling skriver du.
    Vem har påstått att SNF är det?
    Nu blir det ju bara högst 14 vargar som skjuts på licens eftersom jägarna i Våmhus beslutat avlysa jakten. Att deras vargar inte angriper hundar är anledningen till detta beslut.
    Du vet ju vilka som styr Sverige och stiftar lagar. Varför kritiserar du inte dessa instanser och NVV istället? Det är ju dessa som förvaltar vargarna i Sverige.

  46. Gunnar Glöersen says:

    Marie, vad är din bostad byggd av? Bor du i en grop i marken? Vad äter du? Var produceras det? Vem producerar det?

  47. Gunnar Glöersen says:

    Tommy olsson, vi har samma mål så få vargar som möjligt. Det har jag skrivit hur många ggr som helst till dig. Det är bara vägen som skiljer. I sak är vi helt överens. Människor i främsta rummet.

  48. Gunnar Glöersen says:

    Lars Dahlén, ingen tror väl att kommissionen är någon räddare? Möjligen SNF och de övriga i det gänget. Däremot har de nog insett att hot och påtryckningar inte var en fungerande taktik. Nu sänker de tonläget, de har inget att vinna på domstol, de inser att de kommer att förlora.

  49. Marie says:

    Ja, då var vargjakten igång igen, trist nog , och så tycker man att man får skjuta för få vargar, väldigt trist att man sa ja till vargjakt, som någon sa att man borde ha vissa djur som borde skyddas, men vissa vill ju utrota alla rovdjur som inkräktar på deras revir…..och till förra inlägget om att fler skulle upptäcka jakt och se hur fantastiskt det är, vi är mycket ute i naturen med våra hundar och för att vi älskar naturen, friska luften och all liv som finns i skog och mark, men vi ser även att mer och mer skog huggs ner för att det ska byggas bostäder, stormarknader, så jo, man kan visst njuta utav naturen utan att vara jägare…..

  50. Tommy Olsson says:

    Torbjörn Eriksson
    Kan du eller någon annan Varg kramare visa att ni behöver varg för att förtjäna ert levebröd , eller för att kunna utöva er hobby eller för att bevara er kultur
    Snf o Srfs medlemmar är samma mäniskor som Hängde som Spindel Apor i träden för att rädda Almarna med andra ord yrkes Demonstranter
    Ni protesterar mot allt som andra Vanliga mäniskor Gör och lever för och av
    Jag skulle kunna skriva vad jag verkligen tycker ! men då kan inte Gunnar publisera det

  51. Anders Åberg says:

    Torbjörn Eriksson
    Är det verkligen säkert att du är läskunnig på båda ögonen, du verkar iallafall helt ha missat att det även bor människor i vargreviren och att dom upplever problem med vargen.
    Du är ett typiskt exempel på varför vargdebatten så länge har förts på sandlådenivå mellan er på ytterkanterna.
    Om båda parter vägrar lyssna på någon annan än sig själva så blir det så.
    Nu låter det dock äntligen lite annorlunda från regeringen och eventuellt också från EU, så sannolikt har det tillslut gått upp för dom hur oseriösa ni extremister är.

  52. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    vad jag menar är att ni inte skall ställa upp på utplsering av valpar för att förbättra Genetiken
    förän ert mål 150 eller regeringens 180 är ett faktum
    Dom 16 vargar som får skjutas kommer inte att förbättra Genetiken ett dugg inte kommer det heller att leda till färre vargar utöver dom 16 vilket är försummbart
    Jag förstår att det kanske var bra ur politisk synpunkt och att regeringen visade Eu att dom inte viker ner sig
    Politiskt Rävspel skrev du . Det spelas som F.N men dom som spelar betalar inte insattsen själv
    det spelas med vår jakt , Samernas Renar Glesbygdsbefolkningens rätt och möjlighet att hålla Tamdjur och med många mäniskors Näring och det kostar ofantliga summor varje år
    Det är väl inte Konstigt att man blir förbannad
    Jag till skilnad från många andra sätter mina med mäniskors öde i främsta rummet
    Med andra ord jag har ingen varg på eller i närheten av mina jaktmarker
    Skall jag skita i alla andra då ?
    Svar Aldrig i livet

  53. Lars Dahlén says:

    Tror att det är dags för alla som tror att EU skall komma som den vite riddaren för att rädda vargarna att tänka om.
    Kan inte säga att jag känner till något om EU-regler angående viltförvaltning men jag känner till lite om EU hur det funger på området penningtvätt / teorism.
    Principen är enkel EU sätter upp ett regelverk sedan är det upp till varje lands lagstiftande församlig att tolka & stifta lagar det är säkerligen analogt på området viltförvaltning, i Sverige är riksdagen den lagstiftande församlingen.
    Varje lands lagstiftande församlings tolkning gäller så länge som EU inte via domstol säger motsatsen.
    Det är här det intresanta kommer, vad än SNF säger så är de inte en lagstiftande församling, det är enligt deras tolkning som Sverige brutit mot lagen angående vargjakt men deras tolkning gäller inte så länge som en EU domstol har bevisat att den är korrekt men Sverige har inte tagits till domstol.
    SNF har gång på gång tagit Sverige till EU kommisonen men i inget fall har detta lett till domstol än mindre till en fällande dom.
    Därför gäller fortfarande det som riksdagen tagit beslut om.
    Det finns inget egentlig skäl att tro att just vinterns vargjakt skall leda till domstol då inget av de tidigre SNF:s överklaganden gjort det .
    Varken angående Lo eller Varg.
    SNF är ingen lagstiftande församling .

    //Lars D

  54. Gunnar Glöersen says:

    Anders Hermansson, tyvärr verkar det som om de driver linjen att det måste bli värre innan det blir bättre får rätt. Kramarna kommer att ångra sin inställning inom några få år om detta fortsätter. Jag lovar, vargen själv är vargjaktens bästa ambassadör!

  55. Gunnar Glöersen says:

    Torbjörn Eriksson, du är ett internettroll! Ingen bryr sig längre i vad du skriver.

  56. Sture Sjöstedt says:

    Gumnnar Glöersen och Anders Hermansson.
    Hur många ben har hästen ”Vargfritt”.
    Nu vägrar man ju att jaga varg i Våmådalen så det blir ju bara 14 licenser. Tre vargar är fällda?
    Hur många av dem är alfadjur? Vargen är inavlad skriver många. Varför skriver ingen något om andra djurarter som är lika inavlade ?

  57. Anders Hermansson says:

    Gunnar Glöersen, ja, situationen är beklaglig. Men det visar allvaret bakom min oro för att vargnärvaron i Sverige kommer att sluta med någon form av katastrof. Ingen har i dag makt att vända utvecklingen, varje års valpkullar är bensin på en redan het brasa. Jag har haft oturen att på nära håll fått se hur det blir när katastrofer utvecklas så att ingen har makt att stoppa dem, så var fallet på Trinidad och Tobago, i Colombia och i Turkiet (Cypern). Går inte att jämföra, kanske många säger. Men mig oroar det faktum att det är precis vad man kan göra.
    Bortsett från extremisterna i WWF, SNF, SRF, Miljöpartiet mm så är det riksdagens, regeringens, alla organisationers och medborgares plikt att sätta stopp för dessa galenskaper som rovdjurspolitiken inneburit. Man kan till exempel utgå ifrån att:
    Inga konventioner eller EU kan tvinga renägare att ha vargrevir i renskötselområden.
    Södra Sverige är tätbefolkat och med ett intensivt jordbruk – högst olämpligt för varg och har varit vargfritt i långa tider.
    Det finns inte tillräckligt många och stora lämpliga vargområden i mellersta rovdjursförvaltningsområdet och delar av det södra för en självgående vargpopulation.
    Med hänsyn till befolkningens solklara rätt till samma villkor som folk i övriga delar av landet så kan en redan starkt inavlad vargstam inte överleva i detta område utan mänsklig hjälp.
    Det finns inga konventioner eller EU-lagstiftning som kan kräva att Sverige gör någonting alls för att ändra befintliga vilda djurstammars arvsanlag.
    Inga konventioner eller EU kan tvinga Sverige att hålla detta slag av vargboskap, i det ögonblick en stat sätter rovdjur före dess medborgare så har man sänkt människovärdet och en farlig utveckling har påbörjats.
    Svenska staten måste klargöra detta för EU och om nödvändigt gå till domstol.
    Det är fullt möjligt att ett litet antal vargar hade kunnat överleva i Sverige, men det gäller inte längre. Detta därför att om det så bara finns en enda levande varg kvar i landet så törs ingen berörd lita på att inte extremisterna i WWF, SNF, Miljöpartiet mm sätter igång ett nytt Projekt Varg.
    Det är gläder mig att så vitt jag vet så har jakten så långt gått bra, grattis till skyttarna!

  58. Torbjörn Eriksson says:

    Till Glöersen. Jag är läskunnig. JAG anser det är helt fel ATT jaga vargar oavsett om det är valpar eller alfadjur. Det är väl när det gälller vargjakt som man verkligen får höra jägarnas olustiga inställning till det vackra djur som vi har alldeles för lite av. Vargjakt ska förbjudas. Och det kommer EU och miljöorg. ATT se till.

  59. Gunnar Glöersen says:

    Björn Isaksson, jag läste Potocniks brev först nu. Jag pratade personligen några minuter med en av dem han föreslog förra fredagen, Pia Buchella. Hon ledde workshopen.

  60. Gunnar Glöersen says:

    Torbjörn, är du inte läskunnig? Högst ETT djur bör vara alfadjur. Vad skall då det andra vara?

  61. Jomse says:

    Jeg undrer mig over at man så konskvent kalder det jakt.
    Det er vel mere rimeligt at kalde det ¨regulering¨?
    Det vil helt sikkert lyde bedre i manges ører ;)

  62. Dag Lindgren says:

    Läst kommissionärens senaste brev.
    Enligt din uppfattning: varför har Sverige på ett och ett halvt år och naturvårdsverket på sju månader inte hostat upp en mer formellt acceptabel förvaltningsplan?

    En förklaring måste vara att EUs regelverk och riktlinjerna är luddiga och kan tolkas på vitt skilda sätt. De som skrivit riktlinjerna tycks själva ha tvivelsmål. Vilka åtgärder har vidtagits för att reducera detta problem?

    Vi har ju konstaterat att den svenska vargförvaltningsplanen bygger på en löjligt orealistisk ide, att man skall bromsa upp minskningen i den genetiska variationen i en avsnörd vargpopulation. Tydligen var det ingen på Skandulv-mötet som ville försvara naturvårdsverkets ide. Naturvårdsverket måste själva fatta att förvaltningsplanen är korkad på den viktigaste punken. Man kan göra misstag och skillnaden mellan vetenskaplig och icke vetenskaplig är väl framförallt förmågan att erkänna att man gjort fel eller åtminstone diskret modifiera felen. Dessutom skulle naturvårdsverket kunna kontra bristen på peer-review med att naturvårdsverket underhand tagit åt sig kritik. Varför har detta inte skett?

    Det är positivt att naturvårdsverket erkänt jakt som ett inslag i en inavelssänkande vargförvaltning. Men som kommissionären uttrycker sig blir det domstol och inga representanter till Sverige för att diskutera rovdjursplaner om jakten 2013 inte är förenlig med EUs direktiv Dvs om något annat än morrningar inte hörts från EU inom en månad så vet vi att jakten 2013 är i varje fall inofficiellt godkänd. Eller hur?

    Om jakten 2013 (inofficiellt) godkänns så borde det väl inte föreligga något hinder att plocka bort genetiskt dåliga vargvalpar (styvsyskon) samtidigt som man tillsätter nya genetiskt bra från djurparker. Eller hur?

    Sedan uttrycker kommissionären att ”vi” är överens om att vargen har ett dåligt bevarandestatus. Han är inte överens med mig (som klassificerar mig som ”genetikprofessor”), men har regeringen verkligen uttryckt sig på det sättet att man är överens?
    Jag håller visserligen med om att det bör vara ett viktigt förvaltningmål att reducera inaveln, men det är ju tillåtet och lovvärt att ytterligare förbättra vilt även om minimivillkoren för gynnsam bevarandestatus är uppnådda.

  63. Björn Isaksson says:

    Helt klart en poäng till dig, Per Bengtsson.
    Självklart ska det totala rovdjurstrycket vägas in, man måste ta hänsyn till både tillgång till byte och hur tamdjurshållningen ser ut i ett område.
    Det har nog varken SJF eller JRF motsatt sig. För att inte tala om samerna.
    Men det är ju märkligt att inte EU och regeringen verkar förstå varandra? Men jag har fram till nu uppfattat av Potoniks kommunikation att oavsett vad vi gör säger han nej till jakt. Han har faktiskt låtit som en kopia av Mikael Karlsson. Arrogant och hotfull och hånfull, men jag anar en annan ton i brevet den här gången.
    Jag tror det var viktigt att regeringen inte vek sig den här gången, inte bara för vargfrågans skull utan för vårt självbestämmandes skull.

  64. Torbjörn Eriksson says:

    Första vargen, fel djur. Det var en valp och inget alfadjur. Skärp er.

  65. Gunnar Glöersen says:

    Anders Hermansson, det har gått så långt att många inte vågar vara jaktledare. Men det finns någon som vågar i varje revir. Men hoten och beslutens utformning skrämmer många.

  66. Anders Hermansson says:

    Gunnar Glöersen, det har du rätt i, hästen ”Vargfritt” är ett lovande föl och är inte godkänd av makthavarna och får inte ställa upp på startlinjen. Men vi är många delägare i ”Vargfritt” och vi blir fler för var dag och för varje vargattack. När ”Vargfritt” har vuxit till sig och blivit stor och stark så har inte de andra hästarna ”Obegränsat med varg” och ”Färre än obegränsat med varg” någon chans. Därför bör du absolut satsa på ”Vargfritt” när han kommer till start.
    Årets jakt stöder jag därför att den var politiskt nödvändig. Jakten kommer troligen inte att ge någon minskning av vargstammen, knappast någon mätbar minskning av inavelsgraden eller andra mätbara effekter överhuvudtaget. Men mentalt och politiskt är den viktig, och jag hoppas vargjägarna lyckas fullt ut och slipper efterräkningar.

  67. Gunnar Glöersen says:

    Anders Hermansson, berätta för mig vem som äger och vem som kör hästen ”Vargfritt” som jag förväntas satsa på! Den måste ju godkännas i besiktningen och finnas på startlinjen för att kunna vinna!

  68. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, om genetisk förstärkning inte är vägen till färre vargar, vad är det då? Ge mig bra förslag på argument som politiker, EU, biologer och juristerter accepterar så lovar jag att driva den linjen. Att bara vara arg löser inget. Om det hade varit nog så hade min egen ilska varit mer än tillräckligt.

  69. Gunnar Glöersen says:

    Fredrik, flera hundra vargar till lär bli ett betydligt större problem än någon ensam ungvarg.

  70. Anders Hermansson says:

    Citat Per Bengtson: ”… så det skulle ju vara ett alldeles ypperligt tillfälle att få tillstånd en regionalt förankrad förvaltning”. Detta är fantasier Per Bengtson, ”regionalt förankrad förvaltning”, eller för den delen vilken förvaltning som helst av varg syftande till frilevande varg i Sverige kommer aldrig att bli ”förankrad” bland människor som bor på landsbygden och sysslar med djuruppfödning. Nu förstår jag att Bengtson med förankrad menar att de som drabbas av varg skall kuvas till den grad att ingen vågar opponera sig. Att allt vargmotstånd brutalt blir kväst är ekosofernas mål och mening. Men varg är ett rovdjur som inte går att ha där människor skall leva och verka, Bengtsons ständigt uttryckta förhoppning om att vargens närvaro i Sverige är en gång för alla politiskt avgjord kommer utan tvekan visa sig vara felaktig. Precis som Gunnar Glöersen säger så gäller det att satsa på rätt häst, dvs. ett vargfritt Sverige.

  71. Tommy Olsson says:

    Gunnar jag hoppas att ni har rätt
    Men den här Hästen står åt fel håll i Volten
    Vi får säkert anledning komma tillbaks i ämnet ,
    Det är synd och dessutom väldigt oroande att förstå att Sjf under inga omständigheter lyssnar på vad medlemmarna tycker eller andra
    Du anser hela tiden att ni gör rätt visa mig en gång sedan 2010 när det gäller varg
    Sjfs har hela tiden påpekat att det räcker med 150 vargar ,att det är en siffra ni tycker är lämplig
    Helt ok för mig .Men då är det där antalet skall ligga om ni skall ställa upp på någon som helst
    genetisk förstärkning av Vargstammen. Får ni inte igenom det kravet så ¨låt bli ställa upp på utsättning av valpar låt bli allt som vi jägare gör gratis inveteringar insamling av Rävar för att få grepp om Masken och råd era medlemmar att inte ställa upp på Eftersök
    Och snälla säg inte att jag har fel för det ni gjort hitils har inte heller varit Rätt

  72. Fredrik says:

    Kommer det brunstande alfa djuret fortsätta att gå ensam om du skjutit partnern? Är det inte troligt att det återgår till flocken. Även om det är tillåtet att skjuta båda alfa djuren så kommer mycket skit att komma. Alla rivna tandkräm 10 år framåt kommer att skyllas på splittring.

  73. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, politik är inte sällan ett elakt spel med höga insatser. Det gäller att veta vilken häst man skall satsa på. Att låta bli att satsa ger garanterat ingen utdelning.

  74. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, objektiv rapportering, även med bilder är helt ok. Spektakel blir det när man kallar vargjakten något annat än den är.

  75. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, jag har inte läst brevet. Men om det du skriver är rätt så säger han det vi sagt i åratal om det totala rovdjurstrycjet och exakt det jag drivit i två rovdjursutredningar. Sveriges ansvariga förstår inte vad EU vill. Det handlar mer om formalia än inavelsgrader mätt i tusendelar.

  76. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, SNF,WWF och SRF fick inte igenom sin vilja i förvaltningsrätten! Många och långa meningar utan egentligt innehåll gav inte resultat den här gången. Vargjakten fortsätter!

  77. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    Dom 16 vargar som skall skjutas är bara för att låsa oss till att gå med på utsättning av valpar
    någon temporär sänkning eller genetisk förbättring är och förblir obefintlig
    Dessutom skulle man skjtit bort 220 vargar alltså hela revir det hade lett till en mer önskad efekt
    Det hade heller inte givit Kommisionen mer kött på benen för att dra Sverige inför Eu domstol
    och Sjf borde i mina ögon inte ge några eftergifter med mindre att takat skall hållas på dom 180 som redan Regeringen slagit fast . Och då är ändå Gybs uppfylt med Råge

  78. Kerstin Fredin says:

    Jo, jag förstår nog Gunnar, men det blir lite väl mycket hysteri över det hela.

    Ungefär som det spektakel du anklagar SNF för – ett spektakel utan sans.

    Det var just den sista meningen i din blogg som fick mig att fundera över premien för snabbast inskickade kort på varg dödad under årets vargjakt.

    Kan inte även det läggas under kategorin ”spektakel utan sans” ?

  79. Per Bengtson says:

    En sak till Gunnar, i den senaste brevväxlingen mellan Potocnik och Lena Ek framgår det att det har föreslagits från Potocnik att man kanske ska ha en mer holistisk förvalning av våra stora rovdjur, där man tar hänsyn till det samlade rovdjurstrycket. Lena Ek viftar i sitt svar bort denna idé och skriver att regeringen inte har några intentioner att göra detta. Vad är din syn på just den aspekten? Du och många andra intressenter med dig har ju ett otal gånger pratat om att det är det samlade rovdjurstrycket som är det viktiga. Det torde ju innebära att i just den här specifika frågan så håller du med Potocnik, så varför har det inte lobbats för en sådan lösning? Eller har det det, bara det att det varit fruktlöst? Jag tror faktiskt att det skulle vara en öppning som i alla fall skulle ge skuggan av en chans att nå så nära en samstämmighet som det nu går. Om ni får igenom er önskan om en konsekvensanalys så småningom så skulle det ju vara alldeles utmärkt om denna utgick från det samlade rovdjurstrycket, och inte gjordes för en art i taget. Det här kanske låter konstigt, men hur många björnar går det per varg innan acceptansen svänger över för olika aktörer? Hur många lodjur går det per björn? Vem kan tänka sig fler Järvar om antalet Lodjur minskar? Svaren kommer säkert skilja sig mellan olika regioner,beroende på vilka näringar som dominerar, så det skulle ju vara ett alldeles ypperligt tillfälle att få tillstånd en regionalt förankrad förvaltning. Men det är klart för just jägarna skulle svaren antagligen vara samstämmiga över landet. Det är väl jaktbart vilt som gäller för er, oavsett om det gäller rov- eller klövvilt, så det kanske är för mycket att hoppas på.

  80. Mats S Johansson says:

    Per Bengtson.
    Ett enkelt ja eller nej hade räckt och hade det inte varit för kombinationen av din karatäristik av Lidberg och hans kollegor på Skandulv och din ovilja att ta avstånd från SRF’s favoritforskare Laikre&co så hade jag kanske inte ens hade frågat.

  81. Per Bengtson says:

    Gunnar, om det inte hade varit så fantastiskt viktigt att tvinga fram ett embryo till vargjakt redan i år, så hade det funnits gott om tid att skriva ihop en vettig förvaltningsplan istället för det hafsverk som nu presenterats. Det hade dessutom funnits tid att låta den genomgå ett peer-review förfarande både vad det gäller biologiska och juridiska aspekter, samt att genomföra en mer utförlig konsekvensanalys än den som gjordes i rovdjursutredningen. Men det var tydligen viktigare att få skjuta 16 vargar redan i år. Ett antal som många berörda jägare tycks uppfatta som en käftsmäll och ännu ett brutet löfte från ansvariga politiker, och som bara späder på konflikten. Om det anses att de som nu överklagat beslutet har rätt att överklaga kan knappast förvaltningsrätten komma till ett annat beslut än att ge de överklagande rätt. Om motiveringen för skyddsjakten av Junseletiken var krystad, så är motiveringen i juridisk mening för den nu pågående jakten närmast ett skämt. Jag har svårt att tro att kompetensen på NVV är så låg som man får intryck av, och jag tror inte det är juridisk hjälp de behöver, snarare behöver de tid och frihet att fatta biologiskt och juridiskt hållbara beslut.

  82. Anders Hermansson says:

    Gunnar Glöersen, jag är helt överens med dig: Detta är inte en fråga för vetenskapen, det är en politisk och juridisk fråga och regeringen har kanske hittat en väg. Jag hoppas att även Per Bengtson kan finna denna insikt. Det kan till och med vara så att regeringen gärna ser att denna strid mellan Alliansen och kommissionen fortsätter bortåt valet till, en yttre fiende är alltid bra att skrämma väljarna med. Mumma för Centern och vargfritt kan bli godis för Kristdemokraterna. Jag tror nog att WWF, SNF och anhang denna gång har huggit på ett för för stort bete, regeringen kan inte gång på gång låta sig förolämpas av extremistorganisationer. En statuering av något slag måste till, och politiskt är det en intressant utveckling på gång. Men någon lösning på vargstammens numerär och utbredning är inte i sikte. Inget talar ännu mot att ekosofernas heta drömmar kommer att infrias om att vargarna skall dö av svält, och inget annat.
    Sture Sjöstedt, du är tjatig. Vad du troligen har gjort är att du hittat en algebraisk lösning till en exponentialfunktion, vilket du inte begripit. Jag skall hjälpa dig även i denna del: Ur exponentialfunktionens algebraiska lösning fås att fördubblingstiden kan skrivas som kvoten mellan ln2 och lnp där p är tillväxten. Av fysiska orsaker måste fördubblingstiden vara 2 år eller mer, detta innebär att om tillväxten överstiger 42 % så blir den numerära ökningen mer en två på två år. Du får fråga Glöersen om vargar kan få mer än en kull/år! Om det är vanligt behövs en korrigering, men frånsett detta så ger givet samband för 19 respektive 26 procents tillväxt fördubblingstider om 4 respektive 3 år. Passa på att bevisa att den lösning du angav är relevant och korrekt!

  83. Björn Isaksson says:

    Per Bengtsson,
    Jag motsätter mig inte alls en ytterligare granskning.
    Jag vill också påpeka att modellen kräver invandring, men som jag förstår det finns även i Laikres forskning siffran 200 under förutsättning att nya gener tillförs.
    NVV har även med 180 som alternativ men då krävs en varg mer per generation som kommer med nya gener än i 380 alternativet.
    Det ligger en del i vad Gunnar säger, nu får det bli dags för lite andra argument är genetiska.

  84. Gunnar Glöersen says:

    Björn Isaksson, du som följt det jag skrivit länge vet att jag hela tiden sagt samma sak. Lyft bort frågan från naturvetarna, de har gjort sitt. Varför tror du han erbjuder juridisk hjälp och inte biologisk? Jo, för att Sverige inte fattar vad kommissionen vill! Sverige fortsätter att låta genetiker, teoretiska räknenissar, avgöra juridiken. Det kan bara gå åt h-vete!

  85. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, jag tror inte att du är idiot. Idioter är de som inte ser vad som håller på att hända i markerna och de som vägra se konsekvenserna.

  86. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, vem har motsatt sig peer-review? Jag har däremot protesterat mot att Potocnik anser sig kräva det för att godkänna planen och att han namnger vem som skall göra det. Själva peer-reviewen kommer säkert. Men vem ha tid att vänta när folk är desperata över utvecklingen. Konsekvensanalys är nog mera akut än peer-review!

  87. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, alla vill väl vara först med bilder från jakten. Inte märkvärdigare än att Expressen gör motsvarande om de vill ha bilder från aktuella händelser. Men jag gissar att vissa vill läs in något annat än det som står.

  88. Gunnar Glöersen says:

    Fredrik A-C, du har både rätt och fel. Om en amssa vargar kommer tillsammans är det svårt. Däremot går alfaparet ofta ensamma så här års inför brunsten. Det ger möjlighet att särskilja dem från övriga varar i reviret.

  89. Björn Isaksson says:

    Potocnik erbjuder juridisk hjälp, hmmm, hur tolkar vi det. Personligen ser jag det här som ett förhandlingsutspel. Jag tror med andra ord att han insett att det inte går att hantera Sverige med hot och oförskämda brev.
    Den springande punkten tycks vara att vi inte satt ner foten när det gäller antalet, det verkar bara var det som återstår.
    Vi har nu hur mycket resultat som helst, det är väl vara att fatta ett regeringsbeslut om GYBS samt ange ett tak vilket i o f s regeringen redan sagt, 180.
    Då är det väl ganska bra om man låter de föreslagna personerna följa arbetet så eliminerar man ju möjligheten att EU ska fortsätta att komma med nya krav.
    Regeringen har svarat på allt Potocnik begärt, då kan han inte komma med nya krav hela tiden.
    Han har nog nått vägs ände och inser att arrogansens tid är över och det är dags att uppföra sig som folk.

  90. Tommy Olsson says:

    Jag har ingen förhoppning att vi får någon minskning av Varg.
    Nvv som går i SRF o SNFs ledband har visat att det är dom som bestämmer inte regeringen
    Dom har dessutom klart visat att Demokratiskt fattade beslut inte har något som helst värde
    Sjfs Ordförande har sagt att dom 16 vargarna är ett steg i rätt riktning
    Ser ni inte att det är bara ett sätt att få oss gå med på utsättning av valpar sedan är det stopp igen
    Jag måste fråga dig Gunnar
    Tror du eller förutsätter du att vi är Idioter

  91. Per Bengtson says:

    Björn Isaksson, jag ska låta bli att referera till Laikre om du i fortsättningen låter bli att säga att forskarna inte anser att det behövs fler än 180 vargar. Lidberg med flera gjorde sårbarhetsanalysen men de är inte de enda forskarna här i världen, så ditt uttalande att ”forskarna” inte anser att det behövs mer än 180 vargar stämmer helt enkelt inte. Du kan väldigt enkelt konstatera detta om du orkar läsa de kommentarer som utomstående forskare hade till Skandulvs sårbarhetsanalys. Denna feedback/kritik har NVV inte tagit någon som helst hänsyn till.

    Hur som helst, problemet med sårbarhetsanalysen är att den inte beaktar genetiken. Det står i rapporten, och det spelar ingen roll hur många gånger jägarförbundens talepersoner säger något annat. Att en sak upprepas många gånger gör den inte sann. Jag håller med om att tillväxttakten baseras på den svenska inavlade populationen, så kom inte dragande med det uppenbara faktumet. Det är inte det som är problemet, utan problemet är att man i analysen antagit att tillväxttakten kommer förbli konstant de närmsta 100 åren, trots den höga inaveln. Så är högst sannolikt inte fallet. Invavel manifisterar sig inte alltid efter en eller några generationer. Tvärt om kan inavel till och med leda till att tillväxttakten ÖKAR under några generationer, för att sen krascha. Det är detta faktum analysen inte tagit med i beräkningarna, och det är det som gör den högst problematisk. Redan i NVV’s besked om att det blir vargjakt kan den vakne upptäcka att sårbarhetsanalysen falerat. De konstaterar nämligen att den genomsnittliga tillväxttakten de senaste 10 åren varit 14 procent, och inte runt 20% som jag har för mig att Lidberg m.fl. räknade på. Om du gör om samma analys med de nya siffrorna och den högre variation och osäkerhet som finns mellan år så kan jag garantera att siffrorna so kommer ut kommer vara annorlunda. Och jag utgår från att du inte skulle ha något emot att göra om den? Det är väl det adaptiv förvaltning handlar om?

    Men men, hur det än är med det så vill jag till sist ställa samma fråga till dig som jag gjorde till Gunnar men inte fick svar på: Om du nu är så säker på att analyserna är vetenskapligt stringenta, varför motsätter du dig då att andra forskare tillåts granska och ha åsikter om det? Utan ett ordentligt peer-review förfarande kan det helt enkelt inte klassificeras som forskning.

  92. Per Bengtson says:

    Mats S Johansson, nog måste väl även du kunna konstatera att NVV’s upplägg på jakten inte stämmer överens med det som Lidberg et al. undersökte? Gör ett sånt konstaterande i så fall dig till rådgivare till rovdjursföreningen? Sen handlar konstaterandet inte om att gripa några halmstrån. Det är helt enkelt ett konstaterade att det återigen har fattats ett beslut som riskerar försvaga vargstammen. I Lidbergs rapport framgick att ”F” kunde sänkas från 0.26 till 0.246 om samtliga vargar i de fem mest inavlade reviren sköts bort två år i rad. Med NVV’s upplägg kommer vi inte ens komma i närheten av denna från början högst betydelselösa sänkning. Dessutom riskerar vi med NVV’s upplägg att den kvarvarande alfavargen betäcks av en av sina avkommor, och då kommer den genomsnittliga inavelsgraden snarast öka. Men även denna ökning kommer antagligen vara högst marginell, så summa summarum så kommer det enda resultatet av NVV’s jakt vara att antalet vargar och föryngringar i en stam som inte uppnått GYBS minskar. Hur man kan tycka att detta är förenligt med svensk lag och EU’s art- och habitatdirektiv är för mig en gåta. Har du läst SVV’s beslut och de paragrafer de hänvisar till? Jag tror aldrig jag sett maken på något så krystat…

  93. Anders Hermansson says:

    Björn Isaksson, nja – jag tror inte att detta är ett steg mot en fungerande vargförvaltning; än finns ingen väg att ta något steg på, stapplande eller ej. Vad jag tror är att nu har Fredrik Reinfeldt tagit över rorkulten i vargfrågan; han har sett alla skären och risken för haveri; men han har även sett en farled till valseger. Tänk dig vilken röstmagnet: Sverige mot EU om självbestämmande, och med Centerns Ek och Erlandsson mot Janez Potočnik! Med lite tur och skicklighet kan man kanske få detta att hetta till i lagom tid innan valet, Ek/Erlandsson versus Potočnik på TV-nyheterna varje kväll! Låt sedan KD föra vargmotståndets talan, och rycka denna godbit ur SD käftar. Med Centern och Kd i säkerhet så är valet långt på väg vunnet, givet att den ekonomiska politiken håller sig på spåret. Har du sett Potočniks presentation av sig själv?: My name is Janez Potočnik and I am European Commissioner for the Environment. Making sure our environment is fit for the future is one of the toughest challenges of all… ”!

  94. Sture Sjöstedt says:

    Anders Hermansson.
    Är det inte du själv som målat in dig i ett hörn?

  95. Sture Sjöstedt says:

    Björn Isaksson?
    Vad menar du med en felaktig varg???
    Skjuter man 16 vargar när den årliga tillväxten är cirka 61 kommer SJF, regering och riksdag aldrig att uppnå sitt mål. (150 – 200 vargar.) Jag tror att Anders Hermansson också drar samma slutsats. Det ska visst också planteras ut vargar från djurparker. När, Var och Hur?
    Behövs det en massa långa inlägg där man gnäller på MK och EU och NVV ………. ?
    Kan man inte ta fram en konstruktiv plan för vargförvaltningen som gör att Sverige reducerar vargplågan till accaptabel nivå?

  96. Fredrik-AC says:

    Vill verkligen någon jägare jaga varg med dessa spelregler. Är i princip omöjligt att skilja föräldrar från ungdjur så att enbart föräldrar eller undjur kommer att skjutas är inte alltför otroligt. Varandra skott som avlossa kommer att granskas av såväl forskare, EU och bevarande organisationer. Sen är ändå risken uppenbar att du kommer att bli hotad.

    För mig är det enkelt då jag slipper detta beslut då vi inte har varg i Västerbotten. Men spontant känns det som jag aldrig skulle vara med i detta. Jakt ska ju vara roligt men hur roligt är det när man knappt ens har chansen att göra något rätt. Låt Lst med helikopter ordna detta.

  97. Björn Isaksson says:

    Anders Hermansson,
    Visst ligger det mycket i vad du säger, jag kan inte riktigt uttala mig om det ligger någon förändring av rovdjurspolicyn på lut. Det får behandlas den ordinarie vägen.
    Men som du säger är inte det här något annat än ett första stapplande steg mot en förvaltning av vargstammen. Det belyser också det demokratisk underskottet som Potocnik visar. Att NVV har en annan agenda än regeringen är väl ställt bortom allt rimligt tvivel, återstår att se hur det kommer att utveckla sig.
    Målet på 150 vargar är långt bort, det kommer kanske aldrig att nås, dock är chansen större än att nå noll vargar.
    Men att 180 vargar löser vargkonflikten tror inte heller jag på, de sk bevararna har redan målat in sig så djupt i hörnen att det omöjligt att kumma ut igen.

  98. Anders Hermansson says:

    Björn Isaksson, jakten är bra ur en synpunkt; den visar att regeringen äntligen har kommit till insikt om att det är nödvändigt för Sverige att sätta sig till motvärn. Kommissionen är en samling icke-folkvalda personer, deras lön kommer från folket, men deras lojalitet är till vänner och kollegor, vilka de är beroende av för att behålla sina tjänster. EU har en skarpt icke-demokratisk uppbyggnad som medför att dess makthavare föraktar demokrati. Men det är ett förakt som kommer att fälla hela EU-bygget, likadant som samma struktur fällde Sovjet. Om hela revir skulle skjutas bort så skulle det leda till en verklig minskning av vargstammen. Men en minskning är inte acceptabelt i ekosofkretsar, därför har SNV valt att skjuta bort högst två vargar i ett antal revir. På detta vis kan SNV vara tämligen säkra på att jakten inte medför någon minskning, utan tvärtom en ökning av antal vargar – visserligen med ett antal föräldrar/ungar-parningar, men vem bryr sig? Från Jägareförbundets sida tycks man nu ha givit upp tanken på att vargarna skall vara lika fördelade över hela landet, den nya (?) policyn säger att vargstammen skall vara fördelad över en del av landet. Jag tror att detta innebär att Jägareförbundet har insett det ohållbara i att ha vargrevir i norra rovdjursförvaltningsområdet. Därmed försvinner problemet med hur vargarna skall hållas jämnt fördelade över hela landet, nu är det troligen frågan om full vargbesättning i mellersta rovdjursförvaltningsområdet, och de delar av det södra där det spontant bildas vargrevir. Nu återstår frågan hur antal vargar skall minskas till säg 180, samt hur antal vargar skall hindras att öka utöver detta. Kommer detta att ”lösa” vargkonflikten? Nej, och på det är jag beredd att slå vad om allt vad jag äger!

  99. Björn Isaksson says:

    Kommisionen hotar:
    Om en felaktig varg skjuts drar man Sverige inför EU-domstolen.
    Det kommer garanterat att bli någon felskjutning, konstigt annars, det kan inte vara lätt att avgöra om man har en alfa i siktet eller ej. Varför NVV frångått forskarnas modell om att ta hela revir är oklart, f-n vet syftet.
    Men, kommissionen visar med uttalandet, hur inkompetent man är i frågan och det är kanske lika bra att få saken avgjord i domstol en gång för alla. Kommissionen har inte stora möjligheter att visa att Sverige bryter mot direktivet. Skulle man bortse från sårbarhetsrapporten är det lämpligt att lägga ner all forskning om rovdjuren, då är det bättre att köra med de sydeuropeiska metoderna som verkar omhuldas av Potocnik, so be it.
    Nu har även sossarna sällat sig till skaran som tycker jakten är ett steg i rätt riktning, det känns bra. Den politiska majoriteten är alltså förkrossande, nu återstår det att se hur respekten för demokratin ser ut hos EU-kommissionen.
    Agerandet hittills tyder på bristande respekt för ett medlemslands folkvalda demokratiska församling och ett personligt agg till en minister(det föraktfulla brevet). Man tror mer på en nätmobb än en folkvald församling.

  100. Björn Isaksson says:

    Per B,
    Anders Hermansson har ett fantastiskt bildspråk och läser man det han skriver hittar man en människa som tappat tron på att vargfrågan kan lösas med sans och förnuft. Det är lätt att fatta när man ser att handläggaren inom EU har en varg som profilbild på FB, en kommissionär som har FB-vänner på extremsidan och en EU-tjänsteman i Sverige som som jämför sig med fantomen. Rasism i full blom på SRFs FB-sida, det är nu fullt legitimt med nollvision för varg, bevisen på att sans och förnuft saknas i debatten kan göras oändlig.
    Så till min fråga till dig:
    Du skriver att vi balanserar på gränsen mm, det fattar inte jag, sedan tror jag nog att de flesta europeiska vargstammar i princip utrotats under förra seklet och nu på senare år fått växa till sig igen. Självklart ska vi inte utrota djurarter, där är jag helt med dig,
    men förklara för mig varför det är så fel att säga att 180 vargar räcker.
    Skandulvs sårbarhetsrapport, baserad på den svenska vargstammen, säger 38 vargar i MVP, om man vill vara säker på att vargen överlever i 100 år även om en katastrof för stammen inträffar, bör man ha 100 vargar. Helt OK för mig.
    För säkerhets skull lägger regeringen på 80 ytterligare vargar, dvs vi ligger på 4,5 ggr MVP. Också OK för mig.
    Räcker inte det?
    Jag vill nu inte ha någon Laikreförklaring som bygger på hennes teoretiska vargstam som egentligen bara kan få försämrad genetik eftersom utgångsläget är perfekt. Den diskussionen är ju, efter Dag Lindgrens insats, avslutad och Laikre och Ryman har nog bara kvar sin trovärdighet bland extemister inom bevaranderörelsen och så förstås inom NVV som finansierar stora delar av det de uträttar. Självkritik är nog jobbig för dem och man kan se att vissa av deras tjänstemän motarbetar regeringen, vilket är ett uppenbart demokratiproblem som får avhandlas på annan plats.
    Jag vill bara förstå varför det är så viktigt att mångdubbla antalet vargar när forskarna inte anser att det behövs.

  101. Jan Bratt says:

    Per B. jag vill bara korrigera lite, du skriver: Sverige ett av de få (det enda?) länder som under de senaste 50-60 åren i princip utrotat sin vargpopulation.
    Sanningen är väl att vargen fridlystes 1966 i Sverige och idag har vi några hundra,
    alltså ingen utrotning utan en enastående stark utveckling. Norge fridlyste vargen några år efter oss.
    Säkert är det så att alla länder som haft mycket varg har försökt ta bort dessa och lyckats bättre än Sverige, t.ex England som ännu inga vargar har, att vi kunde ta bort vargen så framgångsrikt här i Sverige beror kanske på vårt geografiska läge som gör det svårt än idag för vargar att på naturlig väg komma hit. Landsbygden fick också tidigt vapen då hemvändande soldater slog sig ned på torpplättarna. Det enda som kunde hindra vargjakt var att man hade ont om tid att jaga vilket då fick lösas med andra metoder.

  102. Henrik says:

    Per
    Nu är du väl ute och snurrar.
    Jag bortser från din inledande utvikning i litteratur och domedag men sedan…
    Under 1800-talet och fram till 1965 förde Sverige en hård politik mot vargar mer framgångsrik vartefter industrialisering och modern teknologi växte fram. I det tror jag vi hade gott sällskap av hela västvärlden. USA, Tyskland, Frankrike.
    Under de senaste 50 åren har tvärt om vargen gjort en förvånansvärd återkomst i vår natur och har växt från en handfull djur till en stam som omfattar minst 3-400 djur i dagsläget. En numerär som är väl ovan MVP även om dem skulle må bra av en förbättrad genetik.
    På vilket sätt skämmer det ut Sverige ?
    Hur mycket mer varg än vad som behövs enligt konventionerna tycker du är lämpligt?
    Hur skall de som gör uppoffringar för att uppnå de förvaltningsålan ersättas?

  103. Mats S Johansson says:

    Per Bengtson.
    ref din fråga till Anders H och om vi nu ska lära känna våra debattmotståndare lite bättre.
    Din första kommentar här avslutar du med att skriva ”Om man nu ändå ska ta strid i domstol, så hade det väl varit bättre att verkligen se till att skjuta av ett signifikant antal hela revir. Det vill säga det som rapporten om urvaljakt behandlade, och inte som nu göra en halvmesyr till jakt som på intet sätt liknar den typ av jakt som Lidberg et al. Utvärderade.”
    I en intervju (M Moilanen, J&J) tidigare idag med ordföranden på SRF låter det så här:(RO) ”… Det här upplägget som man har beslutat om nu har inga likheter alls med det som O Lidberg och forskarna utredde i december. Då handlade det om att skjuta ut hela familjegrupper för att få effekt..”
    En ren tillfälighet, eller fungerar du som rådgivare i vargfrågor åt SRF?
    Är det här, d.v.s att NVV inte slaviskt följt forskarnas, eller som du kallar dem ”Gunnar Gs gamla samarbetspartner”, råd när det gäller den beslutade jakten SRF/SNF´s halmstrå i EU?

  104. Anders Hermansson says:

    Per Bengtson, jag har tidigare sagt att den som avbryter en debatt med till exempel ”meningslöst att debattera med dig”, gör detta nästan undantagslöst därför att man har inga argument att freda sig med. Jag har nämligen sett att Per Bengtson, likt till exempel KF, direkt hoppar upp och kommenterar utifall någon råkar skriva något som Bengtson kan visa är fel, även om mening saknas. Till skillnad från mayaindianerna så är det verkligheten jag observerar. Och vi kan väl vara överens om, Bengtson, att med en vargstam som fördubblar sitt antal, säg, vart tredje år så måste något hända som bryter denna utveckling, och det inom relativt få år. Nu förstår jag att Bengtson anser att vad som bör hända är att svält begränsar vargstammen. Bengtson vill ju gärna, har jag förstått, att vargarna skall uppnå ”full ekologisk effekt! Vi som lever bland vargarna tycker att den metoden har ett antal svåra ”biverkningar” både för oss själva, våra djur och våra vilda djurstammar. Att biologer finner det helt i sin ordning att i experiment låta djur dö av svält, vet vi från bland annat storskaliga experiment som Coronation Island och Isle Royale. Jag finner tanken på att mängder av även vargar skall dö av svält stötande, men att Per Bengtson tycker det är naturligt är inte svårt att förstå. Och några politiska beslut som på ett ordnat sätt begränsar vargstammen är knappast möjliga i tid, detta innebär att vargstammen kommer att slå i svälttaket, helt i enlighet med Bengtsons önskemål. Frågan är vad som händer sedan. Björn Ranelid har jag haft förmånen av att ha träffat, han är en enastående och utomordentligt intelligent personlighet som jag högaktar. Men frågan får mig att undra, har du problem, Per Bengtson, eller är det bara argument du saknar?

  105. Bruno R etterberg says:

    Sannolikheten är stor att den föreslagna vargjakten 2013 blir den sista i Sverige på många år. Helt enkelt eftersom denna etniska rensningsjakt sannolikt inte överensstämmer med de internationella regler som vi underkastat oss i samband med EU-medlemskapet. Många på detta forum kräver ökade kvoter och vissa verkar fortfarande ha en nollvision om varg i Sverige, men har det förespeglat er att just ni med denna jakt kanske kommer offras på det partipolitiska taktiska altaret av fru Ek och herr Erlandsson?

  106. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, du svarar Hermansson men jag gör en kommentar. Att jämföra med andra länder som du gör är direkt olämpligt och missvisande. Jag skall skriva ett blogginlägg om bl a det inom kort. Men du kan fundera på hur 5-6 fällda klövvilt per km2 i Sloveniens vargområden kan jämföras med klövvilttäteterna i t ex Orsa finnmark.

  107. Per Bengtson says:

    Anders Hermansson, även om jag tidigare sagt att jag ser det som meningslöst att debattera med dig så kan jag nu ändå inte låta bli att ställa en fråga med tanke på ditt senaste i raden av många liknande inlägg: Är ditt riktiga namn Björn Ranelid? Det är nästan så man önskar att din språkligt svulstiga och i det närmaste bibliska beskrivning av den kommande katastrofen, likt mayaindianernas domedagsprofetior i framtiden kommer sälja lösnummer av kvälltidningarna. Men om man håller sig till verkligheten så tror jag inte att så kommer bli fallet. I så fall borde man sett denna utveckling i andra länder, som har en både betydligt högre vargdensitet och populationstäthet, och samtidigt en betydligt sämre ekonomi och därmed inte samma möjlighet för statlig kompensation och stöd som finns i Sverige. Faktum är att mig veterligen är Sverige ett av de få (det enda?) länder som under de senaste 50-60 åren i princip utrotat sin vargpopulation. Samma Sverige som slår sig för bröstet för att vara världsbäst på att bevara biodiversitet, och har jägarförbund som anser sig världsbäst på viltvård, men ändå är tvunget att balansera på gränsen till vad som är tillåtet inom de konventioner och lagar vi varit med att utforma och skrivit under på. Men fortsätt gärna skriva dina inlägg, på sätt och vis ger de mig en viss glädje.

  108. Gunnar Glöersen says:

    Henrik, kommissionen har inget mandat att godkänna eller förkasta en plan. Däremot kan de bedöma den om ett jaktbeslut är i enlighet med en plan som inte äventyrar målet om gybs. Men utformningen i sig har de inget att göra med.

  109. Gunnar Glöersen says:

    Owe Bergkvist, jag ser inte att de situationen skiljer sig från andra där varg får skjutas. Möjligen skulle man kunna hävda att du kan avstyra attacken om du sitter ”ovanför” hunden.

  110. Gunnar Glöersen says:

    Torbjörn Eriksson, alla vet var du står och ingen bryr sig. Men försök åtminstoen lära dig det elementära. Domstolen dömer inte till något straff! De avgör endast vem som har rätt! Först om Sverrige inte följer domstolsutslag kan det bli fråga om straff!

  111. Henrik says:

    Jag lyssnade på M.Moilanens webradio idag. Där sa EU kommissionens kommunikationschef att EUkommissionen måste godkänna Sveriges förvaltningsålan för varg. Så har det inte låtit förut. Då har kritiken handlat om avsaknaden av en förvaltningsplan.
    Vad gäller bestämmer EU om förvaltningsplanen är godkänd eller räcker det att vi tillhandahåller en plan som de kan ha synpunkter på men som Sverige fastställer.
    Frågan blir väldigt olika beroende på vad som gäller.

  112. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    SNF har insett bluffen om genförstärkningg genom valputsättning så det är därför de avstår från det projektet. Du skriver att arton varglicenser är för lite, men lyckas vi få bort nio alfahonor minskas reproduktionen med nio valpkullar. Är det bra för den genetiska förstärkningen? Nu blir det visst bara sexton varglicenser. Är det MK som lyckats få ner antalet licenser från arton till sexton?

  113. Anders Hermansson says:

    Återigen får jag bekräftelse för min gamla tes om att vargfrågan äger ett eget liv, den frodas och utvecklas mot katastrof utan att någon människa kan förhindra det. Dagens beslut är ur denna synvinkel olycksbådande i hur väl beslutet passar in i katastrofens tillväxtkurva. Drivkraften är vargarnas produktion av nya vargar, en produktion som ständigt ökar. Likt det varma tropiska havet som ständigt pumpar in mer energi i de tropiska ovädren som så småningom kastar sig in över människorna på land och ställer till med död och fördärv, så kommer vargstammens oavbrutna ökning att hela tiden pumpa in energi i konflikten mellan landbygdens folk och städernas maktägande ekosofer. Likt många andra i grunden likartade, såväl historiska som nutida, mänskliga konflikter så finns det ingen människa som kan stoppa denna utveckling till katastrof, fast nästan alla ser katastrofen nalkas. Nytt bränsle i form av fler vargar pumpas ständigt in och konflikten brinner allt hetare, enda tills branden övergår i en detonation, en explosiv katastrof som sätter stopp för vargens närvaro i Sverige. Men kostnaderna av alla slag blir förintande. Sorgligt, men jag är övertygad om att ingen förmår, och ingen kommer släcka denna eld. Finns det från riksdag, regering och EU någon ambition överhuvudtaget att lösa detta på ett rimligt sätt så måste en tydlig reduktion av antalet vargar påbörjas och fortsätta.

    En kort kommentar till Sture Sjöstedt (22 januari kl 16:24): Exponentiell tillväxt innebär att med en ökning om 19 % så sker en fördubbling vart fjärde år, kan inses av att fjärde roten ur 2 blir 1.19, likalunda innebär att tredje roten ur två är 1.26 att 26% ökning ger en fördubbling vart tredje år. Alla funktionsvärden kan approximeras på olika sätt, Sture Sjöstedt har troligen hittat något i och för sig bra men som han inte helt har förstått (på internet?). Att exponentiell tillväxt KAN vara långsam (vad är långsam?) är inte adekvat vad gäller vargstammen, dess tillväxt är grovt sätt känd, har varit i genomsnitt ca 20 %, men var enligt O. Lidberg 40 % 2010-2011.

  114. Ove Bergqvist says:

    Något som kanske inte har med vargjakten att göra.
    Jag brukar ofta sitta i ett jakttorn och vaka på vilt såsom vildsvin, rådjur, hjort, mm.
    Jag har då min hund med som sitter nedanför tornet och kommer alltid att ha det för om det skulle bli aktuellt med ett efterök.
    Nu undrar jag om det kommer en varg som är på väg att atackera min hund har jag då rätt att skjuta vargen efter ett varningsskott?

  115. Lindrågen says:

    Håller nog med Gunnar om att tillåten jakt i mindre selektiv skala är bättre än jakt i större omfattning och även till ingen jakt alls.
    Ingen vill väl ha vilda västern förvaltning, typ SkjutGrävHålltyst, eller SiktaMedSkoternEllerBilen jakt.
    Jag som är för att vi ska ha en stam med friska vilda vargar i den svenska naturen tycker att det är ok med jakt på varg i vissa revir.
    Antalet vargar ska dock även tåla en större ” endemi” ( epizooti ), så det bör kanske ligga på bortåt 4-500 individer spridda över större område.
    0 visionärer samt även de extremaste på bevararsidan får nog finna sig i att det både finns varg samt jagas varg.

  116. Anders says:

    Gunnar

    Med anledning av dagens beslut om jakt på sexton vargar så får miljöminister Lena Ek utstå svidande kritik från SNF och SRF. Ministerstyre etc, men är det inte ministerns jobb att utföra det som man i riksdag och regering har bestämt?
    Vem anser dessa organisationer i så fall skall bestämma i frågan? EU eller..

  117. Torbjörn Eriksson says:

    Helt sjukt ATT jaga dom få vargar vi har i Sverige. Vi skämmer ut oss i hela Europa kanske hela världen. JAG hoppas Sverige dras inför EU domstolen. Kännbart straff behövs.

  118. Björn Isaksson says:

    Man kan tycka vad man vill om antalet och urvalet av reviren, men det viktiga är trots allt att regeringen sätter ner foten om vem det är som bestämmer rovdjurspolitiken i Sverige: Riksdagen eller en högljudd nätmobb understödd av Potocnik.
    Sedan har väl regeringen ett jobb att utföra när det gäller NVVs följsamhet till regeringsbesluten. Fördröjning och tummanden på sanningen verkar var deras metod.
    Jag är själv tjänsteman och mitt arbete består i att verkställa politiska beslut, inte i att driva en egen linje i kollision med politikerna. Den dagen jag inte anser att jag kan utföra de arbetsuppgifter som följer av politiska beslut bör jag söka nytt jobb.
    De som hade väntat sig en avskjutning av 200 vargar för att på direkten komma ner till regeringens 180 får väl anses som mer än lovligt naiva, det är helt enkelt inte politisk genomförbart.
    Man får trots allt medge att det var ganska slugt att lägga avskjutningen så låg som 16, om Potocnik nu drar Sverige inför domstol så visar han bara på att han helt går i sin middagskompis och sina FB-vänners ledband. Om han har minsta lilla självbevarelsedrift så avstår han.
    EU-kommisionen vill inte ha fler medlemsländer som likt Storbritannien och Finland, vilka nu på allvar ifrågasätter hur mycket EU ska bestämma om ländernas inre angelägenheter.
    Om kommissionen skulle framhärda så finns all anledning att på mycket bred front tilsammans med andra medlemsländer ifrågsätta vad nästa punkt som EU vill bestämma om blir.

  119. Per Bengtson says:

    Jag är nyfiken på att höra mer från stakeholdermötet. När du skriver att flertalet tyckte att kommissionen skulle vara mer flexibel, innebär det då att det var fler än en, eller innebär det att det var en majoritet? Vet du om det kommer komma ut ett protokoll eller en sammanfattning av mötet så småningom?

    För övrigt är det väl inte konstigt att kommissionen tycker att förvaltningsplanen ska hålla för en vetenskaplig granskning, och att den internationella expertpanelen som ingick i rovdjursutredningen skulle vara lämpliga. Varför motsätter sig SJF en vetenskaplig granskning, och anser att det endast är din gamla sammarbetspartner Olof Lidberg som har rätt att tycka till? Med tanke på att SJF nu i sitt remissvar om förvaltningsplaner för bl.a. lo sågar till exempel den rapport som du och Lidberg skrev ihop för några år sedan (om lodjursinventering/densitet), så borde det väl vara självklart att det skulle vara ok med en granskning och eventuellt ifrågasättande även denna gång? Så skedde i och för sig med sårbarhetsanalysen, men det verkar inte som om NVV under arbetet med förvaltningsplanen tagit till sig av den kritik som de forskare som granskade rapporten framförde. DU säger ju alltid att SJF vill ha en vetenskapligt förankrad vargpolitik. Har du fullständigt missat att peer-review systemet är ett av de viktigaste verktygen för att säkerställa kvaliten inom forskningen?

    Till sist kan jag inte låta bli att hålla med Tommy Olsson nedan. Om man nu ändå ska ta strid i domstol, så hade det väl varit bättre att verkligen se till att skjuta av ett signifikant antal hela revir. Det vill säga det som rapporten om urvaljakt behandlade, och inte som nu göra en halvmesyr till jakt som på intet sätt liknar den typ av jakt som Lidberg et al. Utvärderade.

  120. Henrik says:

    Var inte sammanfattningen från Grimsö Max 40 djur?
    Nu väljer NVV att lägga sig på 25% av det . Och sedan får endast 1 alfadjur per revir fällas. De gör det inte lätt för sig eller de som skall genomföra jakten.

  121. Jan Bratt says:

    Förutom just antalet som skall skjutas men som andra kommenterar undrar jag, vem som skall utföra missgärningen som det kommer att heta från bevarandesidan.
    Lokala jägare med jakträtt på de områden som blir berörda eller av någon myndighet utsedda.
    Förövrigt förundras jag av de väldiga proportioner om engagemang som rovdjuret skapat,
    Vem kunde tro det från början.

  122. Mattias Ö says:

    Läser man Grimsö-rapporten om genetikens roll för vargstammens livskraft ser man att författarna refererar flitigt till Ryman och Lairke. Det är en berättigad fråga varför Naturvårdsverket inte anlitade populationsgenetiker till en rapport som handlar om populationsgenetik. Man kan ana att viljan att använda den expertis som fanns saknades.

  123. Anders Åberg says:

    Även om 18 kan förefalla lite så tycks ändå tanken på förvaltning medelst jakt vara mer förankrad nu än tidigare, både hos regeringen och nere i Bryssel och jämfört med dödläget innan så är det ett definitivt steg framåt.
    Jag lyfter på hatten för jägarförbundet och dig Gunnar, för jag tror nog att ert agerande har haft en ganska påfallande betydelse i sammanhanget.

  124. Ola Kullman says:

    Bortsett från Franchell så anar jag en svag tillnyktring bland ett flertal tidigare helt vilseledda aktörer, förvisso låter man fortfarande endast den ”heliga” sidan uttala sig men tonen är lite mer avvaktande och anslaget aningens mer opartiskt. Att MK inte varje kanal synts orera kanske kan tyda på en viss eftertanke och reflektion bland redaktionerna. Om sverige är redo för en domstolsprövning har man nog ordning på fakta och argument, borde vara en tanke även bland de mer oinsatta journalisterna. Förövrigt testar nu varglobbyn för öppen ridå mejlbombning mot NV och brevet sprids på Potoniks FB-sida, och varför inte? Det var ju en framgångsrik metod då det nyttjades mot självaste kommisionären. Låt oss hoppas Svenska myndigheter har större integritet än Eu kommisionären visat prov på. Förövrigt stör jag mig ofta på att diskussionen över tiden förändrats och även bland oss talas det ofta om den svenska stammen, glöm inte att sprida insikten om den gemensamma skandinaviska vargstammen.. det är den som ska ha gybs! Stå fast!!

  125. Tommy Olsson says:

    Gunnar
    vad jag undrar är om Sjf ställer upp i nu läget på utsättningen av valpar ?
    Jag tror att ett domstolsutslag kan vara till vår fördel och om inte
    kanske regering o riksdag överväger att dra sig ur EU vilket skulle vara till gangn för dom flesta
    Eftersom inte Centern fått något stort gehör för Månggifte och fri invandring så försöker
    man nu fjäska för 300,000 jägare . Helheten är att vi jägare återigen får sitta emellan
    medan vi enträget försöker vara till lags
    Sjf vill ha 150 vargar Srf o Snf vill ha obegränsat antal
    jag har vid ett femtiotal ggr frågat, Vad har vi för nytta eller ekonomisk fördel av att ha frilevade
    varg alls
    Något svar har jag inte fått ! För det finns ingen som har ett ärligt svar på det
    Detta fenomen kallas i dagligt tal För symtom Bror Duktig, Vilket Sverige är världsmästare på

  126. Mats S Johansson says:

    Tommy Olsson.
    Jag är inte lika pessimistisk som du. Jag tycker bitarna börjar falla på plats och om vi bara visar en liten del av det tålamod som alla riktiga jägare ändå måste ha och låter bli att slåss allt för mycket internt så tror jag faktiskt det här kan bli mycket intressant, om än, som Gunnar säger, ganska smutsigt ett tag.
    Tommy, hur skulle din strategi se ut om du var ledare för SNF eller SRF? Var skulle du söka stöd för din linje? Tror du verkligen det svenska folket är beredda att bli detaljstyrt av EU? Jag skulle vilja se V och MP stå på barikaderna tillsammans med MK/RO/TA plus kanske några tjänstemän på NVV och säga att vi ska skrota svensk demokrati och låta oss styras av EU. Begriper inte svenska politiker inte hur de ska styra något så enkelt som viltvården i vårt eget land, hur ska de då kunna ta alla de andra mycket viktigare besluten….?

  127. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, du väljer att bortse från helheten precis som MK. Vi har inte nappat på något bete! Vi har hela tiden varit medvetna om vilka steg som är möjliga och vilka som inte är det just nu. Varför tror du att SNF INTE deltar i genetisk förstärkning? Jo, det skulle försämra deras möjligheter att stoppa jakten.

  128. Gunnar Glöersen says:

    Tommy Olsson, självklart är 18 för lite. Men 18 alfadjur bkan betyda 9 färre kullar i vår! Jag förstår frustrationen och att många känner det som en ny blåsning. Efter att ha träffat EU kommissionen och intressegrupper från hela Europa måste jag ändå ge regeringen och NV lite beröm. Det var långt ifrån säkert att det skulle bli någon jakt. Regeringen tar nu strid för vår sak genom att säga till att kommissionen nu får gå till domstol om de vill, förvaltningen skall inte styras från Bryssel. Vi får se vad kommissionen nu säger. Jag tror och hoppas att ett domstolsutslag skall tala för oss. Det kan inte bli värre!

  129. Tommy Olsson says:

    Mats som vanligt utmärker sig Aftonbladet!
    men det är inte dom vanliga väljarna Centern försöker blåsa
    Det är oss jägare men blåser och Sjf har nappat på betet

  130. Gunnar Glöersen says:

    Mats S Johansson, Franchell är knappast känd för djupare analyser! Men kanske har hon rätt i att C kan få fler röster om det blir reglering av vargstammen i framtiden! ”Den sista spillran av partiets väljarkår bor ju i vargreviren.” Syftet är att vara nedlåtande mot Centern och landsbygdsbor! Man skall kanske påminna henne om att hennes eget parti (S) stöder licensjakt på varg. Men i politik är allt tillåtet, fakta struntar den typen av debattörer i. Det blir smutsiga dagar den närmaste tiden.

  131. Tommy Olsson says:

    Gunnar Varg jakten välkomnas av sjf ?
    Dom flesta jägare och andra drabbade gör väl samma , men att godta Nvvs 18 vargar är ett hån
    Alla vet väl vid det här laget att vi med säkerhet har mellan 400-500 vargar i landet: För att komma ner i Regeringens 180 borde det alltså skjutas över 200 vargar
    Om ni inte ser att vi blir blåsta än en gång av en svag regering som förtvivlat söker hänga kvar
    så vet inte jag . Tilldelningen borde varit 220 vargar eftersom Sverige ändå med största säkerhet kommer bli dragna inför skranket skilnaden är obefintlig om vi blir fällda eller inte
    Som det är nu har vi i stort sett inte vunnit något varg stammen kommer ändå att öka rejält
    Dessutom kommer Sjf att få delta i flytten av valpar ! Seger anser du ?

Kommentering är stängd.