Vilt- och naturvård på schemat

För ett tag sedan kontaktade en naturskola mig, och undrade om jag kunde komma och diskutera hur de skulle kunna restaurera ett av sina skogsbryn för att gynna vilt och annan mångfald. Man var dessutom intresserad av att diskutera hur man skulle kunna samarbeta med SJF när det gäller viltvård. Igår blev besöket till slut av. Jag styrde alltså kursen mot Norrtälje, och tillbringade förmiddagen på Färsnagården. Fokus på utomhuspedagogik och hur man får ut folk i naturen känns onekligen som en liten minitrend på den senaste tiden. Kul och skönt som motvikt till frågor som effekter av vindkraft och ammunitionsbly, som jag också arbetat med under veckan…

 

Stenmurarna och fårhagarna ligger precis i kanten av bebyggelsen, och ett par hundra meter längre bort ligger viltvårdsstigen.

Är detta något för Jägareförbundet att lägga tid på? Även om vi förstås har många frågor och begränsat med resurser vill jag nog svara: självklart! Färsnagården drivs av Norrtälje naturvårdsstiftelse och är alltså en Naturskola. Fastigheten omfattar drygt 100 ha och ligger precis i kanten av Norrtälje. På gården finns får, getter, kor osv som ägs av 4H, och det finns vindskydd och informationsslingor över hela fastigheten. En rovdjursutställning från Skansen finns också här, vilket är intressant då Rialareviret finns på nära håll. Jord- och skog brukas, med egna arbetslag.

Nu skapar man sluttande, lövdominerade bryn och funderar över val av viltåkergrödor och sticklingar, samtidigt som man hugger fram stenmurar och fornlämningar. Ledaren för arbetslaget som håller på med skogsbrynen är även kommun- och eftersöksjägare och har byggt flera förevisningsfällor på marken. Vi diskuterade även en hel del om hur man kan få barn och ungdomar aktiva och intresserade. ”Spårsmyg” är en av de aktiviteter man provat, och man har till och med fingerat trafikeftersök med hund, väst, trafikdödat rådjur och allt.

 

Stenmuren skall huggas fram, och ett lövdominerat, sluttande bryn skall skapas där det nu står mogen gran.

Barn och ungdomar kommer alltså hit från grundskolan och gymnasiet för att lära sig om djur, natur och markanvändning. Man håller även kurser för olika intressegrupper och allmänheten utnyttjar området för friluftsliv. Här passerar en strid ström av människor förbi en anläggning där en naturvårdsstiftelse håller i trådarna, och intresseorganisationer som SJF, SNF, LRF, 4H, Studiefrämjandet osv finns på plats som naturliga inslag i ett hållbart brukande av landskapet. Kan det bli mycket bättre???

Den här typen av samarbeten ger ovärderliga kontakter med andra aktörer i landskapet och lokalsamhället, samtidigt som man gemensamt kan skapa bra förevisningsmarker och dra folk till gemensamma aktiviteter. Eller varandras, för den delen. Självfallet blir det lättare att diskutera och kompromissa om frågor där vi inte är överens, om vi har etablerade samarbeten och kontakter i andra frågor. Jag tror dessutom att det inte kommer finnas lika många frågor där vi är oense efter ett tag…

 

Dela

    1 svara
    1. Renate says:

      Det är otroligt viktigt att låta barn och ungdomar komma i kontakt med naturen så tidigt i livet som möjligt. Det skapar förståelse och uppskattning på ett väldigt grundläggande plan, och förutsättningar för en sund inställning till miljön senare i livet. Mycket glädjande! Jag är själv uppvuxen med mycket naturkontakt, och för mig har vilt- och naturvård alltid varit en självklarhet och varje människas angelägenhet. Tänk om fler kunde se det så…

    Kommentering är stängd.